青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
YEAH有三日連假!放工後約咗朋友喺旺角食飯,去咗波鞋街附近The Forest 既青花食泰國野😙估唔到平日夜晚8點都座無虛席😳!餐廳啲裝修都幾靚,用咗好多芒草、乾花做佈置,望落去都好舒服。我哋揀咗一個主食,加小食同飲品~🔸 泰式豬頸肉沙律🥗有好多片豬頸肉,燒得幾香口,唔會好肥。有啲豆角、洋蔥、芹菜,沙律汁酸酸辣辣,都幾開胃!🔸 惹味拼盤👍🏻我哋叫咗一個細嘅拼盤,分別有雞皮卷、酸腸、蝦卷、魚餅、雞棗。我覺得雞皮卷係最好食,簡直可以單點呢個小食,外面雞皮炸得香脆,完全沒有油膩的感覺,中間包着的雞肉亦很嫩滑,相當可口好食!🔸 香辣蟹蒜炒麵🦀平時食泰國嘢多數都叫Pad thai、炒河等等,今次見到呢個炒麵覺得幾特別,一於試吓!炒麵都幾惹味,微辣,而且用左油麵,幾有嚼勁,連同蟹肉、蛋碎、菇菇食,都唔錯!🔸 白冬陰功 •南薑椰汁雞湯我第一次飲白冬陰功😳🙈你當係酸酸地嘅椰汁雞湯,雞肉係燒過的,雞肉的份量超級多,呢個湯可以兩至三個人share😋🔸 鮮熱情果梳打🍹食咗幾樣嘢都辣辣地,叫杯梳打就啱晒,原隻熱情果果肉都到咗落梳打,飲落去好有口感,超爽~📍#青花 (The Forest) (#旺角美食)旺角

🔸 泰式豬頸肉沙律🥗

🔸 惹味拼盤👍🏻

🔸 香辣蟹蒜炒麵🦀

🔸 白冬陰功 •南薑椰汁雞湯

🔸 鮮熱情果梳打🍹

📍#青花 (The Forest) (#旺角美食)

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️Instagram @eatistruelove.hk 🌟
2022-06-04 1377 瀏覽
呢間泰菜見人打卡就打得多 一直未有機會試 朋友話佢哋轉左餐牌 咁就一於喺假期之前一晚過嚟試吓 用美食迎接假期😍*""*.·°∴ ☆…·…·…·…·…·…·…·☆·°*""*. .*""*.·°∴ ☆…·…·…🥗泰式涼拌茄子沙律 $78食泰國嘢係絕對唔可以唔食沙律呢樣開胃菜!泰式酸辣汁幾時都咁吸引🤩茄子🍆大件上😂另有青瓜🥒秋葵 全部索哂醬汁係一流!🥘馬薩拉奶油咖喱雞 $118平時都多數食紅黃咖喱🥘但今次揀樣特別啲嘅。佢比平時嘅黃咖喱更濃郁,香料味十足🌶入面除左有雞,仲有薯仔🥔蓮藕、茄子🍆呢款建議配薄餅🫓冇咁滯😆🫓油酥手抓薄餅 $52呢個驚喜呀!我以為係薄薄地3片咁🫓原來係3個波😆好大件好酥脆 所以揀咖喱嘅你要嗌!🥢篤篤炒卜卜蜆 $128🌶香辣、惹味十足嘅炒蜆!比大排檔豉椒炒蜆多左陣香辣味🌶有少少似豆板醬😆重點係每隻蜆都勁!大!隻!全碟都係!唔係得個殼嗰啲🥬馬拉盞炒芥蘭 $78🧋泰國珍珠奶茶奶蓋 $48我係衝着呢杯嘢黎!作為泰茶加珍奶加奶蓋忠粉 呢杯嘢一次過滿足哂我所有願望😍😍🥹🥹🧋佢又唔算好甜啊 仲有咁creamy又唔漏嘅奶蓋 I love it!!🧡

