2020-03-15 83 瀏覽
🇯🇵1963年開業的日本壽司店 於尖沙咀開第100間分店🇭🇰高質壽司、刺身🍣 全部即叫即握🍣🥢🍤🍱☕️食材非常新鮮、美味多款魚生,吃不出腥味,好fresh特別要介紹有紫蘇葉那款魚生,破璃狀透明的,滑溜溜,口感極佳,紫蘇葉味清新,吃完有滿足的感覺😌✨ 最後3人分享2份甜品:日式黑糖蕨餅好喜歡日式甜點,甜度和份量剛剛到位,黑糖不會過甜,倒進抹茶粉,徘徊在似苦又甜之間,將滑溜的蕨餅撈上粉末,享受飯後果😋服務態度非常好,店員以禮招待,用心介紹每一道菜式,是5星級酒店的質素💯環境衛生,坐得舒服,地點方便,與朋友一聚是逆境/疫情中的一點支撐💕
🇯🇵1963年開業的日本壽司

於尖沙咀開第100間分店🇭🇰

高質壽司刺身🍣 全部即叫即握

🍣🥢🍤🍱☕️
食材非常新鮮、美味

多款魚生,吃不出腥味,好fresh

最後3人分享2份甜品:日式黑糖蕨餅

2020-03-13
最鍾意食刺身同壽司嘅我就一定唔會錯過依間位於尖沙咀河內道K11博物藝術館一樓嘅"頑固壽司"依間日本過江龍嚟咗尖沙咀名店商埸, 主打嘅係刺身仲要日日日本空運到港。一聽到呢個好消息於是乎就即刻約咗兩個鍾意食日本料理嘅朋友仔一齊去試過睇下有幾好味先。我哋約好咗依一晚星期五晚去食晚飯, 去之前梗係留定位先啦。剛到門口如我所料, 居然有十個八個人企喺門口等位, 好在我哋訂咗位唔係唔知等到幾時, 我哋坐咗喺門口四人枱座位, 座位算寬闊唔太督促, 而家已經八点鐘剛好係食晚飯時候大家都開始肚餓喇。睇到餐牌好多選擇, 我先提議叫個丼另外再啲壽司食。 我哋首先叫咗個北海丼物同特上壽司拼盤12貫, 落Order時店務經理仲好友善咁介紹比我哋聽我哋叫嘅嘢食裡邊有邊啲刺身魚系裡邊, 因為佢解釋得太詳細關係我記唔到咁多。大家見到食物到就即刻打卡同影相, 只知道賣相非常吸引而且色香味俱全, D刺身一落口即刻系口腔融化, 感覺到真係超級新鮮。一開咗胃口就真係食極都食唔停, 有一種唔夠喉嘅感覺, 我哋繼續睇餐牌點咗: 特上海鮮丼物、柚子大根壽司、針魚壽司、灸燒黑喉魚壽司、鹿角魚肝佐柚子醋壽司, 再叫埋個赤味噌湯就真係P
最鍾意食刺身壽司嘅我就一定唔會錯過依間位於尖沙咀河內道K11博物藝術館一樓嘅"頑固壽司"

一開咗胃口就真係食極都食唔停, 有一種唔夠喉嘅感覺, 我哋繼續睇餐牌點咗: 特上海鮮丼物、柚子大根壽司、針魚壽司、灸燒黑喉魚壽司、鹿角魚肝佐柚子醋壽司, 再叫埋個赤味噌湯就真係Perfect... 食咗咁多壽司大家真係意猶未盡捧住個肚飽住落樓。

