2021-07-04 98 瀏覽
近排真係超級鍾意食酸菜魚,酸酸味味最啱夏天食晏晝時間真係好多人,要等大概20-25分鐘先可以入座排隊嘅時候已經揀好咗一定要食酸菜魚,原來午市套餐唔使+1<酸菜魚套餐$68>酸菜魚套餐可以揀跟面或者飯,未試過Biang Biang 面,貪得意叫咗酸菜魚都要等幾耐大概等咗15至20分鐘先有得食,魚片煮到有偏淋身,個人都接受到酸菜魚個湯底好酸唔算辣,唔係好食得辣嘅朋友都應該可以接受到,Fatbrown 鍾意佢夠酸同埋夠多芽菜,食得好過癮<台式滷肉拌麵$82>滷肉拌麵套餐跟住一個小食,朋友揀咗手拍青瓜,份量好多,所以Fatbrown 都有跟住食手拍青瓜蒜味十足講返個拌麵,份量唔算好多,滷肉都唔算好多個汁甜甜哋都幾好食嘅
近排真係超級鍾意食酸菜魚,酸酸味味最啱夏天食
晏晝時間真係好多人,要等大概20-25分鐘先可以入座
排隊嘅時候已經揀好咗一定要食酸菜魚,原來午市套餐唔使+1

<酸菜魚套餐$68>

<台式滷肉拌麵$82>
手拍青瓜蒜味十足

2021-07-02 88 瀏覽
上次因為冇得堂食所以叫外賣 今次就試吓堂食 睇吓同外賣有冇分別先😌-👉🏻鎮店蟹皇拌麵 Hairy Crab Meat Sauce Noodle💲98👉🏻油撥辣子魯肉Biang Biang麵 Marinated Pork with Spicy Biang Biang Noodle💲55👉🏻菠蘿青檸蜜💲24👉🏻滑溜溜香芋鮮奶💲28-唔係食蟹嘅季節 蟹黃可能因為咁而冇咁濃味 不過覺得個汁比上次結身 口感好過上次 同埋堂食嘅話啲麵唔會因為擺內咗而黐埋pat 整體口感好咗 不過我覺得個汁嘅味道好似真係淡過上次 同埋少咗啲蟹黃粒🙈但係整體嚟講都唔錯!魯肉BiangBiang麵比上次好食!記得上次食啲面唔夠入味 比較油 色澤又冇咁靚 今次就入味啲 同埋魯肉都係咁大粒👍🏻嘢飲方面就一般 菠蘿青檸蜜菠蘿味好重 唔太甜 香芋鮮奶味道比較淡 重奶味多啲 如果佢入邊有啲芋頭粒應該會好啲🤨整體而言覺得呢個價錢食咁大碗麵都幾抵食😛佢仲有好多手工麵㗎 我覺得我應該會再去試其他麵😗

👉🏻菠蘿青檸蜜💲24
👉🏻滑溜溜香芋鮮奶💲28

2021-06-30 75 瀏覽
呢間餐廳嘅裝修都算新淨,座位之間闊落,坐得舒服嘅。食物方面,叫左呢個鎮店蟹皇拌面。店員伶過來係分開兩個碗嘅,仲有一小碗醋俾我地自己調味。蟹皇汁我地就咁撈落D面,再加少少醋,食落唔會腥,蟹肉唔算多,不過都香嘅,手工拌面就似上海麵,軟硬適中,總體都唔錯。仲有油撥辣子魯肉Biang Biang 面。蟹皇拌面同呢個,我比較鍾意呢個,滿滿嘅魯肉~叫左小辣,不過原來都算辣,食左一兩啖,先來了果種麻辣的辣,對我剛剛好辣得過癮。魯肉係入味嘅,都香口。Biang Biang 面幾滑,皮唔會太厚。正常嘅青瓜,酸酸微微嘅開胃小食。仲加左$18試下松茸雞湯,住家雞湯嘅味道,不過不失。同埋一個重糟醉雞,不過唔記得影相,哈哈,有少少酒味,D雞都唔會腥。我朋友叫嘅香芋鮮奶,少甜。真係唔太甜,正常嘅飲料。
呢間餐廳嘅裝修都算新淨,座位之間闊落,坐得舒服嘅。

