2020-11-17 15 瀏覽
起初網上睇覺得有啲貴,親身去試一次後覺得值得去食。環境舒適,服務態度非常好。麵線及餸的份量足夠,湯底嘅味道很合心意,唔會覺得太鹹或太淡,好味到幾乎連湯都飲哂。值得推介!
起初網上睇覺得有啲貴,親身去試一次後覺得值得去食。
2020-11-17
  • 雲魅特色湯過橋米線
1K
2020-11-17 19 瀏覽
前排見到有呢間新開米線店,環境幾靚仲有成盤配料睇落好吸引按唔同配料有唔同價錢同朋友選左昆明同文山,前者配料可以選擇豬腩片或牛肉、酸菜、鹹菜、鵪鶉蛋、炸醬、酥肉、響鈴、魚腐、餐肉、番茄仔芫荽、粟米後者多左蟲草花同帶子replace 餐肉蕃茄.湯底選左雲魅特色湯同老壇酸菜湯,上菜都以砂鍋熱熱上菜,而其餘材料各自擺係一邊tray. 除左米線亦可選過橋七彩麵,加上蔬菜汁製作麵添上顏色. 睇落所有野食就更精緻,不過呢款麵太腍上菜時湯都係熱,按次序將肉及蛋先放再加蔬菜同其他配料,麵. 兩個湯底都唔係熟悉味道,好似有點藥材或者係佢酸菜味. 另外order 菊花薑蜜同紅棗桂圓茶幾好飲.
前排見到有呢間新開米線店,環境幾靚仲有成盤
配料睇落好吸引

按唔同配料有唔同價錢

後者多左蟲草花同帶子replace 餐肉蕃茄.

睇落所有野食就更精緻,不過呢款麵太腍

上菜時湯都係熱,按次序將肉及蛋先放再加蔬菜同其他配料,麵.

2020-11-15 29 瀏覽
“雲魅特色湯過橋米線”($88)旺角新開咗呢間食雲南米線嘅餐廳😋叫咗個特色湯過橋七彩麵配料要咗昆明風味☺️包括牛肉片🐮(或者可以揀豬腩肉🐷)鵪鶉蛋,炸醬,酥肉,響鈴,魚腐,粟米🌽仲有酸菜,餐肉,蕃茄仔同芫茜蔥😆香港好似都係第一次出現呢種餸同湯分開上嘅米線但其實之前飛Vancouver嗰陣已經食過所以知香港有即刻好想食😭真係好懷念😭呢種米線食法係首先將肉同鵪鶉蛋放落熱湯之後就落其他配料最後就落麵☺️因為七彩麵麵質比較腍所以姐姐就教食之前先好落湯🤣麵嘅份量都算多☺️食完好滿足☺️
“雲魅特色湯過橋米線”($88)

旺角新開咗呢間食雲南米線嘅餐廳😋
叫咗個特色湯過橋七彩麵
配料要咗昆明風味☺️
包括牛肉片🐮(或者可以揀豬腩肉🐷)
鵪鶉蛋,炸醬,酥肉,響鈴,魚腐,粟米🌽
仲有酸菜,餐肉,蕃茄仔同芫茜蔥😆
香港好似都係第一次出現呢種餸同湯分開上嘅米線
麵嘅份量都算多☺️
食完好滿足☺️
2020-11-07
2020-11-15 59 瀏覽
香港幾乎每隔幾條街就一定會有間食米線嘅餐廳,我平時都成日會食米線,但好似呢間咁,可以自己逐樣逐樣配料加落去嘅過橋米線就真係第一次見,我覺得好新奇好有趣,所以就去試下啦。有幾個配料set可以揀,每set入面都有10小碟配料,揀完之後就再揀埋湯底同埋米線/七彩面。香格里拉豪華配料、雲魅香辣湯、七彩面 $128難得試一次,一於就試最豪華個set啦。有牛肉、鮑魚、帶子、生菜、酥肉、竹笙、蝦、響鈴、炸醬、芫荽蔥、鵪鶉蛋同蟲草花。一嚟到首先就按照店員嘅教導去逐碟逐碟配料放入熱湯入面淥熟。啲牛肉都幾有牛味,幾好食。個人覺得最正嘅係隻蝦同埋帶子。因為係就咁用熱湯淥熟佢哋,所以唔會煮得過熟,唔會太鞋。隻蝦幾大隻幾彈牙,帶子口感唔錯,味道鮮甜。店員話每款湯底都有用雞熬出黎,而我覺得呢個香辣湯底幾有麻辣燙嘅感覺。七彩面賣相十足,望到都覺得開心。怕啲麵太淋嘅話可以逐少逐少咁放入熱湯。另外值得一讚嘅係呢度嘅店員服務真係幾好,會好主動教我地點樣食用,又不斷主動斟水。

