180
52
10
等級4
137
0
2022-01-01 662 瀏覽
陵發潮州白粥🍚🥢📍 太子新填地街625-627號地下┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉Happy new year 🥳 新既一年又係新既開始,今日介紹既係有60年歷史既打冷界名店🔍 陵發潮州白粥。鋪頭最出名就係滷水鵝、炸蠔餅、蠔仔粥等⋯⋯⋯水準真係超高,時至今日都好多客人去幫襯👍🏻🌟滷水鵝 $140食落口係滑身既,肉質好嫩滑,而且滷水味道係滲入鵝肉,超好味🤤🌟煎蠔餅 $85呢個都好值得推介,表皮係外脆,而蠔夠大粒, 好有口感, 另外配既醬汁係完全配合。🌟滷水雙拼 $100點左生腸同埋墨魚,呢個好食既👍🏻但又未去到之前兩款必點😂😂🌟韭菜豬紅 $55第一次食豬紅可以咁入味😍,完全係比預期中正😋整體推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉
更多
陵發潮州白粥🍚🥢

📍 太子新填地街625-627號地下

┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉

Happy new year 🥳 新既一年又係新既開始,今日介紹既係有60年歷史既打冷界名店🔍 陵發潮州白粥。鋪頭最出名就係滷水鵝、炸蠔餅、蠔仔粥等⋯⋯⋯水準真係超高,時至今日都好多客人去幫襯👍🏻


🌟滷水鵝 $140
食落口係滑身既,肉質好嫩滑,而且滷水味道係滲入鵝肉,超好味🤤


🌟煎蠔餅 $85
呢個都好值得推介,表皮係外脆,而蠔夠大粒, 好有口感, 另外配既醬汁係完全配合。


🌟滷水雙拼 $100
點左生腸同埋墨魚,呢個好食既👍🏻但又未去到之前兩款必點😂😂


🌟韭菜豬紅 $55
第一次食豬紅可以咁入味😍,完全係比預期中正😋


整體推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️

┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉
59 瀏覽
1 讚好
0 留言
31 瀏覽
0 讚好
0 留言
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
21 瀏覽
0 讚好
0 留言
24 瀏覽
0 讚好
0 留言
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
20 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2022-01-01
用餐途徑
堂食
人均消費
$200 (晚餐)
等級4
105
0
2021-12-24 367 瀏覽
平安夜如果想避開食飯嘅人龍,其實揀中菜係一個唔錯嘅選擇,之前經過太子想再嚟呢一間潮州打冷嘅舖頭好耐,今日24號,絕對係一個適合嘅日子。呢度喺出邊同類型嘅餐廳乾淨企理同埋光猛!鹵水鵝 $140/ $180/ $200我哋叫咗$140呢一款,份量絕對夠兩個人食,好香,又唔算好肥,滷水汁少少甜又夠入味。食完口腔入邊仲留住鵝油嘅香味煎蠔餅 $85/105我哋都係叫咗細份。上枱熱辣辣咬落都算香脆,但係就唔算好重鴨旦嘅香味,蠔仔嘅份量都算多,算係滿足左自己一路以來都好想食蠔餅嘅慾望蠔仔🦪肉碎粥 $55/$100/$120/$140呢個最細碗嘅就係$55 ,可能係因為自己係潮州人嘅關係,自己都比較鍾意食呢一種潮州粥。蠔仔嘅份量多,方魚脆卜卜,又香口
更多

平安夜如果想避開食飯嘅人龍,其實揀中菜係一個唔錯嘅選擇,之前經過太子想再嚟呢一間潮州打冷嘅舖頭好耐,今日24號,絕對係一個適合嘅日子。

呢度喺出邊同類型嘅餐廳乾淨企理同埋光猛!


鹵水鵝 $140/ $180/ $200
我哋叫咗$140呢一款,份量絕對夠兩個人食,好香,又唔算好肥,滷水汁少少甜又夠入味。食完口腔入邊仲留住鵝油嘅香味
10 瀏覽
0 讚好
0 留言


煎蠔餅 $85/105
我哋都係叫咗細份。上枱熱辣辣咬落都算香脆,但係就唔算好重鴨旦嘅香味,蠔仔嘅份量都算多,算係滿足左自己一路以來都好想食蠔餅嘅慾望
14 瀏覽
0 讚好
0 留言


