2014-01-14 3583 瀏覽
要食大大粒蠔仔嘅粥一定係去太子陵發啦~蠔仔肉碎粥:大地魚煲嘅湯底、粒粒肥美嘅蠔仔、半肥瘦肉碎、鮮香嘅芹菜芫茜冬菜,諗唔到理由抗拒!推介! 煎蠔餅:又係粒粒肥美嘅蠔仔,香脆而恰度好處嘅粉漿,呢個宵夜組合係無敵!不過最唔好係餐牌無價錢,你永遠唔知你食緊幾錢野,永遠埋單都好似計人頭數咁。

要食大大粒蠔仔嘅粥一定係去太子陵發啦~
蠔仔肉碎粥:

煎蠔餅:

2014-01-14
宵夜
  • 肉碎蠔仔粥
2014-01-10 2983 瀏覽
如果想食潮洲打冷檔今時今日真係淨番唔多,全靠朋友帶我去陵發打冷先至有機會回味一番。 由於六點半到達時間尚早可搵到張細枱兩個人坐,唔洗搭枱。 朋友介紹一定要食呢度嘅蠔餅,我實會鐘意喎。另外,我點咗牙帶魚、生腸拼鵝腸、花生鳳爪, 轉個頭啲食物就陸陸續續送上。蠔餅大槐又厚睇落平平無其,點知原來裡面唔係一般嘅蠔仔係Jumbo蠔仔,大過平時嘅兩、三倍非常飽滿肥美而且蠔數量頗多,粉漿適中兼極之脆身放耐D都唔易淋,咁香口送啤酒最正。牙帶魚比較少食點知好有驚喜, 一碟有六件而每件魚外面都鹽味煎到脆卜卜,魚肉白雪雪有彈性非常新鮮,一邊一邊感覺比英式炸魚還要好味。 嚟打冷緊係要食吓打冷至有嘅食物,花生鳳爪蚊得好淋,而生腸鵝腸浸過滷水汁好入味又爽口。蠔餅果然令我喜歡而牙帶魚又好好味,下次必定再叫呢兩味。
牙帶魚比較少食點知好有驚喜
。

蠔餅果然令我喜歡而牙帶魚又好好味,下次必定再叫呢兩味
2014-01-03 2176 瀏覽
2013 年最後一個晚餐。由於事前無諗過食咩好,行下行下就黎左呢間打冷餐廳加上七點幾又唔洗等位,就入左去呢度食飯 之前都黎過好幾次,計落應該有成年無黎唔知食物水平有無咩唔同呢我地叫左以前必食既食物睇下呢間餐廳有無保持以往水準 蠔仔粥: 仍然保持水平,材料十足,蠔仔多,粥夠綿,份量無小同之前一樣,細窩有四小碗 大眼雞: 無咩特別 生鹹菜: 好好味,甜甜地,完全唔覺得鹹,醃鹹菜調味非常好 豬耳併墨魚: 本來應該好味,耐何份量小左,芽菜底變多左呢度餐牌係無寫價錢,永遠都係埋單果刻先知道幾錢所以我都唔知有無加左價 不過感覺好似貴左,埋單$295 兩位。
2013 年最後一個晚餐。
由於事前無諗過食咩好,行下行下就黎左呢間打冷餐廳
加上七點幾又唔洗等位,就入左去呢度食飯

之前都黎過好幾次,計落應該有成年無黎
唔知食物水平有無咩唔同呢
我地叫左以前必食既食物睇下呢間餐廳有無保持以往水準
蠔仔粥: 仍然保持水平,材料十足,蠔仔多,粥夠綿,份量無小
同之前一樣,細窩有四小碗
大眼雞: 無咩特別
生鹹菜: 好好味,甜甜地,完全唔覺得鹹,醃鹹菜調味非常好
豬耳併墨魚: 本來應該好味,耐何份量小左,芽菜底變多左

