2020-09-27 1686 瀏覽
鰻魚壽司$20/件, 有好多細骨,調味偏濃,魚油唔算豐厚。甜蛋壽司$20/件,有驚喜,有梳乎厘既空氣感。壽司飯米柔軟度同水份量都高,唔錯。三文魚腩壽司$20, 無筋, 但沒什麼特別啊,好新鮮到鮮甜又講唔上,放得耐到有噏味又唔係吞拿魚腩碎細卷$40,味道又係超正常,只可以講特別在貴,只係得三粒蟹肉牛油果手卷 $35牛油果熟度剛好,蟹捧鮮甜已經即食,但紫菜已不脆身迷你海膽三文魚子丼 $128,份量超迷你,兩匙羹食晒,似茶碗蛋份量。海膽甘香,三文魚子新鮮海鮮丼 $188海鮮丼有蝦,三文魚子池魚(上),油甘魚(下)吞拿魚及三文魚總括所有魚生都無腥味,鮮味黎係中間位,但未去到鮮甜等級。而且份量少,價錢亦貴。例如迷你海膽丼 $128 既份量,我諗男仕可以一啖食晒。以呢個價錢,相信識食既香港人都知隆路邊到性價比會更好!呢餐飯食左五百蚊,我地二人完全唔飽,唔會再食。而日本菜最重要既夥伴,豉油同Wasabi 都唔專業。我知頑固係由大阪黎,可能豉油會偏重味,但重味同死鹹係兩件事。另外,Wasabi 望落似新鮮磨抹成蓉,但食落非常攻鼻,似係新鮮 Wasabi 再加上人工配料。我地都排左隊半個鐘以上。。。最

鰻魚壽司$20/件, 有好多細骨,調味偏濃,魚油唔算豐厚。
甜蛋壽司$20/件,有驚喜,有梳乎厘既空氣感。
壽司飯米柔軟度同水份量都高,唔錯。

蟹肉牛油果手卷 $35
牛油果熟度剛好,蟹捧鮮甜
已經即食,但紫菜已不脆身

海膽甘香,三文魚子新鮮

海鮮丼 $188

海鮮丼有蝦,三文魚子

池魚(上),油甘魚(下)

吞拿魚及三文魚

呢餐飯食左五百蚊,我地二人完全唔飽,唔會再食。

我地都排左隊半個鐘以上。。。

最後總結是性價比非常低,服務亦普通,我地飲晒 d 茶,呼喚左幾次先有人應。
逛街之後嘗試光顧這間在K11的壽司店出乎意料的驚喜態度很好 很細心師傅安排非常仔細有禮全部刺身很新鮮、看見師博準備得很細心!全部店員的禮貌都很出色 是難得有heart的日本餐廳.會再光顧寫食評因為想讓更多人知道這間餐廳值得稱讚的,而且餐廳的設計很溫馨,很舒適,有一些食物很創新,在omakase廚師發板來說,因為我非常喜歡食廚師發板,但這一間有些食材是他們店是創新的,柚子壽司,和最深刻印象的 是那個Wasabi醬,很特別
逛街之後嘗試光顧這間在K11的壽司
出乎意料的驚喜
態度很好 很細心
師傅安排非常仔細有禮
全部刺身很新鮮、看見師博準備得很細心!
4天前
  • 茶碗蒸
雖然呢間日本過江龍連鎖壽司店🍣係網上嘅評論兩極 但係笑唔停都bookmark左好耐想黎試下 今次就決定同朋友黎實測下🧐壽司拼盤12貫定食 $288壽司拼盤10貫定食 $228壽司包括鰤魚、吞拿中拖羅、鰻魚、三文魚籽、帆立貝、平目魚、甜蝦海膽、松葉蟹、細卷和玉子燒(12貫有埋吞拿大拖羅)每一件都夠新鮮 特別推介拖羅 好肥美 魚油味非常香🐟甜蝦海膽都好正 夠曬彈牙又鮮甜🤤玉子燒嘅口感好得意 好似海面蛋糕😆 海鮮丼定食 $198海鮮丼包括三文魚籽、海膽、牡丹蝦、鯛魚、油甘魚、三文魚、吞拿魚😋每一塊都夠厚夠鮮🤤不過就太多飯 飯粒唔夠有咬口 所以相對而言 笑唔停覺得壽司拼盤更加過癮🙈每個午市套餐都配埋茶碗蒸、小鉢、味增湯同埋雪糕🍧 特別一提嘅係茶碗蒸非常滑 蛋味好香❤️蔥花碎拖羅手卷 $60呢個手卷非常推介!雖然紫菜唔夠脆 但係入面嘅碎拖羅好夠多 食到底都有👍🏻而且拖羅好香🥰 真係非常滿足❤️ 價錢貴少少都值得😋海膽三文魚子迷你壽司丼 $138好滿嘅魚子 加埋海膽一起食🥰 完全唔會腥 每一啖都好幸福😛松葉蟹天婦羅 $168蟹腳夠甜 但係唔夠肉地 味道普通 亦只得3條 所以唔係好推介🤨整體而言 部分問

