2019-11-21 600 瀏覽
呢排餐餐同老公都食西餐,離不開牛扒同豬肉,想清清地又想搵啲健康嘅食品食下,於是上網望吓睇吓有什麼選擇點知比我發現呢間餐廳很多人都讚口不絕,於是我就打去book枱book定今晚👍🏻👍🏻入到去見到地方都非常闊落,餐廳以紫色為主題,配合柔和嘅燈光又安靜好舒服dinner set 都有好多唔同種類嘅選擇,唔叫set都可以散叫🥰叫咗兩個set dinner , 好快就有前菜享用,紫色嗰個係紫薯紅菜頭,味道甜甜的,有好香嘅紫薯味道,令一個係花菇毛豆豆腐,味道調校得剛剛好,作為前菜一流,每一款都做得非常細心,細細碟食完都唔夠喉燉湯入面加咗黃耳,仲有百合加杞子非常清潤飲入口夠晒香甜香芒牛油果苜蓿牙手卷,芒果好新鮮,非常鮮甜😚加埋片牛油果配合蔬菜咬落去口感一流食得非常健康紫菜又非常脆口酥脆腐皮卷四件$58 一層層的腐皮做到非常厚🕺🏻仲有好香濃嘅豆腐味😆外脆內軟,炸得剛剛好👍🏻青咖喱薄餅😁這個是晚市主食set c ,有六片薄餅完全不油膩,咬落去彈牙脆口,青咖喱入面有青椒紅椒加入左猴頭菇,猴頭菇吸晒青咖喱汁嘅味道冇得頂泰式香煎魚餅$38 (2 件)經過煎嘅魚餅非常香脆可口,又夠彈牙咬落有一種非常香濃嘅香茅味
呢排餐餐同老公都食西餐,離不開牛扒同豬肉,想清清地
又想搵啲健康嘅食品食下,
於是上網望吓睇吓有什麼選擇
點知比我發現呢間餐廳
入到去見到地方都非常闊落,餐廳以紫色為主題,配合柔和嘅燈光
又安靜好舒服
叫咗兩個set dinner , 好快就有前菜享用,
味道調校得剛剛好,
作為前菜一流,每一款都做得非常細心,細細碟食完都唔夠喉
燉湯入面加咗黃耳,仲有百合加杞子
非常清潤
飲入口夠晒香甜
咬落去口感一流
食得非常健康
紫菜又非常脆口
冇得頂
咬落有一種非常香濃嘅香茅味道
夠晒特別
晚市主食 set F $198 豆乳鍋,熱辣辣嘅鍋天氣開始轉涼飲一啖湯都非常暖身,香濃嘅豆乳味道,再加埋啲黑芝麻更加惹味,入面仲有好多唔同種類嘅蔬菜,當然有我最鍾意食嘅金菇🥰紅蘿蔔,豆腐,混合埋啲紫菜絲一齊食,好香💛
😍😍食清了
  • 香芒牛油果苜蓿芽手卷
今時今日素菜都越來越多款式,健康得來又惹味。今晚友人提議來到尖沙咀這間雅•悠蔬來個素菜晚餐清清腸胃,平時一向少食素的我一於一齊來試試。打開餐牌才知道原來每人有$200 minimum charge,簡單的每人點一個dinner set。Set dinner 前菜 滷水花菇毛豆百頁豆腐 伴 醬燒牛蒡 及紫薯紅菜頭雪球初頭以為前菜是二選一,想不到是兩款都有豆腐入味!牛蒡滋味,配上濃味的冬菇,十分開胃。另一碟紫薯中軟綿中有著紅菜頭的脆爽口感,新鮮感十足,味道匹配。湯品 選了 茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯一見到個湯名已經覺得好吸引!set dinner的餐湯竟可以有這質素?有驚喜😍 煲了好久的老火湯,滿滿的營養。味道濃郁,材料十足,真材實料的一碗湯!主菜是和風鮮蔬一品豆乳窩配日本珍珠米 熱騰騰的一大鍋呈上。滿滿的蔬菜香氣逼人令人口水直流。豆乳湯底令口感更濃厚,不會稀稀的,更有口感。味道不會太咸,濃味但剛剛好。湯中的丸很好食,彈牙惹味。甜品 椰香紫薯千層班㦸賣相精美,一切下去已見到一層層的班㦸,整齊得令人有種莫名的療癒感。急不及待往嘴裡送上一口,甜度剛好,班㦸薄薄的一層層,有咬口,紫薯味濃。love

