2017-12-09 177 瀏覽
之前食過旺角嘅養心殿,見到天氣又凍,荃灣有開咗間新嘅,就同朋友去試下,裝修風格同旺角嘅一樣,古色古香,有feel!叫咗薑母鴨鍋同埋美人鍋,個鍋嚟到未滾都已經流曬口水。可惜鴨嘅份量唔夠上次喺旺角店食咁多,所以我哋食食下加咗半隻鴨,鴨夠肥又入味,仲好嫩。美人鍋飲落口超舒服,加埋之後落咗啲海鮮,鮮味濃郁!叫咗一份蝦同四隻蟶子,啲蝦勁新鮮勁大隻,嚟到嘅時候仲識得郁,朋友勁驚。蟶子超大隻好鮮甜。蝦滑同墨魚滑都係必點, 新鮮彈牙其實韭菜餃都ok,可惜個皮溶溶地粟米好大份雜菌亦都新鮮仲有叫薯粉吸埋啲湯一流估唔到佢送嘅雪糕又幾好食!

蝦滑同墨魚滑都係必點, 新鮮彈牙
其實韭菜餃都ok,可惜個皮溶溶地
粟米好大份
雜菌亦都新鮮
仲有叫薯粉吸埋啲湯一流
估唔到佢送嘅雪糕又幾好食!
2017-12-06 676 瀏覽
早前已經留意到呢間養心殿,知道荃灣開間新舖,好奇心驅使下,就同長輩湊"熱"鬧一入舖,就見到好多花藍,好靚,而且裝飾都好有"台風"外面既自助醬料檯面有豉油,蔥,芫茜,蒜泥, 辣椒同埋麻油。可以因應自己既味道而自由調較養生鍋: 配以多種名貴藥材及人蔘,以火腿,老雞及豬肉淆製而成。湯鍋還有冰豆腐吸盡湯底精華,鴨血軟滑,湯底滑口, 非常滋味鹵水拼盤: 有牛展,牛肚和大腸。三者都醃得非常入味,最喜歡大腸口感挺軟涮鍋小羔羊肉片: 放在湯鍋裡,已聞到騷味,不錯翠絲水蓮: 在香港真的比較少有,相反我在台灣時就常吃 上檯時,店員會提供剪刀,我把水蓮一份剪開四段,基本上放下去,滾兩滾就可以吃,那就可保留水蓮獨特的清脆口感芝麻湯圓: 第一次用湯圓打邊爐,湯底是咸,湯圓是甜,但又不會太甜,芝麻味特出,與湯底味道出奇地夾,值得試試飯後長輩大讚,嘻嘻,下次再來

一入舖,就見到好多花藍,好靚,而且裝飾都好有"台風"

涮鍋小羔羊肉片: 放在湯鍋裡,已聞到騷味,不錯

翠絲水蓮: 在香港真的比較少有,相反我在台灣時就常吃

飯後長輩大讚,嘻嘻,下次再來
  • 養生鍋