2017-10-10 120 瀏覽
晚上10點幾這間長龍店仍然多人前面兩個人、排了5分鐘有位點了雞叉燒味玉雞白湯拉麵麵來到急不及待先喝一口湯再喝了兩口後有點失望湯頭看上濃稠但確實有點淡個人比較重口味,偏愛附油脂的豚骨湯拉麵可能我的味蕾出了一點問題,總是喝到冬菇的味道來一口期待的雞叉燒略嫌雞叉燒的肉太厚太硬還是普通的豚肉叉燒較合適配麵、沾上湯較好吃平時從不會加粟米,但今天很餓所以忍不住加點了粟米另上、涼的、沒有什麼特別糖心味玉非常好吃下次不用排隊的話會試試豚肉拉麵
晚上10點幾這間長龍店仍然多人
前面兩個人、排了5分鐘有位
點了雞叉燒味玉雞白湯拉麵
麵來到急不及待先喝一口湯
再喝了兩口後有點失望
湯頭看上濃稠但確實有點淡
個人比較重口味,偏愛附油脂的豚骨湯拉麵
可能我的味蕾出了一點問題,總是喝到冬菇的味道
來一口期待的雞叉燒
略嫌雞叉燒的肉太厚太硬
還是普通的豚肉叉燒較合適配麵、沾上湯較好吃
平時從不會加粟米,但今天很餓所以忍不住加點了
粟米另上、涼的、沒有什麼特別
糖心味玉非常好吃
下次不用排隊的話會試試豚肉拉麵

2017-10-07 113 瀏覽
Coming here to have a ramen 🍜 with my friend!! This restaurant is quite famous so I have high expectation for it. They have launched a very specialRamen which is Lemon ramen with Chashu 🍜🍜($78). The idea is cute so I choose it haha. It quite fresh to be honest, the lemon actually neutralised the salty taste of that soup. It make the overall ramen not that heavy! The chashu is nice, very juicy. But my friend really not interested with that 🤦🏻‍♀️

2017-10-01 172 瀏覽
假期的下午兩點幾,時晴時雨,行過尖沙咀長龍拉麵店,竟然冇咩人排隊,即刻入去試下!店入面東洋味十足,好似地道日式料理店,好好氣氛。睇餐牌見到有個限定版檸檬豚肉拉麵,睇落好似好清新咁,即試。朋友點左個豚肉味玉拉麵,兩個人加多個燒汁餃子。燒汁餃子好juicy!加埋燒汁喺面,味道濃淡剛剛好,美味!碗麵一上就試啖湯,小小檸檬汁吊起左成碗豬骨湯嘅鮮味,重點係冇咁膩,好清新,小小酸酸地,好飲。不過我覺得三塊檸檬似伴碟,因為本身個湯嘅味都夠。而塊豚肉就好似五花腩咁,食左大半舊都覺得好夠喉。朋友碗味玉豬骨,我試左啖湯,覺得太濃,朋友偏好重味,話個湯夠味又唔油,剛剛好。見到佢隻糖心蛋好似好正,忍唔住影張相。三樣野埋單$204,以拉麵價黎講算正常價。推介限量版檸檬豚肉拉麵,減膩之選!

