2019-07-21 371 瀏覽
同幾個朋友食lunch,見到佢個餐牌有藍色飯😱就入去試下了點左每人一個主食,同三杯飲品主食1️⃣沙巴燒雞配碟豆花椰醬飯 ($62)入黎就係要試呢個藍色飯!• 首先係個椰醬飯!係食到好香椰醬味嫁!😍😋👍🏽雖然顏色有少少奇怪,不過味道係好食嘅!👍🏽😂🤭• 燒雞整得好好食!個皮係脆脆地,肉都係juicy嘅👍🏽• 有啲拌飯花生,魚乾仔,菜,唔錯,加分👍🏽2️⃣新加坡魚片喇沙摻摻 ($59)• 個湯好夠濃,好入味👍🏽• 啲餸都好夠多,仲有粒青檸仔俾你調味👍🏽3️⃣海南雞喇沙摻摻 ($63)• 有好多塊雞,湯都係好濃好夠味👍🏽飲品4️⃣馬來手工拉茶 (熱)唔會好甜!👍🏽但冇乜奶茶味🙈5️⃣咸柑桔水 (凍)有好大粒青檸!唔錯!
同幾個朋友食lunch,見到佢個餐牌有藍色飯😱
就入去試下了
點左每人一個主食,同三杯飲品

主食
1️⃣沙巴燒雞配碟豆花椰醬飯 ($62)
入黎就係要試呢個藍色飯!
• 燒雞整得好好食!個皮係脆脆地,肉都係juicy嘅👍🏽
• 有啲拌飯花生,魚乾仔,菜,唔錯,加分👍🏽
沙巴燒雞配碟豆花椰醬飯

2️⃣新加坡魚片喇沙摻摻 ($59)
• 個湯好夠濃,好入味👍🏽
• 啲餸都好夠多,仲有粒青檸仔俾你調味👍🏽
新加坡魚片喇沙摻摻

3️⃣海南雞喇沙摻摻 ($63)
• 有好多塊雞,湯都係好濃好夠味👍🏽

飲品
4️⃣馬來手工拉茶 (熱)
唔會好甜!👍🏽但冇乜奶茶味🙈
5️⃣咸柑桔水 (凍)
有好大粒青檸!唔錯!
2019-06-29
沙巴燒雞配碟豆花椰醬飯
新加坡魚片喇沙摻摻
2019-07-19 211 瀏覽
昨天下午路經新蒲崗見到馬六,專吃海南雞飯,所以貴都入去試下,海南雞飯從未食過這麽難吃的,雞無雞味,肉質還可以,但细细件,吃完好以無食過咁,用力回想也想不出形容詞形容佢個雞舡味道,這個海雞飯有三款醬供你點來增加風味,好可惜!應該甜的唔甜,還有小小的苦味,應酸的唔酸,應香的薑蓉唔香,即系一午餐要68蚊,再無下次,真無啖好食:!地方清潔系唔錯,招待也可以。主打食物質素唔好,再好的環境都無肘啦!本來都想試下其它小吃或下次试下佢地船喇沙,但見到上面的留言,咪中伏,不吃也擺。
2019-06-23 256 瀏覽
見開張一段時間,反正肚餓了,就想試試,賣相還不錯,但吃第一口,只有一個感覺🤦🏼‍♂️油+辣再吃都只得辣味,一點椰香味都無,參參一點口感都沒有。我不知道馬六甲的魚彈是否這個質感,“軟林林”,而且味道不好吃。參參也沒有油面加粉絲合起來的口感,只感覺是煮淋了的米粉和油麵,更不用期望和湯一起吃的感覺。我相信我對吃的要求不算高,但以這個價錢,在一些小店可以吃到超水準的。食一次當買個教訓!😑我食過最難食既喇沙!!!
見開張一段時間,反正肚餓了,就想試試,
賣相還不錯,
但吃第一口,只有一個感覺🤦🏼‍♂️油+辣
再吃都只得辣味,
一點椰香味都無,參參一點口感都沒有。
我不知道馬六甲的魚彈是否這個質感,
“軟林林”,而且味道不好吃。

參參也沒有油面加粉絲合起來的口感,
只感覺是煮淋了的米粉和油麵,
更不用期望和湯一起吃的感覺。

我相信我對吃的要求不算高,

以這個價錢,
在一些小店可以吃到超水準的。
食一次當買個教訓!😑
我食過最難食既喇沙!!!

2019-06-23
2019-06-09 280 瀏覽
采頣花園,雖稱不上為美食沙漠,區內選擇確是不多。難得新開了一間馬來餐廳,為區內添了新面貌。餐廳以卡位為主,坐得舒適。跟鄰店的設計差不多,難道是同一集團🤔🤔午市時間剛好坐滿場,店員很有禮,服務態度和藹可親,滿場飛下單後,笑容不減。海南雞喇沙摻摻湯底一片紅,以為很辣,不過卻是淡淡的椰奶味,那層辣油沒發揮辣的本性。雞肉已去骨,頗嫩滑,份量足夠吃整碗麵。正宗的摻摻是米粉加油麵,兩者拌著吃,更有口感,不單一。個人對油麵不太愛,故下回再來時,還是改點只要米粉好了。餐飲點了薑汁奶茶,薑汁不多,很水感的奶茶。才吃了半碗麵,冰塊便全融掉了。
采頣花園,雖稱不上為美食沙漠,
區內選擇確是不多。
難得新開了一間馬來餐廳,
為區內添了新面貌。

