2015-02-01 3399 瀏覽
星期一上班最辛苦,所以跟同事去宵夜! 這間打冷太出名啦! 同事都奇怪「乜你無幫襯過?」因為第一次幫襯,望到無價錢的餐牌,實在有點不明所已除卻蠔餅,我也想不到可以叫什麼,所以都由同事發板!!結果點了蠔餅、卥水紅腸、墨魚及豬大腸、韮菜豬紅、烏頭、酸菜蜆仔肉以及潮州粥並不是話好食到好緊要,但氣氛好好,唔使飲酒都可以好放鬆,打冷,食潮州粥,食卥味,蠔餅,成件事好麻甩,btw,紅腸好好味(好難唔好味吧?),墨魚好爽好彈牙,豬大腸夠滑(吃兩舊都已經好有罪惡感)平時我都唔食豬紅,就算食車仔麵都唔會叫豬紅,今晚破例吃了,也挺好味,如果辣啲更好我也不大愛魚,烏頭更不是我杯茶,這凍食的,又唔會食到骨,感覺挺特別,但肉質韌了點,我還是喜歡滑滑的魚太有趣,肉都吃光了,仲可以砌返做一條魚!大愛這蠔餅,這裡的蠔好大隻,超正的!!!最後這碟酸菜蜆仔肉,送潮州粥一流,不過,我思疑,這蜆仔肉咁細粒,起肉時一定好辛苦埋單伙記望住枱面的空碟,心算一下,話「穿梳機」,哈哈,這真是神乎其技,「究竟係點做到」

因為第一次幫襯,望到無價錢的餐牌,實在有點不明所已
除卻蠔餅,我也想不到可以叫什麼,所以都由同事發板!!

菲菜豬紅
烏頭
太有趣,肉都吃光了,仲可以砌返做一條魚!
蠔餅
大愛這蠔餅,這裡的蠔好大隻,超正的!!!
酸菜蜆仔肉

2015-01-26
$110 (宵夜)
菲菜豬紅
2015-01-06 3432 瀏覽
今日一行三人,約出黎聚下順便攞手信。例牌。又係我負責做搵食個個。。年尾聚會食得太多西餐,有啲悶 ,所以就揀左呢間潮州打冷店。呢間打冷同其他食店好大嘅大分別就係餐牌冇價錢。。。。好彩之前上網睇過,知道價錢都合理唔會開天殺價,都可以放心叫。。。睇人地啲食評話蠔仔菜式必食,所以以諗都唔洗諗就叫左蠔仔粥同蠔餅。另外更係有叫滷水鵝片,仲有韮菜豬紅。餐牌只有菜名。份量都冇得揀。店家應該係睇人頭俾份量嘅。。我地三個人。。佢上左一窩蠔仔粥,每人都有兩碗。。同一個我覺得都幾大份嘅蠔餅。。鵝片應該就stsndard..都有十片嘅,下面有好多豆腐(我至愛 )。韮菜豬紅一碗。得我同另一個朋友食。。最後食唔曬。味道方面,以我呢個好少食蠔仔粥嘅人來講,味道不錯。有好多大大粒嘅蠔仔同方魚(應該係).我食左兩碗。蠔餅,都係好多蠔仔,但呢間冇俾辣椒醬蘸,好似爭啲野咁,正常味鵝片,夠入味,薄薄地,食落唔會韌,但我對佢墊地個啲豆腐更有興趣 韮菜豬紅,啲豬紅唔係車仔麵個啲咁細細粒,係大大舊嘅,味道我覺得正常,但我個朋友話有啲腥。。。最後差不多都是我食……我地仲叫左支獅威埋單295.唔貴。。。。下次同為食屋企人再食過
,所以就揀左呢間潮州打冷店。
)。
韮菜豬紅一碗。得我同另一個朋友食。。最後食唔曬。

