2015-12-23 1165 瀏覽
本來講笑話去食煲仔飯、魚蛋粉,但南南一口答應無異議喎,我當然無所謂啦。尊登黎食爽滑魚皮,點知一早賣晒,每日只有幾份戶,一切隨緣。居然要係門口吹風排長龍等位?好采跟老闆相識十幾廿年,可以係 VIP 區優先處理,真係唔好意思喇。今晚除左等位要排長龍外,就連煲仔飯都排長龍,最少要等 45 分鐘,生意好到不得了!So sorry 呀,又要用我 VIP 身份優先處理個煲仔飯,25 分鐘有得食,麻煩晒。滑雞排骨烋仔飯加咸蛋,依煲飯由正哥煮理話咁快就到,開蓋落一半甜豉油,扲蓋再張剩餘既甜豉油淋係蓋邊,等佢慢慢流入煲內,焗 30 秒,開飯喇!又係我最討厭既外購現成咸蛋黃,預先蒸熟又壓成圓片唔好食,無鮮味無蛋味無蛋黃油囉 ﹗普通半隻新鮮咸蛋黃連蛋白撈白飯好食百倍啦,依家塊咸蛋黃用黎裝飾咩。雞件肉質超滑啊,醃味濃郁,雖然蓋過晒雞味,都合格。排骨半肥瘦,軟棉香甜,肉多骨少,滿意滿意。煲仔飯既靈魂當然係飯啦,飯粒飽滿嚥韌有飯燋香,撈上自家調製甜豉油,味道唔錯。如果可以再乾一點就更好喇 ﹗總分不過不失,大路穩陣食得過。叉燒瑤柱腸,發現新大陸,未見過梗係要試啦。居然勁多蔥呀!似乎有點喧賓奪主喎,叉燒瑤柱先係主角架

叉燒瑤柱腸,發現新大陸,未見過梗係要試啦。居然勁多蔥呀!似乎有點喧賓奪主喎,叉燒瑤柱先係主角架麻。不過我居然完全食得到蔥,仲無反胃添,奇怪呢。招牌即拉腸粉揚名全新界,薄薄滑嘟嘟腸粉皮,晶瑩剔透,半透明看得到餡料玲瓏浮凸,賣相已經滿分。米香非常,夾雜青蔥既清香、叉燒既甜香、瑤柱既咸香,淋上暖暖豉油再大卷塞滿口,好滿足呢 ﹗

牛坑腩牛什伊麵走蔥走肺,超水準表現,好好味!坑腩啖啖肉,醃得入味又非常鬆軟,半點渣也沒有,儲存大量湯汁直奔入口,感動。牛腸外皮好有彈性裡面滑溜溜、牛肚夠軟棉,不過牛膀今次有點硬,未夠軟棉呢。伊麵烚得嚥韌彈牙,夠實淨無腍劈劈,口感超正!

勁撈陳漢記自家辣椒油,掛著濃郁牛腩湯汁,好味到停不了 ﹗忍唔住要連麵連湯一齊掃入口先可以令我冷靜落黎呢,唔洗幾分鐘已經完全被我消滅左喇!開心既時間好快過,全部食晒無得留低,食飽飽南南又要返酒吧開工喇,陰功 ﹗我送埋佢返工就自己去飲野喇。

滑雞排骨烋仔飯加咸蛋
  • 叉燒瑤柱腸粉
  • 牛雜
  • 牛坑腩
2015-12-23 1129 瀏覽
居然要係門口排隊,仲要排晒長龍,嚇得我鴉!我去錯左一蘭?轉眼兩年無幫襯,因為都好少出大埔墟喇,大部份時間都係大埔中心附近。今晚巧遇教頭老闆,無見段長時間難免有點生疏陌生。廿歲時晚晚係附近波樓、酒吧留連必定黎幫襯,同教頭老闆、粥佬、腸粉佬、阿正、阿肥、阿細、阿七、小强、等等,嘻嘻哈哈 ﹗收檔拉閘齊齊劈酒猜梅掟鏢玩天光!勁癲勁好玩,不過依家已經各散東西喇!叉燒腸,賣相依舊 very good!叉燒味濃香甜有咬口。腸皮薄一薄,完全 see through 立立令,但質感太粉而黏口,無左滑嘟嘟既感覺,變了?蒸耐左?今次失準喎。而且落得太多油,食到成口油淋淋,多油唔一定係滑架。點解唔見腸粉佬呢?轉左位大嬸拉腸粉?好驚囉,唔怪得質數變左啦。牛膀牛腩伊麵走蔥,膀腩都好好味!教頭係大埔幾十年屹立不倒、生意越做越旺梗有原因既。牛腩夠腍夠滑又無渣,滷水香料佔據每一個細胞,一咬爆汁 ﹗牛膀好棉滑又嚥韌啊,炆得入味又夠鮮。伊麵軟硬適中,最怕烚到無味又腍劈劈,滿意!不過美中不足係個湯清淡左少少,好采有唔錯既辣椒油打救,微香微辣,合格。仲有碟通菜同芥蘭怪住食無影相添,同樣好鮮嫩爽甜,高質!牛腩牛肚麵走蔥,全部金錢

