青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
餐廳裝修簡約精美, 座位寬敞舒適💺🌿🌴用了不少綠色植物同精美乾花作裝飾點綴🌸🌼💐☺️店員親切 有禮貌 服務態度良好🌟 環境不錯 就好似城市中的一個小後花園🏡適合影相打卡 📸主打創新東南亞泰菜🇹🇭🤩食物賣相精緻 又份量十足💞泰式生蝦 ($128): 3.8/5❄冰鎮住夠晒凍️🧊有6隻新鮮生蝦🧡大細啱啱好 (●´□`)♡肉質夠厚 有彈性 😍食落爽口鮮甜~~🧄連埋蒜片//辣椒片同秘制辣醬一齊食🌶超惹味 又開胃(๑ˊ͈ ॢꇴ ˋ͈)〜♡॰ॱ🦐泰式虎蝦金邊粉🥘 ($138): 4/5面頭放上兩大隻虎蝦🦐🦐虎蝦煎得好香 好大隻\(●´ϖ`●)/又爽口彈牙 鮮味十足♡♡♡配上酸甜啱啱好嘅金邊粉 𝐣𝐞𝐧𝐠金邊粉好惹味 麵質煙韌仲有好多其他配料(づ。◕‿‿◕。)づ有炒蛋, 豆乾, 🥜花生碎, 芽菜每一啖都好豐富食完都冇飽滯感💞唔錯╰(*´︶`*)╯🔥 路邊炭火蒜炒牛肉生菜包🥬 ($118): 4.5/5大大碟炒牛肉🐮啖啖甜蜜焦香嘅肉🍖同青椒🫑紅椒 蒜頭🧄包入清爽的生菜🥬加埋特製酸辣醬汁🌶口感豐富 肉質爆發 (●´∀`)ノ♡唔會好油膩🤭好香口 食完好滿足 ´͈ ᵕ `͈ ♡°◌̊💙💜蝶豆花青檸茶🧉(壺)($56): 4.

餐廳裝修簡約精美, 座位寬敞舒適💺
🌿🌴用了不少綠色植物同精美乾花作裝飾點綴🌸🌼💐

❄冰鎮住夠晒凍️🧊
有6隻新鮮生蝦🧡
大細啱啱好 (●´□`)♡
肉質夠厚 有彈性 😍
食落爽口鮮甜~~
🧄連埋蒜片//辣椒片同秘制辣醬一齊食🌶
超惹味 又開胃(๑ˊ͈ ॢꇴ ˋ͈)〜♡॰ॱ

🦐泰式虎蝦金邊粉🥘 ($138): 4/5

面頭放上兩大隻虎蝦🦐🦐
虎蝦煎得好香 好大隻\(●´ϖ`●)/
又爽口彈牙 鮮味十足♡♡♡
配上酸甜啱啱好嘅金邊粉 𝐣𝐞𝐧𝐠
金邊粉好惹味 麵質煙韌
仲有好多其他配料(づ。◕‿‿◕。)づ
有炒蛋, 豆乾, 🥜花生碎, 芽菜
每一啖都好豐富

💙💜蝶豆花青檸茶🧉(壺)($56): 4.5/5

叫咗一壺可以𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞💕
蝶豆花茶入口清甜 妤清新🍵
加入了蜂蜜調甜味🍯
甜味啱啱好 *:゚*。⋆ฺ(*´◡`)
自行加配青檸汁🍋
蝶豆花茶就是會由藍色變成紫色
顏色好靚 畫面治癒 (≧◡≦)♥︎♥︎

🍌🥞香蕉薄餅($78): 4.2/5

好掛住泰國嘅香蕉煎餅💞
香蕉薄餅🍌
抹上大量朱古力醬同煉奶🍫🥛
薄餅煎到微脆(◍•ᴗ•◍)
入面夾住一片片香蕉🤤
多重口感 𝐣𝐞𝐧𝐠( ˘ ³˘)♥
邪惡嘅香蕉薄餅😈
如果薄餅煎得更香脆就更好🫣