我地仲叫左支獅威
埋單295.唔貴。。。。
下次同為食屋企人再食過
無價錢
韮菜豬紅。一般
2015-01-03
蠔仔粥
同事突然興起拉大隊去食陵發,大學時期食過好多打冷,暫時都未有一間令我一再回味,今次一去,真係搞到我成日心思思想再去食!由於我地未夠7點就去到,所以好彩唔駛等位。我地有7個人,叫左2碟鹵水拼盤(每碟2款,亦可以1碟最多3款,我地叫左腩肉、豬耳、大腸、魷魚)仲有韭菜豬紅、鹵水鵝、煎蠔餅、蠔仔肉碎粥、腐乳通菜其實未黎哂架,好可識冇大合照,因為好食到我地相都唔想影好快食哂!鹵水拼盤:腩肉、豬耳都OK幾入味,大腸我唔食所以唔知,魷魚有啲韌      (我唔食內臟,所以鹵水野好少選擇)韭菜豬紅:我唔食,但同事個個都話好好味,好快清左。鹵水鵝:入味!都幾多肉,唔會話比好多骨我地,我都食到lam lam脷煎蠔餅:好大份!我掛住食冇影到,佢真係好足料,睇到好多同大粒蠔仔,同埋炸得好脆,食落會有聲架!蠔仔肉碎粥:今餐最好味一定係蠔仔粥!又係好足料,好多好大粒蠔仔,佢水還水粥還粥,唔會話煲到一pat野咁,同埋食落好有「蠔」味同鮮甜,好快又比我地掃哂!食到底仲有好多蠔仔係度架!腐乳通菜:正常,今餐食咁多蠔仔實膽固醇爆標,叫個菜黎中和下。呢度個餐牌冇價錢架,初時我地都好驚會比人「鋸」,最後埋單大約80幾90蚊,

由於我地未夠7點就去到,所以好彩唔駛等位。
仲有韭菜豬紅、鹵水鵝、煎蠔餅、蠔仔肉碎粥、腐乳通菜

(我唔食內臟,所以鹵水野好少選擇)

韭菜豬紅:我唔食,但同事個個都話好好味,好快清左。

蠔仔粥

呢度個餐牌冇價錢架,初時我地都好驚會比人「鋸」,最後埋單大約80幾90蚊,個個食到好飽好滿足,我覺得抵!
而家已經成日都想再黎食喇,不過打冷一大班人7.8個食著數啲,可以叫多啲野,我一定會再encore架!
2014-10-21
蠔仔粥
自從上次經好友介紹以後,Wing就愛上了來這家<陵發潮州白粥>打冷了。這裡的款式並不多,但味道卻遠超預期。今次Wing再一次來到這裡跟朋友聚聚,大家有猜到我們點了甚麼嗎?這是炸花生,沒想過會這麼多吧,一班女生嘛,花生在聊天時也是必要的~滷水鵝片呢,肉是很厚的,滷水味很出的。至於鵝片上的皮,脂肪並不算多,而家皮很薄的,一次半次也不怕吧。怕胖的Wing也吃了幾塊呢xd肉碎菜甫煎蛋並不是常有,上次也「摸門釘」呢,今次終於食到了。這個菜甫炒蛋是超足料的!相信這個「蛋餅」也有差不多1cm厚吧。Wing吃的部分是菜甫加蛋份量剛好的,就連味道都剛剛好,雞跟菜甫的口感跟味道相輔相成的,看似很簡單的菜式,其實心機卻很多,火喉掌握得很好才可以做到這個味道的啦~煎蠔餅就不用說啦,來過一次之後就會忍不住常常想著這道菜的了~「蠔仔」並不是蠔仔,而是相對大隻的蠔喔,隻隻都啖啖肉,而且食得出是新鮮的啦。平日在大排檔食煎蠔餅,蠔仔的確比想像中小,而且蠔餅油得要命啦~這個的油份剛好,根本就是吃不停口的啦~這個韮菜花呢,加上豉油後,它變得超甜的。其實Wing平日不會主動點韮菜的,總覺得它有陣怪味的。今次朋
這個韮菜花呢,加上豉油後,它變得超甜的。其實Wing平日不會主動點韮菜的,總覺得它有陣怪味的。今次朋友點了這個以後,我對韮菜這樣食物改觀了。原來韮菜可以如此清甜可口的啦~
這個是蠔仔肉碎粥呢,其實Wing本來很愛吃這個粥的。只要在餐廳內見到有蠔仔肉碎粥都會點的啦~
這個蠔仔又是啖啖肉的,粥的味道很平衡的啦~水份跟粥裡的米均有蠔仔味啦,整個粥的味道十分融和的啦,而且超足料的啦,大愛呢~!!!
最後就是這個通菜了~今次呢..蝦醬有點過多,但當把蝦醬撥走之後再拌勻蝦醬與通菜就已經成了當晚最後一碟叫人難忘的菜式呢~通菜十分爽口,加上鹹鹹的蝦醬,很棒呢~只要用料好,即使是最簡單的材料也可以很好吃呢~