我朋友叫嘅香芋鮮奶,少甜。真係唔太甜,正常嘅飲料。

真心鍾意呢間嘅餐廳,地點方便,食物價錢抵食,又大大件。首先,想讃下叫個餐牌夠細心,有好多highlight住「低卡首選」,有寫埋卡路里,啱晒注意健康keep fit嘅OL。望住個餐牌,好多野都好想食:1. 魯肉飯 $25,有滷水蛋,唔洗特登加錢嗌,仲有佢碗飯好多魯肉,唔會好似其他地方唔夠送飯。d魯肉好入味,好味,推介!!2. 第一次見到有酸菜湯小雲吞,$42 咋好平!! 好鍾意呢個配搭,因為我唔太食魚但又好鍾意食酸菜湯,所以fit哂我,比個心!! D雲吞又皮薄多肉,正!!3. 芥香麻醬鷄絲粉皮,好開胃,啱晒夏天食。4. 之後仲有手拍青瓜,白菜豬肉水餃野飲叫咗「極品陳年龍鳳檸蜜」,好潤喉,啱晒我喉嚨乾;菠蘿青檸蜜都好解渴。
真心鍾意呢間嘅餐廳,地點方便,食物價錢抵食,又大大件。

望住個餐牌,好多野都好想食:

3. 芥香麻醬鷄絲粉皮,好開胃,啱晒夏天食。

4. 之後仲有手拍青瓜,白菜豬肉水餃

芥香麻醬鷄絲粉皮,好開胃,啱晒夏天食。
白菜豬肉水餃
2021-06-04
芥香麻醬鷄絲粉皮,好開胃,啱晒夏天食。
白菜豬肉水餃
  • 芥香麻醬雞絲粉皮
  • 極品陳年龍鳳檸蜜
  • 魯肉飯
  • 輕量魯肉飯
  • 老壇酸菜湯小雲吞
2021-06-28 59 瀏覽
呢間野真心抵食,性價比高, 一碗麵份量夠2個人食。 今餐原本打算輕食,但樣樣都想試,叫左好多野, 食到超飽,好在啲野食質素唔錯,冇浪費quota. 推介biang biang 麵,唔係好知咩係biang biang 麵,貪新鮮叫左碗,好似闊條麵,但中式麵味道,口感彈呀,配埋啲肉燥好野味。黑木耳酸甜味較重,雖然我比較喜歡辣,但都ok ge. 個雞湯都唔錯,跟餐加$18。 下次試埋個雞翼,見到隔離枱有叫,賣相不錯,但太飽了, 留下次。

• 魯肉飯
2021-06-28 35 瀏覽
在修頓球場打完波之後肚餓,和朋友一起到附近店鋪食嘢,街上都有不少餐廳,最後揀咗間食麵嘅。牆上有不同畫作menu上有不同麵食選擇《芥香麻醬雞絲粉皮》一嚟到見到一pat一pat嘅麻醬以為好溜,不過經過撈勻之後,味道卻啱啱好,尤其係粉皮煙韌夠彈牙,配埋青瓜絲夠清爽甜。《鎮店蟹黃拌麵》欣賞一整碗蟹黃,口感咸香似羹,配醋食好醒神,麵身幼滑有啃勁。《高湯韭菜餃子麵》韭菜夠香,同肉嘅比例不多不少啱啱好,連麵飲湯好快就ko。《涼拌皮蛋豆腐》滑捋捋嘅豆腐,仲有皮蛋嘅獨特香味,襯托一起是一絕。《白菜豬肉餃子》唔夠喉另外再叫多客餃子,白菜冇韭菜咁香,反而係清清地,點醋食滋味。我們食的時候,我們後面剛坐住婆婆在包餃子很有親切感,難得食到的手勢。