香格里拉豪華配料

香格里拉豪華配料、雲魅香辣湯、七彩面 $128
一嚟到首先就按照店員嘅教導去逐碟逐碟配料放入熱湯入面淥熟。

2020-11-14
香格里拉豪華配料
晚餐時間去左彌敦道726號穩食 原來新開左一間過橋米線 叫<雲魅> 主打正宗過橋米線 餐廳將米線 配料 湯底 分開上枱 客人自行將米線同配料放入湯底內 湯底用上砂鍋盛載 有一定熱度💁🏻‍♀️過橋米線有五種湯底可以選擇 分別有雲魅特色湯 老壇酸菜湯 香辣湯 雜菌素湯 蕃茄湯 ✨而且配料方面 都有四款不同種類嘅配料配搭 每一套有共十小碟配料 而麵底可選擇七彩麵/過橋米線🍜排場十足 小妹稱佢為打卡米線😂我地分別叫左香格里拉豪華配料🍴有鮑魚 帶子 蝦 肥牛 蟲草花 竹笙 響鈴 鵪鶉蛋 酥肉 芫茜䓤 另一個係素食配料🍴好健康嘅食材🥰響鈴 萵筍 豆腐 青瓜 紅棗 蕃茄 粟米 芋絲 竹笙 木耳 貼心之處係❤️餐廳會係張枱擺放指示牌同店員將食品上枱時 都會教客人品嘗呢個米線嘅步驟😍最後嗌左兩杯飲品 紅棗桂圓茶同柚子蜜 🧃🍹
晚餐時間去左彌敦道726號穩食

另一個係素食配料🍴好健康嘅食材🥰
響鈴 萵筍 豆腐 青瓜 紅棗 蕃茄 粟米 芋絲 竹笙 木耳

最後嗌左兩杯飲品 紅棗桂圓茶同柚子蜜 🧃🍹
2020-11-14 19 瀏覽
位於18樓有少少隱世 不過其實地鐵站行幾分鍾就到都好方便🚗估唔到Lunch Set 幾抵食 包小食+主菜+ 飲品都係$48-68 好豐富.🌀 雲魅紅燒肉 配白飯紅燒肉份量十足 ➿ 計埋至少有10幾-20塊好入味 醬油既香味滲曬入去 好啱配飯食豬腩肉🐷肥瘦分明 瘦肉都煮得軟淋.🌀 涼拌木耳 + 手撕鬼雞木耳爽脆帶辣勁 而手撕雞用上傣族醬汁調拌而成幾惹味 見到有絲絲青辣椒 紅辣椒係中間不過又係送飯一流 究竟要食幾多碗飯先夠😂.推介Lunch 去食 抵食好多架! 💕.

位於18樓有少少隱世 不過其實地鐵站行幾分鍾就到
豬腩肉🐷肥瘦分明 瘦肉都煮得軟淋
🌀 涼拌木耳 + 手撕鬼雞
木耳爽脆帶辣勁 而手撕雞用上傣族醬汁調拌而成
幾惹味 見到有絲絲青辣椒 紅辣椒係中間
不過又係送飯一流 究竟要食幾多碗飯先夠😂.

推介Lunch 去食 抵食好多架! 💕.
雲家紅燒肉客飯
雲家紅燒肉客飯
雲魅有別於其他的米線,餐廳的裝潢很優雅✨ 墻身掛了很多有意思的字畫和植物,播放著輕鬆的音樂♪♪ 餐廳的氛圍很自然的令人身心放鬆❣️▫️餐廳有溫馨提示客人如何正確品嚐過橋米粉,簡單易明💡這是我第一次吃正宗的過橋米線🍜 原來米線都可以這麼精美‼️▫️$𝟭𝟮𝟴 香格里拉豪華配料(蕃茄湯)♨♨一盤10小碟色彩繽紛🌈 材料好豐富,有豬腩片、鵪鶉蛋、炸醬、酥肉、響鈴、竹苼、蟲草花,還有蝦、鮑魚、帶子😍 雖然每樣的份量不多,但單看材料都已經夠豐盛了🥳▫️我選了蕃茄湯🍅 熱乎乎的湯鍋冒著煙,看那紅噹噹的顏色就知真材實料‼️蕃茄味太濃郁了🤤 酸酸的口感刺激了味蕾,明明之前說不太餓現在卻大口大口的吃喝😆😆 蕃茄控一定要試試看‼️😍▫️$𝟭𝟬𝟴 文山精緻配料 (老壇酸菜湯)♨♨這個配料和豪華餐大同小異,最大分別是少了鮑魚‼️老壇酸菜湯裡的酸菜酸酸地但不會過咸😋 米線吸收了湯底的精華,滿滿的米線一下子被KO了‼️😀