🥗泰式涼拌茄子沙律 $78

篤篤炒卜卜蜆
馬拉盞炒芥蘭
泰國珍珠奶茶奶蓋
2022-06-01 1054 瀏覽
𝗵𝗮𝗱 𝗮𝗻 𝗮𝗺𝗮𝘇𝗶𝗻𝗴 𝘁𝗵𝗮𝗶 𝗺𝗲𝗮𝗹 𝗮𝘁 @atumchampak 𝗮𝗻𝗱 𝗶'𝗺 𝗵𝗼𝗻𝗲𝘀𝘁𝗹𝘆 𝘀𝘂𝗿𝗽𝗿𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗵𝗼𝘄 𝗱𝗲𝗹𝗶𝗰𝗶𝗼𝘂𝘀 𝘁𝗵𝗲𝗶𝗿 𝗱𝗶𝘀𝗵𝗲𝘀 𝘄𝗲𝗿𝗲! 𝘁𝗵𝗲 𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗿𝗶𝗰𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗼𝗺 𝘆𝘂𝗺 𝘀𝗼𝘂𝗽 𝘄𝗲𝗿𝗲 𝘃𝗲𝗿𝘆 𝘁𝗮𝘀𝘁𝘆 𝗯𝘂𝘁 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗲𝗲𝗽 𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝘁𝗼𝗺 𝘆𝘂𝗺 𝘄𝗶𝗻𝗴𝘀 𝘄𝗮𝘀 𝗱𝗲𝗳𝗶𝗻𝗶𝘁𝗲𝗹𝘆 𝗺𝘆 𝗳𝗮𝘃𝗼𝗿𝗶𝘁𝗲😋 𝗶𝘁 𝘄𝗲𝗻𝘁 𝘀𝗼 𝘄𝗲𝗹𝗹 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝘁𝗵𝗲 𝗽𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 𝘁𝗼𝗺 𝘆𝘂𝗺 𝘀𝗼𝗱𝗮 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗰𝗵𝗶𝗹𝗶 𝗼𝗻 𝘁𝗼𝗽!𝗲𝘃𝗲𝗿𝘆 𝗷𝘂𝘀𝘁 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗴𝗿𝗲𝗮𝘁 𝗮𝗻𝗱 𝘄𝗲𝗹𝗹 𝗽𝗿𝗲𝘀𝗲𝗻𝘁𝗲𝗱✨.幾年前已經食過幾次嘅 @atumchampak 原來已經轉咗menu,仲記得當年比佢個爆谷龍鬚糖花生醬雪糕驚艷到!不過嘢食依舊無令人失望,蟹肉炒飯除咗菠蘿粒仲有原條燒菠蘿,加埋鮮甜蟹肉同提子乾炒得好惹味,漲卜卜手抓餅索哂白冬蔭公湯汁,好鍾意佢夠creamy夠酸,不過最出色都係冬陰功雞翼,酸辣度十中又夠大隻!最後芒果糯米飯同兩杯飲品一樣無失望,唔會死甜又食到生
幾年前已經食過幾次嘅 @atumchampak 原來已經轉咗menu,仲記得當年比佢個爆谷龍鬚糖花生醬雪糕驚艷到!不過嘢食依舊無令人失望,蟹肉炒飯除咗菠蘿粒仲有原條燒菠蘿,加埋鮮甜蟹肉同提子乾炒得好惹味,漲卜卜手抓餅索哂白冬蔭公湯汁,好鍾意佢夠creamy夠酸,不過最出色都係冬陰功雞翼,酸辣度十中又夠大隻!最後芒果糯米飯同兩杯飲品一樣無失望,唔會死甜又食到生果本身甜味,鍾意泰菜又想坐得舒服嘅不妨一試!
白冬蔭公·南薑椰奶雞湯
香辣菠蘿梳打
白冬蔭公·南薑椰奶雞湯
香辣菠蘿梳打
2022-05-31 54 瀏覽
青花 Champak @ 旺角 Mong Kok📍旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖📍Shop 107-108, 1/F, The Forest, 17 Nelson Street, Mong Kok幾年前食過一次今次再食,發現餐廳座位既SETTING好少有少少改變印象中上次黎食感覺上坐得逼D同埋環境嘈D今次感覺上餐廳開揚左泰式生蝦 $128基本上每次食泰菜,如果MENU有既話一定會點既ITEM雖然得五隻,但唔係普通雪藏貨,生蝦比較厚身少少同埋質地有彈性篤篤炒卜卜蜆 $128蜆肉唔會細細粒無肉食,都幾鮮味,醬汁甜甜辣辣香辣蟹蒜炒麵 $118一上枱就聞到好香蟹油加蒜香,蟹肉份量絕對唔吝嗇泰國奶茶 $38楊枝甘露奶蓋 $48配左奶蓋反而無咁甜,飲落會解渴DSony A7ii + Sony FE 40mm f2.5G
青花 Champak @ 旺角 Mong Kok