呢度餐牌係無寫價錢,永遠都係埋單果刻先知道幾錢
所以我都唔知有無加左價

不過感覺好似貴左,埋單$295 兩位。
大眼雞
生鹹菜
豬耳併墨魚
2013-12-31
生鹹菜
2013-12-21 1587 瀏覽
係旺角行完街,星期日晚人頭湧湧,都唔知食咩好。於是行去太子食打冷。這裡特色係餐牌無價錢,而大廚亦會根據人數決定食物的份量。我地兩口子點了4樣餸,結果食唔晒,打包左一盒腐乳通菜通菜好爽,幾好味~蠔仔粥這不是蠔仔~~d蠔好大粒~~啖啖肉~~正!不過個粥底有點過鹹。份量都幾多,一小碗都有每人兩碗。鵝翼好大隻,都幾夠味,不過就無咩肉。豬手估唔到咁淋,仲啖啖肉,正!

腐乳通菜
通菜好爽,幾好味~

鵝翼
好大隻,都幾夠味,不過就無咩肉。

豬手
估唔到咁淋,仲啖啖肉,正!

鵝翼
2013-12-01
2013-12-13 1209 瀏覽
傳統潮州打冷,鹵水好味,猪手夠味,鵝腸不夠肥但都好味,送啤酒一流,啤酒平,飲多幾支都得,座位唔太迫,牆上寫著不準猜拳,所以都唔算好嘈,一間可以去多幾次既潮州菜館。
  • 蠔仔粥
  • 鵝片
2013-11-29 961 瀏覽
終於今晚有時間可以來吃了,之前幾次都臨時有事吃唔到 今晚試了幾个餸蠔仔粥 蠔餅 鹵水鵝 韮菜豬紅 大腸併生腸 第一次來吃,味道都ok, 如果个蠔餅再脆番d 就仲正。蠔仔粥裡面的日月魚未夠淋身,硬了dd.
終於今晚有時間可以來吃了,之前幾次都臨時有事吃唔到

今晚試了幾个餸

韮菜豬紅

大腸併生腸

2013-11-11 816 瀏覽
是晚滿心期待,終於一嘗久違的蠔仔,自從去台南後,在港甚少機會吃到大大粒的蠔仔,當晚點了蠔仔煎,蠔仔粥,再來一客鵝片,先上桌的蠔仔煎,每顆蠔仔皆是king size,而且粉漿薄薄的,不會妹仔大過主人,只是蠔仔的鮮味不足,沒有那種咸香的味道,只有份量大而富有質感可供嚼食,鵝片,則十分失望,一點滷水味也沒有,只有淡色的豉油在面,味道淡而無味,而且鵝也切得皮厚而肉少,刀功切位差劣完全不推介!蠔仔肉碎粥,也是蠔仔多而肉碎少,而且肉碎較少肥膏,店方亦大方地放下多量的大地魚乾,使粥更具香味,惟獨覺得不夠莞茜,可再放多些,不過兩者比較喜歡蠔仔煎多點!