壽司拼盤12貫定食 $288
壽司拼盤10貫定食 $228

海鮮丼定食 $198

蔥花碎拖羅手卷 $60

海膽三文魚子迷你壽司丼 $138
好滿嘅魚子 加埋海膽一起食🥰 完全唔會腥 每一啖都好幸福😛

松葉蟹天婦羅 $168

整體而言 部分問題確實存在 例如上餐時間唔夠快 同埋紫菜唔夠脆😞但笑唔停認為食物質素其實幾好 性價比幾高👍🏻吞拿魚更係其中最推介嘅一款 完全唔會有筋 好夠肥美油潤 值得一試❤️價錢都算合理 單點少少貴 午市套餐就比較抵🤓不過個日去食都大排長龍 想去嘅朋友仔記住要打去book位🙆🏻‍♀️
2020-11-24 1213 瀏覽
以為lunch set 星期一至五先有,但係呢間餐廳原來假期都有lunch set 可以叫,即刻覺得好抵,星期六日多個選擇了😚好開心。由日本大阪開到黎香港一段時間,經常睇到有報導介紹。每日新鮮運送既既刺身除左新鮮,有色澤,都唔知仲可以點讚😆。至少新鮮過平時大家熟悉既2間壽司店。😛特上海鮮丼飯 首先食佢個茶碗蛋,滑啫啫,正!之後就要介紹下鋪滿係丼飯上面既九種不同魚生塊,望落就已經好吸引,每塊刺身都好光亮。佢地分別有 牡丹蝦🦐 海膽 油甘魚 三文魚籽 三文魚🐠 松葉蟹腳🦀 鯛魚 仲有好珍貴既拖羅!好似去左日本食咁,好豐富! 份量都合適,咁多款真係要認下食邊先😋。一次過有齊我既最愛❤ 大滿足!海膽用上北海道海膽,入口即溶。🍣特上壽司拼盤十貫對面既朋友仔就叫左壽司set,上台後職員會介紹咁多款壽司,有中拖羅😍 松葉蟹腳肉  另外配左一支掃仔俾你用黎點醬油,咁樣就唔怕會夾爛舊飯,十分貼心。抵食過好食過大家平時食開既地方。

特上海鮮丼飯
首先食佢個茶碗蛋,滑啫啫,正!

🍣特上壽司拼盤十貫

抵食過好食過大家平時食開既地方。
2020-11-06
2020-11-12 1297 瀏覽
今日因為就朋友返工終於去試了這間,香港現時只是第一間,壽司夠新鮮不錯不錯還有甜品贈送,我叫了個$280 12件壽司拼盤,朋友叫了午餐都已都是12件壽司還有烏冬不過價錢是$180就是相差了海膽和拖羅。如果你不是很喜歡吃海膽我覺得$180餐都可以,因為他的海膽壽司是一半海膽一半甜蝦不是全件喔⋯⋯他們的燒玉子蛋做到很像現時流行的蒸蛋糕而且味道還不錯。下次還會想是他們的魚生飯和鰻魚飯定食今天我是12點去到我是第一人入去我走的時候已經全場爆滿。
2020-11-11
2020-10-25 1372 瀏覽
星期六工作晚了,想吃壽司,聽聞過頑固壽司,經常排長龍,去碰碰運氣,到K11後發現小店,未見人龍,可能時間已晚,過了晚飯時間。點了個特上壽司拼盤12貫(見圖),大致有大拖羅、中拖羅、海膽、三文魚籽、牡丹蝦、白身魚、帆立貝、鰻魚、油甘、鯛魚、鐵火卷和甜蛋壽司的刺身算新鮮,最特別的是兩片甜蛋,完全像吃兩片蛋糕一樣,但個人覺得口感麻麻。吃完整份壽司拼盤後感覺就像沒有吃過什麼,份量真的少,但價錢連加一服務費要差不多$400,性價比超低。唯有值得讚賞的是服務態度好。