幾年前食過一次
今次再食,發現餐廳座位既SETTING好少有少少改變
印象中上次黎食感覺上坐得逼D同埋環境嘈D
今次感覺上餐廳開揚左

泰式生蝦 $128
基本上每次食泰菜,如果MENU有既話一定會點既ITEM

篤篤炒卜卜蜆 $128
蜆肉唔會細細粒無肉食,都幾鮮味,醬汁甜甜辣辣

香辣蟹蒜炒麵 $118
一上枱就聞到好香蟹油加蒜香,蟹肉份量絕對唔吝嗇

泰國奶茶 $38

楊枝甘露奶蓋 $48
配左奶蓋反而無咁甜,飲落會解渴D

2022-05-29
2022-05-30 37 瀏覽
係The Forest入面,環境乾淨舒服,落地玻璃外仲有一片草地~ 食物都好高質😍✨炭燒豬肉串燒沙嗲($76/4串)✨馬薩拉奶油咖喱雞($118)✨白飯 ($15)✨泰式虎蝦金邊粉 ($138)✨香蕉薄餅($78)✨泰象青檸梳打 ($36)小食揀左炭燒豬肉串燒沙嗲,燒得超香,而且燒完都唔會乾,帶少少香茅味,點埋呢個沙嗲汁食超級正!主食我哋試咗兩款,馬薩拉奶油咖喱雞同泰式虎蝦金邊粉,2樣都好正好岀色😍 馬薩拉奶油咖喱雞,雞肉好大舊好滑,個咖喱都做到好creamy!雖然顏色唔係咁靚,但食落真係好唔錯🤓 金邊粉就賣相同味道都超得! 有2隻大虎蝦係上面,又大隻又新鮮,金邊粉質感比較粗身,食落會帶少少煙韌,係我鐘意既口感🥰最後叫埋個甜品,因為香蕉煎餅實左太吸引😍 灑上大量朱古力醬,然後煎脆左既餅入面夾住一片片香蕉,一啖食到多種口感同味道,甜品叫呢個超滿足😍

✨炭燒豬肉串燒沙嗲($76/4串)
✨馬薩拉奶油咖喱雞($118)
✨白飯 ($15)
✨泰式虎蝦金邊粉 ($138)
✨香蕉薄餅($78)
✨泰象青檸梳打 ($36)

2022-05-30 36 瀏覽
青花位於旺角The Forest,主打泰國菜,當中更融入唔少東南亞元素✨ 近期餐廳換上新裝修及新menu,就再次到訪~裝修換上大地色系,以乾花裝飾為主,配合埋落地玻璃設計及植物擺設,感覺清新又舒適😍❀ 泰式虎蝦金邊粉 🍝泰國菜中最鐘意就係食金邊粉🥰 依碟賣相好吸引,金邊粉上有兩大隻虎蝦做裝飾,而且仲好足料👍🏻 金邊粉軟硬度適中,酸酸甜甜好開胃☺️ 虎蝦食落新鮮彈牙,撈埋花生碎、豆乾及青檸汁食更加惹味~❀ 荔枝菠蘿紅咖喱大蝦 🥘上枱就已經聞到好香😍 依款咖喱特別地配上荔枝及菠蘿,水果既酸甜味會中和下咖喱既香辣味,所以食落會無咁辣,配搭得唔錯呢✨ 咖喱入面除咗大蝦及水果,仲有茄子及秋葵,用料好豐富👍🏻❀ 油酥手抓薄餅 🫓有3大塊脹卜卜既薄餅😝 特登叫嚟蘸埋咖哩汁食,薄餅好酥脆,配咖喱汁食好正😍❀ 炭燒豬肉串燒沙嗲 🍢串燒既肉質好軟腍,而且整得好入味,帶有陣陣炭香味,旁邊既沙嗲醬有濃郁花生香味,配串燒食好夾✨❀ 芒果糯米飯 🥭糯米飯以蝶豆花汁製成,顏色好靚~芒果酸甜滋味,椰奶味道香濃~最有驚喜係表面灑上既烤椰子脆片,熱辣辣又香脆,增加唔少口感!❀ 楊枝甘露奶蓋 🥭啖啖都飲到唔同配料,有芒果、柚