蠔仔🦪肉碎粥 $55/$100/$120/$140
呢個最細碗嘅就係$55 ,可能係因為自己係潮州人嘅關係,自己都比較鍾意食呢一種潮州粥。蠔仔嘅份量多,方魚脆卜卜,又香口
11 瀏覽
0 讚好
0 留言
23 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
  • 煎蠔餅
  • 蠔仔肉碎粥
等級3
54
0
🤩 太子|陵發潮州白粥 #丁丁香港探店地址:太子新填地街625-627號地下本地人介绍来吃的潮州菜选择不多但是味道超正!-「卤水鹅」一个月后点评印象最深的就是这个鹅肉了超好吃超香「韭菜豬紅」猪红也很好吃!是红汤的~「蚝仔饼」我很喜欢吃蚝仔烙这个属于还不错不是特别油「冻乌头鱼」凉的鱼我是第一次吃很鲜!「卤水豆腐」「炒韭菜花」「炒花甲」「卤水三拼」豆腐和炒韭菜花也都不错吃~
更多
🤩 太子|陵發潮州白粥 #丁丁香港探店
地址:太子新填地街625-627號地下
本地人介绍来吃的潮州菜
选择不多但是味道超正!
-
「卤水鹅」
一个月后点评印象最深的就是这个鹅肉了
超好吃超香[流泪]
「韭菜豬紅」
猪红也很好吃!
是红汤的~
「蚝仔饼」
我很喜欢吃蚝仔烙
这个属于还不错不是特别油
「冻乌头鱼」
凉的鱼我是第一次吃
很鲜!
「卤水豆腐」「炒韭菜花」「炒花甲」「卤水三拼」
豆腐和炒韭菜花也都不错吃~
10 瀏覽
0 讚好
0 留言
10 瀏覽
0 讚好
0 留言
10 瀏覽
0 讚好
0 留言
9 瀏覽
0 讚好
0 留言
10 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
用餐時段
晚餐
推介美食
  • 鵝片
  • 韮菜豬紅
  • 大眼雞
等級4
315
1
2021-11-28 1364 瀏覽
陵發位置方便, 一連三舖 (中間舖為廚房), 顯眼易找。店舖光猛企理, 食物價格相宜。四周貼滿餐牌, 方便食客點單, 其實餐牌只有2頁, 貴精不貴多。鵝片 $180鵝片肉嫩味濃, 以煎過的豆腐墊底, 可避免鵝片長時間浸於醬汁中, 保留鵝肉味道。蠔仔肉碎粥 $120蠔仔肉碎粥一上桌, 芫荽味撲鼻, 不喜芫荽的也接受到。蠔仔脹卜卜, 粥底鮮甜, 如米飯比例高些會更好。煎蠔餅 $105煎蠔餅煎得脆口, 入口不會太油膩。蠔仔脹卜卜, 相對於蠔仔粥, 煎蠔餅予人的感覺不太實在。鹵水三拼: 鵝腸, 腩肉, 豬頭肉 $100鵝腸爽口, 腩肉偏瘦, 搭配油脂感和膠原重的豬頭肉, 十分合襯, 重要的是鹵水汁不會鹹, 齋食無問題。鹵水三拼: 鵝腸, 生腸, 墨魚 $100因為鵝腸太合胃口, 再次encore。生腸與平時街邊吃的橙色生腸不太一樣, 沒有染色且開了邊, 部份爽口部份偏腍, 口感不一, 感覺新鮮。而墨魚份量略少, 質感偏腍。炆春菜 $55首嚐炆春菜, 貌似芥菜, 但沒有芥菜的苦澀, 反而有種甜甜口感, 與肉同炆, 蠻不錯。青島啤酒 $25/支
更多

61 瀏覽
0 讚好
0 留言

陵發位置方便, 一連三舖 (中間舖為廚房), 顯眼易找。
52 瀏覽
0 讚好
0 留言

店舖光猛企理, 食物價格相宜。
215 瀏覽
0 讚好
0 留言

245 瀏覽
0 讚好
0 留言

四周貼滿餐牌, 方便食客點單, 其實餐牌只有2頁, 貴精不貴多。
鵝片
$180
75 瀏覽
1 讚好
0 留言

鵝片 $180
鵝片肉嫩味濃, 以煎過的豆腐墊底, 可避免鵝片長時間浸於醬汁中, 保留鵝肉味道。
蠔仔肉碎粥
$120
40 瀏覽
0 讚好
0 留言

蠔仔肉碎粥
$120
36 瀏覽
1 讚好
0 留言

蠔仔肉碎粥 $120
蠔仔肉碎粥一上桌, 芫荽味撲鼻, 不喜芫荽的也接受到。蠔仔脹卜卜, 粥底鮮甜, 如米飯比例高些會更好。
煎蠔餅
$105
28 瀏覽
0 讚好
0 留言

煎蠔餅 $105
煎蠔餅煎得脆口, 入口不會太油膩。蠔仔脹卜卜, 相對於蠔仔粥, 煎蠔餅予人的感覺不太實在。
鹵水三拼: 鵝腸, 腩肉, 豬頭肉
$100
24 瀏覽
0 讚好
0 留言

