2018-08-24 38 瀏覽
同朋友睇完電影想食拉麵, 猶豫左陣就入左霸啦, 味道唔錯!食左佢個灸燒豚肉味玉拉麵, 落單紙同其他拉麵店一樣有得揀麵質少油走蔥。我自己偏好適中麵質, 咁先食得出間店有幾多斤兩我朋友就叫左個雞肉拉麵, 等一陣可以交換食lol上菜後賣相不錯, 湯不是很濃那種, 唔會好似某d拉麵食一淡要飲一淡水咁。麵質岩岩好, 舊豬好大塊好厚, 未到入口即融但煮到好林好入味。而舊雞都好大件, 又係煮到又林又入味, 好正總結而言, 幾適合唔愛濃湯拉麵既人黎食,如果愛好傳統勁濃湯應該就唔太岩食。
同朋友睇完電影想食拉麵, 猶豫左陣就入左霸啦, 味道唔錯!

我朋友就叫左個雞肉拉麵, 等一陣可以交換食lol

而舊雞都好大件, 又係煮到又林又入味, 好正

2018-08-23
  • 炙燒豚肉味玉拉麵
2018-08-23 59 瀏覽
約左朋友係尖沙咀食飯,佢想食日本野,就上openrice 睇下,見到呢間被評為最優秀日本菜餐廳,就決定試下。個晚六點幾到餐廳,唔算多人,好快可以入去。我同朋友口味一致,都點左灸燒豚肉味玉拉麵,麵質選左一般,無走其他野。灸燒豚肉味玉拉麵算大碗,灸燒豚肉肥瘦適中,脂肪同肉比例唔錯,咬落去口感幾好,唔會覺得好肥膩。雞蛋亦整得出色,煮嘅時間啱啱好,蛋白滑而蛋黃色澤金黃。再試拉麵,面質軟硬適中,湯底唔會太油,但有香濃肉味。總括來說,拉麵水準中上,價錢唔貴,可以一試。

2018-08-22 147 瀏覽
The one 睇完戲唔知食乜好,醒起曾經有朋友介紹過話呢間拉面幾好一於試下.因為成9點幾十點,得十個人排隊,所以等左一陣就入得.辛辣炙燒豚肉味玉拉面(小辛)炙燒豚肉味玉拉面湯底竭但唔濃,以為辣味蓋過左,點知正常湯底都係飲唔出咩味道.面幼但唔彈牙,蛋過熟唔夠流心.筍就唔係我杯茶,不矛置評.唯一覺得要讚既係塊豚肉,厚切五花腩,肥瘦適中,入口即溶重食到陣陣火燒過既味道.羽根燒餃子底唔脆,皮唔薄,餡料淡而無味,食完都唔知放左咩入口由於叫左辛辣面,即送雪米糯. 咬一啖即吐,個皮硬到似膠

辛辣炙燒豚肉味玉拉面(小辛)

炙燒豚肉味玉拉面

羽根燒餃子
底唔脆,皮唔薄,餡料淡而無味,食完都唔知放左咩入口

由於叫左辛辣面,即送雪米糯. 咬一啖即吐,個皮硬到似膠

2018-08-21
20 分鐘 (堂食)
2018-08-20 147 瀏覽
今日約左媽媽去尖沙咀食野行街,點知搭巴士在彌敦塞左勁耐,出到尖沙咀都已經3點了,好肚餓,立即去找東西吃。來到位於金巴利道的霸嗎拉麵,門口有數人等位,都係遊客居多,但流量好快,等左一陣就入得啦。枱上已放有一壺冰凍的檸檬水,非常好的安排。店員為我們推介店內最新推出的限定品特濃魚介魚乾豚骨拉麵,所以媽媽就揀左依個,媽媽話一碗有十多隻日本魚乾,份量算多,而魚乾都非常香脆可口,亦能帶出濃香的鮮魚介湯味,再配合入味竹笋,香葱花,媽媽表示好特別,還不錯。而我就揀左最普通的炙燒豚肉拉麵,對我黎講,最好係可以自行選擇麵質硬度,湯底油份,加減配料,所以我可以揀「走蔥」~ 豚肉非常厚,炙燒過後有濃香燒烤味,感覺不是太肥膩,而是肉質軟,易咬,有少少入口就溶的感覺,配合濃郁的湯底,難怪吸引咁多遊客來試。

