2019-10-22 27 瀏覽
好耐未食過韓燒,今次一班朋友一齊去食,然後選擇左呢一間,韓珍韓國料理。一入到你間鋪裝修好靚,服務員招呼也很周到,佢地都識得講英文ga。💁🏻💁‍♂一坐低就見到餐牌上介紹八色珍味拼盤,睇上去非常之吸引,有八款味道的燒肉,但千其要緊記如果小人就唔好叫呢個餸,因為真係好大份會好飽㗎 !你一間韓燒係換網換得最快的一間,服務員見到有少少竉咗就會即刻幫你換。另外有好多細細碟ge嘢食,係任加ga!其實仲有其他ge熟食都好正。例如個粉絲好入味。個蛋捲d汁和蛋好夾。整體黎講係香港算係我食過有覺得好事ge韓燒!
好耐未食過韓燒,今次一班朋友一齊去食,
然後選擇左呢一間,韓珍韓國料理。
一入到你間鋪裝修好靚,服務員招呼也很周到,
佢地都識得講英文ga。💁🏻💁‍♂
一坐低就見到餐牌上介紹八色珍味拼盤,
睇上去非常之吸引,有八款味道的燒肉,
但千其要緊記如果小人就唔好叫呢個餸,
因為真係好大份會好飽㗎 !

你一間韓燒係換網換得最快的一間,
服務員見到有少少竉咗就會即刻幫你換。
另外有好多細細碟ge嘢食,係任加ga!
其實仲有其他ge熟食都好正。
例如個粉絲好入味。個蛋捲d汁和蛋好夾。
整體黎講係香港算係我食過有覺得好事ge韓燒!
2019-10-18 30 瀏覽
之前喺韓國食過八色烤肉,一直念念不忘,估唔到香港而家都有得食呢度嘅八色烤五花肉同韓國幾乎係一模一樣每一隻味道都有唔同嘅特色,亦十分入味。叫咗一個牛肉拼盤,牛肋骨10分惹味,而且在場有職員會幫手燒,好helpful,燒到啱啱好熟,啖啖Juice 多汁仲有塊牛扒真係不得了,油脂分布平均,食唔停口泡菜煎餅亦係唔錯嘅選擇,又夠飽肚。食得太多燒肉,叫返個牛骨湯,濕濕喉嚨,無味精,正。最後想講一講,醬料方面亦有好多選擇配合返唔同嘅肉,真係好細心同用心,下次一定會再嚟
仲有塊牛扒真係不得了,油脂分布平均,食唔停口
泡菜煎餅亦係唔錯嘅選擇,又夠飽肚。
食得太多燒肉,叫返個牛骨湯,濕濕喉嚨,無味精,正。
2019-10-18 30 瀏覽
用餐環境舒服,重點是店員會經常換烤盤,十分貼心周到的服務👍🏻☺️小菜有很多道(看圖)上桌火速,都還挺不錯吃的!烤肉上菜會等15分鐘左右,一大盤有多款肉,一卷卷的燒肉非常有特色:四色五花肉+牛肉+烤裏脊+調味烤排骨+牛舌+雪花牛肉;另外有一碟生菜、蒜頭、青椒片拿來包肉一起吃,口感就會變得豐富些,夾住肉食既香又多份清新感;五花肉油花的分佈相當均勻,難怪有雪花肉之稱,的確好高質有人跟我一樣覺得韓國的蒸蛋超級有特色嗎?個人覺得去吃烤肉必點啊😳 太幸運了👍🏻這個套餐會送一份Eggpizza蛋薄餅,以砵仔上的蒸蛋較不易放涼,蛋香味濃,澎漲漲的一盆,有蔥花黑椒香味的,既簡單又好味既~飲料🥤: Beear Rita(Blue Lemon),一杯藍色夢幻顏色既沙冰

