餐廳: 雅 ‧悠蔬食
資訊:

2019-01-05 134 瀏覽
阿媽話2019年新年願望要返老還童,要愈黎愈fit。飲食上近依幾年開始偏向愈黎愈清淡,喜歡素食為主。今晚選擇左尖沙咀依間新派素菜餐廳同媽媽食新年飯。大約七點黎到,餐廳都幾旺場,可見其人氣 。媽話依間餐廳裝修好靚,柔和既紫色格調,令人有種平靜感覺。而且職員好有禮貌,有親切感👍🏻。-餐牌選擇真的很多!套餐很抵食吸引,但其他散點小菜亦很想試。 我們點了一個dinner set 、 散點了兩款小菜及甜品🍮 每樣都很有水準,值得推介-⭐️前菜:有三款開胃冷盤1️⃣麻醬牛蒡青瓜粉皮牛蒡很爽口,透薄粉皮彈牙煙韌2️⃣柚香紅菜頭蘋果拌合桃酸酸甜甜有益又開胃3️⃣脆藜麥羅馬蕃茄伴芝麻醬平時很怕吃生蕃茄,但這個去皮蕃茄又甜又多汁,配上superfood藜麥十分健康-⭐️手卷:香芒牛油果🥑苜蓿芽手卷 這個手卷好吃到想encore。平時日式手卷只得一層紫菜;這個手卷有多層脆口紫菜。 配料方面,芒果與牛油果是最喜歡的水果。手卷底部是嫩綠既苜蓿芽,加一些沙律醬味道已很出眾-⭐️湯品:松茸竹笙黃耳百合燉湯冬天天氣乾燥,最適合滋補湯水養生。燉湯夠足料,絕不馬虎。-⭐️主食:1️⃣大啡菇鮮豆包栗子🌰紫薯焗千層闊麵 平時很愛吃千層麵,這份素食千
⭐️前菜:
有三款開胃冷盤

1️⃣麻醬牛蒡青瓜粉皮
牛蒡很爽口,透薄粉皮彈牙煙韌
2️⃣柚香紅菜頭蘋果拌合桃
酸酸甜甜有益又開胃
3️⃣脆藜麥羅馬蕃茄伴芝麻醬
⭐️手卷:
香芒牛油果🥑苜蓿芽手卷

⭐️湯品:
松茸竹笙黃耳百合燉湯

冬天天氣乾燥,最適合滋補湯水養生。燉湯夠足料,絕不馬虎。
⭐️主食:
1️⃣大啡菇鮮豆包栗子🌰紫薯焗千層闊麵

平時很愛吃千層麵,這份素食千層闊麵確實有驚喜。 剛剛出爐夠熱,面上的大啡菇配上豐盈芝士夠哂香口;意粉薄薄的帶軟熟口感。一翻開,下面不是麵條,而是鮮豆包、甜甜的紫薯粒及栗子,夠驚喜!底層再用闊條麵去承托著。
2️⃣泰式腰果糖醋猴頭菇

媽媽超級欣賞這款小菜。猴頭菇沾上薄薄的炸粉,皮脆夠香,質感爽口,用糖醋醬汁,及配上菠蘿等配料,十分開胃。
3️⃣泰式五彩生菜包

配料有多款蔬菜粒,例如雲耳、蘿蔔、蕃茄、紅黃椒等等 十分豐富。微辣口感惹味亦能刺激味蕾,配上嫩綠生菜🥬,確實不錯。
⭐️甜品
甜品亦有多款選擇,之前聽朋友介紹過這裡的甜品亦很出色。

我們點了尖沙咀店限定的♥️黑糖手作芋圓遇上豆乳布丁
雪白的布丁微甜帶濃濃的豆香,口感細膩
與略帶彊味的糖水一併吃下,味道不錯
手作芋圓煙煙韌靭有咬口👍🏻-
⭐️飲品:
♥️紫貝天葵荔枝梳打

