2019-10-26 99 瀏覽
今日早收工同呀媽去咗鑽石山行街,勁餓未行先醫肚,見好耐冇食馬拉嘢於是行咗幾步路去采頤食呢間馬六。沙巴燒雞配蝶豆花椰醬飯$48-雞批勁大隻,個皮薄又燒得好香脆,雞肉嫩滑,蝶豆花椰醬飯淡藍色好吸精又有淡淡香味,推介!新加坡喇沙摻摻$48-辣辣地好香,啲料都好足,有蝦、魚片、蛋同豆卜,夠曬惹味,油麵同米粉混合嘅慘慘口感更有層次檳城烤蔥餅$15-鬆脆爽口,沾上新加坡喇沙摻摻嘅湯汁真係超正!蛋黃味南洋咖央多士$18-烘脆嘅多士入面有牛油同蛋黃,好味得嚟夠邪惡我鍾意😈馬來手工拉茶-最後飲埋呢杯香滑拉茶超級滿足呢間下午茶真係幾抵食而且多選擇,會再encore!

沙巴燒雞配蝶豆花椰醬飯
沙巴燒雞配蝶豆花椰醬飯

檳城烤蔥餅

蛋黃味南洋咖央多士

馬來手工拉茶
馬來手工拉茶-最後飲埋呢杯香滑拉茶超級滿足

呢間下午茶真係幾抵食而且多選擇,會再encore!
2019-10-22
  • 沙巴燒雞配蝶豆花椰醬飯
2019-10-26 51 瀏覽
夜晚阿媽懶得煮飯,我地就去左屋企附近間食星馬菜既餐廳到食晚飯。呢度既野食價錢唔貴,而且環境又幾好。我地平時都好鐘意食海南雞飯,但又好想食肉骨茶,好彩呢度有海南雞飯套餐,有無骨海南雞加油飯同埋白胡椒肉骨茶,一次過滿足多個願望。呢個白胡椒肉骨茶都比較特別,同傳統肉骨茶唔同,佢飲落去會有胡椒既辣味,好暖胃。我地仲叫左雞絲扎肉湯金邊粉,雞湯底清清地,又有嫩滑既雞絲,唔錯!我地仲叫左個炒通菜,本身想食馬拉盞炒通菜,不過喉嚨有啲唔舒服,就費時食辣野,轉左清炒通菜再加自己加魚露。
2019-10-21 95 瀏覽
馬六,餐廳充滿馬六甲風味,主打菜式包括海南雞、喇沙、肉骨茶。今日到新蒲崗跟舊同事聚餐,到逹時間約13:50,發現下午茶時段的菜式跟午餐完全相同,但價錢便宜很多,最後選了較實惠的下午茶餐,友人點了新加坡喇沙摻摻$48、熱手工拉茶,我試了招牌菜以外的雞絲札肉湯金邊粉$42,鮮椰青跟餐加$22,再加了兩款地道小食,咖央多士(班蘭)$18 和馬拉盞通菜$26,埋單$156,沒有加一服務費,算幾抵食!餐廳地方細細,但生意不錯,顧客不絕,有街坊,也有附近工廠區的上班一族,裝修簡潔,牆上滿是招牌菜的食物相,十分吸引。雞絲札肉湯金邊粉$42,雞絲很有雞的鮮味,而且夠嫩滑,湯底味道香濃,豆卜被湯浸至非常入味,又夠腍,幾好食!鮮椰青跟餐加$22,椰汁清甜,椰肉超多,同樣清甜美味,,值得推薦。新加坡喇沙摻摻(米粉加油麵)套餐$48,配餐飲熱手工拉茶,湯底有香濃椰汁味和蝦味,不會太辣,配料豆卜、魚片、魚蛋都入味,流心蛋也不錯。馬拉盞通菜$26,帶鹹香味,少少辣,非常惹味!咖央多士(班蘭)$18,多士很脆口,牛油香味重,咖央醬比較少,多一點就更理想。