鹵水三拼: 鵝腸, 腩肉, 豬頭肉 $100
鵝腸爽口, 腩肉偏瘦, 搭配油脂感和膠原重的豬頭肉, 十分合襯, 重要的是鹵水汁不會鹹, 齋食無問題。
鹵水三拼: 鵝腸, 生腸, 墨魚
$100
29 瀏覽
0 讚好
0 留言

鹵水三拼: 鵝腸, 生腸, 墨魚 $100
因為鵝腸太合胃口, 再次encore。生腸與平時街邊吃的橙色生腸不太一樣, 沒有染色且開了邊, 部份爽口部份偏腍, 口感不一, 感覺新鮮。而墨魚份量略少, 質感偏腍。
炆春菜
$55
20 瀏覽
0 讚好
0 留言

炆春菜 $55
首嚐炆春菜, 貌似芥菜, 但沒有芥菜的苦澀, 反而有種甜甜口感, 與肉同炆, 蠻不錯。

青島啤酒 $25/支
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-11-14
用餐途徑
堂食
人均消費
$177.5
推介美食
鵝片
$ 180
蠔仔肉碎粥
$ 120
蠔仔肉碎粥
$ 120
煎蠔餅
$ 105
鹵水三拼: 鵝腸, 腩肉, 豬頭肉
$ 100
鹵水三拼: 鵝腸, 生腸, 墨魚
$ 100
  • 生腸
  • 豬頭肉
  • 腩肉
  • 鹵水三拼:鵝腸
等級4
190
0
2021-11-20 550 瀏覽
睇完"宵夜" 先知原來太子有間老字號潮州野,特登黎朝聖,覺得香港人點都要試一試😂😂蠔仔粥如圖,d 蠔仔好肥美,湯底帶魚湯香味,唔係死咸,好鮮甜好食。拼盤份量好足,鵝腸肥美彈牙,墨魚夠稔有鮮味。豬紅唔易散,沙爹湯香濃,微辣惹味。鵝片肉質嫩滑,有鵝香,下面嘅豆腐花生都全部無得留底。蠔餅嘅蠔仔都係一樣肥美,但炸得有點油,唔夠脆,唔知用咩蛋,但係食唔出鴨蛋香味,我比較喜歡廟街個間。不過有朋友唔食莞茜,餐廳願意蔥同莞茜另上都係貼心的。餐牌選擇唔多,價錢算合理,一大班人吹水飲啤酒嘅好選擇。
更多
睇完"宵夜" 先知原來太子有間老字號潮州野,特登黎朝聖,覺得香港人點都要試一試😂😂
14 瀏覽
0 讚好
0 留言

蠔仔粥如圖,d 蠔仔好肥美,湯底帶魚湯香味,唔係死咸,好鮮甜好食。
16 瀏覽
0 讚好
0 留言

拼盤份量好足,鵝腸肥美彈牙,墨魚夠稔有鮮味。
23 瀏覽
0 讚好
0 留言

豬紅唔易散,沙爹湯香濃,微辣惹味。
21 瀏覽
0 讚好
0 留言

鵝片肉質嫩滑,有鵝香,下面嘅豆腐花生都全部無得留底。
30 瀏覽
0 讚好
0 留言

蠔餅嘅蠔仔都係一樣肥美,但炸得有點油,唔夠脆,唔知用咩蛋,但係食唔出鴨蛋香味,我比較喜歡廟街個間。不過有朋友唔食莞茜,餐廳願意蔥同莞茜另上都係貼心的。
150 瀏覽
0 讚好
0 留言