荔枝味出色,味道清香
一間很有質素的新派素菜餐廳👍🏻
每逢節日出街食飯,都預咗冇啖好食之餘、仲要左等右等🥴 所以 #BoxingDay 呢一日,我都一早訂好位、仲預早咗時間上到去餐廳,諗住叫定嘢食📖齊人就可以開飯🍽 不過世事通常都冇咁完美,明明落單嘅時候講好咗10分鐘之後就可以上菜,不過原來個侍應根本冇咗回事😪 又要等。12/26 #BoxingDay 去食齋大家可能覺得怪怪地,不過 #小秘書 其實都有好幾位食素嘅朋友,所以由被「習慣」已經變成懂得享受 lu 🥒 琴晚揀 雅。悠蔬食 完全係因為餐廳比較近 #紅館,方便大家去 My Love Andy Lau World Tour 見「偶像」啫🤣🤣 講返訂枱,其實 #雅悠蔬食 都幾著緊,早七八日前已經whatsapp #小秘書,要求我哋落訂金💸 唉 我明白嘅🧐 老闆都係怕啲人訂咗枱又唔嚟啫👀所以我哋都為表承意照餐廳吩咐去做👀 不過好搞笑就係 #BoxingDay 朝早又收到餐廳訊息,問我哋係咪會出現... 訂金都比哂,仲有假嘅?一輪笑彈🥳 搞到 #小秘書 仲以為 #雅悠蔬食 係一間超人氣餐廳,門口一定排滿人龍😅 點知我哋連甜品都食埋,都仲見到有吉枱... 🚘🚘🚘🚘 去到戲肉... 當

去到戲肉... 當然要講吓啲食物質素啦🍻 因為大家都未嚟過,唔知食物份量,唯有照人頭計先點四個餸先啦🥢 點知到啲餸菜開始上枱,侍應先同我講boxing day每個人min charge要$280😒 (聽講喺餐廳嗰段「長篇大論」嘅電話訊息有提過... 不過我真係無聽過、亦留意到)講真要加少少錢唔係一個大問題,但係我哋趕住八點前要離開,而餐廳廚房嘅手腳又慢到死... 我怕趕唔到啫😅 不過事到如今,唯有加啲甜品湊數啦🤨

講真收得我$88一份 #心太軟 🍴 我梗係要對佢有啲期望啦... 點知個心太軟上枱嘅時候似流咗氣嘅氣球,用叉篤落去個 #心太軟 係有啲流心朱古力醬,不過層蛋糕皮似乎都未熟,我食咗一啖就放棄😒 #小秘書 即是係有同餐廳侍應反映㗎,不過個侍應就話「我都唔知㗎,你問廚房啦!!」 一個A字膊就好比叫我收嗲😪 至於其他菜式都還可以嘅,尤其係個 #大啡菇白松露薄餅 🍕好香、餅底又脆又夠薄👍🏻 不過食物整體價錢太貴,但係手勢又做唔到中高價嘅級數... 我覺得麻麻地🥴
2018-12-26
2018-12-21 185 瀏覽
原來我收藏左呢間餐廳好耐㗎啦!嗰日咁啱同個食素嘅朋友出去食飯,咁啱就搵返呢間餐廳就即刻book咗位去啦~揀咗好耐最後都係揀咗蔬菜千層麵,入面有好多唔同種類嘅蔬菜啦,芋頭啦南瓜啦菇啦等等等等。食落非常有口感而且都真係幾飽肚,不過切得比較大粒,食嗰陣時會跌出嚟哈哈~另一個主菜叫咗泰式紅咖喱配薄餅,非常驚艷!呢個整得非常好食,椰汁同咖喱嘅比例平衡得好好,入面超級多蔬菜,而且個薄餅熱辣辣食嘅時候真係勁好味,仲跟咗一個小小嘅糯米飯,非常豐富,非常回味。紅棗杞子雪耳茶全部都係用新鮮材料去焗,一啲都唔甜因為冇加人造糖,紅棗嘅甜味已經可以令到成和野非常好飲。甜品叫咗人人都會帶嘅椰汁紫薯千層蛋糕,但係唔知點解食落比較似香芋嘅味道,不過千層皮整得好薄,同cream比例剛剛好,加上最愛嘅紫色,吸引死人。豆腐花果凍加芋元,個底係薑汁,冬日至愛。
牛油果焗千層麵