小菜有很多道(看圖)上桌火速,都還挺不錯吃的!
2019-07-03
2019-09-29 200 瀏覽
食韓國嘢嘅好處係,一叫左嘢食之後,就有大大小小嘅前菜,一定唔少得泡菜啦!哩度嘅泡菜味道係酸辣,食完十分開胃!雪花牛肉好厚切,好有鮮味,肉質夠晒嫩!部隊鍋夠晒味,甜甜辣辣,餸菜好夠,午餐肉,年糕,菜,腸仔,公仔麵,豆腐,咩都齊晒,份量又夠,真心勁滿足。炸醬麵真係無得頂,喺香港好少會食到一啲咁傳統嘅韓式炸醬麵,哩度真係整得好有味道,麵底又夠晒煙韌。牛肋骨湯味道濃,牛肉夠晒淋,值得一試呀。哩度嘅服務亦好5錯,上菜快!
沙律
牛肋骨湯
前菜
5 分鐘 (堂食)
沙律
2019-09-28 47 瀏覽
是咁的,本人係25/9在某個apps到book左27/9時5人8:30枱食朋友生日飯,見到8:30有85折優惠就book呢個時段,在27/9因爲好忙,未能聽到confirm booking電話(miss call係27/9 19:10打嚟),食店打了三次,當我忙完20:00時見到有miss call立即再打去店舖,被cut線無人聽,咁我就換衫,然而在20:15店舖再打來,我亦miss 左call,朋友係20:20到達食店攞位時,店員表示因爲我無聽電話,所以cancel左我張枱,無位比我地坐,隨即朋友當然問點解?有晒booking號碼,亦早到攞枱都會比取消?但店員的態度極差咁回答:今日星期五我地唔會hold枱比confirm 唔到既客人!我朋友亦即刻講,如果真係no show 都應該等20:30後客人無嚟先比張枱人地囉,但店員再而極差既態度咁回答係取消左㗎啦!當我20:30收到朋友電話話張枱比人取消左,我立即打去問發生咩事?我一打去店員可能認得我電話號碼,立即用英文同我講,因為我未能接電話而取消左,我話,我唔係成日等你電話㗎,更何況我book左唔應該因為而呢個理由嚟取消我張枱!店員的態度
當我20:30收到朋友電話話張枱比人取消左,我立即打去問發生咩事?我一打去店員可能認得我電話號碼,立即用英文同我講,因為我未能接電話而取消左,我話,我唔係成日等你電話㗎,更何況我book左唔應該因為而呢個理由嚟取消我張枱!店員的態度非常傲慢咁講,星期五係我地黃金時段,要比啲真正confirm 到既客人!
我真嬲到唔知講咩好,講真你句對不起,sorry,我都無咁嬲,講到係我完全唔啱咁,我都未試過咁樣比人取消booking! 再這,apps上亦無提過需要接店舖電話先confirm到booking,有晒booking 號碼都咁樣比取消真心堅嬲,搞到生日既朋友好無奈,呢下真係唔知講咩好!
2019-09-27
2019-09-15 76 瀏覽
太耐冇食韓國菜啦,今次唔再去韓國街,轉到你尖東呢一邊搵韓國餐食,見到呢間裝修好新淨,而且好熱鬧嘅就試一下!餐具好企理!職員好快就將前菜捧到來枱面,好豐富!仲可以任添!泡菜超爽超好食!除咗泡菜前菜之外,仲有沙律可以任添任食!完全中和燒肉嘅油膩感!我哋叫咗一份牛肉拼盤!感覺四個人食剛剛好!有肉眼扒,牛肋骨,牛肋骨肉,超有肉味又不韌!牛肋骨肥瘦適中,好新鮮!燒肉會附上一份菜,好新鮮!泡菜煎餅比較遜色,不夠脆,但味道可以,好多泡菜!蛋好香好好味!脆邊有效果!d肉好多!好食!

餐具好企理!

牛肋骨肥瘦適中,好新鮮!

燒肉會附上一份菜,好新鮮!

泡菜煎餅比較遜色,不夠脆,但味道可以,好多泡菜!

蛋好香好好味!脆邊有效果!

d肉好多!好食!

