2012-03-06 102 瀏覽
成日經過呢度, 但從來都未試過, 問下同事咁多間邊間好食, 佢建議我食呢間, 所以就放工過嚟試下, 雖然同事已經提醒我果度係冇冷氣, 只有牛角扇, 我諗住自己都幾耐熱, 所以唔理三十幾度都好, 都要試下, 點知..............就算全程有風扇吹到枱布的飛起哂, 但成餐飯係一路流住汗食的~~ 一入到去, 已經唔坐樓梯果度, 諗住入面多風扇d, 會冇咁熱, 但其實d風係熱架~~~ 唔理咁多, 分頭行事, 我負責洗碟洗杯, 老公負責睇食乜, 最終都係食大排檔食開的例牌菜..................落單之後都要等成十多分鐘先有餸上, 可能人多關係掛,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, 炸乳鴿個皮炸得幾乾身幾脆口, 但個肉一d都唔軟, 仲好好肉, 唔算好肥, 只係有少少脂肪, 完全掂呀!!! 煎蠔仔餅同我平時食開果d有少少唔同, 佢呢度冇咁厚粉, 只係薄薄一層, 仲要係穿穿地底果種, 所以食落口冇咁粉, 而且唔驚佢唔熟, 因為夠薄, 所以佢有3塊, 而且塊塊d滿哂蠔, 不過唔係蠔仔, 係中蠔, 所以特別有口感, 但間唔中都會食到有殼.................但

鹵水檔

煎蠔仔餅
煎蠔餅
同我平時食開果d有少少唔同, 佢呢度冇咁厚粉, 只係薄薄一層, 仲要係穿穿地底果種, 所以食落口冇咁粉, 而且唔驚佢唔熟, 因為夠薄, 所以佢有3塊, 而且塊塊d滿哂蠔, 不過唔係蠔仔, 係中蠔, 所以特別有口感, 但間唔中都會食到有殼.................但整體上都係唔錯, 佢上枱時唔只會比魚露, 仲有1枝胡椒粉跟埋比你, 可能有d人會覺得落咗胡椒粉會冇咁腥掛

南乳粉絲什菜煲
南乳什菜煲
南乳味唔算好重, 反而係好重酒味, 都幾香, 亦都算好大煲, 有菜心、白菜仔、西蘭花、冬菇、蝦米、粉絲、莧菜等等, 但竟然冇土魷果d吊味............所以冇咗陣腥味, 都幾好丫....................

唔知係咪熱得濟, 搞到個人冇乜胃口, 平時一定能夠食得哂, 但今次竟然食淨少少, 我諗下次都係等秋涼或者冬天先會再嚟食...................
2011-08-05
鹵水檔
煎蠔餅
南乳什菜煲
2012-02-29 27 瀏覽
間唔時諗起想食大排檔就會諗起呢度同朋友2個食吓嘢傾幾句, 呢度係唔錯嘅選擇今日點咗:wasabi手撕雞, 蠔餅 同 鼓油皇吊桶wasabi手撕雞: 朋友叫嘅, 如果我自己就咁睇個名就唔會叫, 估唔到有驚喜, 點埋啲汁酸酸辣辣又幾開胃蠔餅:脆身, 幾多蠔仔, 送啤酒一流 鼓油皇吊桶: 屋企人至愛, 味道唔錯, 吊桶都唔un嚟大排檔就唔會要求咩服務啦! 講食大排檔風味, 都ok嘅!
間唔時諗起想食大排檔就會諗起呢度