📍 青花 𝐂𝐡𝐚𝐦𝐩𝐚𝐤 (旺角)
🐰: 4.2/5

#eatwithkeikei #atumchampak
#sweetiedaily_mongkok

2022-06-16
  • 泰式虎蝦金邊粉
  • 蝶豆花青檸茶
  • 路邊炭火蒜炒牛肉生菜包
2022-06-21 32 瀏覽
作為一個泰式甜品愛好者特別鍾意芒果糯米飯龍眼冰椰子冰><今次我被其他foodie飲既嗰杯嘢飲吸引特意去左Search呢間青花一入到去心諗果然係人氣餐廳中午係坐滿曬人但係環境都會給予人一種高級感等左一陣先有位然後發現原來有得book如果想節省時間或者唔想排就記得啦
٩(´ε` ٩
~~~~~~~~~~~~~~~~~~♪ 路邊炭火蒜炒牛肉生菜包 $118 (8.5/10) Keto健康之選~因為個日唔想食太多澱粉質,蒜炒牛肉有好重的蒜味!所以我鍾意❤️而且生菜包住牛肉咁食感覺都清新!鍾意重味道/辣d既朋友可以考慮點辣醬-v-♪ 油酥手抓薄餅 $52 (8.5/10) 呢個係為左點奶油咖喱雞而叫的單單食感覺都好酥好鬆軟~♪ 馬薩拉奶油咖喱雞 $118 (9/10) 奶油咖喱雞好香好重奶油味~本身都幾怕好大陣香料味但係可以取得平衡而且雞塊嫩滑既同時數量都好多~薯仔都係難得地脆得黎淋~~將油酥餅浸落咖喱更加係絕配!♪ 芒果糯米飯 $78 (9.5/10) *推薦一上到黎真係驚喜左~係蝶豆花色呀同埋第一次食到有d熱辣辣既糯米飯但係估唔到同椰汁真係頗夾的面頭撒了些許烘乾椰子碎為整碟糯米
作為一個泰式甜品愛好者

但係環境都會給予人一種高級感
等左一陣先有位然後發現原來有得book
如果想節省時間或者唔想排就記得啦

٩(´ε` ٩

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪ 路邊炭火蒜炒牛肉生菜包 $118 (8.5/10)
Keto健康之選~
因為個日唔想食太多澱粉質,
蒜炒牛肉有好重的蒜味!所以我鍾意❤️
而且生菜包住牛肉咁食感覺都清新!
鍾意重味道/辣d既朋友可以考慮點辣醬-v-

♪ 油酥手抓薄餅 $52 (8.5/10)
呢個係為左點奶油咖喱雞而叫的
單單食感覺都好酥好鬆軟~

♪ 馬薩拉奶油咖喱雞 $118 (9/10)
奶油咖喱雞好香好重奶油味~
本身都幾怕好大陣香料味但係可以取得平衡
而且雞塊嫩滑既同時數量都好多~
薯仔都係難得地脆得黎淋~~
將油酥餅浸落咖喱更加係絕配!

♪ 芒果糯米飯 $78 (9.5/10) *推薦
一上到黎真係驚喜左~係蝶豆花色呀
同埋第一次食到有d熱辣辣既糯米飯
但係估唔到同椰汁真係頗夾的
面頭撒了些許烘乾椰子碎
為整碟糯米飯提高了層次和口感
芒果如果再甜一些的話就完美了><

♪ 龍眼冰奶蓋 $48 (10/10) *必點!~
個人鍾意非常鍾意呢杯野以致我要比滿分
首先面頭有碧綠粉紅龍鬚係奶蓋上面
打卡基本上係滿分咁制
而且三色冰內籠都好有特色~
奶蓋唔會過甜同埋椰奶都明顯飲到
再加上三色冰獨有的果凍
完全直中我的喜好呢~~

♪ 楊枝甘露奶蓋 $48 (8.5/10)
反倒其實我係為呢杯野而來
芒果唔算多而且不太甜有點兒失望
但係比料都算充足
不能說差但係有丁點兒失望而已

~~~~~~~~~~~~~~~

● ● 總結 ● ●
呢間嘢坐得好舒服同時
都食到好多東南亞特色小菜
而且食品製作都精美
個人認為餐廳值得這個價錢~
2022-06-21 39 瀏覽
位於旺角 The Forest 嘅泰國菜打卡聖地📸環境好似身處泰國 設計都好仔細 有種渡假感覺🏝🦀 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 ($138)好吸睛嘅炒飯因為用左藍蝶花炒飯係藍色 而且鋪滿左蟹肉 肉鬆 💙加左提子乾 炒香過嘅腰果重點係燒菠蘿 切到一片片好精緻🍍呢個炒飯絕對唔係得個樣幾有鑊氣同帶點甜甜味 推介💯🐖 炭燒豬頸肉 . 酸辣青醬 ($118) 係好大碟嘅豬頸肉🤤每一片都好大塊同厚肉配埋酸辣青醬 有D辣的後勁但酸酸地幾開胃👍🏻🥭 芒果糯米飯 ($78) 呢度甜品好有驚喜✨糯米飯都係用左藍蝶花 而且夠煙韌芒果幾甜 一啖飯再一啖芒果 加上椰汁 正🥥🍌 香蕉薄餅 ($78)好懷念泰國街頭嘅香蕉薄餅🇹🇭超邪惡但久唔久食一次係滿足的薄餅好薄 夾住香蕉片 🍌加左好多朱古力醬同煉奶一人只可以食最多2,3塊唔係會好漏🙌🏻🥛 蝶豆花椰子奶蓋 ($48) 係粉藍色飲品🦋顏值滿分 飲落有好香椰子味唔會太甜 奶蓋厚度適中
位於旺角 The Forest 嘅泰國菜打卡聖地📸
環境好似身處泰國
設計都好仔細 有種渡假感覺🏝