牛腩牛肚麵走蔥,全部金錢肚呀,正呀 ﹗好好味,超級爽口,滷水味香濃。牛腩最穩陣,質地鬆軟入味,牛味濃而帶滷水香料清香無比。麵又夠爽彈,幾乎無鹼水味,只係個湯太油啊。爽彈幼麵掛上大量辣椒渣越食越開胃 ﹗微香微辣不太嗆,食多一點都無緊要,非常刺激又好食 ﹗食飽飽,係時候返去戰場預備鏢賽喇 ﹗

牛膀牛腩伊麵走蔥
牛膀牛腩伊麵走蔥
叉燒腸
2015-11-26
10 分鐘 (堂食)
  • 牛腩
  • 牛膀
  • 牛肚
2015-12-16 987 瀏覽
今天來到大埔墟,想著要吃平時少吃的東西,友人介紹這間平民茶餐廳。牛肉粥,牛肉係滑牛,都真係滑既,而且肉質食得出係僅熟,粥底就淡左d, 主要係鹹味,欠缺牛肉味道。炸兩,水準之作,腸粉皮夠薄皮,而中間油炸鬼仲有脆口,食得出功夫不馬虎。最後碟牛肉腸粉,好足料喎,牛肉塞到腸粉滿滿,而且腸粉皮好滑溜,襯埋腸粉鼔油係好夾。
大埔★陳漢記啤酒肚成日都話要食煲仔飯,今晚一於黎好出名既陳漢記踫下運氣黎下洗唔洗排長龍先~7點半黎到門口有大約10個人等緊位,本身想走人不過諗諗下都係順下人意啦 好彩,入得勁快15分鐘左右已經有位坐!正呀~~(去茶餐廳對環境都無嘜要求,不過真係坐得逼左少少,同另1對情侶share1張4人枱,野食黎十都唔係好夠位 )煲仔飯排隊時已經order左,製作需時,隱約聽到要等around半個鐘。見對面嗌左碟油菜頂下肚先,我地都唔執輸嗌埋1份再加枝啤酒肚最愛既肥仔啤酒 - 油菜*芥蘭($16):都係啤酒肚醒目記得叫佢走油唔洗驚食落油林林。碟芥蘭好綠好新鮮,食落好有菜味 WOW~係冬天見到煲仔飯真係特別有feel上枱忍唔住打開蓋望下,落d豉油即刻cum番個蓋焗一焗可可以起筷啦- 北菇滑雞煲仔飯($42):d雞肉鋪滿晒係飯上面,反而北菇好辛苦先搵到1千零1舊,仲要係切左得1/3。。唔怪之得無嘜香菇味 可能雞肉比較健康無嘜肉汁,個飯食落唔似得食鳳爪排骨果d咁香,要落好多豉油先夠味咁(可能我重口味啦?哈哈)另外,飯粒有少少偏林,真係o岩晒我個消化能力差既妹仔肚~~- 蒜蓉黃鱔煲仔飯($55):同樣
大埔★陳漢記

- 油菜*芥蘭($16):
油菜*芥蘭

WOW~係冬天見到煲仔飯真係特別有feel

- 北菇滑雞煲仔飯($42):
北菇滑雞煲仔飯

- 蒜蓉黃鱔煲仔飯($55):
蒜蓉黃鱔煲仔飯
同樣係好足料,一大堆黃鱔上面加左d蔥粒同蒜蓉,不過整體食落都係比較清淡,蒜蓉味唔係好出
。值得一讚係黃鱔連皮食爽口之餘有油香