同朋友2個食吓嘢傾幾句, 呢度係唔錯嘅選擇

今日點咗:wasabi手撕雞, 蠔餅 同 鼓油皇吊桶

蠔餅:脆身, 幾多蠔仔, 送啤酒一流

鼓油皇吊桶: 屋企人至愛, 味道唔錯, 吊桶都唔un

嚟大排檔就唔會要求咩服務啦! 講食大排檔風味, 都ok嘅!
題外話/補充資料: p.s. 7點後通常要等位
2012-02-07
  • 蠔餅
  • wasabi手撕雞
2012-02-21 68 瀏覽
大排檔嚟講地方算幾乾淨, 已唔係第一次光顧, 每次都會order紅燒乳鴿, 正! 紅燒乳鴿: 有肉味, 唔會燒得太乾醉翁烏頭: 酒味唔會太濃, 同魚肉味幾夾, 係肉質散左d孜然棒棒骨: 豬肉棒棒骨, 幾香口, 係乾身左少少, 不過都可以接受金銀蛋時菜: 菜芯略老, 湯味可以

紅燒乳鴿: 有肉味, 唔會燒得太乾

醉翁烏頭: 酒味唔會太濃, 同魚肉味幾夾, 係肉質散左d

金銀蛋時菜: 菜芯略老, 湯味可以

2012-02-17
5 分鐘 (堂食)
  • 紅燒乳鴿
  • 醉翁烏頭
2012-02-19 37 瀏覽
其實我在這裏已吃了多次,今次的經歷很差。星期六日多人,找到了座位,三十分鐘內完全沒人執桌子,叫了伙計多次都不理會,那位大叔服務真的過份。希望店主可以正視這個問題,當顧客的我們只是想吃頓晚飯!hope this famous restaurant can understand the situation is totally a bad experience to customer.
2012-02-18
30 分鐘 (堂食)
2012-02-08 85 瀏覽
陳根記已經光顧過無數次, 以火鍋為主, 小菜為次其中海鮮雜錦火鍋什為足料及新鮮 (正確點, 足料是一年前, 現在縮了水但還是可以的)而朋友間又多不嗜魚類, 所以每次定必走魚, 要求伙計隨意添加別的食物份量(通常都會被問, 你不要魚, 那還為什麼要海鮮鍋哦?! 老兄~我不是魚, 海鮮鍋還有蝦蟹蜆扇貝鮮鱿等林林總總的成員, 我們就是貪心的每樣想吃一點點)吃了很多年, 雖然總要跟伙計解釋一番, 但最終都是成功的, 這個就是上年底的海鮮鍋這一天再來, 如常點一個例牌的海鮮鍋, 竟然被斷言拒絕, 老闆更打道辯稱從來沒有這樣子做過(你看, 有圖為證的~ 就因為這服務要給你一分, 要是再來的話都不肯的話, 以為火鍋未必會再選擇陳根記了, 觀塘華豐的海鮮鍋是比這裡又扎實的)你嫌我們麻煩那也沒辦法, 改點了一個羊腩煲再加幾個火鍋配料原來還是首次在這裡吃羊腩, 一煲十五件, 又相當味美這裡的羊腩膻味很小, 很多件都是連著一層層的羊膏, 羊皮香而淋, 正合我意美中不足的是沒有筍這個冬天都食了很多家不同的羊腩煲, 為什麼都不再有筍?! 除了食物, $30半打的罐裝獅威啤酒是另一重點, 大大減輕酒鬼談天說地的成
陳根記已經光顧過無數次, 以火鍋為主, 小菜為次

你嫌我們麻煩那也沒辦法, 改點了一個羊腩煲再加幾個火鍋配料
原來還是首次在這裡吃羊腩, 一煲十五件, 又相當味美
美中不足的是沒有筍
這個冬天都食了很多家不同的羊腩煲, 為什麼都不再有筍?!