🦀 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 ($138)

好吸睛嘅炒飯因為用左藍蝶花炒
飯係藍色 而且鋪滿左蟹肉 肉鬆 💙
加左提子乾 炒香過嘅腰果
重點係燒菠蘿 切到一片片好精緻🍍
呢個炒飯絕對唔係得個樣
幾有鑊氣同帶點甜甜味 推介💯

🐖 炭燒豬頸肉 . 酸辣青醬 ($118)

係好大碟嘅豬頸肉🤤
每一片都好大塊同厚肉
配埋酸辣青醬 有D辣的後勁但酸酸地幾開胃👍🏻

🥭 芒果糯米飯 ($78)

呢度甜品好有驚喜✨
糯米飯都係用左藍蝶花 而且夠煙韌
芒果幾甜 一啖飯再一啖芒果 加上椰汁 正🥥

🍌 香蕉薄餅 ($78)

好懷念泰國街頭嘅香蕉薄餅🇹🇭
超邪惡但久唔久食一次係滿足的
薄餅好薄 夾住香蕉片 🍌
加左好多朱古力醬同煉奶
一人只可以食最多2,3塊
唔係會好漏🙌🏻

🥛 蝶豆花椰子奶蓋 ($48)

係粉藍色飲品🦋
顏值滿分 飲落有好香椰子味
唔會太甜 奶蓋厚度適中
2022-06-18
  • 芒果糯米飯
  • 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
𓈒𓏸𓐍位於旺角的The Forest商場的青花bookmark了很久終於吃到了!週六的下午1200一開店已經出現人龍輪候入座環境寬敞 有不少卡位和窗邊位置都非常舒適好喜歡他們的【酸辣鳳爪沙律】!中辣的口味吃得好過癮酸辣的醃汁非常清爽 帶有淡淡的青蘋果香(?)【南薑椰汁雞湯】令人喜出望外湯的質感幼滑 酸酸的味道十分開胃雞塊也有好好地調味過 肉質保持嫩滑【惹味拼盤】一次過滿足不同的口味雞皮卷一咬油香四溢 酸腸是地道的泰國風味兩種不同的沾汁有著不同的滋味【藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯】賣相非常不錯!藍色的炒飯非常特別 加上提子乾 菠蘿和蟹肉的鮮味菠蘿非常甜蜜多汁! 吃一口菠蘿再一口飯 鹹甜對比喜歡肉鬆放在旁的處理 隨著自己的口味適量拌進飯裡額外增添一份鹹香【香辣菠蘿梳打】口味獨特!微辣的口味鮮少在飲品裡嚐到喝起來酸酸甜甜 非常開胃【泰國珍珠奶茶奶蓋】是地道的泰茶口味加上奶蓋額外多一份綿密 小小的珍珠不會過硬過軟整體來說用餐體驗非常滿意環境舒適 店員反應迅速 食物擺盤好看而且好吃𓈒𓏸𓐍 𓇢 酸辣鳳爪沙律 ⑧②𓇢 白冬蔭功。南薑椰汁雞湯 (小) ⑧⑥𓇢 惹味拼盤 (小)⑨⑥(雞皮卷。酸腸。蝦卷。魚餅。雞棗

𓈒𓏸𓐍

位於旺角的The Forest商場的青花
bookmark了很久終於吃到了!

週六的下午1200一開店已經出現人龍輪候入座
環境寬敞 有不少卡位和窗邊位置都非常舒適
酸辣鳳爪沙律

好喜歡他們的【酸辣鳳爪沙律】!中辣的口味吃得好過癮
酸辣的醃汁非常清爽 帶有淡淡的青蘋果香(?)
白冬蔭功。南薑椰汁雞湯 (小)

【南薑椰汁雞湯】令人喜出望外
湯的質感幼滑 酸酸的味道十分開胃
雞塊也有好好地調味過 肉質保持嫩滑
惹味拼盤 (小)

【惹味拼盤】一次過滿足不同的口味
雞皮卷一咬油香四溢 酸腸是地道的泰國風味
兩種不同的沾汁有著不同的滋味
藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯

【藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯】賣相非常不錯!
藍色的炒飯非常特別 加上提子乾 菠蘿和蟹肉的鮮味

整體來說用餐體驗非常滿意
環境舒適 店員反應迅速 食物擺盤好看而且好吃

𓈒𓏸𓐍

𓇢 酸辣鳳爪沙律 ⑧②
𓇢 白冬蔭功。南薑椰汁雞湯 (小) ⑧⑥
𓇢 惹味拼盤 (小)⑨⑥
(雞皮卷。酸腸。蝦卷。魚餅。雞棗)
𓇢 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 ①③⑧
𓇢 香辣菠蘿梳打 ③⑧
𓇢 泰國珍珠奶茶奶蓋 ④⑧

