2017-08-21
Happy Friday梗係要約friend出嚟食吓飯啦。朋友話想食一間叫霸馬拉麵嘅日本野好耐,於是就去左試。我同朋友總共嗌左三樣野:我點嘅炙燒豚肉味玉拉麵、佢點嘅雞叉燒雞白湯拉麵同埋大家share食嘅辣汁唐揚炸雞。炙燒豚肉味玉拉麵上菜嘅時候見到剩係得一塊約0.7 cm厚、長條形嘅豬肉,覺得點解咁少架,好唔抵食呀。點知食食吓先發覺都幾飽肚,一塊啱啱好。一開始揀食邊樣拉麵嘅時候見到有味玉同冇味玉相差五蚊,心諗,味玉係乜黎呢?原來係蛋嘅意思。呢隻味玉同其他煻心蛋唔同嘅係輕輕用筷子整開佢,啲蛋汁已經急不及待流出嚟。好吸引!真係令人垂涎欲滴。食入口好有種幸福嘅感覺,抵我加五蚊食隻蛋!強烈推薦大家嗌有味玉嘅拉麵食!拉麵冇咗味玉,簡直冇左靈魂一樣,好似爭咁D野。五蚊淨係睇啲蛋汁慢慢流出來已經好治癒啦。食完睇返張order紙先知道原來右手邊有得比客人選擇麵嘅硬度。麵條軟硬適中,有咬口,入口好實在,加上湯底濃稠,食完好飽肚。鍾意佢放咗好多蔥,因為如果唔放蔥會好肥膩。有蔥就可以吸左啲油。除咗蔥之外仲落咗幾片筍。食過一啲筍味道有啲臭,難以入口。今次係呢間餐廳食就完全唔覺啲筍難食。朋友嗌左雞叉燒雞白湯拉麵,
朋友嗌左雞叉燒雞白湯拉麵,我夾左佢一舊雞叉燒試吓,本身睇Menu嘅時候唔知咩係雞叉燒,我朋友仲話雞叉燒抵食過豚肉拉麵,因為又有雞又有豬肉食。我本身都咁諗。點知原來雞叉燒嘅意思係用雞肉捲成好似圓形叉燒咁。賣相已經夠晒吸引,食入口仲有好新鮮嘅雞味。
辣汁唐揚炸雞有五隻,每隻雞件上面都放咗一毫子大小份量嘅辣醬。佢辣嘅程度可以媲美正宗印度咖喱嘅辣味。我啲味蕾即刻甦醒過嚟。雖然係辣,但係唔會辣到我食唔到,辣得黎好過癮!鍾意尋求刺激嘅朋友記得嗌啦!炸粉唔會落得太厚,啱啱好,一咬落去仲脆到有聲!雞肉好鮮嫩多汁,唔會炸到乾爭爭,熱辣辣好新鮮!值得讚嘅係雞件上面放咗蔥,食得辣嘅時候可以連埋蔥食,會平衡左啲辣味,冇咁辣,易啲入口。齋食辣好似好寡?唔使擔心,枱面放咗好多調味料,有黑胡椒、一味粉同蒜粉。仲想試多啲唔同味嘅朋友可以落啲黎試下。我同朋友就選擇左落蒜粉。蒜粉係炒過嘅蒜粒,香口乾身。一味粉個名好搞笑,唔知係佢打錯字定係真係有呢樣野啦。唔知係咩味呢?但係我就冇落到啦。如果有朋友下次去幫襯嘅時候,幫我試吓味再話我知啦。