2020-03-26 145 瀏覽
早已聽過這間餐廳的大名這頓是期待已久的晚餐!一坐下 餐具的優雅及擺設令人不期然的靜心下來,好好品嘗食物。小碟上的小掃是給你沾上醬油掃壽司的,十分貼心,不怕一下子便沾上過多醬油。醬油也是十分有歷史的,不是只有死咸的味道。✨先來一杯梅酒杯子先雪了,在雪櫃裏拿出,添上梅酒,人生一大樂事呀!梅酒沒有什麼特別,不過醉翁之意不在酒✨大拖羅壽司厚切大拖羅,魚肉把飯都覆蓋起來了一入口只在油脂充斥於口中,飯是一口份量,飯粒裏還吃得出點點醋味。✨碎tuna身為吞拿魚達人,再叫了一客吞拿魚滿滿的,十分鮮甜加上爽脆的紫菜,一切都來得十分輕盈✨旁邊的大蝦海膽軍艦友人大叫出色我便沒有吃了胃口大開 再叫了數樣✨吞拿魚壽司吞拿魚不是切得薄簿的一塊厚實實的,沒有多餘的筋 以這個價錢這個質素絶對值得一試✨炙燒三文魚燒得剛好,沒有燒得太熟或太光配上沙律醬是不會輸的組合✨玉子玉子我的至愛,叫一客他會切開兩小份給你甜甜的玉子包裹着飯玉子燒得會有點熟,但吃下來仍是鬆軟軟的Blind try的話會覺得像吃海綿蛋糕般,值得一試哦確認 已經列入為我的encore 之選
早已聽過這間餐廳的大名

這頓是期待已久的晚餐!

小碟上的小掃是給你沾上醬油掃壽司的,
十分貼心,不怕一下子便沾上過多醬油。

醬油也是十分有歷史的,不是只有死咸的味道。

✨先來一杯梅酒
杯子先雪了,在雪櫃裏拿出,
添上梅酒,人生一大樂事呀!
梅酒沒有什麼特別,不過醉翁之意不在酒

✨大拖羅壽司
厚切大拖羅,魚肉把飯都覆蓋起來了
一入口只在油脂充斥於口中,
飯是一口份量,飯粒裏還吃得出點點醋味。

✨碎tuna
身為吞拿魚達人,再叫了一客

吞拿魚滿滿的,十分鮮甜
加上爽脆的紫菜,一切都來得十分輕盈

✨旁邊的大蝦海膽軍艦友人大叫出色
我便沒有吃了
胃口大開 再叫了數樣

✨吞拿魚壽司
吞拿魚不是切得薄簿的一塊
厚實實的,沒有多餘的筋
以這個價錢這個質素絶對值得一試

✨炙燒三文魚
燒得剛好,沒有燒得太熟或太光
配上沙律醬是不會輸的組合

✨玉子玉子
我的至愛,叫一客他會切開兩小份給你
甜甜的玉子包裹着飯
玉子燒得會有點熟,但吃下來仍是鬆軟軟的
Blind try的話會覺得像吃海綿蛋糕般,
值得一試哦

確認 已經列入為我的encore 之選

2020-03-25 201 瀏覽
頑固壽司係日本有好多間分店。終於開到黎香港。今次同同事lunch時間試左佢既套餐。#壽司拼盤12貫定食 有12件。當中有......吞拿魚大拖羅、中拖羅、平目魚、鰻魚、帶子 、金目鯛 、松葉蟹柳、甜蝦海膽軍艦 、三文魚子軍艦同玉子燒。仲配有熱食茶碗蒸、味增湯同前菜!#壽司拼盤10貫定食 大部分都同12貫定食一樣。有吞拿魚中拖羅、平目魚、鰻魚、帶子 、松葉蟹柳、甜蝦海膽軍艦 、三文魚子軍艦同玉子燒。同樣係配有茶碗蒸、味增湯同小前菜!識食一定係由味淡既白身魚食到赤身魚。咁先唔會影響到食淡味魚果時既味道。雖然係Lunch,但賣相精緻有心機,同晚飯有的揮。食材唔係廉價因為壽司刺身都新鮮,整體質素同性價比都十分高。食完成個set係男仔都覺得飽。