大家嚟依間日本料理餐廳嘅時候記得要記住, 呢間餐廳係收晚上點嘅, 所以要訂好位早啲嚟食啦。
Cp值高,平民價錢就可以係香港🇭🇰食到每日由日本🇯🇵新鮮直送食材的壽司🍣終於可以唔使去日本🇯🇵啦 !真係好幸福🥰🔹北海卷吞拿魚中拖羅卷有少許吞拿魚配上拖羅,二合為一嘅味道,原來可以咁夾🥰蔥花碎拖羅細卷由於有蔥花的鮮香味配合,所以令拖羅更特岀更均勻了拖羅的油脂感🔹壽司拼盤八貫中拖羅,鮮紅肥美,有一定的厚度和口感☺️鰤魚,油甘魚油脂豐富,更加鮮甜可口😋玉子,做法特別,好考功夫,口感似蛋糕🍰有種甜甜的味道,更帶有空氣感,廚師更花了不少心機烹調👍北海道海膽,還帶有一點海水的鹹味,新鮮度勁高✊入口即溶✨深海鰻魚,以簿身的切割,更突顯魚的本身游水和生活環境,肉質結實,但不影響口感🐠🔹三文魚親子丼飯{$158}新鮮三文魚🍣肉質鮮嫩,脂肪分布平均有點油的成份,但油而不膩也有7~8塊,份量甚多再用上日本🇯🇵珍珠米做壽司飯每粒分明,有黏性仲有粒粒三文魚卵做配角,令整個飯的層次更上一層樓!本人真心推介🐟👍🔹針魚壽司和灸燒黑喉魚壽司,是現在日本🇯🇵比較當季的魚,想不到喺香港都可以食到,肉質鮮嫩可口灸燒三文魚,用火槍輕輕燒過,變成熟的三文魚🍣店員話會細心地提醒你,豉油比較偏鹹,所以會建議用個掃
真係好幸福🥰

🔹北海卷
吞拿魚中拖羅卷
有少許吞拿魚配上拖羅,
二合為一嘅味道,原來可以咁夾🥰

蔥花碎拖羅細卷
由於有蔥花的鮮香味配合,所以令拖羅更特岀
更均勻了拖羅的油脂感

🔹壽司拼盤八貫
中拖羅,鮮紅肥美,有一定的厚度和口感☺️

鰤魚,油甘魚油脂豐富,更加鮮甜可口😋

北海道海膽,還帶有一點海水的鹹味,新鮮度勁高✊入口即溶✨

🔹三文魚親子丼飯{$158}
新鮮三文魚🍣肉質鮮嫩,脂肪分布平均
有點油的成份,但油而不膩
也有7~8塊,份量甚多
再用上日本🇯🇵珍珠米做壽司
每粒分明,有黏性
仲有粒粒三文魚卵做配角,
令整個飯的層次更上一層樓!
本人真心推介🐟👍

灸燒三文魚,用火槍輕輕燒過,變成熟的三文魚🍣

店員話會細心地提醒你,豉油比較偏鹹,所以會建議用個掃,把豉油掃上壽司🍣上食用!

頑固壽司來自日本大阪,係一間開業56年既迴轉壽司店,日本擁有多件分店,然而第一間香港分店係19年12月6日座落係尖沙咀K11~店內所有壽司都係日本師傅即叫即整,等餐既時間自然都會比較長一D啦!👆上級壽司拼盤十貫 $240(推薦指數:★★★★☆)無論在進店後、用餐前,店員都用心詳細說明每一款壽司的食法、先後次序、讓顧客用最好的方法品嚐到最上盛的食品!這裡最特別的就是,無論賣相、味道、口感都長得像日本長崎蛋糕的玉子燒,人家都說,越簡單的東西,越難表現的好!而店家就在這個簡單食材上使用了工序繁複的做法,相信師傅要做到這個層層綿密的效果,必經長時間製作!2人餐單參考(飽足程度:★★★★☆):上級壽司拼盤十貫 x1三文魚卵物 x1海鮮茶碗蒸 x110% Service ChargeTOTAL HK$506👆三文魚卵物 $158(推薦指數:★★★★☆)食材均是新鮮清甜、飯粒Q彈~👆海鮮茶碗蒸 $62(推薦指數:★★★★★)茶碗蒸我認為最出神入化的地方在於湯底!鮮味濃郁,入面除左有多種海鮮!樣樣新鮮!啖啖入口即化!👆餐廳環境👆餐廳環境👆餐廳店面

👆上級壽司拼盤十貫 $240(推薦指數:★★★★☆)

2人餐單參考(飽足程度:★★★★☆):
上級壽司拼盤十貫 x1
三文魚卵物 x1
海鮮茶碗蒸 x1
10% Service Charge
TOTAL HK$506

