2020-10-29 22 瀏覽
米線到處都是,大多數都是平價,知道這家米線非平價路線,有擺盤有排場!米線控表示想試盡所有大大小小平平貴貴嘅米線,於是決定一試!➡️ 研究了一陣子餐牌,她不像一般米線車仔麵式選擇,只有三款過橋米線,每款都有十碟小配料,然後六款湯底中揀選一款。選擇不多,但款款都是霸氣之選➡️ 昆明風味配料 $88,比起其餘兩款少了些海鮮,多了午餐肉。配上香辣湯底,據說是麻辣湯,挑了少辣,很香口又不太辣。➡️ 文山精緻配料 $108,有蝦、帶子,配上了七彩麵,配色已很漂亮。湯底很熱,鍋具也很保溫,七彩麵吃到最後一口都是一撮過湯已是由冷麵變熱麵➡️ 別被大鍋嚇怕,不是吃貨的都能把它吃光。
➡️ 別被大鍋嚇怕,不是吃貨的都能把它吃光。
2020-10-27 21 瀏覽
平時米線就食得多,但正宗嘅過橋米線就冇食過,所以黎左依間食,係一個幾好嘅體驗。成個雲魅特色湯過橋米線套餐都係$88。傣族手撕鬼雞嘅份量好多,但佢只係前菜,佢加左芫茜、青檸等配料,雞食落幾滑,但雞食落只有好濃嘅芫茜味,都令人幾開胃。無論係配料,定係麵係七彩繽紛,賣相就已經好正。真正嘅過橋米線係要自己逐個逐個材料放入砂鍋煮熱,餐廳仲好貼心有牌教人放嘅次序,試下真正嘅過橋米線。佢有好多配料,其中牛肉、炸酥肉同酸菜都好好味,七彩麵都好味。
2020-10-22 36 瀏覽
朋友介紹的正宗雲南米線,位置人流不多。室內座位寬敞,配合柔和音樂有地道綠茶廣告的感覺。叫了餐牌重點推薦的鐵窩米線,一上桌時眾多小碟圍著肉,有點似吃韓國宮廷餐或日本懷石料理的感覺。不過細望之下,小碟上的都是普通食物,反正未吃視覺先行,看著感覺良好,只要食物不是太差便好吃了一半。七彩麵的份量比想像中多,雲南酸辣湯底偏淡,完全不像雲南過橋米線的味濃,但朋友說在雲南吃也是偏淡。😧 竟然!? 還以為雲南人更吃得辣。😆朋友說$88吃米線也算貴,但平常吃個三餸的雲南過橋米線也要$50。若這環境、這食物的擺設,$88不用加一也可以接受。有機會再去試另一個蕃茄湯底。

有機會再去試另一個蕃茄湯底。
2020-10-21
1K
2020-10-21 40 瀏覽
在旺角行完街,想隨便找點吃的,就去了這間新開的過橋米線店。想不到裝修非常有格調,而且食物也很有心思,第一次吃到正宗的雲南米線!更沒想到的是,食米線都可以打卡😝店員非常用心說明每款湯和不同款有的10種不同配料,有昆明風味配料($88)、文山精緻配料($108)和香格里拉豪華配料($128),原來文山精緻配料就是多了帶子和蝦,而香格里拉還會有鮑魚!放假想吃好點,所以和朋友各點了文山精緻和香格里拉配料。🌟 雲魅香辣湯:喜歡吃辣的我點了雲魅香辣湯,麻辣味好香好入味,吃得出是調製出來的正宗辣味。🌟 雲魅特色雞湯:朋友的雲魅特色雞湯是純雞湯,很濃的雞味,忍不住不停的喝店員很用心教我們要先落哪些配料到熱湯上,肉類可以選擇豬或牛,不過都有7成熟,一放入砂鍋上的熱湯就會熟。七彩面比較有特色,是由蔬菜和麻糬等配料製成。特別欣賞他們的炸醬配料,非常香和惹味,聽說這是雲南獨家的整法!此外還點了些小食,傣族手絲鬼雞好好食,亦都好香酸辣味。原來過橋米線,是要放在砂鍋上吃,食材要親自放入熱湯確保最熱,才是最正宗。