Set dinner 前菜
滷水花菇毛豆百頁豆腐
伴 醬燒牛蒡 及紫薯紅菜頭雪球
初頭以為前菜是二選一,想不到是兩款都有
湯品 選了 茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯

滷水花菇毛豆百頁豆腐 伴 醬燒牛蒡 及紫薯紅菜頭雪球  茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯

主菜是和風鮮蔬一品豆乳窩配日本珍珠米
湯中的丸很好食,彈牙惹味。

甜品 椰香紫薯千層班㦸
賣相精美,一切下去已見到一層層的班㦸,整齊得令人有種莫名的療癒感。急不及待往嘴裡送上一口,甜度剛好,班㦸薄薄的一層層,有咬口,紫薯味濃。love it!

椰香紫薯千層班㦸

舒服的環境,健康的一餐。
推介給各位來品嚐健康又好食的素菜!

Menu for ref:

椰香紫薯千層班㦸
2019-08-24 2841 瀏覽
好友生日,當然要吃餐生日飯慶祝一下,她一向多菜勁少肉,素食就最適合不過。第一時間就諗起以她最喜歡顏色為主調的新派素食店,就是一身粉紫色的【雅•悠蔬食】,是我蠻喜歡的素店,相信她也會歡喜。餐廳裝潢沒有變動,感覺同樣舒適優雅,地方挺寬敞闊落,設有多張二至四人枱,亦有紫色梳發座的四人卡座,再入一點設有數張大圓枱,可容納不少客人。友人覺得整體格調有別於一般的素食店,環境優雅,加上枱墊和餐簿也是紫色,令她滿心歡喜。細閱餐簿,有不同時段的套餐和散點菜式,兩者同樣吸引。晚巿套餐包前菜、手卷、湯品、主食及甜品,定價為$248或$258,還可加錢配不同的飲品或轉特色甜品,好豐富。由壽星女揸主意,最終套餐和散點都要齊。*************************先來前菜三食,日本山藥麵線拌芝麻醬,切成一絲絲,黏滑中帶點爽,突顯其特質,簡單拌入甘香的芝麻醬,味道很夾。涼拌日本黑豆亞塔子黑木耳最吸引我,有黑木耳、杞子、青瓜、蜜豆,還加少見的亞塔子,拌入醋汁,又有益又醒胃。紅菜頭蘋果香橙拌合桃清爽多汁,拌入酸咪咪的橙汁,開胃好味。三款各有特色,味道清新,作為前菜最適合不過。****************
細閱餐簿,有不同時段的套餐散點菜式,兩者同樣吸引。晚巿套餐包前菜、手卷、湯品、主食及甜品,定價為$248或$258,還可加錢配不同的飲品或轉特色甜品,好豐富。由壽星女揸主意,最終套餐和散點都要齊。
*************************
前菜三食
先來前菜三食日本山藥麵線拌芝麻醬,切成一絲絲,黏滑中帶點爽,突顯其特質,簡單拌入甘香的芝麻醬,味道很夾。涼拌日本黑豆亞塔子黑木耳最吸引我,有黑木耳、杞子、青瓜、蜜豆,還加少見的亞塔子,拌入醋汁,又有益又醒胃。紅菜頭蘋果香橙拌合桃清爽多汁,拌入酸咪咪的橙汁,開胃好味。三款各有特色,味道清新,作為前菜最適合不過。
香芒牛油果苜蓿芽手卷
壽星女揀了香芒牛油果苜蓿芽手卷,她很喜歡手卷沒有加入米飯,而是滿滿的苜蓿芽,拌着牛油果和芒果。聽到她邊吃邊“索索”聲,就知塊紫菜有多脆口,吃得很滋味!
黑松露准山忌廉濃湯
套餐湯品選了中式的羊肚菌冬瓜竹笙黃耳百合雪蓮子燉湯,另再單點一碗西式的黑松露准山忌廉濃湯($78)齊齊共享。黑松露准山忌廉濃湯一上枱已聞到陣陣黑松露幽香,很誘人。湯身濃厚,入口有些黏滑,啖啖黑松露味,但不會過濃,味道剛好,好喝!
羊肚菌冬瓜竹笙黃耳百合雪蓮子燉湯
羊肚菌冬瓜竹笙黃耳百合雪蓮子燉湯用料非常豐富,有爽滑的竹笙、黃耳和羊肚菌,滿有菇香,還有冬瓜、百合、雪蓮子等,啖啖甘香順喉,仲熱辣辣,大家都讚不絕口!