題外話/補充資料: 這家打冷的食店並沒有把價錢放在餐牌上,其實只要來過這裡就會發現這裡的價也蠻抵算的啦~ 最後我們點了六支汽水、七個菜,共$480/4人~$120/人,個個食得捧住肚肚離開呢,這是蠻化算的啦~!!!
2014-10-28
  • 煎蠔餅
  • 蠔仔粥
  • 鵝片
  • 肉碎菜甫煎蛋
  • 蠔仔肉碎粥
  • 韮菜花
2014-10-02 3041 瀏覽
同朋友3人去,我們7時左右到達很多人要等位了鹵水鵝片 例牌,鵝鹵得入味不在話,不太油鵝片肉質嫩滑有肉汁,加上半肥瘦,特別好吃墊底的豆腐香滑,有豆香鵝腸鴨腎,最緊要係個鵝腸送來是熱的鵝腸好軟熟有彈性,鴨腎冇乜特別韮菜豬紅好滑很惹味,汁有點辣,味道很濃烈一窩蠔仔粥,滾熱熱無沙,每人可有2碗蠔仔亦不少,蠔粒粒都大粒又鮮甜!加3支可樂,埋單$350都幾經濟
同朋友3人去,我們7時左右到達很多人要等位了
鹵水鵝片 例牌,鵝鹵得入味不在話,不太油
鵝片肉質嫩滑有肉汁,加上半肥瘦,特別好吃
墊底的豆腐香滑,有豆香
鵝腸鴨腎,最緊要係個鵝腸送來是熱的
鵝腸好軟熟有彈性,鴨腎冇乜特別
韮菜豬紅好滑很惹味,汁有點辣,味道很濃烈
一窩蠔仔粥,滾熱熱無沙,每人可有2碗
蠔仔亦不少,蠔粒粒都大粒又鮮甜!
加3支可樂,埋單$350都幾經濟
30 分鐘 (堂食)
2014-09-23 2977 瀏覽
太子新填地街既三個鋪位, 以大排檔陳設,十分旺場既太子陵發打冷平時晚市好多人, 我地宵夜時段去先剛好有位一行8人點左鹵味併盤, 有墨魚,豬腩, 大腸,等,全部醃得好入味,尤其係大腸同豬腩肉鵝片,大塊得黎切得好薄,好香鹵水味,鵝肉比較煙UN蠔仔粥, D蠔好大隻,粥都幾鮮甜雞腳,呢味醃得好正,雞腳好大隻而且出面仲有豆豉同蒜蓉香烏頭,呢個一般冇乜黃油春菜豬肉,吾係個個啱食既潮州菜,出面有林林既憫春菜,入面有肥豬肉,口味比較重咸腐乳通菜,夠大碟菜夠新鮮韮菜豬紅, 豬紅吾易爛而質感比較彈牙 咬落爽口, 韮菜新鮮而吸哂入面微辣既醬汁, 好味煎蠔餅,聽講係師傅自創將傳統既鴨蛋換成一半既雞蛋煎成, 所以甘樣先煎到甘厚既蠔餅出黎,雖然厚但口怠酥脆不滯,且入面既蠔亦都非常大隻,蛋漿同蠔中間既茨亦厚度適中, 正!雖然佢個餐牌係冇價錢,我地叫埋單佢就自己喺度計, 但食物價錢真係幾平,而且十分好味!
平時晚市好多人, 我地宵夜時段去先剛好有位
一行8人點左
鵝片,大塊得黎切得好薄,好香鹵水味,鵝肉比較煙UN
蠔仔粥, D蠔好大隻,粥都幾鮮甜
雞腳,呢味醃得好正,雞腳好大隻而且出面仲有豆豉同蒜蓉香
烏頭,呢個一般冇乜黃油
腐乳通菜,夠大碟菜夠新鮮

鹵味併盤
雞腳
烏頭
鹹菜豬肉
通菜
韮菜豬紅
2014-04-07
$80 (宵夜)
鹵味併盤
雞腳
2014-09-23 2195 瀏覽
話說出到太子,行左陣見到呢間餐廳,外面企左好多人,再加上有友人之前試過,於是就入左去喇。d叔叔服務真係好好,唔洗我地等位,即刻執位比我地。呢個真係好好食,好多蠔仔,真係好足料。水同料既比例剛剛好,應有既水還水,料還料,潮州粥特色都有。呢個好值得推介,同個粥一樣都係好多蠔仔,與其話佢係煎蠔餅,不如叫佢做炸原隻蠔仔餅,佢d蠔仔比起出面大好多,同埋真係好大份唯一覺得麻麻既係,佢每樣野都係按人頭比分量,menu冇價錢,都唔知每樣其實幾多

