2021-07-16 947 瀏覽
平日下午金鐘睇完醫生,金鐘餐廳又貴,選擇又少,行去灣仔揾食絕對是好選擇。一個人揀間細細粉趟麵店,位於灣仔的【露面手工拌麵料理】 麵店裝修簡約,最特出是這個用霓虹光管招牌,旁邊的幾句字都很窩心呢。 餐牌第一頁道出老闆的心聲,不只是一間麵店,正確是一間有故事的麵店。餐提供多款自製手工麵,有四款麵: 蛋麵、Biang biang 麵、擔擔麵及菠菜寬麵。餐牌上有介紹這款面的特點,好貼心!下午茶餐選擇不豐富、價格又不是超優惠。其實在主餐牌挑選價格差不多,彈性比較大。主餐牌見到這個【野生松茸鮮雞湯$38】圖片非常吸晴!! 小編已經下定決心order 這個滋潤一下。Oh, 呈上的【野生松茸鮮雞湯】跟圖片相差甚遠,有點失望……松茸片份量多,松茸菇菌鮮味突出,入口味道帶甜,補身湯水多喝無妨,只是跟圖片相差甚遠而已。【傳統開揚蔥油拌麵$38】上海的蔥油開洋拌麵是沒有蔥的,蔥在熬蔥油的時候把蔥白蔥綠慢慢地熬到酥爛到顏色轉焦,精華全部融入蔥油內。蔥有著多層次口感,美味,如果多D就好。乾大蝦仁叫開陽,份量不多味道被葱油蓋去。麵條佰自家製都叫爽口。

OT後獨自去搵食,於灣仔附近的手打麵找吃,食店裝修骨子企理,光線充足。侍應小姐見我一支公,故還積極地推介食物與飲品 。推介 (蟹皇拌麵) $98嘩。。。好! 辛勞工作,對自己好些,就點他。分碗端上來的麵條,蟹皇,淅醋,起初我慳住吃,只掏了點點蟹皇在麵中吃,感覺味道與濃度不足,把心一橫,豁達一點,將麵放入蟹皇中,效果與口感完全不同,濃度足夠,蟹皇掛在麵上,鮮香味挺足夠,加少許浙醋更加提味。為支持環保,已沒有了魚翅撈飯,現在可以嘆餐蟹皇撈麵,感覺也不錯!(重糟醉雞)醉雞汁中下了話梅,花雕與糖,個人感覺味道稍甜了一點,酒味輕了點點。但適合大眾吃,浸得也夠入味,雞肉很滑,皮與肉之間的啫喱很好味,肥脂不多,份量夠兩個人吃,今次一個人食晒,哈哈!(極品陳年龍鳳檸蜜)$30原想點香芋鮮奶,但侍應姐姐強力推介這個,就即管試試。料很多,味挺濃,咸檸檬的咸咸甜甜,加上陳皮香濃,做得平衡,這杯讓我飲得舒服及順喉。原則上已感飽飽了,最後是因隔離飯香,看到鄰桌的(紅油抄手)一碟五隻,反正今天豁了出去,再吃又何妨,嘻嘻!抄手比平時吃的大隻點點,肉碎中滲有木耳,麻辣辣椒醬惹味。下次會帶埋另一半來嘆一吓,哈哈!

推介 (蟹皇拌麵) $98

嘩。。。好! 辛勞工作,對自己好些

(重糟醉雞)

(極品陳年龍鳳檸蜜)$30

原則上已感飽飽了,最後是因隔離飯香,看到鄰桌的(紅油抄手)

