2018-06-26 69 瀏覽
今次試下尖沙咀呢間分店,可能因為時間尚早,所以唔需要排隊。入到去都係揀腩肉,麵質、湯底都係揀返正常。等候時間唔會太耐,而食落都幾好味。個人覺得味道同銅鑼灣、寶琳都差唔多。

2018-06-24
2018-06-25 58 瀏覽
一次試三隻唔同既味既拉麵。🍜期間限定既魚介豚肉拉麵:湯底唔似平時食既魚介咁濃味,魚味似日本啲魚仔乾,唔會太咸。有蔥同洋蔥碎加左啲清新,塊豚肉都厚,但唔嫩。🍜辛辣炙燒豚肉味玉拉麵 : 一味死辣,好嗆喉,食唔到湯底既味道。👎🍜雞叉燒味玉雞白湯拉面 : 最好味係呢隻,雞肉嫩,湯底清甜有雞味,味玉流心咸味適中。麵既粗度中等,湯底都掛到麵。另外只得炸蒜提供,冇蒜蓉, sad 。餃子同雞正常常常,冇特別無驚喜。........
一次試三隻唔同既味既拉麵。

餃子同雞正常常常,冇特別無驚喜。

今日同我媽媽同埋愛人三人行黎到尖沙咀呢間拉麵店,一口氣試左佢唔少野食首先第一碟黎到既係唐揚炸雞,由於係星期日所以冇午市12蚊小食優惠,但我太肚餓,都係叫左炸雞同餃子~ 唐揚炸雞係多汁嫩滑既,重點係佢炸醬厚度好好,每一粒都好平均,令佢炸出黎既炸雞每一粒都好嫩滑多汁,唔會乾。之後係雞叉燒雞白湯拉麵,開頭都將重點放係限定既魚介湯同豚骨湯拉麵到,但係呢個雞白湯先係今日介紹重點,佢個雞湯味道好濃郁,雞叉燒係滑同彈牙既~拉麵每一淡麵有佢濃厚湯底既味道!魚介拉麵湯底好重魚仔干既味道,個味道好掛麵,令你每一啖都好似食緊魚仔干小食咁,不過我唔太鍾意呢個味道,另外呢碗拉麵個豚肉比較薄,炙燒完有啲乾!最後我叫既辛辣炙燒豚肉拉麵,呢一碗既豚肉又比較厚,有慢煮既特色好軟滑同炙燒既香口,但湯底一般,個辣味太辣,蓋過左豬骨湯既味道~ 完結小食,餃子個皮做得幾好,但入面唔夠多汁而個辣醬就好辣,完全麻痹我個味蕾。總結最推薦既係雞白湯產品~另外其實幾款湯底佢係做得好濃郁,所有湯底都係濃濃既味道,其中拉麵既粗幼同掛麵效果都好好,味玉都好好味,每一款麵都唔會太咸~不過辣同魚介味有啲太單一,豚肉係兩個麵之中都有質素參次係佢既弱

雞叉燒味玉雞白湯拉都

特濃魚介炙燒豚肉拉麵

辛辣炙燒豚肉味玉拉麵

辛口燒餃子

總結最推薦既係雞白湯產品~另外其實幾款湯底佢係做得好濃郁,所有湯底都係濃濃既味道,其中拉麵既粗幼同掛麵效果都好好,味玉都好好味,每一款麵都唔會太咸~不過辣同魚介味有啲太單一,豚肉係兩個麵之中都有質素參次係佢既弱點。如果有機會再黎要試下原味先得~

雞叉燒味玉雞白湯拉都
  • 雞叉燒味玉雞白湯拉麵
2018-06-24 56 瀏覽
今日去尖沙咀The One 買野,街上非常悶熱,又餓又攰,諗起附近有間好好味的霸嗎拉麵,突然好想食返碗,見到霸嗎拉麵,平時見門口位置一定有人排隊等位,但今日時間尚早,未到晚飯時候,所以未有人籠,趁不用等位,我立刻入去食返碗。天氣太熱,立即叫返杯麒麟一番搾啤酒,冰凍解喝。特盛炙燒豚肉拉麵,特盛是豚肉比較多,厚厚的豚肉肥瘦均匀,有口感又入味,因為特盛沒有味玉,所以我另外order,蛋黃程橙紅色的流心味玉好香滑。辣汁唐揚炸雞,外脆肉嫩 ,加了辣汁相當惹味。
天氣太熱,立即叫返杯麒麟一番搾啤酒,冰凍解喝。
辣汁唐揚炸雞,外脆肉嫩 ,加了辣汁相當惹味。
2018-06-23 71 瀏覽
自從食過霸嗎拉麵就一試難忘,每當經過霸嗎的店舖,就想入去食返碗,那怕每次都要在門外排隊,今晚我又經過尖沙咀霸嗎,又見到門口一如往日排了一條隊,我的腳好自然的行去隊尾加入等位行列,一想起拉麵的美味就不介意等一等。炙燒豚肉味玉拉麵,湯底濃郁,炙燒的豚肉厚切又入味,味玉蛋黃流心,拉麵可以選擇軟硬度,我選了適中,不太硬有口感,味筍爽口,所以我加選多一碟。這碗拉麵的味道真令人回味無窮,百吃不厭。羽根燒餃子,底部煎得金黃色卜卜脆,皮薄餡足料又夠味。今日太肚餓,食完麵又想食甜品,叫了日本芝麻雪糕,用小木桶盛載芝麻雪糕,還加上甜美的紅豆,好有日本feel!新做會員有餃子送,另外每次惠顧有積分儲,夠分又可以換優惠券。不要錯過喔!