2014-09-20
2014-08-04 3253 瀏覽
一般來說同父母出街食飯都是我找地點,這天很特別,他們說要帶我到陵發食飯,長大了以後好耐都冇試過了,而打冷的確是小時候一家人出街食飯較常會去選擇的食店,成個佈局已經很懷舊。去到既時候已經有不少人在等位,不過一般都係等大枱,所以我地三個人等了十五分鐘就有位了。點了的菜當中以豬紅最懷舊,跟小時候食到既味(憑記憶)都幾似. 而家自己好少點呢味架啦.冷盤有幾款選擇,一次要食蜆仔肉,好惹味! 飲啤酒的最佳下酒物!!整體來說食物質素很不錯,成餐飯都好多人等位,可以再來懷舊一下。

豬紅
冷盤
腐乳生菜
紅腸腩肉併墨魚片
2014-08-01
15 分鐘 (堂食)
冷盤
2014-06-29 4047 瀏覽
今日一大班朋友去食飯,有人就叫建議我地黎陵發食依個潮州打冷,依間潮州飯店最出名既應該都係白粥。朋友之前話黎食過,話D野食都算唔錯,雖然無價錢牌,但係價錢都係算經濟,我就當然只係第一次黎。8點幾黎到,好彩都算有位,未齊人又算幾肚餓,只有幾個人係到都已經叫左少少打冷既小菜。叫左依個蜆仔肉同菜脯, 我自己就叫左碗潮州白粥。估唔到蜆仔肉加埋菜脯同白粥一齊食係咁正,蜆仔肉雖然係比較細, 但係加左少少魚露之後就已經入味,仲有小小蜆肉口感非常好,菜脯就夠哂爽口香脆,有少少辣味, 加埋白粥一齊食,有種特別既滋味呢之後人齊喇,就叫多左幾個冷盤首先係墨魚併紅腸,加埋少少熱既醬油係面,墨魚非常有咬口,好好食,之後紅腸就當然無咩特別,,只係質感唔錯,有新鮮既感覺,之後就依個火腩,肉質有少少乾,支竹火腩,原來大家都真係非常鍾意食支竹,支竹同東菇炆得好入味,之後就係一個蠔仔粥,裡面有非常大量既蠔,而蠔仔都真係非常之大隻,肉質夠鮮又甜,又夠肥,成個粥都好香。
之後人齊喇,就叫多左幾個冷盤

2014-05-26 3997 瀏覽
身為蠔癡既我,夜媽媽同左女朋友黎陵發食蠔。熱辣辣但係都要等位,好在等左半個鐘左右就入得,如果唔係真係熱死。蠔粥 -- 蠔真係好大粒好豐富,碗粥入面蠔晚份量好足料,但係第一次黎食,唔記得走莞茜,破壞左我大啖大啖食既慾望,但總括黎講真係好味。粥既味道好出,同蠔融為一體,黎陵發必食呀!!蠔餅 -- 蠔照舊大大粒,係蠔餅既最主要賣點,對比之下我覺得都係蠔粥比較好味同特別。墨魚+腩肉 -- 無咩特別,味道都無乜,好求其既一碟野,對比普通打冷舖既老水更差!再加埋底下有一堆芽菜,我都唔知食唔食好,唔好食兼唔抵!腐乳通菜 -- 如果無咁多水會好啲,啲水好易沖走腐乳既咸味,令到佢又變返普通晚白灼通菜。總體黎講,蠔既SIZE真係舖頭既賣點,蠔粥係必食。至於其他菜真係幾失望,腩肉同通菜都麻麻地,價錢唔抵之耐仲唔好味!