2019-09-14 53 瀏覽
同朋友一行六人過黎~事前我做足功課有咩必食推薦~咁就當然要點呢個咁誇既八色豚肉餐就聲稱係2-3人份量,但全部都係肉,其實真係好多,食唔晒喎 同埋佢會送前菜, 包括小食、沙律、煎蛋,未燒都飽左啦沙律無影到, 沙律+蛋餅係每樣都兩客,勁豐富!我地仲叫左個炸雞粒, 唔係唔好食, 但感覺似麥樂雞😂😂我地仲叫左年糕、石頭窩飯。。去到中尾段我已經飽到停手啦🙈🙈啲份量都好大碟架, 大家小心因住食唔晒~唯一美中不足就係塊爐板,好快會燶,我地不停換板,應該都起碼換左四塊~ 但呢間都唔錯,多人既話可以try try
同朋友一行六人過黎~
事前我做足功課有咩必食推薦~
咁就當然要點呢個咁誇既八色豚肉

同埋佢會送前菜, 包括小食、沙律、煎蛋,未燒都飽左啦

沙律無影到, 沙律+蛋餅係每樣都兩客,勁豐富!

我地仲叫左個炸雞粒, 唔係唔好食, 但感覺似麥樂雞😂😂

我地仲叫左年糕、石頭窩飯。。
去到中尾段我已經飽到停手啦🙈🙈
啲份量都好大碟架, 大家小心因住食唔晒~

但呢間都唔錯,多人既話可以try try
2019-09-02 120 瀏覽
係香港食正宗韓國餐其實都唔容易,即使間餐廳係韓國人開,味道都未必好😓😓😓咁啱去到尖沙嘴食午餐,見到有午餐set, 四個人一人叫左一個set, 有菜有飯有湯,價錢大約75-85到,至於味道係點,記憶中其實都係麻麻。分別叫左燉牛肋骨定食,牛肉單品,燒豬肉單品,海鮮豆腐辣湯。小菜有四款任食,有蓮藕,泡菜,海帶,一條唔知係咩既菜。無法一一講解咩味道,因為全部差唔多,唯一可以講既係,偏甜,味道真係無咩好講,唔可以話入唔到口,但又真係食唔曬,明明肚餓但都唔夠飽😓😓😓我見間舖都好多人來食韓燒的,韓燒價位係大約2人800到,可能呢度出名韓燒,我唔知,我個人就麻麻啦。

2019-08-18
20 分鐘 (堂食)
2019-09-01 961 瀏覽
好耐冇食過韓燒啦,一於上網搵間正野食下佢!見到呢間既燒肉拼盤好似好正咁,所以就黎試下!由於位置在尖東,附近有不少酒店,吸引唔少旅客光顧!看過餐牌點餐後,店員為我們送上不少前菜,泡菜、酸瓜、蛋餅等!而蛋餅內有芝士,特別惹味!八色珍味拼盤,這款拼盤上網睇的時候已經覺得好惹味,果然大家都冇講錯!拼盤包括雪花肥牛、牛舌、調味烤排骨和調味烤裹脊,當中牛舌爽口,雪花肥牛肉質鬆軟,烤排骨當中辣味最為惹味,再用上附有的生菜及生蒜包埋一齊食,更加fresh!這個拼盤兩個人真的會幾飽!醬油雞肉,因為已經調味,所以基本上也不用再點醬已經有味!雞肉肉質嫩滑,味道惹味!蜂蜜梨汁生牛肉,係香港唔係間間韓國食店都有生牛肉,而這裡的生牛肉唔會出哂血水,拌上蛋黃汁和雪梨肉特別清新!Fruit Ade(grapefruit),飲品帶有西柚味,加上有仔,用黎送燒肉最好不過!Soju Rita(blue lemon),這款由於用上燒酒,酒精濃度都幾高!檸檬味稍稍緩和燒酒的味道,令飲品很易入口!這間餐廳食物質素高,而且服務也很好,見到鐵板有少少燶面都會主動幫忙更換,回頭值高!
好耐冇食過韓燒啦,一於上網搵間正野食下佢!
見到呢間既燒肉拼盤好似好正咁,所以就黎試下!
由於位置在尖東,附近有不少酒店,吸引唔少旅客光顧!