羽根燒餃子,底部煎得金黃色卜卜脆,皮薄餡足料又夠味。

2018-06-13
  • 羽根餃子
1. 雞叉燒辛辣雞白湯拉麵(適中、少油、小辣)($88)🌶🍜湯底偏濃味,但唔係「傑」身,個人覺得鹹左少少🙈揀左小辣,辣度岩岩好😁麵條仲要我最愛嘅黃色爽口彈牙麵身,叉燒有兩塊,雖然size偏細,好嫩滑,仲要鎖住湯汁👍🏻彤樂評分:8/102. 炙燒豚肉味玉拉麵(適中、少油)($88)🍳🍜湯底同樣濃滑,不過怕鹹高鈉嘅朋友仔真係唔岩試😂炙燒豚肉都好濃味又有厚度,不過幾韌,唔夠腍身,有點失望😔彤樂評分:6.5/103. 辣汁唐揚炸雞($38)🍗炸雞外其實係辣醬🙈真心幾辣,食第二嚿都忍唔住整款部份辣醬先食😆但外皮好脆口,入面肉質同樣好嫩滑,最緊要雞肉都有辣肉汁味,幾唔錯👏🏻👏🏻👏🏻彤樂評分:8.5/10
彤樂評分:8/10
雞叉燒辛辣雞白湯拉麵(適中、少油、小辣)

2. 炙燒豚肉味玉拉麵(適中、少油)($88)🍳🍜
彤樂評分:6.5/10
炙燒豚肉味玉拉麵(適中、少油)

3. 辣汁唐揚炸雞($38)🍗
彤樂評分:8.5/10
辣汁唐揚炸雞
2018-06-09
20 分鐘 (堂食)
雞叉燒辛辣雞白湯拉麵(適中、少油、小辣)
辣汁唐揚炸雞
  • 雞叉燒辛辣雞白湯拉麵
見冇咩人排隊就試一試啦,炙燒豚肉味玉拉麵(HKD88免加一,如果冇蛋就HKD83,本身唔太餓,但諗到加5蚊有隻溏心蛋就叫呢款,蛋仲意外地好食添!)嘅湯底的確幾好味,濃而不過鹹,唔會杰。麵嘅粗幼度算中間,都幾彈牙。溏心蛋冇切開,令裡面盡量keep到流心嘅質地,而且蛋醃過,本身都有少少味,幾驚喜。但可惜豚肉面有少少嚡,有炙燒嘅味道,都軟腍嘅,如果唔夾麵一齊食會有啲肥膩。筍有好少筍臭味,但算可以唔。美咪指數:7/10抵食指數:7/10

美咪指數:7/10
抵食指數:7/10
炙燒豚肉味玉拉麵
2018-06-16
10 分鐘 (堂食)
2018-06-18 86 瀏覽
個晚係尖沙咀行街行到好夜,度度都收哂又last order左😟朋友話食過呢間拉麵唔錯,就去試下👍🏼去到差唔多11點仲好多人,要等一陣位呢度既拉麵選擇唔算多,只係每款既湯底可以揀豚骨湯,雞白湯或者辛辣湯。我同朋友今次都係揀左炙燒豚肉味玉拉麵($88)豚肉燒得好令,好大塊厚身,有少少焦得黎又唔硬我地叫左濃厚豚骨湯,個湯底濃得黎又唔算鹹,飲幾啖都唔覺口渴😅有少少失望既係佢原隻上既溏心蛋,咬開發現佢已經唔係好流心,有少少熟我地仲叫左一份小食:羽根燒餃子🥟($35)因為第一次食,朋友介紹話出面個層係蛋花,好神奇餃子燒得唔乾,都算幾好食👍🏼整體黎講,如果下次唔多人排隊,附近無更好既選擇既都會再黎食

我同朋友今次都係揀左炙燒豚肉味玉拉麵($88)

豚肉燒得好令,好大塊厚身,有少少焦得黎又唔硬

我地仲叫左一份小食:
羽根燒餃子🥟($35)