雞絲札肉湯金邊粉
鮮椰青跟餐加$22,椰汁清甜,椰肉超多,同樣清甜美味,
,值得推薦

鮮椰青

熱手工拉茶

馬拉盞通菜$26,帶鹹香味,少少辣,非常惹味!
馬拉盞通菜

咖央多士(班蘭)
2019-10-21
5 分鐘 (堂食)
雞絲札肉湯金邊粉
鮮椰青
熱手工拉茶
馬拉盞通菜
咖央多士(班蘭)
做左兩個鐘頭運動,約左男友黎試呢間餐廳,餐廳好有趣同越南野個邊兩間打通,中間有度門俾侍應兩邊走出餐,非常佩服餐廳老闆既諗法,好精明👍🏻而且感覺好有活力。餐廳裝修設計顏色鮮明醒目,啲位都幾好坐,客人絡繹不絕,都好夠位坐。黎到咁啱係下午茶時段,睇到下午茶餐牌後面啲小食勁平,咁辛苦做完運動,諗住唔食粉麵食清啲,簡左好幾樣小食想食,叫左侍應黎落單,點完一輪菜先知原來個餐牌小食價係跟餐價黎既,諗諗下都係轉返正餐抵啲,又諗左陣,十分唔好意思。最後我地叫左一個海南雞午餐,同一個海南雞摻摻。海南雞餐外觀一睇已經好吸引,食落非常之滑,啲醬都好好食,個平平無奇既薑油,都非常之香口。個摻摻好好食,材料豐富,有粒蛋,四粒好厚肉既豆腐卜,好多雞肉,米粉摻雜左啲油麵(唔知叫摻摻係咪因為咁解),好好食,令原本諗住唔食澱粉質既我,不知不覺食晒,仲唔夠喉係度了啲碎濕濕粉食。加左一個柚子沙律,非常清新,仲要好大碟,我覺得點既小食價錢非常之抵。蘿蔔絲餅,黎到得一舊,但都大舊既,我地一人分一半食,估唔到味道非常之香口,同個食燒鵝會點既甜酸醬非常之夾。一杯青檸檬茶,同咸青檸水,非常之大杯好飲。總結呢間食店,質素高,有驚喜,有心

最後我地叫左一個海南雞午餐,同一個海南雞摻摻。

一杯青檸檬茶,同咸青檸水,非常之大杯好飲。

總結呢間食店,質素高,有驚喜,有心做,材料豐富夠闊綽,好值錢幫襯,我仲好期待下一次再去試下佢其他款式餐同咁抵既小食。
2019-10-08 111 瀏覽
今天中午到新蒲崗附近食晏,采頤花園商場地下212號舖,我們點左海南雞跟白胡椒肉骨茶套餐,雞肉嫩滑配油飯,飯香超正,辣辣地白胡椒驅寒的肉骨茶,跟餐熱桔仔檸檬🍋茶,真不錯。👍🏻👍🏻海南雞飯,配冬瓜湯。雞肉嫩滑無骨,醬料有薑蓉、辣醬同豉油,配手拉茶。沙巴燒雞配蝶豆花椰漿飯好大隻雞髀加藍色蝶豆花飯,有香濃椰漿味,很美觀又抵食,配白咖啡☕。咖啡就不過不失。蝦春卷🦐就香脆可口,很好。咖喱角🍛咖喱味不太香濃。
咖啡就不過不失。蝦春卷🦐就香脆可口,很好。
咖喱角🍛咖喱味不太香濃。
2019-10-07 98 瀏覽
今日晚餐同屋企人去到采頤花園的馬六分店,之前係一間主要食越南菜嘅餐廳,而家分拆左成兩間一間繼續食越南菜,而馬六主要係食星加坡、馬來西亞、檳城菜式。以前越南菜都間唔中有食,味道都唔錯。今次第一次試馬鹿,叫咗三樣主食,一款小食給兩杯嘢飲,晚餐不包飲品,所以另外叫了兩杯特色飲品。下面是所叫食物:第一樣叫了海南雞飯,賣相吸引,海南雞醬汁有三款,海南雞肉質滑而且不肥膩,他的飯不像外面是黃色的雞飯,顏色偏向米白,不過飯的椰汁香和蔥油味10分濃郁,自家製醬油香及質地稠第二樣叫新加坡魚蛋魚片喇沙摻摻,魚片10分彈牙,摻摻即油麵混合米粉一起煮,雙重口感,幾特別,喇沙湯底濃郁。第三樣叫咗一個檳城秘製醬油叉燒飯,叉燒的賣相,因為醬油偏黑色,叉燒好像是好乾身,食落並不是,且醬油香濃。另外叫做一樣小食雞翼釀糯米,小小辣但係10分香口好味。亦都叫咗兩杯特色飲品,一杯椰汁冰,令一杯係柚子沙冰。