醬油雞肉

蜂蜜梨汁生牛肉
Fruit  Ade
Soju  Rita

2019-08-30
10 分鐘 (堂食)
醬油雞肉
蜂蜜梨汁生牛肉
2019-08-21 583 瀏覽
我宣佈韓珍已經打低晒其他對手,成為我心目中冧巴溫嘅韓燒餐廳,無論係地點,裏面嘅裝修格調,韓國人打理,服務態度,以致配菜嘅多少,價錢方面我呢度都真係我食過數一數二嘅。首先叫任何燒肉都會送以下嘅配菜。仲有一大大盤沙律。而我最欣賞嘅就係呢一個蛋餅,都好少睇到餸嘅配菜入面有咁精緻嘅菜式,但入面有好多蔬菜,而且外面煎到香口,裏面仲係軟綿綿,再用鐵板上, keep住個熱度好耐。牛油果沙律$160因為唔知道有咁大盤沙律餸嘅關係,搓手叫咗個牛油果沙律,食咗好多菜落肚,比起喺西式食到嘅沙律,韓式嘅沙律就會多咗好多沙律醬,好彩呢個落得唔算多,而且又有牛油果,同埋啲洋蔥撈埋一齊,食落都好清新。特級牛肋骨$230呢個牛肋骨嘅份量俾我喺其他韓燒餐廳見到嘅都大,兩個人食食咗好耐,最鍾意就係佢醃左個味道啱啱好,小小甜,但係唔會遮蓋晒啲肉味,侍應會埋來幫手剪開佢,鍾意自己燒又得,叫佢哋幫手燒都得。牛舌$160呢一個牛舌肉質好口,好有咬口,而且裏面做好多汁,同樣都係份量特別大,兩個人食都係可以食好耐,但係相對地個味道就冇個牛肋肉咁好食,牛舌係食佢嘅咬口,可能如果叫醃左嘅版本會更加好食。韓式雞蛋捲$158同樣都係因為唔知

首先叫任何燒肉都會送以下嘅配菜。

仲有一大大盤沙律。

牛油果沙律$160

特級牛肋骨$230

牛舌$160

韓式雞蛋捲$158

同樣都係因為唔知道佢哋會送蛋餅嘅關係,叫咗個雞蛋卷,但係呢一個好值得叫,有成50 cm長,而且裏面有超多材料,包左好多生菜,係我第一次見,個蛋卷好鬆軟好有蛋味,就算下次知道有蛋餅我都會再嗌呢一個蛋捲。

兩個食咗$800唔使,最後為實在太多嘢食,差唔多半個蛋卷都係打包返去。

2019-08-03
2019-08-15 78 瀏覽
睇容祖兒演唱會之前, 就係尖東帝國中心食咗餐好豐富嘅韓燒, 食到飽飽, 仲要遲到添 叫咗個八式珍味拼盤, 有調味 烤排骨, 里脊, 雪花牛肉, 鮑魚, 大蝦添豬 嘅份量非常之多, 五花腩由唔同嘅調味醃制, 我最鍾意就係用香草, 香草嘅味道提升咗五花腩嘅肉香, 肉質特別鮮甜有彈性,豬肉味濃郁。香燒後肉味濃郁而口感豐厚,蘸燒肉醬來吃,更是美味得很。雪花牛肉,牛肉的細嫩口感, 再加上肉汁好多, 忘人著迷另外仲食咗佢嘅 鮑魚, 非常的q彈, 佢本身既醬汁非常鮮香餐廳仲送咗個韓式煎蛋㖭, 佢裏面加咗有雜菜粒, 口感非常之豐富, 與別不同

