頑固,其實是一個中性詞語,未必不好,老頑固,老懵董當然不好,但擇善固執卻是好的,只要不是擇惡固執,冥頑不靈,死不悔改便是。「頑固壽司」這間來自日本大阪的過江龍,來了香港已有數月了,這夜,我終於來和它見見面。沒有訂檯,準時在店舖晚市開門時間時上六時來到,店門口已有數人在排隊,很快已可入內,在這間地方雖不很大,裝飾也不太多,以木色為主調,柔和簡潔的壽司店裡享受我的晚餐。「特上壽司拼盤十二貫」($348)有大拖羅、中拖羅、鰤魚、平目魚、金目鯛、鰻魚、帆立貝、牡丹蝦、海膽、三文魚子各一,此外,還有三件鐵火卷和兩件厚燒玉子。各款即叫即握壽司飯粒捏得挺好,不會太實,但也不會鬆散。我吃了中拖羅、平目魚、金目鯛、鰻魚、海膽、鐵火卷和厚燒玉子。中拖羅接近入口即融,肥美度過關;平目魚爽甜;金目鯛不夠厚身,未能突出其魚油豐厚的特點;鰻魚肉質及格,但未如鰻魚專門店般出色;海膽來自北海道,甜而不腥,甚好;猶如蛋糕般的厚燒玉子,亦香甜而有蛋味。「特上海鮮丼」($268)有海膽、牡丹蝦、松葉蟹、鰤魚、三文魚、三文魚子等,材料新鮮,醋飯黏糯可口,各款材料中,我最喜歡的,還是鮮甜的北海道海膽。這間大阪過江龍,服務好,壽

特上壽司拼盤十二貫」($348)有大拖羅中拖羅鰤魚平目魚金目鯛鰻魚帆立貝牡丹蝦海膽三文魚子各一,此外,還有三件鐵火卷和兩件厚燒玉子。各款即叫即握壽司飯粒捏得挺好,不會太實,但也不會鬆散。我吃了中拖羅平目魚金目鯛鰻魚海膽鐵火卷厚燒玉子中拖羅接近入口即融,肥美度過關;平目魚爽甜;金目鯛不夠厚身,未能突出其魚油豐厚的特點;鰻魚肉質及格,但未如鰻魚專門店般出色;海膽來自北海道,甜而不腥,甚好;猶如蛋糕般的厚燒玉子,亦香甜而有蛋味。

特上海鮮丼」($268)有海膽牡丹蝦松葉蟹鰤魚三文魚三文魚子等,材料新鮮,醋飯黏糯可口,各款材料中,我最喜歡的,還是鮮甜的北海道海膽。

這間大阪過江龍,服務好,壽司與丼飯的質素也不錯,雖然走的是中檔路線,價錢不算便宜,可也不算太貴,特別是在午市時分,只需 $288,便可吃到同樣地有 12貫特上壽司,還有漬物、麵鼓湯付奉的定食,就更划算了。
  • 特上海鮮丼
  • 特上壽司拼盤十二貫
日本大熱過江龍 第100間分店開到嚟香港啦🤩佢地既刺身仲係每日新鮮空運到港✈·同朋友去左撲口罩同消毒用品撲到無乜心機 想食餐好鼓勵下自己於是就走左去K11 諗住食壽司開心下我地每人分別點左2個午時定食🍱🍱上菜後店員細心講解每樣食材既最佳食法務求令每位人客都嚐到每一口美味😋·☆ 壽司拼盤12貫定食 HKD$288哩款定食有齊12款壽司咁多😍😍包括獅魚、鰻魚、三文魚子、帆立貝、平目魚、白蝦、吞拿魚中拖羅、吞拿魚大拖羅、金目鯛、松葉蟹、細卷及玉子燒😋 未食已經心心眼流哂口水,真係大餡眼福口福!由於當日海膽未到貨,所以由順滑既白蝦代替,白蝦上面仲沾上金箔,好有貴氣🤩 而當中大拖羅係我至愛😍 魚肉肥美不在講,而且一啲筋都無,真係美味到難以形容🧡 亦特別想講講玉子燒,其做法特別,口感有如蛋糕般軟綿,做得十分出色👍·☆ 海鮮丼定食 HKD$198自己本身好鍾意食珍珠米,哩個丼飯既飯底完全滿足到我👍 飯底醋香每口都充滿醋香味,飯粒口感軟硬適中,而且粒粒分明,加少少豉油同芥辣錦上添花😙😙 海鮮丼既刺身亦絕不遜色,上面既赤蝦🦐超級大隻,有我手掌咁長,好誇張!·而每份定食都配有茶碗蒸及麵豉湯,質素亦相當
日本大熱過江龍 第100間分店開到嚟香港啦🤩
務求令每位人客都嚐到每一口美味😋