另外叫做一樣小食雞翼釀糯米,小小辣但係10分香口好味。

亦都叫咗兩杯特色飲品,一杯椰汁冰,令一杯係柚子沙冰。
假期睡至中午到附近食晏,新蒲崗彩虹道242號采頤花園商場地下212號舖,我們點左海南雞跟白胡椒肉骨茶套餐,雞肉嫩滑,肉骨茶胡椒味重,辣辣地又驅寒配油飯,油味好香超正。跟餐熱桔仔檸檬🍋茶,真不錯。海南雞飯,配冬瓜湯。雞肉嫩滑無骨,醬料有薑蓉、辣醬同豉油,配手拉茶。燒雞配蝶豆花椰漿飯,超大隻雞髀加藍色蝶豆花飯,有香濃椰漿味,很美觀又抵食,配白咖啡☕️。咖啡就不過不失。蝦春卷🦐就香脆可口,很好。咖喱角🍛咖喱味不太香濃。
蝦春卷🦐就香脆可口,很好。
咖喱角🍛咖喱味不太香濃。
  • 海南雞飯
  • 海南雞飯肉骨茶
  • 燒雞配椰漿飯
  • 春卷
2019-09-30 74 瀏覽
是日放假下午去左馬六食飯見到好多好有特色的飯 有埋海南雞飯 同埋喇沙 真係吸引到我入去食下午飯兩點去到剛好見到轉下午茶牌 又可以平點食飯了 食嘢真係好多 真係樣樣都想試 可惜我胃得一個 咁見到有碟飯是藍色 真係少有 所以有大擔的心 叫左蝶豆花炸髀飯,飲品叫左椰青沙冰哈哈蝶豆花藍藍地,上來個下真係俾藍色吸引住 椰味飯香重,飯軟身好好吃 加埋有小乾魚 花生 一口花生乾魚 一口飯 真係好好口感椰青沙冰整個椰青,飲到好多椰青水,又可以食埋椰青肉,真係最高享受!
是日放假

下午去左馬六食飯
見到好多好有特色的飯
有埋海南雞飯 同埋喇沙
真係吸引到我入去食下午飯

兩點去到剛好見到轉下午茶牌 又可以平點食飯了

椰青沙冰

整個椰青,飲到好多椰青水,又可以食埋椰青肉,真係最高享受!

2019-09-30
下午茶
2019-09-30 47 瀏覽
依幾日連續見客應酬,手不離酒,足足幾日起身都好辛苦無胃口,縮醉真係好辛苦,好想飲熱湯,但唔想飲茶餐廳既味精例湯,幾唔願出門口都要去搵真真正正既湯飲!!!馬六係你啦!!!我搵到你啦!!!佢呢度嘅肉骨茶有分白胡椒肉骨茶同巴生肉骨茶,兩種口味我都曾經試過,個人比較喜歡巴生肉骨茶,味道較為回甘較為濃郁,白胡椒肉骨茶就較清帶有一種好暖身嘅胡辣感!!!呢度兩種口味都有齊曬任君選擇!!!喺度睇餐牌食咩嘅時候我發覺呢個巴生肉骨茶配海南雞飯都只係82蚊,而淨係巴生肉骨茶配飯就72蚊,其實計起來配海南雞抵食好多,講緊多10蚊有海南雞喎!!!不過當日我真係冇咩胃口唔想浪費食物,飲啖熱湯先係我最終嘅目的!!!呢度有免費清水提供飲用!!!叫完嘢食之後啲嘢食好快就到喇,一上枱比我個感覺就係擺得好整齊,同碗肉骨茶嘅顏色好吸引!!!碗肉骨茶好夠熱,一啖飲落去喉嚨同個胃都好舒服,真係好似有種解酒後縮醉嘅感覺!!!好舒服!!!一碗大大碗份量十足,好足料下!!!配既飯可選油飯同白飯,油飯都不需加錢,又幾好喎!!!仲有油炸鬼,呢個食法好傳統令我諗起嗰陣時去旅行都係咁樣配送油炸鬼伴食!!!呢碟醬油沾海南雞就一流啦,但係我冇海南

馬六
係你啦!!!我搵到你啦!!!
呢度兩種口味都有齊曬任君選擇!!!

呢度有免費清水提供飲用!!!