雪花牛肉,牛肉的細嫩口感, 再加上肉汁好多, 忘人著迷

另外仲食咗佢嘅 鮑魚, 非常的q彈, 佢本身既醬汁非常鮮香

2019-08-14 602 瀏覽
那晚下班後與男朋友逛逛尖沙咀,沿著海旁一直走到尖東,差不多到晚飯時間便在附近四處覓食,發現帝國中心內在韓國燒烤,一於試試遊客會光顧的韓燒吧!餐廳位於1樓電梯旁,光亮的名牌吸引著我凝視,那看不懂的韓文引發了我的好奇,便選定了它作晚餐之地內裡燈火通明,而私隱度更比其他韓國燒肉店高,每枱均有玻璃幕相隔,餐廳靠窗位置更有卡位,周遭潔淨無比。可能光顧日為星期四平日,所以人流不多,環境寧靜舒適安坐後揭開餐牌,第1頁便是令我目定口呆的吸精菜式,三款拼盤各自均由八款食材組成,可以選擇四色五花肉拼牛肉或海鮮或豬肉。稱為牛魔皇的我倆必點拼牛肉無誤,還點了湯與白飯前菜豐富充足,有芽菜、泡菜、韓式香腸、沙津菜及洋蔥等,可以製造出屬於自己不同配搭的生菜包燒肉還送上蛋薄餅一塊確實感到意外,餡料有洋蔥及三色椒,蛋口感帶少許煙韌加上切粒蔥及椒增加層次感,但略嫌餡料份量較小及整體油份遍多8款整齊排列得與餐桌相同長度的拼盤率先呈上,8小碟分別有一小舊脂肪、調味烤裹脊、調味烤排骨、牛舌、雪花肥牛、韓式辣醬味五花肉、香草味五花肉及黑椒味五花肉。牛肉色澤紅潤,肉與脂肪分佈尚算平均,而醃製五花肉沾滿醃料並包裹成卷狀,光看外貌已令

蛋薄餅

八色珍味拼盤

8款整齊排列得與餐桌相同長度的拼盤率先呈上,8小碟分別有一小舊脂肪、調味烤裹脊、調味烤排骨、牛舌、雪花肥牛、韓式辣醬味五花肉、香草味五花肉及黑椒味五花肉。牛肉色澤紅潤,肉與脂肪分佈尚算平均,而醃製五花肉沾滿醃料並包裹成卷狀,光看外貌已令我垂涎三尺

首先用脂肪擦過鐵板令鐵板沾上油份防止黏板,其後便可開始燒肉,在七款肉當中較喜歡其中四款:
牛舌

男朋友耐心地利用鐵板燒出網面牛舌,賣相相當吸引。牛舌質感嫩滑有嚼勁,燒後仍保留到肉汁。各人均附有麻油、麵豉及芥末豉油三款醬汁,因牛舌牛肉味較淡,沾上麵豉醬的鹹不但增加味道亦提升了牛鮮
調味烤裹脊

煎後仍可看到牛肉紋路,脂肪比例較少令牛肉嫩腍又不失嚼勁,牛肉味較牛舌濃郁,沾上芥末豉油的辣令牛肉更惹味及減低油膩感
黑椒味五花肉

黑椒味五花肉卷狀攤開後發現原來內外整條也鋪滿黑椒粒,長度更達至大約30cm!跨過整塊鐵板,待豬肉燒至六成熟時便可剪成片狀,讓豬肉心較易熟透
黑椒味五花肉

煎後黑椒變的卟卟脆,包裹著整片五花肉,雖然豬肉質感較鞋口但有香濃黑椒味包圍著,濃郁黑椒味稍稍覆蓋了豬肉鮮味,不用沾任何醬汁已夠味,還會有愈吃愈辣的效果
咖喱味五花肉

同樣是整條五花肉也鋪滿咖喱粉,滿佈醃料還以為會濃味得很,但原來只有清幽咖喱味,該濃度是緊緊浸出咖喱味同時又不會覆蓋了豬肉鮮,適合不沾任何醬進食

今次之韓燒體驗像是比平時光顧的連鎖韓燒餐廳截然不同,因為人流相對較少、私隱度高及環境整潔寧靜,最感到意外是在用餐過程中,服務員勤於幫我倆換鐵板,1小時多的用膳已換了四塊鐵板!確實是不錯的服務
2019-08-08
蛋薄餅
牛舌
調味烤裹脊
咖喱味五花肉
2019-08-13 67 瀏覽
韓珍,顧名思義就係一間韓國餐廳,主打燒肉,與其他韓國餐廳相比,呢到更加有道地感,首先佢嘅配菜有好多,又送煎蛋,呢點真係太韓了吧🙈🙈 第二,雖然冇播韓文歌都冇人講韓文,但侍應們都係講英文,冇人講廣東話,感覺就好似外國人黎香港開✈️✈️✈️又或者我離開左香港咁。哈哈.🥓八色珍味拼盤-(四色五花肉+牛肉+海鮮)($635)五花肉有4款口味— 包括黑椒,香草,咖喱&辣味,2款牛肉— 雪花牛&醬汁調制牛,一隻蝦,一隻磯燒鮑魚仔。肉類調味料好濃郁下,食落都幾野味,個人喜歡咖喱口味😆🥓🥓肉加埋辣椒蒜頭用生菜夾埋放入口,korea~~~yo~~.🍚海鮮純豆腐辣湯($98)這個有點失望,味道雖然唔錯,但以98蚊價錢黎講,裡面嘅配料實在太少,得一隻蝦,少量金菇同豆腐,最多就係蔥同椒,同海鮮跟本冇乜關係。.🍋BluCitron ade🥝Kiwi adeAde味道為小甜(記得搞勻佢先飲,唔係會淡左啲)co2好足夠好夠氣,再加左新鮮生果做點綴,配燒肉食好夾。