店入面東洋味十足,好似地道日式料理店,好好氣氛。

燒汁餃子

燒汁餃子好juicy!加埋燒汁喺面,味道濃淡剛剛好,美味!
檸檬豚肉拉麵

豚肉味玉拉麵

燒汁餃子
檸檬豚肉拉麵
豚肉味玉拉麵
2017-09-23 130 瀏覽
最近很紅的霸嗎拉麵,特別選中午時段來,星期五中午十二時半到,竟然不需要排隊,lucky!原本想試雞叉燒,但係裡面冇筍同糖心蛋,所以就選了豬肉,麵裡面有少量筍同一隻溏心蛋,溏心蛋我覺得煮的一般,雖然一隻蛋好豪,但裡面糖心一般,冇自己煮的好味。選擇軟面and中辛,但都冇覺得軟身,好似一蘭略勝一籌。辣度就好一般,食的辣可以選擇大辣。湯底都算濃味,好味。另外叫了一份餃子,我就覺得餃子好一般,裡面應該係有韭菜。
另外叫了一份餃子,我就覺得餃子好一般,裡面應該係有韭菜。
2017-09-23 219 瀏覽
成日行過呢間舖門口都見有好多人排緊隊, 今晚番學早到左決定試試;6點半未夠去到唔駛排隊, 一坐低職員就俾張order紙我, 跟住就好細心咁同我介紹佢地既秘製叉燒係經過低溫慢煮超過10小時既豚肉, 做出黎既叉燒脂肪比例較少, 咁我就被佢介紹吸引左, 於是order左炙燒豚肉海苔味玉拉麵...結果係無介紹錯👍🏻👍🏻;豚肉本身有豬肉香(我本人喜歡豬肉本身膻味), 咬落確實唔覺油膩, 就算係肥羔位置都無成口油既感覺;最另我驚喜既係佢既湯底, 不但有醬油香而且味道適中不太濃, 只是塊紫菜唔夠脆身, 有少許美中不足; 我已經有成年無係香港食日式拉麵, 原因是貴同中伏太多, 食完呢次之後, 我諗我終於可以係香港食番拉麵😋
靜岡綠茶可樂
2017-09-22
  • 炙燒豚肉味玉拉麵
2017-09-20 129 瀏覽
拉麵店開到成行成市而且越來越多日本過江龍係香港開咗分店不過我始終都係我愛食比較清甜嘅雞湯拉麵今晚就點左張醬燜雞叉燒味肉拉麵而且拉麵仲要係店舖內新鮮製作絕不馬虎一上枱果一下除咗相機食先之外就梗係即刻試一試佢哋個湯底果然冇令我失望完全係一個清甜嘅雞湯底唔會好似其他店好浮誇咁加上其他濃烈的味道而且個拉麵嘅硬度都仲非常之咁適中拉麵仲可以剛剛好吸收左湯底嘅味道另外雞叉燒都係唔可以忽視的用上了雞腿肉包成雞卷再用醬汁去燜制這個雞叉燒食落口除咗有醬油嘅味道鮮甜嘅雞肉簡直令人眼前一亮另外我再加左粟米粒用上了雞湯再加上粟米粒令到粟米的甜度更加提升見到佢哋個拉麵咁好食所以我就加左一款照燒餃子用上了日式的餃子製法上台的時候五隻餃子剛剛好吸收晒照燒汁的味道餃子味道不過不失最後甜品叫咗黑芝麻雪糕這裏的黑芝麻非常之香而且仲會有紅豆蓉拌上黑芝麻雪糕再加上紅豆蓉簡直係最佳組合