牆上有不同畫作

menu上有不同麵食選擇

• 芥香麻醬雞絲粉皮
  • 皮蛋豆腐
2021-06-28 853 瀏覽
今天路經灣仔的這條街,見到食店門面貼了一張Mirror海報,即刻停低看看,估計店子老闆是其粉絲!? 還掂一場嚟到就入去幫襯。食店係叫「露面手工拌麵料理」,主打食手工麵,我見到menu有Biang Biang面覺得幾特別,原來係出自陜西,經改良後變得更加薄更加軟,所以叫了個「啖啖酸菜魚套餐」配Biang Biang面再加飲品,份量十足,成碗酸菜魚有好多金魚肉,其實齋睇已經流口水,食落酸酸辣辣特別好胃口,Biang Biang面果然夠軟身,不過要快啲食,如果唔係啲面會黐埋一齊。「鎮店蟹黃拌麵」夠曬排頭,一大碗蟹粉,而面就分開上,再配一小碗醋,先嚐一口夠濃,真係唔知道要用幾多蟹肉來炮製,之後將蟹黃慢慢放在面上撈勻嚟食又是另一番風味。「秘製香槽醉豬手」香槽即係酒,豬手爽口,而且有淡淡酒香,拿來送酒係一絕。「極品陳年陳皮龍鳳檸蜜」飲落喉嚨好舒服,口腔回甘,如果熱飲效果更好。今次食麵有好嘅體驗,印象良好,納入翻食名單。

今次食麵有好嘅體驗,印象良好,納入翻食名單。

• 秘製香槽豬手
  • 鎮店蟹皇拌麵
  • 極品陳年龍鳳檸蜜
2021-06-27 78 瀏覽
在修頓球場附近覓食,見到「露面手工拌面料理」,從外看到餐廳裏面啲人食得好滋味,一於入去又試吓。鮮茄牛腩拌麵牛腩肥瘦相間,淋滑之餘亦帶有口感,拌麵彈口,與微甜的番茄汁和牛腩味十分相夾。嫩雞白布湯闊麵非常大碗,這款手工闊面滑嘟嘟的,配以鲜嫩雞絲和奶白鮮甜湯底,感覺像一面吃麵一面喝着老火湯,值得推薦給喜歡喝湯的朋友。巴蜀粒粒大餛飩$35有五粒,我選擇了微辣,餡料有豬肉、木耳和紹菜,清爽可口,十分合我口味。秘製香槽醉豬手酒味香濃微甜,豬手爽而不硬,值得推薦。滑溜溜香芋鮮奶28元, 鮮奶裏面有細微香芋粒粒,芋頭香味十足。 這餐廳的食物十分可口,價錢相宜, 下次路過灣仔區我一定會encore此店。

秘製香槽醉豬手酒味香濃微甜,豬手爽而不硬,值得推薦。

下雨天就會想吃麵😂之前都有bookmark這家的Biang Biang麵,剛好過去灣仔就去試下🤤點了一人套餐的油潑辣子魯肉Biang Biang麵+手拍小青瓜+熱菠蘿青檸蜜,又另外單加了一份秘制香糟醉雞😍手拍青瓜乍看好細碟其實個碟幾深,好似個杯😂青瓜就甜中帶酸又有蒜香,味道比較新穎又開胃,不過我就覺得如果再少一點點油更清爽一些就更好😋醉雞很不錯,皮滑肉嫩又充分入味,每一口都嚐得到香甜酒味,整份骨肉皮比例ok,不會皮油太多或者太多骨,性價比認可🤓重頭戲Biang Biang麵!辣度我選了中辣,感覺正好🤤魯肉七瘦三肥軟嫩入味,煮得剛好的麵條滑爽筋道,拌勻吃又麻又辣又有肉香根本停不下來🤤菠蘿青檸蜜不能走甜只能少甜,雖然我選了少甜但還是覺得有點點太甜😂不太嚐得到青檸味不過有菠蘿味🍍油潑辣子魯肉Biang Biang麵 7.5/9手拍小青瓜 7.0/9秘制香糟醉雞 7.5/9菠蘿青檸蜜 6.5/9OVERALL 7.5/9碳水怪表示下次想試試其他麵😋