壽司刺身算新鮮,最特別的是兩片甜蛋,完全像吃兩片蛋糕一樣,但個人覺得口感麻麻。

唯有值得讚賞的是服務態度好。
2020-10-13 1315 瀏覽
女朋友介紹呢間《頑固壽司》係日本嘅過江龍,google 睇過係走平靚正嘅回轉壽司路線,到咗香港似乎升咗好幾級,由平民美食搖身一變成為主打日本師傅嘅精品小店。午餐嘅餐牌非常簡單,壽司嘅選擇就得10貫同12貫兩種,就每樣嚟一份。另外仲有其他例如刺身飯嘅,不過一場來到冇理由唔試佢嘅招牌。可惜嘅係,雖然我哋衝住套餐嘅海膽甜蝦壽司而來,侍應就話因為來貨問題,套餐唔供應海膽,要以三文魚子代替。但佢又話,散嗌A la carte 嘅海膽壽司就有喎。嗰下真係打咗個突,兩種食材爭咁遠嘅!? 總之如果閣下都係為咗套餐嘅海膽嘅話,記住要問清楚啦。由於我麻麻地三文魚子,就問可唔可以轉吞拿魚,結果原來連普通吞拿魚都唔得,只可以轉吞拿魚蓉 。10貫壽司($228) 包鰤魚,中拖羅,平目,三文魚,帶子,松葉蟹,鰻魚,吞拿魚蓉,小卷,玉子燒。12件($288)就多咗大拖羅同金目鯛。呢間啲壽司都幾新鮮,魚類亦處理得好。壽司飯味道普通,份量較少。以呢個價錢計,只算僅僅合格。以此店名氣,可以話係見面不如聞名。即使環境與衛生都好好,淨係個海膽咁樣玩法,印象分就大打折扣啦。
女朋友

2020-10-07 977 瀏覽
終於試左日本過江龍頑固壽司啦~壽司拼盤12貫定食 $288最好食係大拖羅 灸燒金目鯛🐟另外鰻魚燒得香口 很特別的是玉子成個蛋糕咁🍰其他魚生例如三文魚唔食日本人 中拖羅等魚味較淡茶碗蒸也很出色 又滑又香💕I finally tried this Japanese resto~Ganko Sushi is so famous and popular when it first come to HK.12 pieces of sushi set $288The best food is Tuna & Grilled Kinmedai Sushi 🐟In addition, the eel smell so goodThe chawanmushi is also excellent, very smooth  💕
終於試左日本過江龍頑固壽司啦~
壽司拼盤12貫定食 $288

12 pieces of sushi set $288
2020-09-09
  • 壽司拼盤12貫定
2020-09-28 1118 瀏覽
唔太餓諗住食少少壽司點知都係叫到一枱都係😂所謂平民價壽司連鎖店其實價錢都唔平相對其他壽司連鎖店頑固壽司味道普通但價錢略貴帆立貝壽司 肉厚但味道未算十分鮮甜✅柚子大根 蘿蔔爽口 柚子嘅清香完全滲入左係蘿蔔入面 同蘿蔔融為一體 味道清香又唔會過濃✅八爪魚吸盤軍艦 八爪魚十分爽口✅原條穴子 穴子長過手掌!配上甜甜既醬汁味道不錯三文魚子手卷 原本以為得三文魚子點知原來有埋三文魚 不過舊三文魚偏瘦又韌 可能淨食三文魚子會開心啲
唔太餓諗住食少少壽司

穴子長過手掌!配上甜甜既醬汁味道不錯

三文魚子手卷

• 柚子大根
2020-09-20 582 瀏覽
相信疫症期間港人最掛住嘅就係日本美食, 日式料理總是比其他 菜式特別受歡迎, 食肆門外經常要等位。这天嚟來到 日本過江龍香港分店『 頑固壽司』。日本嗰邊就係平民版迴轉壽司。坐落於k11 的『頑固壽司』價錢也相當進取, 壽司索價錢由十幾到百幾一件也有。 當然大部分食材都直接日本空運而來。 吞拿魚中拖羅壽司, 天然的紅色中帶光澤而非螢光的紅, 肉質細緻油潤,入口甘甜👍。厚燒玉子 , 店家推介。蛋香濃郁唔会太甜~ 而且口感軟熟唔乾~👍 好吃極了!香蔥拖羅魚蓉卷, 日本葱帶出魚蓉的油香, 美味精彩嘅細卷!海膽甘甜, 一啲苦澀味都冇, 入口融化, 鮮味充斥整個口腔~原條海鰻, 肉質有彈性, 特製醬汁更提升其鮮味!服務也是絕佳的, 也主動介紹是日新鮮貨色。

这天嚟來到 日本過江龍香港分店『 頑固壽司』。

日本嗰邊就係平民版迴轉壽司

香蔥拖羅魚蓉卷, 日本葱帶出魚蓉的油香, 美味精彩嘅細卷!

原條海鰻, 肉質有彈性, 特製醬汁更提升其鮮味!