除了食物, $30半打的罐裝獅威啤酒是另一重點, 大大減輕酒鬼談天說地的成本~
2012-02-07
  • 獅威啤酒
  • 羊腩煲
2012-02-03 53 瀏覽
陳根記, 港式的傳統大排擋, 而且沙田食肆當中, 都相當有地位. 今次終於跟朋友坐車入去試一試. 同沙田區其他大排檔的做法很相似, 都係東菇亭的食肆, 而且又係要自己搵位等枱坐的那一種.同朋友分頭行事, 但都要花了一陣工夫先可以霸到一張六人枱坐快手快腳點了幾味小菜, 牛栢葉, 口水雞, 老水拼盤, 蠔餅等等可能天氣都係凍, 所以坐响大排檔都唔覺得好熱.雖然見到周圍都人等緊位, 人來人往, 但係諗唔到廚房上菜的速度都好快呀等左一陣d餸都已經送晒上枱, 呢個真係睇的出廚房班師夫的功力牛栢葉和蠔餅的味道不錯, 反而隻口水雞真係有d驚喜, 味道真係惹味, 整體各樣的餸菜都不錯. 而且, 叫汽水三罐15元, 都算叫抵飲呀.而且最方便的, 因為响屋村內, 有停車場, 方便好多搵車的朋友去來搵食呀.
同朋友分頭行事, 但都要花了一陣工夫先可以霸到一張六人枱坐

可能天氣都係凍, 所以坐响大排檔都唔覺得好熱.

而且, 叫汽水三罐15元, 都算叫抵飲呀.

牛栢葉
老水拼盤
口水雞
2012-01-27
30 分鐘 (堂食)
牛栢葉
老水拼盤
口水雞
  • 孜然棒棒骨
秋風送爽,老頭跟老伴昨天到沙田暢遊,驚覺沙田變化之大,遊人之多是咱們此料不及的。在大商場中,正好遇着百貨店大減價,男男女女老老少少不斷的血拚,售貨員每個都忙的不可開交,老闆們卻賺的不亦樂乎,可憐我們倆口子走的夾背汗流,舉步為艱。。。正因如此,咱倆打消於商場中晚餐的念頭,選擇了去外面找找看,找一下沙田的特色,然後,找到了<陳根記><陳根記>是位於禾輋的港式大牌檔食市,佔地相當大,坐桌眾多,粗算下可容超過七百人。不用三分鐘,咱們找到坐桌(對,店員叫咱自找坐桌)在另一位店員介紹下,點了孜然棒棒骨,豉椒炒蜆,椒鹽九肚魚及蝦干魚湯娃娃菜,加上白飯兩碗,可樂三鑵。本想點馳名的手撕雞,可惜已告售罄。店員推介口水雞,但老伴不吃辣,所以沒點。孜然棒棒骨,最早到的一道菜,份量有六支,乾身帶鹹,有嚼勁,助酒一流;豉椒炒蜆及椒鹽九肚魚,很可惜兩道菜在上桌時已經不多熱,不熱的小炒是很難讓人欣賞的,而且蜆中多帶砂粒,咱們也不得已餘下半碟;蝦干魚湯娃娃菜,蝦干數量頗多,娃娃菜也是新鮮的,加上魚湯,可中和前三道較上火的菜;總括而言,<陳根記>是很有大牌檔的氣紛,熱鬧的場地,碰杯聲歡笑聲不絕於耳,但食物質數卻是一般(在
然後,找到了<陳根記>

不用三分鐘,咱們找到坐桌(對,店員叫咱自找坐桌)

