2018-01-24 471 瀏覽
上次同朋友嚟食過,覺得呢度幾好。所以今次就帶埋屋企人黎試吓,再加上呢度好近我屋企,行過去食都一啲都唔遠因為上次試咗呢個鴛鴦鍋,可以一次過試下兩款湯底,所以今次都係叫返呢款,美人鍋同養生鍋嘅鴛鴦鍋。而且個湯底一啲都唔Hea,仲好足料,真係有一隻烏雞係入面。我屋企人好鍾意食海鮮,尤其係魚,所以今次特別叫咗條魚,就係沙巴龍躉班。條魚就咁睇都擺得好靚,魚肉好快就熟,所以淥一淥就食得,味道好鮮甜,而且食魚最怕腥,呢個一啲腥味都冇,好新鮮。另外,我哋仲叫咗個稻庭烏龍麵,面吸收晒湯嘅精華,好鮮味,而且好爽口彈牙。我哋仲叫咗個小食鹽酥雞,鹽酥雞炸得好脆,細細粒,好食。今次佢哋對我揀呢度都好滿意,覺得環境好優雅,好古色古香。

我哋仲叫咗個小食鹽酥雞,鹽酥雞炸得好脆,細細粒,好食。

今次佢哋對我揀呢度都好滿意,覺得環境好優雅,好古色古香。

2018-01-22 57 瀏覽
台式養生湯已來到荃灣,仲要在17樓高,一定要上去看看。入到店內,環境清幽,設計風格別緻。我地選了養生鍋,呢款有半隻烏雞。湯低鮮甜,人參味濃,烏雞肉質嫩滑。呢度火鍋食材種類繁多,有D仲係飛機運到。有手工丸類,各式肉類,餃類,新鮮蔬菜等我就先選手切牛肉和雪花肥牛,我覺得雪花肥牛比較好味,有口感。手切肥牛雖然油脂分佈均勻,但一入口就溶化。另外芝士牛肉丸都好特別,外層係爽口手打牛肉,內層係流心芝士,兩都夾得相當好。呢度嘅蝦滑相當有膠質黏感,還配有小許蝦子,當配合養生湯後,味道更上一層。浸透人參味,鮮蝦味中帶有小許參味,都幾特別。餃子拼盤都係呢度必食,因可以試齊咁多口味,每款都是選用新鮮新材制成,皮簿入口有肉汁流出。淮山麵都幾好食,麵條細滑,在湯低滾一滾,麵條已有小小黏膠,食落仲好嫩滑。雖然生菜$58只得幾顆,有點覺得貴,但可能真是有機和新鮮。所以只得幾顆,但的確係好爽甜。蝦棒$58/6條,味道似長腳蝦棒,都幾鮮甜。

蝦棒$58/6條,味道似長腳蝦棒,都幾鮮甜。
2018-01-17
2018-01-21 3323 瀏覽
天寒地凍最好緊係打邊爐,普通嘅港式湯底已經滿足唔到我,今晚同老媽子倆口子晚餐,當然要黎個進補養生滋潤湯底好好保養一下!近排最hit台式養生鍋,湯底滋潤又不燥熱,仲可以對皮膚好,我當然要試試吧!店內裝潢古色古香,枱到枱之間空間十足,好有私人空間。調味醬料不多,放在外頭供人客自己盛裝。而木牌上會寫上每日的海鮮款式,價錢供客人選擇。我地決定選擇美人鍋補一補, 湯底用上烏雞,金華火腿,杞子,南棗等等滋陰食材,最適合女士享用火鍋配料選擇都好多,而且仲有台灣直送嘅特色食材,簡直眼花撩亂。由於得我們2人,唔可以選太多配料避免浪費,所以今次就揀幾款最想食嘅試下。極上雪花肥牛牛肉油花均勻,入口軟嫩有牛味,肉味濃郁。御選梅花豬豬肉爽口彈牙,好有咬口,味道仲好鮮甜美味。墨魚丸(半份)手打墨魚丸充滿彈性,墨魚味濃郁又夠鮮味,好好食呀雜錦蔬菜盤各款唔同嘅蔬菜+菇菌類,最適合鐘意多花款選擇嘅我,每個種類都有少少,而且所有蔬菜都好新鮮,食落仲好爽脆清甜呢!當然一定唔可以缺少嘅稻庭烏龍麵,烏冬吸收咗清甜嘅湯底,味道清甜軟滑,入口滑嘟嘟好美味呀!今餐真係超大滿足,而媽媽又非常滿意!
店內裝潢古色古香,枱到枱之間空間十足,好有私人空間。
調味醬料不多,放在外頭供人客自己盛裝。
而木牌上會寫上每日的海鮮款式,價錢供客人選擇。

極上雪花肥牛
牛肉油花均勻,入口軟嫩有牛味,肉味濃郁。
御選梅花豬
豬肉爽口彈牙,好有咬口,味道仲好鮮甜美味。
墨魚丸(半份)
手打墨魚丸充滿彈性,墨魚味濃郁又夠鮮味,好好食呀

雜錦蔬菜盤
今餐真係超大滿足,而媽媽又非常滿意!
2018-01-15
  • 美人鍋
2018-01-20 588 瀏覽
第一次係同老公囡囡去食見食評都幾好...入到去黑媽媽好似好有格調,入座員工都禮貌招待...椅子唔舒服唔會想坐太耐,見like fb有free drink...但好似唔太想計埋小朋友咁但最後都free左...小朋友都係人姐...呢間野都算係走貴價路線值唔值得就見人見智,$88一碟竹‘生’得8條好...到湯底!叫左辣麻同埋美人鍋因爲小朋友食唔到辣...湯係好飲既...但返到屋企要狂飲水,有味精?第二次係同朋友兩家人一齊去因爲朋友見我地去過想試下...今次叫左養心鍋...但黎到飲先知個湯有胡椒粒小朋友怕辣根本飲唔到..諗住睇下可唔可以加錢轉鴛鴦湯底..但最後都係唔得因爲材料己經加左,呢度我地都理解,之後叫另一鍋湯底...原本個鍋唯有放埋一邊,好!到like fb 送free drink...其實佢地每個員工既說法都唔一致...同埋其實好似好唔想free 咁......咁點解唔索性取消呢個優惠呢?又要free比人但又孤寒一d都唔大方...因為好似當小朋友唔係人咁...詳細都唔想再講!總之最後索性唔like唔要free drink......講緊係埋單唔係一百幾十!何必咁執著最後要個唔係著制服既
第一次係同老公囡囡去食見食評都幾好...

第二次係同朋友兩家人一齊去因爲朋友見我地去過想試下...今次叫左養心鍋...但黎到飲先知個湯有胡椒粒小朋友怕辣根本飲唔到..諗住睇下可唔可以加錢轉鴛鴦湯底..但最後都係唔得因爲材料己經加左,呢度我地都理解,之後叫另一鍋湯底...原本個鍋唯有放埋一邊,好!到like fb 送free drink...其實佢地每個員工既說法都唔一致...同埋其實好似好唔想free 咁......咁點解唔索性取消呢個優惠呢?又要free比人但又孤寒一d都唔大方...因為好似當小朋友唔係人咁...詳細都唔想再講!總之最後索性唔like唔要free drink......講緊係埋單唔係一百幾十!何必咁執著最後要個唔係著制服既收銀員工黎話比我地知要咁咁咁先可以free 比你架!算吧啦!收返埋你d free drink!

總結:湯底係好飲但返到屋企真係要狂飲水
員工既說法不一太混淆不清
唔會有下次!

今次係第一次寫食評就係好想發表一下...

2018-01-19 365 瀏覽
對台灣印象最深刻除左佢既夜市之外 就係林林種種既火鍋店。呢間養心殿台式火鍋都係經朋友口中得知香港少有既台式火鍋。甫一入店口,古式古鄉既裝潢已經迎入眼簾,飯枱擺位都十分寬敞,食起上黎難得地有休閒寬鬆既感覺。湯底一共有六款選擇,我同另一半都不約而同既揀左經典既麻辣同酸菜白肉鴛鴦鍋,其中仲可以揀麻辣鴨血或者酸菜白肉鍋refill一次。好老實地講 我地有八成都係沖住個麻辣鴨血而黎,湯底香辣得黎帶有點點藥材味而又唔會令人反感。係打邊爐其間我地都有不其然地畢d湯黎飲,一d都唔誇張。而差酸菜白肉鍋都唔錯,配有寬粉條,但記得要盡快食,如果唔係會煮得太淋同比較難夾。肥牛配火鍋從來都係常識,我地就叫左極上雪花肥牛,油脂分佈十分靚,係麻辣鍋中淥個十來秒,肉質熟度剛剛好,嫩滑而帶有濃郁既牛肉香,無愧當得上極上雪花肥牛。另外叫左近排每逢打邊爐都會嗌既蟹柳。蟹柳質素亦都唔錯,相信蟹肉佔成分比例都幾高,食落有啖啖肉既感覺。呢份炸豆皮係最令人喜出望外既配料。平時就食響鈴多,呢個炸豆皮既賣相同味道亦都類近,但就比較煙韌,再浸滿著麻辣既湯汁,可謂一絕。鵝肝墨魚丸,一款抱著好奇試新野而點既一款配料。外層係彈牙墨魚肉包裹住一

鵝肝墨魚丸,一款抱著好奇試新野而點既一款配料。外層係彈牙墨魚肉包裹住一小團既鵝肝 但仍然帶出滿滿既鵝肝油香,創意同味道都很不俗。

而呢一份係黑柏葉,麻辣火鍋邊點之物,爽口之餘帶小小煙韌,完全唔會有腥味,但份量略嫌較少。

再一次不能免俗地叫左一籃水耕菜,口感有點似白菜,但更為爽脆,配上酸菜白肉湯底 有相得益彰既昇華

呢間火鍋店係色香味環境方面都做得十分有水準,唔難理解佢可以係芸芸既任食火鍋店中突圍而出。
2018-01-19 275 瀏覽
今日經過荃灣發現開左間台式養生鍋,上次在旺角已經食過,食完都覺得都好好,果晚都幾好睡,所以今天再食多餐。呢度在17樓,居高臨下,可以欣賞到荃灣景色,廣闊視野。唔係咁容易看到。除了有特大風景外,內裏裝潢都非常別緻,有獨特風格。使客人覺得有自己房間。與三五知己相聚食吓嘢嘅好地方。講番湯低先,今次就選了寧神養生鍋拼養生鍋。兩種湯味道都相似,但一個有當歸味,另一個有人參味,各有特色。我食火鍋一定要有牛,手切牛肉,極上雪花肥牛都係我最喜歡食的。但兩者比較下,手切牛肉是最好食,新鮮牛肉切成薄薄的一片,顯示出油脂分佈均勻,燙一燙湯水就放入口,嘩即溶。相比下雪花肥牛,比較廷身,油脂分佈都算均勻,食落仲有口感,好味嘅。另外我覺得呢碟餃子拼盤,都幾低食。有12粒,可以食齊咁多款味。每款都係用新鮮食材整的,食落仲有肉汁。我仲食淮山麵,呢個淮山麵好有黏感 。都好柔滑。另外芝士牛肉丸都係唔錯選擇,牛丸爽口彈牙,中間有芝士流出,口感豐富。還有特別長又厚嘅竹笙,爽口帶有濃湯味。蝦滑新鮮夠滑,膠質黏感豐富,夠彈牙。呢度食物價格算中上價,但食材選用上品食材,有D仲飛機運到。想食好嘢和坐得舒適就選養生殿火鍋就無錯。

我仲食淮山麵,呢個淮山麵好有黏感 。都好柔滑。
還有特別長又厚嘅竹笙,爽口帶有濃湯味。
蝦滑新鮮夠滑,膠質黏感豐富,夠彈牙。
2018-01-17
  • 養生鍋
  • 芝士牛肉丸
  • 手切牛肉
2018-01-16 266 瀏覽
最近同屋企人去左荃灣呢間「養心殿台式養生鍋」到打邊爐,入面嘅環境好舒服,好似間開左好多間房咁,非常夠私人空間。食物方面,湯底非常特別,大部分都係滋補養生嘅湯底。另外,有好多唔同特色嘅湯料俾食客選擇,而我哋就揀咗(美人鍋)裹面有好大隻嘅黑烏雞,不但美顏,而且仲有益健康!而我地都試咗好多唔同嘅食材,其中(炸響鈴)非常新鮮香脆,即叫即炸,而且份量都算。仲有墨魚蝦滑,雖然外表份量細,但一放湯時便會脹起黎,又滑又軟熟,好似食緊魚蛋一樣。除左呢啲之外,例如粟米,茹類等都非常鮮甜架!

2017-12-12
入內裝修昏暗舒適,唔知係咪價單貴,入座率應該得2、3成,因同大廈既任食火鍋排長龍先走落嚟食,叫左鴛鴦湯分別有麻辣湯/美人湯,美人湯湯底真係超好飲,麻辣湯附送鴨血一份,叫咗肉眼肥牛感覺普通,響鈴新鮮熱辣,紫淮山麵冇味,併餃$118有12粒每款兩粒,其實差唔多成$10粒,感覺一啲都唔抵,竹笙$88得7、8條,其實皇牌只係個湯,人均消費$470,如果大家想試個湯認為抵嘅咪試吓囉!啲人話啲餛飩蝦肉好新鮮,好彈牙!做飲食業既我知道,想令啲蝦彈牙食落新鮮,落啲化學劑(特麗素)搞掂晒,其實越彈牙先越要驚,因為落咗好多化學劑。入去時基層服務有禮,到埋單問有冇匯豐信用卡,有雪糕送,揀咗榴槤味同益力多味,榴槤味OK!之後張單由個後生啲既管理層送到嚟,俾匯豐卡佢,佢話卡機壞咗,要俾現金,心諗我幾分鐘前先聽到其他枱埋單碌卡機聲,加上基層員工主動問有冇匯豐信用卡,好照俾現金,但心愈諗愈唔憤氣,埋單$940如果冇帶咁多現金點算,門口又冇張貼卡機壞,行去收銀嘈佢,見到有個五隻手指紋晒身嘅阿叔,同佢講幾分鐘前先聽到卡機聲,佢同我地講部卡機時得時唔得,問佢咁點解一開頭後生啲嗰位走埋嚟話直情唔得呢?試都未試!心諗我9倍信
好飲
,麻辣湯附送鴨血一份
,叫咗肉眼肥牛感覺普通
,響鈴新鮮熱辣
。入去時基層服務有禮,到埋單問有冇匯豐信用卡,有雪糕送,揀咗榴槤味同益力多味,榴槤味OK!之後張單由個後生啲既管理層送到嚟,俾匯豐卡佢,佢話卡機壞咗,要俾現金,心諗我幾分鐘前先聽到其他枱埋單碌卡機聲,加上基層員工主動問有冇匯豐信用卡,好照俾現金,但心愈諗愈唔憤氣,埋單$940如果冇帶咁多現金點算,門口又冇張貼卡機壞,行去收銀嘈佢,見到有個五隻手指紋晒身嘅阿叔,同佢講幾分鐘前先聽到卡機聲,佢同我地講部卡機時得時唔得,問佢咁點解一開頭後生啲嗰位走埋嚟話直情唔得呢?試都未試!心諗我9倍信用卡積分咁就冇咗
,當時後生啲嗰位所謂管理層就企喺收銀攞住部電話打緊game,到我哋行到去收銀時就直情搵張枱坐喺度打game,打工都咁舒服,又係既靜到拍烏蠅。其實係咪間公司現金流不足,選擇性平啲就唔俾碌卡(其實都唔係平吖),平均$400至$500一個頭,咁如果十幾個人,冇帶咁多現金點算呀?分明擘大眼講大話
感覺進入一間
用餐優惠
信用卡優惠
美人湯
2018-01-08 515 瀏覽
已經第三次來荃灣店養心殿,食物好味,湯底好飲,試過麻辣,酸菜白肉,美人鍋都唔錯。一定要吃以下食物手切牛極上牛水蓮菜鴨血墨魚滑蝦(新鮮好爽口)凍豆腐7:30前埋单5折,超抵酸菜白肉+麻辣極上雪花肥牛超好味嘅蝦
手切牛
極上牛
水蓮菜
鴨血
墨魚滑
蝦(新鮮好爽口)
凍豆腐

7:30前埋单5折,超抵

酸菜白肉+麻辣

極上雪花肥牛

超好味嘅蝦
2018-01-06
2018-01-06 480 瀏覽
最近同朋友落荃灣 ,慶祝生日, 同事介紹我們到荃灣廣場17樓新開了間 火鍋店 , (養心殿養生鍋)。 餐廳地點交通方便近沙咀道, 鄰近有大型商場方便 餐後 行街購物。餐廳內環境裝修 舒適 , 燈光柔和, 充滿台式 格調,像置身於台灣用餐 感覺。 我們先點了一個酸菜白肉火鍋 湯底。 湯底 內有蕃茄, 白肉, 酸菜等, 酸菜味濃郁使 湯底 非常出味,作為 湯底 最醒胃。餐牌上 火鍋 配料, 選擇款式非常豐富 齊備, 我們 柯打咗 新鮮薄切的肥牛 , 口感 嫩滑的羊肉 , 還有各種新鮮的丸類,還有 韭菜餃,皮薄餡料多,一碟有4只。響鈴也是和我的最好配搭 , 皮脆 新鮮。只放落 湯煱過一陣,可以進食非常方便。飲品方面,也有唐茶提供。

飲品方面,也有唐茶提供。
2018-01-03
2018-01-05 429 瀏覽
冬天就梗係要去打鍋啦,仲要係麻辣就最正喇!雖然lee間火鍋店開左冇耐,但我已經係第四次幫襯!佢哋lee度個環境吾錯,服務都幾好,最重要係個養生湯底真係好好味嫁,佢哋加湯係加返嗰隻湯底嫁!叫麻辣鍋加送鴨血一份!👍🏻👍🏻👍🏻一定要食粟米,真係好甜👍🏻👍🏻👍🏻個山藥吸收曬個湯👍🏻👍🏻👍🏻牛肉吾係特別出色,不過打邊爐又點可以冇牛肉呢?lee隻係幾款牛入面最好味的!個一人海鮮份都幾好嫁lee個菊花又係最啱打邊爐飲!不過啤酒就太貴了,$60一杯最後食埋個山竹米粉,吸曬d湯👍🏻👍🏻🎂⭐️埋單用滙豐信用卡有折⭐️
叫麻辣鍋加送鴨血一份!👍🏻👍🏻👍🏻
一定要食粟米,真係好甜👍🏻👍🏻👍🏻
個山藥吸收曬個湯👍🏻👍🏻👍🏻
個一人海鮮份都幾好嫁
lee個菊花又係最啱打邊爐飲!
不過啤酒就太貴了,$60一杯

最後食埋個山竹米粉,吸曬d湯👍🏻👍🏻🎂
⭐️埋單用滙豐信用卡有折⭐️
2018-01-01
2018-01-02 3401 瀏覽
冬天最好梗係去打邊爐,但係打得多邊爐又怕好唔健康?咁可以選擇養生鍋!既保暖又健康,一舉兩得!荃灣嘅養心殿位於大鴻輝中心,晚飯時間好多人等lift, 但係為咗美食,大家都願意等。其實人龍雖然長,但都唔需要排太耐。menu選擇都唔少。好欣賞餐廳嘅中國式設計,圍欄同埋座椅都好古色古香, 好似回到古代中國飲茶咁。一場來到想試多個湯底,好在都唔需要加錢,只係計最貴嗰個鍋嘅價錢。我哋選擇咗美人鍋同埋養生鍋。美人鍋$188湯底入面有桃膠、原隻烏雞、杞子、紅棗及金華火腿,膠原蛋白好豐富而且又補血,好味又養顏,真係好啱女仔飲!養生鍋$188湯底有多款名貴藥材,仲有人參、火腿、老雞及豬肉,材料好豐富而且煲出來嘅湯好濃郁。兩款湯都咁好味,忍唔住飲咗幾碗,湯渣又多,未食餸已經飽左一半!霜降肉眼肥牛$178雖然份量唔多,但美食既野貴精不貴多,睇個樣就知份肥牛好精緻。入口即溶手工丸類拼盤$108鵝肝墨魚丸、黑松露蝦丸、芝士牛肉丸、墨魚丸、蝦丸同埋梅菜豬肉丸。呢個拼盤幾抵食,揀佢就可以試晒所有手打丸。個人最鍾意芝士牛肉丸,熱辣辣流心芝士永遠都係冇得輸嘅!朋友就鍾意梅菜豬肉丸,因為覺得比較特別。自家製極品水餃(半分)
冬天最好梗係去打邊爐,但係打得多邊爐又怕好唔健康?
咁可以選擇養生鍋!
既保暖又健康,一舉兩得!
其實人龍雖然長,但都唔需要排太耐。

menu選擇都唔少。

我哋選擇咗美人鍋同埋養生鍋。

美人鍋$188

養生鍋$188

霜降肉眼肥牛$178

手工丸類拼盤$108
呢個拼盤幾抵食,揀佢就可以試晒所有手打丸。

自家製極品水餃(半分) $42
半分水餃有四粒,兩個人食啱啱好。
水餃皮薄餡靚,推薦大家一試!

稻庭烏龍麵$48

整體來講雖然價錢唔算好平,但食物質素真係唔錯, 最好係兩個湯底好好飲又足料,養生鍋感覺上健康d, 值得一試呀
2017-12-11
2018-01-02 565 瀏覽
依間真係會食過返尋味,因為香港冇乜薑母鴨可以食,就算係臺灣,都唔係下下搵到好食既。自從係臺灣生活過就好想再食,雖然薑母鴨依樣野就家家不太同味道,但養心殿真係做得唔差。我個人覺得旺角店既鴨多啲嘿嘿😽餃子皮略厚但唔叫差,個餡好味魚滑係我地打邊爐必嗌,一樣高水準,好食✨人頭蟶子同九節蝦,啲蝦好生猛同好新鮮好好食,肉質勁彈牙,蟶子唔腥又大隻😻😻但如果啲蝦唔係咁上就好,有啲嚇親😭😭我知依個係新鮮既代價但真係好痛😭粟米清甜,菇新鮮大隻薯粉好吃,勁大份食到好飽最尾係益力多雪糕,好味又唔太甜😎

我個人覺得旺角店既鴨多啲嘿嘿😽

餃子皮略厚但唔叫差,個餡好味

魚滑係我地打邊爐必嗌,一樣高水準,好食✨

粟米清甜,菇新鮮大隻

薯粉好吃,勁大份食到好飽

最尾係益力多雪糕,好味又唔太甜😎

2017-12-29 427 瀏覽
養生鍋正,屋企人都鍾意打邊爐。做冬周圍都係人,最後決定去試下養心殿。係網上book左位,唔駛等位。入到去環境唔錯,服務亦唔錯。食物質素對得住個價錢,新鮮,湯底好濃,響鈴,牛肉勁吸藥材味,正去圖:
2017-12-22
  • 即炸響鈴
2017-12-27 339 瀏覽
又到聖誕節啦,我哋有一齊約埋一齊去打邊爐,今次嘅聖誕聚會揀咗去打邊爐。真係去咗附近新開嘅台式養生鍋我哋叫咗個鴛鴦鍋,係美人鍋同養生鍋。份量都好足夠,又十分香。左邊係養生鍋,而右邊就係美人鍋另外個美人鍋入面真係有成隻烏雞係入面,夠晒滋補而醬汁,沖同辣椒就要出去攞嘅。都好方便呢個係魚皮餃,皮好薄,味道帶點甘香呢個係手工五寶丸,有五種唔同嘅丸類,不過每粒份量就細啲,味道好彈牙呢個係手切牛肉,牛肉好新鮮,顏色好鮮紅色,味道好嫩滑,唔使點咬就可以食

另外個美人鍋入面真係有成隻烏雞係入面,夠晒滋補

而醬汁,沖同辣椒就要出去攞嘅。都好方便

呢個係魚皮餃,皮好薄,味道帶點甘香