155 瀏覽
0 讚好
0 留言

餐牌選擇唔多,價錢算合理,一大班人吹水飲啤酒嘅好選擇。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
  • 蠔仔粥
  • 鵝片
  • 韮菜豬紅
等級3
76
0
2021-10-30 1001 瀏覽
朋友推介,餸菜大碟又平宜。我哋一行4人,叫咗蠔仔粥,鵝片細份,炆春菜,油菜,煎蠔餅,鹵水墨魚拼豬耳和韮菜豬紅。蠔仔粥多蠔,不過有少少醒,而且冇乜鮮味,需要落胡椒粉調味。鹵水鵝片大大份,啲肉有鵝味道,唔會過韌,鹵水汁正常水準。炆春菜第一次食,有啲似芥菜,不過冇咁苦同理炆到好淋好入味。韮菜豬紅份量都係好大,好多豬紅,韮菜,我淨係食咗韮菜,啲汁好好味,不會過鹹。煎蠔餅裹面好多蠔,好脆口。叫的太多嘢食,食唔曬囉。當日係平日餐廳都好曝,環境就比較逼和嘈。上菜,待應服務都快嘅。滿意嘅一餐。
更多
朋友推介,餸菜大碟又平宜。我哋一行4人,叫咗蠔仔粥,鵝片細份,炆春菜,油菜,煎蠔餅,鹵水墨魚拼豬耳和韮菜豬紅。蠔仔粥多蠔,不過有少少醒,而且冇乜鮮味,需要落胡椒粉調味。鹵水鵝片大大份,啲肉有鵝味道,唔會過韌,鹵水汁正常水準。炆春菜第一次食,有啲似芥菜,不過冇咁苦同理炆到好淋好入味。韮菜豬紅份量都係好大,好多豬紅,韮菜,我淨係食咗韮菜,啲汁好好味,不會過鹹。煎蠔餅裹面好多蠔,好脆口。叫的太多嘢食,食唔曬囉。當日係平日餐廳都好曝,環境就比較逼和嘈。上菜,待應服務都快嘅。滿意嘅一餐。
41 瀏覽
0 讚好
0 留言
34 瀏覽
0 讚好
0 留言
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
24 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
人均消費
$150 (晚餐)
等級4
112
0
這家潮州打冷,位置方便,價錢實惠,非常貼地,真的可以想吃就吃! 😍😋不過越夜越旺場,不想等位等太久,最好早點入座! ⏳⌚✨ 必食蠔仔肉碎粥,點了$100/窩三個人分,十分足夠! 蠔仔肉不算細,粒粒脹卜卜,又鮮又滑,熱辣辣加胡椒粉同食,好味到一碗接一碗! 👍😋✨ 韭菜豬紅$55味道啱啱好,但略嫌油太多。不過豬紅大大件,滑滑又入味,始終都是喜歡! 👌😘✨ 炆鳳爪$85花生和雞腳炆得很淋又入味,也是每次必吃之選! 👍😊✨ 韭菜花$45雖然清清地,簡單醬油已很惹味! 😋😋✨ 滷水三併$100:鵝腸,生腸,墨魚。還有多款選擇組合,樣樣美味,樣樣都想吃,花多眼亂!💕💞✨ 豉椒灼蜆$95蜆肉鮮味無沙,但略嫌豉汁是後加及太多,中規中矩,不算太惹味! 🙂總括各樣食物都有水準,始終出自老師傅手筆,不會令你失望! 👏👏👏 🥰
更多
這家潮州打冷,位置方便,價錢實惠,非常貼地,真的可以想吃就吃! 😍😋

不過越夜越旺場,不想等位等太久,最好早點入座! ⏳⌚
323 瀏覽
1 讚好
0 留言


✨ 必食蠔仔肉碎粥,點了$100/窩

三個人分,十分足夠! 蠔仔肉不算細,粒粒脹卜卜,又鮮又滑,熱辣辣加胡椒粉同食,好味到一碗接一碗! 👍😋
33 瀏覽
0 讚好
0 留言


✨ 韭菜豬紅$55

味道啱啱好,但略嫌油太多。

不過豬紅大大件,滑滑又入味,始終都是喜歡! 👌😘
30 瀏覽
0 讚好
0 留言


✨ 炆鳳爪$85

花生和雞腳炆得很淋又入味,也是每次必吃之選! 👍😊
29 瀏覽
0 讚好
0 留言


✨ 韭菜花$45

雖然清清地,簡單醬油已很惹味! 😋😋
27 瀏覽
0 讚好
0 留言


✨ 滷水三併$100:鵝腸,生腸,墨魚。

還有多款選擇組合,樣樣美味,樣樣都想吃,花多眼亂!💕💞
30 瀏覽
0 讚好
0 留言


✨ 豉椒灼蜆$95

蜆肉鮮味無沙,但略嫌豉汁是後加及太多,中規中矩,不算太惹味! 🙂
31 瀏覽
0 讚好
0 留言


總括各樣食物都有水準,始終出自老師傅手筆,不會令你失望! 👏👏👏 🥰
49 瀏覽
0 讚好
0 留言

(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
人均消費
$170 (晚餐)
推介美食
  • 韭菜花
  • 蠔仔粥
  • 韭菜豬紅
  • 鹵水三拼
等級4
232
0
2021-10-15 545 瀏覽
潮洲打冷✨✨大排檔式的打冷粥品☁️位於太子的一間地道大排檔。打冷,必定叫凍烏魚和鹵水鵝片。👍🏻👍🏻👍🏻好味道呀!鵝片大大塊😍凍烏頭配豆板醬👍🏻👍🏻正!推薦韭菜豬紅,微微的辣味,豬紅好入味👍🏻加個白粥,配搭酸菜好開胃😆地道、好味✨
更多
潮洲打冷✨✨

大排檔式的打冷粥品☁️

位於太子的一間地道大排檔。

打冷,必定叫凍烏魚和鹵水鵝片。
👍🏻👍🏻👍🏻好味道呀!
鵝片大大塊😍
凍烏頭配豆板醬👍🏻👍🏻正!