總括而言,<陳根記>是很有大牌檔的氣紛,熱鬧的場地,碰杯聲歡笑聲不絕於耳,但食物質數卻是一般(在下比較介意不熱的菜)。吃膩了大型餐廳連鎖食市,不想在商場中進食的,是可以順道一試的。
但要咱千里迢迢的再次光顧,免之。
2011-11-27
3 分鐘 (堂食)
2011-11-27 145 瀏覽
好耐冇去大排檔, 放工後同班同事一齊去試吓陳根記, 一行六個人叫左九個餸, 其中八個肉一個菜, 由此証明我地都係食肉獸, 哈哈.醉雞半隻 ($88): 首先食既唔係隻雞, 而係鵪春蛋, 未食已聞到酒味, 依家已經好少機會食到鵪春蛋, 仲記得細個時去酒樓好鐘意食鵪春蛋燒賣. 醉雞有酒味, 雞肉幾滑不過腍左d醉翁烏頭 ($38, 凍食): 星期五特價, 魚肉較鬆散, 連埋個汁同d生菜絲食就加返唔少分 蠔餅: 掌握到炸蠔餅既時間, 好脆同埋多蠔 椒鹽瀨尿蝦: 瀨尿蝦細隻, 冇咩肉食. 椒鹽味一般 炒油墨菜: 唔記得咩咩炒油墨菜, 油墨菜ok 清湯牛腩 ($68): 蘿蔔甜又腍, 牛腩腍得黎唔會散, 係個湯咸左d囉 沙嗲肥牛粉絲煲: 略為失望既一個餸, 雖然上菜時個煲仲滾緊, 但基本上係牛肉片, 唔係肥牛. 粉絲少同埋個”獻”太杰 孜然棒棒骨: 簡單講即係香料烤肉連骨, 味道香口但烤嘅時間長左, 搞到d肉dry dry地 炒蜆: 個汁幾惹味, 唔會話多殼少肉, 不過有少少沙天氣涼涼地食大排檔都幾舒服, 六點半去到仲有好多位, 不過七點已經坐滿, 我地食到七點九就有人要等位. 想去食既話真係要早
大合照
醉翁烏頭,蠔餅,醉雞
清湯牛腩
沙嗲肥牛粉絲煲
炒蜆,椒鹽瀨尿蝦

蠔餅: 掌握到炸蠔餅既時間, 好脆同埋多蠔

椒鹽瀨尿蝦: 瀨尿蝦細隻, 冇咩肉食. 椒鹽味一般

炒油墨菜: 唔記得咩咩炒油墨菜, 油墨菜ok

炒蜆: 個汁幾惹味, 唔會話多殼少肉, 不過有少少沙

天氣涼涼地食大排檔都幾舒服, 六點半去到仲有好多位, 不過七點已經坐滿, 我地食到七點九就有人要等位. 想去食既話真係要早d到
2011-11-25
醉翁烏頭,蠔餅,醉雞
清湯牛腩
大合照
  • 醉雞
  • 醉翁烏頭
2011-11-22 146 瀏覽
今天去东平洲摄影采风,该岛杳无人烟,人迹罕至,除了周末,平时更无交通或者车船直达,以致污染少,风景秀美,当然,随之而来的便是旅游不大方便啦。中午在岛上一家农家乐草草吃了点饭,大家琢磨着晚上搞顿大的!上OPEN RICE搜了下,陈根记,1982年开店,得奖餐厅,刚好在沙田,走之!7点左右,我们回到了沙田,从地铁站的地图看上去,离禾輋街并不远。于是大家决定步行。一路走一路问,好远啊。。。还走了不少冤枉路的。走了差不多四十分钟,人都快饿死了,自嘲自己进行了沙田深度游!终于看到了传说中的禾輋商场,据说陈根记就在这里下面了。下楼后,只见几家大排档一字排开,人声鼎沸,好不热闹!陈根记人满为患,台台爆满,果然名不虚传啊!虽然又饿又疲劳,但是为了好吃的一顿大餐也值了!等了差不多十五分钟的样子,终于有了座位。不容易啊。。。吃个饭都这么艰难!5个人点了以下几道菜:wasabi手撕鸡,超级多食家推荐的一道菜;如名所示,沾了芥末的手撕鸡,吃了我直呛鼻,不小心眼泪就哗哗的。但是这种做法真的是第一次碰到,很爽快很特别,赞一个!孜然棒棒骨,排骨烤得又酥又脆,好吃!明炉烧鹅,说实在,真的很好吃,在香港吃过的最好烧鹅在
5个人点了以下几道菜:

孜然棒棒骨,排骨烤得又酥又脆,好吃!