- 青島啤酒純生($15):
青島啤酒純生
食熱辣辣煲仔飯襯番杯冰凍啤酒又幾爽wor...哈哈~うまいいいいい

埋單$128/2ppl。
其實都食得好滿足既,只係可能見佢成日排長龍搞到期望太高掛..?
2015-12-05
15 分鐘 (堂食)
油菜*芥蘭
蒜蓉黃鱔煲仔飯
青島啤酒純生
2015-12-03 999 瀏覽
天氣開始轉涼.煲仔飯心癮又黎啦所以二話不說就選陳漢記,煲仔飯選擇很多我地就坐底...就點了滑蛋牛肉雞飯,臘腸排骨飯煲仔飯都是以瓦掌奉上, 熱度一流!首先臘腸排骨飯,熱騰騰的打開煲蓋排骨肉飯粒香氣強,感覺唔到臘腸香囉臘腸對我地嚟講,係個飯既靈魂.失望排骨肉質一般,都有醃過臘腸半肥半廋,外層皮脆口可惜飯焦未夠香脆,只能用夠乾身來形容的飯焦滑蛋牛肉雞飯,開蓋淋豉油,再焗多兩三分鐘雞好滑醃得岩岩好牛肉有醃過,牛肉嫩滑而入味同真係好易咬弄開了的滑蛋更是無以上之!加入豉油同吃更是錦上添花!整體十分惹味.....會再黎
天氣開始轉涼.煲仔飯心癮又黎啦
所以二話不說就選陳漢記,煲仔飯選擇很多
我地就坐底...就點了滑蛋牛肉雞飯,臘腸排骨飯
煲仔飯都是以瓦掌奉上, 熱度一流!
首先臘腸排骨飯,熱騰騰的
打開煲蓋排骨肉飯粒香氣強,感覺唔到臘腸香囉
臘腸對我地嚟講,係個飯既靈魂.失望
排骨肉質一般,都有醃過
臘腸半肥半廋,外層皮脆口
可惜飯焦未夠香脆,只能用夠乾身來形容的飯焦
滑蛋牛肉雞飯,開蓋淋豉油,再焗多兩三分鐘
雞好滑醃得岩岩好
牛肉有醃過,牛肉嫩滑而入味同真係好易咬
弄開了的滑蛋更是無以上之!
加入豉油同吃更是錦上添花!
整體十分惹味.....會再黎
2015-12-03 741 瀏覽
經常現人龍既呢間茶餐廳, 你自己食過就知咩料.呢度煲仔飯聞名, 今次試左窩蛋牛肉飯, 煲仔飯要好食就一定要用煲仔煮, 唔係用煲仔煮絕對唔好食, 呢間就係用煲仔煮. 飯質軟硬適中, 半熟窩蛋同牛肉撈埋一齊食, 好鬼滑, 蛋香配煲仔飯香, 正到不可開交呀~仲有腸粉都正, 尤其豬潤腸粉, 腸粉皮本身已經滑滑溜, 加上豬潤僅熟果個質感
經常現人龍既呢間茶餐廳, 你自己食過就知咩料.
30 分鐘 (堂食)
我們開完車到了大埔的陳漢記來個下午茶, 知道這裡出名的是腸粉總體的食物ok, 但我們在想吃什麼, 會給阿姐黑面....朋友在叫了後, 忽然再叫阿姐回頭叫飲料, 阿姐竟然會"jim" 我們.... 搞到我們好像做錯事似的, 其實我們已經揀非繁忙時間來幫襯ar la叫了3 款腸粉, 都覺得很滑很鮮! 坑腩肥瘦剛好    肉丸可以不用再叫, 下次試下煲仔飯先

叫了3 款腸粉, 都覺得很滑很鮮! 坑腩肥瘦剛好

鮮蝦腸
豬潤腸粉
坑腩幼麵
肉丸粥
肉丸可以不用再叫, 下次試下煲仔飯先
2015-09-13
鮮蝦腸
豬潤腸粉
坑腩幼麵
  • 腸粉
  • 坑腩
2015-09-10 1812 瀏覽
今日gf喺我間房發脾氣,我即刻「謝賢轉身射個三分波」!小吖!佢拎起我個周秀娜3d攬衴黎做胡楓喎!娜姐胸肌扁左,我嬲佢!今晚喺樓下食自己。「為何要落淚,食飯時欠一個性伴侶∼∼」(有個性的伴侶)到十點,同區選擇不多 ,呢度係首選。純白色緊身衣,又薄又透,若隱若現咁露出豐滿嘅.........半生熟牛肉。而且入面塞到滿满,無多餘食材,簡單,足料!入口後,條「粉皮」一瞬間就溶掉,赤裸裸接觸嫩滑牛肉,含苞待放已久嘅濃香,欲求不滿地伸延。豉油係煲飯嘅靈魂,喺咸甜比例方面,佢做得比坤記、紹華同永合成都要好。飯亦亁身爽口,粒粒分明。不過牛肉無剛才腸粉嘅甘好,多筋。42元大大煲,無投訴。步出餐廳,一個人身處在漸趨老化、死氣沉沉嘅大埔區中,倍感寂寞。以前有好多營養充足嘅18妙齡少女,從前年少輕狂,偶爾喺大埔街頭遇上一個標緻娟好面孔,就熱血地上前,霸氣地從褲裏拔出我最厲害嘅把女武器,一野隊埋去........俾佢輸入電話號碼。同樣地,今天光景不再。
今日gf喺我間房發脾氣,
我即刻「謝賢轉身射個三分波」!

