2013-08-02
昨天朋友生日話想食日本嘢,上OPENRICE見到這間新開的日本餐廳,評語都唔錯,於是就上網訂位嚟食啦.地點都算方便,係尖沙咀亞士厘道.五個人我地叫左一個三人套餐,另外再加左D嘢. 食評話香橙焗銀鱈魚好掂,我睇了成個餐牌都搵唔到,問仕應原來係餐牌冇呢樣嘢的....漏了.....但套餐又有喎.三人套餐入面包括:芥辣三文魚沙律,唔算細,SIZE OK, 味道都幾刺激,因有些芥辣,但係唔係太勁,沙律菜有些汁,酸酸辣辣幾開胃,三文魚粒都唔少,仲有些蕃茄,青瓜添香橙焗銀鱈魚,好香,香橙係面,有六七片,但銀鱈魚就得三件,好少,我地五個人都食唔到幾多,不過味道都幾好,係有些忌廉,片橙好味,銀鱈魚都算滑身的.手握壽司六件,有三文魚,吞拿魚,帶子,蟹子,熟蝦,同埋有一件唔知咩魚,我食左三文魚,都OK呀,飯幾細容易入口,三文魚都係好薄的一片.煎西冷牛扒,這款牛扒都好香,加埋D汁一齊食,入口即溶同埋都幾肥的,不過又唔係好油,薄身,JUICY,好味呀.炒雜菜,普通的椰菜,有些甘笋絲,冬菇絲....三杯飲品,三碗白飯,三杯面豉湯,我地唔知原來有白飯,但食到最尾先送嚟,本來食銀鱈魚的時候都已經話如果有飯送個汁就正啦
三人套餐入面包括:
炒雜菜,普通的椰菜,有些甘笋絲,冬菇絲....
三杯飲品,三碗白飯,三杯面豉湯,我地唔知原來有白飯,但食到最尾先送嚟,本來食銀鱈魚的時候都已經話如果有飯送個汁就正啦....下次要早少少送飯俾客人好D呀, 飲品我叫左熱咸檸檬水,真係有半個咸檸檬的,唔算好咸,都OK.
另外再叫左刺身套餐,五款刺身每款兩件,我地點左三文魚,吞拿魚,帶子,甜帶及海膽. 賣相都幾新鮮的,仕應話海膽好靚好新鮮,但我唔識食,朋友話OK的,不過唔夠淋身,其他的三文魚,帶子,吞拿魚,甜蝦都鮮味的,甜蝦都幾大隻,蝦頭都好爽甜呀.
仲有雞肉石頭鍋飯,本來係叫牛肉,但驚朋友敏感,跟住改豬,點知豬賣晒,之後轉左雞肉啦,這個石頭鍋飯係韓式的,入面有洋蔥,辣椒醬,有些椰菜,我覺得都幾好味,但係辣左少少,佢地都話好辣,然肉及洋蔥都好多呀.
三文魚頭面豉鍋,這個鍋都好大,入面好多魚頭,魚頭好滑,連骨都可以食埋,仲有些豆腐都好滑,有紹菜,金菇,個湯都好鮮,有少少面豉味,但唔係好濃的,幾讚呀.
鹽燒多春魚,三條上,我食左,入面好多魚春的,成條食晒連頭及尾.
生蠔及焗蠔,仕應推介話好靚及做緊特價,95元兩隻,我地叫左一份生,一份焗,我食左一隻生的,加左少少檸檬汁及醬,但係好似怪怪地,不過都幾大隻及新鮮的,好滑身,朋友不約而同話怪,佢話唔知點解有點澀,我地研究左個醬,入面係有點黑椒,唔知係咪加埋檸檬會變左咁呢?!! 朋友話焗蠔好味.
餐廳環境唔算大,仕應服務好好,會推介食物,問你好冇食,話下次改善,還不停叫我地出去睇下,原來餐廳還有露台的,有一張台係鞦韆嚟架,幾得意呀,佢話可以坐到20人. 食物都算特別,味道都可以呀.不過唔算好出式.