2020-07-10 253 瀏覽
冇得去韓國旅行 唯有喺香港搵間正宗啲嘅韓燒 懷念一下去韓國食燒肉嘅感覺啦 今次嚟到尖沙咀嘅韓珍 佢老細係韓國人 職員係講英文同埋韓文為主嘅 平日嘅夜晚去到都好多人 睇吓Menu有咩食先 佢選擇除咗燒肉之外 亦都有一啲熟食 不過唔想諗咁多 就叫咗個拼盤叫完嘢食之後先係上咗幾款唔同嘅小菜 個人覺得蝦同埋魷魚泡菜係最好食嘅 另外都有一個沙律同埋有一個芝士蛋 通常韓國餐廳食嘢 呢啲小菜都可以追加嘅 食完之後叫老細encore左多一次呀呢個八方美人拼盤有豬牛雞仲有海鮮 一次過滿足晒四個願望呀 個店員仲有過嚟幫我哋手燒添 鮑魚本身已經有味 所以燒完就咁食唔使點任何醬都好好味 牛嗰啲呢就點少少鹽已經可以帶到佢嘅鮮味出嚟啦正宗生菜包係擺完菜 跟住擺塊肉 再點啲大醬蒜頭上去 一次過包埋嚟食 然後一啖塞哂落口 食燒肉咁熱氣 梗係要叫番杯啤酒下下火啦 叫咗一款Stella啤酒 另一個係呢個浮誇成支啤酒倒轉插喺個杯度嘅cocktail 甜甜地幾好飲呀食食吓老闆走過來同我哋傾偈 我用我嘅韓文同佢講咗幾句 佢都好surprise我可以用韓文同佢對答 好想去韓國旅行瘋狂講韓文呀

呢個八方美人拼盤有豬牛雞仲有海鮮 一次過滿足晒四個願望呀

最搞笑係有個鐵鍋煎蛋🍳我仲以為送錯😂
個蛋食落仲有少少苦瓜味本身想點八色五花肉拼盤點知賣哂🥺
不過叫左個更豐富嘅燒肉拼盤!!🍖八方美人$588
當中有 牛舌, 雪花牛肉, 豬頸肉, 護心肉,
豬頰肉, 醬油雞肉, 烤大蝦(2隻), 鮮鮑魚(2隻)肉類每樣都有4片 仲要好厚肉👍🏻
我鍾意唔醃嘅燒肉 可以食到肉既肉質同原味
可以燒到焦焦脆脆界左花嘅腩肉口感係會比較淋
韓國店長叔叔時不時會嚟同我地換鐵板
又教我地張燒好嘅肉放上蔬菜上面溫住👍🏻
佢仲係店內為慶祝生日嘅客人唱opera🤣
後尾同我地傾計先知佢係唱開opera!!!
🇰🇷韓國人主理 親切感服務一流嘅韓燒🍖

放滿半張枱 有泡菜 沙律 包肉嘅生菜🥬等

最搞笑係有個鐵鍋煎蛋🍳我仲以為送錯😂
個蛋食落仲有少少苦瓜味

本身想點八色五花肉拼盤點知賣哂🥺
不過叫左個更豐富嘅燒肉拼盤!!
🍖八方美人$588
當中有 牛舌, 雪花牛肉, 豬頸肉, 護心肉,
豬頰肉, 醬油雞肉, 烤大蝦(2隻), 鮮鮑魚(2隻)