#壽司拼盤12貫定食

#壽司拼盤10貫定食

朋友說她很久沒吃過壽司,難得出來尖沙咀,她問我有沒有好的介紹,我當然有,就是過江龍頑固壽司。新年前與另一位好友光顧過,壽司選擇超過九十款,絕對可以滿足各位的口味。不過朋友覺得選擇花多繚亂,若要她選她應該不知選到何時,故她決家點上級壽司拼盤十貫,三文魚腩壽司,帆立貝壽司及牡丹蝦壽司。上級壽司拼盤十貫包括玉子燒,蔥花碎拖羅細卷,鰻魚壽司,三文魚子壽司,海膽壽司,甜蝦壽司,帆立貝壽司,鰤魚壽司,吞拿魚壽司和平目魚壽司。朋友滿期待玉子燒,玉子燒是日本傳統的甜口味,冰冰的,卻像蛋糕般鬆軟綿綿,蛋香濃濃,美味度破表,朋友說這玉子燒令她印象深刻。甜蝦壽司鮮度沒話說,蝦的甜味在嘴裡爆發開來,令人愛不釋口。海膽壽司使人多麼留戀,海膽入口軟綿,甘甜滋味宛如在大海飄揚。三文魚子壽司好不豪華,如紅寶石般密鋪壽司飯上,三文魚鹹香的湯汁美妙極致。帆立貝壽司最大的魅力在於它大顆厚實,充滿咬勁,有著淡淡的海潮甜美,讓人為之讚嘆。壽司醋飯酸度剛好,與帆立貝天衣無縫,無可挑剔。吞拿魚壽司在舌尖上彷彿就化為油脂,明顯於口腔融化,又不帶筋,很棒。白肉首選非平目魚壽司莫屬,它有豐潤的厚度,彈牙的口感,而且清爽鮮甜。鰤魚壽司好不

吞拿魚壽司在舌尖上彷彿就化為油脂,明顯於口腔融化,又不帶筋,很棒。白肉首選非平目魚壽司莫屬,它有豐潤的厚度,彈牙的口感,而且清爽鮮甜。鰤魚壽司好不肥美,肉質帶著淡淡粉紅,富含魚脂。

鰻魚壽司起來十分嫩口,而且零骨刺,鰻魚燒汁甜滋滋的,整體而言不錯的吃,極度討喜。蔥花碎拖羅細卷選用新鮮的拖羅切成細碎,加些蔥花,使細卷味道更濃厚,一口直接吃掉,滿嘴拖羅香,真是幸福。

三文魚腩壽司紅橙橙的色澤一看便知鮮,三文魚滑潤無比,脂香十足,醋飯襯托出三文魚腩的甜。牡丹蝦壽司相當大尾晶瑩,表現優秀,咬時軟軟彈彈的,無敵好吃。
2020-03-23 108 瀏覽
一進入店舖你會發現四周的環境以日本木為主調,好骨子,非常優雅,整個人會變得精神爽利,頓時覺得自己高一個Grade!店裏面只設有7個廚師發板的座位,需要預訂,而且廚師發板的價錢非常平民化,只是需要700多元就可以享用10多款精選菜式,是小編有史以來,聽過最平的廚師發板系列。餐牌上面形形色色的壽司、刺身、丼飯及料理花多眼亂,多不勝數,肚子裏和腦袋裏都發出飢餓的訊號,非常期待桌上食物的到來。店長連忙向我們介紹今日主打,特上壽司拼盤十二貫,每款壽司都與別不同,另外再向我們清楚解釋,餐牌上面最受歡迎的壽司系列,和他們的不同之處。我們點了手握壽司:赤貝壽司、柚子大根壽司和生北寄貝壽司,熱食方面點了海鮮茶碗蒸和蝦蔬菜天婦羅,刺身點了平目魚刺身。丼飯選擇了一個海膽三文魚子迷你壽司丼,至於小卷我們點了三文魚細卷和鐵火卷。店長為我們端出壽司盛宴,為他們逐款介紹並多加描述,不同的壽司有不同的故事,吃的方法亦截然不同,每款也是廚師費盡心思所炮製,把它們放進口中,閉上眼睛便能感受到他們的心血,我現在才知道玉子燒的製作方法是如此複雜的呢!真的長知識了。在這裏亦會吃得到非常罕有的食材例如生北寄貝,吃了北寄貝這麼多年

