2018-05-07 93 瀏覽
今晚阿姨帶我到旺角的靚煲皇吃晚飯,果然跟著阿姨會食好西。靚煲皇的位置不難找,而且餐廳環境也算是舒適。 今晚點了:龍躉魚扣,跟阿姨聊著,餸菜很快便送到。(值得一讚侍應會不斷地主動給我們添茶。)這裡的龍躉魚扣肉質嫩滑,肥瘦適中,不似平日吃到的又乾又嚡口。咀嚼久一點,還吃的微微的香味.點了這個的要小心,因為很燙咀。 嗜肉的阿姨點了這個,約有十多塊,阿辣表示很好吃,肉質挺結實,沒有雪藏味。再點2碗白飯,已經差不多飽肚了. 清甜桂花糕 ,雖然餐廳說點四樣菜可以免費贈送,不過我們2人吃不下那麼多,所以還是付費吧這個也不錯,不會過甜。桂花糕晶瑩剔透,入口也有口感,比酒樓吃到的更美味. 餐廳的電視數量也多,可以一邊看電視一邊吃飯.

再點2碗白飯,已經差不多飽肚了.

餐廳的電視數量也多,可以一邊看電視一邊吃飯.

2018-05-06 108 瀏覽
靚煲皇裝修走平民路線,清雅脫俗,一邊設有露天茶座,內裡也是用餐的空間,非常寬敞.黃金豬大腸,入口香脆,內裡的膏醬呈流心狀,膏醬比一般吃到的更濃郁黏口,上面的大腸帶點點鹹味起提味作用,外觀亦十分搶眼。小炒皇亦是另一道必吃的小菜,據侍應所講此菜用上每日新鮮蔬菜食材,菜香沁透入裡面,入口更加細嫩,配合得天衣無縫。 龍躉魚扣味道清香,鮮甜的醬汁提升龍躉的香氣,扣好的龍躉入口軟滑彈牙,煮得十分出色。吃後令人感到很滋陰。飄香胡椒蝦味道十分香濃。蝦炆得相當入味。蝦肉輕輕走油,再用乾辣椒花椒同炒,此菜特點係辣中透著鮮香,蝦肉外脆內嫩,麻辣可口。價錢不貴,絕對值得一試

價錢不貴,絕對值得一試
2018-05-02 124 瀏覽
前陣子是和朋友來到靚煲皇,這兒絕對是晚餐好地方。單是餐具就很整潔,小妹這次算是見識過了,我當然不是負責點菜的那位啦.朋友點了幾款我有興趣的菜式 這口水雞,看似平平無奇,但一吃下,雖然辣勁十足,但雞有雞味,而且肉質非常非常嫩口,讓我想起自己小時候其實本身很喜歡吃雞的…不過很多年沒有吃過鮮嫩的雞肉了  黃金炸大腸,這是餐廳的名菜中的XO,一試,真是讓我眼界大開!首先我是真的沒吃過炸大腸這樣乾身,入口微香,膏味濃而不嗆喉,入味十分。大腸已切成小份,外國人亦能駕馭(笑)如果當晚可以多點一碟就好了…(回味度10分!)  栗米魚湯羹,熱辣辣!印象中有3人,每人分得3碗,份量十足… 做法極之正宗,同樣地,很久沒吃過如此有heart的湯底,用料一絲不苟,順帶一提,我覺得是沒有味精的,因為我們都把湯喝完~湯底火候剛好,味道十足,實屬難得。這一刻,我的內心是非常想再來一碗…(苦笑)因為這個湯實在太出色了!

呢日同朋友行完朗豪坊,喺周圍搵下野食~越行越遠,行到黎位於塘尾道嘅靚煲皇我地都有少少想打邊爐,所以就入左去喇~點知入到去先發覺,原來我地有下場,唔係淨番好多時間,所以就轉戰佢既小菜不過又點都估唔到,做開打邊爐既餐廳,小炒都一樣出色!我地叫左三個餸同一個湯,每碟個份量都唔細架!黃金脆豆腐($68)首先上嘅係黃金脆豆腐係我最鍾意食嘅豆腐呀 一上枱就聞到陣陣香味~因為啱啱炸起嘅關係,新鮮滾熱辣!外脆內軟,正同出面嘅炸豆腐唔同,佢呢個仲有啲芝麻粒,所以食落去可以感受到芝麻嘅香味~黃金炸大腸($98)之後就係黃金炸大腸!同樣地,佢又係熱辣辣既,好香口,外層又脆~仲伴埋一個酸辣醬一齊點黎食,好夾~皇牌口水雞($138)最後一個小菜係呢度既招牌菜—皇牌口水雞!見到佢咁紅,已經知道辣味好足喇!如果本身唔係好食到辣嘅,可以好似我咁,用水浸一浸,沖走啲辣味~雞嘅肉好滑,而且好入味仲有個湯!濃湯魚腐泡冬瓜湯($98)料有魚腐、冬瓜、西芹,好岩而家呢個熱熱地既天氣飲!而且個湯冇味精味,好鮮甜餐廳一樣好抵讚嘅嘢係,枱底有usb插頭,客人電話無電到唔怕呀!如果大家想食啲特別啲嘅中式小菜,不妨考慮下呢間靚煲皇呀~
呢日同朋友行完朗豪坊,喺周圍搵下野食~
越行越遠,行到黎位於塘尾道嘅靚煲皇
我地都有少少想打邊爐,所以就入左去喇~

