2018-11-27 91 瀏覽
琴日去銅鑼灣分店食lunch, 1320叫set lunch, 催了3-4次,待應愛理不理, 下次最好唔好再黎咀臉,終於1350黎第一個餐, 第二個餐1400, 仲完全求其整,我終於明白點解銅鑼灣分店lunch得幾檯客, 冇人敢黎食我經常去養心殿晚市打邊爐,最愛美人鍋,超好食, lunch唔夠時間打邊爐,去過其他分店食set lunch, 我仲推介比好多人, 好食又抵食, 款式又多,坐得又舒服,估唔到銅鑼灣分店服務超差, 真係冇下次

2018-11-26 184 瀏覽
上周四,朋友生日想吃火鍋,所以我就訂了他家附近的一間火鍋店為他慶祝。因為我上次在它另外一間分店吃過,對這间台式火鍋店的水準有信心。上次我吃了他們的養生湯底,今次我們就叫了鴛鴦鍋(麻辣鍋和酸菜白肉鍋)。叫此鍋,送了一份追加的酸菜白肉,非常窩心。我的朋友非常之滿意這個酸菜白肉鍋的味道,他說味道可口,非常之開胃,而且鍋裏面有一些吸取了酸菜精華的闊粉條,酸酸的而且又香又有一點甜味,是這個鍋的特式之一。以我就非常之喜歡麻辣鍋的味道,有麻的香味,而且辣味十足,又不油膩,非常之令人吃不停。手切牛肉,肉嫩鮮甜,又香牛肉味,切的厚度亦都剛剛好,有咬口,正。即炸響鈴炸得非常鬆脆可口。鵝肝墨魚丸鮮甜彈口,裹面有爆汁的的香濃鵝肝,正。鮮甜三鮮和萵筍都非常新鮮。一定要說說這個新鮮銀耳,因為是整個完整的銀耳上枱,而且這銀耳放在火鍋後一會兒便非常滑口而且非常入味。外面很少會有得叫。炸午餐肉也非常之精彩厚厚的,又炸得非常香口,外層是脆脆的。因為吸了酸菜白肉湯底的闊粉條實在太好口了,我們最後也叫多了一份闊粉條來吃。吃火鍋加上冰凍啤酒,真是人生一大樂事。我的朋友也非常滿意今次的火鍋安排。
鴛鴦鍋(麻辣鍋和酸菜白肉鍋)
追加的酸菜白肉
炸午餐肉
闊粉條
啤酒  x2
2018-11-22
鴛鴦鍋(麻辣鍋和酸菜白肉鍋)
追加的酸菜白肉
炸午餐肉
闊粉條
啤酒  x2
2018-11-26 164 瀏覽
今日七點左右去到餐廳,已經見到有人幾緊位,好彩朋友醒目有訂定位,去到就即刻安排坐位入去坐👍👍鍋有六個選擇,雙拼都只係跟貴個個收錢,咁一定拼啦,可以試多啲味,我選咗中辣嘅麻辣鍋同酸菜白肉鍋😋😋兩邊鍋都超級足料,酸菜個邊有好多五花肉,仲有蕃茄同QQ粉,麻辣有鴨血同豆腐,個鴨血超級好食,好香好滑,真係同台灣差不多所以我免費追加咗份(每個鍋可以免費加一次)😋😋😋食物唔係叫咗好多,因為食完個鍋都已經有六七成飽😂叫咗個細嘅手切牛肉,份量其實都唔少👍👍牛肉好有質素,肉味重,唔會太肥,又唔會有根😋之後叫咗半份韮菜餃同墨魚丸同打邊爐必點嘅響鈴😊

