2013-06-21 28 瀏覽
 由於屋企人鍾意食日本嘢,詢問之下,朋友介紹一間新開日本料理,當晚人唔多,所以唔需要等位,入到裹面地方唔算大,但唔覺擠迫,坐低後,店員主動幫我將蛋糕放入雪櫃,還推介我地食香橙焗銀雪魚,先嚟兩個魚生沙律(個汁好正,酸酸地,辣辣地,好開胃,夏天食一流),跟住就梗係刺生拼盆啦!(刺生好新鮮,d魚生又大又厚),我地一邊食一邊點菜,到酒煮大蜆喇!(蜆肉夠大隻又鮮甜,阿媽仲飲晒d湯添),仲有一條燒日本金目鯛(魚皮香脆,肉質甜美),終於等到香橙焗銀雪魚喇!(放上枱已經聞到好香,魚肉好滑,加上個汁酸酸地好醒胃,d橙反而唔酸,估唔到銀雪魚可以食,可能我見識小啦!),突然間店員送上一碗烏冬,話送俾兩位小朋友食,哈哈!真係服侍周到!期間都叫咗好多嘢食,有汁燒安格斯牛扒(好嫩,一d都唔韌,可惜小咗d),牛油果軟殼蟹卷(外軟內脆,老婆唔食蟹都話正),由於唔夠喉再加多幾客火灸三文魚壽司(哈哈!真係好厚肉,老豆一個人食咗幾件),最後師傅出嚟問我地試唔試日本岩蠔,今日空運到港,心想梗係試,我至愛!(d蠔一d都唔腥,好鮮甜,又大隻,阿媽仲想食,可惜只得5隻),今晚真係好滿足,下個月老婆生日,一定再去!
刺生拼盆

日本岩蠔