不過又點都估唔到,做開打邊爐既餐廳,小炒都一樣出色!

我地叫左三個餸同一個湯,每碟個份量都唔細架!

黃金脆豆腐
黃金脆豆腐($68)
首先上嘅係黃金脆豆腐
係我最鍾意食嘅豆腐呀
 一上枱就聞到陣陣香味~
因為啱啱炸起嘅關係,新鮮滾熱辣!
外脆內軟,正

黃金炸大腸
黃金炸大腸($98)
之後就係黃金炸大腸!
同樣地,佢又係熱辣辣既,好香口,外層又脆~
仲伴埋一個酸辣醬一齊點黎食,好夾~

皇牌口水雞
皇牌口水雞($138)
最後一個小菜係呢度既招牌菜—皇牌口水雞!
見到佢咁紅,已經知道辣味好足喇!
雞嘅肉好滑,而且好入味

仲有個湯!
濃湯魚腐泡冬瓜湯
濃湯魚腐泡冬瓜湯($98)
濃湯魚腐泡冬瓜湯
料有魚腐、冬瓜、西芹,好岩而家呢個熱熱地既天氣飲!
而且個湯冇味精味,好鮮甜

如果大家想食啲特別啲嘅中式小菜,不妨考慮下呢間靚煲皇呀~
皇牌口水雞
2018-04-22 353 瀏覽
一入餐廳就見到有幾枱打邊爐,不過我哋幾日前先打完,今次就叫咗幾碟小菜食飯。好耐冇食過咁好味嘅小炒啦!墨魚餅望落好似麥樂雞,但內有乾坤,墨魚餅超級彈牙,再點埋泰式酸甜醬,超正!叫咗半隻口水雞,雞肉幾滑幾嫩口,有好多辣椒配料,夠晒正宗,好食到要夾埋蔥蒜辣椒辣油雞汁黎撈飯!第一次食金沙秋葵,出面亦都好少見,咸蛋好香口好惹味,炸到脆卜卜,入面秋葵就仲有啲水份,好特別好好味!再叫左個菜,紹菜加竹笙,仲有鳥形紅蘿蔔。最後梗係唔少得甜品啦,係桂花糕!好香好甜桂花味,仲有好多杞子!下次一定會再嚟食,小菜超好食,但見其他食客打邊爐都打得好過癮,唔知下次食邊樣好呢!

金沙秋葵

竹笙扒翡翠

再叫左個菜,紹菜加竹笙,仲有鳥形紅蘿蔔。

桂花糕

2018-04-19
金沙秋葵
竹笙扒翡翠
桂花糕
2018-04-21 301 瀏覽
邊爐最近真的打很多,於是找找有沒有別種類的晚餐,經過見到不只有得打邊爐,還有小菜,想起我很久沒吃小菜啦!一坐底店員就已經放底花生和熱茶了。小菜選擇都蠻多的。先點一個花膠粟米羹 $98好大一盆啊!而且花膠好多,記得趁熱飲啊!再來一個久違的凍食滷水拼盤 $128好好好好食,又實又新鮮,滷水汁剛剛好不會太濃味不會完全蓋過本身的味道,豬腳仔和雞腎我食了很多,最正是底下有很多青瓜,吃得相當滋味!招牌小炒王 $98韭菜炒又得爽又甜,加上炸過的芋頭絲,蝦乾,魷魚絲,口感豐富,成為了我今晚最愛的小菜!帝王龍躉扣 $188龍躉扣擁有非常特別的質感,類似豬耳那樣的,膠原非常之多,入口黏著口腔,炒得很香,不過還挺膩的,我想好似吃了三,四塊左右就差不多足夠了。

一坐底店員就已經放底花生和熱茶了。

小菜選擇都蠻多的。

先點一個花膠粟米羹 $98
好大一盆啊!而且花膠好多,記得趁熱飲啊!