明炉烧鹅,说实在,真的很好吃,在香港吃过的最好烧鹅在镛记,第二就在这家。鹅皮好香好脆啊,广州的朋友们也是赞不绝口呀!
椒盐九肚鱼,什么叫入口即化的感觉,冰激凌有木有!炸出来的九肚鱼真的做到入口即化的感觉,根本不用剔刺,八错八错!
再点了腐乳通菜、豉椒炒蚬、扬州炒饭,再来了半打嘉士伯,爽!每碟菜分量都很足,平均最后每个人90块钱左右。大排档虽然环境如此,不够卫生也不够整洁,但是绝对不后悔走了那么老远路过来饱餐一顿。吃过路边大排档,才算真正体会到香港的市民生活呢!虽然卫生条件不大好,但是吃的就是这个味儿嘛!不干不净,吃了没病!
最后我们估算了一下这家店的盈利水平,店内大概有200张桌子,按每桌400块的消费(有大有小,我们保守就算400一桌好),一般一个小时一台,按每晚3台的翻桌率,400*200*3=240000,如果按60%的成本计算,每晚赚240000*(1- 60%)=96000,约等于十万,每个月就是300万。。。一年就是3600万。。。。。好吧。。。。。。。。我决定下海经商去了,大家不要阻拦我

椒盐九肚鱼
烧鹅
wasabi手撕鸡
正,腐乳通菜
2011-10-30
15 分鐘 (堂食)
椒盐九肚鱼
烧鹅
wasabi手撕鸡
正,腐乳通菜
  • 椒鹽九肚魚、孜然棒棒骨、wasabi手撕鸡、明炉烧鹅
2011-11-11 35 瀏覽
上星期日跟朋友們到大圍踩單車,然後其中一名有人就提議吃這間大排檔,其實當時眾人已感到相當疲倦,但因為知道他其實早就想試吃,所以也只好跟著他去了。一開始到步非常炎熱,實在沒有吃飯的心情,幸好那兒的風扇也很夠涼快。眾人開始點餐,我也不太記得點了些什麼,大概有蠔餅、滷味拼盤、手撕雞、通菜、乳鴿、椒鹽九肚魚還有冬陰公煮蜆!其中的冬陰公煮蜆更是我下單的,但這個令我有點失望,因為我們等到差不多想結帳它才上菜!而且蜆肉還吃到滿口沙,冬陰公味道又不是太好,所以我還是有點兒失望。蠔餅做得不錯,很脆口而且蠔肉夠多,滷味拼盤很一般的質素,未有覺得太特別!手撕雞味道是不錯,很滑口,而且加WASABI汁味道更佳!通菜也很好吃,不過還是不及家裡的味道,乳鴿我不太喜歡,有點乾巴巴的,我吃了四份一隻就停口了!椒鹽九肚魚做得不錯,惹味香口,新鮮吃更脆口,但就是不喜歡它魚骨較多,吃得不方便!吃大排檔也要每人差不多200塊,不便宜啊!

15 分鐘 (堂食)
2011-11-10 37 瀏覽
雖然唔係沙田友, 但係一向都鐘意食陳根記, 間唔時有局直頭會係屋企特登搭成個鐘入黎同朋友相聚, 小菜質素中上, 我尤其喜歡呢度冬天既火鍋, 真係價廉物美, 一人百鬆D蚊又有海鮮食又飲飽食醉今年遲遲未轉涼, 已經等候陳根記推出火鍋好耐, 十月中已經想黎食, 可惜打電話黎問話要再過多三兩星期先有邊爐是晚本身係大圍重慶辣雞煲淺嘗, 可惜8點半去到等二圍都應該要等成粒鐘, 所以轉場心血來潮打電話去陳根記博一博, 喜出望外阿姐話有喇~!!! 仲要家陣有位唔使等, 即時飛的士過去過到去果然有位, 一坐低就叫人即落火鍋點知阿叔話未有火鍋...."我打左黎阿姐話有架喎?""未有火鍋呀, 小菜啦~""阿姐話有喎, 你問清楚!""有, 得肥牛, 鮮魷, 柏葉同菜, 你打唔打?!"唉, 阿姐你咁樣講D唔講D, 害我地白行(好彩錯有錯著, 陳根無火鍋而令我地轉左去試附近盛記試, 姆好味, 另文再寫)阿姐, 我過兩個次星再黎打邊爐, 希望唔會再落空

過到去果然有位, 一坐低就叫人即落火鍋

點知阿叔話未有火鍋....