肉類每樣都有4片 仲要好厚肉👍🏻

@_hanchamfood
2020-06-18
蜂窩五花腩
2020-06-17 453 瀏覽
因為疫症原因,已經好耐冇去韓國食番餐好,但今晚竟然係韓珍食到正宗既韓國菜味道,真係好驚喜,而且仲同姐姐plan埋下次帶媽媽黎試下排骨湯🤣勁耐冇食燒肉,特地點左韓牛肉眼扒同豬五花肉,exactly係我哋係韓國會點既肉。另外仲叫左開胃既牛油果沙律,蔥沙律同飽肚炸醬麵。韓國菜首先點評既唔少得side dishes,有生菜沙灣好 fresh, 燉薯仔夠入味,蘿蔔絲泡菜同白菜泡菜酸酸地超醒胃,魚糕好惹味,仲有鐵板蒸蛋墊肚,黎呢度真係滿足到味蕾既唔同需要。牛油果沙律用左乳酪做醬汁,輕盈又爽口,仲有青紅提子,車厘茄,食完烤肉食係好解油膩。蔥沙律係用黎連埋烤肉食,超韓風,酸酸辣辣好惹味。五花肉有兩大條,烤到金黃色,外脆內軟就係最最食既口感,但我哋手勢較差,只係其中一條做到呢個效果,對自己冇咩信心既朋友可以叫店員幫手。韓牛肉眼有好靚既紋理,唔會好似和牛咁雪花,同時都冇咁油膩,突出到牛味,記得輕輕燒兩面就好剪,咁就食到最正 medium 既口感。最後係炸醬麵,份量十足,夠4個人食,撈一撈醬汁唔算濃味,麵質較淋,建議多人先好嗌。呢度老板同員工大部分係韓國人,野食都好地道,質素完全超出我哋既期望,一定會翻桌。

蔥沙律係用黎連埋烤肉食,超韓風,酸酸辣辣好惹味。

• 前菜
  • 雪花牛肉
知唔知咩係神呀?神以前都係人不過佢做到人做唔到既野,之後佢就係神。如果邪真係不能勝正,呢個世界點解會存在咁多不公義既事?我又成日諗如果神真係咁把炮,咁點解佢又可以袖手旁觀由得個世界亂落去?的確令我百思不得其解。尤其是面對咁邪惡咁誘惑既韓燒之父「Hancham」,我可以做既野,就係要勇敢面對佢,大大力咁懲罰佢!👇📌팔색 진이세트 - $635▪ 전복 ▪ 새우▪ 살치살▪ 등심주물럭▫ 呢個「八色珍味拼盤」一次過試勻哂四色五花腩、鮑魚、大蝦、雪花牛肉、調味烤裹脊。五花腩肉以唔同既部位包括護心肉、排骨、豬頰肉同埋豬頸肉,再以醬汁醃成,五花腩肉肉質睇落肥瘦均勻,燒過後入口香濃爽勁,加埋沾埋唔同既醬汁會更加惹味;而雪花牛肉肉質鬆軟,口感爽彈,牛味相當濃郁;大蝦Size夠驚喜,食落爽口彈牙;原隻鮑魚亦都夠鮮甜彈滑,質感煙韌,成個拼盤我最鍾意係五花腩,出面既韓燒店比較少食到,絕對食得過!📌수 프 - ▪ 김치 찌개 - $88▫ 整返碗「泡菜豬肉湯」黎送燒肉是常識吧!份量夠哂兩條友食,泡菜入口辣中帶甜,湯色清潤,飲落唔會好重味精感;豬肉食落夠腍滑入味,唔錯。
知唔知咩係神呀?神以前都係人不過佢做到人做唔到既野,

我又成日諗如果神真係咁把炮,咁點解佢又可以袖手旁觀由得

大大力咁懲罰佢!👇

📌팔색 진이세트 - $635

전복

새우

살치살

등심주물럭

▫ 呢個「八色珍味拼盤」一次過試勻哂四色五花腩鮑魚大蝦雪花牛肉

調味烤裹脊五花腩肉以唔同既部位包括護心肉排骨豬頰肉同埋豬頸肉

📌수 프 -
김치 찌개 - $88

泡菜入口辣中帶甜,湯色清潤,飲落唔會好重味精感;