油潑辣子魯肉Biang Biang麵 7.5/9
手拍小青瓜 7.0/9
秘制香糟醉雞 7.5/9
菠蘿青檸蜜 6.5/9

OVERALL 7.5/9

碳水怪表示下次想試試其他麵😋
2021-06-23 52 瀏覽
今晚來到呢間手工麵店,同朋友食左呢度招牌拌麵同一個小食,價錢平而且又好食,非常推介! 鎮店蟹黃拌麵麵和湯係分開上嘅,將湯淋上去就會見到好多蟹肉,真材實料。個湯本身好鮮,就咁食會有少少鹹,同麵搭配就啱啱好。個麵底都幾彈牙,吸咗d湯底都唔會太淋。油潑辣子魯肉Biang Biang麵見到個名幾有趣就想試下,因為驚太辣就要咗小辣。一上菜,空氣中立刻飄著辣香味。因為Biang Biang麵係手工制,麵本身就比較寬厚,口感十足。個麵係用湯底煮過,撈起之後配上滷汁豬肉同冬菇,最後澆上油潑辣子。唔會話太乾,辣度都可接受,值得一試!醉雞另外,加咗個醉雞。經典冷盤小食,份量都幾大。酒味偏重,酒香浸透雞肉,肉質脆嫩香滑。個雞本身調味比較淡,可以加少少醋

鎮店蟹黃拌麵

油潑辣子魯肉Biang Biang麵

醉雞
2021-06-22 55 瀏覽
同同事係灣仔做完嘢,順便食埋野先返去~呢間露面聽講幾多人食,就試下😋🔥秘製香糟醉雞 $58👌🏼價錢又唔算貴喎!唔好以為得面頭幾嚿,其實下面仲有😳第一啖入口真係食到好濃烈嘅酒香味,係完全浸透晒落啲雞到!雞皮滑嘅,雞肉都嫩,唔會老,有驚喜喎!🔥油潑辣子魯肉biang biang 麵 $55👌🏼聽個名覺得好得意😂其實係比較薄嘅刀削麵~用咗好多半肥瘦魯肉同埋冬菇~叫咗小辣個人覺得可以再辣啲🤣食得辣可叫中辣起~辣啲應該會再惹味啲🔥芥香麻醬雞絲粉皮 $42 👌🏼見到佢超底卡路里俾佢吸引咗😂以小食嚟講其實佢嘅份量係主食咁濟😆上面啲麻醬撈埋啲粉皮,再加青瓜絲同雞肉絲係超夾🤣又勁清爽!好岩夏天食🥰🔥滑溜溜香芋鮮奶 $28 👌🏼估唔到會有芋頭鮮奶😂我真係第一次飲冇渣嘅芋頭鮮奶,佢做到你知佢放咗芋頭落去,亦都感受到芋頭嘅存在,但佢就好似融入左係鮮奶入面,口感好神奇!同埋係好飲架喎👍🏻
同同事係灣仔做完嘢,順便食埋野先返去~
呢間露面聽講幾多人食,就試下😋

🔥秘製香糟醉雞 $58

👌🏼價錢又唔算貴喎!唔好以為得面頭幾嚿,其實下面仲有😳

🔥油潑辣子魯肉biang biang 麵 $55

🔥芥香麻醬雞絲粉皮 $42

👌🏼見到佢超底卡路里俾佢吸引咗😂

🔥滑溜溜香芋鮮奶 $28
2021-06-22 53 瀏覽
今日和朋友去到灣仔睇畫展,想找間食麵就在附近見到間麵店不少人食緊就入去試一試,星期六都麵餐好開心,最後我們各自叫了一個餐再加一個小食。 一人拌麵 : 油潑辣子魯肉biang biang麵,辣可選擇要了小辣,份量勁多味濃但唔咸,麵吸晒辣汁不錯,魯肉粒味道啖啖肉。小食選了手拍小青瓜解辣剛好。飲品選了免費的菠蘿青檸蜜,幾清新不甜。朋友叫的是一人拌飯,小食秘制香槽醉雞,醬汁少少甜同酒香,雞肉好多而且夠入味。十分大碗的滷肉飯仲加蛋,最後朋友都吃不完。除了飲品仲可以轉湯,就加了$18要了野生松茸鮮雞湯,好鮮甜而且落足材料。另加小食皮蛋豆腐,豆腐好滑身而且皮蛋不少。另外叫了飲品極品陳年龍鳯檸蜜,十分濃郁甜度剛好。