"我打左黎阿姐話有架喎?"
"未有火鍋呀, 小菜啦~"
"阿姐話有喎, 你問清楚!"
"有, 得肥牛, 鮮魷, 柏葉同菜, 你打唔打?!"

唉, 阿姐你咁樣講D唔講D, 害我地白行

阿姐, 我過兩個次星再黎打邊爐, 希望唔會再落空
2011-11-03
2011-10-19 91 瀏覽
近期天氣轉涼了, 於是特意再到排檔吃飯, 不會太悶熱, 又可重拾過往的美味食物回憶味道不夠, 炸粉全是粉狀, 完全沒脆口, 鮮魷沒鮮味, 完全吃不出是在吃魷魚!雖然麵是炒的很爽而且不油膩, 但真的是久缺了些味道, 我們對這招牌炒麵有點失望呢!雞太多肥羔, 沒太多肉, 不知是切得不好還是雞本身瘦, 味道不夠, 差點不覺得在吃鹽焗雞呢!肉不太多, 而且每塊有骨有肥羔, 炸粉厚, 甜酸汁味道還可以, 但肉實在令整個餸扣分終於一個美味的餸, 煎得香脆, 脆得爽口, 內裡的菇及蔬菜絲均勻, 味道好餸!不過不失, 味道可以, 可惜稀了一點, 魚肚亦很少呢!正常的一個餸, 沒什麼出錯, 材料足, 味道ok!西蘭花太硬, 鮮魷還可以, 但整個餸不太香, 完全只是靠在上面的蝦羔/醬, 整體一般!
椒鹽鮮魷
豉油王炒麵
鹽焗雞
!
生炒骨
香煎为腐皮卷
粟米魚肚羡
不過不失, 味道可以, 可惜稀了一點, 魚肚亦很少呢!
紅燒豆腐
正常的一個餸, 沒什麼出錯, 材料足, 味道ok!
西蘭花炒鮮魷
2011-10-11
香煎为腐皮卷
粟米魚肚羡
紅燒豆腐
2011-10-17 36 瀏覽
去油尖旺都食到厭厭地, 物價高漲,而家食飯都想盡量便d呀...最後決定黎沙田食大牌檔, 順便一嘗陳根記有幾犀利? 點知原來都係白行一躺...同朋友夾好邊個早到就搵位先, 大排牌係冇得book位架嘛...我地5個人...去到地方好嘈,好多老粗,街坊都食緊飯, 仲有好多係度飲啤酒玩啤牌,果然係屋村o既大牌檔, 我心諗, 應該都會幾好食,好有火喉掛? 沙薑雞,好便...好似半隻都係28蚊....但係一d都唔好食,鞋到得不了,雖然知道咁o既價錢唔會有任何期望...但隻雞又老又鞋,又唔入味...差呢炸乳鴿, 黎到大牌檔我一心係一定要叫黎食, 實冇衰啦....點知...肉老到不得了, 雖然都算大隻, 但一d炸乳鴿o既香味都冇, 肉非常鞋口, 差....蠔餅, 又係我一心諗住黎食o既野, 都未算好洩, 不過就冇炸蠔餅o既香味,可能唔夠莞西掛...粉都係多左d啦, 亦都冇乜蠔味, 只係好脆口...金銀蛋莧菜, 正常野,係菜煮過左火少少, 皮蛋都好大隻, 都冇乜問題o既...芝士豬扒, 又係一樣令我失望o既野, 朋友話上次黎食好味一定要食...點知豬扒硬崩崩, 急凍都應該要拍鬆佢掛? 同埋冇芝士味...