放假想吃好點,所以和朋友各點了文山精緻和香格里拉配料。

此外還點了些小食,傣族手絲鬼雞好好食,亦都好香酸辣味。

2020-10-20 1009 瀏覽
放工本來約咗朋友食726一樓嘅麵麵,但嚟到先發覺原來已經結業,失望之際發現樓上開咗間新嘅米線店,上去一睇發現竟然座無虛席。餐廳主打過橋米線,除咗幾款特色湯底之外,仲有四款豪華米線配料,非常有特色。枱面仲有小提示牌建議食客加入食材嘅先後次序同步驟,非常細心。文山精緻配料有酥肉、炸醬、鵪鶉蛋、蝦、響鈴、帶子、蟲草花、粟米、芫荽蔥、酸菜同牛肉,超級豐富,簡直可以用豪華嚟形容。湯底用一大個石鍋裝住,加熱後先送上枱,熱力足夠令食材全熟,老壇酸菜湯鮮香濃郁,酸得嚟帶少少辣勁,配上米線非常合襯。昆明風味配料有鵪鶉蛋、魚腐、餐肉、酥肉、炸醬、響鈴、酸菜、粟米、蕃茄仔、芫荽蔥同牛肉,比文山配料貼地,但同樣豐富,而且有我至愛嘅魚腐同餐肉。雜菌素湯味道較為清淡,適合唔食辣嘅朋友,加入唔同種類嘅菇菌同杞子,雖然冇香辣湯底嘅刺激感,但鮮味突出。湯底加入所有配料同米線之後份量好多,而且配料種類多,感覺一啲都唔單調。蜂蜜紅棗茶味道清甜滋潤,紅棗嘅味道非常突出,好適合初秋嘅天氣。菊花薑蜜味道亦唔錯,仲可以見到一棵棵盛開嘅小菊花,薑味明顯但係唔會太辣。米線食得多,但咁豪華嘅配搭係第一次食,話佢係米線中嘅貴族亦不為過,除

文山精緻配料

老壇酸菜湯

昆明風味配料

蜂蜜紅棗茶

菊花薑蜜
米線食得多,但咁豪華嘅配搭係第一次食,話佢係米線中嘅貴族亦不為過,除咗味道唔錯之餘,仲增添咗一份玩味,打卡亦一流,令人心情都好起嚟。

5 分鐘 (堂食)
文山精緻配料
老壇酸菜湯
昆明風味配料
蜂蜜紅棗茶
菊花薑蜜
2020-10-20 49 瀏覽
🥉幾得意過橋米線😂😂.黎食呢間野係因為見到有好多人介紹😂過橋米線既特別係佢用熱湯浸熟🤣材料係由自己落落個鍋到😆啲牛肉佢應該係已經輕輕燙過🤣係半紅半啡😝.叫左個特色湯底除左酸菜冇落其他野落晒對重口味既老人家我都係覺得啖😂基本上食唔出個特色係咩味🙈見到好多人包括我都問拎攞辣椒油😆😆叫左個彩色麵但食落同冇色係冇分別😂前菜木耳同手撕雞ok , 但$88包小食同凍飲既餐唔算平😂份量都比較少同埋個湯底冇咩特別吸引我地咁😝同本身落晒材料既米線冇太大分別🤣🤣
🥉幾得意過橋米線😂😂
-🦄雲魅 @ym_yunmei-全素食配料過橋米線 Hkd108Rating🌕🌕🌕🌑🌑-提到過橋米線嘅話 近期最HIT嘅可能係呢間雲魅🤤見到好多人都介紹佢哋嘅過橋米線 配料好豐富😳咁整齊咁豐富嘅配料深深吸引住我🤤終於食到喇原來佢哋都有提供一款全素食嘅過橋米線😳👍🏻雖然係素食 但配料依然都係咁豐富架🤪🤪-🌱全素食配料過橋米線🥣簡好左係素食配料之後 我仲簡左素食湯底🙈係雜菌湯底來嘅 湯底飲落比較清淡仲會飲到淡淡嘅菇菌味 好岩而家呢個季節飲😬而且仲會有猴頭菇同埋姬松茸 都係我食開嘅菇類我就冇乜點跟佢嘅次序去擺放配料 佢建議先放菜但我反而係先落左麵 然後再擺蔬菜🥬不過感覺上湯好快就變凍左 如果一直滾住會好好多麵條方面我就簡左七彩麵線 比米線會更特別有啲似上海麵嘅口感 但我可能會更鍾愛米線嘅煙韌不過佢嘅顏色係七彩真係好靚HaHa😛配料方面就會有啲生菜🥬上面擺滿左響鈴😗仲有|車厘茄|粟米🌽|芋絲同青瓜等等...🧐詳情可以碌去之後個幾張圖又或者參考吓餐牌😎配料全部都係好健康嘅食材 完全係零負擔零罪惡感最特別可能係有紅棗同蟲草花😳都係啲養生食材感覺同一般嘅過橋米線唔同😌可能係配搭上較特別雖然味道上冇太
🦄雲魅 @ym_yunmei