因為第一次食,朋友介紹話出面個層係蛋花,好神奇
餃子燒得唔乾,都算幾好食👍🏼

整體黎講,如果下次唔多人排隊,附近無更好既選擇既都會再黎食
2018-06-17 102 瀏覽
久聞這間拉麵的大名,今晚因為早左收工,所以能夠不用排隊就入到黎食。這裏以炙燒豚肉拉面聞名,另外點了一個雞叉燒味玉雞白湯拉麵加鷄白湯味玉拉麵。灸燒豚肉玉子拉麵拉麵一到,即刻試下個湯底!嗯..濃厚豚骨湯底,灸燒豬腩肉燒得很香口,但是比較肥膩,都係交給他食。不過麵條硬度適中,配合蔥花,很入味的糖心蛋,還是很讚整碗都是酷愛重味肥膩食物的人既恩物。雞叉燒味玉雞白湯拉麵哩個拉麵勁得我歡心!市面上做鷄湯拉麵比較少,味道通常比較像罐頭或粉開的。這個鷄白湯是喝得出鮮味的,而且雞叉燒好厚身,又嫩滑,加埋木耳絲,濃郁的流心蛋 整體而言這間拉麵店水準極高!如果唔洗排隊,很值得黎再吃!

灸燒豚肉玉子拉麵

整碗都是酷愛重味肥膩食物的人既恩物。

雞叉燒味玉雞白湯拉麵

整體而言這間拉麵店水準極高!如果唔洗排隊,很值得黎再吃!
2018-06-05
2018-06-13 116 瀏覽
今日七點幾落住好大雨 霸嗎拉麵外面都排着長長的龍 出奇地 我哋喺出邊等咗大概10分鐘到 就有位入啦炙燒豚肉味玉拉麵🍜👍🏻豚肉雖然只得一塊 但係都幾大同非常厚 而且半肥瘦 唔會太肥膩 表面炙燒過 食落好香🤤👍🏻溫泉蛋簡直一流 一切開 蛋黃金黃包 生熟 度啱啱好😍👍🏻蔥同荀份量都適中 令到成個面冇咁單調😋👍🏻麵條嘅軟硬程度可以自己選擇 我揀咗適中 果然真係啱啱好😝-👎🏻唯一湯底令到我有少少失望🙁 濃厚豚骨湯—濃厚嗰部份佢係做到嘅 因為 都幾油 食落口感覺濃郁 但味道方面 我唔 係幾食到豚骨嘅味 好似只係鹹味🙈🐷: 成個拉麵整體上都滿意嘅😋但唯獨最緊要你個湯底等於令我有啲失望😞

炙燒豚肉味玉拉麵🍜
都幾油 食落口感覺濃郁 但味道方面 我唔
係幾食到豚骨嘅味 好似只係鹹味🙈

炙燒豚肉味玉拉麵

2018-06-12 78 瀏覽
尖沙咀呢間人氣拉麵店長期都排晒長龍,為免同人逼,我地就決定3點幾黎食,果然唔洗排隊雖然就話唔洗排隊,但呢個下午茶時段餐廳入面都坐滿晒人,可見其受歡迎程度如果成日黎食的朋友可以考慮做會員,又可以儲分,又送餃子一客炙燒豚肉味玉拉麵 ($88)秘製叉燒用低溫慢火煮超過10小時,再用明火炙燒增加油脂香,拉麵用上幼麵,可以自行選擇軟硬度,湯底十分濃郁雞叉燒味玉雞白湯拉麵 ($88)湯底濃到好似飲緊雞精咁,雞叉燒用卷的方式再切片做成,所以食落會一層一層咁,流心蛋蛋汁驚人,睇住橙黃色的蛋黃汁流出黎實在十分吸引
如果成日黎食的朋友可以考慮做會員,又可以儲分,又送餃子一客
炙燒豚肉味玉拉麵 ($88)
雞叉燒味玉雞白湯拉麵 ($88)
2018-05-27
2018-06-12 62 瀏覽
香港各區經常出現傳說中的-龍。龍是由無數的人排列而形成。出没於食肆林立的區域如: 銅鑼灣、旺角、尖沙咀等等......位於龍頭就是這間空降而至的-霸嗎拉麵。(可惜我位於龍尾, 滴汗......) 店內坐無虛席。除食客高談闊論外, 亦會聽到嚼食著的聲音。以主打拉麵為主, 餐牌上亦設有多款小食、飲品供食客們選擇。辛辣炙燒豚肉味玉拉麵 $93賣相非常樸素, 十足日本窄巷小店出品。筍絲、溏心蛋、日式叉燒無一不是精粹。湯底味道非常濃郁, 辣味刺激味蕾, 零舍開胃。豚肉賣相亦非常吸引。脂肪比例分明, 表面經火炙處理, 多添一份焦脆口感。口感軟滑細膩, 豚肉和油脂於口腔中慢慢溶化分解, 非常味美!拉麵型狀偏幼身。夾集著濃湯一同入口, 味濃且彈牙。一啖又一啖, 停不了。碗內無一不是廚師的心血。當然要一滴不留, 以示致敬。

