2016-05-06 1906 瀏覽
今日同朋友反慶祝生日,大家都唔想食日本野食,就决定試下韓國嘅燒烤啦!我地提早一個星期book位,驚冇位。一入黎整個餐廳環境唔錯。前菜係可以叫侍應添加嘅...仲有沙律同生菜。沙律味道唔錯(7/10)今次去仲有雞蛋批送,但味道麻麻(4/10)我地叫咗個泡菜 pizza , 試下新野,個pizza 都好大份,口感比較脆,冇辣味,價錢都好合理。(7/10)呢個芝士年糕係餐牌話係2人份量,但其實真係好大份,2個人食唔哂,芝士分量好足,而且年糕口感唔硬,加埋D辣酱味道啱啱好。(7/10)來到部隊煱,裡面嘅辛辣面面質同一般平時嘅辛辣面口感差唔多,而且配料都係大眾野,栗米粒,午餐肉,等等。(5/10)來到烤肉部分,我地叫咗五花肉同豬頸肉,我地將烤好嘅肉點埋佢地嘅醬汁,拎埋生菜,再加埋泡菜,捲埋一次過食,可以一次過感受肉汁鮮味同泡菜嘅辛辣口感,正。(8/10)
我地提早一個星期book位,驚冇位。

一入黎整個餐廳環境唔錯。
前菜係可以叫侍應添加嘅...
仲有沙律同生菜。
沙律味道唔錯(7/10)
今次去仲有雞蛋批送,但味道麻麻(4/10)
2016-04-22
慶祝紀念
紀念日
  • 前菜
  • 部隊鍋
2016-04-12 5606 瀏覽
突然想食韓式燒肉, 在openrice找到間「韓珍」。打電話訂位但一直打不通, 唯有直接走到餐廳。環境寬敞, 餐廳地方寛環境昏黑, 播放著强勁的k-pop, 有别傳統的韓國燒肉店。其實這類新派韓式燒肉店在香港越開越多, 價格比傳統的韓國燒肉店便宜, 主攻年青人市場。傳統的韓國燒肉店會否慢慢失去呢?餐廳把這張G-Dragon到訪韓國店拍攝的照片放在當眼位置。(其實筆者不知道誰是G-Dragon)沒有訂位都可以坐在窗邊旁, 雖然只是街景, 但都開揚。甫坐下店員呈上menu 及前菜。menu 選擇主要分為牛、豬、海鮮及小食。問題是部份食物sold out, 特別是海鮮。餐牌最吸引莫過於這個賣五百元的8色豬肉, 8小碟8種不同做型味道, 單看賣相已吸引。可惜又sold out?!老公出去逛逛, 但發現凍廚內除了有鮮肉外, 還有不少海鮮, 真係吾明餐牌上sold out 是什麼意思。另外可以見到師傅即席醃肉, 有8種醃料, 味道複雜。有别傳統的韓國燒肉店會有至少六款有特色的前菜, 「韓珍」只有四款: 泡菜、漬蘿蔔、漬青瓜及沙律。非常普通的前菜, 可是筆者對泡菜、漬物興趣不大, 爽快地退回給店員免
沒有訂位都可以坐在窗邊旁, 雖然只是街景, 但都開揚。
另外可以見到師傅即席醃肉, 有8種醃料, 味道複雜。
有别傳統的韓國燒肉店會有至少六款有特色的前菜, 「韓珍」只有四款: 泡菜、漬蘿蔔、漬青瓜及沙律。非常普通的前菜, 可是筆者對泡菜、漬物興趣不大, 爽快地退回給店員免得浪費。
除了這4小碟前菜外, 餐廳還免費呈上一籃翠綠的青菜, 用來包裹燒肉可以消一下油膩, 太好的選擇。
「韓珍」沒有大熱的爐邊芝士蛋這個食法。反而換成這個用鐵板呈上的免費小食 《egg pizza》。
egg pizza
蛋全部熟透, 質感太實沒有軟腍的口感。蛋內有不少洋蔥粒、甜椒, 令平凡的egg pizza多份味道。這個免費小食味道麻麻, 勝在免費而且份量夠大。
調味醬汁有蒜油、柚子鹽、韓式辣醬及蒜蓉豉油。肉已經醃透, 其實沾上調味醬汁的分別不太大。
《牛肉拼盤 $320》 這個牛肉拼盤有3個不同部位: 排骨、裏脊及特級牛肋骨。3款肉都已經調味。
牛肉拼盤
肉的調味一模一樣, 同樣是沾滿蒜蓉, 重口味把肉的本身味道都蓋過。老實說調味的排骨及裏脊肉的分別不太大。裏脊肉好像比較軟腍, 而排骨比較嚡口。筆者還是最愛不經調味的肉, 喜愛原汁原味的味道。
對其他2款肉不太認識, 最熟悉必然是每次必點的牛肋骨。牛肋骨肉質有彈性, 肉味較重。
特級牛肋骨
《護心肉 $150》護心肉即豬橫膈膜和肝之間的肉, 每隻豬只有約200至300克,上枱時切成小塊,香燒後肉味濃郁而口感豐厚, 口感比較結實。
護心肉
總結:環境寬敞, 但背景音樂太嘈吵。侍應叫極唔回應, 回應完又唔做, 無奈。食物選擇少, 調味太重。
題外話/補充資料: 有wifi, baby chair
2016-03-05
2016-04-02 1895 瀏覽
晚上放工後約了好友相聚,因時間也挺晚(9:30),所以便不用等位。店内環境寛敞,燈光頗暗,挺有氣氛,而店員都是韓國人,感覺特別正宗而且有抽氣系統,韓燒過後也不會令衫留下很大的氣味!一看餐牌,看見很抵吃的芝士仔($333),我們便決定要點這個。 這分量足夠我們兩人食用,上面先有一隻炸魷魚,下面可以選擇魷魚或肉類,我們選擇了牛肉。魷魚都幾大隻,而且炸得鬆脆,炸粉不會很厚!仲好貼心有鉸剪係隔離,方便剪魷魚。牛肉很入味,但就算叫小辣都已經幾辣!加上有十多塊芝士給我們自由享用,這個價錢十分抵食。芝士可以自己煎完之後擺係牛肉到食,一路煎仲可以擺啲裝飾係芝士到,幾得意
而且有抽氣系統,韓燒過後也不會令衫留下很大的氣味!