因為我食咗一半都冇佢就差唔多凍曬😫❄️
凍曬感覺上又差咁啲 又冇咁滿足...😭都係熱辣辣好
而佢嘅份量都足夠嘅👌🏻唔夠飽可以叫下佢啲小食
好啦我打到呢度 陣菇菌味仲係留喺我口腔中😨
久久揮之不去 同埋仲有陣蔥味🤣我鍾意呢陣味呀!
2020-10-19
10 分鐘 (堂食)
2020-10-18 725 瀏覽
喺呢個疫情底下,好耐冇同同事出嚟食午飯啦!難得而家疫情緩和咗,就約咗同事過咗嚟彌敦道726號18樓既新餐廳,叫做‘雲魅’, 名字都十分特別。呢度最出名就係過橋米線,梗係要一試啦。過橋米線有分兩種,一種係雲魅特色湯,另一種係雲魅蕃茄湯。我哋就叫咗雲魅蕃茄湯過橋米線,午市套餐另配有前菜同埋飲品。我哋就叫咗手撕雞同埋涼拌木耳,超開胃!野飲就叫左柚子蜜。嘩!上菜啦!第一次見過橋米線有咁多配料!而且可以由自己慢慢按次序加入砂鍋入邊將佢煮熟,感覺新鮮!因為砂鍋湯底有一定嘅熱度,所以可以將食材慢慢整熟。砂鍋嘅質地都有一定既厚度就可以將入面既湯保持熱度。侍應會教你按次序將食物加入湯,咁就唔驚食到唔熟嘅食物。蕃茄湯嘅湯底味道濃郁,好香蕃茄味,主食肉類可以對個人喜好揀豬肉或者牛肉。七彩面基本淥熟左,食甘多擺甘多落砂鍋度,口感都幾軟熟彈牙。另外仲有配菜,令成碢過橋米線更加出色!餐廳環境開陽,喺呢度食午餐都幾享受。午市套餐仲有其他拌飯同埋涼麵,下次都可以試下。