豬肉食落夠腍滑入味,唔錯。
2020-05-29
  • 八色珍味拼盤
  • 泡菜豬肉湯
2020-05-13 920 瀏覽
中國出名烹調煮法多,咁韓國就一定口味上比較多,就算系香港食韓餐,好多時都會搭5-8類配菜上枱,其實系韓國飲食物化嚟講好正常,雖然唔系廣東文化,但廣東人一樣受落¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨每次出去食韓國菜見職員,不斷將配菜擺上枱,未食都主菜心入面都已經狂流口水,同會系咁同朋友逐味研究到底有咩醃菜,而呢到嘅前菜有8碟:2碟浸咗醬油洋蔥、涼拌大豆芽、千島沙律、醃辣蘿蔔、醃辣鹹菜、辣泡菜、腸仔😂⋯⋯香港口味前菜始終系送口,無太獨特之處,平均每款主要開胃為主,全部Okay試過正常,韓國人除鐘意開胃菜,醬汁一樣比較講究,呢到每人都會有3款醬,左washibi配鼓油、中韓式泡菜醬、右麻油,濃味嘅力作¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨👉🏻海鮮煎餅海鮮煎餅佢加咗勁多墨魚圈、蜆肉,少量蔥同辣椒絲,食嘅時侯餅底厚度適中,唔會一咬就散, 墨魚圈爽身、蜆肉系冇雪味,正常正常,加埋入口我覺得系好食過平時叫開嘅泡菜煎餅👉🏻牛五花肉呢個系我同朋友都想食嘅肉嚟,用鐵鍋爐燒,陣間個豬佢會轉石爐去燒特別醃過,肉質唔會散,味道略似燒汁帶少少甜味,肉味經醃製後唔太明顯,

👉🏻海鮮煎餅

👉🏻牛五花肉
特別醃過,肉質唔會散,味道略似燒汁帶少少甜味,肉味經醃製後唔太明顯,有牛味但唔會好濃,只要系醃肉重點始終系較味方面,同佢肉質上系可以,所以推薦

👉🏻牛肉炒粉絲
千祈千祈唔好凍咗先嚟食,襯熱食嘅時候系最好食,同其他韓國餐廳叫粉絲唔同之處:粉絲入面好多攪到碎粉狀黑椒粒,系比較攻味蕾,屬手攪個類黑椒粉,特別香,而牛肉嘅味系帶燒汁味,睇來呢到嘅醃牛偏好以甜味為主

👉🏻店員推薦的韓式口味豬肉
配搭一切絲青椒+原粒蒜+生菜🥬
店員話佢哋採用新鮮肉類,系真正韓式美食,餐廳由韓國人主理,呢味系佢哋韓國流行嘅食法,咁樣一定要點啦😂🤚🏻

同燒牛嘅爐系唔一樣,以燒好咗嘅熱石鍋上枱職員幫手燒肉,個爐下面系放晒冰幫個爐降溫,sor太留意個鍋🤭

肉睇落去一層厚膏、一層厚肉,燒完剪好後更睇得出似!似燒豬肉!當然連部位都似你出面買嘅燒肉位置,唔同之處外皮冇脆皮同肉味完全冇鹹味,就咁食你可能剩系食到豬肉味同少少油脂,當加埋生蒜、少青椒、佢哋嘅泡菜醬包埋生菜,真系好好味,口感、味道都明顯配搭到