枱上已放有一壺冰凍的檸檬水,非常好的安排。

炙燒豚肉拉麵
2018-08-18
5 分鐘 (堂食)
炙燒豚肉拉麵
2018-08-15 92 瀏覽
聽朋友講呢間霸嗎拉麵好好味,成日排長龍,所以今日就去試下。我覺得排隊都唔算排得耐,大約10至15分鐘左右,未入去之前就已經可以寫定食咩,但座位就無咁舒服。食物黎講,拉麵我覺得都ok中中等等嘅,最值得一提係個碟燒豚肉,very good
聽朋友講呢間霸嗎拉麵好好味,成日排長龍,所以今日就去試下。

15 分鐘 (堂食)
2018-08-13 96 瀏覽
係隔離商場影完相,行過見到多人排隊,於是就試下試左雞同豬拉麵個人喜歡雞拉麵,整體唔錯,湯,麵,雞肉各方面都幾好,服務態度唔錯,環境都乾淨,下次再去試下先,不過要再行過個商場先
係隔離商場影完相,行過見到多人排隊,於是就試下
試左雞同豬拉麵
2018-08-12
15 分鐘 (堂食)
2018-08-13 175 瀏覽
在尖沙咀要怱怱忙忙解決一餐或fine dining,一個人或三五知己開餐, 都有超多選擇; 很久沒來這區揾食,今次時間緊迫趕上堂,周圍轉了一圈,見此店店外裝修好有日本feel, 在其他地區見過它的分店,尚未試過,好!就來碗拉麵!見有拉麵店最常有的叉燒拉麵,又有香港比較少見雞叉燒拉麵,掙扎一陣,決定要試雞叉燒味玉雞白湯拉麵。湯: 顏色清澈,但飲落味道頗濃,個人口味覺得偏咸;麵條: 點了硬的,還可以啊;雞叉燒: 大大兩塊,厚厚的,肉質不粗糙;蛋: 好軟滑,蛋白滲透了陣陣香味,泡製了足夠時間,非常入味;總體: 沒有驚喜,沒留下深刻印象。雖然今趟沒太大驚喜,會再來試埋它的炙燒豚肉拉麵,再決定這店是否列入我的心水店。

湯: 顏色清澈,但飲落味道頗濃,個人口味覺得偏咸;
麵條: 點了硬的,還可以啊;
雞叉燒: 大大兩塊,厚厚的,肉質不粗糙;
蛋: 好軟滑,蛋白滲透了陣陣香味
,泡製了足夠時間,非常入味;
總體: 沒有驚喜,沒留下深刻印象。

2018-08-12
2018-08-12 61 瀏覽
I’ve been wanna try this ramen for at least 1 year, but there’s always a line.So finally we get in there after 20mins, guoza is here first. Crispy fried bottom, soft with a little chewy on the skin, meat and veggies are good inside. Little guoza that you can enjoy the whole piece in one bite.There are lots of pork soup ramen, but they have chicken soup and chicken cha-siu here, I ordered this right away.Soup is everything for ramen, this chicken soup thickness is medium, taste good at the first

Soup is everything for ramen, this chicken soup thickness is medium, taste good at the first sip, not like a big surprise you will have, but there’s just some difference you will wonder what’s in this soup, you can’t stop but keep drinking, it was good!

Chicken cha-siu is OMG, super tender and juicy, and the flavour...Wow, what have they use to marinate it, is so good!