一碗大大碗份量十足,好足料下!!!
配既飯可選油飯同白飯,油飯都不需加錢,又幾好喎!!!
呢碟醬油沾海南雞就一流啦,但係我冇海南雞嘅時候攞嚟配落個油飯度都好好味,味道甜甜地,既似蠔油亦似燒汁!!!
雖然我唔算得上叫好講求健康養生既人但我認為每一餐都必須要有啲蔬菜!!!炒咗碟通菜食,炒得好香又入味!!!
2019-09-23 41 瀏覽
兩點鐘嚟到馬六,啱啱好轉下午茶餐牌😆海南雞飯🐔下午茶嘅價錢但有lunch嘅份量!! 雞肉非常嫩滑,油飯亦都好香。 跟餐叫左南洋白咖啡☕我本身都鍾意白咖啡多過傳統咖啡,非常正宗😍唔使加錢,四十幾蚊一個餐包嘢飲,差唔到半價左lunch set,實在太抵。肉骨茶有分巴生肉骨茶同埋馬六百胡椒肉骨茶兩款🤔🤔 今次試咗前者,肉骨茶非常香濃,配咗兩件肉排🐷肉質結實甘香,分量比較輕怡。肉骨茶同樣配油飯😋下午茶時間追加小食,價錢非常抵😍 馬拉盞通菜只係26蚊,大大碟。係平時嗌小菜嘅size,好抵食!! 炒得入味爽口😋 大推!!椰絲班蘭糕🍰微甜得黎好煙韌, 適合香港人口味。又想食甜品又要健康嘅就可以試下佢👍👍 古仔路椰青沙冰🍧 係原隻椰青上😍 冰涼解渴,飲落嘅清甜全部黎自椰青水唔係添加, 仲可以刮埋啲肉黎食,又係飲品又係甜品! 正😋
兩點鐘嚟到馬六,啱啱好轉下午茶餐牌😆

2019-09-20 46 瀏覽
馬六餐廳一早都聽過,有幾間分店嘅,對我黎講唔陌生,但係食就真係未食過,今次嚟開采頤花園一間改衣舖改衫,剛好有分店係到,一試無妨...誰不知令我好有驚喜!!!"價錢親民,食物款式有特色,員工好好笑容!!!"馬六餐廳屬於馬來西亞菜,呢度嘅招牌菜我諗係海南雞.喇沙.肉骨茶,因為都寫埋喺個餐牌主圖到啦 餐牌食物嘅選擇都算好多而且價錢都好親民!!!既然肉骨茶喺度咁出名一定要試下!!!一上枱已經有一陣好似藥材既香味,碗肉骨茶夠曬熱辣辣,其實逢係湯物都一定要夠熱,熱度係好重要㗎!!味道濃郁入口回甘,仲有好足料,排骨頭都有好幾嚿,蒜頭都有原個!!!呢碗肉骨茶真係五個字!!((色.香.味.俱.全))真係有圖有真相,呢一碟燒雞配椰醬飯,賣相真係好精緻好特別好靚,真係唔係講笑見到紫色嘅飯特別開胃!!!一啖紫色嘅飯食落口,味道係帶少少椰香味燒雞脾大大隻,入口仍然有肉汁唔會燒到乾爭爭, 外脆內嫩,仲有啲小魚仔,花生同蔬菜做配料,口感好豐富!!! 佢呢度有紙巾提供,直情用手包住紙巾成隻雞脾食,特別滋味!!!炒通菜炒得好有鑊氣好嘢味,調味好夠味,炒碟通菜都係$36,認真抵食!!!
誰不知令我好有驚喜!!!
"價錢親民,食物款式有特色,員工好好笑容!!!"

餐牌食物嘅選擇都算好多而且價錢都好親民!!!
既然肉骨茶喺度咁出名一定要試下!!!
呢碗肉骨茶真係五個字!!((色.香.味.俱.全))
一啖紫色嘅飯食落口,味道係帶少少椰香味

2019-09-18 42 瀏覽
下午茶時段嚟到馬六,下午茶餐好抵食。其實同一時間都有午餐供應,不過份量就會係正常份量,下午茶餐就係輕盈版,都好夠食。下午茶海南雞喇沙摻摻($46):一次過滿足我想食海南雞同喇沙嘅願望。輕量版本都唔細碗,有米粉同油麵,我最愛咁樣食喇沙。喇沙湯底濃郁,有豆卜索晒湯味,入口微辣,海南雞肉起晒骨,非常嫩滑。追加小食:獅城蝦春卷($16)米網紙春卷皮,入口非常脆,內餡係蝦肉餡,都幾香口。凍美祿(+$3):星馬菜常見的飲品。
下午茶時段嚟到馬六,下午茶餐好抵食。

追加小食:獅城蝦春卷($16)

