2015-01-29 2162 瀏覽
甚少到新界區的我今天去了郊遊親親大自然,最後便到了大埔吃晚飯。 經過陳漢記時,朋友說這餐廳很出名,是中大學生常去的地方,名氣就像我們港大學生的新興聽到他這樣說我當然想試試!因為我們五點半便入座,所以完全不用等位。 環境就是普通一家粉面店,但原來食物卻不普通!先來一碟鮮蝦腸粉,很滑皮很薄蝦也很大隻!我自小便超喜歡吃蝦腸,小時到茶樓總要一個人吃兩碟這裡的蝦腸不錯,價錢也夠平!接著是好好味的炸墨丸加炸鯪魚球!$60-12粒,可雙拼。 炸得很香,墨丸彈牙,鯪魚球也夠新鮮,超令人滿足的小吃!最後點了豉椒排骨煲仔飯,但六點後才可order煲仔飯,大約6:20才有得吃。冬天最岩食煲仔飯,暖烘烘的。排骨細細粒但份量不少,是比較瘦的排骨,感覺健康點。當然也沒令人失望啦。不難理解為什麼陳漢記是中大人的宵夜熱點,真的夠多選擇又夠好味,令我也懷念大學時期的飲早茶(凌晨三點)。
聽到他這樣說我當然想試試!

這裡的蝦腸不錯,價錢也夠平!

當然也沒令人失望啦。

2015-01-28
2015-01-11 1983 瀏覽
嚟開大埔聽歌,就近諗住搵間好嘢食晚飯。見到陳漢記的Likes勁多,諗住無死試吓啦。要勁等並不意外,食好嘢有時係要付出點時間,負責派位的店員哥哥也很靈活和客氣。終於等到我哋坐下,來了一煲鳳爪排骨飯,兩個人分。坦白說,米粒有點削,瓦煲飯香不夠,鳳爪和排骨冇肉味,加了鼓油趁熱撈埋食,飯仍是飯,肉還是肉,並未能融和在一起。未試過佢哋其他的菜色,不敢說好不好。想食熱辣辣煲仔飯醫飽肚沒問題,但要排長龍等的話個人覺得不太值。
2014-05-29
30 分鐘 (堂食)
2014-12-23 2554 瀏覽
去大埔墟購物, 當然要光顧陳漢記.我不是很餓, 所以只點了蝦米葱花腸, 腸粉即叫即拉. 不是午飯時間, 也要等了十分鐘, 主角才出現.上場時, 只想是碟子太大, 還是腸粉太少?賣相是極是討好, 水晶晶,  吃來軟滑, 蝦米味重, 加上葱花的香味和甜豉油, 一吃就不可停止!
去大埔墟購物, 當然要光顧陳漢記.

蝦米葱花腸
上場時, 只想是碟子太大, 還是腸粉太少?