拉麵店開到成行成市

而且仲會有紅豆蓉拌上
黑芝麻雪糕再加上紅豆蓉
簡直係最佳組合
2017-09-20 5427 瀏覽
前陣子尖沙咀近The One 的一所拉麵經常人頭湧湧,已經過了一年以上仍舊人流不絕。此間拉麵更越開越多,由銅鑼灣分店開到尖沙咀、將軍澳、屯門等地定必有他過人之處。排隊等候需時20至30分鐘左右,入內座位都比較多,而且無論裝修及格局都崇日風格。 餐牌上有很多不同種類的拉麵,以豬骨豚肉或雞叉燒為主;拉麵店更有其他小食及飯類食品,已飲料的種類繁多令人難以取捨。我與男朋友每人點了日本拉麵及一客小食。 濃厚豬骨豚肉玉子拉麵 $88 首先到來時豬骨豚肉玉子拉麵,極度厚切的豚肉拉麵相當肥美而且肉質軟腍。吃日本拉麵最着重別過於湯底,濃厚的豬骨湯加入少許蔥花及筍與拉麵同吃分外美味。玉子更加是拉麵的靈魂所在,輕輕咬一口流心度極高,可見師傅的手藝大為出色。 醬燜雞叉燒味玉拉麵 $88 另一款以雞湯為主的拉麵,沒有濃厚豬骨湯底但卻加入了淡味雞湯;叉燒的肉質軟腍並兩件不會太少或大多。玉子也是製作得非常出色,而且麵條更可分軟身及硬身兩種。配料也可以走蔥、走筍等,客人可以自我調配食品。 羽根燒餃子 5件 $35 小食定必單點餃子,有別於其他店舖的餃子添加了一層脆皮並香脆可口而帶口感!每一口都是脆身,內裏的韭菜豬肉
濃厚豬骨豚肉玉子拉麵 $88
濃厚豬骨豚肉玉子拉麵
醬燜雞叉燒味玉拉麵 $88
醬燜雞叉燒味玉拉麵
羽根燒餃子 5件 $35
小食定必單點餃子,有別於其他店舖的餃子添加了一層脆皮並香脆可口而帶口感!每一口都是脆身,內裏的韭菜豬肉餡料份量恰到好處;非常飽満但亦不會吃膩不能錯。
2017-09-09
濃厚豬骨豚肉玉子拉麵
醬燜雞叉燒味玉拉麵
羽根燒餃子
次次經過the one 都見到對面間拉麵超長人龍👥👥⋯大熱天時去果度排隊真係好有難度😭,不過尖咀真係唔多拉麵鋪,所以見是日條隊難得地無咁多人就排下啦👻⋯⋯ 呢度主要有日式叉燒同雞叉燒兩款🌝,雖然好想試下雞叉燒,但咁難排到無理由唔試下原味叉燒嘅🙆🏻~於是一個濃豚骨湯同一個辛辣豚骨湯就試晒兩邊味啦🤤! ---------------------兩個湯都好濃,原味豚骨好豬骨豐厚,唔會太咸🐖;辛辣真心有啲辣,而且有好大一隻辣椒喺入面,怕辣人士唔好亂試🌶⋯ 叉燒經過慢煮烹調好嫩滑,肥美的肉地好有口感,荀好入味,麵的質地剛好,不軟不硬,掛湯能力不俗🍜~ 叫多左個辛辣餃子🌮,同樣類出辛辣湯底的醬料,點餃子好惹味但又不免辣得有點噴火☠️⋯煎得好香脆,皮薄餡多,九菜肉碎都好出餃子精髓👹~性價比不俗,不過次次排咁長隊真係有點嚇人😩😩⋯等天氣涼啲去應該會開心啲哈哈 ----------------------好味指數😋:7/10翻啅指數🙆🏻:7/10人均消費💰:101-200服務態度👨🏼‍🍳:7/10乾淨指數🌝:7/10
於是一個濃豚骨湯同一個辛辣豚骨湯就試晒兩邊味啦🤤!
---------------------
煎得好香脆,皮薄餡多,九菜肉碎都好出餃子精髓👹~
----------------------
好味指數😋:7/10
翻啅指數🙆🏻:7/10
人均消費💰:101-200
服務態度👨🏼‍🍳:7/10
乾淨指數🌝:7/10
2017-09-10
2017-09-19 147 瀏覽
開左喺尖沙咀The One隔離當眼位置嘅拉麵店,成日經過都見到大排長龍,終於的起心肝去排一次隊。試試佢!因為怕排太奈,所以揀平日嘅8點半度,點知都有人龍喔。大約排左半個鐘都入到去,唔太奈。店小小但坐得舒服,乾淨。今次兩個人去食,每人叫左一碗拉麵,再叫一個小食。拉麵可以揀麵條軟硬度,我就揀左適中。小食叫左餃子,煎成一片,好似喺日本食個啲咁!好快,拉麵就到!我叫左炙燒豚肉味玉拉麵。有一塊叉燒,一隻蛋,配菜有荀同湯濃度合適,不會太油。叉燒比例係一層脂肪一層肉。整塊叉燒的表面輕輕燒過,食落更有質感同香口,咬落好鬆化,大滿足。溏心蛋整得很不錯,蛋白滑滑,一咬,滿滿嘅蛋黃汁慢慢流岀好味道配菜味道配合得很好,最後成碗吃光光整體價錢合理,男仔都夠飽!值得一排
大約排左半個鐘都入到去,唔太奈。