米網紙春卷皮,入口非常脆,內餡係蝦肉餡,都幾香口。

凍美祿(+$3):星馬菜常見的飲品。

• 海南雞喇沙
2019-09-16 52 瀏覽
今日去左采頤花園做野,天時暑熱即刻入左一間睇落幾好坐嘅餐廳,入到去唉左一個馬來蔥油雞飯, 朋友就嗌咗最快手加海南雞飯。海南雞飯味道較似泰式海南雞, 食落 個家傭將同甜豉油配搭得啱啱好, 個飯就不過不失啦,都有啲油香味。 跟餐有個冬瓜湯飲落都幾清新, 唔會話一飲就係成口味精嗰種。馬來蔥油雞髀飯,我冇諗過真係成隻脆炸雞髀擺喺飯上面, 要食嘅時候因為冇刀叉有少少無從入手, 因為個皮炸除咗之後用筷子唔能夠容易得開, 最後 我用手拎起咗隻雞髀就咁咬,咁樣食會方便啲, 雖然蔥油食落真係有啲油膩, 但係個雞髀嘅肉真係好嫩滑,就算邪惡一下,都冇所謂啦。順帶一提佢哋嘅檸檬茶係有落青檸即係龍鳳檸, 我個人覺得唔錯。

• 蔥油脾飯
2019-09-10 1205 瀏覽
呢日十點開工,活動完左之後汁埋d手尾都差唔多兩點,大家都未食晏,所以就跟埋同事去左附近屋苑商場食d野先打道回府我地入左去一間食東南亞菜既餐店,從店名所猜,呢度既主打應該有三:海南雞、肉骨茶同喇沙!!!我地呢個鐘數入黎,既有午餐亦有下午茶餐我見呢日唔算太餓,所以就決定要個下午茶餐入面既“無骨海南雞飯(輕量版)”HKd$42同事就要左個48蚊既白胡椒肉骨茶既下午茶餐,飲熱既馬來拉茶雞肉去骨後,食落啖啖肉!!!自己就最中意點上黑醬油,送飯一流欣賞呢度既油飯唔會好油,仲帶有淡淡既椰香添!同事俾左d我試,個胡椒味都幾重幾香wooo同事仲話配油條食係新加坡既地道食法添食完之後我地決定再追加一份“牛油咖央多士(斑蘭)”HKd$18一齊shareee多士脆薄,牛油帶出斑蘭既椰香,一定要快快脆趁熱食最後飲返啖既清涼又清甜既椰青,正

我地呢個鐘數入黎,既有午餐亦有下午茶餐

同事就要左個48蚊既白胡椒肉骨茶既下午茶餐,飲熱既馬來拉茶

雞肉去骨後,食落啖啖肉!!!

自己就最中意點上黑醬油,送飯一流

欣賞呢度既油飯唔會好油,仲帶有淡淡既椰香添!

同事俾左d我試,個胡椒味都幾重幾香wooo

同事仲話配油條食係新加坡既地道食法添

多士脆薄,牛油帶出斑蘭既椰香,一定要快快脆趁熱食

最後飲返啖既清涼又清甜既椰青,正
下午茶
今日嚟到新蒲崗嘅馬六食 lunch,馬六主打東南亞食物,有喇沙、海南雞飯、肉骨茶、椰漿飯等等特色美食。其實平時都成日嚟呢度食飯,因為佢嘅下午茶超級抵食,份量又多。今日我地嗌左檳城醬油黑叉燒配蔥油拌麵,呢個我最愛之一,係重口味之選。我最愛就係佢地秘製醬油,味道香濃,食落唔會覺得單調。而拌麵條條分明,每一條都沾滿香濃醬油,味道好岩我。我朋友就嗌左個套餐,包括海南雞飯同埋肉骨茶。我冇乜點飲過飲肉骨茶,所以無從比較。呢度既肉骨茶味道濃郁,係十足既藥材味道。海南雞飯肉質香滑,唔會有肥膩既感覺。米飯有油香,食落更加滋味。一共有三款醬汁可以蘸,個人就覺得蒜蓉汁最出色。串燒就比較普通,冇乜特別。特別推薦呢度嘅拉茶,我覺得比起港式奶茶,拉茶更加討我歡心,茶香奶滑,冰涼透心。我朋友就最鍾意飲椰青,香甜兼有椰肉食。

而拌麵條條分明,每一條都沾滿香濃醬油,味道好岩我。

我朋友就嗌左個套餐,包括海南雞飯同埋肉骨茶。

我冇乜點飲過飲肉骨茶,所以無從比較。
呢度既肉骨茶味道濃郁,係十足既藥材味道。

串燒就比較普通,冇乜特別。

我朋友就最鍾意飲椰青,香甜兼有椰肉食。