酸菜白肉鍋
麻辣鍋

鴨血

之後叫咗半份韮菜餃同墨魚丸同打邊爐必點嘅響鈴😊
酸菜白肉鍋
麻辣鍋
鴨血
2018-11-25 65 瀏覽
又黎左呢度~~久唔久就要黎一黎~ 真係唔錯成日都掛住.今次帶左未黎過既朋友仔黎試下~哈~佢好期待, 因為可以拋夫棄子黎食飯.. 機會難得~我地叫左一半麻辣, 一半酸菜白肉~因為貧佢有薯粉送XDDDD 又唔想叫一份太多.手打丸拼盤係必叫.魚皮餃~牛肉~~~必叫系列~~ 梳菜藍.係甜粟黎既~豆腐~~ 好頹呀..成盒上.XDDD兩個人, 叫到成台都係.. 不過呢間D 水準黎咁多次都KEEP 到.真係GOOD 既!!!我地重叫左壺杓子菊花黎補補~
又黎左呢度~~久唔久就要黎一黎~ 真係唔錯成日都掛住.
今次帶左未黎過既朋友仔黎試下~哈~
佢好期待, 因為可以拋夫棄子黎食飯.. 機會難得~

手打丸拼盤係必叫.

魚皮餃~
牛肉~~~必叫系列~~

梳菜藍.係甜粟黎既~

豆腐~~ 好頹呀..成盒上.XDDD

我地重叫左壺杓子菊花黎補補~

2018-11-22 71 瀏覽
實在太鍾意依度個麻辣鍋喇,每個月點都心思思想嚟一次食,今日襯準時收工,就約朋友嚟食今次叫既係酸菜白肉鍋拼麻辣鍋,兩個鍋都好足料,酸菜白肉鍋入面有份量唔少既肉片,而麻辣鍋裡面就有我最鍾意既鴨血我地今次嗌咗好多肉,牛羊鴨都叫齊~叫咗極上雪花肥牛、涮鍋小羔羊肉片、櫻桃鴨片,仲有鵝肝墨魚丸同有年糕片肥牛碌完都好嫩口,唔會好un好老,而且大大份而朋友就比較鍾意個羊肉片多啲,話好香好正喎!最後個墨魚丸都好好食,入面包住鵝肝粒,一咬就爆出嚟,味道好有層次好期待下次再嚟食呀

我地今次嗌咗好多肉,牛羊鴨都叫齊~
肥牛碌完都好嫩口,唔會好un好老,而且大大份

而朋友就比較鍾意個羊肉片多啲,話好香好正喎!

好期待下次再嚟食呀
2018-11-22 81 瀏覽
我們要了鴛鴦鍋,分別是秘制薑母鴨鍋和美人鍋$188。薑母鴨配上紅面番鴨肉、老薑、馬蹄、當歸、凍豆腐,非常香濃的藥材湯味,先飲湯已非常濃郁,原汁原味。之後加湯,原來會加返原本的足料湯底,驚喜,飲完可再飲,又不用怕會淡味。美人鍋由原隻烏雞,雞件大大件,雞肉又嫩滑。加上豐富的膠原蛋白熬製而成,還有如平時自用整包的桃膠也放下的份量,超多桃膠,吃極也有,超滋補,就好像個鍋的名稱,飲下希望真的可變美人,非常養顏,湯底絕對是真材實料,再次提醒記得放料之前要先喝湯,甚至勺起一碗先!餸菜料方面,叫了雪花肥牛$188,脂肪比例很好,好香牛肉香味。再叫了黑松露蝦丸$48,梅菜豬肉丸$36和自家製翠絲水蓮水餃$42,各半份,好喜歡黑松露蝦丸,超彈牙香噴噴的黑松露味;水蓮水餃好爽口;梅菜豬肉丸夠卓頭,好香梅菜味,食時真的想來碗白飯餸口,最後叫了雜菜盤$68,有秋葵、粟米、唐生菜,爽口清甜。醬料可在出面自選。最愛這裡的湯鍋底,下次必定再來試下另一款湯底。
秘制薑母鴨鍋和美人鍋

雪花肥牛

黑松露蝦丸、梅菜豬肉丸、自家製水蓮水餃
最後叫了雜菜盤$68,有秋葵、粟米、唐生菜,爽口清甜。

醬料可在出面自選。

最愛這裡的湯鍋底,下次必定再來試下另一款湯底。
2018-11-21
秘制薑母鴨鍋和美人鍋
雪花肥牛
黑松露蝦丸、梅菜豬肉丸、自家製水蓮水餃
2018-11-21 82 瀏覽
朋友去完台灣旅行,返到黎又話想食台灣火鍋。揀左麻辣鍋拼養生薑母鴨鍋。麻辣點小辣,越食越辣,夠惹味!薑母鴨岩晒秋冬食,食完全身暖晒~首先飲返幾啖薑母湯底,藥材好香,湯味暖和。肉類點了小羔羊肉片,嫩肉易咬,肉質鮮美。即炸脆響鈴,直接食要小心熱,因為是即炸,可以立刻品嚐,相信油品質非常好,響鈴炸成金黃色而淺,我建議沾湯底吃就可以,如果要浸,建議不超過1秒!鍋底本身有凍豆腐,不夠吃可以後追。鵝肝墨魚丸,就是鵝肝墨魚丸,將我喜歡的東西夾在一起,為味蕾加添一份高級感覺。麻辣牛肉餃,麻辣湯加麻辣餃,不太辣又保持牛肉的味道,有驚喜!芋絲吸收了湯底的精華,最後吃才享受出芋絲的奇妙之處。點水耕菜是因爲不常見用作火鍋而點的,只需輕輕滾幾秒就好了!值得點的,菜新鮮爽口!
首先飲返幾啖薑母湯底,藥材好香,湯味暖和。

肉類點了小羔羊肉片,嫩肉易咬,肉質鮮美。

鍋底本身有凍豆腐,不夠吃可以後追。

芋絲吸收了湯底的精華,最後吃才享受出芋絲的奇妙之處。
  • 鴨血
  • 即炸脆響鈴
2018-11-20 100 瀏覽
近年火鍋店越開越多,今晚又試新店,地點方便。我們點了酸菜白肉鍋,此款鍋底有薯粉,蕃茄,還多送一碟酸菜白肉。酸菜還很爽口,湯底微微的酸很開胃。白肉很薄片,滾一滾,熟了還彈牙。另一邊選了寧神養心鍋。有點藥材香,湯底有魚頭,烏雞,山藥,2款都各有特色。我飲了3碗湯才開始吃火鍋。鵝肝墨魚丸 半份 粒粒有小粒鵝肝包著,熟了也不會溶了。墨魚丸是手打的,彈牙可口。黑松露蝦丸 半份 黑松露味十足,蝦味鮮美,不腥。自家製水餃 半份 各樣幾粒,的確不錯,可多試幾款。水餃皮薄肉餡多。極上雪花肥牛,擺盤精緻,肥瘦均勻,牛肉味濃。雜錦蔬菜盤 冬菇 粟米 粟米芯 生菜等。各款新鮮美味,吃火鍋也要注意健康
近年火鍋店越開越多,今晚又試新店,地點方便。

黑松露蝦丸 半份 黑松露味十足,蝦味鮮美,不腥。

極上雪花肥牛,擺盤精緻,肥瘦均勻,牛肉味濃。

2018-11-08
  • 極上雪花肥牛
  • 鵝肝墨魚丸
2018-11-19 71 瀏覽
邊爐火煱季節,朋友不斷推介火鍋食肆,其中一間養心殿,原來就在公司附近。他們都推介麻辣火鍋,說非常滋味過癮🌶。今日正煩惱午餐要吃什麼,途經養心殿發現除火煱外,原來午市有供應午餐。於是不用想當然要試試這人氣餐廳啦。由於差不多二時了,不用等就有位了。內裡裝修古色古香,部分座位有中式屏風間隔,適合朋友聚會。午市套戲有十多款選擇,多是台式口味。套餐包括燉湯,主菜,飯或伴麵,還有飲品,非常豐富。我點了照燒牛柳粒配飯,牛柳粒份量好多,而且係切粗粒,感覺相當底食。牛柳粒無用鬆肉粉加工,有肉味,唔嚡,加上大量菇菌同甜甜的醬汁,輕鬆可以吃掉一大碗飯。同事點的鹽酥雞,切成丁狀,滿滿一大碟,雞需然炸過,但還很嫩,外皮酥脆咸香,佐飯食亦一流,但同事跟餐點了伴麵:台式肉燥伴麵,麵質軟硬合適加上甜甜又惹味的肉燥,不用餸都可以了😂。另外燉烏雞湯,清甜順喉,最啱秋天滋補一下。有機會要試下火煱,現在做推廣早食有半價,一定會再嚟試試。

2018-11-15 86 瀏覽
在銅鑼灣逛完街,突然跟朋友都想吃火鍋,便立刻想起養心殿!之前在尖沙咀試過便一直掛念😍這次同行友人愛吃麻辣,而我對酸菜白肉鍋念念不忘,所以點了鴛鴦鍋-麻辣鍋小辣加酸菜白肉鍋。一開鍋飄來陣陣麻辣,朋友吃得很是過癮,鍋內的鴨血和凍豆腐都很入味,連一向不吃辣的我也忍不住嚐了一塊凍豆腐。酸菜白肉鍋一如既往地好吃,二選一的情況下我們選了追加一份酸菜白肉,所以湯底一直保持原汁原味!朋友很愛吃牛,所以點了一份小的手切牛肉,賣相吸晴而且份量多,薄薄的一片充滿牛味,好吃!而這次更點了每人一隻蟶子皇,份量十足,滾一滾便可以,非常新鮮彈牙!每次必點即炸脆響鈴,朋友都對此讚口不絕!墨魚滑份量多而且香濃彈牙,萵筍和野菌新鮮,平衡了整餐火鍋的罪惡感😝在急促的銅鑼灣,找到一個舒適的地方,與朋友吃一頓高質火鍋,值得!

2018-11-10 156 瀏覽
三人食 食5點半 7點交番枱 食左1100蚊左右 試左麻辣鍋同埋美人鍋 麻辣鍋本身有凍豆腐同埋鴨血呢兩個餸可以散叫既 不過如果叫埋麻辣鍋就可以慳番兩碟餸啦。不過佢d鴨血真係好正,食到停唔到口。美人鍋佢有差不多半隻烏雞係度煲,其實好足料呀!今次係第一次食 幾好食呀 價錢係偏貴左少少不過一分錢一分貨 食材都係新鮮同埋正既 尤其d蝦滑呀,墨魚滑,蝦丸個d ,貢丸都好食!佢既黑毛豬梅花肉同雪花牛肉(好似係,佢有大碟細碟分)好好食 ,真係好正,不過羊肉個人就覺得麻麻地。如果鍾意用午餐肉打邊爐既 食養生鍋可以嗌 因為佢係先炸好 熱辣辣咁上枱 好正 😂d staff都好nice 基本上禮拜都好好 唔會話叫極都唔應你順帶一提,佢火鍋料既份量都幾足既。好似蝦滑咁,3個人都食左兩轉先食哂( 純粹參考)
三人食 食5點半 7點交番枱 食左1100蚊左右
試左麻辣鍋同埋美人鍋 麻辣鍋本身有凍豆腐同埋鴨血
美人鍋佢有差不多半隻烏雞係度煲,其實好足料呀!
今次係第一次食 幾好食呀 價錢係偏貴左少少
不過一分錢一分貨 食材都係新鮮同埋正既
尤其d蝦滑呀,墨魚滑,蝦丸個d ,貢丸都好食!

2018-11-09
  • 美人鍋
  • 鴨血
  • 鮮蝦滑
  • 極上雪花肥牛
  • 厚脂黑毛豬梅花肉
  • 炸午餐肉
星期一下班一大班舊同事新同事就去吃火鍋!香港人最喜歡吃火鍋!最近也越來越多台灣的火鍋店來香港開店!人沒到齊,我跟Winnie the Pooh (看我YouTube channel 就知道是誰了)就已經開始狂點😂😂😂桌子都快沒位子放了!我們坐這一枱叫了一個雙拼湯底,必叫麻辣和美人煱!麻辣鍋有附送幾塊蜂巢豆腐,但絕對不夠吃!記得自己要再單點喔!是必吃的!但我們麻辣鍋點了小辣,吃開譚仔小辣的我覺得不夠辣!建議大家吃得辣的都可以點中辣來試試看!!不然就跟我一樣吃得不夠過癮了!美人鍋附送的是一整隻烏雞和桃膠,桃膠的份量不多,之前在另外一間很出名的台式火鍋店老鍋的份量就比較多!但湯底絕對是真材實料,記得放料之前要先喝湯!另外一台叫的是養生鍋,但人蔘味比較重,未必人人會愛!大家都快忍不住要吃了!我要快拍照啊!豬牛羊和各式丸類水餃響鈴豆腐都有點來試試!因為我不吃牛,就不知道好不好吃了,但我的同事說好吃,但在台灣吃更好吃!豬就沒有什麼特別,羊是挺好吃的,但老鍋的比較好吃,因為羊味很重,和切得厚一點!黑松露墨魚丸和鵝肝墨魚丸都沒有太特別,因為我兩個丸都一起放下去,但吃的時候卻分不出來。。。我最愛的是這裏
星期一下班一大班舊同事新同事就去吃火鍋
香港人最喜歡吃火鍋
最近也越來越多台灣的火鍋店來香港開店!

桌子都快沒位子放了!

我們坐這一枱叫了一個雙拼湯底,必叫麻辣和美人煱!
另外一台叫的是養生鍋,但人蔘味比較重,未必人人會愛!

大家都快忍不住要吃了!我要快拍照啊!

豬牛羊和各式丸類水餃響鈴豆腐都有點來試試!
我最愛的是這裏的貢丸!太太太好吃了!冬菇味非常出!非常多汁!
我最推介的就是貢丸了!
記得別錯過啊!
響鈴雖然好吃,即炸的,但我也覺得老鍋的更好吃!

我們前前後後還點了三打台灣啤酒,不太喜歡啤酒的我也覺得非常入吃,我也喝掉一支了!
我們還點了鹽酥雞和酥炸蚵仔!兩個都很好吃,雖然不是很大塊但分量也算多!

左邊是我,右邊是退休的同事,中間是Winnie the Pooh (有看我YouTube 就知道是誰了),看我們都醉掉了!
2018-11-07 113 瀏覽
每次想打邊爐,諗唔到去邊度食嘅時候,都會黎養心殿,因為真係好鍾意佢個湯底。麻辣鍋雙拼酸菜白肉鍋,就係我至愛,先飲幾啖酸菜湯,鍋底仲有好多豬腩肉同寬粉條,再食兩口麻辣鍋既鴨血,真心覺得佢個鍋好抵,因為好足料加上無味精,夠濃配料又配搭得match。極上雪花肥牛,雪花分佈均勻,淥幾秒即食餃子拼盤有十二粒,共六粒,兩個人叫啱啱好!寛粉條,麻辣鍋必食,QQ又吸味,正叫個雜錦蔬菜籃,為成個火鍋畫上完美既句號!
極上雪花肥牛,雪花分佈均勻,淥幾秒即食
餃子拼盤有十二粒,共六粒,兩個人叫啱啱好!
寛粉條,麻辣鍋必食,QQ又吸味,正
叫個雜錦蔬菜籃,為成個火鍋畫上完美既句號!
2018-10-30 178 瀏覽
一早就聽聞養生殿係一間以火鍋湯底主打養生滋補湯底出名又多人食既台式火鍋店。仲要一定要Book位先有得食!今次終於試到鼎鼎大名既養生殿!我Order 左2個湯底,分別係美人鍋同麻辣鍋。美人鍋入面有半隻烏雞, 桃膠等藥材~非常養生。鍋內既烏雞非常以嫩滑,大家都搶住要食烏雞。而麻辣鍋其實都唔錯,仲有鴨血送。火鍋料我都試左好多,令我最深刻既即炸響鈴,呢個響鈴真係超好味!響鈴非常脆,同平時買開既響鈴有好大分別!必叫~另外仲有炸午餐肉,好少火鍋店會有炸午餐肉!但呢度竟然有!!我今次係八點半前離座,有7折優惠。有7折抵食好多!呢間絕對係高質火鍋!

另外仲有炸午餐肉,好少火鍋店會有炸午餐肉!但呢度竟然有!!

我今次係八點半前離座,有7折優惠。有7折抵食好多!

呢間絕對係高質火鍋
  • 美人鍋
2018-10-30 124 瀏覽
這陣子好似好興打邊爐養心殿非常出名 已經開咗好多間分店 場地大 裝修靚 中國風 一間非常繁忙嘅火鍋店 一定要預早book 美人鍋超正食材亦非常新鮮鴨血同鮮淮山值得一試 鮮淮山係 日本空運
這陣子好似好興打邊爐
養心殿非常出名