小吖!佢拎起我個周秀娜3d攬衴黎做胡楓喎!

娜姐胸肌扁左,我嬲佢!
今晚喺樓下食自己。

「為何要落淚,食飯時欠一個性伴侶∼∼」(有個性的伴侶)

到十點,同區選擇不多 ,呢度係首選。

純白色緊身衣,又薄又透,
若隱若現咁露出豐滿嘅.........半生熟牛肉。
而且入面塞到滿满,無多餘食材,簡單,足料!

入口後,條「粉皮」一瞬間就溶掉,
赤裸裸接觸嫩滑牛肉,
含苞待放已久嘅濃香,欲求不滿地伸延。

豉油係煲飯嘅靈魂,喺咸甜比例方面,
佢做得比坤記、紹華同永合成都要好。
飯亦亁身爽口,粒粒分明。
不過牛肉無剛才腸粉嘅甘好,多筋。

42元大大煲,無投訴。

步出餐廳,一個人身處在漸趨老化、
死氣沉沉嘅大埔區中,倍感寂寞。

以前有好多營養充足嘅18妙齡少女,

從前年少輕狂,
偶爾喺大埔街頭遇上一個標緻娟好面孔,
就熱血地上前,
霸氣地從褲裏拔出我最厲害嘅把女武器,
一野隊埋去........俾佢輸入電話號碼。

同樣地,今天光景不再。
2015-08-09 1935 瀏覽
10幾年前陳漢記的確好食, 當時我心目中大埔宵夜首選近年我都好少再去食,一來d野差左,二來真係好多人唔記得4月定5月天口有d涼, 一心去陳漢記食煲仔飯.7:20pm, 等到8:00pm入得3個人點左3個煲仔飯(排骨鳳爪, 黃膳仲有一個唔記得啦), 炒條菜, 加碟炸兩炒菜正常, 炸兩水準仍然唔錯, 舊油炸鬼夠脆身, 好味.煲仔飯呢, 出事啦!! 上得慢就唔使講, 唔坐返半個鐘你都唔使催單, 入先過你個位都未食得.好啦, 差不多40分鐘煲仔飯終於到啦我食個係排骨鳳爪煲仔飯, 打開個煲仔飯同無特別, 賣相ok.一啖食入口, 我完全唔覺得有幾香, 唔覺有幾好食, 食左一半見到底, 連少少飯焦都無, 我唔知其他人啦, 我覺得無飯焦唔合格.呢個煲仔飯食落同單點 點心排骨+點心鳳爪+一碗白飯 無分別咁普通使乜食你煲仔飯咩老老實實, 大家樂個煲仔飯仲好食d總之呢, 我就俾個喊啦
10幾年前陳漢記的確好食, 當時我心目中大埔宵夜首選

近年我都好少再去食,一來d野差左,二來真係好多人
唔記得4月定5月天口有d涼, 一心去陳漢記食煲仔飯.

7:20pm, 等到8:00pm入得
炒菜正常, 炸兩水準仍然唔錯, 舊油炸鬼夠脆身, 好味.