推薦韭菜豬紅,微微的辣味,豬紅好入味👍🏻

加個白粥,配搭酸菜好開胃😆

地道、好味✨
24 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
  • 韮菜豬紅
  • 鹵水鵝片
  • 烏頭
等級3
45
0
2021-09-14 1092 瀏覽
🦪必試蠔仔粥🤤粒粒新鮮又肥美❕〰️〰️〰️〰️〰️✨蠔餅都幾酥脆,蠔仔好飽滿,粒粒都大大隻🤩但略嫌炸粉比較厚,粉漿比例多過蠔仔,冇啖啖肉嘅口感😮‍💨✨鵝片一般,有啲韌,鵝片底有豆腐墊住,因為吸晒啲滷水汁,好入味但又唔會過鹹👍🏻😋✨滷水三拼,可以自選單拼/雙拼,價錢一樣,鵝腸 大腸好出色🤤鹵得好入味👏🏻墨魚就普通~有芽菜墊底,又係吸晒啲鹵水汁,正!✨豬紅大大件,食落好爽口,好香好入味👍🏻✨蠔仔粥真係必試❤️🤩好足料,蠔仔粒粒都勁肥美又大隻,好新鮮 一啲都唔腥,粥底亦好鮮甜,依個價大概5-6人份量,滿足☺️🍴煎蠔餅 $𝟷𝟶𝟻🍴鵝片 $𝟷𝟺𝟶🍴滷水三拼 $𝟷𝟶𝟶🍴韭菜豬紅 $𝟻𝟻🍴蠔仔肉碎粥 $𝟷𝟸𝟶
更多
🦪必試蠔仔粥🤤粒粒新鮮又肥美❕
〰️〰️〰️〰️〰️
✨蠔餅都幾酥脆,蠔仔好飽滿,粒粒都大大隻🤩但略嫌炸粉比較厚,粉漿比例多過蠔仔,冇啖啖肉嘅口感😮‍💨

✨鵝片一般,有啲韌,鵝片底有豆腐墊住,因為吸晒啲滷水汁,好入味但又唔會過鹹👍🏻😋

✨滷水三拼,可以自選單拼/雙拼,價錢一樣,鵝腸 大腸好出色🤤鹵得好入味👏🏻墨魚就普通~有芽菜墊底,又係吸晒啲鹵水汁,正!

✨豬紅大大件,食落好爽口,好香好入味👍🏻

✨蠔仔粥真係必試❤️🤩好足料,蠔仔粒粒都勁肥美又大隻,好新鮮 一啲都唔腥,粥底亦好鮮甜,依個價大概5-6人份量,滿足☺️

🍴煎蠔餅 $𝟷𝟶𝟻
🍴鵝片 $𝟷𝟺𝟶
🍴滷水三拼 $𝟷𝟶𝟶
🍴韭菜豬紅 $𝟻𝟻
🍴蠔仔肉碎粥 $𝟷𝟸𝟶
41 瀏覽
0 讚好
0 留言
41 瀏覽
0 讚好
0 留言
42 瀏覽
0 讚好
0 留言
36 瀏覽
0 讚好
0 留言
35 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
205
0
2021-09-14 592 瀏覽
cp值🔥雖然不是什麼高級裝橫,也不是什麼米芝蓮,但完全正正宗宗潮州風味👍👍👍蠔仔粥和煎蠔餅極推upupup蠔仔肉碎粥4個價錢💲55,100,120&140蠔仔超多,飽滿,肥美,脹卜卜,沒有腥味,湯底用大地魚熬湯,加上蔥花,香菜,湯底超清甜煎蠔餅💲85&105即叫即煎,非常脆口,鴨蛋香味😋,粉漿不是太厚粉 ,蠔仔也是爆爆的哦潮州粥和蠔餅d蠔仔同樣沒有hea的,一樣超足料韮菜🐽紅💲55朱紅非常入味鹵水豆腐💲45&55鹵水豆腐,滿滿鹵水汁香味炆鳳爪💲85,95&100鳳爪夠晒淋,夠入味總括來說,好味道,價錢大眾化其實還有很多菜式都捧捧,經過一定必試下
更多
cp值🔥