❀ 泰式虎蝦金邊粉 🍝

❀ 荔枝菠蘿紅咖喱大蝦 🥘

❀ 油酥手抓薄餅 🫓

❀ 炭燒豬肉串燒沙嗲 🍢

❀ 芒果糯米飯 🥭

❀ 楊枝甘露奶蓋 🥭
啖啖都飲到唔同配料,有芒果、柚肉及啫喱好足料!飲落酸甜開胃,配埋奶蓋亦唔會太膩

❀ 泰國珍珠奶茶奶蓋 🧋
好邪惡既飲品😍 泰奶加入奶蓋,令味道增添多份濃厚既奶香味,配埋珍珠更有口感

• 泰式虎蝦金邊粉
  • 芒果糯米飯
  • 荔枝菠蘿紅咖喱大蝦
💚 不經不覺青花都開左好幾年了~ 我哋都唔係第一次食啦😆 隔咗一排,啲嘢食都仲係咁好食👍🏼 價錢仲要相當合理,性價比好高呀!😍💚 惹味拼盤 (小) $96首先來一個小吃!有泰式魚餅,雞棗,雞槌,酸腸~ 點埋醬汁,酸酸甜甜很開胃!💚 泰式虎蝦金邊粉 $138虎蝦有兩大隻啊!🦐 我同🐼一人一隻唔使淨😁 金邊粉很惹味😋💚 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138上枱嘅時候覺得飯嘅顏色好特別,原來係因為加咗蝶豆花🤣 有腰果,肉鬆,蟹肉分開擺,自己鍾意要幾多撈幾多!好鍾意佢切開菠蘿擺在一邊,慢慢一大嚿一大嚿食很好味❤️💚 馬拉盞炒芥蘭 $78其實我哋都好鍾意食菜㗎💟 特別係馬拉盞咁惹味,仲更加鍾意~💚 芒果糯米飯 $78🐼話要嗌嘅甜品👍🏼 上邊啲炸椰子片好香脆🤩 雖然好飽但係到食到😂😂💚 有機會會再來喔!當日都見到好多一大班朋友嚟,覺得係聚餐嘅好地點😁 不過要book位啊,見佢平日夜晚都full~

