露面手工拌麵料理

Biang Biang Noodles
2021-06-28 853 瀏覽
今天路經灣仔的這條街,見到食店門面貼了一張Mirror海報,即刻停低看看,估計店子老闆是其粉絲!? 還掂一場嚟到就入去幫襯。食店係叫「露面手工拌麵料理」,主打食手工麵,我見到menu有Biang Biang面覺得幾特別,原來係出自陜西,經改良後變得更加薄更加軟,所以叫了個「啖啖酸菜魚套餐」配Biang Biang面再加飲品,份量十足,成碗酸菜魚有好多金魚肉,其實齋睇已經流口水,食落酸酸辣辣特別好胃口,Biang Biang面果然夠軟身,不過要快啲食,如果唔係啲面會黐埋一齊。「鎮店蟹黃拌麵」夠曬排頭,一大碗蟹粉,而面就分開上,再配一小碗醋,先嚐一口夠濃,真係唔知道要用幾多蟹肉來炮製,之後將蟹黃慢慢放在面上撈勻嚟食又是另一番風味。「秘製香槽醉豬手」香槽即係酒,豬手爽口,而且有淡淡酒香,拿來送酒係一絕。「極品陳年陳皮龍鳳檸蜜」飲落喉嚨好舒服,口腔回甘,如果熱飲效果更好。今次食麵有好嘅體驗,印象良好,納入翻食名單。

今次食麵有好嘅體驗,印象良好,納入翻食名單。

• 秘製香槽豬手
  • 鎮店蟹皇拌麵