下次會帶埋另一半來嘆一吓,哈哈!
2021-07-09
  • 鎮店蟹皇拌麵
  • 極品陳年龍鳳檸蜜
我喜歡吃麵多過飯,屬於唔臭米氣的類別,而各種粉麵當中,口味傾向比較嫩滑的,近年在灣仔找到一家叫「露面手工伴麵料理」的小店,尤其喜歡這兒的 biang biang 麵,因為既滑且大片又掛汁,口感相當好。「露面」的麵全部手工製造,不落味精,吃得出是新鮮製品,除了我最喜歡的 biang biang 麵之外,亦有蛋麵、擔擔麵、菠菜寬麵,不過我始終認為 biang biang 最好。價錢相宜,尤其推薦午市限定一人拌麵套餐,因為其實全日都可以點選。一人拌麵套餐 $82一人拌麵套餐,指定項目自選一碗拌麵、一份小食及一杯飲品,只售$82,今晚我追加野生松茸鮮雞湯,需加$18。油潑辣子滷肉 biang biang 麵這是我必點項目,實在出色。麵質幼嫩順滑、長而有力,入口富嚼勁,沾了辣汁潤澤惹味,辣度可以選擇少、中或大,少辣的確非常輕微,相信中辣亦可接受。切粒半肥瘦滷肉相比肉碎有口感,醃得非常入味,但不會覺得濃郁,因為鹹甜味道平衡恰到好處,肉汁亦豐富,滷肉混進菇粒,味道同樣豐富,成功添變化。麻辣雲耳香而不痹的醬汁配合爽脆雲耳,唔錯。 野生松茸鮮雞湯無味精老火湯,飲得過,件雞依然完整,不過已經無味,需蘸醬汁

一人拌麵套餐 $82

一人拌麵套餐

油潑辣子滷肉 biang biang 麵

這是我必點項目,實在出色。

麻辣雲耳

麻辣雲耳

香而不痹的醬汁配合爽脆雲耳,唔錯。

野生松茸鮮雞湯

野生松茸鮮雞湯

無味精老火湯,飲得過,件雞依然完整,不過已經無味,需蘸醬汁才可口。

同伴選擇一人拌飯,同樣是$82。

祕制香槽醉豬手

菠蘿青檸蜜

一人拌飯

祕制香槽醉豬手

滷肉飯

豬手富輕輕酒香,保持爽口,皮厚骨大。滷肉飯之滷肉與我的滷肉 biang biang 麵相信相同,只不過沒有添上油潑辣子而已,味道差得多所以好食。菠蘿青檸蜜一般水準。

另外兩款小食值得推薦:

皮蛋豆腐 $35

皮蛋豆腐

超滑豆腐,組合調味皆適當。

瑞士雞翼 $36

瑞士雞翼

甜鼓油的味道,非常入味,雞皮有點脆,肉嫩夠熱,有水準。

小店如一般的粉麵店,光猛簡單的佈置,最有趣是自信心爆棚,四處可見吃碗好麵的陳述及標語,有趣的。

整體平均分:3.5

2021-07-05
一人拌麵套餐
一人拌飯
2021-06-28 323 瀏覽
今天路經灣仔的這條街,見到食店門面貼了一張Mirror海報,即刻停低看看,估計店子老闆是其粉絲!? 還掂一場嚟到就入去幫襯。食店係叫「露面手工拌麵料理」,主打食手工麵,我見到menu有Biang Biang面覺得幾特別,原來係出自陜西,經改良後變得更加薄更加軟,所以叫了個「啖啖酸菜魚套餐」配Biang Biang面再加飲品,份量十足,成碗酸菜魚有好多金魚肉,其實齋睇已經流口水,食落酸酸辣辣特別好胃口,Biang Biang面果然夠軟身,不過要快啲食,如果唔係啲面會黐埋一齊。「鎮店蟹黃拌麵」夠曬排頭,一大碗蟹粉,而面就分開上,再配一小碗醋,先嚐一口夠濃,真係唔知道要用幾多蟹肉來炮製,之後將蟹黃慢慢放在面上撈勻嚟食又是另一番風味。「秘製香槽醉豬手」香槽即係酒,豬手爽口,而且有淡淡酒香,拿來送酒係一絕。「極品陳年陳皮龍鳳檸蜜」飲落喉嚨好舒服,口腔回甘,如果熱飲效果更好。今次食麵有好嘅體驗,印象良好,納入翻食名單。