再來一個久違的凍食滷水拼盤 $128

招牌小炒王 $98

帝王龍躉扣 $188

2018-04-20 309 瀏覽
香港真是吃貨的福地,不論任何國家的美食,總會找到一家在左近。 早前就跟數位好友,到訪旺角的靚煲皇店內裝潢並不奢華,店內座位亦不多,所以很容易便滿座,有心想試的朋友要注意了。望望餐牌,就由朋友發辨,自己倒是樂得清閒,雖然晚客多,但上菜的速度也沒有影響。前菜就由口水雞打頭陣。皇牌口水雞混和了辣椒油,芳香馥郁,肉質幼嫩,非常可口。 雞肉浸泡得入味,雞肉肉質爽滑,滲入了辣椒香,令香味更添層次。看似簡單,實際是用油炒香,每口都充滿了肉香,味道真的很獨特,而且惹味。餐廳提供的小款款式比較多,令人有花多眼亂的感覺,我們試試黃金炸大腸,很欣賞大腸炸得夠脆,爽脆中夾雜酸甜醬的味道,是近來少見出色的菜色。最後吃了這個蝦醬炒菜,雖然加入了蝦醬,但油分不多,菜內反而有陣陣蝦醬香味,混和了蝦醬後,令香味更盛,好吃到停不了。我們共叫了4款小菜,所以有清甜桂花糕贈送,紅棗味道清甜,中式甜品有著不同的魔力近年新興的菜館不少,但有水準的真係數得出,今次體驗的確不錯,反正尚有好多菜色未品嚐過,有機會都可以再次拉隊試試。

前菜就由口水雞打頭陣。

皇牌口水雞混和了辣椒油,芳香馥郁,肉質幼嫩,非常可口。

餐廳提供的小款款式比較多,令人有花多眼亂的感覺,

2018-04-19 340 瀏覽
今日旺角收工,想食下一D地道菜,咁就選左旺角既靚煲皇入到去就睇下食咩好店員好快就拎左茶同花生黎,岩晒好餓今日叫左以下食物黃金脆豆腐,少爺咕嚕肉,黃金炸大腸,花膠粟米羹花膠粟米羹--都幾多料同好大碗下,一人至少可以飲4碗黃金炸大腸連埋甜酸漿黎食係好食D,唔會好肥,配料既菠蘿都好正黃金脆豆腐--外脆內暖,咁先至係好食,仲有都幾多,如果係飲酒就真係一流,食極都仲有,正少爺咕嚕肉--個汁甜酸岩岩好,個肉脆漿唔厚,食落唔錯唔會食粉咁紅香桂花糕--飯後有甜品真開心,都幾好食唔算好甜,桂花味都幾香
今日旺角收工,想食下一D地道菜,咁就選左旺角既靚煲皇
入到去就睇下食咩好
店員好快就拎左茶同花生黎,岩晒好餓
今日叫左以下食物
黃金脆豆腐,少爺咕嚕肉,黃金炸大腸,花膠粟米羹
花膠粟米羹
花膠粟米羹--都幾多料同好大碗下,一人至少可以飲4碗
少爺咕嚕肉
2018-04-18
花膠粟米羹
少爺咕嚕肉
2018-04-18 289 瀏覽
上星期正值老豆唔洗返工, 於是媽咪又提議出去食, 無飯主婦果時名不虛傳今次會去靚煲皇,小店格局裝修睇落好似台灣小店, 每個小節位都見到心思處處, 充滿香港風的感覺!由於正值轉季期間, 服務員向我們推介左幾個新既招牌小菜, 試試呢度大廚既手勢!少爺咕嚕肉,每舊咕嚕肉都炸得入味!咕嚕肉的香味又加上酸甜既菠羅, 口感層次豐富, 好好食!依度既咕嚕肉咬落去淡淡肉, 肉既鮮味更為突出, 令人好滿足既一道菜!飄香胡椒蝦 - 看似簡單, 但手工真的非凡, 每隻蝦都做到香濃但又唔燶, 所以食落去外皮又薄又脆又香口, 入面就嫩滑到不得了, 再加上小菜價位唔高, 好抵食又值得食的一道菜!臨結帳前, 服務員都會問野食岩唔岩胃口呢度既服務員好好禮貌, 整餐飯都不停咁為你加茶, 超高水準服務再加人間美食, 下次出左糧才來食過!

少爺咕嚕肉,每舊咕嚕肉都炸得入味!

咕嚕肉的香味又加上酸甜既菠羅, 口感層次豐富, 好好食!