紅咖哩飯

雪耳桂圓紅棗茶

椰汁紫薯千層蛋糕

芋圓豆腐花

豆腐花果凍加芋元,個底係薑汁,冬日至愛。
牛油果焗千層麵
紅咖哩飯
雪耳桂圓紅棗茶
椰汁紫薯千層蛋糕
芋圓豆腐花
2018-12-17 188 瀏覽
由於摯友生日和朋友中有素食人士, 所以今次選擇了這間。 進間後, 正能量非常高, 新派素菜比傳統的變化更大。 菜式混合了新式煮法, 比一般傳統的相對唔甘油同易入口。 新派素菜,新選擇天然食材, 無需加入大量添加物, 保留食物本身味道。
椰香紫薯千層班戟
香煎如餅
牛油果栗子野菌燴意大利飯
金邊粉
拍拖週年緊係要帶女朋友去有氣氛啲既餐廳🌹 黎到「雅•悠蔬食」見到成間以紫色為主題 枱櫈又靚😗 心情已經開心咗一半 到野食方面 前菜真係有驚喜 尤其係個紫薯 本身唔係好中意食 但佢加咗啲生果 一啲都唔滯🤩 個湯好濃材料仲要好豐富👍🏻手卷就嫌佢落得唔夠多牛油果🥑 成個用菜整 所以好fresh🌱(不過我中意有飯既手卷多啲😂)主食幾香黑松露味 但個酥皮盒一般 整得唔似酥皮 似紙😂 啲粒粒如果有飯撈應該好好食😍另外個金邊粉真係炒得幾有泰國風味😍 係鹹咗啲甜品係好食 但好細 中咗伏🤦‍♂️ 早知叫芒果千層蛋糕好過 大件好多最後叫咗五穀杏仁牛乳 好香濃 走咗個杏仁味仲係個口度😝建議大家去之前訂咗位先 成日爆場👻.🍴前菜:掠拌日本黑豆亞塔子黑木耳+紫薯紅菜頭雪球+滷水百頁豆腐毛豆伴琥珀腰果🥘紅菜頭黃耳桃膠忌廉湯🥑香芒牛油果苜蓿手卷🥙焗黑松露粒粒意粉酥皮盒 伴苔菜三絲脆卷🍰焦糖海鹽榛子乳酪蛋糕 (上面成個set $258)🍝 泰式炒金邊粉 $98🥛香脆五穀杏仁牛乳 $15.💰Total:$408 (包加一).味: 8/10飽: 7.5/10抵: 5.5/10.雅•悠蔬食📍尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3
個湯好濃材料仲要好豐富👍🏻
另外個金邊粉真係炒得幾有泰國風味😍 係鹹咗啲
最後叫咗五穀杏仁牛乳 好香濃 走咗個杏仁味仲係個口度😝
建議大家去之前訂咗位先 成日爆場👻
🥘紅菜頭黃耳桃膠忌廉湯
🥑香芒牛油果苜蓿手卷
🥙焗黑松露粒粒意粉酥皮盒 伴苔菜三絲脆卷
🍰焦糖海鹽榛子乳酪蛋糕 (上面成個set $258)
🍝 泰式炒金邊粉 $98
🥛香脆五穀杏仁牛乳 $15
💰Total:$408 (包加一)
味: 8/10
飽: 7.5/10
抵: 5.5/10
雅•悠蔬食
📍尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖
我 🦒長頸鹿將會繼續同大家跑素 搵盡全港甚至世界各地既美味素比大家

想了解更多港素? follow我地Instagramhttps://www.instagram.com/vegetarian.hk/
2018-09-22
10 分鐘 (堂食)
2018-12-16 113 瀏覽
現在的香港人好注重健康,唔想食太多肉,多了食素的人,所以有很多專食齋的店舖開完一間又一間,而且亦對食素有要求了,菜色好講究千奇百款的菜色都有,質感跟肉類很似而且亦相當精緻有時仲以為食緊肉㖭!上星期跟一班舊同事聚會就在尖沙咀食齋,這間店舖是樓上舖,是朋友介紹的,食客很多我們是早一星期定位,口啤相當好,我們下單了很多款小菜當中的滷水花菇毛豆百頁豆腐伴牛蒡好爽口、黑松露薯蓉焗大啡菇好香濃的菇味、籚筍素香鬆苜蓿芽手卷十分清新好想食多件不過要留肚食其他餸菜,點了其中兩款湯,我喜歡中湯的茶樹菇竹苼黃耳百合燉湯好清甜好潤的感覺,同事們的西湯菠菜忌廉雪燕濃湯香滑濃郁一路品嘗一路讚真係好enjoy 欣賞。最後連果嗰鮮磨香滑腰果露甜品都無得輸,咁旺場值得的!
2018-12-16 547 瀏覽
全職媽媽今日宣布偷走 與友人食個午餐 友人偏愛素食 今次就黎試下呢間雅悠蔬食 連大胃王如我都覺得滿足呢店子在金馬倫道B2出口向恒生方向行 一條大直路不難找 從K11果邊去亦一樣方便12點去到 人流不多 但將近1點就座無虛席了 都係預約人士呢紫 全部都係紫的氛圍 自以為聞到薰衣草香(誤)期間見店員抹枱布都係紫色 太強大了前菜- 洛神花燴啤梨藜麥沙律 大家都揀左Lunch Set互相Share 前菜就一樣既 底既沙律菜應該都係嗌貨 新鮮既 特別在個燴啤梨 非常清甜 而加埋黑醋竟又更帶出個香味 藜麥又加強下口感 有誠意湯品- 紅甜菜番茄忌廉濃湯 湯品可二選一 大家一中一西就試晒啦呢個湯將材料打碎 番茄甜酸度剛好 再飲多口 竟有南瓜味既錯覺 係好味既湯品- 印度椰子腰果甘荀雪耳湯 啖啖充滿椰香味 雪耳令個湯好滑口 甘荀粟米亦令湯更清甜 整個清潤美味 冬天飲暖笠笠點心拼盤拼雪菜毛豆菇絲紫淮山湯麵 $108點心拼盤個樣都幾似 有:香菇蒸素餃(正常、無驚喜)、五香滬式春卷(爽脆不油 好味)、素叉燒包(最似 亦最好味)、素翅香菇燒賣(外形似 但內層的偽肉肉太鬆 中規中矩)配上既湯麵 偽肉絲做到肉香 驚

前菜-  洛神花燴啤梨藜麥沙律

湯品- 印度椰子腰果甘荀雪耳湯

點心拼盤
雪菜毛豆菇絲紫淮山湯麵
點心拼盤拼雪菜毛豆菇絲紫淮山湯麵 $108

配上既湯麵 偽肉絲做到肉香 驚喜 紫淮山麵像彈牙的上海麵 整體感覺小清新
港式風味新珠玉漢堡配黑醋沙律及薯條
港式風味新珠玉漢堡配黑醋沙律及薯條 $98

新黎 就梗要試下「新珠玉」啦(冷)
賣相好宏偉好罪惡 漢堡有黑白芝麻 又香又鬆軟 偽肉肉味道像日式野菜咖哩或牛肉薯餅一類 比肉鬆化而又無咁膩 假芝士像少時芝士波的味道 質感則像明太子/ 多春魚的春一般 又幾得意喎 薯條都夠香脆 整體好評!
餐飲- 韓風蘆薈柚子蜜  藍蝶花雪梨汁
餐飲- 韓風蘆薈柚子蜜(左)藍蝶花雪梨汁(右)
餐飲比起平日既咖啡/茶 都算多選擇 友人既柚子蜜很足料 亦不會過甜 我就+$10試個雪梨汁 有藍蝶花既天然色素陪襯 係靚既 而且好夾個環境
味道 真心好味 清甜得黎多一種舒喉感 咁岩呢幾日喉嚨乾乾地 一飲 正呀!
黑糖手作芋圓遇上豆乳布丁(尖沙咀店限定)
黑糖手作芋圓遇上豆乳布丁(尖沙咀店限定)跟餐+$25

本來猶豫要呢款定椰香紫薯千層班戟(跟餐+20)但睇左相再加見到「冬季限定」「尖沙咀限定」膚淺的咱們馬上下決定了
黑糖底夠薑 甜度岩岩好 芋圓好煙靭而且不同顏色 真係食得出唔同味道(芋頭 紫薯 番薯)而最特別係個布丁 平日食奶布丁 一兩口就有悶膩感 但呢款 口感保留 但味道換上豆乳則清爽得多 比豆腐花多一種親厚 很愛!
鮮磨香滑腰果露
鮮磨香滑腰果露 跟餐+$20

友人的腰果露 也是足料之作 較坊間製作的稀 但味道很夠 亦避過那飽肚感

店子不單環境舒適 食物精緻 價錢合理 服務亦值得一讚 上菜收碟各樣都不徐不疾 剛剛好就是最好 一定會再來的
2018-12-15
$143.5 (午餐)
前菜-  洛神花燴啤梨藜麥沙律
湯品-  紅甜菜番茄忌廉濃湯
湯品-  印度椰子腰果甘荀雪耳湯
雪菜毛豆菇絲紫淮山湯麵
港式風味新珠玉漢堡配黑醋沙律及薯條
餐飲- 韓風蘆薈柚子蜜  藍蝶花雪梨汁
黑糖手作芋圓遇上豆乳布丁(尖沙咀店限定)
鮮磨香滑腰果露
2018-11-25 191 瀏覽
最近天氣變冷,好容易病,一病又好難好返哂!朋友們一早約好食飯,唔想掃興,不如改改地方,食啲溫和啲嘅嘢!於是我提意來這裡,令人有驚喜的素食!先來個沙律,好新鮮!燉湯,好美味!好喜歡這個手卷,好有fusion 感覺,好有特色!通菜超大隻的焗蘑菇,好味!這個看似好辣但係實在不是辣的!闊麵甜品也好好食!星期五的晚上都有set dinner,真好!美中不足的是,限時1.5小時。起菜都算快,亦食得切,不過就唔可以慢慢傾,食飽唯有轉場再傾餐飽。

先來個沙律,好新鮮!

燉湯,好美味!

好喜歡這個手卷,好有fusion 感覺,好有特色!

通菜

超大隻的焗蘑菇,好味!

這個看似好辣但係實在不是辣的!

闊麵

甜品也好好食!

星期五的晚上都有set dinner,真好!
美中不足的是,限時1.5小時。
2018-11-24 195 瀏覽
上次食過唔錯,今次趁朋友生日又嚟試過,好開心大家都非常接受, 好難逐樣介紹嘅美味都好有特色好有自己嘅味道,啲飲品有幾好飲,食素嘅非常好選擇。 我又冇乜記性成日記唔到嗰啲名不如你哋自己睇相片呀! 我哋有八個人分四組咁就嗌佢嗰啲set餐 , 在嘗試樣樣在勞小小分享 。我最有印象就係個綠色菜湯,綠色嗰張相嗰個囉, 不過有個菠菜飯都幾好食㗎又係綠色嗰張相嗰啲囉 ,中湯都幾好飲, 草莓蛋糕我都幾夾,呀~仲有個㗎喱都非常跟我合拍, 啲飲品濃淡都適宜,杯杯都幾好飲, 總之個個朋友都話素嚟講都ok,每道菜都有人欣賞,大家都非常滿意稱心,無介紹錯,我就開心了

上次食過唔錯,今次趁朋友生日又嚟試過,
2018-11-18 182 瀏覽
一入門口已覺得與別不同,好少素食餐廳環境佈置係走公主少女路線。Lunch set價錢都唔平。先上沙律,幾款新鮮又少見嘅菜,加上酸酸甜甜嘅沙律醋,仲有面頭嘅藜麥同扁豆,整得幾有心思,唔係一般hea你嘅跟餐沙律。湯有中湯西湯供選擇,我飲嘅中湯熱辣辣得黎好夠味,而湯渣又唔會林晒散晒,甘甜潤喉。我食嘅主菜係大啡菇炒金邊粉。金邊粉有少少油同唔太夠鑊氣,但味道同質感都唔錯,配菜都唔錯,最好味就係啲菇,爽口濃郁,絕對令人想食完再食!所有食物味道都濃淡得宜,冇添加味精

Lunch set價錢都唔平。

所有食物味道都濃淡得宜,冇添加味精

2018-11-18
2018-11-16 184 瀏覽
依家流行素食,想健康但又唔想食沙律食到咁口寡寡,搵搵下就搵到依間餐廳。黎到依家餐廳,非常之咁難搵,根本就係一座辦公室度,雖然其實都係喺尖沙咀,諗住樓上鋪可能會抵食啲,咁你就錯啦,晚市佢哋set咗每位最低消費$200,講真都有少少嚇親。首先黎個薯蓉沙律,不錯,味道清新,最鍾意佢啲馬蹄好爽口。嚟多個芒果牛油果手卷,普普通通,乏善足陳。呢個咕嚕肉都幾好食,當然佢唔係真係肉啦。佢啲菇整到都算有肉嘅質感,但我哋6個人每人只食到一舊「肉」,依個價錢黎講分量真係好孤寒。薯蓉芝士菇,好食擔擔面佢哋做得都幾香口,同出邊食有肉嘅擔擔麵味道差不多,但都係少少偏貴。黃金炒飯好好食,好香口同埋有鑊氣。成晚覺得最好食係呢碟,黑松露味好出,未食已經聞到好香,我哋初頭以為係意粉原來係爽口嘅菇,都幾有驚喜。最後嗌咗三個甜品,最好食係香芋蛋糕,佢好似真係好足料所以好香香芋味。反而香芋 crepe 就偏淡。右邊嘅蘋果批都不錯。全晚嗌咗咁多碟野,咁就埋單1400 蚊,唔係話佢唔好食,不過覺得唔太值。不過講開又講,香港地想做健康嘅人真係好難,啲素食成日都好貴,我都要周圍試多啲睇下邊度有平啲既素食先得。

首先黎個薯蓉沙律,不錯,味道清新,最鍾意佢啲馬蹄好爽口。

嚟多個芒果牛油果手卷,普普通通,乏善足陳。

薯蓉芝士菇,好食

黃金炒飯好好食,好香口同埋有鑊氣。

2018-11-15 131 瀏覽
為感激爸媽養育左我咁多個年頭,專登帶佢地黎食豪d!佢地都食左三十幾年素,我自己逢初一十五佛誕茹素,連我husband都熱愛食瓜菜我之前同朋友黎食過1次,今次再黎覺得食物水準再高左,更加好味,款式多左,如果每人點1個set dinner係會食唔哂既,不過我爸媽好刷得幫手食哂唔浪費,真係世上只有爸媽好佢d野食都出得快,張枱勉強放得哂。1個set有1湯3前菜1手卷1頭盤1甜品,不足之處係佢晚巿有限坐1.5hr好趕呀!等我介紹下先:黑松露忌廉湯 同巿面既忌廉湯咁上下好飲~竹笙黃耳猴頭菇無花果燉湯勁鍾意飲,好潤好滋補!無味精~前菜請睇相,我忘了名,但有一碟紫色既我勁鍾意,酸甜味既紫薯配蘋果好開胃香芒手卷+宿芽手卷餡少味淡~大啡菇蘆筍青醬忌廉闊條麵超多麵,個醬多到d麵都唔夠索,好濃味,好味!牛油果鮮豆包雙藜麥闊條麵焗野黎,不過食落分唔出食左d咩餡,融合哂,好味~花菇淮山栗子炆猴頭菇煲個茨汁雖杰但唔會令我太抗拒,味濃,熱愛栗子,好味~青咖喱野菜配薄餅咖喱唔辣,勁多瓜菜,薄餅一流,好味~綠茶紅豆椰汁糕同oreo蛋糕就偏甜,無特別。埋單位位>$250,貴但值,員工服務態度都好好,推介黎食

佢d野食都出得快,張枱勉強放得哂。

等我介紹下先:
黑松露忌廉湯

同巿面既忌廉湯咁上下好飲~

竹笙黃耳猴頭菇無花果燉湯

勁鍾意飲,好潤好滋補!無味精~

餡少味淡~

大啡菇蘆筍青醬忌廉闊條麵

超多麵,個醬多到d麵都唔夠索,好濃味,好味!

牛油果鮮豆包雙藜麥闊條麵

焗野黎,不過食落分唔出食左d咩餡,融合哂,好味~

花菇淮山栗子炆猴頭菇煲

個茨汁雖杰但唔會令我太抗拒,味濃,熱愛栗子,好味~

青咖喱野菜配薄餅

咖喱唔辣,勁多瓜菜,薄餅一流,好味~

綠茶紅豆椰汁糕同oreo蛋糕就偏甜,無特別。

埋單位位>$250,貴但值,員工服務態度都好好,推介黎食

4人份前菜

牛油果鮮豆包雙黎藜麥闊麵

大啡菇蘆筍青醬忌廉燴意粉

青咖喱野菜配薄餅

oreo 蛋糕,綠茶紅豆椰汁糕

2018-10-05
慶祝紀念
紀念日
4人份前菜
牛油果鮮豆包雙黎藜麥闊麵
大啡菇蘆筍青醬忌廉燴意粉
2018-11-15 111 瀏覽
朋友聚會,難得大家想試一下素食,在尖沙咀找一間素食店,整間店也是紫色主題!當大家想好要下單時,職員才提醒每人消費要$200,即係我地4個人要叫$800才行我地因爲本身唔大食,而且散叫一個主菜才130-150,對於佢的最低消費額我地都很驚訝!咖哩飯,咖哩飯甜甜的好岩送飯,可惜飯少到。。。有半碗吧?!前菜,豆干,菇,味道正常菠蘿炒飯,都算當中好食的菜式普通的茄汁意粉豆乳鍋都ok,但只有很少素肉,配很少飯。。最後唔夠$800的關係,每人叫多一杯飲品,再加兩個手卷,終於夠數。同我想像中的素食有點不同沒有什麼特色素食,所有菜式都是普通的。試一次便夠了