今次食麵有好嘅體驗,印象良好,納入翻食名單。

• 秘製香槽豬手
  • 鎮店蟹皇拌麵
  • 極品陳年龍鳳檸蜜
2021-06-14 1395 瀏覽
比起食飯,我更鐘意食麵經過灣仔見到呢間以手工拌麵的餐廳,價錢又相宜,入去試一試先呢度既招牌麵,有個好得意既名,  問左待應姐姐,原來讀 BIANG 係一種陝西的麵,BIANG 字就係當地既讀音~今日同女女黎,叫左2個麵同一個小食,但最後都食唔哂... 因為除左價錢抵食,份量都唔細。姐姐推介我呢個油撥辣魯肉麵 $55辣度有得揀架。因為第一次食,試左少辣。感覺下次再食可以再加辣魯肉亦做好出色,揀的豬肉肥瘦適中,魯汁肉惹味,菇粒仲好滑又入哂味Biang Biang 麵係手工麵,麵身較闊,但唔厚, 入口幾滑,又有O趙頭,仲好飽肚。而且手工麵仲好掛汁,每條都沾滿醬汁~女女近期愛食瑞士雞翼 ($58) ,估唔到呢D咁有家鄉風味的食店都有得點雞翼夠入味,D麵撈埋瑞士汁,非常惹味~叫左一個芥香麻醬雞絲粉皮,因為怕芥醬辣,姐姐幫我改做麻醬, 小朋友都食到。粉皮非常有驚喜,又薄又滑又彈牙,同坊間個D好唔同配青瓜,雞絲和麻醬食,非常清新的口感特別適合呢個炎熱的夏日而且42蚊的價錢,份量勁多,真係抵食又好食。推推推~24蚊的特飲菠蘿青檸蜜和蜂蜜百香果,前者味道偏酸,後者較香甜,水準不過不失~餐廳裝修幾有心思,
比起食飯,我更鐘意食麵

經過灣仔見到呢間以手工拌麵的餐廳,價錢又相宜,入去試一試先

係一種陝西的麵,BIANG 字就係當地既讀音~

今日同女女黎,叫左2個麵同一個小食,但最後都食唔哂...
因為除左價錢抵食,份量都唔細。

姐姐推介我呢個油撥辣魯肉麵 $55

而且手工麵仲好掛汁,每條都沾滿醬汁~

雞翼夠入味,D麵撈埋瑞士汁,非常惹味~

粉皮非常有驚喜,又薄又滑又彈牙,同坊間個D好唔同
配青瓜,雞絲和麻醬食,非常清新的口感
特別適合呢個炎熱的夏日
而且42蚊的價錢,份量勁多,真係抵食又好食。推推推~

水準不過不失~

餐廳裝修幾有心思,坐得舒適,仲幾有香港特色

要讚下呢度既姐姐好好人,招呼週到,有問必答,又有耐性,成餐飯都好滿意

2021-06-08
  • 油撥辣魯肉麵
  • 瑞士雞翼麵
2021-07-23 0 瀏覽
Restaurant Review📋Food🍽Hairy Crab🦀Meat Sauce Noodle🍜鎮店蟹皇拌麵- a nice presentation - Hairy Crab🦀Meat Sauce doesn't have a strong crab umami taste & bit too sticky, quite disappointed😐- Noodle is al dente, no complain Ambience💗- some front house female staff were extremely chatty. They talk like arguing🗣🗣🗣A male customer complained to the cashier when he's paying the bill
Restaurant Review📋

Food🍽

Hairy Crab🦀Meat Sauce Noodle🍜
鎮店蟹皇拌麵

- a nice presentation

Ambience💗
2021-07-19 0 瀏覽
以後吾會再幫襯!🌚員工態度差,落雨啲遮佢哋就咁用個水桶裝住,個個都就咁擺,結果走個唓完全係好難搵反自己把遮!🌚叫我哋坐低,Staff A叫我哋坐喱邊, Staff B 吾夠兩分鐘叫我哋坐另一度,仲要無禮貌!🌚叫左兩個餐,82蚊點都有少少期待,點知個個麻辣云耳,完全吾辣,仲要無拉拉加多2舊檸檬完全吾知做乜?🤷🏼‍♀️真係黑人問號個麵仲要不知所謂,又乾又硬🌚🌚杯野飲仲要酸到吾知點形容🌚另外個個餐等咗20分鐘,結果無拉拉話俾個飯你先,完全不知所謂,個魚過左5分鐘先上,仲要完全係吾係個回事,又有魚骨,又吾辣,湯底係好多薑,完全dis左!呢一間食店完全係體驗好差!門口貼住Mirror 海報 都冇用啦,用呢個嚟招來啲粉絲幫襯,完全係侮辱晒
以後吾會再幫襯!
個麵仲要不知所謂,又乾又硬🌚
🌚杯野飲仲要酸到吾知點形容

呢一間食店完全係體驗好差!