墨魚+腩肉 --

總體黎講,蠔既SIZE真係舖頭既賣點,蠔粥係必食

2014-04-19
是一個熱熱鬧鬧,開開心心,嘻嘻哈哈的晚上,與多位舊同學兼友人一起的聚會,一行六人一同來到這間生意滔滔,不預早訂座也難以即時找到座位的人氣潮州打冷店食餐飯,聚一聚,減減壓。其實自己沒來這店子足有五年了,舊地重遊,七時半來到,也許因為是假期前夕吧,驚見店子生意出奇地好,連續三個「陵發」的舖位外,滿是等候的人,要不是其中一位友人預早訂了位,我們肯定要乖乖等候,不知何時才能坐下吃飯了。不過樓下三個舖位都已爆滿了,我們即使一早訂了座也要步上二樓用餐。一口氣叫來店中餐牌裡大家最感興趣的菜式:「鹹菜花生」、「椒絲腐乳通菜」、「韭菜豬紅」、「豬皮蘿蔔」、「涼瓜鹹菜排骨湯」、「鹵水鵝片」、兩個大「鹵水三拼(大腸、生腸、鵝腸)與(墨魚、鴨腎、豬耳)」、「煎蠔餅」和大碗「蠔仔肉碎粥」,加多幾支汽水,成為這夜豐盛,豐富的一餐。在這眾多菜式裡,「煎蠔餅」是最出色的,份量多,蠔仔肥美,早已「升呢」成為「大佬」,又夠香口,自己最為喜歡。蠔應該是這兒的強項吧,「蠔仔肉碎粥」水準也佳,蠔仔隻隻大隻,湯味也挺不錯。友人喜歡的「鹹菜花生」雖然只是普通之物,但鹹菜開胃,花生香脆,也好吃。其他的多道菜式,大部分都中規中矩,不算

一口氣叫來店中餐牌裡大家最感興趣的菜式:「鹹菜花生」、「椒絲腐乳通菜」、「韭菜豬紅」、「豬皮蘿蔔」、「涼瓜鹹菜排骨湯」、「鹵水鵝片」、兩個大「鹵水三拼大腸生腸鵝腸)與(墨魚鴨腎豬耳)」、「煎蠔餅」和大碗「蠔仔肉碎粥」,加多幾支汽水,成為這夜豐盛,豐富的一餐。
其他的多道菜式,大部分都中規中矩,不算甚佳,可也不差,只除了......
鹵水菜式是潮州打冷的靈魂之一,要是鹵水做得好,自然能口碑載道,吸引人客幫襯,但要是做不好的話,卻難免會招來鹵水功夫欠扎實的批評。

這夜的鹵水我覺得是欠佳的,各款鹵水食品,無論鵝片、三腸以至墨魚、豬耳等都不夠入味,吃來淡淡的,不能吃到濃郁而富有層次的鹵水味道來,實在令自己有點失望。
不過話雖如此,而且這兒地方逼狹,環境又嘈吵,附近的食客每每高談闊論,暢所欲談,我們各位友人要邊吃邊談也不太容易,但這兒的氣氛的確是熱鬧的,這一晚,我仍然覺得很開心
  • 煎蠔餅
  • 蠔仔肉碎粥
2014-04-24 3634 瀏覽
陵發位於太子邊,不起眼的小街但總有人專登去食,憑的就是傳統這裡菜牌沒有價錢,但放心,隨便點,不會太貴至於我,我必叫蠔餅,蠔仔粥蠔餅夠香口,不油另外叫枝竹火腩,鵝片大腸,這兩道味不太濃,但放心,另上辣椒油,喜歡的加一點,更好味

陵發位於太子邊,不起眼的小街

但總有人專登去食,憑的就是傳統

這裡菜牌沒有價錢,但放心,隨便點,不會太貴

至於我,我必叫蠔餅,蠔仔粥

蠔餅夠香口,不油

2014-04-16 3275 瀏覽
夜了,想吃晚飯,與友人找到了此店。有粥品小菜,看到食客可逼留至夜,大吃大喝,說過痛快。與友了試了煎蠔餅、豬皮蘿蔔和白粥。蠔餅香口鬆脆,但略鹹和欠缺蠔的鮮甜味,蛋的份量較少。豬皮蘿蔔煮得易吃入味,好吃。白粥是稀飯水的那種,亦不錯。
豬皮蘿蔔,白粥
2014-04-02
$65 (宵夜)
  • 豬皮蘿蔔
2014-04-14 2893 瀏覽
成日周圍打冷 , 陵發d蠔仔真係大粒又好食大大粒蠔仔的蠔餅 , 唔多地方有 ; 蠔餅香脆之餘 , 大粒蠔仔重係有肥美肉汁 , 其他店舖用細蠔有時會變成干蠔當然蠔仔肉碎粥: 依然咁正
成日周圍打冷 , 陵發d蠔仔真係大粒又好食