壽司拼盤12貫定食 HKD$288

哩款定食有齊12款壽司咁多😍😍

☆ 海鮮丼定食 HKD$198

而每份定食都配有茶碗蒸及麵豉湯,質素亦相當不俗。

2020-02-15
  • 吞拿魚大拖羅壽司
  • 白蝦壽司
2020-03-20 2056 瀏覽
前排日本知名連鎖壽司店—頑固壽司去咗尖沙咀K11開咗佢地第一間香港分店就係人都知啦🥴排到幾個蛇餅,到最近就係一個時候可以去試吓啦🤭八點去到基本上都唔駛等咁耐,店舖雖然喺角落頭咁,但都有唔少位,仲有一張bar 枱坐😳今晚我哋亦都有幸可以坐喺Bar枱,望住師傅整,而咁啱我前面就係擺食材既箱,望住大大嚿魚生,真係胃口會變得不一樣呢😆而呢度咁豉油都唔簡單,帶出哂食材既鮮味,而店舖亦都提供個掃俾我地掃啲豉油上面,omakase做法,非常好👍🏻基本上我去日本餐廳必食三文魚腩刺身,厚身,三文魚味濃郁,再加埋啲油份,真係唔需要再多講,十分滿意🥳🥳啲壽司種類多不勝數,乾脆叫個拼盤唔駛逐樣諗,呢個拼盤有:大toro 深海池魚 鰤魚 吞拿魚蓉 灸燒金目鯛 帆立貝 牡丹蝦 北海道海膽 穴子 三文魚子 鉄火卷 玉子,大致上係咁,當然都會作當日啲貨而作出調整,首先就食咗紫菜包住嗰啲,再食炙燒,然後就由淡食去到濃,如果上述都啱食,基本上嗌呢個set就穩賺啦,樣樣合乎標準,而都有少少驚喜☺玉子真係成個蛋糕咁,蛋香味濃郁,而且再加上唔少材料,工序都唔少野,抵食🤩🤩再之後order咗其他壽司,炙燒黑喉魚入口爽口彈牙,感覺

再之後order咗其他壽司,炙燒黑喉魚入口爽口彈牙,感覺幾好😳柚子大根啲蘿蔔又脆又甜,值回票價😚

炙燒鰈魚鮨邊燒過啲油脂豐富,似左口魚咁,不過唔會融哂咁,仲有啲咬口😝北海道海膽呢個真係要encore,海膽應有既佢都有齊,直情係海膽入面中既上品,用佢嚟結尾就最好不過😚😚