2021-07-18 2 瀏覽
**露面手工拌面料理-灣仔店**經過無數次,都心思思想試.有日無意中見到有朋友SHARE佢地個蟹皇拌麵呢日都接埋老公收工去食坐低後見到格黎徐子_ 都黎食 應該唔錯掛我就叫左個蟹皇面 HKD98有一大碗蟹皇湯 同醋,色水就麻麻地,如果個蟹皇可以杰返少少掛到麵就比較好而家就似湯麵牛展Biang Biang麵(小辣) HKD68有幾塊牛展 上面鋪左辣椒油,都幾辣秘製香槽醉雞 HKD58酒味欠缺,肉質正常秘製香槽醉豬手 HKD55豬手質地幾爽,但都係無酒味,而且豬手係甜既食落有點奇怪,所以食左少少就放棄了冬瓜龍眼茶 HKD24原本以為會有一兩粒龍眼肉,點知係無既總括而言,都算抵食既 不過就唔好抱太大期望
**露面手工拌面料理-灣仔店**

呢日都接埋老公收工去食

坐低後見到格黎徐子_ 都黎食 應該唔錯掛

我就叫左個蟹皇面 HKD98
而家就似湯麵

牛展Biang Biang麵(小辣) HKD68
有幾塊牛展 上面鋪左辣椒油,都幾辣

秘製香槽醉雞 HKD58
酒味欠缺,肉質正常

秘製香槽醉豬手 HKD55
豬手質地幾爽,但都係無酒味,而且豬手係甜既
食落有點奇怪,所以食左少少就放棄了

冬瓜龍眼茶 HKD24
原本以為會有一兩粒龍眼肉,點知係無既

總括而言,都算抵食既 不過就唔好抱太大期望
2021-07-07
2021-07-16 0 瀏覽
有食過正宗biang biang麵,點會仲話呢間好食?本身收工想食辣野,又鍾意食biang biang,咁岩係附近睇戲,見呢間風評好似幾好,抱住都ok期待既心態去,點知一食碗麵就中晒伏。佢既biang biang仲衰過自己係屋企淥麵個種質地。佢每條麵都有色有汁架,望落去好似好惹味,嘩一食落去,成浸麵粉味撲入個口道,仲要質地都幾厚身又鞋。淨係食到陣辣味,但完全唔惹味,仲以為自己個味蕾壞左。仲好意思用biang biang黎做招牌🥵🥵🥵
有食過正宗biang biang麵,點會仲話呢間好食?

仲好意思用biang biang黎做招牌🥵🥵🥵

2021-07-16
2021-07-11 23 瀏覽
今天特地去了港島接人收工,好開心咁請我食超愛的拌面!餐廳環境都不錯, 坐得幾舒服, 唔會覺好狹窄。都幾多款式可以選, 同朋友商量決定大家都各點自己中意既野再一齊分食下哈~蟹皇面食落啖啖蟹肉,咸淡適中,蟹黃香味濃,我愛加上蟹醋,更顯鮮味又開胃。豬手份味酒香味偏甜,酒味重而且份量多,皮肉彈牙,可以解膩。鮮美老火雞湯中規中矩,用料也很用心,可以一試。酸菜魚刀削麵份量很足,魚片薄而彈牙,魚湯麻辣勁足,酸味適中, 記得食魚片會有小骨,要小心。下次有機會要試試其他味道的手工面!