餐廳以卡位為主,坐得舒適。
跟鄰店的設計差不多,
難道是同一集團🤔🤔

午市時間剛好坐滿場,
店員很有禮,服務態度和藹可親,
滿場飛下單後,笑容不減。

海南雞喇沙摻摻

湯底一片紅,以為很辣,
不過卻是淡淡的椰奶味,
那層辣油沒發揮辣的本性。
雞肉已去骨,頗嫩滑,
份量足夠吃整碗麵。

正宗的摻摻
是米粉加油麵,兩者拌著吃,
更有口感,不單一。
個人對油麵不太愛,
故下回再來時,還是改點只要米粉好了。

餐飲點了薑汁奶茶,
薑汁不多,很水感的奶茶。
才吃了半碗麵,冰塊便全融掉了。
5 分鐘 (堂食)
午餐
2019-06-08 206 瀏覽
這間位於「采頣花園」則由從前一舖打通為二,將其分開《自立門戶》設為名稱【馬六】丶供應的大部份是新加坡\馬來西名物如海南雞飯/喇沙/肉骨茶又或是拉茶。。。坐定定望清楚原來右邊箱店舖走過來只是用一幅薄薄細小窗簾仔分隔換成,小老闆大諗頭又是必有一個天地~當日便叫了一個套餐海南雞飯HK$65.與及另外加上HK$6.薑汁拉茶先講海南雞切得比坊間較為細小無他就是看起來比較多,其實份量絕無異常、問心而論雞肉完沒有應有味道,慶幸的可算是那碗油飯雞油香氣加上少少香芧味道個人就覺得更勝「海南雞」本身本心想要原味《拉茶》但眼看附加數元便可以飲上一杯《薑汁拉茶》,所以膽粗粗點叫來一杯可惜人工味道的薑茶實在不太好喝、可能我還是看輕薑茶的成本,「而且比傳統泡泡為少」「是真的人工拉茶嘛」?★整體埋單HK$71.個人就覺得絕不可取而且飯份量少未為飽肚,男生們要更要主意這點★

套餐海南雞飯

「是真的人工拉茶嘛」?
薑汁拉茶

2019-06-07 163 瀏覽
今晚路過彩頤花園見新開的餐廳 “馬來 ”沒有太多人決定一試,等了大概15分鐘,一個黑衫黑褲類似經理同我哋講,隔離越南餐廳唔使排隊叫我哋過去隔離食, 唔知係咪唔想招呼我哋,真係好奇怪! 我哋冇理佢 繼續等位!招牌海南雞飯$68雞肉嫩滑無骨, 醬汁正常。 但海南雞飯,吾似油飯,有點像糯米飯口感較林,奉送冬瓜湯淡如水。燒魔鬼魚配椰漿飯$82魔鬼魚嫩滑可口,配上微辣醬汁是送飯佳選。椰漿飯有點失望,完全沒有椰漿味道!燒蔥餅$32乾脆熱辣辣。班蘭多士$23賣相一般, 但這是我家至愛所以未影相已食了兩件, 班蘭醬滿滿的絕無吝嗇!芒果冰$28椰汁冰$15惠顧主菜加特色飲品 有優惠 所以叫了兩杯, 個人喜歡椰汁冰,椰汁味濃馬來餐廳 地方不大 目測有30多個座位 ,食物有東南亞風味特色, 不收加一性價比高,下次再來會試試喇沙和小食拼盤
,真係好奇怪! 我哋冇理佢 繼續等位!

招牌海南雞飯$68

燒魔鬼魚配椰漿飯$82

魔鬼魚嫩滑可口,配上微辣醬汁是送飯佳選。椰漿飯有點失望
,完全沒有椰漿味道!

燒蔥餅$32

乾脆熱辣辣。

班蘭多士$23

芒果冰$28

椰汁冰$15

2019-06-07
20 分鐘 (堂食)
  • 燒魔鬼魚配椰漿飯
2019-05-18 447 瀏覽
彩頤花園間嘢攪點嗱,試業中嘅海南雞摻摻:湯好🌶但都勁多椰奶,唔食得禁🌶嘅唔好連湯飲喎……雞皮好滑雞肉好嫩……😋杯正常凍拉茶,幾好飲重可解🌶😆海南雞飯:雞唔洗多個,😆皮滑肉好食🤨d漿汁大碟過隔離越南嘢🤔成間店,叫海南雞飯比率超高🤣🤣🤣🤣🤣分享完畢飽到上心口🤣🤣😂🤣#舖頭枱與枱之間好窄 肥一點都過唔到
彩頤花園間嘢攪點嗱,試業中嘅
海南雞摻摻:
湯好🌶但都勁多椰奶,唔食得禁🌶嘅唔好連湯飲喎……
雞皮好滑雞肉好嫩……😋
杯正常凍拉茶,幾好飲重可解🌶😆
海南雞飯:
雞唔洗多個,😆皮滑肉好食
🤨d漿汁大碟過隔離越南嘢
🤔成間店,叫海南雞飯比率超高
🤣🤣🤣🤣🤣分享完畢飽到上心口🤣🤣😂🤣
#舖頭枱與枱之間好窄 肥一點都過唔到