好啦, 差不多40分鐘煲仔飯終於到啦
呢個煲仔飯食落同單點 點心排骨+點心鳳爪+一碗白飯 無分別
咁普通使乜食你煲仔飯咩

老老實實, 大家樂個煲仔飯仲好食d

總之呢, 我就俾個喊啦

2015-05-01
40 分鐘 (堂食)
2015-07-19 2010 瀏覽
Planned to have claypot rice with LSPP since last Autumn, finally we got the chance.LSPP highly recommended this restaurant and reminded better to be there before 6pm coz it is very famous, we arrived around 6.10pm, waited for approx 20mins. When I sat down, saw many people finished their food on the table, asked LSPP why they still occupying the table, LSPP replied they all waiting for the claypot rice, finally I realised this place is such well-known.The waiter advised us we needed to wait for
The waiter advised us we needed to wait for awhile as they had many orders already, so we ordered the Shrimps Rice Rolls, Boiled Choi-Sum and bottles of beer as "appretizer". Our main would be Eel & Beef Claypot Rice.
Apppretizer: Shrimps rice rolls, shrimps were big, but the rice rolls were too soft and a bit sticky, which attached to my chopsticks, quite embarrassing. Choi-sum was fresh.
Main course: The waiter brought the covered claypot to us, LSPP opened the hot lid (food fragrant around the area) and I poured the soy sauce on the rice. LSPP stirred the rice (more fragrant towards us) and gave me a bowl, it is hot! First had a bite on the eel, it' soft; then the beef, tender; the rice, soft and crunchy mixed together.
After the meal, understand why they are so famous and is worth to wait!
20 分鐘 (堂食)
2015-04-27 2299 瀏覽
乘搭車過去大埔, 嘗試一下著名的炸兩, 可惜很是失望. 一d都唔脆, 老抽太多.河粉更是很粗糙, 湯的味道 沒有驚喜, 牛雜 分量 很少。 不出名的 一般的茶餐廳 更好味。 不會有下次光臨。
河粉更是很粗糙, 湯的味道 沒有驚喜, 牛雜 分量 很少。
不出名的 一般的茶餐廳 更好味。 不會有下次光臨。
2015-04-19 2345 瀏覽
星期天到了陳漢記品嚐牛肉粥, 其嫩滑的牛肉令人回味無窮, 點選的炸兩加了芝麻和麻油, 食得停不住口, 而牛肉腸的皮非常薄, 可見廚師的功夫有多高, 一餐看似普通的粥餐對街坊來說真是滿載回憶, 是一種難以用筆墨形容的享受, 所以值得街坊一直支持至今.
牛肉粥
炸兩
2015-04-05 2090 瀏覽
第一次去大埔, 聽人講話大埔有間野食煲仔飯同埋粥既好好味, 就慕名而至.入去呢間野, 同普通茶餐廳既格局好似. 但其實見到出面煲仔飯香味, 真系好想立即食. 揀左個北菇滑雞飯同埋叉燒腸粉. 個煲仔飯同其他茶餐廳有少少唔同. 醬油系由個煲蓋慢慢流落去, 唔似系攞一支醬油jit. D飯唔會好焦, 唔會好乾. D雞又好香同埋好滑, 同埋d菇又好有嚼頭. D飯唔洗落太多醬油已經好夠味道, d飯香到你好想再叫第二煲.
2015-04-02
8 分鐘 (堂食)
2015-03-04 2574 瀏覽
很少來大埔的關係,完全不知道這邊有什麼好吃的,經住在這邊的朋友帶路,我們去了這間陳漢記食宵夜~當時差不多十點半,餐廳空間算大,但還是很多客人,要排隊。大概排了五分鐘,有伙計出來幫我們落單,再等了五分鐘,我們就有位了,因為預早落單的關係,食物都好快到了~~煲仔飯超級香和燙手!!飯的軟硬程度剛剛好~我好喜歡它的飯焦~實在好香脆!!配上啤酒確是一流XD
2015-02-01 2583 瀏覽
早已想一嚐這兒的花蟹粥,惜坐下才知道今天沒有蟹  唯有轉吃其他粥品~媽媽點了鮮牛魚片粥,粥底綿滑鮮甜,牛肉嫩滑軟腍,媽媽也能嚼得到,魚片雖新鮮但有骨,看來廚子在刀工方面仍需下點苦工~ 我的魚腩粥同樣又綿又鮮甜,魚腩有兩大件,鮮而滑,肉實~ 另配了鹹肉糭和炸両~ 前者軟綿,糯米和綠豆的比例剛好,鹹蛋半隻,媽媽吃了,沒有說什麼,肥豬肉都被我們挑走了,糭內已滲有豬肉油香,還是不要多吃膽固醇了  炸両卻有點失色,腸粉皮雖薄滑,但油炸鬼已被浸得腍腍的,沒有了應有的香脆和煙靭,而且整碟炸両都不熱,或許是弄好後擺放了太久,店員忙著沒有拿來給我們 因為光顧的客人太多了,多要"搭枱",店員亦都應接不暇,故服務質素較低,態度亦一般,但總算比坐街邊大排檔舒適少許~
早已想一嚐這兒的花蟹粥,惜坐下才知道今天沒有蟹
 唯有轉吃其他粥品~

鮮牛魚片粥
魚腩粥
鹹肉糭(配餐)
炸両
2015-02-01
$41.5 (午餐)
魚腩粥
鹹肉糭(配餐)