豬手份味酒香味偏甜,酒味重而且份量多,皮肉彈牙,可以解膩。

鮮美老火雞湯中規中矩,用料也很用心,可以一試。

下次有機會要試試其他味道的手工面!
2021-07-09 29 瀏覽
去灣仔本來打算買完東西去買bulldog,但是在我找到bulldog但是煩惱要拎去哪裡吃的時候截單了……截單了……截單……了😂😂想起露面就在附近那不如再去試一下他們家其他的麵嚕~🍜今次就試了可能是湯量最多?的嫩雞白布湯闊麵,碳水怪又加了一份巴蜀粒粒大雲吞,走冰蜂蜜百香果茶~嫩雞白布湯闊麵上來講真賣相就……真的很樸實🤣但是在這平凡?的外表下是許多小青菜嫩雞絲和我長這麼大吃過的最寬的麵條😆真的是一大海碗啊!感覺不用點飲料喝湯管飽🤣撈一撈先喝一口湯,挖~~真的沒有點錯啊🤤🤤略帶奶香又有著雞湯鮮的麵湯喝起來也太治癒了QAQ充分撫慰了我沒有買到bulldog的心(不是麵身略薄,寬度讓我感覺像在吃長款的餛飩皮哈哈哈😆本來擔心看起來很軟會不會煮過了,但入口很滑溜也仍然保持了口感,吸收了些許湯汁的闊麵單吃也不會覺得寡淡,和青菜雞絲一起就更好😋雞絲也非常軟嫩,讓我想起了上海的嫩雞煨麵,這款麵就是不錯的超寬麵又超多湯的奶香版嫩雞煨麵😘巴蜀大雲吞我選了小辣,每粒雲吞上都有少少我非常喜歡的他們家的辣子,味道超正😋不會過麻也不會太油,辣度也正好。雲吞皮比起港式雲吞來稍稍厚又稍稍韌,內餡是椰菜雲耳豬肉,感覺肉稍~

想起露面就在附近那不如再去試一下他們家其他的麵嚕~🍜

巴蜀大雲吞我選了小辣,每粒雲吞上都有少少我非常喜歡的他們家的辣子,味道超正😋不會過麻也不會太油,辣度也正好。雲吞皮比起港式雲吞來稍稍厚又稍稍韌,內餡是椰菜雲耳豬肉,感覺肉稍~微多於菜?不過咸淡剛好也不會覺得油😋

蜂蜜百香果茶就,普普通通沒什麼特別啦😅不太嘗得出蜂蜜不過有百香果在杯底,優點是不甜😂

嫩雞白布湯闊麵 7.5/9

• 秘製香糟醉雞
  • 油潑辣子魯肉Biang Biang麵
  • 巴蜀粒粒大雲吞
2021-07-05 49 瀏覽
港島區成日收收埋埋好多食店,今次咁啱經過咗呢間山西麵店,見到佢門口大大隻字手工製麵條,仲要有蟹黃拌麵,就即刻入咗~~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~ ✨價錢:6.5/10👅味道:7.5/10🌌環境:7/10★鎮店蟹皇拌麵 ($98)第一次嚟就決定試吓招牌菜蟹黃拌麵。平時食拌麵多數就係醬汁同麵一齊上,但呢間係額外用個碗裝起蟹黃,所以勁多,有成碗!一路食再一路倒,食到最後嘅時候都好夠味。蟹黃味道頗濃郁,但覺得生粉落太多,所以勾䇜味明顯咗啲★七彩雞絲拌冷麵 ($55)呢個勁有驚喜!本身係諗住食light啲所以叫呢個,都無咩expectation,但食完覺得下次都係會叫返呢個!首先配料好豐富,有幾款唔同嘅菜同雞絲,而且份量仲多過啲麵🥰 好少出街可以食到咁多菜,仲好新鮮,配埋芝麻醬勁match

~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~
✨價錢:6.5/10
👅味道:7.5/10
🌌環境:7/10