👉🏻柚子汽水
冇特別,柚子汁溝7 up嘅味道,唔會有藥水味,good

👉🏻米酒
食韓國嘢叫肉有乜可以唔飲酒!我自己偏好韓國米酒,燒酒太燒喉感覺會飲到想死,而米酒清甜暖胃最啱女士口味,佢Menu太多款酒,普通紅、白酒你都可以系到點到

整體上,食物質素系到位✍🏻💋
服務方面入門職員有量體溫、帶位、派卡片、介紹餐廳、食完後又有問feedback服務稱得上超乎預期水準
餐廳因怖置以卡位為主,疫唔疫症都冇大影響,客嘅私人空間感覺系更好,環境偏黃燈,晚市愈食愈多人,最旺時間爆場,因點燒肉嘅人唔少,一般留嘅時間都夠長,無吹枱情況出現,非常欣賞,慶祝再來過都幾好
2020-05-11
  • 牛五花肉
2020-07-14 25 瀏覽
都真係有一段時間冇食過韓燒啦😋😋其實之前都有聽過啲人講話呢間幾好食今次終於有機會可以試到啦而呢間舖頭就係韓珍————————我哋嗌左呢個叫Pork Set BBQ ($780) (其實我本身係想食埋有牛嗰個套餐㗎,但係我朋友話韓燒嘅話肉會比較好食🤔🤔)呢個套餐包左四款嘅豬肉分別係蜂窩五花肉、豬肩肉、豬頰肉同埋調味排骨之後仲有牛油果&生果沙律、海鮮煎餅、鮑魚人蔘雞湯同埋雲呢拿雪糕首先講咗前菜先啦其實我冇諗過前菜係咁多😱😱重點係我冇諗過左下角嗰個蛋薄餅原來都係前菜(我一開始以為嗰個就係海鮮煎餅🤣🤣)同埋都真係好豐富同埋味道唔錯之後就梗係主菜嘅豬肉啦呢度嘅侍應首先幫我哋燒咗豬肩肉同埋豬頰肉 我自己就覺得呢兩款豬肉算係比較瘦肉啲嘅唔算太肥膩嘅感覺👍👍同埋真係食得出啲豬肉好高質🥰🥰真係一分錢一分貨跟住落嚟就係燒剩餘嘅蜂窩五花肉同埋調味排骨呢度嘅蜂窩五花肉其實幾做到油而不膩嘅感覺❣️❣️食完之後都唔會覺得好Heavy嘅之後我自己就覺得調味排骨幾適合配生菜嚟食因為調味排骨比較有味同埋相對其他三款肉比較油膩🙃🙃配合埋生菜嚟食嘅話就可以中和佢嘅油膩感感覺上更加昇華到另一個層次講完豬肉之後就講返其他三款我自己
都真係有一段時間冇食過韓燒啦😋😋
其實之前都有聽過啲人講話呢間幾好食
今次終於有機會可以試到啦
而呢間舖頭就係韓珍
————————
我哋嗌左呢個叫Pork Set BBQ ($780)
呢個套餐包左四款嘅豬肉
分別係蜂窩五花肉、豬肩肉、豬頰肉同埋調味排骨

首先講咗前菜先啦
其實我冇諗過前菜係咁多😱😱
重點係我冇諗過左下角嗰個蛋薄餅原來都係前菜
(我一開始以為嗰個就係海鮮煎餅🤣🤣)
同埋都真係好豐富同埋味道唔錯

講完豬肉之後就講返其他三款
我自己比較驚訝嘅係牛油果&生果沙律🤔🤔
首先佢呢度嘅牛油果真係好正☺️☺️
同埋佢有青提子+普通嘅提子
(我都真係好耐冇食過青提子😋😋)
一開始食咗呢個先真係幾開胃

之後嗰個海鮮煎餅真係比我想像中大份得多
但係真係煎得好香
同埋我好鍾意配埋佢呢度嘅醬👍👍
完全幫呢個海鮮煎餅加咗勁多分
另外嗰個鮑魚人蔘雞湯其實係我朋友想飲嘅
(我自己對人蔘雞湯冇咩太大喜好)
但都真係食得出佢啲雞肉係超滑❤️❤️
完全係一咬落去就已經融化咗嘅狀態
口感真係一流

最後就食咗個雪糕做一個完美嘅Ending
我自己覺得呢度嘅雪糕有啲似Movenpick嘅雲呢拿味雪糕😂😂
值得一提嘅係呢間舖頭應該真係超正宗
因為成餐飯嘅Conversation都係用英文或者韓文🧐🧐
完全唔會有人講中文咁樣
  • 蜂窩五花腩
  • 蛋薄餅
  • 前菜
找到一間坐滿韓國人的韓燒餐廳-韓珍坐我們附近的都是說韓文,感覺真的有像去到韓國一樣!相信咁多韓國人去一定食物好正宗。前菜有五款,仲配上芝士蛋,韓燒必有!蛋入面既芝士仲可以拉絲海鮮拼盤 - 大魷魚扇貝、青口、海蝦 鮑魚、蜆蜂巢五花腩,花刀切將肉軟化,烤肉時能更好的濾除豬油。加埋生菜包住食,油膩感減半!人參雞湯入面仲有鮑魚,雞湯入面有飯,煮成米湯,人參唔重,清清地,雞亦都煲到軟爛,入口散開。食物質素同價錢都合理!
找到一間坐滿韓國人的韓燒餐廳-韓珍