是晚滿心期待,終於一嘗久違的蠔仔,
自從去台南後,在港甚少機會吃到大大粒的蠔仔,
鵝片,則十分失望,一點滷水味也沒有,
只有淡色的豉油在面,味道淡而無味,
而且鵝也切得皮厚而肉少,刀功切位差劣
完全不推介!
蠔仔肉碎粥,也是蠔仔多而肉碎少,
不過兩者比較喜歡蠔仔煎多點!
5 分鐘 (堂食)
2013-11-07 715 瀏覽
話說前日舅父仔生日, 琴晚阿媽就話一於去同舅父黎食返餐打冷~由於老爸6點幾已經到左, 所以一入去已經有位LU~呢度聞說係雞汁台曾經介紹過既~~所以真係要試下係咪咁好食喇!!佢餐牌既選擇唔多, 真係清一色常見既潮州野....不過最搞笑既, 係D菜色隔離冇野價錢GA!!!!! 阿媽話, 佢係會因應你幾多人, 就整幾多人份量既餸, 再收果個份量既價其實咁又幾好喎... 幾多人幾多份量... 雖然就海鮮價左D...但如果最尾講埋個收費,就會覺得呢間野都冇呃人, 價錢真係合理!我地總共叫左6樣野, 韮菜豬紅,炆春菜,蠔餅,拼盤(墨魚鵝腸大腸), 鵝片,蠔仔粥(仲有2樣唔記得左影相 = =)韮菜豬紅 - 整得好入味又唔會過咸!!好食!!好多地方既豬紅係冇味架, 呢間完全冇呢個問題!係D韮菜老左D啫~HAHAH~~炆春菜 - 阿媽話佢地以前好流行食呢樣野, 係芥菜D Friend..我今次都係第一次食, 食落真係好似芥菜咁, 有d甘甘地, 整到好稔, 好似煲左湯個d白菜咁, 幾特別!拼盤 - 呢個反而我覺得有d失色啦, 因為佢個豉油冇乜味, 要知道墨魚,鵝腸呢d本身冇乜味ge野, 再加冇乜味既豉油,
由於老爸6點幾已經到左, 所以一入去已經有位LU~
佢餐牌既選擇唔多, 真係清一色常見既潮州野....
不過最搞笑既, 係D菜色隔離冇野價錢GA!!!!!

就會覺得呢間野都冇呃人, 價錢真係合理!

拼盤+豬紅+春菜
(仲有2樣唔記得左影相 = =)

拼盤 - 呢個反而我覺得有d失色啦, 因為佢個豉油冇乜味, 要知道墨魚,鵝腸呢d本身冇乜味ge野, 再加冇乜味既豉油, 咁就真係差左d喇...同埋鵝腸偏肥, 唔係人人都接受到呀! 至於大腸, 因為我唔食..就不得而知XD...不過聽老爸講好似唔錯, 唔算太肥!

蠔餅 - 呢度既蠔餅真係唔錯, 炸得幾乾身, 蠔又夠大隻! 味道方面我就覺得都係偏淡, 就算點左D魚露都係岩岩夠味個隻...不過算整得唔錯, 冇話成口粉漿咁~

鵝片 - 又係我唔食既野XD... 不過我有食佢墊底既豆腐, 索左D汁, 好味呀!!
蠔仔粥
最想講係呢個蠔仔粥, 嘩, 同我係其他食既完全唔同!!

我曾經食過既, 都係有好大陣腥味係D粥水度....
但今次呢個真係接近0腥味!! 味道又整到岩岩好, 好香芹菜味呀~~
D蠔仔隻隻都漲卜卜, 食落冇腥, 呢個粥真係抵讚!!

最後我地6樣野, 一支啤酒1支可樂, TOTAL都係495蚊..
個度D叔叔真係心算超勁, 一行埋黎, 不停口UP UP...一百,二百,三百,四百,四百七...etc
計得超快!!!!!!!

係現今人人用電腦用計數機既年代, 叔叔仲有咁強勁既心算, 真係無得頂 (當然日計夜計既關係啦XD)
整體黎講呢間都OK, 唔錯!

2013-11-06
2013-09-18 556 瀏覽
拍拖經常都係食意大利菜同日本菜,今次試下麻甩菜-->打冷^^"六點多到達,店內已很熱鬧,幸好店內一角還有一張二人枱餐牌只有一張雙面紙,沒有列明價錢,為什麼呢??海鮮價???很不安全的感覺很肚餓了,叫了:前:鹵水鵝片,好入味,啖啖肉,唔會太肥又唔會太咸。底部墊住的豆腐有五六舊,大大舊,無嘜味,可以點鹵水汁或醋都幾好味後: 韭菜豬紅,從未見過咁大舊豬紅,成舊磚頭咁,哈哈‥好入味,略帶咸左點點,而底部的韭菜好多,但很老,好多渣,食唔到>.<"******************************生滾蠔仔粥,上枱好香,見到粥面有莞茜同大大粒蠔已經流晒口水粒蠔真係有隻匙羹咁大隻,好鮮甜又飽滿,完全沒有沙,仲要毫不吝嗇有好多隻!!唔洗爭=P 正!!生滾真係滾住上桌,我最愛就係熱騰騰的粥!!!咸到岩岩好,我同男友點了小窩,其他大窩我們倆應該都食得晒***********************當我們清晒蠔仔粥後,男友突然說想叫蜆仔肉試下,我未食過即管叫啦,完全估唔到咁大碟,同埋勁咸(因為人地係俾你送白粥食的),唉,今次真係失策!見到其他食評原來可以雙拼的?!早知雙拼其他
六點多到達,店內已很熱鬧,幸好店內一角還有一張二人枱