👆三文魚卵物 $158(推薦指數:★★★★☆)
食材均是新鮮清甜、飯粒Q彈~

👆海鮮茶碗蒸 $62(推薦指數:★★★★★)

👆餐廳環境

👆餐廳環境

👆餐廳店面
  • 上級壽司拼盤十貫
Ganko Sushi頑固壽司店喺日本已經好出名呀 Ganko的意思就是頑固源自創業者小嵨會長對「美味、抵食」嘅「頑固」香港店嘅食材都係新鮮到香港可見佢哋對食材嘅「頑固」壽司拼盤12貫定食 $28812本壽司有鰤魚、中拖羅、平目魚、大拖羅、鰻魚 、松葉蟹 、帆立貝、金目鯛、玉子燒、細卷、甜蝦海膽同埋三文魚子師傅提到食嘅方向應該由右至左、由淡至濃魚中之王金目鯛稍微輕炙😋肉肥而鮮美大拖羅勁肥美🥰🥰口感軟嫩油潤松葉蟹係新鮮蟹肉,鮮味仲甜蝦海膽都好正🤤🤤味道好甘香樣樣都好鮮味,但最後不得不提嘅係最旁邊嘅玉子燒食落好似蛋糕咁,口感好綿密🥰一試難忘壽司拼盤🔟貫定食少咗大拖羅同埋金目鯛如果想試金目鯛同大拖羅就一定要叫12貫朋友仲叫咗天婦羅🍆🍠🍤薄薄地嘅天婦羅炸漿我試咗冬菇,仲食到菇嘅鮮味😋😋其實佢哋成個集團喺日本有99間分店而香港k11呢一間係佢第一百間嘅分店好多人誤會咗Ganko Sushi淨係做迴轉壽司為主其實佢哋集團仲有做高級壽司、 蕎麥麵、豬扒定食等等所以Ganko Sushi晚市仲有omakase希望嚟緊佢哋快啲引入佢集團其他嘅餐廳等大家可以喺香港食到咁好味嘅日本美食!
Ganko Sushi頑固壽司店喺日本已經好出名呀
Ganko的意思就是頑固
源自創業者小嵨會長對「美味、抵食」嘅「頑固」
香港店嘅食材都係新鮮到香港
可見佢哋對食材嘅「頑固」

壽司拼盤12貫定食 $288
師傅提到食嘅方向應該由右至左、由淡至濃

魚中之王金目鯛稍微輕炙😋肉肥而鮮美

大拖羅勁肥美🥰🥰口感軟嫩油潤
松葉蟹係新鮮蟹肉,鮮味

仲甜蝦海膽都好正🤤🤤味道好甘香
樣樣都好鮮味,但最後不得不提嘅係最旁邊嘅玉子燒
食落好似蛋糕咁,口感好綿密🥰一試難忘

壽司拼盤🔟貫定食少咗大拖羅同埋金目鯛
如果想試金目鯛同大拖羅就一定要叫12貫

朋友仲叫咗天婦羅🍆🍠🍤薄薄地嘅天婦羅炸漿
我試咗冬菇,仲食到菇嘅鮮味😋😋

其實佢哋成個集團喺日本有99間分店
而香港k11呢一間係佢第一百間嘅分店
好多人誤會咗Ganko Sushi淨係做迴轉壽司為主
其實佢哋集團仲有做高級壽司、 蕎麥麵、豬扒定食等等
所以Ganko Sushi晚市仲有omakase
希望嚟緊佢哋快啲引入佢集團其他嘅餐廳
等大家可以喺香港食到咁好味嘅日本美食!

