2018-10-15 2993 瀏覽
平時吃午餐多是隨便吃茶餐廳快餐便算了, 但今天有多些時間, 想吃特別一點的, 就找到這間平時吃火鍋的店, 原來午巿有套餐, 有台式的食物, 很吸引我去一試。招牌極品台北牛肉麵$78出乎我意料的, 湯底比較清, 不是平時食開的濃重湯頭, 湯底有牛骨清香, 牛肉是牛展來的, 都很嫩, 而且片數甚多, 麵質則比較偏軟。杞子菊花露、烏梅汁平時餐飲都是檸茶、檸水, 悶得很, 難得這裡除汽水選擇外, 還可隨套餐免費選杞子菊花露和烏梅汁, 菊花露香甜, 烏梅汁酸酸甜甜, 都很好喝。台式燉湯 意想不到的, 燉湯內竟有一大件烏雞, 味道十分足, 吃到有點胡椒辣辣的味道。藥燉排骨 $78相對這個餐比較失色, 藥燉排骨湯水的味道很濃郁夠味, 可是排骨都好散好碎, 如果用來拌飯吃, 就不夠料了。來這吃套餐, 要預算食物不是上得很快, 不過這比較特別的台式午餐, 個人認為也是值得等的, 有燉湯, 有主食, 有特飲, 十分滿足呢! 而且沒有加一收費, 十分抵食實惠!

招牌極品台北牛肉麵$78

藥燉排骨

招牌極品台北牛肉麵
藥燉排骨
2018-10-14 102 瀏覽
天氣涼了,老公説想吃火鍋,於是想起之前朋友介紹養心殿台式養心鍋,一於就試試這間啦!晚上準時630 到達,已見高朋滿座,幸好訂了位啊!仔細看了餐牌後,我們點了鹹菜白肉鍋湯底,餸點了海鮮拼盤、冬瓜件、蟶子皇、活九孔,飲品點了Tiger 啤酒,及一瓶𣏌子菊花圓肉露。整體來說很不錯,湯底及每款海鮮都很新鮮,還有湯底的鹹菜白肉可免費追加一份的,大家要記住呀鹹菜白肉鍋湯底很濃很夠味海鮮拼盤很新鮮及大件,蟶子皇也很鮮味及大隻吖這個鍋有得免費加追架冬瓜片也不錯𣏌子菊花圓肉露不太甜,足料味濃
鹹菜白肉鍋湯底很濃很夠味
海鮮拼盤很新鮮及大件,
蟶子皇也很鮮味及大隻吖
這個鍋有得免費加追架
冬瓜片也不錯
𣏌子菊花圓肉露不太甜,足料味濃
2018-10-14
2018-10-13 632 瀏覽
隔了個多月又回到養心殿吃火鍋,味道依然無可挑剔。古典的屏風為每一枱食客提供私人空間,餐廳內彌漫着濃香湯底和各類食物的香氣。再次點了麻辣鍋和酸菜白肉鍋雙併($128),看見其它人即使點較貴的湯底,仍會併麻辣鍋。點麻辣鍋再加鴨血的,可說是這裏的招牌必點湯底和配料。沒有吃過麻辣鍋,就不要說來過養心殿。這是最便宜的湯底,而且可免費加鴨血或白肉一次。而酸菜白肉鍋內本身已有白肉和寬粉條。這間的鴨血特別大和厚,咖啡色光滑的面,沒有丁點腥味,厚身而新鮮的鴨血令吃時更細嫩爽滑。雖然鴨血的膽固醇甚高,但難得來到,吃着吃着便吃了一大碟了。千層凍豆腐($48)是必點配料,因其大小不一的孔能吸收大量湯底,滿實的口感下是濃郁的湯底。建議在放肉類及多油份的食物前先放,否則變吸引海綿。即炸脆響鈴($68),上桌時油炸香香氣四溢。我急不及待想把響鈴放入鍋中,幸友人提醒,在最後才放,湯底才不會太油膩。這款配料也是必點的,因其十分新鮮,在其它地方吃不到如此新鮮而炸得適中的響鈴。翠絲水蓮($88)已是我們第二次點的菜,原因在於這個特別而新鮮,在香港其它地方甚少見。熟透後形狀如蔥,十分爽脆,感覺有點消滯。稻庭烏冬麵($48)就