呢度服務一流,店員師傅都細心解說,推介當做食材,十分專業👍🏻👍🏻最後就有甜品送,開心🥳
  • 北海道海膽
  • 炙燒黑喉魚
  • 特上壽司拼盤十二貫
  • 三文魚腩刺身
「頑固壽司」位於藝術濃厚的K11一樓。餐廳採用棕色木系為主調,簡潔木製傢俬為主,配搭木質的桌椅。而餐廳裡面設有吧枱,壽司均由師傅即場握製,可以一邊欣賞師傅的刀工,一邊欣賞美食,令人感覺舒適,讓我好好享受這晚餐!今次我叫了一個壽司併盤,及二個迷你丼。上級壽司10貫 ($240)一共10件,中拖羅、中拖羅、油甘魚、帆立貝、松葉蟹、海膽、三文魚籽、吞拿魚蓉細卷和玉子燒。壽司飯都會加上少量芥末調味,不會太哽。而中拖羅入口軟滑脂香,細緻滑溜,油脂在口腔中融化。帶子鮮甜美味,厚肉飽滿,口感嫩滑,入口鮮甜甘香。三文魚籽晶瑩飽滿,味道鹹鮮,十分滿足!玉子燒質感有如鬆軟綿密的蛋糕一樣,雞蛋味很濃沃,而且很新鮮。餐廳的特製豉油味道濃沃且鹹鮮,點少少已經足夠,不會搶去刺身的鮮味。而底層米飯水準也很高,煙韌香甜,結實不鬆散,軟硬適中,相得益彰。北海迷你壽司丼 ($128)北海迷你壽司丼有松葉蟹腳、三文魚子、和海膽。海膽甘甜軟綿,亦較清甜,入口即化,個人很喜歡。海膽三文魚子迷你壽司丼 ($128)這個丼就只有三文魚子和海膽,但份量會比較多,絕不吝嗇。價錢方面雖然不是很平民,但食物質素亦物有所值,材料新鮮食物質素

今次我叫了一個壽司併盤,及二個迷你丼。

上級壽司10貫 ($240)
上級壽司10貫

北海迷你壽司丼 ($128)
北海迷你壽司丼有松葉蟹腳、三文魚子、和海膽。
海膽甘甜軟綿,亦較清甜,入口即化,個人很喜歡。
北海迷你壽司丼

海膽三文魚子迷你壽司丼 ($128)
這個丼就只有三文魚子和海膽,但份量會比較多,絕不吝嗇。
海膽三文魚子迷你壽司丼

價錢方面雖然不是很平民,但食物質素亦物有所值,材料新鮮食物質素很棒,不論招呼朋友,或是約會都是好選擇。特別誠意推介!
2020-02-29
北海迷你壽司丼
海膽三文魚子迷你壽司丼
近年愈來愈多日本當地餐廳進駐香港,例如SUKIYA、壽司郎等平民美食更是大受歡迎,源自大阪的頑固壽司以價廉物美的壽司見稱,在香港開業後又掀起一股熱潮亦是意料中事。餐廳選址尖沙咀K11商場,據聞開業初時總是大排長龍,慶幸這次平日下午到訪時人流不多,而店長及店員均相當殷勤有禮。雖然頑固壽司的特色就是「價廉物美」,但畢竟香港租金高昂,就如其他過江龍一樣食物價格有所上調亦無可厚非,定價中上,而午市套餐則相對而言比較親民。壽司均由師傅即場握製,連各款刺身亦是於客人點菜後才切片確保新鮮。雖然價位不再走平民路線,但質素方面亦顯然有所保證,至少令人覺得物有所值。每款午市套餐均會附上茶碗蒸、小鉢及味噌湯,茶碗蒸嫩滑得入口即化,當中更加入雞腿肉及白果。壽司拼盤12貫定食 ($288)十二款壽司包括大拖羅、平目魚、中拖羅、鰤魚、金目鯛、鰻魚、帆立貝、松葉蟹、甜蝦海膽、三文魚子、細卷和玉子燒。大拖羅肥美豐腴,口感份外軟嫩油潤。另一心頭所好定非甜蝦海膽莫屬,甜蝦的鮮甜配以海膽的甘香相映生輝。質感有別於一般玉子燒,鬆軟綿密有如長崎蛋糕一樣,曾經在元朗一間廚師發辦餐廳中一試難忘,難得可以在此回味得到。壽司拼盤10貫