【用餐時間90分鐘】

2022-06-19
15 分鐘 (堂食)
酸辣鳳爪沙律
白冬蔭功。南薑椰汁雞湯 (小)
惹味拼盤 (小)
香辣菠蘿梳打
  • 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
  • 惹味拼盤(小)
2022-06-20 47 瀏覽
呢一間喺the forest嘅泰國餐廳 個人真係超鍾意🇹🇭環境好靚 坐得好舒服😌🌳 呢到嘅生菜包必食🥬同平時唔同 佢唔係包豬肉碎 而係包炭火蒜炒豬腩肉🐷燒得好香口 好惹味 再配埋生菜正!
2022-06-19 49 瀏覽
“藍碟花蟹肉菠蘿炒飯”($138)“馬薩拉香料牛肉咖喱”($128)“炭燒豬肉串燒沙嗲(4串)”($76)“油酥手抓薄餅(3片)”($52)“蝶豆花青檸茶”($56/壺)呢間喺旺角嘅青花一向都好有人氣早幾日5點左右經過發現有啲位一於入去食返個Early Dinner🥰Menu上面好多菜式選擇都幾多藍碟花蟹肉菠蘿炒飯就最吸引到我😍啲飯落咗碟豆花煮所以係深藍色💙加上大量蟹肉🦀,菠蘿🍍,肉鬆,腰果,提子乾🍇食落味道甜甜地口感又豐富☺️旁邊仲有幾舊又大又甜又多汁嘅燒菠蘿🤤另外叫咗個馬薩拉香料牛肉咖喱🐮咖喱香料味比想像中濃郁又香辣,好惹味🤤牛肉大大件,食落軟腍一啲都唔韌☺️裏面仲有薯仔,秋葵,茄子等蔬菜食得咖喱又點少得配返份油酥薄餅😛呢道嘅薄餅上枱時漲卜卜好得意😝酥脆得嚟又唔會太油膩,點咖喱就岩哂😋最後仲要咗份炭燒豬肉串燒沙嗲🐷一份有4大串,食落好香炭燒味☺️而且啲肉仲唔會太乾柴柴😚配埋個濃濃嘅沙嗲醬一流😋飲品方面叫咗一壺蝶豆花青檸茶share用碗裝住超有儀式感😆打卡一流😆味道酸酸甜甜咁好解渴☺️份量夠哂多4個人share都夠飲🤣
“藍碟花蟹肉菠蘿炒飯”($138)

“馬薩拉香料牛肉咖喱”($128)

“炭燒豬肉串燒沙嗲(4串)”($76)

“油酥手抓薄餅(3片)”($52)

“蝶豆花青檸茶”($56/壺)