由於係K-11既會員,所以好多時都會係呢度食嘢同買嘢,儲分又有奬賞,所以都經常會係呢度食嘢,行吓街,買吓嘢!一行入去,呢度D待應好有禮貎,鞠哂躬,完全有哂日本人既風範,勁,尤其穿西裝果位,我估佢係經理,好有禮貌,又客氣,對每一枱客人都一視同仁,又會向客人詳細介紹食物👍👍👍👍👍👍👍呢度食壽司🍣好講究,唔同一般食法自己落washabi ,師傅整壽司既時候已加咗係飯入面,壽司🍣豉油係師傳自己調較,師傅亦好细心,怕客人會落得豉油多而影響壽司的味道,所以會有一個豉油掃,點醬油掃落壽司🍣吃,咁就不會太多豉油,食的時候就不會影響刺身及壽司的味道,可以吃出剌身的鮮味😋壽司十貫——又特別又軟熟又滑的玉子壽司、完全好似食緊蛋糕咁smooth,一個好簡單既玉子壽司,師傅都可以做得出神入化,全因為佢係一個來自日本的師傳⋯⋯👍👍👍👍👍👍👍👍北海道海膽壽司🍣——北海道海膽,肥美又唔甜美,甜到入心💕拖羅——我的至愛,空運到港,唔使講都知又幾咁新鮮😋👍👍鮮帶子壽司——又厚又甜,肉質鮮嫩🍣三文魚🍣籽壽司——最鍾煮落去卜一下的感覺,全是日本米,軟硬酸甜度均勻,包住紫菜食更加perfect牡丹蝦壽司🍣———牡丹🦐,大大隻,

一行入去,呢度D待應好有禮貎,鞠哂躬,完全有哂日本人既風範,勁,尤其穿西裝果位,我估佢係經理,好有禮貌,又客氣,對每一枱客人都一視同仁,又會向客人詳細介紹食物👍👍👍👍👍👍👍呢度食壽司🍣好講究,唔同一般食法自己落washabi ,師傅整壽司既時候已加咗係飯入面,壽司🍣豉油係師傳自己調較,師傅亦好细心,怕客人會落得豉油多而影響壽司的味道,所以會有一個豉油掃,點醬油掃落壽司🍣吃,咁就不會太多豉油,食的時候就不會影響刺身壽司的味道,可以吃出剌身的鮮味😋

北海道海膽壽司🍣——北海道海膽,肥美又唔甜美,甜到入心💕
拖羅——我的至愛,空運到港,唔使講都知又幾咁新鮮😋👍👍
鮮帶子壽司——又厚又甜,肉質鮮嫩🍣
牡丹蝦壽司🍣———牡丹🦐,大大隻,爽口新鮮又鮮甜😋
仲有金目鯛、鳗魚壽司🍣、細卷,不用至疑。👍😊

好食就當然繼續encore再食,三文魚手卷、蟹肉手卷,手卷內師傅自家制的調味醬料,確實吃出另一翻的風昧⋯⋯

炙燒三文魚🍣、炙燒帶子壽司,肉嫩甜美。
平時好小食大根、玉子之類,店員推介大根柚了壽司,又即管試吓,玉子實在做得好吃,唔使問又再encore..........

玉子刚才已提過好食程度,想不到又係一個咁簡單既大根壽司🍣又係咁好食,大根又爽又甜,一咬吃出有木魚絲的香味,原來壽司飯入面更加有木魚絲,一件咁簡單既壽司🍣都咁好心機做,確實別出心栽。又係好食到要再encore😂😂😂😂