餐牌上面形形色色的壽司刺身、丼飯及料理花多眼亂,多不勝數,肚子裏和腦袋裏都發出飢餓的訊號,非常期待桌上食物的到來。店長連忙向我們介紹今日主打,特上壽司拼盤十二貫,

在這裏亦會吃得到非常罕有的食材例如生
北寄貝,吃了北寄貝這麼多年,才頓時醒覺我們吃的北寄貝原來已經弄熟,只是冷吃而已,原來生的肉身是灰色的,韌度十足,吃下去是海水味較濃,口味未必適合大眾。

平目魚刺身是店長的誠意推介,$80/3片,口感較爽,加上新鮮芥末和四季香,口感更為豐富,令人恍如置身花園裏,品嚐着新鮮的刺身呢。這一頓晚餐真的很難忘和有驚喜,期待再次光臨。
2020-03-22
  • 壽司拼盤12貫定食
  • 茶碗蒸
2020-03-23 135 瀏覽
疫市之下,居然仲有餐廳可以奇蹟生還,兼且大排長龍!到底有啲乜嘢秘訣?今日小編親身去體驗過,發現內有乾坤。呢間喺日本有99間分店嘅壽司舖《頑固壽司》,唔知好彩定唔好彩,上年12月喺香港開第100間分店,本應可喜可賀,可惜與香港社會運動碰頭再加上新冠肺炎持續影響下,生意理應大受打擊。可是奇蹟在香港地總會發生,以香港市民對日本的喜愛程度,再加上它們堅持優質出品達56年,成功扭轉逆勢,殺出一條血路,贏盡掌聲。先來了一個茶碗蒸,用了十分上盛豐富,沒有想到一碗精緻的茶碗蒸用上了多元化的材料包括蝦、魚、肉和白果等,蛋亦相當嫩滑,一啖就滑進肚子裏。迷你壽司丼果然名副其名,真的十分迷你,如果四個人吃,大概每人有兩口飯!哈哈,但令我出奇意表的是海膽完全沒有腥味!三文魚子更是新鮮非常,魚子在口中爆破的感覺肉汁豐富,配上海膽濃郁的味道,令人如痴如醉,只可惜丼飯太迷你了,不能把那種味道長留在口中。😭
疫市之下,居然仲有餐廳可以奇蹟生還,兼且大排長龍!
到底有啲乜嘢秘訣?今日小編親身去體驗過,發現內有乾坤。

2020-03-22
日本大熱過江龍 第100間分店開到嚟香港啦🤩佢地既刺身仲係每日新鮮空運到港✈·同朋友去左撲口罩同消毒用品撲到無乜心機 想食餐好鼓勵下自己於是就走左去K11 諗住食壽司開心下我地每人分別點左2個午時定食🍱🍱上菜後店員細心講解每樣食材既最佳食法務求令每位人客都嚐到每一口美味😋·☆ 壽司拼盤12貫定食 HKD$288哩款定食有齊12款壽司咁多😍😍包括獅魚、鰻魚、三文魚子、帆立貝、平目魚、白蝦、吞拿魚中拖羅、吞拿魚大拖羅、金目鯛、松葉蟹、細卷及玉子燒😋 未食已經心心眼流哂口水,真係大餡眼福口福!由於當日海膽未到貨,所以由順滑既白蝦代替,白蝦上面仲沾上金箔,好有貴氣🤩 而當中大拖羅係我至愛😍 魚肉肥美不在講,而且一啲筋都無,真係美味到難以形容🧡 亦特別想講講玉子燒,其做法特別,口感有如蛋糕般軟綿,做得十分出色👍·☆ 海鮮丼定食 HKD$198自己本身好鍾意食珍珠米,哩個丼飯既飯底完全滿足到我👍 飯底醋香每口都充滿醋香味,飯粒口感軟硬適中,而且粒粒分明,加少少豉油同芥辣錦上添花😙😙 海鮮丼既刺身亦絕不遜色,上面既赤蝦🦐超級大隻,有我手掌咁長,好誇張!·而每份定食都配有茶碗蒸及麵豉湯,質素亦相當
日本大熱過江龍 第100間分店開到嚟香港啦🤩
務求令每位人客都嚐到每一口美味😋