呢間喺旺角嘅青花一向都好有人氣

早幾日5點左右經過發現有啲位

一於入去食返個Early Dinner🥰

Menu上面好多菜式選擇都幾多

藍碟花蟹肉菠蘿炒飯就最吸引到我😍

啲飯落咗碟豆花煮所以係深藍色💙

加上大量蟹肉🦀,菠蘿🍍,肉鬆,腰果,提子乾🍇

食落味道甜甜地口感又豐富☺️

旁邊仲有幾舊又大又甜又多汁嘅燒菠蘿🤤

另外叫咗個馬薩拉香料牛肉咖喱🐮

咖喱香料味比想像中濃郁又香辣,好惹味🤤

牛肉大大件,食落軟腍一啲都唔韌☺️

裏面仲有薯仔,秋葵,茄子等蔬菜

食得咖喱又點少得配返份油酥薄餅😛

呢道嘅薄餅上枱時漲卜卜好得意😝

酥脆得嚟又唔會太油膩,點咖喱就岩哂😋

最後仲要咗份炭燒豬肉串燒沙嗲🐷

一份有4大串,食落好香炭燒味☺️

而且啲肉仲唔會太乾柴柴😚

配埋個濃濃嘅沙嗲醬一流😋

飲品方面叫咗一壺蝶豆花青檸茶share

用碗裝住超有儀式感😆打卡一流😆

味道酸酸甜甜咁好解渴☺️

份量夠哂多4個人share都夠飲🤣
【青花】🍃位於旺角The Forest一樓,之前同朋友行商場見到呢間餐廳,已經被佢外表吸引,今次終於去左食了💚餐廳走大自然風格,室內擺放左芒草、乾花,環境好優閒舒適,室外仲有一塊綠油油既草地💚今次好幸運地坐到窗邊位,睇到塊草地心情都特別好🥰❥ 酸辣鳳爪沙律 $82完全無骨~酸甜中帶少少辣,好醒胃💫❥ 炭燒豬頸肉•酸辣青醬 $118豬頸肉份量好多😳好厚身,油脂比例唔錯🥰一定要沾埋泰式酸辣青醬,夠晒惹味!但真係有d辣🌶結果我地係又要辣又要食🤣好彩仲配埋少量沙律🥗可以平衡一下辣既感覺😛❥ 雞皮卷 $82‼️非常驚喜😍😍😍即叫即炸🔥外皮好香脆,內裡既雞肉餡嫩滑多汁🤩沾埋泰式甜酸醬更加好食😋❥ 芒果糯米飯 $78糯米飯加左碟豆花,所以係藍色💙好特別好靚呀☺️芒果肉厚多汁🥭食落夠清甜!❥ 泰國珍珠奶茶奶蓋 $48一聽個名就知係邪惡野🤩但係我鍾意🤭奶茶底好香濃,又唔會太甜~啜埋面上面層奶蓋,大滿足💝❥ 鮮熱情果梳打 $42見到呢杯既造型我地都一齊驚嘆左😳估唔到賣相咁靚!!真係有舊熱情果喺度😆飲落酸酸甜甜,好refreshing✨

❥ 酸辣鳳爪沙律 $82
完全無骨~酸甜中帶少少辣,好醒胃💫

❥ 炭燒豬頸肉•酸辣青醬 $118
豬頸肉份量好多😳好厚身,油脂比例唔錯🥰
一定要沾埋泰式酸辣青醬,夠晒惹味!
但真係有d辣🌶結果我地係又要辣又要食🤣
好彩仲配埋少量沙律🥗可以平衡一下辣既感覺😛

❥ 雞皮卷 $82
‼️非常驚喜😍😍😍

❥ 芒果糯米飯 $78

❥ 泰國珍珠奶茶奶蓋 $48
一聽個名就知係邪惡野🤩但係我鍾意🤭
奶茶底好香濃,又唔會太甜~
啜埋面上面層奶蓋,大滿足💝

❥ 鮮熱情果梳打 $42
見到呢杯既造型我地都一齊驚嘆左😳
估唔到賣相咁靚!!真係有舊熱情果喺度😆
飲落酸酸甜甜,好refreshing✨
2022-06-11
午餐
2022-06-17 114 瀏覽
夜晚去開旺角,見唔少人推薦呢間餐廳,所以就即刻book枱一試,去到餐廳,環境非常好,職員都好有禮貌,訂咗5點半既枱,去到見到無咩人以為無咩人幫襯先發現張張枱上面都放咗個留座既牌仔好彩咁早去同埋有book到枱我地叫咗個泰式虎蝦金邊粉($138),馬薩拉奶油咖哩雞($118)另加白飯($15),油酥手薄抓餅($52),泰式珍珠奶茶奶蓋($48)咖哩唔記得咗影相薄餅真係好好食,見到咁多人推薦,我都唔執輸,叫咗個薄餅加咖哩,但反而同個薄餅唔係好夾,兩樣分開黎食味道會更好🤣🤣(叫完先發現用黎點薄餅既應該係叫紅咖哩個款先岩)金邊粉炒得好入味,呢個份量同味道黎講都對得住佢既價錢,個人對燒蝦真係無法抗拒,佢呢碟仲比夠兩隻(通常啲餐廳都係就咁一隻就算),兩個人食都易啲share ! 另外個薄餅真係勁勁勁勁正,咩都唔點就咁食都好有味好好食,52蚊就足足有3塊,黎到個陣仲係漲卜卜熱辣辣。奶茶方面個茶底就係正宗泰式奶茶味,珍珠就有少少失色,無咩甜味,奶蓋方面都好正!好creamy,下次經開應該都會買杯takeaway🤣不過咖哩方面我記麻麻地,呢個咖哩口味唔係太岩我,硬係有種唔知咩國家(印度?)既咖哩味咁,不過
好彩咁早去同埋有book到枱

泰式珍珠奶茶奶蓋

咖哩唔記得咗影相

另外個薄餅真係勁勁勁勁正,咩都唔點就咁食都好有味好好食,52蚊就足足有3塊,黎到個陣仲係漲卜卜熱辣辣。奶茶方面個茶底就係正宗泰式奶茶味,珍珠就有少少失色,無咩甜味,奶蓋方面都好正!好creamy,下次經開應該都會買杯takeaway🤣不過咖哩方面我記麻麻地,呢個咖哩口味唔係太岩我,硬係有種唔知咩國家(印度?)既咖哩味咁,不過同行朋友就好岩個種味用咗黎送飯食