前菜有五款,仲配上芝士蛋,韓燒必有!
蛋入面既芝士仲可以拉絲

海鮮拼盤 - 大魷魚扇貝、青口、海蝦 鮑魚、蜆

食物質素同價錢都合理!
2020-07-09 25 瀏覽
我朋友成日都話呢一間餐廳好好食,所以我就去咗同男朋友一齊去試吓!好彩琴日我大概七點去到都唔使點排隊,但過咗一陣就開始好多人入嚟!呢間餐廳主要係食燒肉,而且佢肉類嘅種類選擇都好多,餐廳嘅員工都識講韓文,所以覺得自己去咗韓國咁🤣不得不提呢度啲員工嘅態度非常之好,好有禮貌!真係有禮貌都覺得唔好意思!嗌左嘢食之後,啲員工就即刻俾咗唔同嘅小菜我哋!個人覺得佢嘅泡菜同我平時喺韓國食開嘅味道可以話一模一樣,好新鮮,亦都唔會好酸或者過甜!而且仲可以無限咁樣refill!!然後我哋嗌左呢一個烤牛肉hotpot!佢最有特色嘅就係佢個煲係拱起嘅,所以上面啲牛肉嘅汁會流晒落去下面啲蔬菜度,所以下面啲蔬菜包埋粉絲勁好食,好有牛肉味!而且我喺香港或者韓國,都從來未食過呢一道菜!之後我哋都嗌左個韓國餃子,佢食落口唔會好油膩,而且中間嗰醬我以為係辣嘅,但點知食落去係酸酸甜甜嘅味道,同個餃子都幾夾!而我都嗌左一個人蔘雞煲,佢入邊啲雞勁足料全部都好厚肉,而且啲雞肉都好嫩滑!而佢個湯都好清甜,亦都有啲蔘嘅味道。

2020-07-08 29 瀏覽
🇰🇷一入鋪頭已經有幾枱韓國西裝客,真係一放工就嚟食🙉連韓國人都咁鍾意,實夠地道!其實韓珍我唔係第一次食,但之前食第二間分店,今次就第一次嚟帝國中心分店,裝修更靚,更舒適,然後唔知點解覺得食物質素都好過另一間小😋可能心理作用😂。🇰🇷之前嚟係有食料理,但今次決定全部燒🔥簡單叫左一個有豬有牛有雞有海鮮嘅拼盤,再加一大塊豬五花🤓就係今次嘅食材~海鮮有大蝦同鮑魚,又大又新鮮,尤其鮑魚勁有驚喜超大隻😍豬最正都係護心肉,而牛必試係牛舌同雪花牛🤤記得牛真係唔好整太熟,否則好浪費!另外呢間韓珍嘅服務都好好,侍應成日主動幫你換網,老闆又會嚟同你吹幾句😁加上前菜好有誠意,有薯仔腸仔呢啲香港韓國餐廳好少有嘅款式,整體係寫意係好食嘅!人均消費$400左右,我覺得性價比OK❤️