當然蠔仔肉碎粥: 依然咁正

2014-04-05
25 分鐘 (堂食)
2014-04-10 4001 瀏覽
畢d琪琪早前回鄉掃墓,特地從老家帶回100斤潮州墨魚丸,送贈親朋好友,當然包括我與波波。約好了今晚飯聚及接收手信,原本琪琪建議吃夀司,怎知波波昨天才脫了智慧齒,只想吃粥,就建議來陵發改吃潮州打冷。這家潮州飯店除了一直以白粥聞名外,亦以無價錢餐牌見稱。他們之前有來吃過,説食物不錯,價錢經濟,我則是第一次來。我們9時多到達,剛好有位,因爲太肚餓,即使還有2人未到,我們3人已極速點了菜,都是些潮州打冷的小菜。本身是"架己冷"的琪琪,即時叫了2款冷菜---蜆仔肉及菜脯, J小姐則叫了碗潮州白粥。原來J小姐至喜歡把蜆仔肉及菜脯加入白粥一併吃, 說是至高的享受...她分了少許給我試試...蜆仔肉雖然體積迷你, 但加了魚露後變得很入味, 小小蜆肉亦蠻有咬口感, 菜脯亦很爽口香脆, 只帶些微的辣味, 混和白粥一起吃別有一番滋味呢....這裡的白粥做到很好, 是傳統的潮州做法, 米兒煮得剛開口, 但不會太綿, 有米香之餘, 仍能感覺到每粒米的存在, 水的份量亦不會過多, 所以見到幾乎每枱客人都叫白粥....這裡的牆壁上都貼著不同牌子啤酒的優惠價錢, 打冷配啤酒似乎是很好的組合, 看到這裡大部份食客都有叫

蠔仔肉
菜脯
潮州白粥
這裡的牆壁上都貼著不同牌子啤酒的優惠價錢, 打冷配啤酒似乎是很好的組合, 看到這裡大部份食客都有叫啤酒的, 只是我們2位男士要開車, 今晚未能享用這個情懷。
我們分別點了3個雙併冷盤~
墨魚併紅腸....加了熱醬油的墨魚很有咬口, 紅腸沒怎特別, 但至少質感不錯...
大腸併火腩....大腸帶點肥, 但清洗得乾淨亦沒有內臟的騷味, 火腩肉質有點乾...
支竹併火腩....只是我們都想吃支竹, 又想不到併怎麼, 唯有再併火腩肉, 支竹及東菇炆得很入味, 不錯!
大腸併火腩
墨魚併紅腸
支竹併火腩
再來的凍烏頭魚...魚兒的份量頗大, 肉質肥美鮮甜, 不多骨, 沾了麵豉醬來吃, 很好味, 一直是我對潮州菜的至愛菜式...
凍烏頭
蠔仔粥是大大的一盤, 裡面載入了大量的蠔, 蠔的體積不應叫蠔仔, 因為幾乎每隻都有手指頭那麼大, 肉質鮮甜肥美, 除了小蠔外, 粥料還有大地魚片, 令整個粥很香很有鮮味, 大家都讚!!!
蠔仔粥
J小姐叫了她至愛的炸蠔餅, 即使她是個烹飪高手, 說炸物是很少會在家弄的食物, 所以她特別喜愛在外面吃飯時, 要叫炸的食物來大快耳朵...蠔餅熱騰騰的送來, 2片大餅炸至黃金色, 外皮香脆, 雖則蠔肉依然大隻, 但香脆的外皮裡面, 炸漿有點糊在一起的感覺...感覺有點虛有其表...
炸蠔餅
最後才到的豉椒炒蜆, 蜆肉不算大隻, 但份量頗多, 很明顯蜆肉是用熱水弄熟, 再在上面加個豉椒獻汁...但兩者又融合不到, 結果像是把沒有味道的蜆肉, 沾上有豉椒味的醬汁來吃...有著強烈的格格不入的感覺...
豉椒炒蜆
因為沒有正式的餐牌, 更沒有定好的價錢...我們根本預算不到收費如何...埋單價錢總算合理, 9個菜加6個汽水, 每人165大元...算是經濟吧...
題外話/補充資料: 這裡營業至深夜, 是個不錯的夜宵喝酒好地方
2014-04-09
蠔仔肉