2019-09-16 49 瀏覽
今日去左采頤花園做野,天時暑熱即刻入左一間睇落幾好坐嘅餐廳,入到去唉左一個馬來蔥油雞飯, 朋友就嗌咗最快手加海南雞飯。海南雞飯味道較似泰式海南雞, 食落 個家傭將同甜豉油配搭得啱啱好, 個飯就不過不失啦,都有啲油香味。 跟餐有個冬瓜湯飲落都幾清新, 唔會話一飲就係成口味精嗰種。馬來蔥油雞髀飯,我冇諗過真係成隻脆炸雞髀擺喺飯上面, 要食嘅時候因為冇刀叉有少少無從入手, 因為個皮炸除咗之後用筷子唔能夠容易得開, 最後 我用手拎起咗隻雞髀就咁咬,咁樣食會方便啲, 雖然蔥油食落真係有啲油膩, 但係個雞髀嘅肉真係好嫩滑,就算邪惡一下,都冇所謂啦。順帶一提佢哋嘅檸檬茶係有落青檸即係龍鳳檸, 我個人覺得唔錯。

• 蔥油脾飯