牛油果雞縱菌紫薯焗千層闊麵
六款主菜中選了牛油果雞縱菌紫薯焗千層闊麵 ($248),以一個厚身的瓷盤盛載上枱,熱度十足,正!而面層的芝士焗至金黃帶焦色,芝味四溢,很吸引。
牛油果雞縱菌紫薯焗千層闊麵
一切開就霧出熱煙,香噴噴,且拉出長長的芝士絲,好誘人。中間夾着大量饀料,有手指紫薯、百頁豆腐、雞縱菌、素肉碎、麵筋等等,當然不少得香滑的牛油果,選材豐富多變,再配上茄醬,吃起來挺醒胃,又不覺漏滯,比一般千層麵吸引得多。
泰式腰果糖醋猴頭菇味道
另外,壽星女看中泰式腰果糖醋猴頭菇 ($128),一客約有8-9件圓碌碌的猴頭菇,配上清爽的三色椒、爽口的馬蹄、香脆的腰果和酸甜多汁的菠蘿,全部沾上酸甜醬,加埋獨特的九層塔,味道令人吃得開胃,用來佐白飯最適合不過。
泰式腰果糖醋猴頭菇味道
鮮猴頭菇的口感和外表都跟咕嚕肉相似,弄得合宜,既保持獨有的口感,亦不肥膩,質感爽彈,咬開時還見到絲絲狀,菇香帶酸甜,口感和味道都一流!
甜品
套餐甜品揀了伯爵茶乳酪蛋糕,再加件椰香班蘭千層班戟,而我當然神神秘秘預先請店員寫上 "Happy Birthday”,點上蠟燭。嘩!字體比想像精美得多,很用心,多謝晒!
伯爵茶乳酪蛋糕
伯爵茶乳酪蛋糕長形一小件,份量合宜,不致令人吃得飽滯。刺下去感覺挺身,但口感相當細滑,而餅底亦挺鬆。酸咪咪的乳酪味中滲出淡淡的伯爵茶香,加埋粒紅桑子,酸酸地,更不錯!
椰香班蘭千層班戟
椰香子班蘭千層班戟($48)層次分明,差不多有十五層多,每層都好平均。班戟皮薄而極柔軟,忌廉又香滑,整體口感一流。味道亦吸引,既有椰香,也有班蘭的獨有香味,配搭好夾,香甜而不膩,意料之外的美味,推介!
熱綜合水果茶味道
餐飲轉了一壺熱綜合水果茶($40/壺,跟餐減$10),註明有助增強抵抗力、預防傷風感冒和美容養顏之效,怎能錯過? 啖啖茶香,內有不少熱情果籽、蘋果粒、草莓粒和藍莓,味道酸酸甜甜,開胃解膩,好喝!
其實帶過不少朋友來到這餐店慶祝生日,每位朋友都好滿意,既喜歡這裏的環境,亦覺得這裏的素菜好特別,齊齊渡過一個開心的生日,的確是賀生晨好地方。
2019-08-21
前菜三食
甜品
椰香班蘭千層班戟
熱綜合水果茶味道
身邊有朋友係素食者,如果去普通餐廳食唔係唔可以,但相對選擇上會比較多限制,雙方都冇食得咁開心,所以同素食朋友都會揀返素食餐廳,上網一搵,呢間「雅悠蔬食」已經係好頭既位置,抱有期望嚟試下。餐廳內外Reception 位置分隔左餐廳有左右兩面,屏風隔住左面同右面食客,所以冇咁嘈吵,同朋友傾計舒服啲。食物選擇Dinner Set相對比較抵食,當然都有散叫,由前菜、小吃到主菜、甜品都有。叫左2個Dinner Set,青咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及日本珍珠米($258)及黑皮雞縱菌鮮豆包白松露薯蓉焗千層麵 ($248),價錢由主菜而定,包括前菜、手卷、湯品、主菜、甜品,飲品就需要另外加配。前菜:四喜烤麩及紅火龍果藜麥沙律伴無花果黑醋及羅馬蕃茄藜麥伴胡麻醬我自己幾中意食上海烤麩,軟綿綿好似海綿咁,吸附醬汁好惹味,紅火龍果好清甜,兩個Dinner Set有4小碟前菜都好足夠。手卷:香芒牛油果首蓿芽手卷、蘆筍素香鬆首蓿芽手卷未試過食首蓿芽代替飯既手卷,一款係蘆筍,另一款係香芒牛油果,我食香芒牛油果果款,包左好幾塊紫菜,所以好脆口,首蓿芽本身冇乜味,配搭都幾得意。湯品:周打黃耳桃膠忌廉濃湯、太子參黃耳馬蹄