壽司拼盤12貫定食 ($288)
壽司拼盤12貫定食
大拖羅
大拖羅肥美豐腴,口感份外軟嫩油潤。
甜蝦海膽
玉子燒

壽司拼盤10貫定食 ($228)
壽司拼盤10貫定食
鰻魚
而十貫定食比十二貫定食則少了大拖羅及金目鯛,但其實單點一貫大拖羅已經近六十元,如果如我一樣喜愛拖羅的話當然點十二貫定食更加划算。
壽司拼盤12貫定食
壽司拼盤10貫定食
2020-05-26 0 瀏覽
如標題一樣,真係一試愛上!職員都好熱情啊👍🏻先講講食物方面,聽職員講,佢地既食材係每日新鮮運到香港。呢到既壽司都係手握壽司,唔會話一夾就散,又唔會好硬,非常好👍🏻另外仲配個掃仔比你上豉油👍🏻👍🏻首先,我叫左個「特上壽司十二貫」,中拖羅真係好好味,好新鮮,夠曬肥美!帆立貝同海膽有少少,無想像中咁鮮甜,不過都係新鮮既!鰻魚好入味,玉子燒就好似蛋糕咁,我自己就一般般😂其他壽司都好滿意。另外仲散叫左d壽司,特別一提,當日叫左活赤貝職員仲同我哋講係即刻劏,唔怪得咁鮮味!另外職員嘅服務非常之好,上菜嘅時候會提醒我哋進食既次序,又會分享關於食材嘅小知識❤️
如標題一樣,真係一試愛上!職員都好熱情啊👍🏻

先講講食物方面,聽職員講,佢地既食材係每日新鮮運到香港。

食壽司🍣就係要好食😋?如果唔係點去海外開分店?成日俾我有種錯覺就係開得分店就係好,但每次總是失望而回😥,下刪一萬字。♡今次又輪到日本過江龍,位於尖沙咀K11嘅頑固壽司🍣,一開始大排長龍🐉,我都冇去幫襯,見多左人POST食後報告,又見唔駛排隊,就去試吓,點之入到去坐低已經遇到超差嘅服務態度🤬,做侍應唔係要以禮代人嗎?平心而論人均都250蚊食個LUNCH,可唔可以唔好對住D客黑口黑面😤,唔想做生意未唔好開門囉!食物方面就不過不失,冇驚喜😵,性價比低😠,好多日本壽司店都做得好過佢哋,大家睇相如果覺得唔錯係可能角度問題,真心冇下次😡。

今日終於黎到一次大熱的頑固壽司,好開心,我地一早係book 左位,晏就去食,不過其實都唔算太多人,下午黎講。頑固壽司喺日本係平民壽司黎,但係香港開喺k11已經唔覺得平民喺邊,仲有價錢都一d 都唔平民,不過縱使係咁,我還是來了試了佢既鰻魚飯同壽司,味道唔錯既但價錢真係有點貴。。。但座位係坐得好舒服,我地仲特登要求要坐喺bar 枱,因為想望住師傅握壽司,感覺好似有feel d 掛,同埋店內環境舒適,店員又有禮貌。