臨結帳前, 服務員都會問野食岩唔岩胃口

嗰日同兩個同事OT完之後,去旺角已經晚上九點半!同事們都想食小菜,可惜很多酒樓十點收,我哋唔想食得匆匆忙忙!我突然醒起「靚煲皇」四月之後有得特色小菜推出,識食嘅我,梗係叫同事一齊去食啦!同事佢哋話,呢間鋪係火鍋店嚟喎,點會有小菜架?🤨我同佢哋講:「我上年黎食個好好食架!好有特色!仲好特別添!不過佢哋只係供應到10月底!」同事們帶着半信半疑的心去試!我當然叫咗幾款我最心怡嘅小菜啦!首先一上嘅第一道菜係「口水雞」,個餸一上枱面,就即刻有陣陣嘅麻辣香味,雞肉滑滑,加上碎花生🥜,乾蔥同埋香蒜等等!味道配合得非常好!第二道菜係「 飄香胡椒蝦」,煮法用馬來西亞胡椒乾炒法,鮮海蝦開了兩邊加上黑椒,乾辣椒,同埋白胡椒粒嘅炒法,令到胡椒的香辣味充分帶出海的蝦肉甜美!加上炒得夠乾身又唔會太辣,蝦肉夠彈牙又夠爽身,蝦嘅甜味令到我好回味!👍🏼第三道小菜係個「帝王龍躉扣」出邊冇得食架!係用啲40幾斤50斤以上嘅龍躉魚嘅胃你整嘅,有好豐富骨膠原,同埋DHA,對於皮膚同埋心臟血管都非常好,而且炆得夠冧,薑蔥片的味道,令到龍躉球食落去唔會覺得腥,又可以補充靚女需要的骨膠原!第四道菜,「招牌小炒皇」最啱我哋追求小菜要夠

第四道菜,「招牌小炒皇」最啱我哋追求小菜要夠鑊氣的小菜,韭菜花炒得乾爽唔油膩,配上腰果由尤魚絲,蝦乾及脆芋頭絲等豐富味道!我哋幾個朋友好快食得飽飽!已經再冇能力叫其他小菜了!呢度啲小菜係「期限出品」所以特別多人喺四月之後嚟呢度,叫佢嘅高水準嘅特色小菜!👍🏻

2018-04-16
宵夜
  • 招牌小炒王
  • 帝王龍躉扣
  • 飄香胡椒蝦
去靚煲皇同朋友補祝生日, 呢間靚煲皇果然名符其實, 無令我地失望。我地點左老闆推介的 <招牌靚煲皇湯底> 同散叫左幾碟火鍋料, 等左一陣已經上齊晒。首先當然睇下<靚煲皇湯底>, 原來係海鮮+豬骨湯。值得一讚係湯底足料火喉夠, 好鮮甜直情可以就咁飲, 搞到我都忍唔住飲左碗湯, 入面d豬骨超軟淋俾我地清晒。連手切肥牛都咁靚極上黑豚肉除左火鍋配料, 仲有熟食的小菜可以散叫。我地點左兩個小食 <豉酒皇鵝腸>及<泰式墨魚餅> 都好入味, 大家一定要試下 😋我都好耐都沒試過一間湯底足料, 食材又新鮮的火鍋店, 價錢仲一點都唔貴, 屬於中價。今次朋友們都非常喜歡這間火鍋店,極力推介

招牌靚煲皇

首先當然睇下<靚煲皇湯底>, 原來係海鮮+豬骨湯
。值得一讚係湯底足料火喉夠, 好鮮甜直情可以就咁飲
, 搞到我都忍唔住飲左碗湯, 入面d豬骨超軟淋俾我地清晒。

手切肥牛

• 豉油皇鵝腸
  • 靚煲皇
  • 頂級手切肥牛
2018-04-16 170 瀏覽
星期六要招待朋友吃生日飯,朋友說想吃小菜,中式餐廳係不二之選,今次我們來到靚煲皇因為行完街既關係,去到靚煲皇已是9點多,所以都唔駛點等就已經有位,依排夜晚天氣唔熱又唔凍,所以坐戶外最舒服!當晚大家行完都比較肚餓,我哋2個人,總共點了3 個菜,3個都是我喜歡食既菜!其中包括:黃金炸大腸!相中可見,炸大腸非常多,成碟菜都炸得好乾身,沒有油。我好鍾意食炸大腸,特別係佢入面有好多膏,同出面食既感覺完全唔同,邪惡得黎唔多油,所以食落唔會覺得好肥!仲可以連埋波羅一齊食TIM花膠粟米羹,估唔到花膠非常多,口感軟林林又滋補,栗米羹味道岩岩好,唔會太淡或太濃味!用嚟送飯一流!少爺咕嚕肉,剩係個名都已經無得頂,令人好期待.酸甜醬汁令人開胃,咕嚕肉咬落好脆口,但又係做得好乾身,個醬汁唔會好傑,所以入口仲會感覺到咕嚕肉既味道,最後當然要食波羅啦!埋單3 百幾,依類型有小小質素既餐廳黎講算係差唔多,一分錢一分貨,呢個價錢係值得既!