店小小但坐得舒服,乾淨。

今次兩個人去食,每人叫左一碗拉麵,再叫一個小食。

拉麵可以揀麵條軟硬度,我就揀左適中。

小食叫左餃子,煎成一片,好似喺日本食個啲咁!

好快,拉麵就到!我叫左炙燒豚肉味玉拉麵。
有一塊叉燒,一隻蛋,配菜有荀同

湯濃度合適,不會太油。
叉燒比例係一層脂肪一層肉。

溏心蛋整得很不錯,蛋白滑滑,一咬,滿滿嘅蛋黃汁慢慢流岀
好味道

配菜味道配合得很好,最後成碗吃光光

整體價錢合理,男仔都夠飽!值得一排

2017-09-16 132 瀏覽
每次行過尖沙咀The One都會見到呢間店舖門口大排長龍而且望入去個裝修非常之咁靚今日放工早左少少見到只係排幾個就可以入去所以今晚就試一試霸嗎拉麵呢度主打有兩款湯底包括係雞肉湯同埋豬骨湯今晚我就揀咗豬骨豚肉紫菜玉子拉麵見到佢哋嘅叉燒係用張厚切一大塊咁樣上而且是叉燒仲係燒得香透完全唔係平時嗰啲薄切在用上湯煮熟的食落塊叉燒咬口非常好而且個湯底仲係非常之濃郁嘅豬骨湯再加上剛剛好的醬油調味完全係正宗嘅廣島拉麵風味而且拉麵入面嘅荀仲非常之咁爽口另外玉子仲係不可以錯過的依然係流心狀態嘅玉子在沾上少少湯底一啖咁食落口簡直好食到令人舉起手指公另外再叫多咗一款小食就係沙拉唐楊炸雞估唔到粒粒炸雞除咗炸得脆博博之外一咬落口就係可以食到香甜嘅雞汁估唔到入面非常之咁juicy 再配合埋酸酸地嘅沙拉醬輕輕鬆鬆就K.O.晒成碟
每次行過尖沙咀The One

估唔到入面非常之咁juicy
再配合埋酸酸地嘅沙拉醬
輕輕鬆鬆就K.O.晒成碟
2017-09-12 151 瀏覽
朋友帶我黎食拉麵,大概9點鐘,點知麵係要!排!隊!等!位! 嘩 一睇已經覺得一定好好食😂😂 食飯時間過左都咁大條隊!😂好彩唔洗排太耐就入得唔同調味自己落蘋果汁梳打,出面好少見,好好飲 聲稱有50%果汁,唔想又飲汽水咁罕值得一試!燒汁餃子,貌相好特別,熱辣辣 甜甜地 味道岩岩好送拉麵一流沙拉炸雞,沙拉稀左少少,但炸得都好食 不過記住襯熱食,唔係就好似我咁等等下先食就淋曬尼個拉麵既湯底 係淆左十小時,好入味好好食($88)「炙燒豚肉玉拉麵」成個麵係得尼一舊肉,但佢勁厚 一個麵食尼一舊都好大罪惡感 但真係食得好開心抹茶雪糕,入口好香抹茶味,紅豆好甜 配落抹茶味極配!