甜品——- 樣子就像中國人的糯米滋,一個好簡單既甜品又可以吃出唔簡單既味道和心思👍👍👍

——————————————————
「👩‍❤️‍👨💕🍣🍱🥢 頑固壽司
頑固的壽司手藝+頑固的空運食材
=來自日本本土名牌壽司專門店!
成功全賴於對品質 頑固 二字👍🏻
完..美的正宗日本壽司店藝術
頑固➕堅持➕信念➕成功」
2020-03-11 72 瀏覽
今日去了尖沙咀k11逛街無意間發現一間高級的日料於是和男朋友進去試試裡面的服務人員非常有禮貌他們一開始就介紹我們這款特上壽司拼盤12貫有大拖羅,中拖羅,平目魚,海膽,鰤魚,金目鯛,帆立貝,玉子燒(裡面有蝦)鰻魚,牡丹蝦(我的最愛,而且特別鮮甜)蔥花碎拖羅卷,三文魚籽。服務員說叫我們先吃卷物 再由顏色淺吃到深。他們每個壽司裡面都有芥末 ,調料的味道剛剛好。拖羅真的是愛吃的朋友絕對要點這個 特別鮮我還點了燒三文魚 赤貝 還有白子(入口即化)醬燒三文魚 魷魚 甜蝦 三文魚腩都好正
今日去了尖沙咀k11逛街
無意間發現一間高級的日料
於是和男朋友進去試試
裡面的服務人員非常有禮貌
他們一開始就介紹我們這款特上壽司拼盤12貫
我還點了燒三文魚 赤貝 還有白子(入口即化)
醬燒三文魚 魷魚 甜蝦 三文魚腩都好正
2020-03-10 282 瀏覽
頑固壽司岩岩開果陣排隊排到痴左線,想試但又唔想排咁耐隊搞到我一直都無去食到,而家唔洗排隊,咁就約埋啲朋友一齊去試吓。特上壽司拼盤12件 $320成個拼盤有鰤魚,大拖羅,中拖羅,帆立貝,平目魚,金目鯛,牡丹蝦,鰻魚,海膽,三文魚子,玉子燒同拖羅蓉細卷。 基本盤有齊晒,係佢個長長既list上面決定唔到食d乜,叫呢個就唔洗煩。拖羅蓉細卷夠多餡,咬一口d拖羅蓉必晒出黎,睇顏色肥瘦一半半,有油香又有口感。鰤魚好軟好有魚油香,顏色好粉紅,一入口用條脷輕輕一壓就好似溶化咁。大拖羅既粉紅同紅色梅花間竹到好似做出黎既咁,仲要好大塊,一d根都無,比中拖羅仲要好食。玉子燒同普通蛋好唔同,加左白蝦同魚生攪碎去燒,出黎效果好似蛋糕咁,蛋味中間夾住鮮味。炙燒壽司拼盤5件 $130炙燒愛好者好難唔試下,有帆立貝,金目鯛,三文魚,中拖羅,鰤魚。金目鯛燒到剛好彈牙,熟同生係一半半,燒過燶燶地既香味都好刺激胃口。帆立貝超大粒,燒完縮左都有咁大粒,好有份量,但熟左小小,面頭硬左比較乾身,加返d醬油會好食d。鰤魚燒完反而比刺身硬d,有口感d,加上迫左d魚油出黎睇到魚身亮晶晶。三文魚係5件入面最好食既,岩岩燒到一半熟一半生,迫

特上壽司拼盤12件 $320

炙燒壽司拼盤5件 $130

三文魚係5件入面最好食既,岩岩燒到一半熟一半生,迫晒d魚油出黎,新鮮厚切有口感。

中拖羅燒得熟左d,相對比其他失色。

酢味噌赤貝刺身 $90

個人認為呢度由師傅配好醬料既刺身壽司比普通同火炙既做得更出色,好似呢個赤貝刺身咁,超級爽口新鮮,個味噌甜甜地,蓋過個微腥味,連d葱都特別清新。
2020-03-05
2020-03-10 172 瀏覽
係尖沙咀K11嘅頑固壽司,作為香港第一間分店,除左有新鮮嘅食材,師傅精心嘅烹調,仲保留左日本店家對顧客嘅熱誠同人情味。聽講岩岩開業嗰時日日都大排長龍,不過遇上疫情後,商場人流大減,可以輕鬆預訂到平日嘅晚市食。係大家研究緊個餐牌時,經理好熱心咁走過嚟開始介紹,仲非常詳細,聽得出佢真係做足功課,連每一款魚都可以講得出有咩唔同經理講過,因為佢地無用機器去握制壽司,保留番最原始由師傅手握,所以需要比較多嘅時間,要我地耐心等候。壽司種類非常多,除左一般魚生,仲有火炙同料理長特別製作嘅醬汁壽司。帆立貝刺身佐柚子醋果凍帆立貝肉質厚身,淡淡嘅甜味配上柚子醋,酸甜開胃,貼上柚子肉好清新。蒸鮑魚刺身鮑魚有淡淡嘅酒味,所以蒸嘅時候應該有落酒,帶出個鮮味,鮑魚肉蒸完後再冰過,所以非常彈牙爽口,仲好鮮美,配上鮑魚乾醬汁,個味更出。特上壽司拼盤 十二貫分別有鰤魚、大拖羅、中拖羅、帆立貝、平目魚、金木鯛、牡丹蝦、鰻魚、海膽、三文魚子、玉子燒、碎拖羅小卷配件魚肉都非常厚身,肉質肥美鮮甜,其中海膽同埋帶拖羅係非常出色,海膽嘅甜味充斥着整個口腔,久久不散,以大拖羅非常香口,非常滿足。成個過程,不停有人為我地添茶,基本上個