★鎮店蟹皇拌麵 ($98)
蟹黃味道頗濃郁,但覺得生粉落太多,所以勾䇜味明顯咗啲

★七彩雞絲拌冷麵 ($55)
呢個勁有驚喜!
2021-07-05 41 瀏覽
今日去咗公司附近一間麵店試試😋估唔到都幾有驚喜!重糟醉雞($58)雞件嫩滑,酒味濃得黎唔會苦澀,仲有一種香甜嘅味道同杞子嘅香味,好食!油潑辣子魯肉biang biang 麵($55)有啲似魯肉麵,香香辣辣的,麵質煙煙韌韌,吸收曬醬汁嘅精華,正呀~上湯松茸娃娃菜($32)娃娃菜好清甜,吸收咗鮮甜嘅松茸上湯,味道更上層樓。韭菜豬肉水餃($30)皮薄餡靚,豬肉餡爽口,韭菜味道濃郁,咬落去有肉汁擠出黎😍好味道!皮蛋豆腐($35)皮蛋粒配上滑嫩嫩嘅豆腐,再加上酸酸甜甜嘅醬汁,係最佳組合呀!蜂蜜百香果茶($24)&極品陳年龍鳳檸蜜($30)蜂蜜百香果茶味道清甜,蜂蜜同百香果嘅香味互相輝映;食完辣嘢飲返杯龍鳳檸蜜,認真潤喉呀!呢間麵店食物味道唔錯,而且性價比都幾高,值得一試!
今日去咗公司附近一間麵店試試😋估唔到都幾有驚喜!

重糟醉雞($58)

油潑辣子魯肉biang biang 麵($55)

上湯松茸娃娃菜($32)
娃娃菜好清甜,吸收咗鮮甜嘅松茸上湯,味道更上層樓。

韭菜豬肉水餃($30)

皮蛋豆腐($35)

蜂蜜百香果茶($24)&極品陳年龍鳳檸蜜($30)

呢間麵店食物味道唔錯,而且性價比都幾高,值得一試!
2021-06-29
  • 秘製香槽醉雞
  • 上湯松茸娃娃菜
  • 油潑辣子魯肉Biang Biang麵
2021-07-04 61 瀏覽
近排真係超級鍾意食酸菜魚,酸酸味味最啱夏天食晏晝時間真係好多人,要等大概20-25分鐘先可以入座排隊嘅時候已經揀好咗一定要食酸菜魚,原來午市套餐唔使+1<酸菜魚套餐$68>酸菜魚套餐可以揀跟面或者飯,未試過Biang Biang 面,貪得意叫咗酸菜魚都要等幾耐大概等咗15至20分鐘先有得食,魚片煮到有偏淋身,個人都接受到酸菜魚個湯底好酸唔算辣,唔係好食得辣嘅朋友都應該可以接受到,Fatbrown 鍾意佢夠酸同埋夠多芽菜,食得好過癮<台式滷肉拌麵$82>滷肉拌麵套餐跟住一個小食,朋友揀咗手拍青瓜,份量好多,所以Fatbrown 都有跟住食手拍青瓜蒜味十足講返個拌麵,份量唔算好多,滷肉都唔算好多個汁甜甜哋都幾好食嘅
近排真係超級鍾意食酸菜魚,酸酸味味最啱夏天食
晏晝時間真係好多人,要等大概20-25分鐘先可以入座
排隊嘅時候已經揀好咗一定要食酸菜魚,原來午市套餐唔使+1

<酸菜魚套餐$68>

<台式滷肉拌麵$82>
手拍青瓜蒜味十足

2021-07-02 53 瀏覽
上次因為冇得堂食所以叫外賣 今次就試吓堂食 睇吓同外賣有冇分別先😌-👉🏻鎮店蟹皇拌麵 Hairy Crab Meat Sauce Noodle💲98👉🏻油撥辣子魯肉Biang Biang麵 Marinated Pork with Spicy Biang Biang Noodle💲55👉🏻菠蘿青檸蜜💲24👉🏻滑溜溜香芋鮮奶💲28-唔係食蟹嘅季節 蟹黃可能因為咁而冇咁濃味 不過覺得個汁比上次結身 口感好過上次 同埋堂食嘅話啲麵唔會因為擺內咗而黐埋pat 整體口感好咗 不過我覺得個汁嘅味道好似真係淡過上次 同埋少咗啲蟹黃粒🙈但係整體嚟講都唔錯!魯肉BiangBiang麵比上次好食!記得上次食啲面唔夠入味 比較油 色澤又冇咁靚 今次就入味啲 同埋魯肉都係咁大粒👍🏻嘢飲方面就一般 菠蘿青檸蜜菠蘿味好重 唔太甜 香芋鮮奶味道比較淡 重奶味多啲 如果佢入邊有啲芋頭粒應該會好啲🤨整體而言覺得呢個價錢食咁大碗麵都幾抵食😛佢仲有好多手工麵㗎 我覺得我應該會再去試其他麵😗