▫️
餐廳有溫馨提示客人如何正確品嚐過橋米粉,簡單易明💡
這是我第一次吃正宗的過橋米線🍜 原來米線都可以這麼精美‼️

$𝟭𝟮𝟴 香格里拉豪華配料(蕃茄湯)♨♨

$𝟭𝟬𝟴 文山精緻配料 (老壇酸菜湯)♨♨
2020-11-11 104 瀏覽
本身同女友去726大廈食一間西餐,點知去到先發現已經關門大吉😭,原來被一間叫雲魅既米線店所取代。既然如此,我同女友決定試吓呢間米線店。高樓底、寬敞舒適嘅環境同我平時去開嘅米線店有非常大的出入,牆身亦掛上民族風既擺設。以米線嚟講,$88蚊嘅套餐有啲貴,不過套餐附送小食同飲品。- 傣族手撕鬼雞肉質唔油膩亦唔柴硬,蒜蓉味超重,作為蒜蓉迷既我地非常鍾意❤️- 雲魅辣雞尖一樣有大量蒜蓉😍,加埋辣椒,香味升級,而且超級惹味。- 雲魅特色湯過橋米線主菜豬同牛二選一,兩者質素都唔錯。至於配菜多達10款,包括酸菜、炸醬、鵪鶉蛋、酥肉、午餐肉、番茄仔、粟米、響鈴、魚片及芫荽。炸醬幾特別,質感稀身,而且好香。雲魅既米線充滿米香偏幼身、質感較腍。至於七彩米線顏色來自天然食物,例如南瓜、玫瑰等等。所以非常健康👍🏻有別一般酸辣湯底,雲魅特色湯底味道不會嗆喉,酸甜更為突出。而且口感清爽。飲品選擇方面,健康既話可以選擇青檸薑蜜,唔健康嘅話可以揀可口可樂🤣想食米線同時又睇靚景既話,雲魅可能滿足到你既要求😎

以米線嚟講,$88蚊嘅套餐有啲貴,不過套餐附送小食同飲品。

- 傣族手撕鬼雞

- 雲魅辣雞尖
一樣有大量蒜蓉😍,加埋辣椒,香味升級,而且超級惹味。

- 雲魅特色湯過橋米線
雲魅特色湯過橋米線

想食米線同時又睇靚景既話,雲魅可能滿足到你既要求😎
2020-11-08
2020-11-10 16 瀏覽
平時食米線食得多,第一次食個湯底係用砂鍋盛載住既米線,而米線同其他配料就自行放入砂鍋🤩除咗食物有特色之外,呢度係18樓加上落地玻璃既關係,可以一覽旺角大角咀一帶既景色☺️🌟雲魅特色湯過橋米線 $88🌟特色湯底味道偏酸,而另一個砂鍋湯底係蕃茄湯底,比較下個人比較喜歡蕃茄,湯底比較濃郁,裡面仲會有蕃茄片🍅配料方面有響鈴、魚腐、粟米、肉醬、鵪鶉蛋(建議先放入湯底滾熟)、蕃茄仔、午餐肉、正宗雲南酸菜(放入湯底後更顯雲南特式😅)、蔥花、牛肉片/豬肉片等等;當米線同配料都送後,就可以盡快放入砂鍋裡滾熟,隔一陣就已經可以起筷了🤤🌟傣族手撕鬼雞 (追加一款加$10)🌟前菜 分別有傣族手撕鬼雞|| 雲魅辣雞尖||刀拍青瓜 || 涼拌木耳;選擇困難症下就揀咗手撕雞,食落同平時食開既有些少唔同,會有少量辣椒絲同辣椒籽,但食落又唔會過份辣,反而越食越起勁同開胃👍🏻🤩🌟青檸薑蜜🌟飲品方面就有 柚子蜜||檸檬水||紅棗蜜||可樂||忌廉||雪碧 就揀咗青檸薑蜜,因為唔係周圍都有得飲,裡面有薑片混了蜜糖,再加咗一開為二既青檸,中和咗薑本身既辣味,飲落去暖胃醒神😍