撈麵撈麵讀"咩"啲咪露面囉專門做撈麵既鋪頭!!佢地用d畫做裝飾 同埋個裝飾走簡約風仲好乾潔整潔 酸菜魚biang  biang麵 set $68 仲包一杯菠羅青檸蜜個湯超級好飲個魚都新鮮 鮮甜仲有蘿蔔都係超鮮甜 無渣 100分個麵好似手打甘 煙煙勒勒 QQ的 有口咬 好正蟹皇撈麵既蟹皇汁啖啖蟹肉絲因為朋友食既 我試左少少個汁因為用黎撈麵 所以偏鹹 但係好香超香蟹皇味我覺得可以用占麵既方法食店家仲比左醋 用黎撈蟹皇汁食可提出蟹皇既鮮味秘製香糟醉雞 $58超正!啖啖肉 仲要好爽口!雞皮仲係薄薄冰爽爽qq既而且個醉酒既調味一流 酒味唔會太重非常平均上湯松茸娃娃菜 $32酸菜魚set 仲送杯青檸飲添
撈麵撈麵讀"咩"啲咪露面囉

專門做撈麵既鋪頭!!

佢地用d畫做裝飾 同埋個裝飾走簡約風

秘製香糟醉雞
上湯松茸娃娃菜
  • 醉雞
2021-06-20 308 瀏覽
今日和屋企人行街路經見到一間做手工麵嘅食店,手工麵都算係我嘅至愛又噤啱有d肚餓就入去幫襯試吓好唔好味先睇餐牌都幾多選擇,有四大手工麵、台式滷肉飯和小食,我哋選左個:鎮店蟹皇拌麵、一人拌飯套餐和韭菜豬肉水餃鎮店蟹皇拌麵:蟹皇、醋和麵分開上,等客人自己調配分量和味道,但我就選擇將蟹皇和醋倒晒落去撈暈個麵,等個麵索滿晒所有醬汁,食落更加美味麵入囗煙煙韌韌,掛滿蟹皇和醋嘅味道,感覺蟹皇嘅濃香,加上醋味恰到好處一人拌飯套餐,有秘製香槽醉豬手、一碗滷肉飯和一杯飲品秘製香槽醉豬手:杞子和酒好香,豬手好入味,肉質入囗腍腍哋而彈牙滷肉飯:份量幾多,滷肉細細粒易入囗,而且肥瘦適中,滷肉和隻蛋好入味,個滷水味好正菠蘿青檸蜜:香甜菠蘿和清新嘅青檸味韭菜豬肉水餃:皮薄餡靚,好濃韭菜味滑溜溜香芋鮮奶:入囗好滑,而且飲到有香芋蓉今次又發現到一間可以再幫襯嘅店舖
又噤啱有d肚餓就入去幫襯試吓好唔好味先
睇餐牌都幾多選擇,有四大手工麵、台式滷肉飯和小食,我哋選左個:鎮店蟹皇拌麵一人拌飯套餐韭菜豬肉水餃

鎮店蟹皇拌麵

一人拌飯套餐,有秘製香槽醉豬手一碗滷肉飯一杯飲品

一人拌飯套餐

秘製香槽醉豬

滷肉飯

菠蘿青檸蜜:香甜菠蘿和清新嘅青檸味

菠蘿青檸蜜

韭菜豬肉水餃:皮薄餡靚,好濃韭菜味

韭菜豬肉水餃

滑溜溜香芋鮮奶:入囗好滑,而且飲到有香芋蓉

滑溜溜香芋鮮奶

今次又發現到一間可以再幫襯嘅店舖
2021-06-17
一人拌飯套餐
秘製香槽醉豬
滷肉飯
滑溜溜香芋鮮奶
2021-06-20 37 瀏覽
Love their sour and spicy fish slice potPrice is so affordable at $68Including drinks!The pot is huge with tonnes of vegetables underneathSoup is very spicy and intenseBut perfect to pair with a big bowl of riceJust to beware there maybe small bones inside the fish But they are eatableSpicy wonton is also my another favouriteThe soup is mild And the wonton fillings is super meaty

Price is so affordable at $68
Including drinks!
But they are eatable
The soup is mild