The noodles is okay, I like the amount they serve, not too much. And yes, the egg was nice too, sweet marinated, soft and eggy!
2018-08-09 2423 瀏覽
婚期下個月就到了!選了尖沙咀店試婚紗晚裝,剛好試到9時多肚子不斷響!一下來沒多久看到這家平時排長隊的拉麵不是太多人!一直很想試未有機會,今次排10分鐘左右就到我地喇!內裡佈滿人群,佈置有點像魚市埸,但顏色十分鮮艷,令人食慾大增!餐牌比我想像中多,但非常清晰。 我們一看便知道自己想吃什麼了!我們點了一人一碗拉麵,由於太晚了,所以沒有叫小吃,以免太飽睡不著。灸燒豚肉海苔味玉拉麵 $98這個是用了豬骨熬出來的濃濃湯味道非常入口,非常香淳,感覺他們是用了豐富的材料去熬的。這個是非常肥美的灸熱豚肉,真的不可以小看它!雖然只有一件,但是肉是非常厚,是屬於我們平常吃的五花腩!盡管看似肥美,但是一點也不油膩,豚肉經過炙燒後令肉邊有少少焦燶,使味道更佳,肉味更香。還配了紫菜一同食用。當然不少得溫泉蛋,他們的蛋是數一數二,每一隻都要咬一口便流心,蛋汁令麵條更加豐富,吃落也非常有口感!辛辣灸燒豚肉味玉拉麵 $93想不到這次的辛辣是真的很辣,也的確的我們想要的東西!麵條非常有彈性,而且掛汁力也很強,每一啖麵都沾滿湯汁,十分滋味!這碗的蛋也不例外,跟剛剛一樣,咬一口便看到精緻的蛋汁!價錢嘗可接受,下次可以再試其
一下來沒多久看到這家平時排長隊的拉麵不是太多人!
一直很想試未有機會,今次排10分鐘左右就到我地喇!

灸燒豚肉海苔味玉拉麵 $98

辛辣灸燒豚肉味玉拉麵 $93
想不到這次的辛辣是真的很辣,也的確的我們想要的東西!

這碗的蛋也不例外,跟剛剛一樣,咬一口便看到精緻的蛋汁!
價錢嘗可接受,下次可以再試其他的!
2018-08-07 75 瀏覽
自從上次食完人氣豚肉拉麵後,就勁想同老公過嚟試下,咁啱呢段時間佢報咗個課程,要係附近返學,即刻要佢陪我食。是晚已到9:30,可能已過咗晚飯時間,所以外面冇人排隊,但里面大約9成滿,剛好一到有張靚台俾我店員介紹上面個拉面係限量的,所以我就想嘗試一下,我叫左軟麵+少油特濃魚介魚乾豚骨拉麵首先賣相都好吸引,配上小魚乾、荀、洋蔥、一大片紫菜,加上一塊大大塊豚肉再試一啖湯,非常濃郁,有少少的小魚乾味,但又唔會太腥味,而半肥瘦炙燒豚肉,入口肥美,但又唔會好膩的口感。特盛炙燒豚肉拉麵呢個特盛係老公叫的,最好係有4塊大大塊豚肉,最適合返完學勁肚餓嘅佢,盛惠都係$118

特盛炙燒豚肉拉麵
2018-08-06
$100 (宵夜)
2018-08-07 45 瀏覽
最近口味轉左中意食濃味既食物,拉麵不嬲比我感覺都係濃味。係尖沙咀行街經過依間霸嗎拉麵,就同男朋友入去試下。男友點左個期間限定 - 特濃魚介魚乾豚骨湯麵+味玉。而我就叫左個辛辣炙燒豚肉味玉拉麵。拉麵麵條係幼身爽彈,個湯底質地好濃厚。男友果碗湯底魚鮮味十足,裡面還可以吃到小魚乾。我果碗只係叫左小辣,辛辣味都已經好香濃。至於隻蛋係以原隻上,中間仲流心添。最驚喜係塊豚肉, 好厚身,豚肉跟脂肪平均相隔啖啖肉,而且一啲都唔鞋。

2018-08-06 62 瀏覽
呢間見住愈開愈多分店,之前一直都想食,今日經開都係多人排隊,見有時間就排排啦!!炙燒豚肉海苔味玉拉麵:呢度既拉麵自家製,濃厚豚骨湯,仲有辛辣味、燒雞白湯,麵質幼身有口感!最喜歡浸了湯既大塊紫菜羽根燒餃子:皮薄餡夠,沒有油膩感!點小小醬油已好夠味道!唐揚炸雞 呢個小食的確炸得剛好,肉汁肉嫩,加試檸檬汁,清新鮮味cover了炸完既油膩感!炙燒厚切豚肉:夠厚切足料,食落仲有陣陣烤肉味豚肉唔會太肥太瘦,有肉感!

炙燒豚肉海苔味玉拉麵:

最喜歡浸了湯既大塊紫菜

羽根燒餃子:
皮薄餡夠,沒有油膩感!
點小小醬油已好夠味道!