2020-07-07
  • 雪花牛肉
  • 醬油雞肉
2020-07-05 29 瀏覽
星期五收工約了久沒見面的中學同學小聚,選了這家位於尖東的韓燒店。餐廳裝潢富有韓國風情,燈光微醺,以棕色為主調配上磚頭牆,加上K-pop,好像去了首爾。我們兩個人,本來想偷懶點二人燒肉套餐,但除了燒肉還想試試人參雞,所以最後決定散叫:豬肉拼盤,大蝦四隻,甜南瓜沙律,人參雞。首先上的是甜南瓜沙律,南瓜蓉做成五元硬幣般大的南瓜丸,放在沙律上,賣相很不錯,味道果然如其名,甜甜的,配上沙律菜喝沙律酸汁,美味又開胃。沙律未吃完,人參雞就上檯了。十分足料的一鍋,整隻雞都十分鮮嫩加上淡淡的人參味,水準很不錯。豬肉拼盤有四五種肉,每種味道和口感都不一樣,但肉味十足又新鮮,是很好的牛肉的替代品。手掌般長的四隻大蝦,十分新鮮,證明海鮮的質素都是高質的,下次可考慮叫多點海鮮吃。總結來說這是一間高質的韓燒,也是不錯的用餐體驗。現在去不了韓國,來吃一次韓燒也是不錯的。

$395.5 (晚餐)
2020-07-05 88 瀏覽
說吃便吃的韓燒🏃🏻‍♀️🏃🏻心血來潮,好想食返餐高質韓燒啊上網搵一搵,誤打誤撞就嚟到尖沙咀,享受一餐美味嘅韓國燒烤👍🏻餐廳位於帝國中心,喺地鐵站行過嚟唔使10分鐘,位置好方便,相對上比較冇咁多人,唔講唔覺,原來帝國中心都幾多嘢食架喎🤭不過今日我有明確嘅目標,就係要去食「韓珍」!🥩Pork Set BBQ (4人) $780🔸蜂窩五花腩,豬肩肉,豬面頰,調味排骨🐷最令人印象深刻嘅,一定係調味排骨排骨肉質偏林,調味適中,唔經唔覺好快就食晒五花腩肥瘦適中,用嚟開爐簡直係一流呀包埋生蒜同埋生菜,點埋豆瓣醬,猶如置身喺韓國一樣🔹牛油果生果沙律🥗牛油果沙律好清新,啲生果比友人吉下吉下就食晒啦🔸海鮮煎餅🥞海鮮煎餅餡料極多,煎得好香脆好快就已經俾人瓜分晒🔹韓方牛排骨湯🍲反而呢個韓方牛排骨湯,藥材味偏濃唔係個個都接受到,而佢就正中我喜好啦!如果鍾意肉骨茶嘅人,都一定好鍾意呢個湯🔸雪糕🍦一個四人set就可以有咁多嘢啦,認真抵食!呢度嘅韓兆係自助式,當燒到個pan燶燶哋嘅時候,店員都好主動過嚟換pan ar 👍🏻呢個服務態度,都不得不稱讚一下佢!
說吃便吃的韓燒🏃🏻‍♀️🏃🏻
心血來潮,好想食返餐高質韓燒啊

不過今日我有明確嘅目標,就係要去食「韓珍」!🥩

Pork Set BBQ (4人) $780
🔸蜂窩五花腩,豬肩肉,豬面頰,調味排骨🐷
最令人印象深刻嘅,一定係調味排骨
排骨肉質偏林,調味適中,唔經唔覺好快就食晒
五花腩肥瘦適中,用嚟開爐簡直係一流呀
包埋生蒜同埋生菜,點埋豆瓣醬,猶如置身喺韓國一樣

🔹牛油果生果沙律🥗
牛油果沙律好清新,啲生果比友人吉下吉下就食晒啦

🔸海鮮煎餅🥞
海鮮煎餅餡料極多,煎得好香脆
好快就已經俾人瓜分晒

🔹韓方牛排骨湯🍲
反而呢個韓方牛排骨湯,藥材味偏濃
唔係個個都接受到,而佢就正中我喜好啦!
如果鍾意肉骨茶嘅人,都一定好鍾意呢個湯

🔸雪糕🍦

一個四人set就可以有咁多嘢啦,認真抵食!
呢個服務態度,都不得不稱讚一下佢!