店內坐無虛席。除食客高談闊論外, 亦會聽到嚼食著的聲音。

以主打拉麵為主, 餐牌上亦設有多款小食、飲品供食客們選擇。

辛辣炙燒豚肉味玉拉麵 $93

碗內無一不是廚師的心血。當然要一滴不留, 以示致敬。
2018-06-11 115 瀏覽
尖沙咀間霸嗎拉麵基本上由朝到晚都要排隊等候,今日下午終於忍不住排隊都要試試!等了二十分鐘左右,就入到去了。樓底超高,而且坐位都幾寬敞,即刻飲杯冰凍檸檬水解渴。我繼續點了最出名的豬骨湯底,由於上次覺得炙燒肥叉燒超好吃,啖啖肉,脂肪的焦香非常惹味,所以點了特盛炙燒豚肉拉麵,加埋味玉!湯底幾濃,厚重脂香,油而不膩,配合軟身幼麵條好夾。不過非肉食大王就不要點,吃完兩塊厚叉燒,已經飽了一大半。男朋友今次另一出名的醬燜雞叉燒味玉拉麵,雞湯味非常濃厚,認真難得,他整碗湯都喝光,不過我就覺得雞肉不夠炙燒叉燒惹味,始終偏瘦,但和雞湯吃都不錯。小吃的沙拉野菜炸餃子🥟饀是肉汁多,味道亦幾濃,不過始終煎餃子香口和皮薄口感正啲,可惜我睇錯了以為這個是煎餃子。霸嗎拉麵真是好正,要食勻每間分店!

特盛炙燒豚肉拉麵
味玉

醬燜雞叉燒味玉拉麵

沙拉野菜炸餃子5件

霸嗎拉麵真是好正,要食勻每間分店!
2018-06-10
特盛炙燒豚肉拉麵
味玉
醬燜雞叉燒味玉拉麵
2018-06-10 51 瀏覽
前排放工突然間好想食拉麵,就去咗尖沙咀搵到呢一間拉麵店,就入去試吓,之前好想試好耐,因為見到佢嘅叉燒同其他拉麵店有啲唔同,係長方形一片嘅,而且上面好似係燒烤過咁樣,望見都好想食。叫咗一個豚骨湯拉麵$88,另外叫咗加蔥。拉麵上到枱果然同宣傳圖片一樣,叉燒好口好大塊,而且肥瘦個半。麵條揀咗中間嘅硬度,好彈牙, 湯麵裏面仲有筍乾, 留心蛋都好好食。至於個湯底就非常之濃郁,一定唔係溝粉做嘅,新鮮豬骨湯味,而叉燒上面仲加左一小 羹嘅辣椒漿,食落更加嘢味,叉燒唔會過鹹,最後湯都飲左一大半,雖然想飲晒但係可能太肥了所以冇咁做。

叫咗一個豚骨湯拉麵$88,另外叫咗加蔥。
2018-06-09 89 瀏覽
在尖沙咀一個人食晏最好就係食拉麵了,霸嗎拉麵來自日本廣島的過江龍連鎖店,店家招牌秘製廣島豚骨湯底和炙燒豚肉。平時晚上經過都好多人排隊,今日見到有位不用排隊就要試試了。坐底的時候看見員工正在自家製緊拉麵。日本直送飲品-- 信州蘋果梳打, 蘋果味道香濃,清新解渴。辛辣炙燒豚肉拉麵 (中辛、少油)喜歡食辣的我點了辛辣味,濃郁香潤的秘製廣島豚骨湯底果然鮮甜中帶著濃稠豚骨味道,中辛辣味不算太辣。拉麵我選了硬麵夾起一箸麵咬落去口感軟滑彈牙,加上秘製豚肉低溫慢火浸煮超過十小時,再以明火炙燒增添脂香,咬一啖入口融化,肥瘦適中,細意品嚐慢慢散發出炙燒厚切叉燒味道,我還加追了一份海苔和栗米粒。日本抺茶雪糕 抺茶雪糕上加了紅豆粒,食埋甜品已經好滿足了!

坐底的時候看見員工正在自家製緊拉麵。

日本直送飲品-- 信州蘋果梳打, 蘋果味道香濃,清新解渴。

辛辣炙燒豚肉拉麵 (中辛、少油)
辛辣炙燒豚肉拉麵

日本抺茶雪糕
抺茶雪糕上加了紅豆粒,食埋甜品已經好滿足了!
午餐
辛辣炙燒豚肉拉麵