其中包括:

2018-04-07 70539 瀏覽
復活節期間約了朋友吃飯,他在旺角放工順便在附近吃飯,他酷愛吃中菜,選擇了一間中餐廳。餐廳是靚煲皇,我們是看中了點三道小菜會送一碟紅香桂花糕才來,經過接待處才進入餐廳,不過由於我們沒有訂枱,室內已經爆滿,趁著天氣不凍又不熱的日刺,我們選擇了坐在室外呢。餐廳原本是火鍋專門店,其他客人看起來大部份都是吃火鍋,不過在準備接近夏天的日子也推出了多款小菜,我們2位怕熱人還是吃小菜吧先來一枝獅威爽一爽吧,價錢不太貴呢招牌小炒皇,苟菜炒得乾而不油,入口鮮甜.內裡用上新鮮芋頭切絲出來的芋頭絲,口感爽而不粉.跟苟菜一起入口更佳作為開頭的小吃也不錯接著來的是帝皇龍躉,由侍應開蓋更突顯菜式重要的感覺開蓋後相當多煙噴出來,熱辣辣相當吸引.份量看起來也不小,要立刻試吃呢龍躉扣是龍躉魚的胃,還要是25KG以上的大魚才會有呢,相當貴重的食材入口一樣沒有油膩的感覺,相反口感相當滑溜,骨膠源充足,魚油都鎖在裡面,入口後魚脂隨即慢慢滲出來,感覺不俗。其餘菜的部份也吸收了龍躉的味道,入口也是非常清甜由於我們加了飯,所以2道小菜加上飯後已經感到飽肚,紅香桂花糕還是留待下次吧餐廳環境不錯,夠氣派,適合家庭聚會或宴客,菜式水準也在

先來一枝獅威爽一爽吧,價錢不太貴呢

作為開頭的小吃也不錯

接著來的是帝皇龍躉,由侍應開蓋更突顯菜式重要的感覺

其餘菜的部份也吸收了龍躉的味道,入口也是非常清甜

餐廳環境不錯,夠氣派,適合家庭聚會或宴客,菜式水準也在平均之上。
2018-04-04 109 瀏覽
上個禮拜,有個好姊妹話帶我地去食好嘢。一見到個名「靚煲皇」我地話懶醒咁以為打邊盧,仲睇定叫咩湯底好點知佢話帶我地食小菜,真係估佢唔到首先嚟到嘅就係叫做靚煲皇小炒王,係好似用咗好多材料黎炒嘅,好似有韭菜腰果炸蝦乾炸芋頭絲同埋魷魚,出奇地好食,炒得好香。呢個係帝王龍躉扣,佢用咗個鐵鍋出嚟,所以出到嚟都熱辣辣香噴噴,仲出煙添。龍躉好似淨係用咗龍躉嘅魚皮,所以好似啫喱咁,好重骨膠原呢個就係特色馬來胡椒蝦,炒得好香。不過我覺得胡椒唔係太重,因為好怕胡椒味太重會好辣,但啲蝦有淡淡的胡椒味跟住就係口水雞,整得好靚,口水雞係偏向比較麻辣,可能面頭有好多辣椒啊,都係好滑同惹味,食完一舊會仲想再食嘅

點知佢話帶我地食小菜,真係估佢唔到

• 口水雞
第一次寫食評,今日我地去左打邊爐,林林總總五花八門選擇入面,今次黎到旺角靚煲皇 一黎到坐低,睇下有咩食先不過我地為左留前鬥後,呢次唔食小食啦 調味好方便,最鍾意整色整水 .醉雞鍋 - 濃濃地色既湯底,開頭有d 清湯楠feel,食到最後好有住家湯味,我同朋友各隊左兩碗 雞肉好滑,仲好多添,好好食 響鈴好脆,一落落個湯到索晒d 湯味,yummy,好大件,食完有小小飽肚啦 極尚牛肉- 用料十足,全部都係人工手切,牛味香濃,入口嫩滑,價錢唔貴,好抵食豚肉比較厚身,要放入湯到耐小小再食,先會熟透,肥瘦平均,肉味香濃,口感柔滑,入口好有油脂感,上等食材!!!