🥓八色珍味拼盤-(四色五花肉+牛肉+海鮮)($635)
🍚海鮮純豆腐辣湯($98)
🍋BluCitron ade
🥝Kiwi ade

2019-08-11 370 瀏覽
難得男朋友星期五可以放假,所以放工後我就帶咗佢去我地都鍾意食嘅韓式燒肉店慢慢chill一下,今次揀咗呢間位於尖東帝國中心的「韓珍」食燒肉晚餐!餐廳有各式各樣韓國美食,另外,八色珍味拼盤係佢地嘅主打,所以我地都叫左一份價值$635的四色五花肉+牛肉+海鮮點餐後店員就會送上雜菜沙律同多款韓式前菜。雜錦沙律菜新鮮爽脆,韓式前菜則七彩繽紛,感覺健康又開胃。我個人最喜愛係青瓜海帶同牛蒡絲,好fresh韓式蛋薄餅呢個韓式蛋薄餅係跟餐附送的,裏面有少量雜菜,充滿蛋香又健康陣容鼎盛的八色珍味拼盤好快都上枱了,四色五花肉分別係香草、黑椒、咖喱同醬燒,厚厚的一大塊五花豚肉好肥美,燒香後肉脂豐富,充滿油香,入口肉質有彈性個人覺得最好味嘅係醬燒五花肉(圖左),咸咸地,五花腩肉都醃得好入味建議五花肉放喺爐邊燒,冇咁易燶鮑魚則好軟嫩,新鮮!大蝦 (圖右) 爽口彈牙,都幾大隻,燒幾分鐘就食得雪花牛肉油脂分布平均,所以肉質香軟。沒額外加調味,所以只有純牛肉香,牛肉味好濃郁呢調味烤里脊(圖右)里脊脂肪比例較高,肉質有彈性有嚼勁,同樣係有香濃牛肉味,鹹香醬汁調味後燒香就更加滋味Hite啤酒韓國人氣啤酒之一,小麥味道比較重

韓式蛋薄餅

呢個韓式蛋薄餅係跟餐附送的,裏面有少量雜菜,充滿蛋香又健康

建議五花肉放喺爐邊燒,冇咁易燶

鮑魚則好軟嫩,新鮮!

大蝦 (圖右)
爽口彈牙,都幾大隻,燒幾分鐘就食得

雪花牛肉

調味烤里脊(圖右)

Hite啤酒
韓國人氣啤酒之一,小麥味道比較重,所以喝起來會有些苦~

大滿足的正宗韓燒晚餐

2019-08-10 80 瀏覽
最近工作都好繁忙 有時會靜下來就會找美食獎勵自己😂今日搵到呢間連g dragon都嚟幫襯既韓國燒肉店一order完就馬上專人送嚟前菜同伴碟前菜總共有4樣 再加沙律 最中意個薯仔同埋沙律 薯仔好入味同入口即溶 沙律食材比較新鮮仲有煎蛋👍🏻👍🏻👍🏻上碟時候係沸騰緊 蛋味好濃郁之後我地就叫左2個主食同一個出名既八色珍味拼盤講到韓國食物 其中一個favourite一定係炸醬麵 佢既醬汁好地道 啲麵條好彈牙 唔洗15分鐘就俾我地ko左仲有一個無骨炸雞 粒粒都好香脆 份量好多 面頭啲花生都仲係好脆 最後主角係呢個八色珍味拼盤 每一小碟都有唔同既調味 而且肉既種類都比較多 心大心細既朋友不妨揀呢個 一口氣品嚐唒唔同部位既豬同牛
最近工作都好繁忙
有時會靜下來就會找美食獎勵自己😂