💚 惹味拼盤 (小) $96

💚 泰式虎蝦金邊粉 $138
虎蝦有兩大隻啊!🦐 我同🐼一人一隻唔使淨😁 金邊粉很惹味😋

💚 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138

💚 馬拉盞炒芥蘭 $78
其實我哋都好鍾意食菜㗎💟 特別係馬拉盞咁惹味,仲更加鍾意~

💚 芒果糯米飯 $78

如果在旺角想找泰國餐廳 可考慮這家位於The Forest的「青花」💛食物整體還不錯吧 是比較新派的泰國菜 勝在餐廳裝潢別緻 環境舒服 適合跟三五知己來吃飯~ 小編們當天去 剛好隔壁就有檯女生在慶生拍照 氣氛挺好的啊!【路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118 🥬🐷】有別於市面上的生菜包 這裡的以豬腩肉取代肉碎~腩肉的份量給得超慷慨的 4-6個人分來吃都完全沒問題!豬腩經烤過後帶炭烤香 外皮和肥膏部份比較爽彈 並非那種render至入口即溶的口感 醬汁香甜帶辣 非常惹味 以生菜夾著吃 解膩剛好!【白冬陰功·南薑椰汁雞湯 (小) $86 🐔】湯汁主調帶淡淡雞味 椰奶的乳香 和青檸的酸 整體雖然不是特別富層次 但喝起來很開胃 作為前菜不錯 而且配料給得很足 裡頭有不少雞塊跟草菇 當中雞肉肉質挺嫩 雞味頗濃郁~【荔枝菠蘿紅咖哩大蝦 $128 🥘】大蝦爽口彈牙 咖哩辣度中低水平吧 因為加了新鮮荔枝跟菠蘿 所以吃起來多了水果帶來的香甜 是比較溫醇的紅咖哩【油酥手抓薄餅 $52 🫓】跟一般手抓餅不一樣 烤過後變得漲卜卜!用來點咖哩吃一流😋【芒果糯米飯 $78 🥭】糯米飯加了蝶豆花 所以變成美美的藍色!口感

【路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118 🥬🐷】

醬汁香甜帶辣 非常惹味 以生菜夾著吃 解膩剛好!

【白冬陰功·南薑椰汁雞湯 (小) $86 🐔】

【荔枝菠蘿紅咖哩大蝦 $128 🥘】

【油酥手抓薄餅 $52 🫓】
跟一般手抓餅不一樣 烤過後變得漲卜卜!用來點咖哩吃一流😋

【芒果糯米飯 $78 🥭】

糯米飯加了蝶豆花 所以變成美美的藍色!口感偏軟糯黏口 芒果清甜多汁 加上帶淡淡鹹香的椰汁 這配搭基本上不會錯啦!
2022-05-28 98 瀏覽
悶熱的夏天總是想吃點酸辣開胃的泰菜。今次來到旺角Forest青花,從食物的賣相、味道,以至店員的服務都非常滿意!果然名不虛傳。𓎽 泰式虎蝦金邊粉先來一個必點推介!虎蝦超大隻又有蝦膏,蝦肉爽口彈牙。加上豆乾、蛋皮、花生碎的金邊粉,惹味有口感!讚!𓎽 炭燒牛肉串燒沙嗲牛肉串燒易咬不會靭,而且有牛味。𓎽 白冬蔭功-南薑椰汁雞湯(小)酸辣的白冬蔭功雞湯非常醒胃很好喝!我們很後悔沒點個大的…. 𓎽 馬拉盞炒椰菜馬拉盞一不小心便會過鹹,這個我個人覺得味道剛好,惹味不死鹹。𓎽 芒果糯米飯必點推介二!又靚又好味的芒果糯米飯,而且芒果肉厚汁多,吃罷讓人心滿意足。𓎽 楊枝甘露奶蓋 & 龍眼桂圓茶楊枝甘露奶蓋是店子的signature。但不論是楊枝甘露奶蓋裏的果肉,還是龍眼桂圓茶裏的龍眼肉,都可見店家毫不吝嗇的作風,甚是足料。值得一讚的還有服務。我到訪當天是假日的晚市,全店滿座。但店員的招呼勤快,反應迅速,所以服務我打滿分。
悶熱的夏天總是想吃點酸辣開胃的泰菜。

𓎽 泰式虎蝦金邊粉

𓎽 炭燒牛肉串燒沙嗲
牛肉串燒易咬不會靭,而且有牛味。

𓎽 白冬蔭功-南薑椰汁雞湯(小)
酸辣的白冬蔭功雞湯非常醒胃很好喝!
我們很後悔沒點個大的….