朋友帶我黎食拉麵,大概9點鐘,點知麵係要!排!隊!等!位!
嘩 一睇已經覺得一定好好食😂😂 食飯時間過左都咁大條隊!😂
好彩唔洗排太耐就入得

唔同調味自己落

燒汁餃子,貌相好特別,熱辣辣 甜甜地 味道岩岩好
送拉麵一流

抹茶雪糕,入口好香抹茶味,紅豆好甜 配落抹茶味極配!
2017-09-11 133 瀏覽
今日嚟咗之前成日好多人排隊,不過今日時間還早,5點幾鐘,見都有啲肚餓,所以決定提早食晚飯入到坐底,原來係要自己填食咩嘅,本來填咗個(特盛炙燒豚肉拉麵),同(炙燒豚肉味玉拉麵),但俾單佢時,侍應話特盛無,有少少O咗嘴,晚市都未到喎,不過無計啦,改咗個(炙燒豚肉海苔味玉拉麵)呢個係(炙熱豚肉味玉拉麵),湯底係濃湯,味道算ok,豚肉大約半肥瘦,麵本身都ok嘅,可以揀唔同硬度,其實食落都幾有肥膩感,成個拉麵本人只係覺得豚肉做得唔錯,其他可能唔係好啱我胃口,唔係唔好食,只不過冇一種食完覺得真係唔錯喎,呢種感覺姐呢個就係(炙燒豚肉海苔味肉拉麵),其實只係多咗海苔,所以評價都係同上面一樣,都係嗰句,只係唔啱我個人口味
2017-09-10 113 瀏覽
本身都幾中意食拉麵嘅我緊係吾會放過依間咁出名嘅拉麵店啦,所以就特登搵埋朋友一齊去食。夜晚九點鐘去食以為會冇咁多人,但已經好多人排緊隊,睇得出真係好受歡迎。不過好彩d人食得快,都唔係等左好耐就有得食。首先我同我朋友叫左豬骨豚肉玉子拉麵,因為聽入邊啲員工講依個湯底同豚肉都用左十幾個鐘黎整,俾足時間同火喉,所以就叫左依個,當然到食個陣就開始知道佢哋嘅介紹係冇錯嘅,湯夠濃味,但唔係味精味,真係好少鋪頭會咁俾心機煮出呢啲濃郁嘅豬骨味,而且個豚肉脂肪分佈亦都好均勻,食落去有兩個口感,一邊有咬口另一邊好霖,真係值得一試,而且仲有小心機嘅位置,就系可以簡拉麵嘅硬度,仲可以簡少油,真系食落都放心當然我地都有食小食,我哋有揀到沙拉唐楊炸雞和照燒餃子,啲炸雞配埋沙拉醬真係食落吾油得黎口感又幾特別!照燒餃子啲汁係超好食,吾系好濟,但d味又好夠,感覺個個汁令到成個餃子嘅味道上升一個層次,而餃子嘅口感係外脆內軟。而雪糕最特別地方係紅豆,食落系比其他鋪頭用嘅紅豆更加甜,所以更加好食!最後不得不提支野飲真系好好飲,可惜吾知邊到有得買,只可以講佢哋揀呢一種嘅野飲黎賣真係好聰明。
。不過好彩d人食得快,都唔係等左好耐就有得食
  • 照燒餃子
2017-09-09 110 瀏覽
平時經過尖沙嘴都見到呢間拉麵排晒長龍所以一直都未食,今日朋友返半日工,就約左佢食lunch。朋友放1點,我先到所以排住隊先,大約1:15入座,嗰時條隊未算好長,直到2點左右先多人排隊。餐廳以木色裝修為主,大約可以坐20人。我地坐低無幾耐就叫嘢食,朋友叫左雞叉燒辛辣雞白湯拉麵,我叫左炙燒豚肉味玉拉麵,另外叫左一份羽根燒餃子share。嘢食都黎得快,我地等左大概5分鐘,份量亦都足夠,拉麵湯底唔會好鹹或者膩,豚肉唔會好肥,脂肪不多(my favourite😆)餃子煎完嗰塊皮脆脆地好好食😋暫時可以話係我食過咁多拉麵之中最好食🍜👍🏻唔錯唔錯!下次會想試試佢嘅雞叉燒!