服務也是絕佳的, 也主動介紹是日新鮮貨色。

2020-09-12 841 瀏覽
整體評分: 👍🏼(5分為滿分)睇完網上YouTuber介紹 嚟咗幫襯頑固壽司點知就中哂伏 大家睇到我個食評可以直接skip呢間野老實講啲服務質素真係非常之好 滿分但係講到嘢食嘅質素真係認真麻麻食物質素同價錢完全不成正比其實認真咀嚼佢啲壽司 會食得出佢啲食材係預先切好 就好似中拖羅壽司 咬落非常之乾身 一啲油脂味都沒有 好似比雪櫃抽乾晒魚生入面嘅水份 所以對頑固壽司真係十分之失望 以為過江龍可以保持到日本嘅質素點知...比接近$600兩個人食嘅午餐真係不能接受
整體評分: 👍🏼

好似比雪櫃抽乾晒魚生入面嘅水份
所以對頑固壽司真係十分之失望
以為過江龍可以保持到日本嘅質素
點知...比接近$600兩個人食嘅午餐真係不能接受

值得一食的連鎖平民迴轉壽司店「がんこ壽司( GANKO 頑固迴轉壽司)日本每碟只售 100 日元,性價比可謂十分高!嚟到香港每件$14-60不等,食材90 %來自日本疫情下食左當去左轉日本🤣🤣所以大家叫野食個陣要睇清楚價錢先叫而壽司種類比喺出面其他壽司專門店多好多倍😁👍👍👍食物價錢只係稍於 元X之上,但 質素絕不遜色於中環著名壽司店之下食材夠新鮮,火灸壽司都好惹味Omakase 必先預約先有得食,下次決定去試另外茶壺湯用料十足,夠鮮味
值得一食的連鎖平民迴轉壽司
「がんこ壽司( GANKO 頑固迴轉壽司
所以大家叫野食個陣要睇清楚價錢先叫
壽司種類比喺出面其他壽司專門店多好多倍😁👍👍👍
食材夠新鮮,火灸壽司都好惹味
Omakase 必先預約先有得食,下次決定去試
另外茶壺湯用料十足,夠鮮味
2020-08-09 619 瀏覽
Wanted to find somewhere which wasn't a chain restaurant, so I found this place. As my lunch happened during the COVID-19 pandemic, the restaurant did all necessary things to ensure diners were safe - temperature checks at the front door, perspex glass partitions between dinners, wet wipes on tables and social distant tables.The service was quick and polite. They ask you whether or not your want your wasabi inside the sushi (which is the correct way to eat sushi). The sushi was great.

2020-07-11
2020-07-15 732 瀏覽
呢間壽司店無論從朋友、同事或其他Foodie給嘅評語都係唔錯 於是趁平日放假去試吓佢哋嘅午餐 ⁣午市有提供套餐 每款套餐跟茶碗蒸、酸菜同埋麵豉湯 9款套餐裡面有選擇有丼、壽司、天婦羅 ⁣▫️壽司拼盤12貫定食 (HKD288)甜蝦海膽、中拖羅、大拖羅、三文魚、帆立貝、鰤魚、鰻魚、平目魚、金木鯛、玉子燒、松葉蟹、細卷咪以為細細件就食唔飽 我食晒成個餐 飽到捧住個肚走 個人覺得中拖羅簡直係冇得頂 油分適中 入口即溶 食完後口腔裏依然留有魚油味 大拖羅都好味但我覺得口感始終中拖羅係比較優勝玉子燒比平時食開嘅有啲唔同 望落去似一件海綿蛋糕 食落口軟綿綿嘅 幾特別⁣▫️天婦羅丼定食 (HKD138)去頑固食飯 食海鮮丼或壽司會比較穩陣啲😅 天婦羅炸粉太厚 一啲都唔脆口😅味道好淡 總之就唔值得推介啦⁣以過江龍嚟講呢間食店都算係唔錯 價錢雖屬於中上但用料新鮮 掛住日本美食嘅朋友可以考慮去呢度食壽司以解思鄉之苦吧

▫️壽司拼盤12貫定食 (HKD288)
咪以為細細件就食唔飽 我食晒成個餐

▫️天婦羅丼定食 (HKD138)

2020-07-04 465 瀏覽
用餐當晚,其實人唔多,係有空位嘅,但經理成日都好似好唔想招呼人咁, 成日企喺後方嘅位置。 問佢啲壽司嘅嘢,未問完就走咗去, 好唔想答我哋。 個感覺係,你叫就叫啦,唔好問咁多嘢 。我哋等緊最後一樣嘢食嘅時候 ,都未埋單,佢斟茶, 每枱都有斟, 就偏偏唔斟畀我哋枱, 當時我哋全枱人都無茶, 唯有叫第二個侍應幫我哋。其實除咗經理之外,其他侍應都好好,好肯解答問題, 好多嘢都知得好清楚, 同一間餐廳,點解啲員工服務態度可以差咁遠……
2020-06-11