雖然不是什麼高級裝橫,也不是什麼米芝蓮,但完全正正宗宗潮州風味👍👍👍

蠔仔粥和煎蠔餅極推upupup

蠔仔肉碎粥4個價錢
💲55,100,120&140

蠔仔超多,飽滿,肥美,脹卜卜,沒有腥味,湯底用大地魚熬湯,加上蔥花,香菜,湯底超清甜

煎蠔餅💲85&105

即叫即煎,非常脆口,鴨蛋香味😋,粉漿不是太厚粉 ,蠔仔也是爆爆的哦
潮州粥和蠔餅d蠔仔同樣沒有hea的,一樣超足料

韮菜🐽紅💲55

朱紅非常入味

鹵水豆腐💲45&55

鹵水豆腐,滿滿鹵水汁香味

炆鳳爪💲85,95&100

鳳爪夠晒淋,夠入味

總括來說,好味道,價錢大眾化
其實還有很多菜式都捧捧,經過一定必試下
7 瀏覽
0 讚好
0 留言
8 瀏覽
0 讚好
0 留言
12 瀏覽
0 讚好
0 留言
11 瀏覽
0 讚好
0 留言
7 瀏覽
0 讚好
0 留言
13 瀏覽
0 讚好
0 留言
9 瀏覽
0 讚好
0 留言
13 瀏覽
0 讚好
0 留言
22 瀏覽
0 讚好
0 留言
168 瀏覽
0 讚好
0 留言
183 瀏覽
0 讚好
0 留言
47 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
  • 鹵水豆腐
  • 炆鳳爪
  • 韮菜豬紅
  • 煎蠔餅
  • 蠔仔肉碎粥
等級4
200
0
2021-08-30 460 瀏覽
🍜 陵發潮州白粥 (太子) 🍜-煎蠔餅($85/$105):呢個蠔餅佢哋好出名💕外層煎炸到脆卜卜😍包住入邊好嫩嘅蠔仔😍再點埋個魚露🤣🤣好正😢呢個上得好快🤤好肚餓嘅我哋唔使5分鐘就搞掂咗😌😌-滷水墨魚拼生腸($100):呢個反而黎得比較慢 😧墨魚好入味,又唔會好難咬👍🏻滷水汁唔會好甜😌咸度又啱啱好,生腸就比較特別,比較有咬口💓-潮州冷盤-蜆仔肉拼菜脯($55):因為我哋叫咗蠔餅😌所以就唔試蠔仔粥啦💕我哋叫咗呢個冷盤再加白粥🍲粥係潮州粥🤤佢比較似泡飯但係煮嘅時間會長啲😌蜆仔肉我自己就覺得一般😗佢細細粒但係入邊比較多沙😧菜脯就唔係好辣🥰入邊仲有啲蝦米💕送粥食啱啱好👍🏻👍🏻-韭菜豬紅($55)呢個韭菜豬紅超級好食!豬紅一啲都唔腥🤤韭菜又唔會煮得好老,而且個湯底好好味!—(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:8/10環境:6/10服務:6/10人均消費:$100———————————————▪店舖名稱: 陵發潮州白粥 (太子)▪店舖地址:🔸太子新填地街625-627號地下-----------------------
更多
🍜 陵發潮州白粥 (太子) 🍜
-
煎蠔餅($85/$105):
呢個蠔餅佢哋好出名💕外層煎炸到脆卜卜😍包住入邊好嫩嘅蠔仔😍再點埋個魚露🤣🤣好正😢呢個上得好快🤤好肚餓嘅我哋唔使5分鐘就搞掂咗😌😌
14 瀏覽
0 讚好
0 留言

-
滷水墨魚拼生腸($100):
呢個反而黎得比較慢 😧墨魚好入味,又唔會好難咬👍🏻滷水汁唔會好甜😌咸度又啱啱好,生腸就比較特別,比較有咬口💓
12 瀏覽
0 讚好
0 留言

-
潮州冷盤-蜆仔肉拼菜脯($55):
因為我哋叫咗蠔餅😌所以就唔試蠔仔粥啦💕
我哋叫咗呢個冷盤再加白粥🍲粥係潮州粥🤤佢比較似泡飯但係煮嘅時間會長啲😌蜆仔肉我自己就覺得一般😗佢細細粒但係入邊比較多沙😧菜脯就唔係好辣🥰入邊仲有啲蝦米💕送粥食啱啱好👍🏻👍🏻
11 瀏覽
0 讚好
0 留言