🌟雲魅特色湯過橋米線 $88🌟

🌟傣族手撕鬼雞 (追加一款加$10)🌟

🌟青檸薑蜜🌟

2020-11-09 15 瀏覽
呢間餐廳裝修已經睇得出同一般米線餐廳好唔同,特別精緻,再用上嘅食法同餐具,更加覺得好精緻🥰.過橋七彩麵 & 香格里拉豪華配料 & 雲魅特色湯 $128首先上枱嘅係十小碟,中間有牛肉同菜,再上一壼滾熱辣嘅湯底,店員介紹首先放牛肉,正放其他配料,最後放麵,原來啲材料真係會熟🤣仲有鮑魚、蝦、帶子等珍貴食材😋.雲魅麻辣鬼魅雞配白飯 $78雞用小煲裝住,好可愛🤩🤩一試果然好香辣,係四川嗰種麻辣👅好夠獲氣👍🏻洋蔥都充滿麻辣味好好食.紅棗桂圓茶 +$13.蜂蜜紅棗茶 +$13飲品好健康的感覺,啲料都好多好好食
過橋七彩麵 & 香格里拉豪華配料 & 雲魅特色湯 $128

雲魅麻辣鬼魅雞配白飯 $78

紅棗桂圓茶 +$13
蜂蜜紅棗茶 +$13
飲品好健康的感覺,啲料都好多好好食
2020-11-08 49 瀏覽
雲魅特色湯過橋米線($88)可以選擇豬/牛,米線/蔬菜麵;我係比佢嘅presentation吸引過黎,有少少失望,湯底麻麻,冇咩味,而且其他配料較為普通傣族手撕鬼雞(+$10)涼伴木耳(+$10)2個頭盤都正正常常,木耳較為開胃青檸薑蜜set lunch會跟野飲,呢個夠薑,天氣涼飲呢個唔錯另外,店員非常nice,好細心話比我地聽落配料嘅順序,其實set lunch價錢係OK,不過如果單點,我就會覺得有啲貴
雲魅特色湯過橋米線($88)
雲魅特色湯過橋米線

傣族手撕鬼雞(+$10)
涼伴木耳(+$10)

2個頭盤都正正常常,木耳較為開胃

青檸薑蜜

set lunch會跟野飲,呢個夠薑,天氣涼飲呢個唔錯

青檸薑蜜
📍雲魅平時食米線就食得多 但有冇食過正宗既雲南過橋米線呢?之前去成都旅行既時候食過1 次 有少少念念不忘🙈.食個米線 排場都好浮誇😂😂 擺到成枱都係.🌀 雲魅過橋米線 $88.呢度有幾款特色湯底可以揀 有香辣湯 蕃茄湯 老壇酸菜湯 特色湯 而我就揀咗雜菌🍄🍄素湯店員首先上咗配料 總共有十款配料包括鵪鶉蛋🍳 炸醬 酥肉🍗 午餐肉 蕃茄仔 粟米 響鈴等..仲可以揀一份 牛肉或豬肉.而麵類可以揀米線 又或者七彩麵我貪得意揀咗七彩麵🙈 口感比米線淋 有啲似素麵.配料唔算太特別 但個湯底好足料用咗大量茶樹菇 其他菌類熬製而成食得出冇點落味精 有好香既雜菌味💕..❤️值得一提既係店員服務態度超好會介紹食用次序 同埋會問返食後感
📍雲魅

平時食米線就食得多 但有冇食過正宗既雲南過橋米線呢?
之前去成都旅行既時候食過1 次 有少少念念不忘🙈.
食個米線 排場都好浮誇😂😂 擺到成枱都係
🌀 雲魅過橋米線 $88

店員首先上咗配料 總共有十款配料
仲可以揀一份 牛肉或豬肉
而麵類可以揀米線 又或者七彩麵
我貪得意揀咗七彩麵🙈 口感比米線淋 有啲似素麵
配料唔算太特別 但個湯底好足料
用咗大量茶樹菇 其他菌類熬製而成
食得出冇點落味精 有好香既雜菌味💕.
❤️值得一提既係店員服務態度超好
會介紹食用次序 同埋會問返食後感