蒜蓉蒸蝦, 是日特價菜58蚊...好細隻, 超多蒜, 蒜多過蝦...都係唔pass的...
湯瀨, 以我記憶中, 大牌檔o既瀨粉係好食o既, 粗o既先好食...點知一黎到我望到個樣都知出事, 勁散,雖然係粗o個隻, 但一夾就散一夾就斷開...只係食左少少就唔想再食喇...咁基本o既野都整得唔好...點解呢?
應該都唔會再特登黎食, 唔明點解會做左得獎熱店....除左嘈之外,都冇大牌檔食物o既風味...雖然係一分錢一分貨, 唔明基本o既炸乳鴿, 瀨粉都整得唔好...都唔好意思同建議黎食o既朋友講....我真係覺得唔好食...sorry~

2011-10-11 21 瀏覽
陳根記, 一間由細食到大嘅大牌檔,估唔到過咗咁多年都仲係屹立不倒...家庭聚會,一行廿人,落返去熟悉嘅地方食飯...咁多人,難免要等下檯ga喇,好在有部分人先落去等位,樓上繼續打牌嘅打牌,睇利物浦打比嘅繼續睇波,一有電話話有位,就落去lu~話晒成廿人,要兩張大檯先攪得掂...坐低後第一時間嗌嘢食,基本上都係平時叫開嘅嘢~1. 燒鵝 ($90/半隻) - 唔叫唔得,唔係鴨,堅係鵝,唔鹹,皮脆~2. 紅燒乳鴿 - 又係唔叫唔得,炸得好香,好想encore3. 蠔餅 - 呢個就真係退步不少,以前咬落去卜卜脆,而家好淋,加上粉多過蛋,就算多蠔都無用...4. 水煮牛 - 有麻味,牛肉唔鞋,唔算辣5. 蒜茸白菜仔 - 幾新鮮,略為油咗啲6. 蝦乾娃娃菜 - ok啦,唔算太突出,普通水準7. 椒鹽鮮魷 - 大牌檔考牌之作,呢檔絕對合格有餘,送酒一流8. 麻辣豬手 - 麻囉,唔辣,豬手幾淋,幾好食9. 乾炒牛河 - 個河粉炒得幾好,反而牛肉麻麻,但淨食粉已覺得正10. 豉油王炒麵 - 呢個無食到,因為已經好飽個人覺得,有少少退步,但鑊氣仍舊
1. 燒鵝 ($90/半隻)
- 唔叫唔得,唔係鴨,堅係鵝,唔鹹,皮脆~
2. 紅燒乳鴿
- 又係唔叫唔得,炸得好香,好想encore
3. 蠔餅
4. 水煮牛
- 有麻味,牛肉唔鞋,唔算辣
5. 蒜茸白菜仔
- 幾新鮮,略為油咗啲
6. 蝦乾娃娃菜
- ok啦,唔算太突出,普通水準
7. 椒鹽鮮魷
- 大牌檔考牌之作,呢檔絕對合格有餘,送酒一流
8. 麻辣豬手
- 麻囉,唔辣,豬手幾淋,幾好食
9. 乾炒牛河
- 個河粉炒得幾好,反而牛肉麻麻,但淨食粉已覺得正
10. 豉油王炒麵
- 呢個無食到,因為已經好飽
個人覺得,有少少退步,但鑊氣仍舊,仍然值得繼續支持~~

p.s. 呢度晚晚都爆咁滯,奉勸各位,一係就6點鐘就好到,一係就等到9點先嚟,起碼唔駛等咁耐檯...
2011-10-01
是日三人行點了四道菜1. 京都骨 - 水準之下,用豬扒肉切粗條,拉油火路好,一D都唔"柴",可惜係個汁出事,味道OK但油太多,汁液同油比例6:4,夾起塊肉滴完油至敢放入口,亦都係呢個原因令我唔可以用個汁撈飯2. 椒絲凝乳通菜 - 真係唔夠鑊氣,汁太多,腐乳味唔夠香,失色3. 椒鹽倉魚 - 第一次試,倉魚斬件用油炸,可惜魚肉腥味太重,相信唔會再點呢味4. 冬陰功浸花甲 - 亦都係第一次試,OK,花甲鮮甜,其實粉絲至係主角,如果湯頭加入少量草菇會更加好加一飯一粥,兩鑵汽水埋單$213,平均每人$71蚊
是日三人行點了四道菜

加一飯一粥,兩鑵汽水埋單$213,平均每人$71蚊