很肚餓了,叫了:
前:
鹵水鵝片

後:
韭菜豬紅
生滾蠔仔粥
,上枱好香,見到粥面有莞茜同大大粒蠔已經流晒口水

***********************
當我們清晒蠔仔粥後,男友突然說想叫
蜆仔肉
見到其他食評原來可以雙拼的?!早知雙拼其他野起碼唔洗我地兩個硬食晒去免得浪費‥咸到傻左‥‥‥‥
有時拍拖去食下大排檔打冷,叫支啤酒同男友傾下計,環境熱鬧噪雜,不用顧儀態地食飯,感覺好麻甩,但原來感覺係咁好架!!!!CHEERS!!!
2013-09-07
2013-08-26 664 瀏覽
因只得兩人又不太肚餓,只叫了小小醫肚。overall, 不太impressed 但都會再去。粥:  㷛得幾靚,軟硬適中,好啱本人口味清炒韮菜: 唔老,夠味,不過叫了小油都食到成口油鵝片豆付: 鵝片好正,唔過肥;豆付相反好似無咁入味,點解無花生係底?煎蠔餅: 足足等了20分鐘才上枱,其他餸吃光了都未上枱!不過好彩非常出色,條氣順番!煎得好香好脆,D蠔好大隻,食落新鮮,不greasy, 每一啖都有蠔!推介!

粥:  㷛得幾靚,軟硬適中,好啱本人口味
清炒韮菜: 唔老,夠味,不過叫了小油都食到成口油
煎蠔餅: 足足等了20分鐘才上枱,其他餸吃光了都未上枱!
2013-08-21 307 瀏覽
多年沒見的一班好學生,因為其中一位臨近小登科而出來聚頭。久未見面一碰頭便立刻雞啄唔斷 ....彷彿此刻檯面叫了及吃了甚麼,亦已不太重要了....吃飯的地點選了新填地街內的人氣打冷店"陵發"。這裡一向出了名人多而且好像是不設訂座的 (如資料有誤煩請各方友好指點),所以未敢怠慢地預早一些來攞位....到了後來食完離開時,眼見門外那條長長的人龍,心裡馬上暗讚自己作了一個英明的決定 ....坐定後還決定要叫甚麼就先來枝大啤來啤啤佢....呷一口冰凍的吞入喉嚨,是至高無上的享受....喝完酒,定過神之後馬上便要叫菜了。有酒的話,點的自不然大部份都屬送酒的小菜 :墨魚拼大腸前者的軟韌度還算可以;但後者就吃得一口腸帶來的濃厚餿味,連我這個出了名的逐臭之夫都頂佢唔順,只嚐了一件便放棄了 ....韭菜豬紅久違了的一道送酒好小食。豬紅四四方方大大件夠啜口也不會太淰散,是不錯的;韭菜的份量雖不吝嗇但缺點是有太多的渣,擺入口咬了兩下便知力有不逮,忍不住吐了出來 ....椒絲腐乳通菜想不到掌勺的就只在一份白烚通菜上淋一堆腐乳醬上去便上檯,連放進鑊內兜炒一下也懶得動手,吃起來溫溫吞吞毫無火氣可言....這
....彷彿此刻檯面叫了及吃了甚麼,亦已不太重要了....