2014-12-23
2014-12-11 2586 瀏覽
一到冬天即刻多左好多野食!個人最愛食煲仔飯!而要食煲仔飯一定會去陳漢記食!雖然住九龍走入大埔不方便,但上星期五急降到十幾度,突然好想好想食煲仔飯,但又不想食四季,於是索性收工走入大埔!當晚只得十五﹑六度,到陳漢記已經9點,但竟然仍有人龍……排到10點終於有得食!3人行一人一個煲仔飯﹑爽滑魚皮﹑炸兩﹑叉燒腸我點了香菇滑雞加蛋,個人認為煲仔飯加蛋才是精髓!半熟蛋撈撈撈一流!不知是否人太多關係,來到時蛋已經熟了一半,但又未有飯焦,美中不足。爽滑魚皮跟叉燒腸都是膽!爽滑魚皮是朋友推介,麻油配上爽口魚皮夾大蔥花,一流!!!而腸粉雖然細細碟,但腸粉滑,叉燒味道不差,加上個人不吃芫茜,這裡的腸粉也沒有芫茜更加分!見很多人都有點生滾魚粥,下次再去會試試粥!
一到冬天即刻多左好多野食!個人最愛食煲仔飯!
3人行一人一個煲仔飯﹑爽滑魚皮﹑炸兩﹑叉燒腸
見很多人都有點生滾魚粥,下次再去會試試粥!
2014-12-05
60 分鐘 (堂食)
2014-11-25 2665 瀏覽
時間真的過得很快霎眼又到秋天了到了這個季節總想找一天到郊外走走今年到了大埔公園野餐躺左草地上 看著大海 感受陣陣涼風 享受自己弄的美食 真的感到舒服無比很想時間就停流在此刻可惜 快樂的時間總是特別短吧不要緊晚上到了附近 很有名氣的 陳漢記 吃 頂頂有名的 煲仔飯大約 等了一個小時 下單後竟然說 要到8時半才有得吃幸好真的不太肚餓在等候的時間亦都嘗試了有名的叉燒腸粉真的很有驚喜未吃過如此皮薄的腸粉一啖咬下去 入口即溶是真的會溶化啊到現在也回味無窮耶終於到了主菜滑雞白鱔煲仔飯嘩飯裡都充滿啖啖的魚味啊而雞真的很滑很滑至於滑雞排骨煲仔飯也很不錯啊料夠多飯夠香真的真的要試一下啊
時間真的過得很快
排骨滑雞煲仔飯
也很不錯啊
料夠多飯夠香
真的真的要試一下啊
60 分鐘 (堂食)
白鱔滑雞煲仔飯
2014-11-18 2184 瀏覽
大埔! 每次過黎都好多時想去*陳漢記*食佢恥最馳明既<<咖喱豬扒撈面>>。。以往都品會嗌撈面食,但呢碟撈面令我改變!塊豬扒係好厚身,並非薄切!!最緊要咬落唔韌,易撕開:正!本人唔太食得辣,佢隻咖喱其實略略辣左啲,一般人正常係接受到既!! 完全唔錯的配搭!又令我多個選擇。。但試過晏晝三點左右去已經無的食啦!
午餐
  • 咖喱豬扒撈面
2014-10-28 2399 瀏覽
每年秋冬最開心就係可以食煲仔飯, 自從四年前入左馬料水大學, 朋友介紹黎呢度食煲仔飯我就年年都黎朝聖, 近排天氣涼涼地又CALL 左班FRIEND 一齊去食!星期六夜晚8點左右黎到, 可能天氣未係太涼, 唔係太多人, 等左十五分鐘就入得去食!煲仔飯豉油一落ORDER即刻奉上煲仔飯既靈魂! 等食果陣叫左2個小食食住等-叉燒腸粉同白灼墨魚鬚叉燒腸粉呢度腸粉出名肉多過粉! 叉燒滿滿塞起腸粉入面! 好飽滿! 腸粉好滑, 配上豉油勁正!白灼墨魚鬚唔會灼到過火,爽口彈牙! 送酒一流!之後到主菜上枱! 叫左四個煲仔飯- 窩蛋牛肉, 臘腸肉餅, 黃鱔白鱔, 排骨滑雞窩蛋牛肉飯滑嫩牛肉餅配上流心蛋, 天衣無縫! 最快比人清哂就係呢一煲!排骨滑雞飯呢一煲相對無乜特別, 雞肉硬左少少, 排骨唔夠入味, 唯一食唔哂既一煲臘腸肉餅飯臘腸夠哂肥美, 流出黎既油滲落飯, 令成煲飯都有油香! 肉餅鬆軟唔會乾硬化!黃鱔白鱔飯唔食魚, 冇食, 據朋友話魚唔過火, 嫩滑, 唔腥!秋冬食番個煲仔飯! 食身暖番哂!食到捧住個肚走每人都係七十蚊!

煲仔飯豉油
一落ORDER即刻奉上煲仔飯既靈魂!

等食果陣叫左2個小食食住等-叉燒腸粉同白灼墨魚鬚
白灼墨魚
白灼墨魚鬚
唔會灼到過火,爽口彈牙! 送酒一流!
排骨滑雞飯
排骨滑雞飯
臘腸肉餅飯
臘腸肉餅飯
黃鱔白鱔飯
黃鱔白鱔飯
唔食魚, 冇食, 據朋友話魚唔過火, 嫩滑, 唔腥!

秋冬食番個煲仔飯! 食身暖番哂!
食到捧住個肚走每人都係七十蚊!
2014-09-20
白灼墨魚
2014-10-26 2098 瀏覽
今晚晚飯食早咗,10點幾已經好肚餓,唯有食宵夜醫肚,諗起好想腸粉所嚟咗哩度食。因為秋天好多人嚟哩度食煲仔飯,所以都要喺門口乖乖地等15至20分鐘先有位。一坐低即刻叫個(牛肉腸粉),好滑啲皮又薄,每次嚟都會order。然後叫咗(炸貢丸/$60/8粒),係有啲貴,但真係炸得好好,金黃外皮,好香好有咬口。推介(爽滑魚皮),滑溜溜嘅魚皮配合少甜豉油,有少少辣辣地。最後叫咗雲呑牛腩河,普普通通。唔覺唔覺食咗好多,美食當前有時真係好難抗拒。