2020-10-07
  • 雲魅蕃茄過橋米線
2020-10-17 97 瀏覽
好多碟的米線整晚笑住食笑住講幾好呀🙈是講起都會笑嘅片段。環境精緻簡約!牆上有句說話好玄...「拿得起放不下的只有筷子」我的解釋是放下筷子就會餓死,朋友說可以用叉🙂回家找找,網上有個解釋覺得幾好,「明面上筷子拿起来放不下,意思就是吃的多,引申意思就是把心放寬,平時多吃多喝點,其他的事情都不要太計較。」有趣有趣。.小食冷拼盤 $108 😋😋😋有手撕雞、木耳、萵筍,味道不差,份量可以多番少少。.麻辣鬼魅雞飯 $78 😋😋😋辣度完全食到,不錯!份量少!.昆明風味老壇酸菜米線 $88 😋😋😋第一感覺,好多碟,廚房有排洗😂相信是賣精緻和高級米線風味,七彩麵是幾特別!台上有教你如何食用米線,有得玩下和笑下。
好多碟的米線
整晚笑住食笑住講幾好呀🙈是講起都會笑嘅片段。
環境精緻簡約!牆上有句說話好玄...
「拿得起放不下的只有筷子」
我的解釋是放下筷子就會餓死,朋友說可以用叉🙂
回家找找,網上有個解釋覺得幾好,
有趣有趣。
小食冷拼盤 $108 😋😋😋
有手撕雞、木耳、萵筍,味道不差,份量可以多番少少。
麻辣鬼魅雞飯 $78 😋😋😋
辣度完全食到,不錯!份量少!
昆明風味老壇酸菜米線 $88 😋😋😋
2020-10-16
2020-10-16 70 瀏覽
今日瘦編要去旺角工作,晏就係旺角彌敦道726號個棟大廈搵食,唔知棟大廈叫咩名,不過好高同好多餐廳可以選擇。我就去左18樓嘅雲魅。🍜-雲魅好似係新開,主打雲南過橋米線,裝修以簡約竹林作風格。午餐價錢中位價,我揀左個小鍋米線($58),包埋飲品同前菜。開頭以為會有得揀湯底或者辣度,好似連鎖店咁,不過原來依度係Standard。但係食落個小鍋米線味道都幾岩我。配菜就有好多,酸菜、炸醬肉碎、生菜、魚片,鋪滿米線面,湯頭好清甜,米線滑溜順口,好岩我胃口。😋-飲品揀左熱紅棗蜜,前菜就揀左刀拍青瓜。紅棗蜜味道唔錯,米線未到之前食d拍青瓜,開下胃都幾好。見到其他枱個個都係食過橋米麵,好似好正,麵、湯及材料分開上桌,夠氣勢,打卡流,下次試下先!🤩-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)-➡️ 雲魅 (旺角)📍 旺角彌敦道724-726號18樓-

味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ 雲魅 (旺角)
📍 旺角彌敦道724-726號18樓
2020-10-15 55 瀏覽
#雲魅 完全唔同一般嘅 #米線 舖,座位闊落,窗外有景觀因為喺18樓,裝修優雅,走高檔路線 🕌叫咗手撕鬼雞+過橋米線+凍紅棗蜜:手撕雞有少少泰式嘅感覺,好特別,少少辣好開胃;過橋米線有魚片生菜辣肉碎雪菜,大大碗;食完碗熱米線飲杯凍紅棗蜜,即時降溫,少少甜,中和返頭先濃味嘅手撕雞&米線 👍🏻雲魅📍旺角彌敦道724-726號18樓

雲魅
📍旺角彌敦道724-726號18樓
2020-10-13 88 瀏覽
位於旺角的樓上雲南米線店, 格局寬敞, 更有少數民族擺設,寧靜環境令人放鬆。 午市食物定價$55-88(免加一),主打過橋米線套餐, 可自選米線或七彩麵, 湯底有蕃茄味及特色湯,四款前菜及七款飲品。 肥牛或豚肉片為主菜, 十款顏色繽紛的配菜則有酸菜、炸醬、鵪鶉蛋、酥肉、午餐肉等,相當吸睛, 令人食慾大開。當中酸菜為傳統白族製法, 酸鹹甜俱備。用砂鍋上菜值得一贊, 湯底仍維持滾燙。 餐廳店員細心提醒食用方法, 先將肉類及鵪鶉蛋放入鍋內,再加蔬菜類, 最後麵條。傣族手撕鬼雞是加入蒜蓉、青檸、辣椒及芫茜的雲南小菜, 相當開胃。飲品感覺健康, 賣相美觀更可打卡。整體不錯的小店, 家族式經營, 店員會用餐後詢問食客意見, 力臻完善,食米線又增一個好地方。