墨魚拼大腸

韭菜豬紅

椒絲腐乳通菜

想不到掌勺的就只在一份白烚通菜上淋一堆腐乳醬上去便上檯,連放進鑊內兜炒一下也懶得動手,吃起來溫溫吞吞毫無火氣可言....這又怎能令人接受 ?
鹹菜門鱔

前者是真的明符其實鹹到甩牙,咬落淰淰的毫不爽口;後者最大的妙着是沒有太重的腥氣。縱然骨是費了不少的氣力但還是值的 (這亦是吃門鱔這一類多骨的魚的最大樂趣)....
魚飯 (大眼雞)

肉本身並非很肥美,質地偏削但幸好未算很腥,不過尋常的木棉魚的肉質一向皆是如此,所以在沒太大期望底下出來的效果還是尚可的....特別是醮了豆醬後去食後,更覺不錯....
蠔仔粥

全晚最對版的一道。縱使粥底很"師傅",莞莤及方魚碎的份量也不多,但身為主角的蠔仔卻是每只也漲卜卜夠晒飽滿,用口輕輕一咬底下甜汁是馬上四散於口腔內,餘韻久久未退,而且最重要是吃了多只也發覺是沒有沙的,十分出色....
鹵水鵝片

講得俗一些,這鵝片是尤如在食柴皮一般
,咬了好幾件最後的結果還是吐得一口渣;鹵水亦不見得很夠味道,只是一味的死鹹,令人失望.....
蠔餅

不是傳統下了鴨蛋的煎蠔烙而是接式港式排檔的半煎炸做法。外皮雖脆但極度油膩。唯一可取的仍只是那些飽滿多汁而充滿鮮味的蠔仔...
豉椒"炒"蜆

說是"炒"的但一睇便連平時不太講究吃的老友也覺太求其 --- 跟那味通菜弄的原理一樣是將蜆烚熟後再隨便的打一個杰撻撻的豆豉汁上去便算....就算蜆肉再肥美鮮甜沒沙也是枉然....
老實講是真的不明何解這裡是那麼有人氣....而且價錢亦不是很相廉.....

人的口味,有時真的很難說....
2013-08-18 249 瀏覽
最近在這區附近都試了很多間食店,基本上在同一區但好像各有各領域、客源,今次也是經人介紹來到。地點其實幾方便在地鐵站出來走5分鐘到便到,但來到時已經人山人海,馬上便去拿飛排隊,只見侍應們像軍隊一樣進進出出忙個不停令我對此店更有信心。過了一會便入座,內裡非常多人,基本上所有人都在狂吃中,看見餐牌嚇了一嚇,因為只有一張前後寫了不多字,但後來知道原來一直以來也是這樣,而且可以拼選實在方便。貪心的我為了滿足龐大的欲望唯有盡拼多種:蜆仔肉拼菜甫拼生鹹菜:蜆仔肉已經不多地方有,通常會帶蔥和椒絲~送粥一流,菜甫相對普遍但經常配著出現送粥因為口感會帶出爽嫩感會更有味,生鹹菜就是小吃見到的但這裡味帶淡但依然爽脆鳳爪豬手:入味入得很好鹵香帶出八角香,而且2者軟熟度都做得很盡帶點離骨同時帶著咬感,此乃真功夫也豬大腸拼墨魚:大腸也是入味,墨魚來得有咬感,雖然有芽菜托底,但大腸墨魚份量也不算少鹵水鵝:為了想多吃別的所以點了例牌,基本上吃完只可以講這兒鹵味的確有水準!!!鵝身來得嫩滑同時帶點肥連骨來得香口,不用醋也夠味腐乳通菜:每台都必叫,但吃後覺得應該不是炒而是灼,因為落了重油所以上台顯得光澤,但食落又不覺太膩,