麻辣鍋和酸菜白肉鍋雙併

鴨血

翠絲水蓮

稻庭烏冬麵

稻庭烏冬麵($48)就如平時吃的,當加入了特製的湯底後,掛湯的麵條變得香軟,每一口都像在喝酸菜湯。

自家製極品水餃(半份)

自家製極品水餃(半份)($42)很爽滑,皮薄滑,豬肉餡香。

黑松露蝦丸(半份)

黑松露蝦丸(半份)($48)的黑松露香至今仍在我的腦海中,真想一口氣點一打吃光。這個是丸類中最好吃的,必點。
梅菜豬肉丸(半份)($36)想不到也很香而口感佳。梅菜量多而品質上盛,梅菜在口中徘徊,梅菜和豬肉丸香濃郁。
不論食物及服務都很好的火鍋店,難怪平日晚上十時後仍有人排隊等候入座。

題外話/補充資料: 加一服務費,茶芥每位$20
2018-10-10
麻辣鍋和酸菜白肉鍋雙併
鴨血
翠絲水蓮
稻庭烏冬麵
自家製極品水餃(半份)
黑松露蝦丸(半份)
2018-10-12 76 瀏覽
之前聽聞這間火鍋質素不錯,今日終於可以一試。環境方面尚算寛敞,但整晚要坐木板櫈比較不舒服。食物方面整體都很好。其中印象最深刻的是酒香白肉。豬肉以花雕浸透,上桌時已有濃濃酒香。灼熟後酒味並未有消失,依然吃到花雕酒味。另外手切肥牛肉質很嫩,也是另一推薦。這間食肆可以再度光顧,不錯的選擇。

2018-10-12
  • 酒香白肉
  • 鴨血
  • 自家製杞子菊花圓肉露
  • 手切牛肉
2018-10-07 273 瀏覽
剛從土耳其回來,感受到有秋意了,早晚天氣開始涼了,立刻想到「我要打邊爐」適逢要派手信給朋友,所以就來到養心殿。由於大家都太餓了,一坐下就不停點!我們點了美人鍋,材料十分豐富,有烏雞、杞子、紅棗、桃膠等等,好適合女生喔!有機秋葵:沒見過又大又粗的秋葵 千層凍豆腐:豆腐吸取了火鍋的材料,好入味呀!即炸脆響鈴:打邊爐必點,我的最愛,灼一灼就好了!芋絲:另一火鍋必吃 手工丸類拼盤:每樣都想試,所以我們就點了拼盤,可以全都試一試拼盤有鵝肝墨魚丸,黑松露蝦丸,芝士牛肉丸,墨魚丸,蝦丸,梅菜豬肉丸。黑松露蝦丸好有黑松露味,又彈牙餃子拼盤:同樣每樣都想試,拼盤是最好的。拼盤有水餃,鮮蝦雲吞,韮菜餃,麻辣牛肉餃,魚皮餃,水蓮餃。每隻都很飽滿,十分足料。鮮蝦滑:灼好後,好彈牙,正 嘉美農場雞肉:雞很嫩,又滑杞子菊花圓肉露:好有菊花味,清清熱我們放了很多食料,好正的火鍋 另外一提,我們坐的位置正正有部冷氣機,店員好好人幫手調教冷氣,又會問一問我們覺得 O 不 OK,好貼心喔!

適逢要派手信給朋友,所以就來到養心殿。

由於大家都太餓了,一坐下就不停點!

有機秋葵

有機秋葵:沒見過又大又粗的秋葵

千層凍豆腐

千層凍豆腐:豆腐吸取了火鍋的材料,好入味呀!

即炸脆響鈴

即炸脆響鈴:打邊爐必點,我的最愛,灼一灼就好了!