試了佢既鰻魚飯同壽司,味道唔錯既但價錢真係有點貴。。。
2020-05-20 7 瀏覽
「熟鮓」係壽司嘅雛形屬於平安時代嘅貴族料理.由於當時缺乏保存技術為左可以食到新鮮嘅魚肉廚師就將酸左嘅米飯同魚肉壓埋一齊米飯發酵之後會釋出乳酸菌對魚肉起保鮮嘅作用.而哩個食法之所以咁矜貴係因為貴族只會食用魚肉發酸嘅米飯會被直接棄掉為左得到一時口舌之快粒粒皆辛苦嘅理念被拋到九霄雲外係浪漫定係浪費冇體會過平安時期貴族生活嘅我真係好難定奪.直到江戶時代 民眾終於可以一嚐哩種貴族料理嘅翻版——壽司由於當時好多武士不務正業江戶對工人嘅需求上升好多人離鄉去當地工作.導致路邊攤——「屋台」相繼出現成為工人當時嘅飯堂為佢地提供平靚正快嘅膳食.因為江戶非常近海所以有豐富嘅新鮮魚獲屋台嘅老闆經常用平到近乎唔洗錢嘅吞拿魚(係當時)為辛勞嘅工人泡製料理.隨手拎起一堆白飯 捏一捏再放上一塊魚肉平民嘅美味就咁形成.由此可見 今日我地食嘅壽司其實係源自平民嘅智慧係物資貧乏嘅時代將平價魚肉同埋米飯整到望落豐盛啲為工人勞累嘅一日帶黎少少安慰算唔算係屋台老闆嘅小小頑固呢?就係哩份頑固 令我地後世嘅平民隨時都可以食到哩種平安時期嘅貴族料理.不過面對住香港嘅租金就連頑固壽司都好難頑固得起.特上壽司拼盤12貫 $320哩個價錢可
「熟鮓」係壽司嘅雛形
民眾終於可以一嚐哩種貴族料理嘅翻版——壽司
由於當時好多武士不務正業
江戶對工人嘅需求上升
好多人離鄉去當地工作
導致路邊攤——「屋台」
相繼出現
成為工人當時嘅飯堂
為佢地提供平靚正快嘅膳食
因為江戶非常近海
所以有豐富嘅新鮮魚獲
屋台嘅老闆經常用平到近乎唔洗錢嘅吞拿魚(係當時)
為辛勞嘅工人泡製料理
其實係源自平民嘅智慧
係物資貧乏嘅時代
將平價魚肉同埋米飯整到望落豐盛啲
為工人勞累嘅一日帶黎少少安慰
算唔算係屋台老闆嘅小小頑固呢?
就係哩份頑固 令我地後世嘅平民
其實都冇咩可以挑剔嘅地方
要怪嘅 可能真係怪香港租金太貴
不過要讚一讚 食材係真係新鮮嘅
2020-04-14 222 瀏覽
二人行想吃壽司,想起頑固,在日本一直沒有吃,卻竟然在香港試試,就碰碰運氣看有沒有位置。疫情期間,店子堅守1.5米距及店外探熱,還好仍有一張台剩下,立馬點餐。先來赤貝及火炙黑喉壽司,黑喉有點失望,火炙過應該是更肥美的,但可惜沒有油脂感。赤貝挺爽身特上壽司拼盤十二貫,因為是Share 吃的,所以只能作部分評價,喜歡赤身及吞拿魚卷,特別有印象的是雞蛋,製作得跟蛋糕一樣鬆軟。白魽魚、吞拿魚大拖羅、鰤魚腩壽司,大拖羅夠肥美,不錯。最愛的鰤魚就比較淡口。松葉蟹腳天婦羅,脆漿薄身,外面脆脆,蟹腳肉軟軟,味道不錯但份量小有點貴看到鹽燒鰤魚鮫,又忍不住點了。鰤魚燒得有鰤魚獨有的魚香,魚鮫燒得剛好,很滑魚汁滿滿,但兩人吃下一整客就有點膩了。總括而言環境:日式典型格局,地方寬敞明亮,還有壽司吧服務:快捷有禮食物:壽司種類很多,比一較的壽司店提供的種類豐富。比同類價位的壽司店質素差不多

總括而言
環境:日式典型格局,地方寬敞明亮,還有壽司
服務:快捷有禮
2020-04-03
2020-04-01 213 瀏覽
自從頑固壽司開業以來,一直大排長龍,好難先食到,今次終於食到啦!!首先叫左個特上壽司十二貫,係由師傅揀出最十二件精選壽司俾我地,送餐時店員逐一介紹十二款壽司同教我地由邊件食起先,見到有中拖羅大拖羅同北海道海膽已經雙眼發光,好好食呀!另外同行友人話肚餓,叫左個北海丼飯,刺身十分新鮮,同樣有北海道海膽,朋友都話正!店員仲有介紹幾款壽司同日式甜品,最特別係大根壽司,其實姐係蘿蔔,店員話係老闆最鍾意食,食落真係幾特別,未試過可以一試!