牛肉腸粉

炸貢丸

推介(爽滑魚皮),滑溜溜嘅魚皮配合少甜豉油,有少少辣辣地。
爽滑魚皮

雲呑牛腩河
牛肉腸粉
炸貢丸
爽滑魚皮
  • 腸粉
2014-09-15 2161 瀏覽
 這兩年香港興起了一陣探索大自然熱我和朋友都湊熱鬧,去了大埔睇螢火蟲,作為這個暑假的壓軸節目。睇完螢火蟲出來大埔都只不過9:00,於是領隊就帶我們去大埔搵好野食領隊極力推介陳漢記的水晶腸粉果然名不虛傳腸粉皮好薄好晶瑩剔透(果然是水晶腸粉),而味道跟別家的完全不同,有淡淡的米香(我猜),我真的沒有想過腸粉皮都有味,而且是好味,而且好好味。餡料跟傳聞一樣豐富。蟹粥好綿,好好食。爽滑魚皮,第一次食,之前真係聽都未聽過,唔係度度有得食。想不到魚皮可以咁爽口彈牙,拌上少少的醬油,很花惹味。佢地主打的煲仔飯反而有點失色,不過選擇勝在夠多。作為暑假的壓軸節目,這一餐真的很圓滿。

這兩年
香港興起了一陣探索大自然熱
睇完螢火蟲
出來大埔都只不過9:00,於是領隊就帶我們去大埔搵好野食
領隊極力推介陳漢記的水晶腸粉
果然名不虛傳
蟹粥好綿,好好食。
佢地主打的煲仔飯反而有點失色,不過選擇勝在夠多。
作為暑假的壓軸節目,這一餐真的很圓滿。

2014-08-29
2014-07-28 2400 瀏覽
人在大埔,人生路不熟,搵食自然難.見到有間叫陳漢記人流不少,就入去試試,反正覺得茶記一間,分別不大場內好多人叫腸粉食,亦有人叫粥品,但係天氣咁熱,唔太想食粥.睇MENU見到有個炸牛扒飯,仲可以自選汁,就試試看$42 咖哩汁炸牛扒飯,汁分開.樣子對路,味道就恐怖.首先飯粒勁乾和硬,明顯未煮熟,明顯係想做RISOTTO又忘記下上湯.咖哩汁就係茶記既風味,無咩香料味,但係就帶點辛辣,亦下了青紅椒提味.最點係個炸牛扒,一咬落去,就已經FEEL到酸味,亦都明顯用大量鬆肉粉...大家都知道夏天食到古怪酸味既野係要提防...最後用汁撈RISOTTO完成整碟飯.好在無肚痛

最後用汁撈RISOTTO完成整碟飯.好在無肚痛
2014-06-10
2014-07-13 2029 瀏覽
心諗夜晚泥一定要排隊,點知不用排隊首先叫左腐乳通菜同叉燒腸粉因為太肚餓,通菜要送飯食因為真係好咸,而腸粉一直都係我最欣賞既,一夾就斷開薄到好似玻璃咁,料又多然後就係煲仔飯,加蛋泥撈係最正的食法,雞太多骨所以比較推介牛既煲仔飯。環境方面都算乾淨以茶餐廳泥講,冷氣又勁,消暑的好地方
心諗夜晚泥一定要排隊,點知不用排隊

2014-07-12
2014-07-10 1687 瀏覽
今日下午見沒甚麼特別就到了這打算吃他們名勝的煲仔飯,怎料下午六時先開始,所以就叫左另一道出名既叉燒腸粉,啲皮果然好薄又多餡,用chopsticks一介就分開,值得推介。然後牛腩面,啲面好彈牙,吾係一夾就斷開或者完全無咬口既面,又入哂啲牛腩味,牛腩又有瘦有肥又濃味
2014-07-10
2014-06-25 1855 瀏覽
因為去開大埔, 所以先同男友尼試下好似幾出名嘅陳漢記事前問過住大埔嘅friend佢讚不絕口之餘仲主動教我地點去一落車已見一條短短嘅人龍心唸: 唔係嘛~已經揀平日夜晚, 仲要唔係冬天食煲仔飯旺季, 都仲要排?!好彩人龍去得快, 等左少於五分鐘已經入得!尼到梗係要試煲仔飯啦見到有我地鍾情嘅炸兩亦都忍唔住叫左碟仲要左碟腐乳通菜碟菜好快上到d腐乳太多勁咸下次都係要芥蘭算 接落尼碟炸兩因為d油炸鬼完全唔脆亦都唔好食好失望咁唯有等我地嘅主菜 可能因為邊食邊等嘅關係 20-25分鐘好易過 我地叫左咸蛋肉餅同鳳爪排骨 (好大食^^"眼寬肚窄就真=_=) 咸蛋肉餅煲仔飯我地都覺得好好食 鳳爪我就唔多岩喇 不過試過d排骨覺得有d辣, 味道普通啦 食到勁飽都係$110其實都幾抵 雖然唔係全部都咁好食, 但相信下次會再尼試下個蟹粥
因為去開大埔, 所以先同男友尼試下好似幾出名嘅陳漢記
事前問過住大埔嘅friend
佢讚不絕口之餘仲主動教我地點去
一落車已見一條短短嘅人龍
好彩人龍去得快, 等左少於五分鐘已經入得!
尼到梗係要試煲仔飯啦
20-25分鐘好易過
咸蛋肉餅煲仔飯我地都覺得好好食
咸蛋肉餅煲仔飯