2020-11-04 22 瀏覽
旺角呢幢大廈全部都係食肆,餐廳林立,好多我都食過,唯獨呢間米線餐廳就未試過!上網睇到相,見到呢間米線餐廳同平時出面食嘅米線好唔同,呢度感覺食材奢華,擺盤好靚。涼拌萵筍絲,食落好惹味,辣辣地,好開胃!煎餃子,餃子每隻都好飽滿,好香脆,入面嘅餡都好足,感覺似炸多d。過橋米線,香格里拉豪華配料,番茄湯底配肥牛。米線預先淥熟,配料款式有好多,仲有平時米線唔會食到嘅帶子、飽魚、蟲草花等。肥牛半生熟,厚薄適中。湯底用熱鍋上,可以保持溫度,唔會食食下變凍!不過略嫌加左配料後湯底唔夠熱!如果米線熱上會更好!湯底番茄味就好濃。

涼拌萵筍絲,食落好惹味,辣辣地,好開胃!

2020-11-01 24 瀏覽
餓底小時候曾到雲南旅遊,當時最難忘就是吃過橋米線,今日竟然找到一間過橋米線專門店,太好了! 座位非常舒適除了米線,還有小餸加飯雲魅特色湯過橋七彩麵過橋米線最緊要就是那壺湯,這瓦湯碗盛載的湯頭由新鮮材料淆製,絕無添加,飲落好舒服,把眾多食材加入湯中,好玩!餓底貪新鮮把米線換了七彩麵,都不錯吃,好睇又好食! 傣族手斯雞味道很獨特的手撕雞!可以一試! 青檸薑蜜天氣轉涼,飲杯熱飲,薑蜜暖心,青檸香氣清新,這個中午很滿足。

座位非常舒適

除了米線,還有小餸加飯

雲魅特色湯過橋七彩麵

傣族手斯雞
味道很獨特的手撕雞!可以一試!

青檸薑蜜

最近和男友變了米綫癡,想著用筷子夾起一束白溜順滑又彈牙的米綫,一下子就順著喉嚨吞下去,還會像吃拉麵般大力吃到發出「斯斯」聲,多痛快!得知旺角726大廈開了間正宗雲南過橋米綫-雲魅,所以昨晚收工後便過去。餐廳在全棟都是餐廳的726大廈18樓,甫行出電梯門,耳朵傳來中式音樂,等候的座位以花作裝飾,門口放置了中式頗典雅的流水擺設,精心設計帶給客人猶如身處雲南去吃一碗過橋米綫。坐下之後,操著類似譚仔話的侍應姐姐爲我們各自倒上杯暖水,明知不是譚仔,但卻依然感覺到一種親切感。我們兩人均點了$88的昆明風味配料,另外還有兩個選擇,但價錢就相對要再貴一些。湯底一個配特色湯,另一個配老壇酸菜湯,肉類選牛肉,麵類各點了七彩麵和米綫。當鋪滿了一碟碟小菜的盤,還有一小鍋滾湯放在臺面,有小小似韓劇宮廷菜又有少少食一日火鍋的感覺,但過橋米綫食法是有點不同。首先將肉類和蛋這些生的食材倒進鍋裏,之後除了炸醬和鹹菜之外,將其餘食材包括麵條全部放進湯裏,食材夠熱之後便成爲了我們熟悉的一碗米綫。味道方面,兩個湯底都沒有給我們太大驚喜,特色湯底味道和酸菜湯相似,味偏酸,但香味欠奉。七彩麵和米綫偏腍而且沒有那種彈牙爽滑的口感。

味道方面,兩個湯底都沒有給我們太大驚喜,特色湯底味道和酸菜湯相似,味偏酸,但香味欠奉。七彩麵和米綫偏腍而且沒有那種彈牙爽滑的口感。蛋放進湯裏面,沒能成型,一下子就融了湯底,浪費掉了。
兩個餐埋單$194(有加一服務費),比譚仔貴Double,但味道就好像有點不符合期望。

不過有得食又有得自己DIY,對於一直以來都食開一碗煮得完完整整的米綫的我們,終於食到呢個傳統正宗的食法,絕對是個有趣的體驗。
2020-10-29