帆立貝刺身佐柚子醋果凍

蒸鮑魚刺身

特上壽司拼盤 十二貫

成個過程,不停有人為我地添茶,基本上個杯無空過,而經理亦都好關心食客嘅反應,每一枱客人佢都會去接觸,當日有客人慶祝生日,佢仲親自捧生日蛋糕出泥帶頭唱生日蛋糕,真係好用心。
2020-03-10 56 瀏覽
頑固壽司的壽司可以選內有/無wasabi的,我就選取有wasabi的。第一排左起大拖羅,鯛魚,中拖羅,獅魚大拖羅多脂肪的大拖羅,脂肪分佈均勻,滿滿的脂肪令魚味濃郁,入口有半溶的感覺。鯛魚鯛魚為白身魚肉,肉質爽口,鮮甜味美。第二排左起為金目鯛,帶子,三文魚及牡丹蝦。金目鯛外表深紅,大眼紅的紅魚金目鯛,切片後呈現淡淡的櫻花粉紅色,肉質細緻鮮甜嫩滑。帶子肉厚味甜的帶子,富有彈性,亦帶海水的鹹鮮味。三文魚🍣入口肥美,帶有脂香😋。牡丹蝦牡丹蝦膠質重重,肉質細嫩帶爽甜。第三行左起海膽、三文魚籽、吞拿魚蓉卷及芝士蛋糕🍰。海膽海膽入口甘美,入口即溶的口感,細緻幼滑。

頑固壽司壽司可以選內有/無wasabi的,我就選取有wasabi的。

第一排左起大拖羅,鯛魚,中拖羅,獅魚

大拖羅

鯛魚
鯛魚為白身魚肉,肉質爽口,鮮甜味美。
第二排左起為金目鯛,帶子,三文魚及牡丹蝦。

金目鯛
帶子

肉厚味甜的帶子,富有彈性,亦帶海水的鹹鮮味。
三文魚
🍣入口肥美,帶有脂香😋。

牡丹蝦
牡丹蝦膠質重重,肉質細嫩帶爽甜。
第三行左起海膽、三文魚籽、吞拿魚蓉卷及芝士蛋糕🍰。

海膽
海膽入口甘美,入口即溶的口感,細緻幼滑。

2020-03-10 67 瀏覽
頑固壽司係日本有99間分店的頑固壽司,前排係香港開左笫100間分店,食材由日本每日新鮮空運香港,即日發售。近排受肺炎疫情影響,常有飛機延誤及取消問題,空運改為星期二四六直送到香港。佢地提供的醬油已有300年歷史,口味和顏色都好濃郁,配上頑固的高級刺身非常絕配!特上壽司拼盤十二貫 $320大拖羅丶左口魚丶吞拿魚丶鰤魚丶三文魚丶帶子丶金目鯛丶三文魚籽丶海膽丶玉子燒及拖羅細卷丶牡丹蝦壽司中最正當然係拖羅,大拖羅入囗即溶,充滿油脂,中拖羅口感亦相當柔軟,非常新鮮!鰤魚非常肥美,肉質緊實,體肥脂豐!玉子燒亦好特別,店長介紹時有講到製作玉子燒時會先將蛋漿打成綿密的泡沫,所以口感同賣相與海綿蛋糕非常之相似。吞拿魚壽司三貫 $115大拖羅丶中拖羅丶吞拿魚好正!依家睇番都想食!另外我們仲散叫了手握壽司分別有針魚丶灸燒黑喉魚丶柚子大根壽司丶灸燒中拖羅佐柚子醋果凍壽司呢度的店長非常之熱心,當我地為歺牌煩惱叫咩的時候,佢為我地推介左好多款心水,而味道真係好好食!首先灸燒黑喉魚,鮮嫩細緻的肉質成為我以後必食的魚生之一。其次係柚子大根壽司,廚師用了白蘿蔔的大根再加上柚子醃製成漬物的壽司。味道又香又脆,未食過一定要
頑固壽司

特上壽司拼盤十二貫 $320

壽司中最正當然係拖羅,

大拖羅入囗即溶,充滿油脂,中拖羅口感亦相當柔軟,非常新鮮!