2020-06-28
有很長一段時間沒吃韓燒了,其實間中偶然吃一下韓國菜真的挺開心的。這間韓珍好幾年之前吃過,當時是衝著GD爸媽朋友開的原因而去的,當時吃完之後印象不錯。早幾天再次去吃晚餐,質素依舊保持,也勾起了多年前,尤其是追星時的回憶。哈哈。我們兩個人點了一個二人份的豬牛套餐。這個套餐份量比想像中多!有3款肉類 ,分別是蜂窩五花肉、豬肩肉、調味特級牛肋骨!另外還有一大盤的沙律,可自選牛油果/南瓜沙律,我選的是牛油果!很大一碗的泡菜豬肉湯或牛胸肉大醬湯, 最後還有雪糕。一開始也不知道每一份的分量是如此多,所以貪吃的我們還點了一份人參鷄湯,之後才發現其實二人套餐已經十分足夠兩個人,尤其是兩個女生!當然吃韓燒少不了擺到一桌都是的前菜,還有鐵鍋蛋! 肉類方面3款肉也好高質!我特別喜歡蜂窩五花肉,十分厚厚一塊, 肉質特別紮實,燒完之後外脆,肉質富有彈性又juicy !五花肉配生菜真的是絕配,再加入泡菜、大蒜等材料,一口放進嘴裏,滋味無窮! 另外牛肋骨調味過之後醬汁甜甜的,十分香口,而且牛肋骨肉質好嫩,充滿肉汁,十分好吃!而且牛肋骨的分量很多,長長一片,我們分開了3次來烤,吃得很滿足。跟餐的牛油果沙律也不馬虎。牛油

我們兩個人點了一個二人份的豬牛套餐。

這個套餐份量比想像中多!
有3款肉類 ,分別是蜂窩五花肉、豬肩肉、調味特級牛肋骨!
很大一碗的泡菜豬肉湯或牛胸肉大醬湯, 最後還有雪糕。
當然吃韓燒少不了擺到一桌都是的前菜,還有鐵鍋蛋!

肉類方面3款肉也好高質!

跟餐的牛油果沙律也不馬虎。

牛油果沙律有很多牛油果和水果,再撈了乳酪,酸酸甜甜很開胃。
比起一般落蛋黃醬的沙律,這個配搭沙律更減低了一點罪惡感。

另外湯方面,我選了泡菜豬肉湯。

這個湯很足料,裏面有很多泡菜和豬肉粒,泡菜味很夠,整體不太辣,
湯有豬肉的鮮味,另外跟了碗白飯,送飯一流!

另外散點了鮑魚人蔘雞湯。

韓國人很多都會在夏天喝蔘雞湯,因為可以以熱制熱。
這裏的人蔘雞湯有淡淡的人蔘味,有雞肉的鮮甜,雞肉和骨頭煲得又軟又腍,所以精華都滲透到湯裏。
同樣跟了一碗白飯, 湯飯這個吃法也不錯。
  • 蜂窩五花肉
  • 牛肋骨
2020-07-03 25 瀏覽
冇得出國旅行,食返餐韓國人開既韓國野當去左😂今次我地冇開爐燒肉,叫左幾款韓國主打野試,有我最愛既醬油蟹😍😍✨醬油蟹-有膏,食落海膽噤,多肉鮮甜,最緊要食完冇痾😹✨豬手-好大份,3條友食唔哂,味道剛剛好,層皮qq彈彈,正👍🏻✨海鮮薄餅- 海鮮都足料,不過我個人唔係太鐘意✨鐵板章魚五花腩-職員幫你係旁邊炒,煮左好耐,我地仲話噤熟法未會好老,點知又唔係wow,不過鹹左d,送白飯一流,煮完佢仲會幫我地分埋,幾好服務✨梅酒-好特別第一次試,好重紅梅味,好岩女人飲,抗養

✨醬油蟹-有膏,食落海膽噤,多肉鮮甜,最緊要食完冇痾😹
✨海鮮薄餅- 海鮮都足料,不過我個人唔係太鐘意
✨梅酒-好特別第一次試,好重紅梅味,好岩女人飲,抗養