2020-03-30 154 瀏覽
最鍾意食日本嘢,而且好鍾意食刺身、壽司。K11呢間壽司新開,見網上好多人講,一於嚟試試。餐牌壽司種類好多,而且都幾特別。除咗餐牌散叫,原來仲有廚師發板可供選擇。第一次食當然試試散叫先啦。我就叫咗炙燒壽司拼盤5件:帶子幾好食,夠大隻;三文魚一咬有魚油,夠肥美。壽司有火炙香。另外,仲散叫咗生赤貝,呢個如果再大件啲就好喇。炙燒黑喉魚,好特別!第一次食呢隻魚。平目魚椒樹芽味道幾清新、蔥花碎拖羅軍艦都幾吸引。
最鍾意食日本嘢,而且好鍾意食刺身壽司。K11呢間壽司新開,見網上好多人講,一於嚟試試。

第一次食當然試試散叫先啦。

我就叫咗炙燒壽司拼盤5件:

2020-03-30 172 瀏覽
相信都好多人嚟朝聖,試吓呢間日本開過嚟嘅壽司。呢度嘅壽司款式好多,花都眼亂,都唔知揀咩好。好多都想試!所以唔係太想諗就叫咗特上壽司12貫。壽司款式幾多食落,都幾新鮮。都幾豐富。有鰻魚、三文魚籽、帆立貝、金目鯛、玉子、獅魚、平目魚、牡丹蝦、海膽、吞拿魚茸卷、中拖羅、大拖羅。鍾意食魚類嘅朋友呢個就啱晒,因為相對地貝類就少。海膽幾甜;我最鍾意食中拖羅,因為魚嘅味道幾鮮。不過大拖羅有少少筋,但都算入口即溶。

鍾意食魚類嘅朋友呢個就啱晒,因為相對地貝類就少。

2020-03-29 138 瀏覽
喺香港新開業近四個月嘅頑固壽司,我今日終於食到喇,晚市人氣旺盛,好多捧場客~餐牌超多選擇,心思思唔知點揀,就揀咗呢個「特上壽司拼盤十二貫」,果然識揀,樣樣高質,餐廳經理教我地先食有紫菜嘅壽司,食完濃味嘅鰻魚後,要用子薑清潔味蕾先再食魚生類壽司,由淡味食到濃味~~味覺享受十分滿意,好幸福~~我地另外叫咗個北海丼飯,材料超豐富,食材食得出係好新鮮,北海道海膽好creamy,帆立貝肉質厚彈,白蝦爽口,good~~餐廳經理再推薦咗三款壽司,首先係金目鯛,魚肉鮮甜嫩滑;第二係針魚壽司,配上紫蘇葉,清爽得嚟食得出好新鮮;最後係柚子大根,即蘿蔔壽司,食起上嚟好開胃,酸酸甜甜好滋味~仲有我最愛嘅海鮮茶碗蒸,嫩滑蛋配上海鮮,絕配!最後,日式甜點,黑糖蕨餅係日本傳統嘅和菓子之一,沾上淋咗黑糖嘅黃豆粉,食落口感煙韌,香甜~~

仲有我最愛嘅海鮮茶碗蒸,嫩滑蛋配上海鮮,絕配!
2020-03-28 112 瀏覽
今日去左K11食頑固壽司,店入面個個都好禮貌,服務態度好好。店長先向我介紹呢度既豉油,豉油保存左三十年,會較咸,所以店特別為客人準備左一個掃,可以將豉油輕掃上壽司面,避免過咸,體貼。叫左上級壽司拼盤十貫同松葉蟹天婦羅。一上場既係松葉蟹天婦羅,即叫即製作,用上松葉蟹蟹腳既肉做,啖啖肉。薄薄一層脆面,包住鮮甜既松葉蟹肉,正。上級壽司拼盤十貫,有多款壽司,有吞拿中拖羅、三文魚子、鰤魚、牡丹蝦、鰻魚和海膽等等。刺身非常新鮮,厚薄均勻,而且飯粒有黏度,不會散開。當中有個雞蛋玉子燒,好得意,口感偏向似蛋糕,新嘗試呢種口味。再黎既時候要食Omakase 呀