餐廳內外

食物選擇

四喜烤麩
紅火龍果藜麥沙律伴無花果黑醋

手卷:香芒牛油果首蓿芽手卷、蘆筍素香鬆首蓿芽手卷
香芒牛油果首蓿芽手卷、蘆筍素香鬆首蓿芽手卷
香芒牛油果首蓿芽手卷
蘆筍素香鬆首蓿芽手卷

湯品:周打黃耳桃膠忌廉濃湯、太子參黃耳馬蹄花菇燉湯
周打黃耳桃膠忌廉濃湯
周打黃耳桃膠忌廉濃湯
太子參黃耳馬蹄花菇燉湯
太子參黃耳馬蹄花菇燉湯

西式忌廉湯加比較中式既桃膠都係第一次,鹹度適中,唔會太稠身,加左桃膠有野咬下咁。花菇燉湯幾清甜,同埋好足料。

主菜:青咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及日本珍珠米 $258
Dinner Set:青咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及日本珍珠米

猴頭菇配印度薄餅再加日本珍珠米,一道菜用三個國家既食物,真係好有心思同諗頭,到底夾唔夾呢?青咖哩對我嚟講唔辣,甜甜地,幾惹味,猴頭菇本身既口感煙煙韌韌咁,又索汁,配咖哩好唔錯,而印度薄餅比較薄身同油膩少少,可以更乾身香口,但點咖哩食都可以。

主菜:黑皮雞縱菌鮮豆包白松露薯蓉焗千層麵  $248
Dinner Set:黑皮雞縱菌鮮豆包白松露薯蓉焗千層麵

未食過素既焗千層麵,望外型唔會知係素,以為平時食開既千層麵,芝士足,本身既肉醬由白松露薯蓉同埋藜麥代替左,食落冇平時既咁膩,薯蓉溶溶既口感配有咬口既麵皮,仲有類似豆腐干既野墊低,口感豐富,亦十分飽肚。

甜品:黑芝麻豆腐千層班㦸 +$25、百爵紅茶乳酪蛋糕
黑芝麻豆腐千層班㦸、百爵紅茶乳酪蛋糕
黑芝麻豆腐千層班㦸(+$25)
百爵紅茶乳酪蛋糕

加左$25要黑芝麻豆腐千層班㦸,造型可以,入口重黑芝麻味,有啲似黑豆豆漿既味,可惜蛋糕皮造得比較厚,影響口感,未能做到入口即化。而百爵紅茶乳酪蛋糕就幾岩我地口味,百爵同紅茶兩者味道都食得,口感似cheesecake,不錯。

飲品:藍碟花雪梨汁 +$20
藍碟花雪梨汁(+$20)

飲品唔包,都要加配,加配項目之中揀左藍碟花雪梨汁,配搭幾特別,飲落都係以雪梨味為主,頗清甜解渴。

餐廳係走既時候已經全場爆滿,亦冇令我同朋友失望,就算係素菜,都可以有唔同變化,將中西甚至係日泰結合一齊,有花心思,如身邊有素食者不妨帶佢嚟試下。
2019-07-15
四喜烤麩
百爵紅茶乳酪蛋糕
2019-07-05 1810 瀏覽
老公話帶我去食新嘢,原來係食新派素食。真係好鍾意呢間餐廳同出品,忍唔住真係要用多d字去形容~餐廳用白色同紫色為主調,視覺上幾舒服,服務員溫柔有禮,有啲cafe嘅感覺。我哋叫咗兩個set dinner,有齊中西菜式。前菜做得相當美觀,四喜烤夫氣孔頗多夠索汁;羅馬蕃茄藜麥伴胡麻醬 - 個沙律名咁長係有原因,一小碟裏面多種材料新鮮豐富,酸酸甜甜又醒胃,蕃茄清甜多汁,加入藜麥麻醬惹味中帶點清新。周打黃耳桃膠忌廉濃湯 - 呢個西湯好正呀!創新大膽又估唔到咁好味喎!黃耳桃膠又養顏,very good! 太子蔘黃耳馬蹄花菇燉湯 - 好清嘅燉湯,太子蔘味好出,唔肥膩又補氣養身,正!苜蓿芽手卷(蘆筍素香鬆及香芒牛油果)- 苜蓿芽代替左飯,低熱量兼營養豐富,香芒牛油果嘅果甜味、蘆筍素肉鬆等等,同紫菜、苜蓿芽夾埋別有風味,清新爽甜,首選!菠菜合桃野菌忌廉意大利飯伴香脆腐皮卷 - 腐皮卷整到好似隻雞腿咁,咬落去竟然有肉味,意大利拌飯有咬口,合桃野菌忌廉醬汁,令到個飯好豐富口感,賣相一流!牛肝菌意色野菜焗螺絲粉配天婦羅甜薯 - 牛肝菌將非常濃郁,用料豐富,素肉出色好味,螺絲粉上面嘅芝士唔單止做到拉絲嘅效果,仲令

苜蓿芽手卷(蘆筍素香鬆及香芒牛油果)-

牛肝菌意色野菜焗螺絲粉配天婦羅甜薯 - 牛肝菌將非常濃郁,用料豐富,素肉出色好味,螺絲粉上面嘅芝士唔單止做到拉絲嘅效果,仲令到個飯有錦上添花嘅感覺。

韓國蘆薈柚子蜜、鹹柑橘蜜、菊花杞子馬蹄糕
、伯爵紅茶乳酪蛋糕,飲品同甜品用料一啲都唔馬虎,低甜度,
主要味道來自甜品同飲品嘅材料,用心、有禮、滿意度爆燈!
回頭指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
6天前 0 瀏覽
呢間雅 ‧悠蔬食雖然以素食為主,但食物都有好多花款,而且環境以淺紫色為主,夠哂高雅,健康、打卡都有好啱girls們黎聚餐🤪我地一行四人黎到,叫咗四個set,每個set都只係二百蚊左右,就有湯、前菜、主菜、甜品,加埋手卷同飲品,最後真係飽到不行🙈.由於實在叫咗太多野食喇,無辦法全部都講哂評語,所以下面打完我地叫咗既野食之後,會揀印象比較深既重點講下:1️⃣前菜.🔸滷水花菇毛豆百頁豆腐伴醬燒牛蒡.🔸紫薯紅菜頭雪球.隻色好靚,食落似紫色既薯蓉,但質感比普通薯蓉再厚實啲🙊.2️⃣湯.🔸雪燕椰菜花南瓜甘荀薑湯.隻味其實同南瓜湯差唔多,好creamy💕🔸茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯.偷飲咗一啖,係個比較重藥材味既中湯🤪3️⃣主菜.🔸青咖喱野菜猴頭菇 配印度薄餅 及珍珠糙米飯.印度薄餅整得夠香脆,就算唔點咖喱都一樣好食😋🔸百靈菇青醬鮮豆包黑松露薯蓉焗千層闊麵.黑松露味幾香,芝士有拉絲🧀🔸菠菜合桃野菌忌廉燴意大利飯 伴椒鹽天貝.成個綠色仲要有合桃望落好健康🤣,個飯粒粒分明唔會過濕🔸和風鮮蔬一品豆乳鍋 配日本珍珠米.4️⃣甜品.🔸斑蘭椰汁千層糕.🔸玫瑰荔枝乳酪蛋糕.🔸椰香紫薯千層班㦸.紫薯味夠重,不會太甜🔸法式香芋千層酥.千

1️⃣前菜.
🔸滷水花菇毛豆百頁豆腐伴醬燒牛蒡.
🔸紫薯紅菜頭雪球.
隻色好靚,食落似紫色既薯蓉,但質感比普通薯蓉再厚實啲🙊.

2️⃣湯.
🔸雪燕椰菜花南瓜甘荀薑湯.
隻味其實同南瓜湯差唔多,好creamy💕
🔸茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯.
偷飲咗一啖,係個比較重藥材味既中湯🤪

3️⃣主菜.
🔸青咖喱野菜猴頭菇 配印度薄餅 及珍珠糙米飯.
印度薄餅整得夠香脆,就算唔點咖喱都一樣好食😋
🔸百靈菇青醬鮮豆包黑松露薯蓉焗千層闊麵.
黑松露味幾香,芝士有拉絲🧀
🔸菠菜合桃野菌忌廉燴意大利飯 伴椒鹽天貝.
成個綠色仲要有合桃望落好健康🤣,個飯粒粒分明唔會過濕
🔸和風鮮蔬一品豆乳鍋 配日本珍珠米.

4️⃣甜品.
🔸斑蘭椰汁千層糕.
🔸玫瑰荔枝乳酪蛋糕.
🔸椰香紫薯千層班㦸.
紫薯味夠重,不會太甜
🔸法式香芋千層酥.
千層酥夠哂香脆,仲有龍珠果係上面🤩

5️⃣手卷.
🔸蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷.
🔸香芒牛油果苜蓿芽手卷.

👉🏻用苜蓿芽取代咗飯,好似食緊沙律🥗咁好清新,唔怕食完會太飽,好喜歡😚

6️⃣飲品.
🔸桂圓杞子菊花蜂蜜茶.
🔸清潤蘋果雪梨汁.
飲落幾清甜🙊.
🔸Vita-C 奇異果汁🥝.
入面有奇異果🥝、香橙🍊、檸檬🍋同香蕉🍌,最出係奇異果同香蕉既味,飲落好香,仲可以抗氧化、增強免疫力同幫助消化🤤.
🔸綜合水果茶 (熱).
2019-12-07 0 瀏覽
大胃作為都市人,煙酒肉通通掂勻(煙係指二噁英呀吓),偶爾都需要洗滌吓心靈同腸胃嘅,齋戒一下內心嘅肉望啦呢間只係前菜已經咁好食,紫薯紅菜頭雪泥有幽幽嘅柚香,而且一set晚餐送三碟前菜𠻹牛肝菌湯好飲到一飲而盡,湯底有好大粒桃膠好特別嘅手卷,原來係以苜蓿芽代飯,但口感都好rich飲吓果汁清清腸胃Risotto煮到色香味俱全,而且仲有好大粒猴頭菇秋冬最住主題—雜菌煲用腐皮扮雞翼,口感認真似豆腐加芝麻真係不得了,好食到傻咗估唔到甜品都一應俱全,冬天食薑味嘅嘢都幾好手卷真係計原價都想翻叮成間餐廳都係紫色格調,唔知係有咩寓意呢?

牛肝菌桃膠忌廉濃湯

牛肝菌湯好飲到一飲而盡,湯底有好大粒桃膠

香芒牛油果苜蓿芽手卷

好特別嘅手卷,原來係以苜蓿芽代飯,但口感都好rich

紅石榴蘋果汁

飲吓果汁清清腸胃

菠菜合桃野菌忌廉燴意大利飯配椒鹽天背猴頭菇

Risotto煮到色香味俱全,而且仲有好大粒猴頭菇

日本花菇淮山栗子燜猴菇配珍珠糙米飯

秋冬最住主題—雜菌煲

蜜汁脆燒腐皮卷

用腐皮扮雞翼,口感認真似

黑芝麻豆腐千層班戟

豆腐加芝麻真係不得了,好食到傻咗

黑糖手作芋圓遇上豆乳布丁

估唔到甜品都一應俱全,冬天食薑味嘅嘢都幾好

蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷

手卷真係計原價都想翻叮

成間餐廳都係紫色格調,唔知係有咩寓意呢?
2019-12-06
黑芝麻豆腐千層班戟
蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷
  • 前菜
2019-11-19 7 瀏覽
話說朋友係食齋既,所以成日都要陪佢搵啲素食嘅餐廳,而今晚呢一間就係我哋成日去嘅選擇之一,雖然價錢係偏貴,大概要$300一個人既晚餐,但係勝在佢有咖喱蔬菜白飯同酥餅,食落感覺唔會太似食緊齋(特別適合啲要陪朋友食齋既朋友黎食😂),酥餅亦都幾多件同埋好飽肚,所以雖然我本身唔係特別好食齋,都食得幾開心,朋友自然就唔洗講啦。之前試過去佢銅鑼灣嘅分店,果間面積比較細,而呢間尖沙咀嘅分店相對黎講大好多,所以都坐得幾舒服。

2019-11-18 12 瀏覽
整個餐廳環境用上了紫色作主調,杯杯碟碟,桌布牆色都統一用上紫色,給人一種平和舒適感。餐廳四人枱和大圓枱都有,今晚所見有不少家庭聚會,適合一班人聚會。而且枱和枱之間都有距離,傾計方便。✨蜜汁脆燒腐皮卷 (4件)先來個前菜腐皮卷,賣相吸引!看落四隻炸雞脾整齊放左面前,但咬下去是腐皮卷!外皮烤得香口,滿滿的蜜糖汁,甜滋滋又脆卜卜,好食!中間用上雪條棍扮雞骨,稍嫌那雪條棍的木味太重。除此之外,這腐皮卷深得我們心,推介!👍🏻 ✨泰式炒金邊粉味道濃郁,加上少少辣,十分惹味。中間那塊吃落真似炸蝦但不是假,以假亂真。份量十分多!十分飽肚。✨鮮磨腰果露 + 湯圓很少見的腰果露,一於點來試。即磨新鮮腰果露熱騰騰送上,口感濃郁,綿密厚實,腰果味濃,大有驚喜!芝麻湯圓芝麻味濃,皮薄餡靚,正這間素食店不錯,下次會再來吃😊
整個餐廳環境用上了紫色作主調,
杯杯碟碟,桌布牆色都統一用上紫色,
給人一種平和舒適感。

✨蜜汁脆燒腐皮卷 (4件)

先來個前菜腐皮卷,賣相吸引!
看落四隻炸雞脾整齊放左面前,
但咬下去是腐皮卷!
外皮烤得香口,滿滿的蜜糖汁,
甜滋滋又脆卜卜,好食!
中間用上雪條棍扮雞骨,
稍嫌那雪條棍的木味太重。
除此之外,這腐皮卷深得我們心,推介!👍🏻

✨泰式炒金邊粉
味道濃郁,加上少少辣,十分惹味。
中間那塊吃落真似炸蝦但不是假,以假亂真。

份量十分多!十分飽肚。

✨鮮磨腰果露 + 湯圓
很少見的腰果露,一於點來試。
芝麻湯圓芝麻味濃,皮薄餡靚,正

這間素食店不錯,下次會再來吃😊
2019-11-14 12 瀏覽
今日同老婆出到尖沙咀book咗這間餐廳食晚飯,這間餐廳很特別是沒有肉的只有素菜,今天我們食齋入到餐廳店員好有禮貌招呼我們坐低,細看餐廳他的裝修以白色紫色為主,地方寛敞很有格調晚餐他們有套餐選擇這個猴頭菇竹笙黃耳無花果百合燉湯,飲一口燉湯,很清甜而且非常滋潤,我十分喜歡這些前菜一食落口很好味,證明這間餐廳十分用心去做,而且食物很特別這個蘆筍蓿芽手卷,非常非常好味表面的紫菜鬆脆,蓿芽爽甜清新十分出色這個素蘿蔔牛腩,它的味道入口真的十分似真正的牛腩,一食落口蘿蔔清甜多汁,有一陣花椒八角味道,這個素菜非常出色而且很好味這個黑松露野菌意大利飯也很好吃,黑松露很香很香,奶香味忌廉龍肉,黑松露獨特嘅味道帶出這個意大利飯不得了這杯飲品還可以這些甜品都是他自己給店舖親手做的,食落口Oreo蛋糕不太甜很適合我,而另外這個香芋千層酥食落口香芋非常香,也不太甜非常之好食這間店舖她所做出的每一款食物都是廚房專心炮製的,落足心思你是可以食出他的心意,廚師非常之用心值得推薦
晚餐他們有套餐選擇
這杯飲品還可以
又到一個月一次食素既時候啦!食一次素已經可以幫手減碳排放量,環保又健康!上次去左銅鑼灣悠蔬食覺得幾好食,所以今次就去近近地尖沙咀既姐妹店【雅。悠蔬食】啦。有別於銅鑼灣,尖沙咀店以紫色白色爲主,非常特別!Menu有非常多選擇,所以我地直接叫做Dinner Set,唔需要考慮禁多,同埋一個上次去已經想叫既小菜。Lunch Set同Dinner Set Menu都係一個月換一次,保證唔會無新意!今個月同我上次去D野食已經完全唔同啦!小菜:蜜汁脆燒腐皮卷外形超似炸雞脾,但其實係腐皮卷,外層加左蜜汁咸咸甜甜,入面腐皮卷超熱辣辣,好濃豆味!Dinner Set: 前菜:鹵水花菇毛豆百頁豆腐拌醬燒牛蒡:醬燒牛蒡同百頁豆腐好入味,不過有少少咸紫薯紅菜頭雪糕:非常特別,以雪糕爲造型既紫薯茸,搭配紅菜頭同柚子,非常清香!湯: 雪燕椰菜花南瓜筍薑湯雪燕食落口有D似桃膠,不過比較軟。椰菜花南瓜筍薑湯好creamy濃郁,無咩薑味,唔鍾意薑味都可以接受!主食:白靈菇青醬鮮豆包黑松露焗千層麵:分量非常多,菇同餡都好多。青醬有別於平常既番茄醬、比較清新!黑松露增加鮮味!菠菜核桃野菌忌廉燴意大利飯伴椒鹽天貝:天貝炸左好

小菜:蜜汁脆燒腐皮卷

Dinner Set:

湯: 雪燕椰菜花南瓜筍薑湯

菠菜核桃野菌忌廉燴意大利飯伴椒鹽天貝:天貝炸左好似肉,伴椒好香口!菠菜核桃野菌忌廉燴意大利飯有好多野菌同蔬菜,菠菜味濃!

甜品:玫瑰荔枝乳酪蛋糕:玫瑰味重,cheese cake軟滑

椰香紫薯千層班戟 (+$25):非常香椰子味,内層cream都好creamy好特別,又唔會好膩!

香芒牛油果苜蓿芽手卷 (+$18)

以苜蓿芽代替白飯、熱量低,苜蓿芽新鮮、紫菜好脆。但覺得略為乾身左D,如果加番少少醬汁會好D。

飲品:香脆五穀杏仁奶 (半價)

好香五穀味、杏仁奶唔會太甜~