總結:推薦,味道好,位置方便,服務好,值得一試!(建議book定枱先)
2022-06-16
泰式珍珠奶茶奶蓋
  • 泰國珍珠奶茶奶蓋
When it comes to summer, I would always crave for some Thai food just like I would crave for ice cream or shaved ice during winter time. So a Thai meal by the garden was on my weekend bucket list 😆𝗚𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 𝗦𝘁𝗶𝗿 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗕𝗲𝗹𝗹𝘆 𝗟𝗲𝘁𝘁𝘂𝗰𝗲 𝗪𝗿𝗮𝗽 路邊炭火豬腩肉生菜包This was the delight of the meal. Thought it would be a minced version but turn out this sliced version gave a very happy chewy twist to the classic. In terms of flavour, I liked the strong chillii honey base. The sauce on side was superb too. Just wr

路邊炭火豬腩肉生菜包

This was the delight of the meal. Thought it would be a minced version but turn out this sliced version gave a very happy chewy twist to the classic. In terms of flavour, I liked the strong chillii honey base. The sauce on side was superb too. Just wrap some garlic confit and some chucks of pork belly in a perfectly cut lettuce! Amazing😍

𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗧𝗶𝗸𝗸𝗮 𝗠𝗮𝘀𝗮𝗹𝗮 馬薩拉香料牛肉咖哩
馬薩拉香料牛肉咖哩

The curry was strong in coconut flavour with lots of beef and vegetables hidden🥘 I personally loved the vege even more than the beef since the sweetness and mild spice from the curry lighted up the veges a lot!

𝗥𝗼𝘁𝗶 𝗣𝗮𝗿𝗮𝘁𝗵𝗮 油酥手抓薄餅
油酥手抓薄餅

A roti is a must when having curry🙌🏼 This puffy one was super crispy and chewy at the same time. Known as my favourite texture. I can easily finish all 3 by myself! Remember to order it despite it might be a little bit pricy. You will not regret it 🤤

𝗣𝗮𝗱 𝗧𝗵𝗮𝗶 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗞𝗶𝗻𝗴 𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻 泰式虎蝦金邊粉
泰式虎蝦金邊粉

The size of the prawns surprised me. The noodle was on the sweet and sour side while the charred prawn gave the savory notes. The portion was really generous that I already felt full after the prawn 🦐

𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼 𝗦𝘁𝗶𝗰𝗸𝘆 𝗥𝗶𝗰𝗲 芒果糯米飯
芒果糯米飯

The national dish of Thailand🇹🇭 I love the dried coconut shreds on top for extra crispy texture and more coconut flavour. I also love the warm rice that it proved they are made to order and fresh!
路邊炭火豬腩肉生菜包
馬薩拉香料牛肉咖哩
芒果糯米飯
🏝鬧市舒適新派東南亞菜🏝推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️去波鞋街唔一定買波鞋,去The Forest 搵食都唔錯呀~餐廳名字優雅帶著詩意,店內以木、白和金三色裝潢,圓波波乾花吊燈,更添舒適氣氛🦐泰式生蝦 HKD128✨落單時店員推介菜式,每日採用活蝦限量供應,外觀睇落閃亮有別一般餐廳;食落鮮味,爽口彈牙又厚肉;加埋生蒜片、辣椒粒同芫茜,點埋醬汁味道更豐富,大愛❣️ (閃令令係新鮮生蝦先有㗎,急凍係啞色的)🥗泰式豬頸肉沙律 HKD86✨香烤微脆脆豬頸肉,份量唔少又大塊,食落爽口唔鞋又無渣,配埋爽脆青瓜、車厘茄、芹菜等等,沙律微辣帶酸好開胃🥘馬薩拉香料牛肉咖喱HKD128✨咖喱味道牛肉食落濃郁,配上唔同蔬菜如山葵、薯仔、茄子、蓮藕等等,加埋香料味道濃郁的咖喱好好食🫓油酥手抓薄餅 HKD52/3片✨3片?係3個熱焫焫漲卜卜的香脆手抓餅喎~就咁食都好好味,蘸埋咖喱汁仲滿足🥭芒果糯米飯 HKD78✨藍色碟豆花糯米飯的吸引力,食落軟糯,配上鮮甜芒果同椰漿好好食,仲有烤椰子乾,Menu上最受歡迎甜品當之無愧🥛楊枝甘露奶蓋 HKD48✨材料十足嘅楊枝甘露,果香且甜的芒果蓉及脆卜卜多汁柚子肉,夾雜綿滑奶香奶蓋,好滿足
🏝鬧市舒適新派東南亞菜🏝

