2014-05-26
身為蠔癡既我,夜媽媽同左女朋友黎陵發食蠔。熱辣辣但係都要等位,好在等左半個鐘左右就入得,如果唔係真係熱死。蠔粥 -- 蠔真係好大粒好豐富,碗粥入面蠔晚份量好足料,但係第一次黎食,唔記得走莞茜,破壞左我大啖大啖食既慾望,但總括黎講真係好味。粥既味道好出,同蠔融為一體,黎陵發必食呀!!蠔餅 -- 蠔照舊大大粒,係蠔餅既最主要賣點,對比之下我覺得都係蠔粥比較好味同特別。墨魚+腩肉 -- 無咩特別,味道都無乜,好求其既一碟野,對比普通打冷舖既老水更差!再加埋底下有一堆芽菜,我都唔知食唔食好,唔好食兼唔抵!腐乳通菜 -- 如果無咁多水會好啲,啲水好易沖走腐乳既咸味,令到佢又變返普通晚白灼通菜。總體黎講,蠔既SIZE真係舖頭既賣點,蠔粥係必食。至於其他菜真係幾失望,腩肉同通菜都麻麻地,價錢唔抵之耐仲唔好味!