炙燒厚切豚肉:
夠厚切足料,食落仲有陣陣烤肉味

豚肉唔會太肥太瘦,有肉感!
2018-08-06 52 瀏覽
先來一口湯,入口質感不怎麼濃稠,但味道卻很香濃,醬油味幾為突出,而且還帶點甜味,整體是味道濃厚但易入口。炙燒豚肉果不但厚身大塊,而且香口。溏心蛋方面,流心度是足夠,但醬油入味程度與蛋香都偏弱。羽根燒餃子底部香脆, 塗上照燒汁, 味道帶有少少甜.餡料份量剛剛好。但豬肉餡咬起來好像不太新鮮。唐揚炸雞炸得偏乾沒有內汁也不太脆口,
唐揚炸雞炸得偏乾沒有內汁也不太脆口,

2018-08-05 33 瀏覽
同朋友尖沙咀行街,經過The One, 見到對面的日本拉麵排晒長龍,於是我們上前看看餐牌,見到呢個魚介豚肉拉麵,好想食!除豚肉拉麵🍜,仲雞白湯、叉燒等拉麵~呢個特濃魚魚介魚乾豚骨拉麵是期間限定,當然要試下!魚乾、魚介,湯好濃好有魚和豚肉味!但不會太咸。很大塊豚肉,帶有魚介味!炙燒豚肉味玉子拉麵豚肉湯好濃, 蛋有流心食濃味拉麵,配呢個芽菜野菜盛清清地好配搭~辛口燒羽根餃子, 好香脆,辣辣地好惹味!😋😋

除豚肉拉麵🍜,仲雞白湯、叉燒等拉麵~

呢個特濃魚魚介魚乾豚骨拉麵是期間限定,當然要試下!

魚乾、魚介,湯好濃好有魚和豚肉味!但不會太咸。

很大塊豚肉,帶有魚介味!

炙燒豚肉味玉子拉麵
豚肉湯好濃, 蛋有流心

食濃味拉麵,配呢個芽菜野菜盛清清地好配搭~

辛口燒羽根餃子, 好香脆,辣辣地好惹味!😋😋
2018-07-29 234 瀏覽
經常排長龍的人氣拉麵店,這次避開午夜市繁忙時間,今次下午茶時段到訪,感覺良好👍🏻店內最新推出的限定品特濃魚介魚乾豚骨拉麵❤️同樣可以選擇麵質硬度,湯底油份,加減配料每碗有十多隻日本魚乾魚乾香脆可口,湯頭有濃濃鮮魚介湯味厚切豚肉同樣美味,炙燒過的厚厚豚肉有濃香燒烤味,肉質甘香豐腴。怕肥人士咬去肥膏也要試!整碗拉麵唯一缺點是沒有味玉!溏心蛋也是店鋪必吃的食物之一!所以追加了一隻只要$10, 橙黃色蛋黃非常誘人!蛋黃的醬油味濃而滑😋細嫩的口感非吃不可而個人湯底及麵條已十分濃郁,但若果你是非常重口味,還是可以根據自己喜愛自由加點調味料,有黑胡椒、芝麻、唐辛子粉(辣粉)、醬油等。而朋友鍾愛人氣No.1招牌拉麵有濃郁豚骨湯味的炙燒豚肉味玉拉麵🍜湯底又濃麵條又軟硬適中,還有原件厚切豚肉🤤和蛋!第一次來必食!可惜是日炸雞已賣完,未能一嘗,但一碗美味拉麵已很滿足!

店內最新推出的限定品特濃魚介魚乾豚骨拉麵❤️
同樣可以選擇麵質硬度,湯底油份,加減配料
每碗有十多隻日本魚乾
魚乾仔
魚乾香脆可口,湯頭有濃濃鮮魚介湯味
炙燒豚肉
整碗拉麵唯一缺點是沒有味玉!

味玉
蛋黃的醬油味濃而滑😋細嫩的口感非吃不可
而朋友鍾愛人氣No.1招牌拉麵
炙燒豚肉味玉拉麵

可惜是日炸雞已賣完,未能一嘗,但一碗美味拉麵已很滿足!
2018-06-18
炙燒豚肉