-
韭菜豬紅($55)
呢個韭菜豬紅超級好食!豬紅一啲都唔腥🤤韭菜又唔會煮得好老,而且個湯底好好味!
7 瀏覽
0 讚好
0 留言


(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:8/10
環境:6/10
服務:6/10
人均消費:$100
———————————————
▪店舖名稱: 陵發潮州白粥 (太子)
▪店舖地址:
🔸太子新填地街625-627號地下
-----------------------
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
105
0
2021-08-24 416 瀏覽
估唔到太子都有間地道風味蠔仔粥!同埋有我最中意食嘅蠔餅~於是就入去試下!另外就嗌埋鹵水三拼+豬皮蘿蔔~首先講下蠔仔粥!佢都幾多調味料,同埋有少少芫茜味,唔中意食芫茜嘅朋友記得講走芫茜啦!同埋2人份量嗌$55果個真係岩岩好!跟住個蠔仔餅好香脆,亦都好多蠔仔食!食落去啖啖肉好好味!再配埋啲魚露真係perfect match跟住到鹵味三拼,嗌左鴨腎+魷魚+鵝腸!個鹵水汁反而淡左少少,但啲鵝腸真係好唔客氣,份量好多!!魷魚份量稍為少左dd,鴨腎亦都好彈牙,幾有𡁻口~最尾個豬皮蘿蔔!真係好多豬皮!而且豬皮個size亦都好大塊!而啲蘿蔔亦都好冧甜!個size亦都好大舊~~但稍為油左少少🤏咁姐~So far, 呢間食蠔仔粥的確好食!2個人食都唔洗$300,真係好抵食!而且又有咁多蠔食正呀
更多
估唔到太子都有間地道風味蠔仔粥!同埋有我最中意食嘅蠔餅~於是就入去試下!另外就嗌埋鹵水三拼+豬皮蘿蔔~
首先講下蠔仔粥!佢都幾多調味料,同埋有少少芫茜味,唔中意食芫茜嘅朋友記得講走芫茜啦!同埋2人份量嗌$55果個真係岩岩好!
跟住個蠔仔餅好香脆,亦都好多蠔仔食!食落去啖啖肉好好味!再配埋啲魚露真係perfect match

跟住到鹵味三拼,嗌左鴨腎+魷魚+鵝腸!個鹵水汁反而淡左少少,但啲鵝腸真係好唔客氣,份量好多!!魷魚份量稍為少左dd,鴨腎亦都好彈牙,幾有𡁻口~
最尾個豬皮蘿蔔!真係好多豬皮!而且豬皮個size亦都好大塊!而啲蘿蔔亦都好冧甜!個size亦都好大舊~~但稍為油左少少🤏咁姐~
So far, 呢間食蠔仔粥的確好食!2個人食都唔洗$300,真係好抵食!而且又有咁多蠔食
正呀
8 瀏覽
0 讚好
0 留言
13 瀏覽
0 讚好
0 留言
9 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-08-24
用餐途徑
堂食
人均消費
$150 (晚餐)
等級2
26
0
近來多了光顧,真的成功非偶然!1800才營業,並非下午才開店;晨早店員已非常忙碌整理食材、烹調粥品了。。。今次點了:蠔仔粥:可選擇不同分量。二人前,最小的碗上,很足夠了。每次吃,都不會失望;大大粒飽滿蠔仔,不是少貓三兩隻,每一舀都有、還有爽脆魚乾,粥底當然伯潮州粥啦(千萬不要以為粥,只有一種,潮州粥跟廣州粥已有分別!最愛毫不吝嗇的’青’,舀一匙入口,多種滋味,慢慢享受呢!滷水鵝掌翼:份量也不少,貼心地鵝掌翼劈開了,分為幾份,較易進食。可惜墊碟的是大大粒的花生,雖然軟硬適中,不過沒有滷水豆腐,美中不足!滷水三併:可以兩併的,不過’花心’嘛!三併偏愛大腸、鵝腸及墨魚:大腸很乾淨,不會有異味,不會有肥膏、鵝腸條條粗壯分明,爽口!墨魚夠腍,沒有太多色素!還有芽菜仔墊碟!平日的七點半,要等位了。但,食客通常也是吃完便買單,不用等候太久呢!早前疫情沒晚市沒營業一段日子,如今其門如市,可喜可賀,希望老店繼續發光發熱,平民百姓可”麻甩”相聚!
更多
近來多了光顧,真的成功非偶然!

1800才營業,並非下午才開店;晨早店員已非常忙碌整理食材、烹調粥品了。。。

今次點了:

蠔仔粥:可選擇不同分量。二人前,最小的碗上,很足夠了。每次吃,都不會失望;大大粒飽滿蠔仔,不是少貓三兩隻,每一舀都有、還有爽脆魚乾,粥底當然伯潮州粥啦(千萬不要以為粥,只有一種,潮州粥跟廣州粥已有分別!最愛毫不吝嗇的’青’,舀一匙入口,多種滋味,慢慢享受呢!