芋絲

芋絲:另一火鍋必吃

手工丸類拼盤(12  粒)

黑松露蝦丸好有黑松露味,又彈牙

餃子拼盤(12  粒)

餃子拼盤:同樣每樣都想試,拼盤是最好的。
拼盤有水餃,鮮蝦雲吞,韮菜餃,麻辣牛肉餃,魚皮餃,水蓮餃。

每隻都很飽滿,十分足料。

鮮蝦滑

鮮蝦滑:灼好後,好彈牙,正

嘉美農場雞肉

嘉美農場雞肉:雞很嫩,又滑

杞子菊花圓肉露

杞子菊花圓肉露:好有菊花味,清清熱

美人鍋

我們放了很多食料,好正的火鍋

有機秋葵
芋絲
手工丸類拼盤(12  粒)
餃子拼盤(12  粒)
鮮蝦滑
嘉美農場雞肉
杞子菊花圓肉露
2018-10-03 126 瀏覽
這一間第一次食,係舊大厦裏面,外觀好似 危樓 ,因為在旺角經常吃同集團的,才有信心試地方很大很嘈(不是客人嘈,是他們收拾桌面的東西很用力,好像抛出去那樣,很嘈很嘈很嘈),一進門口沒人在,要我們自己走進去,見到人了,才有人带我們去位置坐。首先它的美人鍋沒有旺角店足料,只有烏雞和药材,好像沒什麼了 空聊聊的,湯底清淡如止水;它有個菊花龍眼的飲品,只有少量的菊花浮面,一粒龍眼也沒有這麼省!打邊爐最重要的湯底和飲料都做不好,很難有好心情去吃,很可惜,我今天同三位靚女來傾心事,一開始沒影相它的蔬菜看起來很新鮮,牛肉也不錯,但是如果好像只用白開水滚一下,再點 醬油就吃,那我們為什麼要出門吃飯?
這一間第一次食,係舊大厦裏面,外觀好似 危樓
,因為在旺角經常吃同集團的,才有信心試
這麼省!
2018-09-25
$320 (宵夜)
2018-10-01 116 瀏覽
4個人食晚飯試下啦叫咗麻辣美人 鴛鴦鍋,個鍋好足料,美人鍋入面有半隻烏雞同好多桃膠但個店員好遲先提我哋要快d食咗佢,唔係會燶,仲有美終不足係鴨血只加一次鮑魚爽口,鮮味黑松露丸酸酸地有d怪牛肉同豚肉都好食,但份量唔多除咗叫凍豆腐外,仲何以叫油炸鬼,吸晒麻辣汁正仲叫咗D菜,但無影到,例如:鍋旬、什菜,本應叫了A菜,無囉但唔會話你知㗎,係見d菜咁耐都唔嚟問佢先話無飲品方面,叫了烏梅汁好足料服務就還可以,唔要抱太大希望就可以正體嚟講都唔錯,會再幫襯
4個人食晚飯試下啦

鮑魚爽口,鮮味

黑松露丸酸酸地有d怪

牛肉同豚肉都好食,但份量唔多

除咗叫凍豆腐外,仲何以叫油炸鬼,吸晒麻辣汁正

飲品方面,叫了烏梅汁好足料

服務就還可以,唔要抱太大希望就可以
正體嚟講都唔錯,會再幫襯

2018-09-28
2018-09-27 6210 瀏覽
一向我都好鍾意呢間既養生鍋湯底,今次終於約到爸爸黎食啦被安排坐在二人檯,環境唔錯,空間感又大,唔會同隔離檯坐到好迫,好鍾意呢度既環境同氣氛呢度既茶都好好飲架,又唔會太濃,帶點點清新茶香以解油膩點了我的至愛-美人鍋鍾意入面好多料,仲有成隻既雞真材實料就咁食個湯鍋都好滋味入面又多料,而且雞湯清甜可口有成隻雞架,每件雞件都大大件,雞肉一絲絲又嫩滑隨手都會兜到好多桃膠超滋補涮涮羊肉又薄身,一放到鍋中很快變會涮熟了雖然肉身薄,但亦不會減當中的羊味左邊的是黑松露蝦丸,右邊是鮮蝦雲吞,吞42元半份好喜歡黑松露蝦丸,超香濃既黑松露味,黑松露既愛好者必定要一試呀而且蝦丸仲好彈牙爽口一啖又一啖既滋味鮮蝦雲吞都好正,蝦肉份量不少,蝦肉爽口彈牙呢款炸豆皮我差不多每次來都是必食的因為不是很多間火鍋店有呢款食材大大片的豆皮經過炸後,變得香脆無比,放於鍋中滾一滾,豆皮吸入香濃湯底,變得更為滋味這個size真的好巨形,放了兩塊已佔了半個湯鍋了點了兩款麵條呢款關廟麵幼滑,好滋味呢間餐廳仲會付上一個兜子來煮麵,不會令麵條散到鍋中,好貼心另一款麵條十分吸味,所以湯底咁正再食埋麵條QQ彈彈既麵條好正好滋味,呢款麵條份量都不少
一向我都好鍾意呢間既養生鍋湯底,今次終於約到爸爸黎食啦
呢度既茶都好好飲架,又唔會太濃,帶點點清新茶香以解油膩
點了我的至愛-美人鍋
鍾意入面好多料,仲有成隻既雞
真材實料
就咁食個湯鍋都好滋味
入面又多料,而且雞湯清甜可口
有成隻雞架,每件雞件都大大件,雞肉一絲絲又嫩滑
隨手都會兜到好多桃膠
超滋補
小羔羊肉片
涮涮羊肉
又薄身,一放到鍋中很快變會涮熟了
雖然肉身薄,但亦不會減當中的羊味
黑松露蝦丸、鮮蝦雲吞
左邊的是黑松露蝦丸,右邊是鮮蝦雲吞,吞42元半份
而且蝦丸仲好彈牙爽口
一啖又一啖既滋味

鮮蝦雲吞都好正,蝦肉份量不少,蝦肉爽口彈牙
台灣炸豆皮
呢款炸豆皮我差不多每次來都是必食的
因為不是很多間火鍋店有呢款食材
這個size真的好巨形,放了兩塊已佔了半個湯鍋了
關廟麵
點了兩款麵條
呢款關廟麵幼滑,好滋味
呢間餐廳仲會付上一個兜子來煮麵,不會令麵條散到鍋中,好貼心
寬粉條
另一款麵條十分吸味,所以湯底咁正再食埋麵條

QQ彈彈既麵條好正好滋味,呢款麵條份量都不少,吃到好飽呢
唐生菜
最後食埋個清菜
唐生菜大大片好爽口脆身

呢晚食得好開心,爸爸都好愛呢間既湯鍋底
仲講定下次再來要試下另一款湯底了
2018-09-27
小羔羊肉片
黑松露蝦丸、鮮蝦雲吞
台灣炸豆皮
關廟麵
唐生菜
2018-09-26 190 瀏覽
上次食完之後就念念不忘呢排見到越黎越多人打卡 今日終於可以再戰喇美人鍋依然繼續必點今次配個麻辣鍋其實我係點一隻辣椒但一打開果蓋我以為自己叫左大辣即刻bud 走大量辣椒走詢問原來係唔會增加辣味的 傻仔左極上雪花肥牛($188)二百蚊有找 但非常高質推薦一試!黑松露蝦丸($48)超濃郁既黑松露味道!勁彈牙 必點^_^炸午餐肉 ($58)絕對係發揮到食午餐肉既最高境介雖然出面有醬料區但我地由頭到尾都冇拎到因為湯底已經夠哂入味多哂正!真心無敵!
上次食完之後就念念不忘

其實我係點一隻辣椒
但一打開果蓋我以為自己叫左大辣
即刻bud 走大量辣椒走
詢問原來係唔會增加辣味的 傻仔左

極上雪花肥牛($188)
二百蚊有找 但非常高質
推薦一試!

黑松露蝦丸($48)
超濃郁既黑松露味道!
勁彈牙 必點^_^

炸午餐肉 ($58)
絕對係發揮到食午餐肉既最高境介

雖然出面有醬料區
但我地由頭到尾都冇拎到
因為湯底已經夠哂入味多哂正!
真心無敵!

2018-09-19 161 瀏覽
多人嘅話,打好味嘅邊爐真喺幾唔錯,我地一行7人揀咗人參藥膳湯同埋麻辣湯~呢2個湯底都喺超濃超好味,仲可以飲完叫佢加湯,佢加湯喺加反原湯比你架,絕對唔喺加水比你就當加咗湯,夠哂真材實料~手切牛肉嘅肉味就濃啲,而肥牛嘅口感就滑啲,仲有牛胸爽就主要爽口嘅~佢個雞肉喺超滑超嫰口,墨魚滑果啲都好彈牙架!手打丸好好味,有黑松露丸、芝心丸都有,仲好新鮮添~嚮鈴超脆超新鮮,我地喺encore咗架~麻辣鴨血同我喺台灣食過嘅喺一樣㗎,粉嫰又入味,後尾發現再encore唔洗加錢㗎😍整體好好味,會再幫襯!!
佢個雞肉喺超滑超嫰口,墨魚滑果啲都好彈牙架!
手打丸好好味,有黑松露丸、芝心丸都有,仲好新鮮添~
嚮鈴超脆超新鮮,我地喺encore咗架~
整體好好味,會再幫襯!!
2018-09-16 229 瀏覽
天氣開始轉涼 一班人想約去打邊爐就最好不過 朋友一直推介食銅鑼灣養心殿 好彩有訂位 人流都幾多下湯底點了美人鍋拼寧神養心鍋 雙拼收費計較高價錢 美人鍋用上原隻烏雞、南棗、杞子 還有桃膠(滿滿骨膠原) 味道清甜仲帶少少金華火腿香味寧神養生鍋 加入藥材、雞與鮮魚 味道一樣清甜 帶有陣陣藥材香氣基本上所有食材質素都幾滿意 御選梅花豬//即炸脆響鈴//蟹籽墨魚滑//雜錦蔬菜盤//日本金菇 //炸午餐肉4個人點半份丸就剛剛好 黑松露蝦丸(半份)//芝士牛肉丸(半份)//自家製韮菜餃(半份) 黑松露蝦丸最令我們滿意 黑松露香氣十足 相反芝士牛肉丸 跟我們想像中有點出入 覺得芝士味不足夠手切牛肉(細) 脂肪分佈平均 厚薄適中個人超喜歡這裡的寛條麵 口感qq結帳時店員送上熱情果味沙冰一杯 臨走的時候店舖外還有不少人在等待 原來 九點半後入座有7折優惠 八點半前離座也有折扣!!
手切牛肉(細) 脂肪分佈平均 厚薄適中

個人超喜歡這裡的寛條麵 口感qq

結帳時店員送上熱情果味沙冰一杯

2018-09-13 188 瀏覽
下雨天亦不忘跟朋友聚餐早早已經訂好枱。今天去了養心殿,朋友比較喜歡這間,覺得他的湯底足料,又用上藥材,滋補又健康。一坐下看見一個牌寫著like他們的 facebook 就有飲品送,我們當然不放過這個機會,後來要了他們自家製的杞子菊花圓玉露,清潤非常,最適合吃火鍋。朋朋友點火鍋料之時,我也點了個(牛雜)鹵味拼盤, 他們的滷味非常入味,而且夠林,喜歡吃牛雜的我覺得是必食小吃。湯底要了美人鍋及麻辣鍋美人鍋鮮味非常,仲有隻烏雞滋補下麻辣鍋都只係要咗小辣,入面本身有鴨血,而且仲送多一份鴨血。 鴨血都幾滋味唔會好易散,好好食。極上雪花肥牛,雪花都幾平均,好香又嫩口。鵝肝墨魚丸: 都做得唔錯,有一小粒鵝肝喺入面,一咬落去已經好香鵝肝味,正!水蓮餃,幾特別,好爽口,第1次食。 仲點左個菜籃,樣樣菜都有冬菇厚身得來係爽口唔會腍娃娃菜夠新鮮,粟米好甜 又係一次開心又滿足既聚餐。
下雨天亦不忘跟朋友聚餐
早早已經訂好枱。

湯底要了美人鍋及麻辣鍋
美人鍋鮮味非常,仲有隻烏雞滋補下

極上雪花肥牛,雪花都幾平均,好香又嫩口。

水蓮餃,幾特別,好爽口,第1次食。

仲點左個菜籃,樣樣菜都有
冬菇厚身得來係爽口唔會腍
娃娃菜夠新鮮,粟米好甜

又係一次開心又滿足既聚餐。
2018-09-12 162 瀏覽
台式火鍋店在本港開左好多,今晚揀左養心殿。未到七點已有人在等位,好彩有訂位,好快入座。裝修風格古式古鄉,座位擺放寬闊。好凍的冷氣,要即時加衣!是食火鍋的氣氛!👍特色鍋底有六種選擇,可以選鴛鴦鍋,嗜辣又貪靚既我地揀左美人麻辣鍋。麻辣鍋有好多麻辣配料我地揀左小辣,鍋底有嫩滑鴨血同𣲙豆腐。美人鍋材料好豐富,有份量好多既烏雞,淮山、杞子、紅棗、黨參、仲有超多桃膠,感覺好養顏!鹽酥蚵仔$78外脆內嫩!蚵仔好鮮味!一定要趁熱食。霜降肉眼肥牛$188好似好瘦啊!但食落好嫩,牛味濃郁。即炸脆響鈴$68火鍋必食,炸得好鬆脆,灼几下就食得!😋台灣A菜$78A菜應該是油麥菜同科,爽脆嫩綠,滿口清香!一定要食啊!寬粉條$38份量都幾多的粉條,睇落平凡,吸收湯汁精華後,食落Q彈滑溜,好食!👍最後當然係飲埋D美人湯啦!😍😋
台式火鍋店在本港開左好多,今晚揀左養心殿。
未到七點已有人在等位,好彩有訂位,好快入座。
裝修風格古式古鄉,座位擺放寬闊。
好凍的冷氣,要即時加衣!是食火鍋的氣氛!👍
麻辣鍋有好多麻辣配料我地揀左小辣,鍋底有嫩滑鴨血同𣲙豆腐。
鹽酥蚵仔$78
外脆內嫩!蚵仔好鮮味!一定要趁熱食。
霜降肉眼肥牛$188
好似好瘦啊!但食落好嫩,牛味濃郁。
即炸脆響鈴$68
火鍋必食,炸得好鬆脆,灼几下就食得!😋
台灣A菜$78
A菜應該是油麥菜同科,爽脆嫩綠,滿口清香!一定要食啊!
寬粉條$38
最後當然係飲埋D美人湯啦!😍😋
2018-09-12 143 瀏覽
兩個月內已經滾咗第三次😅好彩冇令我失望!今次點咗麻辣鍋同薑母鴨煱。麻辣鍋十分足料,絕不希場👍🏻非一般一滴香能及。牛肉、餃子保持水準豬天梯~爽脆牛栢葉~不夠爽(失敗)墨魚丸併梅菜豬肉丸~梅菜肉丸,幾特別幾好味菜~新鮮👍🏻烏龍面~可以應該會有4、5、6次😛
兩個月內已經滾咗第三次😅好彩冇令我失望!
牛肉、餃子保持水準
豬天梯~爽脆
牛栢葉~不夠爽(失敗)
墨魚丸併梅菜豬肉丸~梅菜肉丸,幾特別幾好味
菜~新鮮👍🏻
烏龍面~可以

應該會有4、5、6次😛
2018-09-12
2018-09-09 169 瀏覽
身邊既朋友個個都話呢間好食,咁岩又有朋友話想打邊爐,於是就提議去食呢間叫左個寧神養心鍋同薑母鴨鍋,湯底好濃郁,聞落帶點藥材味養心鍋味道很足,入面有烏雞同魚頭雞足足有成半隻,而且非常嫩滑湯頭好好飲薑母鴨鍋入面就有啲鴨同豆腐,腐竹,比養心鍋濃味一啲極上雪花肥牛絕對冇失望,牛味好香,肥瘦均勻多吃都不會膩唯一就是份量不太多,而且肉唔算太大塊鮮蝦雲吞同麻辣牛肉餃雲吞既蝦好彈牙而牛肉餃既麻辣唔算好辣不過就會食食下突然有一下辣刺激一下你,幾過癮

叫左個寧神養心鍋同薑母鴨鍋,湯底好濃郁,聞落帶點藥材味

養心鍋

味道很足,入面有烏雞同魚頭
雞足足有成半隻,而且非常嫩滑
湯頭好好飲

薑母鴨鍋入面就有啲鴨同豆腐,腐竹,比養心鍋濃味一啲

極上雪花肥牛

絕對冇失望,牛味好香,肥瘦均勻
多吃都不會膩
唯一就是份量不太多,而且肉唔算太大塊

鮮蝦雲吞同麻辣牛肉餃

雲吞既蝦好彈牙
而牛肉餃既麻辣唔算好辣
不過就會食食下突然有一下辣刺激一下你,幾過癮