2017-09-09
5 分鐘 (堂食)
  • 炙燒豚肉味玉拉麵
2017-09-05 139 瀏覽
今曰要幫囡囡搞證件經金巴利道,離遠已經見到好搶眼嘅紅色招牌寫住 好似好有霸氣,上網search下佢個意思係點解,原來下面嘅英文意思解極之.好味 仲要寫住最強濃厚就畀佢吸引咗去食。 唔上網睇都唔知原來已經有五間分店在港。我哋下午茶時段先食所以冇乜人排隊,門外有紙杯及茶給排隊口渴時飲用很貼心哦!店員安排座位後介紹咗本店必食嘅炎燒豚肉味玉拉麵有辣有唔辣同雞叉燒味玉雞白湯拉麵有辣有唔辣。 再睇下本menu仲有其他小食:餃子、炸雞唔想食拉麵嘅仲有飯類。 如果你嘅小朋友胃口比較細可以叫一個子供套餐配埋橙汁,分量細啲唔會浪費食物仲有一個玩具送。阿女叫了個炙燒豚肉味玉拉麵我就叫了雞叉燒味肉雞白湯拉麵,咁就可以試曬呢間店最出名嘅兩款拉麵。起初睇幅相阿女話得一塊豚肉唔夠食點知送到上枱塊豚肉差不多有個碗咁長仲要有3至4CM厚而佢個湯底店員話由日本運送過嚟,用咗10小時淆依個湯底之餘豬肉仲要係慢煮,我食嗰碗麵豚肉真係好滑好軟熟, 肥瘦比例剛剛好,湯底比較結仲有好香豬骨味好濃郁,麵質雖然揀咗適中但,阿女食得慢,隔咗段時間都仲好爽彈牙!!仲有個溫泉蛋值得一讚佢係原隻上,我諗係為免一早分開咗,溫泉蛋嘅蛋黃汁會流曬落
今曰要幫囡囡搞證件經金巴利道,離遠已經見到好搶眼嘅紅色招牌寫住[霸嗎拉麵] 好似好有霸氣,上網search下佢個意思係點解,原來下面嘅英文意思解
極之.好味

,分量細啲唔會浪費食物仲有一個玩具送。

起初睇幅相阿女話得一塊豚肉唔夠食
仲有個溫泉蛋值得一讚佢係原隻上
,我諗係為免一早分開咗,溫泉蛋嘅蛋黃汁會流曬落湯到食唔到D流心。呢隻蛋唔好預佢係熱,如果熱嘅話佢會又外將啲餘溫滲入個心度咁就做唔到呢個效果( 之前睇飲食節目聽過)

叉燒拉麵食得多雞肉做嘅叉燒拉麵第一次食 一山還有一山厚,塊雞肉有一隻手指尾咁厚
嗰邊仲要圍住薄薄雞皮,呢個必食.....真係好滑好有雞味連個白湯都係雞淆,麵嘅配料有我最鍾意食嘅木耳絲, 有嫩滑嘅口感,又有爽嘅口感再加埋面我揀了硬麵 煙靭得黎又彈滑。

最後點埋個紅豆綠茶雪糕 平時食綠茶雪糕都係較甜,今次呢個好香綠茶味唔會太甜 而又好滑,好奇問下個店員係邊隻牌子,原來雪糕係自家製,由日本嘅師傅自己做再空運嚟香港所以冇得買唔係一般嘅牌子
。 唔好睇佢好似好淺,分量同雀巢牛奶公司分量差唔多。

食完先仔細望下佢室內嘅環境原來樓頂好高至少兩至三層樓咁高,牆上嘅橫額及一排嘅燈籠感覺令人置身於日本食緊拉麵。。

2017-09-04
5 分鐘 (堂食)
  • 雞叉燒味玉雞白湯拉麵