壽司拼盤12貫定食 HKD$288

哩款定食有齊12款壽司咁多😍😍

☆ 海鮮丼定食 HKD$198

而每份定食都配有茶碗蒸及麵豉湯,質素亦相當不俗。

2020-02-15
  • 吞拿魚大拖羅壽司
  • 白蝦壽司
2020-03-20 4049 瀏覽
前排日本知名連鎖壽司店—頑固壽司去咗尖沙咀K11開咗佢地第一間香港分店就係人都知啦🥴排到幾個蛇餅,到最近就係一個時候可以去試吓啦🤭八點去到基本上都唔駛等咁耐,店舖雖然喺角落頭咁,但都有唔少位,仲有一張bar 枱坐😳今晚我哋亦都有幸可以坐喺Bar枱,望住師傅整,而咁啱我前面就係擺食材既箱,望住大大嚿魚生,真係胃口會變得不一樣呢😆而呢度咁豉油都唔簡單,帶出哂食材既鮮味,而店舖亦都提供個掃俾我地掃啲豉油上面,omakase做法,非常好👍🏻基本上我去日本餐廳必食三文魚腩刺身,厚身,三文魚味濃郁,再加埋啲油份,真係唔需要再多講,十分滿意🥳🥳啲壽司種類多不勝數,乾脆叫個拼盤唔駛逐樣諗,呢個拼盤有:大toro 深海池魚 鰤魚 吞拿魚蓉 灸燒金目鯛 帆立貝 牡丹蝦 北海道海膽 穴子 三文魚子 鉄火卷 玉子,大致上係咁,當然都會作當日啲貨而作出調整,首先就食咗紫菜包住嗰啲,再食炙燒,然後就由淡食去到濃,如果上述都啱食,基本上嗌呢個set就穩賺啦,樣樣合乎標準,而都有少少驚喜☺玉子真係成個蛋糕咁,蛋香味濃郁,而且再加上唔少材料,工序都唔少野,抵食🤩🤩再之後order咗其他壽司,炙燒黑喉魚入口爽口彈牙,感覺

再之後order咗其他壽司,炙燒黑喉魚入口爽口彈牙,感覺幾好😳柚子大根啲蘿蔔又脆又甜,值回票價😚

炙燒鰈魚鮨邊燒過啲油脂豐富,似左口魚咁,不過唔會融哂咁,仲有啲咬口😝北海道海膽呢個真係要encore,海膽應有既佢都有齊,直情係海膽入面中既上品,用佢嚟結尾就最好不過😚😚

呢度服務一流,店員師傅都細心解說,推介當做食材,十分專業👍🏻👍🏻最後就有甜品送,開心🥳
  • 北海道海膽
  • 炙燒黑喉魚
  • 特上壽司拼盤十二貫
  • 三文魚腩刺身
2020-03-19 133 瀏覽
上次來食完 覺得幾唔錯下 今次又再同兩個fds來~試其他唔同嘅嘢.🌸壽司拼盤八貫 HKD | 190廚師發辦~ 由淡味壽司開始食起。-牡丹蝦超大隻 新鮮~蝦頭仲有蝦膏可以品嚐-原條穴子經過火炙變得更加香口。-海膽係日本海膽 入口即化~-吞拿魚大塊 色澤鮮豔 味道亦可口。-三文魚籽粒粒飽滿😋-玉子味道有意外 勁似蛋糕。🤣-吞拿魚小捲 -北海道帶子 味鮮.🌸極上壽司拼盤十貫 HKD | 240比起八貫 多咗兩件新鮮私魚。.🌸海鮮丼 HKD | 188賣相超級吸引。入邊有: 牡丹蝦 海膽 三文魚籽 吞拿魚 三文魚 鯛魚和鰤魚。其中鯛魚和鰤魚屬於淡味魚。口感鮮甜~

🌸壽司拼盤八貫 HKD | 190
廚師發辦~ 由淡味壽司開始食起。
-牡丹蝦超大隻 新鮮~蝦頭仲有蝦膏可以品嚐
-原條穴子經過火炙變得更加香口。
-海膽係日本海膽 入口即化~
-吞拿魚大塊 色澤鮮豔 味道亦可口。
-三文魚籽粒粒飽滿😋
-玉子味道有意外 勁似蛋糕。🤣
-吞拿魚小捲
-北海道帶子 味鮮

🌸極上壽司拼盤十貫 HKD | 240
比起八貫 多咗兩件新鮮私魚。

🌸海鮮丼 HKD | 188
賣相超級吸引。
其中鯛魚和鰤魚屬於淡味魚。口感鮮甜~
2020-03-17
  • 壽司拼盤12貫定食
  • 壽司拼盤10貫定食
  • 海鮮丼定食
2020-03-19 127 瀏覽
而家受肺炎影響,大家都減少左外出用餐嘅意欲不過結左婚都要keep住有啲特別日子,搵個藉口去拍下拖,慶祝下嘅所以趁住情人節就去食餐好嘅今次嘅餐廳係我揀嘅!事關疫情影響,連出外旅行嘅計劃都被打亂,日本之旅泡湯,唯有搵間有質素嘅日本餐廳,一解思鄉之苦啦🙈呢間日本餐廳位於尖沙咀K11,地點超級方便就腳當日我地到達時,只係得返兩張檯無人咋,好在我一早訂左位咋一坐低,店員就俾左餐牌我地睇,亦有主動介紹有咩新鮮食材推介仲有張特別嘅時令餐牌,俾食客可以食到時令新鮮食材就是因為這份頑固堅持才能發揮到食材嘅水準我就好鐘意食茶碗蒸,去到邊間壽司店都會點呢個茶碗蒸好足料,蛋亦好夠滑當然唔少得我嘅至愛— 三文魚子軍艦 每一粒三文魚子都十分飽滿,每咬一啖都感覺到喺口入面爆汁仲有赤貝裙邊軍艦添老公勁肚餓🤣 二話不說就點左個海鮮丼飯每一樣食材都好新鮮、厚切 蛋黃醬隻燒三文魚,好特別池魚壽司,好鮮味料理長推介隻少宗拖羅,超級推介料理長推介灸燒時魚腩座醋骨鹽,好味要試出食材嘅鮮味,梗係要點刺身啦我地點左 刺身拼盤五種最後再點多兩份蟹棒同玉子壽司今次真係好滿足呀! 暫時舒緩下思鄉情懷啦😞
而家受肺炎影響,大家都減少左外出用餐嘅意欲

所以趁住情人節就去食餐好嘅

呢間日本餐廳位於尖沙咀K11,地點超級方便就腳

當日我地到達時,只係得返兩張檯無人咋,好在我一早訂左位咋

一坐低,店員就俾左餐牌我地睇,亦有主動介紹有咩新鮮食材推介

仲有張特別嘅時令餐牌,俾食客可以食到時令新鮮食材

就是因為這份頑固堅持
才能發揮到食材嘅水準

我就好鐘意食茶碗蒸,去到邊間壽司店都會點

呢個茶碗蒸好足料,蛋亦好夠滑

當然唔少得我嘅至愛— 三文魚子軍艦
每一粒三文魚子都十分飽滿,每咬一啖都感覺到喺口入面爆汁
仲有赤貝裙邊軍艦添

老公勁肚餓🤣 二話不說就點左個海鮮丼飯

每一樣食材都好新鮮、厚切

蛋黃醬隻燒三文魚,好特別

池魚壽司,好鮮味

料理長推介隻少宗拖羅,超級推介

料理長推介灸燒時魚腩座醋骨鹽,好味

要試出食材嘅鮮味,梗係要點刺身

我地點左 刺身拼盤五種

最後再點多兩份蟹棒同玉子壽司

今次真係好滿足呀!
暫時舒緩下思鄉情懷啦😞

2020-02-15
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
情人節
2020-03-18 262 瀏覽
來哩間餐廳就係為左等,等,等。等位等左1個鐘,野食等左1個鐘... 手卷啲紫菜淋曬,好似舊膠咁,真係不得了!個價錢真係嚇死人,貴過壽司郎一倍。一定無回頭既客... 仲要叫極啲茶都唔黎!我地叫左幾件壽司都要等咁耐,由繁忙時間等到非繁忙時間😤 佢啲坐位好迫,講嘢好應聲,好唔滿意呢個安排!回水!真心,搵笨咩... 如無必要都係慳錢去壽司郎食 For your reference: 5 piece = approx 100hkd
來哩間餐廳就係為左等,等,等。
真心,搵笨咩... 如無必要都係慳錢去壽司郎食

2020-03-18 116 瀏覽
經朋友介紹,尖沙嘴有間高級日本料理餐廳叫頑固壽司,今日特登同三五好友一起來試下。餐廳無論裝潢及氣氛都好有在日本餐廳的感覺,餐廳店員或經理都十分殷勤招待及講解餐牌菜式之特色,十分專業。我們選了好多野食,有很有特色的柚子大根壽司,普通一個柚子大根包住個飯,原來都可以好好味好爽脆,好特別的嘗試。另外有特別介紹的針魚壽司,灸燒黑喉魚壽司及鹿角魚肝佐柚子醋壽司,這幾種都是外面比較難吃到的,而且材料十分珍貴,魚肉都是新鮮運到,難怪吃起來口感特別滑溜及有魚的鮮味。我們還點了特上海鮮丼物,北海丼物,特上海鮮拼盤,赤味噌湯。這個特上海鮮丼物及北海丼物都是魚生配飯,兩個都有魚子,三文魚腩,鮮蝦,吞拿魚,海膽等,北海丼物會更豐富,有埋帶子及另一種魚,再加一些金箔,成碗飯華麗曬。仲有呢個特上北海拼盤,有十二款不同壽司,以$320這個價格可以吃到這麼多款壽司,真的很划算。特別是餐廳經理逐一介紹每一款魚以及吃壽司的先後順序,這個服務真的獲益良多,學習到不少享受日本料理的品味。這次晚餐實在是享受,無論是食物上還是餐廳服務上都得到好大的滿足,真係要推薦更多朋友來品嚐。
2020-03-06
10 分鐘 (堂食)
2020-03-18 125 瀏覽
Friday lunch,1人食!壽司是很好的選擇!Open Rice發現 K11有Ganko Sushi,日本親民壽司連鎖店在香港的首店 (目前只有1家店)我很喜歡吃壽司,就來試試,沒有預訂,1人walk in,有位!運氣不錯!因為入座約10分鍾,沒有訂座的客人就要等位點了午市Set B,10貫壽司定食,午市生意好!壽司即叫即做,要等!上菜時,經理(我覺得是)會介紹壽司的種類,以及吃的前後次序,他講得比較快!又戴着口罩,我聽得不太清楚!10貫壽司有我喜歡的甜蝦海膽軍艦、中拖羅、燒鰻魚,魚生新鮮,好味!!套餐配的味噌湯和日式蒸蛋,水準也高!美味的一餐!
Friday lunch,1人食!
壽司是很好的選擇!

套餐配的味噌湯和日式蒸蛋,水準也高!

美味的一餐!
2020-03-13
2020-03-17 92 瀏覽
喺日本全國有成接近百間嘅平價壽司來到香港,在日本主打價廉,但嚟到香港比較升價,可能開喺k11吧環境唔算大以木系為主,都幾簡潔先點了杯山崎梅子梳打,梅味香甜,但冰都幾多割烹魷魚及海膽,魷魚爽甜帶有海膽鮮甜味,點少少芥末仲好食另外我再點了北海丼飯,入面有海膽、白蝦、蟹、帆立貝、三文魚子、三文魚、牡丹蝦),壽司飯有一碗飯份量,飯比較黏口,刺生都算新鮮,帶子及海膽都鮮甜,三文魚肥美,仲有鮮甜彈牙嘅牡丹蝦~整體都算不錯,但偏貴了一點點~

環境唔算大以木系為主,都幾簡潔

先點了杯山崎梅子梳打,梅味香甜,但冰都幾多

割烹魷魚及海膽,魷魚爽甜帶有海膽鮮甜味,點少少芥末仲好食

2020-03-09
2020-03-17 101 瀏覽
疫情停不了,但生活總要過。兩個月無食壽司,心癮口癮都大發,朋友邀約下,決定稍稍放鬆一下⋯ 我地揀左K-11的頑固壽司,地方闊落而且係大型商場店,感覺衛生一點。睇一睇餐牌,壽司盛最抵食,三百零蚊有12件。但我又鍾意自己揀,心大心細,最後都係決定自選12件,價錢多少少,但就perfect! 帆立貝好厚身,咬落去的感覺好滿足。中拖羅大拖羅係唔同的口感同層次,中拖羅夠哂香而大拖羅就肥美到令人流哂口水!白蝦係時令食材,好好彩可以遇到,味道好清甜又軟滑。牡丹蝦好大隻,蝦頭仲有好多蝦膏。海膽係北海道貨,賣飛佛!小卷揀左三文魚。自定一個壽司盛比自己,又點少得熱食呢?火炙三文魚岩岩好做到半熟無過火,鰻魚係surprisingly good,香得來仲有少少脆邊。朋友仔的壽司盛賣相都幾吸引。滿足的一餐,唯一的小遺憾係當晚白子無貨,有機會要再去一試。

帆立貝好厚身,咬落去的感覺好滿足。

白蝦係時令食材,好好彩可以遇到,味道好清甜又軟滑。

牡丹蝦好大隻,蝦頭仲有好多蝦膏。

海膽係北海道貨,賣飛佛!

小卷揀左三文魚。

朋友仔的壽司盛賣相都幾吸引。

滿足的一餐,唯一的小遺憾係當晚白子無貨,有機會要再去一試。
2020-03-05
2020-03-16 94 瀏覽
之前睇Youtube都有啲Youtuber推薦呢間日本過江龍頑固壽司 GANKO!一直都好想試,不過又唔想排咁耐隊食,今日咁啱行經附近,居然唔使排隊可以直入,勁開心呢!一入店內,店員安排咗我哋坐bar枱,然後非常之咁熱情地介紹今日有咩新鮮嘅食材,亦有喺落單之前同我哋down聲有啲咩食材係缺貨,呢點幾好,等我哋唔使落單嗰刻先知有咩係冇,空歡喜一場!因為Menu太多款式,所以穩陣起見,我同朋友決定叫2個set先,睇下邊啲好食再散叫~呢個係特上壽司12貫,呢個set係$320,賣相幾精緻,擺盤都幾靚!壽司嘅味道都對得住個價錢,真係好新鮮,尤其是個海膽,真係好鮮甜;帶子大隻而爽口,食落好滿足;玉子壽司同坊間嘅有啲唔同,呢到嘅蛋味冇咁重,反而有啲鮮味,口感就似蛋糕,好特別!另外仲叫咗一個炙燒壽司五貫,我哋近距離望住師傅燒,一流燒啲香味一路飄過嚟,真係未食就已經吞定幾啖口水!呢個set係 $130,果然冇令我哋失望,每件都好出色,炙燒完嘅刺身口感軟嫩又帶啲香氣,勁正!三文魚腩刺身好肥美!encore咗海膽,實在太正!最後仲有甜品送,呢個係日本好出名嘅蕨餅,將黑糖加入黃豆粉撈埋,之後再點嚟食,蕨餅口

三文魚腩刺身好肥美!

encore咗海膽,實在太正!

最後仲有甜品送,呢個係日本好出名嘅蕨餅,

將黑糖加入黃豆粉撈埋,之後再點嚟食,蕨餅口感煙煙韌韌,但又帶啲爽口,幾正!