• 過橋米線
  • 傣族手撕鬼雞
2020-10-12 52 瀏覽
🍴傣族手撕鬼雞 🐥(Lunch set包前菜)個雞整得好出色 首先雞味濃煙韌得黎帶少少肥膏 而且撕得夠細條 有咬口 跟住佢既調味都好好 帶少少香辣 仲有少少檸檬既酸 食落開胃 好味既餐前小食🥤凍青檸薑蜜🍯雖然係 lunch送 但夠足料 薑味香 又夠青檸 酸甜開胃 襯辣野最啱🍴麻辣鬼魅雞配白飯68 蚊 (lunch包一小食一野飲) 🐥用瓦煲放住雞肉 雞肉充滿住辣椒洋葱 夠爽口入味 佢既辣味幾夠香 帶 d酸味 十分特別 要黎撈熱辣辣既白飯 正#雲南菜 #手撕雞 #辣雞 #麻辣 #薑蜜 #中菜Score 平均分< 7.7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#雲魅過橋米線 旺角彌敦道726 號18 樓~~~~~~~~~~~~

🍴傣族手撕鬼雞 🐥
(Lunch set包前菜)

🥤凍青檸薑蜜🍯

#雲南菜 #手撕雞 #辣雞 #麻辣 #薑蜜 #中菜

Score 平均分< 7.7/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#雲魅過橋米線
旺角彌敦道726 號18 樓
~~~~~~~~~~~~
2020-10-12
2020-10-10 126 瀏覽
10/9日晚市去到8-9成滿、但得2個侍應。餸一直見到放係抬面忙到冇人理。餸同面分開上,餸來左冇遮冇蓋係空氣下等5-10分才送湯。 配料普通,唔覺特別新鮮或左好食,同咩仔米線既冇大分別,塊豬肉好😖蘇。俾幾粒粟米,番茄仔。唔明收$109道理湯底水 汪汪,真是水+辣椒。冇味道。 唔明話湯底落重料既意思在那份量少,其實唔明最平都收$88 還要加一。 材料真係唔值咁既價食完像一陣龍捲風。食一次都夠,唔會回頭。$100蚊可以去咩哥米線到豪食。

俾幾粒粟米,番茄仔。唔明收$109道理

食完像一陣龍捲風。

食一次都夠,唔會回頭。

$100蚊可以去咩哥米線到豪食。

2020-10-09 86 瀏覽
今日放工, 同同事食旺角搵野食見到呢間米線D相好靚, 就決定食呢間原來呢間米線係食正宗既雲南米線上到去, 環境都幾唔錯, 唔會好擠迫一坐底, 店員就好用心咁介紹佢地既餐牌, 佢既招牌過橋米線, 先揀配料款式, 再揀湯底, 最後揀埋麵款我就揀左文山精緻配料, 雲味特色湯, 普通米線; 朋友揀左香格里拉豪華配料, 老壇酸菜湯, 七彩麵食物上枱, 已經覺得好吸引, 佢既擺盤好靚中間係肉(肉可以揀牛肉或豬肉, 我揀左豬肉, 係豬腩片黎既, 食落幾嫩滑; 朋友話佢既牛肉都唔錯) 而周圍有小碟圍住, 有蟲草花,蝦, 粟米, 鵪鶉蛋, 酥肉, 響鈴, 竹笙, 帶子, 炸醬, 而豪華版仲有鮑魚添! 之後我就可以張呢D食材放入個煲度, 佢既湯仲好好飲, 店員話係用雞湯煮, 唔怪之得咁好味, 差唔多飲晒D湯我地仲叫多左碟蒜泥白肉! 蒜香味同佢既醬汁好入味最後仲有雪糕食, 好滿足
今日放工, 同同事食旺角搵野食
見到呢間米線D相好靚, 就決定食呢間
原來呢間米線係食正宗既雲南米線

上到去, 環境都幾唔錯, 唔會好擠迫
一坐底, 店員就好用心咁介紹佢地既餐牌,

食物上枱, 已經覺得好吸引, 佢既擺盤好靚

我地仲叫多左碟蒜泥白肉! 蒜香味同佢既醬汁好入味

最後仲有雪糕食, 好滿足
2020-10-08