滷水鵝掌翼:份量也不少,貼心地鵝掌翼劈開了,分為幾份,較易進食。可惜墊碟的是大大粒的花生,雖然軟硬適中,不過沒有滷水豆腐,美中不足![一碟滷水豆腐,要四、五十元,只怕太多,吃不完,浪費食物而已,又不能併其他。。。]

滷水三併:可以兩併的,不過’花心’嘛!三併偏愛大腸、鵝腸及墨魚:大腸很乾淨,不會有異味,不會有肥膏、鵝腸條條粗壯分明,爽口!墨魚夠腍,沒有太多色素!還有芽菜仔墊碟!

平日的七點半,要等位了。但,食客通常也是吃完便買單,不用等候太久呢!

早前疫情沒晚市沒營業一段日子,如今其門如市,可喜可賀,希望老店繼續發光發熱,平民百姓可”麻甩”相聚!
11 瀏覽
0 讚好
0 留言
14 瀏覽
0 讚好
0 留言
17 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-08-11
用餐途徑
堂食
人均消費
$150 (晚餐)
等級2
9
0
2021-07-31 779 瀏覽
正呀💃🏼係我最鍾意嘅打冷鐘意到連情人節都係打冷😎今次第二次嚟陵發 等咗大概半個鐘。韮菜豬紅($55)真係唔係間間好食唔靚果d係會有腥味 但呢間係冇架👍🏻鹵水當然係潮州嘅嘅代表啦第一次試佢嘅鹵水鵝片($100)唔鞋 好味 而且有豆腐墊底👍🏻但可惜份量少 得幾片 兩個人都唔太滿足 下次可能要$140/$200果隻先得🥺另外仲有潮州蠔仔粥 ($100)呢個就大大碗 值回票價d蠔又脹卜卜 加埋胡椒粉就100分!!!!!
更多
正呀💃🏼係我最鍾意嘅打冷
鐘意到連情人節都係打冷😎
今次第二次嚟陵發 等咗大概半個鐘

韮菜豬紅($55)真係唔係間間好食
唔靚果d係會有腥味 但呢間係冇架👍🏻
29 瀏覽
0 讚好
0 留言

鹵水當然係潮州嘅嘅代表啦
第一次試佢嘅鹵水鵝片($100)
唔鞋 好味 而且有豆腐墊底👍🏻
但可惜份量少 得幾片 兩個人都唔太滿足 下次可能要$140/$200果隻先得🥺
34 瀏覽
1 讚好
0 留言

另外仲有潮州蠔仔粥 ($100)
呢個就大大碗 值回票價
d蠔又脹卜卜 加埋胡椒粉就100分!!!!!
20 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
  • 韮菜豬紅
等級4
116
1
2021-07-18 636 瀏覽
在太子跟幾位姐妹Lady talk完,她們說要去吃潮州菜⋯來一餐輕食!誰知道越叫越多餸菜⋯說好了的輕食呢?🤪煎蠔餅每枱必叫,炸粉唔厚又脆口,蠔仔好肥美。韮菜豬紅,豬紅不腥,爽口好嫩,加上醬汁好野味。菜脯,蜆仔肉配白粥一流。滷水拼盤正常口味。而炆鳳爪我無試,因為我對雞肉敏感⋯但朋友說好入味!🥢蠔餅(細) $85 😋🥢三拼滷水拼盤$100 (鴨腎,墨魚,鵝腸)🥢韭菜豬紅$55🥢冷盆兩拼小食 $45 (菜脯,蜆仔肉)🥢炆鳯爪 $85🥢白粥 $10📍陵發潮州白粥🇭🇰香港九龍太子新填地街625-627號地下  G/F, 625-627 Reclamation Street,   Prince Edward, Kowloon,Hong Kong 
更多
在太子跟幾位姐妹Lady talk完,她們說要去吃潮州菜⋯來一餐輕食!誰知道越叫越多餸菜⋯說好了的輕食呢?🤪

煎蠔餅每枱必叫,炸粉唔厚又脆口,蠔仔好肥美。
韮菜豬紅,豬紅不腥,爽口好嫩,加上醬汁好野味。菜脯,蜆仔肉配白粥一流。滷水拼盤正常口味。而炆鳳爪我無試,因為我對雞肉敏感⋯但朋友說好入味!

🥢蠔餅(細) $85 😋
89 瀏覽
0 讚好
0 留言

🥢三拼滷水拼盤$100 (鴨腎,墨魚,鵝腸)
🥢韭菜豬紅$55
68 瀏覽
0 讚好
0 留言

🥢冷盆兩拼小食 $45 (菜脯,蜆仔肉)
🥢炆鳯爪 $85
🥢白粥 $10
39 瀏覽
0 讚好
0 留言



📍陵發潮州白粥
🇭🇰香港九龍太子新填地街625-627號地下
  G/F, 625-627 Reclamation Street, 
  Prince Edward, Kowloon,Hong Kong 
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-06-01
用餐途徑
堂食
人均消費
$80 (宵夜)
推介美食
  • 蠔餅