🥭芒果糯米飯 HKD78
楊枝甘露奶蓋  & 泰國奶茶
楊枝甘露奶蓋  & 泰國奶茶

🥛楊枝甘露奶蓋 HKD48
✨材料十足嘅楊枝甘露,果香且甜的芒果蓉及脆卜卜多汁柚子肉,夾雜綿滑奶香奶蓋,好滿足~

🧊泰國奶茶 HKD38
✨奶茶香醇唔澀,甜度適中

🌟整體食物水準高質,店員反應迅速有禮,主動加水及收拾餐具,推介❣️

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❤️❣️
環境 ❤️❤️❤️❤️🤍
服務 ❤️❤️❤️❤️❣️
🔖 青花
🪑 旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖
  • 楊枝甘露奶蓋
  • 芒果糯米飯
  • 泰式生蝦
  • 泰式豬頸肉沙律
  • 馬薩拉香料牛肉咖喱
  • 泰國奶茶
想試旺角The Forest嘅 「青花」呢間泰國菜好耐🤣餐廳裝修得好靚🤪好多打卡位😆好似成間cafe feel 嘅泰國餐廳🤣⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
▫️路邊炭火蒜炒豬腩生菜包($118)8/10▫️炭燒豬頸肉配酸辣青醬($118)8/10▫️油酥手抓薄餅(3塊)($52) 8.2/10▫️馬薩拉香料牛肉咖喱($118) 7.5/10▫️芒果糯米飯($78) 8/10▫️楊枝甘露奶蓋($48) 7.8/10豬腩生菜包嘅豬腩肉好肥美🥰夾住生菜食唔會好膩🤣而且生菜係可以無限refill㗎🤣唔驚冇哂生菜😝 豬頸肉燒得好香脆爽口配埋特制酸辣青醬好好味😋而牛肉咖喱就比較普通,好似平時食到嘅日式咖哩嘅味道🤣但油酥手抓薄餅就好出色,有塊3大塊脹卜卜嘅手抓薄餅,煎得好脆好香,點咖哩一流,如果咖哩可以好味啲就very good👍🏻 芒果糯米飯唔錯,用上藍碟花嘅糯米飯好香,伴碟仲有杏仁脆乾,芒果如果再甜啲就好🤣楊枝甘露奶蓋唔會死甜,而奶蓋亦比較淡身,令楊枝甘露帶有淡淡奶味😆⋆ ⋆ ⋆ ⋆
⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
▫️芒果糯米飯($78) 8/10
▫️楊枝甘露奶蓋($48) 7.8/10

豬頸肉燒得好香脆爽口配埋特制酸辣青醬好好味😋

⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🥢泰式虎蝦金邊粉 $138賣相吸引😍 兩隻虎蝦好大隻 肉質爽彈😌金邊粉份量好多👍🏻 而且炒得都幾乾身 麵條質感煙靭😋 撈埋雞蛋絲 花生同埋青檸汁一齊食 味道酸酸甜甜🤤.🍤荔枝菠蘿紅咖喱大蝦 $128大蝦剝左殼啖啖肉🥰 配料都有好豐富 有茄子秋葵菠蘿🍆 全部都好索咖喱汁😋估唔到荔枝同埋咖喱都幾夾🤓 荔枝清甜配埋咖喱嘅辣🔥.🥠油酥手抓薄餅 $52薄餅脹卜卜好大個😍 拎上手熱辣辣🔥烤得酥脆 點咖喱汁一流🤤.🐷炭燒豬頸肉 • 酸辣青醬 $118每次食泰國菜都會叫豬頸肉😌 呢間都燒得好好食😬 分量多而且每件都肥瘦均勻 再配埋酸辣青醬好惹味😋.🌶冬陰功梳打 $42🥥蝶豆花椰子奶蓋 $48兩杯飲品最深刻係冬陰功梳打 酸酸辣辣嘅味道配埋梳打 係好清新嘅感覺☺️ 而且再加咗黑胡椒粒 味道更加刺激😆
🥢泰式虎蝦金邊粉 $138