鰤魚非常肥美,肉質緊實,體肥脂豐!

玉子燒亦好特別,

吞拿魚壽司三貫 $115

大拖羅丶中拖羅丶吞拿魚
好正!依家睇番都想食!

另外我們仲散叫了手握壽司

首先灸燒黑喉魚,

鮮嫩細緻的肉質成為我以後必食的魚生之一。
其次係柚子大根壽司廚師用了白蘿蔔的大根再加上柚子醃製成漬物的壽司。味道又香又脆,未食過一定要試!

針魚

味道略淡但充滿鮮味,中間夾著一塊紫蘇葉,非常清新!

除了壽司,茶碗蒸都值得一試。
第一啖會食到柚子清香的滑蛋
第二啖係清香的鯛魚味滑蛋
裡面亦放左蝦丶白果丶魚。

• 灸燒黑喉魚
  • 柚子大根壽司
  • 茶碗蒸
2020-03-09 90 瀏覽
位於尖沙咀的頑固壽司,是一間日本平價連鎖壽司過江龍! 餐廳在日本全國共有99間分店,而第100間分店則選址在香港,實在令一聚日本迷興奮呀! 餐廳主打價錢親民的迴轉壽司,雖然到達本港後,改為中高價格路線,但依然提供即叫即握壽司服務,想體驗日本正宗壽司,來頑固壽司就對了啦!餐廳售賣壽司為主,當中也有少量熟食提供。中午時段光顧,價錢由 $138-288不等,勻包括 茶碗蒸丶前菜和味噌湯。壽司12貫 $288兩客賣相吸引的壽司拼盤,壽司的種類差不多。12貫包括: 鰤魚丶鰻魚丶三文魚子丶帆立貝丶平目魚丶甜蝦海膽丶吞拿魚中拖羅丶吞拿魚大拖羅丶金目鯛丶松葉蟹丶三文魚卷丶玉子燒。滿滿一盆,實在令人興奮呀。據經理所說,魚生逢星期二丶四丶六到港,讓客人品嚐到新鮮美味的刺身哦! 當中我最愛 肥美油潤的大拖羅 和 濃香美味的鰻魚,很美味呀!壽司10貫 $228而壽司10貫 則包括: 鰤魚丶鰻魚丶三文魚子丶帆立貝丶平目魚丶甜蝦海膽丶吞拿魚中拖羅丶松葉蟹丶三文魚卷丶玉子燒。份量充足,服務親切有禮,相信疫情過後,又會大排長龍哦。
位於尖沙咀的頑固壽司,是一間日本平價連鎖壽司過江龍!

壽司12貫 $288

壽司10貫 $228

2020-02-29
2020-03-09 76 瀏覽
話說香港又開左間過江龍壽司店, 咁一定要同朋友黎試下啦.呢間位於舊K11既頑固壽司, 一開業已經要大排長龍, 排成2個幾鐘, 近排見少D人出街就即刻黎排隊試下, 都要排45-60分鐘左右呀!一坐低睇下餐牌, 除左壽司拼盤仲有單點壽司, 價格算中價啦! 落左單大約8分鐘左右就黎到, 可能因為之前好多食客都話等好耐所以改善左!叫左一個特上壽司拼盤, 至在咩都可以試下. 特上壽司拼盤12貫入面有有大拖羅、中拖羅、平目魚、鰤魚、牡丹蝦、海膽、鰻魚、金目鯛、帆立貝、三文魚籽、蔥花碎拖羅細卷、玉子燒。因為同朋友share食, 所以唔係樣樣都有試到, 但我食左既三文魚籽, 中拖羅同埋帆立貝都特別新鮮好食!店員放低都會介紹入面係咩魚黎, 服務好好呀另外,仲散叫左幾件壽司, 值得推薦既係炙燒鰤魚佐柑橘果凍, 燒左既魚油散發哂出黎,再配上微酸微甜既醬中和返, 呢個真係值得推介. 海鮮丼飯, 不過不失, 但份量好足魚亦新鮮! 重點係有6種唔同既配料, 鯛魚、鰤魚、三文魚、吞拿魚、三文魚子、牡丹蝦! 如果唔叫拼盤叫一個丼飯都可以試到佢唔同既魚生呀!埋單$800連加一, 我覺我都唔錯呀! 可以黎試試
話說香港又開左間過江龍壽司店, 咁一定要同朋友黎試下啦.