炭燒牛肉串燒沙嗲
白冬蔭功-南薑椰汁雞湯

𓎽 馬拉盞炒椰菜

𓎽 芒果糯米飯

馬拉盞炒椰菜

𓎽 楊枝甘露奶蓋 & 龍眼桂圓茶

楊枝甘露奶蓋 & 龍眼桂圓茶

2022-05-21
10 分鐘 (堂食)
炭燒牛肉串燒沙嗲
白冬蔭功-南薑椰汁雞湯
馬拉盞炒椰菜
楊枝甘露奶蓋 & 龍眼桂圓茶
  • 泰式大蝦炒金邊粉
2022-05-27 32 瀏覽
Great Service ! The waiters are super polite, smiley, extremely kind ! Food is good too ! The setting is environmental friendly ! I love it !The atmosphere is peaceful ! I strongly recommend this place to my family and friends !Very happy that the restaurant managed to write the words I’ve requested on the desert plate. Thank you !
Great Service !
Food is good too !
I love it !
2022-05-27
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2022-05-25 725 瀏覽
呢間旺角新派泰國菜 我已經encore過好幾次。除左味道OK,環境舒適,價錢合理,最主要係因為地方就腳 (基本上係港九新界朋友仔嘅中心點)。青花設有全日套餐,主食 + 飲品 + 小食 $88,真係自己一個黎食都無問題。▪️泰式虎蝦金邊粉 $138金邊粉酸酸甜甜,軟硬適中,唔會炒到痴埋晒一pat,鑊氣多啲既話會更好。撈埋豆腐條、花生粒、蛋碎、芽菜,口感唔會好單調。虎蝦大大隻,但就偏乾左啲。▪️藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138呢碟菠蘿炒飯雖然無菠蘿裝住,但擺盆都幾靚,打卡唔錯呢~ 藍色嘅炒飯加有唔少酸甜菠蘿同提子乾,口感豐富,但就相對較甜同唔夠乾身。強烈建議撈埋肉鬆一齊食!香口啲之餘,仲可以中和其甜度同濕度。不過面頭嘅蟹肉就一般啦,少鞋無乜味。旁邊嘅菠蘿超加分 好甜好多汁!▪️荔枝菠蘿紅咖喱大蝦 $128紅咖喱微辣帶椰香,四隻大蝦去左殼,雖然無金邊粉個隻咁大,但就有蝦味啲爽啲~ 個人幾鍾意佢嘅荔枝,香甜多汁,同咖哩意外地搭。當中更有茄子、秋葵、菠蘿、腰果等配料。但唔知點解食到最後有少少苦▪️油酥手抓薄餅(3片) $52食咖哩又點可以唔嗌薄餅!手抓薄餅酥脆不失鬆軟,唔會太乾硬帶層次感。拎起手搣都幾油吓,

▪️泰式虎蝦金邊粉 $138

▪️藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138
藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯

▪️荔枝菠蘿紅咖喱大蝦 $128
荔枝菠蘿紅咖喱大蝦

▪️油酥手抓薄餅(3片) $52
油酥手抓薄餅
食咖哩又點可以唔嗌薄餅!手抓薄餅酥脆不失鬆軟,唔會太乾硬帶層次感。拎起手搣都幾油吓,但食落又唔覺得好油膩喎。
2022-05-24 54 瀏覽
第一次喺旺角新商場The Forest 覓食,青花的裝修運用近年流行的大形乾花吊飾和玫瑰金輕奢路線,落地玻璃望到戶外大片草地,光線充足,很有度假氣氛!至於食物,賣相精緻,分量對女仔來講相當大!性價比極高!🌟冬陰單骨炸雞翼 $82猶豫咗好耐叫雞皮卷定係雞翼,店員推介如果鍾意食辣就叫呢個!果然超級惹味,外皮好酥脆,個冬陰功辣汁好入味,深滲雞肉內層,越食越辣!單骨雞翼食起上嚟好方便!🌟馬薩拉香料牛肉咖喱 $128 + 白飯$15 這份咖喱味道相對比較平和,微辣得來帶點乳酪酸味,容易入口!除了牛肉之外,裏面還有滿滿蔬菜和腰果,多重口感!很好送飯🌟藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138用蝶豆花染成紫藍色的好吸睛!上邊灑上滿滿的蟹肉、肉鬆、腰果、菠蘿仲有提子乾,食落爽脆得來帶着甜味幾開胃,燒香過的菠蘿更清甜,而且混進提子乾,令這個菠蘿炒飯比一般的口感更香甜我覺得特色飲品是這裏的重點推介!款款都好有特色!齋嚟飲番杯都值得!😋🍸 蝶豆花椰子奶蓋 $48漂亮的紫藍色層,椰子奶超香超濃郁!🍸龍鬚三色奶蓋冰$48 頂上的幻彩龍鬚超吸引!鬆鬆軟軟,加埋三色果凍和香濃椰子奶!好refreshing