鳳爪我就唔多岩喇
不過試過d排骨覺得有d辣, 味道普通啦
鳳爪排骨煲仔飯
食到勁飽都係$110其實都幾抵
雖然唔係全部都咁好食, 但相信下次會再尼試下個蟹粥
2014-06-23
5 分鐘 (堂食)
咸蛋肉餅煲仔飯
2014-06-19 1191 瀏覽
今日終於食到,因為好多人都話好味,而且排隊既人又多,期望特別大。但堂真正食既時候,覺得其實冇咩特別。我記得order左個臘味牛肉煲仔飯。令我覺得好味既就係臘腸同潤腸,味道好甜,又唔會有好溜既感覺。同埋個煲仔飯底,唔知放左紅米定飯蕉,質感幾得意。一個煲仔飯大概係兩碗飯左右,$45-50算抵食。 雖然抵食,但的確不要抱太大期望,覺得會食過返尋味.
2014-06-18
2014-06-02 1855 瀏覽
久違了的陳漢記…都幫襯過不下數十次啦…咁仲寫d咩呀…見到openrice食評有人寫到好極端喎…有人讚到天上有地下無…但又有人話質數差咗云云…反正一諗到陳漢記就好想久唔久食下…咁就即興去食啦… …講起呢間粥粉麵都幾齊全咖…價錢又唔貴…都好多正嘢食咖… 牛腩麵$30…麵爽…牛腩又入味又唔痴牙…唔錯…但湯底就比較普通…係一般雲吞面嗰d大地魚湯底加上五香牛腩汁咁啦… …水蟹粥$37…又綿又鮮甜…雖然蟹仔細細肉唔多…但都有一隻份量…帶有少少蟹膏…呢個價錢…真係物超所值咖…… …腸粉…忘了價錢…即叫即蒸…爽夾滑…食得出係靚粉(要知道靚同唔靚嘅澄面粉…平同貴嘅價錢掙幾級跳咖)試過牛肉同埋魚片…牛肉滑嘟嘟…但魚片就略帶泥味…但腸粉就略嫌細條咗dd咁啦… 嘩…不得了…呢度嘅潮州丸類同雲吞水餃…都可以生炸(牛丸都得)…我就自從叫咗一次炸墨魚丸…就念念不忘…(但人就總係想試試新嘢…有次就心多多叫咗炸雲吞就咸到飛起…後悔不已…攪到唔敢叫呢度嘅雲吞麵啦… 但炸墨魚丸$60(12粒)…真係無敵好味道…(正過文輝墨魚丸大王)好有墨魚香…並唔係坊間嘅墨魚味嘅魚蛋…呢度嘅好足料…啖啖墨魚
講起呢間粥粉麵都幾齊全咖…價錢又唔貴…
都好多正嘢食咖…

但炸墨魚丸$60(12粒)…真係無敵好味道…(正過文輝墨魚丸大王)好有墨魚香…並唔係坊間嘅墨魚味嘅魚蛋…呢度嘅好足料…啖啖墨魚嘅膽固醇香味(墨魚係高膽固醇咖嘛)…纖維細密又彈牙…炸至鬆脆再配上沙律醬…真係正到爆炸…記得趁熱食…
終於都煲仔飯啦…

呢度嘅煲仔飯…真係我食過好多間(興記…坤記…四季…名苑…煲煲好…等等)質數最好…最隱定的…我鐘情呢度嘅北菇雞煲仔飯…雞滑…陣陣滲出黃油滲落d剛好熟又粒粒分明嘅飯度…嘩嘩…而且d飯又實的的…熱辣辣…都幾飽肚下咖…
但好可惜嗰舊又爽又厚又香的北菇…永遠只得一兩舊…每次我都珍而重之…小心翼翼地夾入口…免得跌落我個口以外嘅地方…就陰公豬咯…
呢日…友人就叫咗窩蛋牛煲仔飯…我就偷食咗一舊牛肉餅…舊牛肉餅係有落過功夫咖…食得出事前有腌過…辟腥…有彈力…又有少少咬口…肥瘦比例唔錯…唔會一口肥膏…唔嚡口…

但呢間食肆好奇怪…但就愈食愈想去食…而且真材實料…你見佢成日有人排隊…就知唔係池中物啦…
2014-05-31
  • 炸墨魚丸