店員放低都會介紹入面係咩魚黎, 服務好好呀

埋單$800連加一, 我覺我都唔錯呀! 可以黎試試
45 分鐘 (堂食)
2020-03-08 1059 瀏覽
最近好多日本嘅壽司鋪都黎咗香港開分店,呢間頑固壽司就係其中一間。呢間壽司店原來已經好耐歷史,之前已經開咗99間分店,今次香港呢間係佢地嘅第100間分店。最欣賞呢度每日都會運送魚生到港,確保魚生嘅新鮮度。呢度除咗環境舒服,服務員態度超好,會好詳細講解,又會分享好多資訊。食物方面當然係正啦!必食推介✨壽司拼盤12貫定食,定食包埋前菜、茶碗蒸、味噌湯。所謂12貫即係12款唔同嘅壽司:有大拖羅、中拖羅、金目鯛、甜蝦海膽、帆立貝、松葉蟹、三文魚子、平目魚、玉子燒、細卷⋯⋯壽司新鮮肥美,基本上每款都好好食,最特別想講嘅係佢地嘅玉子燒,同一般玉子燒好唔同,食落去係好似海綿蛋糕咁,好鬆軟。

食物方面當然係正啦!
必食推介✨
壽司拼盤12貫定食,定食包埋前菜、茶碗蒸、味噌湯。
壽司拼盤12貫定食

壽司拼盤10貫定食
天婦羅定食

壽司拼盤12貫定食
壽司拼盤10貫定食
天婦羅定食
2020-03-08 64 瀏覽
朋友早幾日食完覺得唔錯,所以星期日夜晚就諗住試下因為唔想排隊,所以六點去到,嗰時都係得三枱客人左右壽司選擇多 但熱食就冇乜得揀最後經理話特上十二件最多人揀亦都講左入面會包d咩壽司: 大拖羅 、中拖羅、牡丹蝦、海膽、金目鯛、帶子、三文魚籽、鰤魚⋯⋯☝🏻其實都係港人鍾意嗰幾款❤️我哋每人叫左個12件set同埋+左兩件 赤貝同燒三文魚壽司特上壽司拼盤十二件大概15分鐘左右就上菜,時間合理經理都有每款介紹,同埋介紹先後次序食每款壽司🍣用料新鮮因為豉油偏鹹,店員會比把掃你掃豉油,咁就可以輕鬆控制豉油份量,亦都唔怕夾到飯散晒不過略嫌壽司size 偏細 尤其貝類既sushi唔知點解特別細添🤫雖然好多人都話頑固係日本係走平價路線但香港店選址係呢個商場,都知好難平價不過刺身質素好 而且環境乾淨舒服🌱服務都可以。整體來講 不妨一試
朋友早幾日食完覺得唔錯,所以星期日夜晚就諗住試下
因為唔想排隊,所以六點去到,嗰時都係得三枱客人左右

壽司選擇多 但熱食就冇乜得揀
同埋+左兩件 赤貝同燒三文魚壽司

特上壽司十二件

特上壽司拼盤十二件

大概15分鐘左右就上菜,時間合理
經理都有每款介紹,同埋介紹先後次序食

每款壽司🍣用料新鮮
因為豉油偏鹹,店員會比把掃你掃豉油,
咁就可以輕鬆控制豉油份量,亦都唔怕夾到飯散晒

雖然好多人都話頑固係日本係走平價路線
但香港店選址係呢個商場,都知好難平價
不過刺身質素好 而且環境乾淨舒服🌱
服務都可以。整體來講 不妨一試

2020-03-08
特上壽司十二件