🌟冬陰單骨炸雞翼 $82

🌟馬薩拉香料牛肉咖喱 $128 + 白飯$15

🌟藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138

🍸 蝶豆花椰子奶蓋 $48
漂亮的紫藍色層,椰子奶超香超濃郁!

🍸龍鬚三色奶蓋冰$48

✨環境好食物有質素嘅旺角泰菜✨.星期六大概6點,去到旺角The forest 3樓嘅青花,幸好有book位,因為當時見有walk in 客想入座,但原來餐廳當晚已經full booking😳食完後都明白點解餐廳咁爆場,除咗坐得舒服,食物的確有質素且不算貴,幾高CP值( ˶ˊᵕˋ)੭.▫️泰式虎蝦金邊粉 $138(7/10)隻虎蝦夠入味又啖啖肉😋金邊粉炒得乾身唔會油笠笠!酸酸甜甜混入花生同辣椒,幾好食.▫️冬陰公單骨炸雞翼 $82(7.5/10)佢炸得好出色,真係皮脆肉嫰,而且仲要係單骨食得好方便,朋友就覺得冬陰公味可以再重啲,的確冬陰公味唔濃,而我本身唔好冬陰公就覺得幾好食🫶🏻.▫️炭燒豬肉串燒沙嗲4串 $76(8.5/10)有啲驚喜,朋友同我都覺得好食過大部分餐廳嘅豬肉串😻肉唔會鞋,都算軟腍,而且夠入味,重口味人士更可配埋個沙嗲醬食 .ᐟ.ᐟ.▫️香草蒜茸包4片 $48(6.5/10)幾脆身(我唔鍾意食淋嘅蒜茸包),如果蒜味再濃啲就更好🤏🏻.▫️ 椰汁西米糕4件 $48(6/10)冇特別正常發揮啦~.▫️ 蝶豆花椰子奶蓋 $48(6.5/10)賣相一流💓飲落都唔錯,如果奶蓋再厚啲就仲正.之前
✨環境好食物有質素嘅旺角泰菜✨
▫️泰式虎蝦金邊粉 $138(7/10)
泰式虎蝦金邊粉

▫️冬陰公單骨炸雞翼 $82(7.5/10)
冬陰公單骨炸雞翼

▫️炭燒豬肉串燒沙嗲4串 $76(8.5/10)
炭燒豬肉串燒沙嗲

▫️香草蒜茸包4片 $48(6.5/10)
香草蒜茸包

幾脆身(我唔鍾意食淋嘅蒜茸包),如果蒜味再濃啲就更好🤏🏻
▫️ 椰汁西米糕4件 $48(6/10)
椰汁西米糕

冇特別正常發揮啦~
▫️ 蝶豆花椰子奶蓋 $48(6.5/10)
蝶豆花椰子奶蓋

賣相一流💓飲落都唔錯,如果奶蓋再厚啲就仲正
之前係旺角如果想搵間舒適,唔貴而食物又有質素嘅其實都有啲難,食完青花後,即使我唔算特別好泰菜,覺得食物未去到非常出色,但環境唔錯而且食物亦唔貴,有機會係會再去食🫶🏻
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我
IG @fibee3b