牛肉很入味,但就算叫小辣都已經幾辣!

加上有十多塊芝士給我們自由享用,這個價錢十分抵食。
2016-02-14
$210 (宵夜)
  • 芝士仔
2016-03-11 2137 瀏覽
晚上邀約幾個好友小聚一番,舒適環境是選擇吃處的首要條件今晚我地又黎左呢暑餐廳開飯,老地方老地點當中新鮮的雪花牛肉、牛肋骨是晚餐的主料,最好的黃牛肉滋養脾胃,口感佳煎蛋餅薄而柔軟,入口不膩,最多時一次吃三張,其實這道飲食的精髓之處在於雞蛋新鮮,煎好之後,香味十足,曾私下請教店家這道件蛋餅的做法,被笑拒很多人對於魷魚配什果的第一感覺是眼花繚亂,其實,關鍵之處在於這道美味魷魚的選擇很地道,整港做魷魚的菜很多,但是能把魷魚和什果如此巧妙搭配一起,並產生這樣銷魂的口感很難得把芝士拼盤熱熔了後跟魷魚一起食感覺很不錯,我胃口大,一個人吃一份都不夠拼盤主料有多種, 還好果子都是新鮮的,看出店家的用心了醬油蟹吃起來, 感覺老抽選料正宗,這道菜製作工藝比較複雜,舌尖首先感受到蟹的新鮮,不旺七拐八拐都要返黎開餐雖然價格是貴了一點,不過口味都是很正宗,對於吃貨來說,真係唔錯
晚上邀約幾個好友小聚一番,舒適環境是選擇吃處的首要條件

今晚我地又黎左呢暑餐廳開飯,老地方老地點

2015-12-14
2016-03-07 2174 瀏覽
韓珍位於寶勒巷的一家高級韓燒店,位置寬敞,坐得舒適,環境好有氣氛,服務又好好。一開始店員就送上用小煎pan煮既熱蒸蛋,入面有洋蔥 椒等。濃郁蛋味,香口 芝士仔,幾特別又好玩,本身一個大鐵板上係炸八爪魚加雞肉。肉有得選擇豬牛雞。醬汁野味,有點辣,配上芽菜,旁邊幾格有水果,年糕,腸仔,西蘭花伴食。另外有一個爐仔,有兩個小煎pan,用黎熔芝士,自由配搭不同食物。不同口味芝士,各有特色,雞肉爽口,滑流 醬油蟹,超好食,食過最有水準的。 新鮮蟹好多橙黃色的蟹膏,用醬油浸住,又不會太濃,肉質好好,不會太鯹或太重海水味,整個口感味道一流。
韓珍

醬油蟹,超好食,食過最有水準的。
2016-03-06 1996 瀏覽
我地早去到6:00就到左,所以舖入面未有人,但到7點幾個時就坐滿人,有人walk-in都已經被店員拒絕,因為已經full booking 最鍾意呢種抽氣系統,可以食韓燒但唔會令d衫有味前菜並唔太吸引,味道都一般蒸蛋係免費提供,有韓國食既時候既感覺,淡淡蛋香味,配合韓國濃味主菜,配合得好好燒牛肉,牛肉不太特別,沒有太大香肉味黎到萬眾期待既醬油蟹,但有點失望,沒有醬油味,蟹膏並不多,而且唔香,同韓國既差太遠,食到一半已經放棄,d肉唔識離殼蝦夠大隻,厚肉,燒完之後好香口,同埋都仲係好大隻同鮮甜生牛肉咁多樣最好既一味菜式,牛肉新鮮無雪味,但蛋汁略不足,因為牛肉份量較多,雪梨清甜,加上青瓜既爽脆,味道不錯
最鍾意呢種抽氣系統,可以食韓燒但唔會令d衫有味
前菜並唔太吸引,味道都一般
燒牛肉,牛肉不太特別,沒有太大香肉味
蝦夠大隻,厚肉,燒完之後好香口,同埋都仲係好大隻同鮮甜
生牛肉
2016-01-14 4001 瀏覽
環境:頗黑,檯唔算多所以要搭枱,地下有啲黐立立 食物:以佢價錢唔算平,但係3個人俾得兩碟燒肉醬汁,要share,問佢俾多碟就唔肯,有啲荒謬炸雞:細細粒嘅炸雞係熱嘅,不過炸漿同雞肉分離嘅,咬開後喺炸漿同雞肉之間有成幾cm嘅空氣,完全唔掂牛肋骨:好重牛肉味,好快咁燒一燒之後仍然保持得到肉質&肉汁,好淋一啲都唔韌蒸蛋:送嘅,用鐵板上所以好熱。入面有洋蔥青椒,但係就非常乾,唔似得韓國嗰啲蒸蛋咁多水。都幾好味嘅,當佢煎蛋咁食嘅話芝士八爪魚:上菜嘅時候好誇張,一個石油氣爐上放住一大碟浸住醬汁嘅八爪魚、蒜頭、香腸、西蘭花、雜菜、車厘茄、橙、火龍果、菠蘿、粟米、芽菜等。另外4款不同嘅芝士另上,再有一隻小鐵板係用嚟整熱啲芝士嘅。八爪魚好煙韌勁有口感,索滿醬汁超惹味。點啲半溶嘅芝士一齊食真係越食越想食海鮮薄餅:比想象中大份,食極都食唔完咁嘅。海鮮餡都算多,非常脆口,但係做唔到外脆內軟嘅效果,成個薄餅都煎過龍,好燶服務:嚴重人手不足,要一樣嘢可能要叫幾次先有人嚟。某啲職員冇乜禮貌,雖然多客,但係都唔係黑口黑面咁㗎?食過一次就OK,唔須要再試
環境:頗黑,檯唔算多所以要搭枱,地下有啲黐立立

食過一次就OK,唔須要再試
牛肋骨
蒸蛋
炸雞
炸雞
芝士八爪魚
芝士
海鮮薄餅
2015-12-28
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節
牛肋骨
芝士八爪魚
芝士
海鮮薄餅
2016-01-04 3666 瀏覽
久不久約朋友見面,以保持聯繫。這晚約了讀韓語的 K,而她是喜歡吃韓國菜的。這間韓國餐廳大有來頭,連 G-Dragon也來過。大家先點些飲品,她點了梅子茶,我點了粉紅西柚梳打,味道尚可接受。如其他韓國餐館一樣,已預備了沙律,泡菜等先讓你口腔有些清爽的活動。K 很喜歡吃醬油蟹,點了一隻償她心願,蟹已解體開邊,用醬油蔥蒜辣椒等浸著,上面還灑了些芝麻,看蟹的顏色,肉騰騰,帶著橙黃色的膏,看來頗新鮮,而本人甚少生吃蟹,只是略試一小件,發覺肉質不錯,伴了些飯吃,幾特別。侍應端來了煎蛋餅,頗香的蛋味,但不多吃,留肚。主菜點了一個叫「芝士仔」的玩意,因為看來幾趣緻,像個拼盤,有豬牛雞魷魚可選擇,我們選了豬,鐵盤的中央有豬肉片,洋蔥,大蒜等,上面有一隻上了脆漿炸過的八爪魚,旁邊有很多小格子,放了菠蘿,火龍果,粟米,香腸,菇,車厘茄等,每樣都切成小件,以方便接著下來的玩意。「芝士仔」,其實是以芝士為主,看旅遊節目,韓國人頗喜歡吃芝士,尤其是煮得熱溶的芝士,面前的長形木板,放了十多片顏色不同的芝士,旁邊有個小電爐,有兩隻方形小鐵鍋,給你放芝士,以電爐的熱力烤溶芝士,而你可隨意放些水果,肉片之類,捲著熱溶芝士
侍應端來了煎蛋餅,頗香的蛋味,但不多吃,留肚。
「芝士仔」,其實是以芝士為主,看旅遊節目,韓國人頗喜歡吃芝士,尤其是煮得熱溶的芝士,面前的長形木板,放了十多片顏色不同的芝士,旁邊有個小電爐,有兩隻方形小鐵鍋,給你放芝士,以電爐的熱力烤溶芝士,而你可隨意放些水果,肉片之類,捲著熱溶芝士吃,芝士的味道更出,令肉更香,滋味無窮,邊吃邊有些手作,蠻有樂趣。
中間的大八爪魚,超級巨型,肥大肉厚,彈牙,好好食。
略嫌吃得不夠喉,點了豬排骨,放爐上慢烤,醃得入味,肉質嫩滑。
大家分享了美食,又分享了彼此工作上的見聞,渡過一個充實的晚上。
2016-01-04 2744 瀏覽
有得燒肉, 燒豬燒牛都有, 因為得2人個人來, 肉份量要控制好別叫太多食唔曬啦, 一碟是五花腩, 燒完有豐富油脂同耐嚼, 另一碟是醃過的豬面脥肉片, 甜甜地就咁食都好入味了, 一見有黑侍應就好快幫手換燒網。前菜是無限供應, 有生菜沙律, 好辣的泡菜, 醃酸蘿蔔片同洋蔥青瓜,包住肉一起食有助降低油膩。蛋也是吃燒肉送的芝士鍋又有新戲法玩了, 紅色的小爐同一排不同口味的芝士片, 可以加熱後再加黑橄欖同青瓜粒 ,溶後再卷上肉片或八炸爪一齊食。個名叫芝士仔咁攪笑,係巨大炸八爪魚同煮肉片, 肉可以有豬牛雞選擇, 個醬汁真是無敵, 甜中帶微辣有少少蕃茄香, 成片肉都好入味, 加上芽菜吸了醬汁味更是下飯, 一口接一口。面上的是炸八爪魚, 外層好似炸魚手指那個粉漿, 充滿空氣感好輕身,八爪魚肉質好彈牙。旁邊還有很多配料一起加熱, 各格放入一種食材, 好似有青紅椒, 火龍果同奇異果粒, 蘑菇, 年糕同腸仔片, 西蘭花等等, 可以一起同肉片煮, 亦可以加進芝士內增加風味,好玩又美味的新體驗及玩法,一大盤夠3-4人份量。一場來燒肉點可以缺少飲品,  一杯桃汁一杯梨汁, 沒有加冰算抵飲, 但就好甜!食韓燒台上放
蛋也是吃燒肉送的

食韓燒台上放了3個爐,很講究也很有創意。
3K
2015-12-29 2915 瀏覽
天氣涼了,想食下韓燒,朋友介紹左呢間位於尖咀嘅韓珍,上到黎環境清靜寛躺,全無油煙味,好難得有韓燒店沒播放着韓國歌呢。環境昏暗有氣氛,中間還有聖誕樹,放左係路中心都唔會迫。坐低店員送上醬料同配菜,有燒汁,麻油海鹽,韓式辣醬,同好少有嘅綠茶鹽。簡潔餐具,每一樣都有寫住自家名字呢。點完菜無耐啲熱盤就好快到,蛋pizza用鐵pan上,混入左芝士,雜菜,洋蔥等,富蛋香又有口感,最正係點燒肉就送,好味又抵食。另點了牛胸肉大醬湯配飯($60),諗住淨係食燒肉唔夠飽所以加個飯,呢個湯飯好濃味,湯底鮮甜但食到底都幾多辣椒同真係幾辣,湯入面有肥牛、翠玉瓜、豆腐、洋蔥,金菇等,美味又足料。朋友發版叫了三款肉,牛魔王嘅我地叫哂牛肉,哈哈,朋友話佢唔鍾意食豬肉喎。要了雪花肥牛($250),特級牛肋肉($250)同牛肉眼($250),一睇色澤脂肪就覺得正,急不及待想快啲燒了。仲有韓燒一定有嘅生菜都遞上了,呢度有紅生菜同綠生菜,清洗乾淨,一食完店員就會自動refill,正。雪花肥牛,燒起幾正!!灼一灼已經好香肉味,咬落當然肉味濃郁,唔點任何醬料都已經好正,梗系要指定動作包生菜包啦。接著就燒牛肋肉,燒起黎油脂散發甘香
接著就燒牛肋肉,燒起黎油脂散發甘香,又係灼一灼,燒太耐會左塊肉。最後燒埋塊肉眼,慢慢燒唔好燶呀,燒到咁上下熟再剪開佢,嘩嘩,好正呀~啖啖肉好滿足,手腳慢有啲燒耐左,但都牛韌真係唔錯,好味好味。
另外店員大力推介佢地新出嘅芝士仔($333),見好似幾得意咁,自己又係芝士控,一於叫一份試下先。要左魷魚芝士仔,有大堆炸魷魚鬚下面仲有韓式辣醬調味過嘅牛肉,旁邊有不同嘅配料,奇異果,菠蘿,粟米辣椒,年糕,腸片,冬菇,火龍果等,好多好多。先放在gas爐上加熱,芝士則放左小小嘅鐵pan上加熱滆化,好,等食了。
等食期間加了飲品,要左一支brother soda($60),波子汽水味加了少許酒精,只有3%,唔使驚聽日返唔到工喎,順便一題,我覺得個膠樽好靚
好啦好啦,夠熱食得,滆左嘅芝士真係無敵正,牛肉調味唔錯,齋食會幾辣,但溝埋芝士中和下啱啱好,炸魷魚鬚香口,估唔到同芝士又幾夾喎,配唔會配料食有唔同口味,一啲酸啲一啲甜啲,新奇又有趣呀~

店內大部份都係韓籍員工,只有少數會講廣東話,雖然佢地好熱心咁解釋每度菜嘅食法同特色,但真係有少少聽唔明呀
哈哈,大家用身體語言吧~
2015-11-26
2015-12-26 2408 瀏覽
臨近聖誕佳節有好多gatherings, 今晚同舊同事聚一聚, 難得我哋三位美女相聚, 而大家都想搵一個中間點, 咁就尖沙咀啦, 咁我就提議試吓呢一間新餐廳, 大家都知道韓風已經襲港多時, 而且見到網上呢間食肆嘅食評都幾好, 咁就不妨試吓啦. 入到餐廳, 地方好大, 我地被安排坐窗口位置, 坐得好舒服. 今晚餐廳生意都幾好喎, 坐無虛席首先我嗌咗杯梅子茶, 味道坦白講, 一般, 有少少藥水味, 而同事叫左既五味子茶就OK D.另外叫咗個醬油蟹, 我其實一向唔食生蟹嘅, 不過黎到呢度就試吓啦, 咦! 點知都幾好味喎, 個蟹既醬汁酸酸甜甜 , 而且蟹肉都幾鮮味, 蟹膏味甘香, 雖然我食既時侯成日形住係生嘅, 不過都覺得唔錯既.另外我哋叫咗個牛肉芝士仔, 幾有噱頭, 餐廳又力推, 就試下啦! 黎到嘅時候覺得好澎湃, 佢係一個PAN咁上, 啲炸魷魚堆都好似座山咁高, 個PAN側邊有唔同嘅生果同配料, 有腸仔青椒西蘭花等, 另外仲有三隻芝士再加橄欖青椒比我地做芝士仔, 仲有個特別既爐跟埋既.我覺得餐廳可以留意一下 呢一個整芝士仔環節好得意, 我同同事即刻好似變咗大細路咁, 發覺我哋嘅美術天份都唔

呢一個整芝士仔環節好得意, 我同同事即刻好似變咗大細路咁, 發覺我哋嘅美術天份都唔錯喎, 而且咁樣整啲芝士都幾好味, 不過呢都幾肥架!
我哋三個女仔其實都唔細食架, 最尾我哋追加左一個海鮮煎餅呢個海鮮煎餅, 都好大份, 而我個人呢就不太好煎炸野, 所以我覺得呢個有少少熱氣, 我食咗一舊呢就已經被KO了.
另外我哋再追加左一個泡菜豬肉湯飯 (唔記得影相添>.<), 呢個食落佢地話有啲似羅宋湯, 泡菜味唔太出, 我都有同感, 雖則係咁, 但係我個人都覺得OK, 成碗被LAM清.

我覺得呢度嘅整體既食物水準OK, 未算太突出, 另外呢度D Service就一般啦, 唔知點解有一個侍應唔係好聽得明我哋講咩, 可能佢係韓國人掛? 但係佢好似連英文都麻麻哋.... 今晚可能好生意得濟, 人手唔係好足夠咁樣喎, 希望餐廳可以留意一下.

2015-12-22
2015-12-23 1844 瀏覽
在寒冷的冬夜裏吃一頓味美的烤肉,是能想到的最溫暖的方式了。這間HANCHAM系在血拼過後無意中發現的,環境還是唔錯的,空間比較大,幾乎感覺不到什麼煙油味道,價格也很公道。肉質非常新鮮,最贊的就是配置的蘸醬,味道跟以前去韓國的很像。當然也少不了韓國特色的辣白菜,味道香脆可口主食也有很多選擇,有各種牛肉泡飯,自己還是比較辛辣的食物,所以最喜歡點的是辛拉面,拉面很勁道,口感也很豐富。
2015-12-21 2607 瀏覽
每年既十二月份總係特別多聚會!今次專登同好友們黎到位於尖沙咀呢間連李光洙同埋G-Dragon都「撐」既正宗韓燒店「韓珍」!唔駛講「韓燒」最啱一班食肉獸啦,所以準時搭正7點鐘就到!嘩,上到去先發現原來地方非常大!可能因為臨近聖誕既關係,差唔多所有VIP房都full晒,有好多班人喺到慶祝佳節,非常熱鬧!餐廳同埋食物應該係非常typical既韓食,同大部份尖沙咀既韓式餐廳一樣,呢度既Menu係中英韓三文對照,而當晚坐喺我地附既人都係講韓文同埋經常互相鞠躬,好似去左韓國咁!Lychee Ricewine ($88)︰荔枝米酒既味道很甜,一開始完全感覺唔到有酒味,但飲下飲下不經不覺開始漸漸feel到有D醉意。同韓劇裏面既情節一樣,鍾意「大啖大啖」豪飲既朋友可以用個碗飲,不過記得斟酒前要攪吓佢,等D酒同荔枝撈返混先呀!另外,韓國既文化係唔可以自己斟酒俾自己架,因為會被視為一種無禮貌既行為,記住留意!JEJU Hallasan Soju ($60): 18% alcohol 的燒酒。焗蛋︰每枱都有,應該係免費既!雪花牛肉 Chuck Tail ($250)︰雪花均勻豐富,輕輕一燒之後牛香味隨之而來,

Lychee Ricewine and JEJU Hallasan Soju
焗蛋︰每枱都有,應該係免費既!
焗蛋
雪花牛肉 Chuck Tail ($250)︰雪花均勻豐富,輕輕一燒之後牛香味隨之而來,肉質唔單止好軟滑,而且質感非常之好。我覺得薄牛只需每邊燒三十秒就已經可以食用,否則燒得太耐會變「鞋」!
雪花牛肉
豬頰肉 Pork Cheek ($150): 肉夠厚,所以烤完之後味道非常好,而且「啖啖肉」! 雖然見唔到好多肥膏,但肉質完全唔會過韌!
豬頰肉
兩款肉類相信都應該冇經過醃製,吃既時候可以沾上烤肉醬汁,豬頰肉方面侍應建議可點豆板醬,牛肉就點麻油同鹽,夾埋新鮮既蔬菜一齊食就唔駛擔心過「漏」啦!
豬肉芝士仔 CheeseMan with Pork ($333)︰有四款不同既芝士可供選擇,鍾意「無芝不歡」既朋友記住唔好錯過呀!因為朋友怕辣既關係,今次選擇左「Soy Sauce」配豬肉(另外仲有牛肉同埋雞肉既選擇),唔怕辣既朋友可以試下「Spicy」同「Very Spicy」!

配菜方面份量非常多,分別有蕃茄、奇異果、菠蘿,火龍果、西蘭花、粟米、腸仔等等。「魷魚」應該喺所有芝士仔餐既「鐵膽」,呢度除左大條之外,炸粉亦唔會過多非常鬆脆,誠意推介!不過,其實我最鍾意既係下面D芽菜,晒晒豬肉D汁又甜又JUICY!

可惜,餐廳確實太大喇,侍應們都非常忙碌,完全都無教過我哋應該點食,再加上因為一路傾計一路食既關係,我地將D芝士、豬肉同芽菜通通燒焦了!所以,下次嚟食嘅朋友仔記住唔好將個火開到咁大,就咁用細火「興」住D食物就可以了!芝士方面可以先用火加D食物溶咗幾塊先,再將個盤抽離開個火,食完先再溶下一塊芝士咁就perfect喇!
豬肉芝士仔
醬油蟹︰所謂「醬油蟹」,其實即係未經煮熟、全生的醃製料理,所以唔食生野或者醃製食物的朋友,食之前請認真考慮一下係咪接受到!Anyway,佢既口感有D黏黏稠稠, 差唔多每啖都有勁juicy既蟹膏,激正!

先呷一小口醬油試試先!醬油以鹹味為主,但卻帶點甜味,味道不濃但非常香。但吃起蟹來既時候總覺得醬油味佔既比重唔高,蟹膏十分澎湃,單食蟹膏、蟹肉會較膩,但如果用黎「送紫菜飯」味道就會剛剛好!
醬油蟹
總括黎講,「韓珍」同其他韓食既不同之處係食物總類十分多,能夠迎合唔同朋友既口味。除此之外,坐位之間既空隙亦都較多,令整體用餐環境非常舒適。如果有一班人一齊黎的話,可以考慮預先book佢地既VIP房,咁就唔駛驚嘈親隔離俾人投訴啦!
2015-12-15
焗蛋
雪花牛肉
豬頰肉
  • 芝士仔
  • Lychee Ricewine
2015-12-21 1228 瀏覽
尖東一帶向來就有好多中高價位有質素保證嘅餐廳。而今次能夠被納入「要再幫襯餐廳名單」嘅餐廳,就係呢間「韓珍」。適逢寒流襲港(而韓流就本身一早襲左港),天氣凍就更加有食燒肉嘅氣氛,於是不顧糧尾荷包緊縮嘅現況下食豪佢。七點半,餐廳幾乎全滿,餐廳不斷播放K-pop例如BIGBANG, PSY, SNSD,鄰桌大概飲左酒太興奮,仲大聲跟住一齊唱。成個場非常熱鬧,好有燒肉店嘅氣氛。事不宜遲,醫肚要緊。前菜韓式小碟比平時食嘅韓國餐廳唔同:泡菜之外,有沙律菜,醃酸瓜同蘿蔔片,而唔係芽菜,菠菜等等,或許酸味嘅前菜更加夾燒肉,唔會令食客咁快食滯啦!韓式蛋餅,由鐵板奉上,要避免蛋餅比鐵板嘅餘溫令佢過熟收晒水老晒,就要快手食晒佢!賣相好樸素嘅蛋餅,冇特別調味過,更能食到蛋餅本身最原始嘅蛋香。無論係咪嗜肉者都一定會叫嘅特級牛肋骨,捲曲擺放嘅牛肋骨已經預先切好斜紋,方便燒好時可以剪成十數件以進食。肉呈鮮紅,肉間脂肪紋理均勻,睇落好Juicy賣相非常討好!肉質嫩滑,牛味突出,一口接一口好快就清晒。雪花牛肉緊隨其後登場,唔好以為係中式打邊爐嗰種雪花肥牛,皆因呢個雪花牛肉都相當有份量,肉味濃郁,質地雖結實但不至於靱。當
雪花牛肉緊隨其後登場,唔好以為係中式打邊爐嗰種雪花肥牛,皆因呢個雪花牛肉都相當有份量,肉味濃郁,質地雖結實但不至於靱。當然食過特級牛肋骨之後再食雪花牛肉,點都會有點黯然失色嘅。
叫左兩碟牛,於是叫碟豬平衡下。而呢碟豬肉拼盤(當中有豬頰肉、豬頸肉、調味豬肩肉)有驚喜。豬頰肉燒熟後依然嫩滑唔鞋口,皆因脂量充實吧!豬頸肉則不過不失。而切成薄片的調味豬肩肉經特製韓式醬汁調味後,肉滑且入味。
牛豬吃過,嗌左個辣海鮮湯(中),量大,質更大。當中有扇貝,飽魚,原隻魷魚,青口,蟹,蝦,仲有其他雜菜。當時叫呢道菜時候冇expect過質與量都咁高。所有高質食材喺呢個韓式辣湯共冶一爐,叫人食指大動!
咁豐足嘅晚餐又豈能冇酒呢?Cream Ricewine係韓珍自己調配,比起樽裝商品米酒Makgeolli酒味較少但Cream味濃且質地稠,感覺更像特飲非常有新鮮感!

之所以「韓珍」能夠打入「要再幫襯餐廳名單」嘅餐廳,除左佢嘅特級牛肋骨之外,因為我下次要試埋「芝士仔」但奈何今次太飽食唔落,下次見啦。
2015-12-08
難忘韓式Raclette芝士仔@韓珍 早幾日由友人帶路下到尖沙咀保勒巷的韓珍韓國餐廳食飯,食了一個韓式Raclette芝士仔,實在回味無窮,聖誕快到了,這個菜又美味又有氣氛,實在非常合適在聖誕享用餐廳已佈滿聖誕裝飾,非常有氣氛餐廳燈光偏暗,空間感十足,一家人來食飯或者和一班朋友來食飯都非常合適,最抵讚就是抽風做得很好,韓燒完不會帶走一身油煙味,飯後之後直接去玩也沒有問題~桌子非常之大,很重要呀,因為韓國餐往往是好多小碟,又前菜又醬料,桌子夠大真的令客人感到好舒服,店員極之親切,尤其是門口接待的小妹~有禮又熱情!令人有賓至如歸的感覺~還有最新出的Hoegaarden Rosee供應,太令人興奮前菜包括泡菜,醃羅白和沙律,我最喜歡他們的泡菜,爽口夠辣又入味~圖文並茂的MENU,有中文英文韓文對照,方便外國客人,價錢不貴,屬韓國餐廳的中價~我看到這張餐牌,雙眼馬上發光~芝士仔?這不就是我在瑞士食過的 raclette(芝士板燒) 嗎?我們下單後突然為我們送上了這份蛋~我們明明無點的,問清楚後才知道原來這份蛋餅是免費的!!! 以鐵板盛上蛋餅,熱呼呼的,份量頗大,不過必須要趁熱食,否則凍了口感便

難忘韓式Raclette芝士仔@韓珍
餐廳已佈滿聖誕裝飾,非常有氣氛
桌子非常之大,很重要呀,因為韓國餐往往是好多小碟,
我看到這張餐牌,雙眼馬上發光~

蛋餅
我們下單後突然為我們送上了這份蛋~

我們明明無點的,問清楚後才知道原來這份蛋餅是免費的!!!
以鐵板盛上蛋餅,熱呼呼的,份量頗大,不過必須要趁熱食,否則凍了口感便會變差了
Blue Rita &Pink Rita
Pink Rita
近年來大熱的飲料,我點的是Pink Rita,就是西柚汁加入啤酒,酸酸甜甜的就是女孩喜歡的味道~
點了一份特級牛肋骨$250,是店長推介
份量好多呀,上好的牛肉還是請店員為我們效勞好了,
免得把肉燒壞了
一下子就燒好了~
一邊燒一邊聞到陣陣烤肉的香味,令人垂涎三尺!!
用來配肉食的生菜,很新鮮爽口,有效減低油膩感
上好的肉跟本不用加任何醃料醃過就是最美味的,油脂含量適中,牛肉肉質細膩

,牛味濃郁,而且十分嫰滑
超美味的醬油蟹
就是在韓國食過的味道,蟹身雖然不太大只,但充滿了蟹羔,輕輕一啜,蟹肉滑到口腔之中,一點腥味也沒有,只有鮮甜!啖啖滋味~
如果不是點了其他食物,我當信一只蟹可以送上三碗白飯,好食到想哭呢
魷魚芝士仔來了~好重量的一份!
店員為我們送上芝士板燒爐, 就是有點似Raclette,在法國、瑞士、德國等地方是日常家庭的美食,食法是把爐煮溶的芝士淋上配料來吃。
店員為我們送上了好幾款芝士,包括Original, Garlic Jack,Hot pepper和Cheddar
這烤爐是電爐式的,放一片芝士烤一下
之後把芝士仔的配料放入去又或者放在上面同食,
就是Raclette的風味啦~

不同的是在外國食Raclette,往往只有少量肉腸,薯仔火腿,只有好少料
魷魚芝士仔
而我在這裡食的芝士仔,看到都夠震撼啦,
上面的炸炸魷魚 ,其實不加芝士都好好美味,用菜包起來食感覺較清新
下面的水果蔬菜配料色彩繽紛,令人看見也開心

蛋餅
Pink Rita