咖哩飯,咖哩飯甜甜的好岩送飯,可惜飯少到。。。有半碗吧?!

前菜,豆干,菇,味道正常

菠蘿炒飯,都算當中好食的菜式
泰式九鳳梨炒飯

普通的茄汁意粉

豆乳鍋都ok,但只有很少素肉,配很少飯。。
一品豆乳鍋

同我想像中的素食有點不同
沒有什麼特色素食,所有菜式都是普通的。試一次便夠了

2018-11-05
慶祝紀念
生日
2018-11-14 88 瀏覽
夜晚同屋企人嚟到呢間雅悠蔬食食晚餐🙆🏻‍♂️ 最好打電話bk定枱嘅,因為平日都幾full. 注意呢度夜晚有低消要每人200蚊以上😺 前菜有三款,係素滷水豆腐、薯球同番茄salad🌟 豆腐味道濃郁⭐️薯球有藜麥,口感幾好💁🏻‍♀️Salad 好大盤 番茄🍅大大粒🥗 中湯夠滋潤,入面黃耳好大舊,好好食👅 手卷大推牛油果芒果嘅,味道豐富d🥑🥑 入面都係菜,食哂都唔會有罪惡感🍪主食係菠菜大菇菇意大利飯👅 菇菇係厚肉juicy~就好似肉咁!而意大利飯嘅波菜味濃烈 非常特別☝🏻 另外係千層麵,上層有百靈菇,同千層麵都幾夾!入面仲有薯蓉,加上青醬同番茄食更加有層次👅 甜品送嘅cheese cake唔太甜,幾重乳酪味👄 另外加左蘋果酥皮盒🍎酥皮甜甜地,同酸酸甜甜蘋果食互相配合番🤤 加上吉士醬就更順口d啦❤️
夜晚同屋企人嚟到呢間雅悠蔬食食晚餐🙆🏻‍♂️

薯球有藜麥,口感幾好💁🏻‍♀️
Salad 好大盤 番茄🍅大大粒🥗

中湯夠滋潤,入面黃耳好大舊,好好食👅

甜品送嘅cheese cake唔太甜,幾重乳酪味👄

另外加左蘋果酥皮盒🍎
2018-11-13 75 瀏覽
今晚帶媽媽嚟到tst嘅雅悠蔬食 dinner👅 身為素食者嘅媽媽非常高興,做女嘅當然要陪佢食下啦!餐廳好少女系,裝修得幾靚,亦都好好坐!食成晚傾下偈都ok r😺😺晚餐都有好多款,平均$238起,包前菜、手卷、湯、main同甜品💖 前菜大堆藜麥薯球,口感好豐富,薯仔又多,亦幾有咬口💁🏻‍♀️另外番茄salad都好fresh~~🤤 西湯係波菜湯,好creamy gah! 飲到微微波菜味,好特別👍🏻👍🏻 手卷有牛油果芒果同蘆筍嘅😀入面一樣係有好多新鮮豆苗,配上脆口紫菜食更多有層次⭐️ Main叫左菠菜合桃risotto 😁 上面有大啡菇,十分juicy~意大利飯煮得剛好,軟硬適中,吸左d菠茶精華所以幾香口⛅️⛅️ 和風鮮蔬豆乳鍋亦不錯!湯底濃郁豆香,蔬菜、蘿蔔同豆腐豆皮等都吸左湯,食落重豆乳味👍🏻💪🏻 甜品加左25蚊要紫薯緣起,外面係mousse入面係蛋糕,不太甜,紫薯味突出☀️ 另外亦加25蚊要埋千層蛋糕,今次椰香味十足,可惜紫薯味欠奉,餅皮亦比較干身💁🏻‍♀️

另外番茄salad都好fresh~~🤤