蜆仔肉拼菜甫拼生鹹菜
豬手拼鳳爪
豬大腸拼墨魚
腐乳通菜
腐乳通菜:每台都必叫,但吃後覺得應該不是炒而是灼,因為落了重油所以上台顯得光澤,但食落又不覺太膩,腐乳比出面的來得香而且放在正中可自由控制濃度,配上快灼上台帶著爽脆的通菜很夾
蠔仔粥
蠔仔粥:配大地魚荽西蔥是很普遍做法,大大減低腥味時同時增加鮮味,但上台蠔仔大得可怕,跟本不能再以蠔仔來形容......蠔仔不算太腥而大得來也有點咬感
蠔餅
蠔餅:只見賣相絕對加分,金黃色一塊很注目,但一咬口問題便來,雖然與蠔仔粥一樣蠔仔大粒但問題便來了,餅中間非常黏稠,基本上夾起一大塊也困難。這些問題就幾方面,因為不是炸,粉上得不夠,而蠔仔太多太重太大,而入面蠔仔出了些水。所以這蠔餅可算徹底失敗
圖中就是所說的大蠔仔!!

服務:店員非常多而落力,雖然身處位置幾遠,但他們不停張望,所以頭抬起便互相見到
衛生:小菜衛生不錯,但有時收台時骨頭可能會跌落台下再踢來踢去,所以不時見到有骨頭......

最後價錢也算公道,連酒水和另叫的白粥4個人每人也是一百多~經濟實惠而飽肚。
題外話/補充資料: 訂台要5-6人或以上 下午落場時間訂台未必有人接聽,試打了叫4:30後才打 餐牌上沒有價錢寫著,不放心可問價錢
2013-08-17
蜆仔肉拼菜甫拼生鹹菜
豬手拼鳳爪
豬大腸拼墨魚
2013-04-24 130 瀏覽
五十後的父母有著刻苦耐勞及節儉的美德,活到現在依然如是;出外用膳少,何況會到高級食府享受一番?小妹還未有能力讓父母過退休生活,只能多帶他們出外食飯及旅行,以盡小小的心意。今天老公剛巧到成都出差,老爸又剛巧到我公司附近開工,放工後約老爸撐枱腳。父母從來不會決定用膳地點及食物種類,每次都話「你話事」,搞到我頭都大。今晚決定去「陵發」打冷,六點半到達成為第一枱食客,「陵發」位於內街,不易被發現,但名氣依然能吸引不少客人;令小小的潮州店可以佔了三間地鋪,果真厲害!店內的佈置非常簡單,其實係零裝飾,只有枱及櫈。雖然店方曾被不少電視雜誌採訪,但牆上張貼任何報道或什麼明星來過的相片,散發出以實力取勝的味兒。先看menu,只有簡單的兩頁,沒有圖片,就連價錢都沒有的,真係有D驚會被當遊客擋割。但見食物都是基本打冷食物,安慰自己•••應該冇事••••滷水鵝片 $80賣相吸引,好似好大碟;數一數只得六大片,先夾一塊發覺下面全是滷水豆腐,豆腐有兩層樓咁厚,嘩!鵝片雖然切得大大片,但肉質偏嚡,而且鵝味欠奉。滷水味不夠香濃,整體味道一般。反而滷水豆腐入口嫩滑,有豆香而且夠入味。奇怪其他食客除滷水豆腐墊底外,還有花

滷水鵝片 $80
鵝片雖然切得大大片,但肉質偏嚡,而且鵝味欠奉。滷水味不夠香濃,整體味道一般。反而滷水豆腐入口嫩滑,有豆香而且夠入味。奇怪其他食客除滷水豆腐墊底外,還有花生...點解我無?
鵝腸
鵝腸裡面非常清潔,完全沒有脂肪留下;鵝腸不是又長又大條,有少少碎濕濕,但入口爽及煙韌,但味道啖
同鵝片問題一樣,滷水味不夠香濃,影響鵝腸味道;反之墊底的芽菜,爽口及入味。
老爸懷疑這個是否鵝腸...可能係鷄腸?小妹沒有食過鷄腸,不能評論
蠔餅
平時跟老公食飯都唔會點蠔餅,因份量太多,兩口子食完這個都不用食其他;今次老爸話要食,我同時多番話好多食唔完,但老爸話No problem,結果最後都點了。
送上時,份量驚人,有兩大塊;蠔餅炸得金黃色,灑上蔥花點綴,賣相吸引。用筷子便能輕輕把它分開,不會太實或太散。
咬下去,外層酥脆,漿粉不會過多過厚,反之裡面的蠔仔勁多勁大勁嫩滑;可惜蠔仔,蠔香不太強,其實味道好淡。整體味道不錯,但兩人食份量太多,食到一半感覺油膩。
蠔仔肉碎粥
足料,有肉碎、蠔仔、蔥花、方魚粒...
主角蠔仔又多又大粒,粒粒Juicy; 可惜蠔仔,蠔香不太強。
味道唔錯,略嫌味精重了少少
埋單$250 (無價錢,都唔知有無計錯...)