🐷炭燒豬頸肉 • 酸辣青醬 $118

🌶冬陰功梳打 $42
🥥蝶豆花椰子奶蓋 $48
2022-06-14 36 瀏覽
餐廳主打新派東南亞菜 食物擺盤精緻 裝修以小盆栽及花卉為主 綠意盎然 彷如置身於城市的後花園 感覺悠閒舒適.馬薩拉香料以大蒜 薑 洋蔥 印度辣椒等製成 牛肉煮得軟腍 咖哩惹味帶微辣 配上酥脆的手抓薄餅同吃 口感層次豐富🥘豬頸肉肉質軟彈 蘸上泰式酸辣醬汁 醒神開胃 頗適合夏天進食 .另外生菜包有牛肉和豬肉選擇 本來以為牛肉會是免治牛肉碎 原來是一片片牛肉 包上生菜包同吃口感飽滿 只是略為有點乾柴 沾上帶微辣的泰式醬汁 風味更佳💆🏻‍♀️
  • 炭燒豬肉串燒沙嗲
  • 豬頸肉
之前係ig見到佢嘅香蕉薄餅好吸引🍌🥰 所以講唔停同朋友前排就嚟咗試吓啦~✔️泰式虎蝦金邊粉 $138呢個好有驚喜!佢嗰兩隻虎蝦係超級大隻😲 仲要係爽彈鮮甜嗰種 完全冇誇張 金邊粉亦都好夠酸 講唔停好鍾意❤️✔️路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118講唔停覺得呢個係全餐飯最好食嘅‼️‼️有冇人同講唔停一樣平時去韓燒一定會嗌五花腩🥓 而呢到個豬腩食落一啲都唔肥膩 肥瘦均勻👍🏻 佢本身自己已經好夠味 仲要配埋嗰個酸辣嘅汁 超級加分 真心超推介💯✔️泰脆炸豬手 $148豬手個皮烤得好脆身😋 雖然肉質未至於話好軟嫩 但係食落啖啖肉好滿足🥰✔️香蕉薄餅 $78好少餐廳會有呢個甜品 欣賞佢就算加咗朱古力醬同煉奶都唔會太甜🍫 如果再煎得脆身少少就Perfect啦😚✔️楊枝甘露奶蓋 $ 48整體來講 講唔停覺得呢間餐廳質素都唔錯😛必定要試佢哋個炒豬腩生菜包!

✔️泰式虎蝦金邊粉 $138

✔️路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118

✔️泰脆炸豬手 $148

✔️香蕉薄餅 $78

✔️楊枝甘露奶蓋 $ 48

2022-06-13 341 瀏覽
🌸旺角泰國菜🌸青花🍽旺角的餐廳林立,而今天我便相約好友到了旺角波鞋街附近的一間主打精緻高質泰國菜的餐廳-「 青花」品嚐是日午餐❗餐廳鋪面寬敞,裝修簡約精美,座位寬敞舒適,有精美簡約乾花佈置點綴❗店員十分親切殷勤有禮,店員細心為客人下單及不時收拾碗碟。我們一行2人點了以下餐點:1️⃣🌟藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138賣相精美,粒粒炒飯呈夢幻蝶豆花的粉嫩藍色,還配有鮮香蟹肉、原條清甜多汁菠蘿肉;還有香炒腰果、香脆可口肉鬆等,配搭豐盛,集色、香、味於一身❗2️⃣🌟大蝦冬蔭公(小) $96冬蔭公湯即叫即製,海鮮湯配料非常豐富,有鮮味肥美的大蝦、蕃茄及香菇等,味道酸酸辣辣,非常醒胃❗3️⃣🌟惹味泰式小食拼盤(小)$96小食拼盤有多款泰國傳統風味小食,當中包括嫩滑雞皮卷、彈牙酸腸、蝦卷、魚餅及惹味雞棗,小食帶淡淡焦香,口感不會韌,配搭滋味泰式辣醬及香草醬,味道相當惹味。4️⃣🌟油酥手抓薄餅(3片)$52手抓薄餅份量十足,非常大片,薄餅呈金黃色,質感香酥脆口,無論單或配搭咖喱或冬蔭公湯也非常惹味❗️5️⃣🌟泰國咸檸梳打 $36青檸梳打含有新鮮爆汁開胃咸青檸,味道酸酸甜甜,又帶點咸味,十分開胃❗6️⃣🌟柑橘酸梅汁 $36柑橘酸梅汁
🌸旺角泰國菜🌸青花🍽

我們一行2人點了以下餐點:

1️⃣🌟藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138

2️⃣🌟大蝦冬蔭公(小) $96
大蝦冬蔭公(小)

3️⃣🌟惹味泰式小食拼盤(小)$96
惹味泰式小食拼盤(小)

4️⃣🌟油酥手抓薄餅(3片)$52
油酥手抓薄餅(3片)

5️⃣🌟泰國咸檸梳打 $36
泰國咸檸梳打

6️⃣🌟柑橘酸梅汁 $36
柑橘酸梅汁以開胃酸梅及新鮮柑橘調製成,味道清甜開胃,消暑、解膩一流!
柑橘酸梅汁

🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

🔖整體評分
美味指數:⭕⭕⭕⭕️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
抵食指數:⭕⭕⭕⭕️
5⭕️為滿分

總括而言,此餐廳的食物質素高,食物即叫即製,座位寬敞,餐廳地點鄰近旺角站,絕對是旺角一帶高質精緻滋味泰國菜之選❗

📍青花 (The Forest) (旺角):旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖
2022-06-12
10 分鐘 (堂食)
藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
大蝦冬蔭公(小)
惹味泰式小食拼盤(小)
油酥手抓薄餅(3片)
泰國咸檸梳打
柑橘酸梅汁
  • 惹味拼盤
  • 手抓餅
  • 藍蝶花菠蘿蟹肉炒飯
  • 小食併盤
  • 大蝦冬蔭公 (小)