冬陰公單骨炸雞翼
炭燒豬肉串燒沙嗲
2022-05-24 43 瀏覽
再次和朋友相約來到旺角的青花吃新派泰國菜,質素依舊沒有令人失望!菜單選擇多,而且菜式都很精緻。點了一份泰式虎蝦金邊粉。這個金邊粉炒得很惹味,味道酸酸甜甜又豐富。花生碎增添口感又香口,虎蝦也鮮甜和彈牙。另外叫了一份馬薩拉奶油咖喱雞。這份咖喱雞同樣惹味!吃得到很重的孜然香。雞肉份量多且嫩滑,茄子軟腍好吃!這個奶油咖喱雞和酥脆的手抓薄餅是絕配!除此之外,連飲品和甜品都有驚喜!泰式糕點拼盤。可以吃得到3款不同的糕點。包括椰汁西米糕、班蘭椰汁糕和椰青糕。3款糕點都頗有水準,特別喜歡椰青糕,如大菜糕般的口感,充滿清甜的椰子味。飲品點了一杯特飲奶蓋楊枝甘露。很足料!喝得到啖啖的芒果柚子肉,奶蓋厚厚一層濃厚又滑溜。朋友點的熱泰式奶茶也很香濃。
菜單選擇多,而且菜式都很精緻。

點了一份泰式虎蝦金邊粉。

這個金邊粉炒得很惹味,味道酸酸甜甜又豐富。
花生碎增添口感又香口,虎蝦也鮮甜和彈牙。

另外叫了一份馬薩拉奶油咖喱雞。

這份咖喱雞同樣惹味!吃得到很重的孜然香。
雞肉份量多且嫩滑,茄子軟腍好吃!
這個奶油咖喱雞和酥脆的手抓薄餅是絕配!

除此之外,連飲品和甜品都有驚喜!
泰式糕點拼盤。

可以吃得到3款不同的糕點。
包括椰汁西米糕、班蘭椰汁糕和椰青糕。

飲品點了一杯特飲奶蓋楊枝甘露。

很足料!喝得到啖啖的芒果柚子肉,奶蓋厚厚一層濃厚又滑溜。

朋友點的熱泰式奶茶也很香濃。

2022-05-23 1116 瀏覽
之前已經想食呢間,但無訂位要等既關係放棄左,今次醒目左訂定位,吾洗等就可以入去食!餐廳職員服務幾好又有禮貌!吾知系咪假期所以無set dinner,只有主餐牌提供。泰脆炸豬手 $148職員話要等約15分鐘,但其實都好快就送到上枱。豬手皮炸得好脆,炸得夠乾身吾油膩,不過比較大件,嘴細既話最好分幾次食。豬手下面有啲沙律菜,可以當半份沙律食,幾好。香草蒜蓉包 $48蒜蓉包大大件,可以配咖哩食!蒜蓉味夠香同埋個包都夠脆。馬薩拉香料牛肉咖哩 $128馬薩拉咖哩屬於印度咖哩既其一種,主要用黑胡椒、肉桂、辣椒粉、丁香、肉豆蔻等香料做成,味道會偏苦同重香料味。除左牛肉,入面亦加入炸腰果、茄子、薯仔、秋葵等配料,成個咖哩變得豐富,推薦!泰式虎蝦金邊粉 $138見到好多枱都有叫,完全比隻虎蝦吸引而叫,果然無失望!虎蝦有2大隻,啖啖肉,連蝦殼都香蝦味,配埋酸酸甜甜既炒金邊粉好開胃!楊枝甘露奶蓋 $48呢杯飲品又系見到好多人叫,所以我又跟風。楊枝甘露同奶蓋好夾,好似食緊糖水,酸酸甜甜,奶蓋口感夠厚身同滑。龍眼桂圓茶 $34龍眼同桂圓份量都幾多,清清地岩夏天飲!環境都吾錯!餐牌:

餐廳職員服務幾好又有禮貌!

吾知系咪假期所以無set dinner,只有主餐牌提供。

泰脆炸豬手 $148
豬手下面有啲沙律菜,可以當半份沙律食,幾好。

香草蒜蓉包 $48
蒜蓉包大大件,可以配咖哩食!
蒜蓉味夠香同埋個包都夠脆。

馬薩拉香料牛肉咖哩 $128

泰式虎蝦金邊粉 $138

楊枝甘露奶蓋 $48

龍眼桂圓茶 $34
龍眼同桂圓份量都幾多,清清地岩夏天飲!

環境都吾錯!

餐牌: