1K
hee
2008-02-09 7 瀏覽
came with mom and GFthings are good!but a bit too spicyperhaps not for local Chinesebut overall,i love it
came with mom and GF
things are good!
but a bit too spicy
perhaps not for local Chinese
but overall,i love it
1K
2007-12-09 27 瀏覽
after reviewing the comments we decided to come herewe have quickly ordered the Hainan chicken, Tom Yam kong, shrimp sashimi and Pad thaiall were good!!!!I love the deep fried shrimp heads and the sashimi with the hot sauce.I did not have the "luck" to encounter the unpleasant dirty event as described by another diner.all were good and price was reasonalbeI recommend the Thai style Hainan chicken rice
all were good!!!!
(非會員)
2007-10-20 16 瀏覽
睇過open rice 的食評, 都想去試下"隆姐", 剛巧重陽節要去樂富老豆山, 於是約埋家人共八位一點正去隆姐食泰菜, 坐底後招呼唔錯, 不過食食下睇到水吧有個肥姐負責整飲品/甜品, 佢用佢著住條圍裙抺鼻涕後唔洗手, 跟住又見佢用湯杓試味後再放番落個糖水煲, 批緊芒果皮時又擺左幾隻手指入口(我諗佢係試下個芒果甜唔甜), 真係唔衛生. 雖然隆姐d串燒真係好好味, 但當我睇到個肥姐的行為後大打折扣, 唔會再去食.
(非會員)
2007-10-15 14 瀏覽
第一次o黎哩間泰國菜,多數食金寶。不過哩間真係唔錯。都係叫左b2餐:有蝦剌身,好新鮮、爽口,咖喱炒蟹,不過啲肉好難甩出o黎,「痴」身。都幾辣。鹽薰雨就「鞋」左啲。拚盆就唔夠食,差啲要再叫多盆。炒通菜非常「老」。芒果飯一般。甜品正,唔夠食添。另外仲叫左一打豬、牛串燒同十隻即燒雞翼,又熱又正,一定要叫o黎食。最後叫左一碟蝦醬炒飯,啲臘腸係成碟嘅精髓。
2007-09-25 19 瀏覽
同朋友一齊到九龍城吃泰國菜,朋友介紹到隆姐,星期一晚上6個人要訂位。只看裝修,是一般茶餐廳格局,没特色。點了B2餐,有蝦刺身、咖哩炒蟹、魚、拼盤、炒通菜、芒果糯米飯;另加了半打豬半打雞串燒。串燒做得不錯,火喉剛好,配合調味料一起吃,真是很好吃呢。送的甜品做得不錯,值得一讚!服務不錯,值得幫襯。
只看裝修,是一般茶餐廳格局,没特色。

串燒做得不錯,火喉剛好,配合調味料一起吃,真是很好吃呢。

送的甜品做得不錯,值得一讚!服務不錯,值得幫襯。
2007-09-25 13 瀏覽
朋友嘅阿媽成日嚟呢度幫襯, 咁咪嚟試吓囉, 叫咗一個豬雜河, 一個辣椒肉碎飯, 兩杯檸水. 個豬雜河淨係得豬腸同埋豬肺, 而個飯就好少辣椒, 可能係專登就香港人嘅口味, 所以有少少失真, 但總體味道都唔算差, 只係無咁地道啫..........
朋友嘅阿媽成日嚟呢度幫襯, 咁咪嚟試吓囉, 叫咗一個豬雜河, 一個辣椒肉碎飯, 兩杯檸水. 個豬雜河淨係得豬腸同埋豬肺, 而個飯就好少辣椒, 可能係專登就香港人嘅口味, 所以有少少失真, 但總體味道都唔算差, 只係無[同心]咁地道啫..........
2007-08-28 3 瀏覽
印象中好像是第一次和中同來九龍城覓食!由於也有8個人,便先打電話來預約,全程可用廣東話溝通,沒有出任何問題。準時8點來到店外,發覺已經預留了位給我們!就算加至10個人都沒問題。點了B2餐,$528,有蝦刺身、咖哩炒蟹、魚、兩個炒飯、拼盤、炒通菜、芒果懦米飯(甜品);另加了大冬陰公、半打豬半打雞串燒和一個炒飯。先來個冬陰公,一不小心就直落喉嚨,很不容易忍住較嗆辣的味道。感覺咸了少少啦,但都不俗既。後上蝦刺身,蝦頭則炸得香脆上臺。蝦刺身頗為新鮮,沒甚麼異味,而蝦頭則很好,吃一口後那蝦味實在持久!令人回味無窮。拼盤只得四樣:炸蝦餅、春卷、炸雞及魚餅。不過不失的一個拼盤啦,都幾多油丫!後來了幾個炸飯,也都還可以啦。串燒則很不錯,沒有燒過火的情況出現,還留有點點肉汁!那個泰式魚的汁料很惹味,配合其他調味料一起吃,真是很好吃呢。最喜歡就是那個咖哩炒蟹!那個咖哩汁很好吃,配上頗新鮮的大蟹,吃落感到很幸福!就是為了這個蟹再來幫襯隆姐的。送的甜品果真是很好吃,雖則是送的,但卻做得用心,很難得呢!服務也不差!

送的甜品果真是很好吃,雖則是送的,但卻做得用心,很難得呢!

服務也不差!
2007-08-15 23 瀏覽
抱著剛勝熱刺3:1的心情而寫這篇食評的.九龍城一早成為泰菜迷之聖城,十多年前已經發跡,並不是某些人口中近幾年間的事情,當年未變質的黃珍珍,金寶等等,就是其中的開路先鋒.啟德機場年代,整個龍城不知幾歌舞昇平.而這間隆姐,之前叫隆姐泰國快餐店,並不是今天的美食館.其撈麵同海南雞飯,老早聞名遐爾.日前S小姐相約龍城飯局,小弟提議去隆姐.當然是舊店的那一間.三個人叫五味,本來叫店內其中的主力撈麵,可惜是日沒有麵條,點撈也撈不到.唯有退求其次,轉吃炒金邊粉,炒到黐埋一舊,吃得不爽.海南雞仍舊有水準,用上鮮雞,雞皮嫩滑,雞肉充滿雞味,唯獨雞肉比較鞋口一點.鹵豬手大約是由潮洲華僑在泰國發揚光大,她們的鹵水比潮州式更加濃香,豬手入味不在話下,而且豬皮很肥且爽,膠質豐富.青木瓜沙律就沒有以前的辣,是我已經受得辣,抑或店方已將辣度減卻?燒鯽魚同樣不錯,塗上鹽粒來燒,所以外皮香脆且咸.肉質出奇地鮮嫩,近魚腩部位更加肥美.質感大約同明爐燒桂花魚相若,如果用上烏頭,效果就差得遠矣.沒有一道菜是辣,S小姐說吃過多次泰菜,第一次沒有辣的味道.很簡單,這夜的菜單,除個咸蟹沙律應該是辣之外,其他的全部不是辣味菜式.泰國
抱著剛勝熱刺3:1的心情而寫這篇食評的.

泰國菜並不是一味得個辣的.同樣地泰國人,也不是每一個也吃得辣的.
2007-08-13 24 瀏覽
食過很多泰國菜~ 隆姐算係幾唔錯既一間。先彈後讚,環境一般,茶餐廳格局,但來得九龍城,就唔係自在牌場。有卡位坐,好唔錯。服務,可以接受,都係阿姐。食物,好食,泰國菜來講,辣度啱啱好,味道濃郁。人數:三人食了以下菜式:1.白木瓜沙拉2.冬蔭功(大)3.糯米釀去骨雞翼4.泰式炒通菜5.雞豬串燒6.鴨肉撈河我最鍾意係串燒,好juicy,taste very good.
食過很多泰國菜~ 隆姐算係幾唔錯既一間。

人數:三人

食了以下菜式:
1.白木瓜沙拉
2.冬蔭功(大)
3.糯米釀去骨雞翼
4.泰式炒通菜
5.雞豬串燒
6.鴨肉撈河

2007-08-12 8 瀏覽
今日去kln city搵食..好耐無去過喇,半年了. 今日試下依間..之前未食過ga,不過見依到d人都話好食..咁緊係要試下啦.叫0左: 冬蔭公(80蚊),大size,好足料,湯底少少結身.蝦新鮮.釀雞亦,釀糯米,雞亦炸得乾身,但係d糯米好多,加埋中間的花生,真係有點滯,食一少件就好了.炒通菜(40蚊),夠辣,有鑊氣.撈鴨肉金邊粉(23蚊),個粉無咩味,不過個鴨肉好有鴨味,自己加d魚露食,就好夠.青木瓜沙律(23蚊),d青木瓜切得好夠幼,加d辣汁,真好.沙嗲雞/朱,係我食過,最juicy的串燒! 真係好好食! super delicious!total 252蚊~

叫0左:
炒通菜(40蚊),夠辣,有鑊氣.
青木瓜沙律(23蚊),d青木瓜切得好夠幼,加d辣汁,真好.

total 252蚊~
2007-08-01 3 瀏覽
很久前已食過一次,印象中這家食物都算不錯,於是前幾日就專程再到此回味,但這次有些失望而回。我同男友好不容易才叫到人落單,那時是下午兩點左右,只有兩枱 客人,她們口黑面黑,很像不想招呼似的!~ 那我們就快點吃完走吧!~(我覺得通常在泰國菜餐廳食飯,d服務都是不太好的,不知其他人有沒有同感?我不是對某一類人有偏見,只想以事論事,唔想次次都食得唔開心!~)我們點了一碟雞飯,一碟豬肉炒濕河及一碟生蝦刺身跟炸蝦頭。首先來雞飯,味道普通,不算好好食,個湯咩料都無,平時我0係第二度食,都會差不多飲晒d湯,呢度我只飲左幾啖;個濕河份量都算多,但又係味道普通,0係第二度食過較好食0既;最後係生蝦,$55得10隻,不算大隻,新鮮程度還可以,d炸蝦頭又細又少~真係幾失望!~ 因記得之前0係度食過,都幾大隻的!~o的服務及環境又不算好,所以很快食完就走!~ 要再發掘0下其他好味泰菜了!~

要再發掘0下其他好味泰菜了!~
2007-07-17 9 瀏覽
20070715什麼樣的美味才值得長久的等待?時間、疲憊、耐性,難以量化,我很少願意以此為代價換取一餐。難得今晚,竟然等足五十分鐘,反可落座入那淺窄如斯的小小店面,還是因為之前的食客面對眾多擠入店中苦等如我輩者,於心不忍,提早離席。想來一間店做得好,客似雲來,不難理解,需要訂位元、需要輪候,都可以理解,但似乎可以請多一個人手,在輪候的安排上做得更好些……眼見有人拂袖而去,或大聲投訴,無論如何都是不好的……一點小小的成功感是,我們採取了正確的策略,在外面已經於心中寫好菜,一座下連茶都沒上已經落完單,四五分鐘之內便起筷了:)試了一種泰啤(shinga),味道令人聯想起二十年前的出品,所以一支之後就轉投“青島”的懷抱了:)言歸正傳,味道是一等一的。海生蝦刺身:與炸過的蝦頭分開上,與日式牡丹蝦的口感截然不同,比較實而爽口,各花入各眼吧;冬蔭公(小):酸辣清香,聽席間的朋友說正宗的冬蔭公原應如此,只是坊間太多港式化的泰國餐廳猛加椰汁,才變得那麼濃稠;鹽燒烏頭魚:這時我們等候窗外時已被深深吸引的菜式,在鐵通的燒烤網上慢慢烤制而成,絕對的慢功細活,上桌時撥開外面那滿是鹽粒的、已經卜蔔脆的魚皮,一陣天
20070715

言歸正傳,味道是一等一的。

鹽燒烏頭魚:這時我們等候窗外時已被深深吸引的菜式,在鐵通的燒烤網上慢慢烤制而成,絕對的慢功細活,上桌時撥開外面那滿是鹽粒的、已經卜蔔脆的魚皮,一陣天然的清香撲鼻而來,肉質嫩,調味恰到好處,吃到停不了口,還有什麼做法能如此同時兼顧健康與美味呢:)

鹹魚炒椰菜苗:平時很少吃到的蔬菜種類,很入味,不錯;

濕炒金邊粉:如Angel Hair一般的金邊粉煮得恰到好處,不會糊成一團,但又吸足湯汁,不會太鹹;

椰汁番薯西米露:送贈的飯後甜品,以贈品來計,算是頗有誠意之作。
2007-07-03 5 瀏覽
九龍城的泰菜大概存在已久,不過印象中它們的成名,也是近幾年的事。雖然不好意思承認,但小妹也是今日才第一次食九龍城泰菜! 素聞小曼谷有名,我郤貪心的想試多間;見隔壁的隆姐有龍喜愛的濕炒河套餐,我們決定先吃隆姐,再戰小曼谷! 分嚐了泰式雞肉濕炒河,很開心餐廳用上了寬闊的河粉,龍十分鍾愛;而事實上,炒河味道也真不俗,兩個人都滿意! 加錢要了龍眼冰,清清甜甜,是稱職的解暑飲料,再次收貨! 懷著約五成的飽足度,我們滿足的離開隆姐。繼續gogogo!

加錢要了龍眼冰,清清甜甜,是稱職的解暑飲料,再次收貨!

懷著約五成的飽足度,我們滿足的離開隆姐。繼續gogogo!
2007-07-02 10 瀏覽
d幾日好想食泰國0野,見到d間有咁多個好咪同d fd(4人)去試0下好唔好食。去到見到d價錢ok 呀!!! 唔係好貴~叫左一個2~3人餐,再叫生蝦、蝦餅、豬頸、燒鲗魚~值得推薦要食燒鲗魚~$48唔貴但好好味!!!!
去到見到d價錢ok 呀!!! 唔係好貴~
叫左一個2~3人餐,再叫生蝦、蝦餅、豬頸、燒鲗魚~
值得推薦要食燒鲗魚~$48唔貴但好好味!!!!
2007-06-26 1 瀏覽
之前見到openrice 呢間都有幾多笑口, 所以今晚去九龍城就試下啦,果然不錯:1) 泰式炒通菜: 辣辣地,幾香口2) 雜燴河粉: 見到o係menu 入面個樣,d 河底紅扑扑咁,以為係辣野。經老闆娘的介紹,呢隻湯底原來好特別,係番茄汁加南乳汁,南乳o既甜味加上泰式成寸粗o既河粉,食落絕對令您有驚喜! 加上$22 o既價錢絕對吸引,值得推介!3) 蝦醬炒飯: 不過不失,個人覺得咸o左dd (招牌炒飯都幾多人叫,好似好好味,下次試下~)4) 炸蝦餅: 熱辣辣,幾鮮味,個醬都幾好老闆娘幾nice, 服務幾好。飯後重送俾甜品tim (好味o既椰汁番薯西米露), 正!~

1) 泰式炒通菜: 辣辣地,幾香口
4) 炸蝦餅: 熱辣辣,幾鮮味,個醬都幾好