用膳時,與老爸閒話家常,平淡但窩心;各自回家,分別時望到老爸背着沉重工作用的書包...想起朱自清的「背影」; 拍下了這張相片...願老爸老媽平安健康
2013-04-22
2013-02-25 126 瀏覽
再次來到陵發打冷,上次一吃難忘,於是決定要再訪陵發。大眼雞:看見有不少人也點這道,也點了這道潮式打冷的表表者。預先已把魚皮翻開,但勢色不對的是出現骨肉分離的現象,魚肉較乾身,亦不香,附的豆瓣醬跟之前吃過的大有差異,不合格。蜆仔肉:記得曾吃過自家的蜆仔肉,很好吃,但蜆肉不夠辣身,而且略為有腥味,稍有失望。白粥:為配蜆仔肉而點,白粥煮得綿香,二人分享,輕易完全成半碗。鹵水鵝片: 必點的一道,鹵水鵝片鹵得很入味,味道恰到好處,也不要錯過墊底的鹵水豆腐呢,也滿有鹵水香,感覺紮實, 真好吃。記得上次吃過很好吃的蠔餅,堪稱最好吃的蠔餅,亦有3D的視覺效果,很有立體感,而且明顯吃到有脆脆,前所未見,來這裏的話,必點,但這次已吃不下了,在此感謝姊妹的請客!消費: $140
再次來到陵發打冷,上次一吃難忘,於是決定要再訪陵發。

消費: $140
15 分鐘 (堂食)
  • 鵝片
  • 白粥
2013-01-21 96 瀏覽
因為之前男朋友帶我核食, 覺得真係一間好好味的潮州RESTAURANT。 所以今次亦極力推介給朋友。我們今次又是4人打波前的晚飯, 由於我很早放工, 雖然推下推下, 都好早到, 但其實店入面已經FULL晒。我甘岩拿到最後一張4人TABLE, 雖然覺得細左D, 但都知道之後未必甘快有位, 所以我都先坐底等我的朋友來。唔等人齊, 我已經先落ORDER, 要蚊鳳爪同蠔餅, 因為真的好好食......味道: 真的好林又入味, 又大隻, D花生都好好食架....份量超多...味道: 又係一絕, 個份量多, 食極都有, 入面D蠔仔好像唔晒錢甘...又多又大仔, 仲要好新鮮好甜。味道: 當然好好好好好食, 夠口感, 味道剛剛好, 好脆但蠔仔又好肥美.....份量又係超大......味道: 豬紅, 都好食, 不過相比其他佢有D 一般, 不過唔知點解佢個豬紅好像豆腐甘大舊, 仲要好多TIM味道: 這個就好一般, CWB個間好食好多......味道: :chopstick鵝脹都好食, 如果油香多D, 更好......

味道:

這個就好一般, CWB個間好食好多......
:chopstick
鵝脹都好食, 如果油香多D, 更好......
題外話/補充資料: 一定要早到, 唔係3間鋪連樓上都冇位....好誇張..... 不要看個MENU 只有幾樣野食, 其實都好好食, 不過一D都唔平......但值得食....
2012-12-07
  • 蚊鳳爪