2019-02-27
相信鍾意食小炒大排檔風味嘅人對陳根記一啲都唔會陌生其實佢喺禾輋已經係屹立不到多年 ,由於租金問題就被迫遷徙去另一個地方再開業。不過都唔緊要,已經有好多忠實fans支持,所以搬到去邊都係一樣夜晚差唔多十點嚟諗住食宵夜,原來都有好多人,差唔多滿座呀 餐廳為咗保持昔日大排檔嘅風味,所以裝修都係依足夠有嘅樣貌呈現出黎非常有特色。我哋一心想試個招牌手撕雞,原來係要預訂,而且現貨都已經賣曬。唯有下次再嚟試過。呢度小炒小菜都非常出名,而且價錢唔貴,非常平民。我哋叫咗豉椒炒蜆, 火喉夠,味道好,而且蜆都冇沙,唔錯另外叫咗個椒鹽九肚魚,九肚魚都偏大條,而且炸到卜卜脆,面上有啲辣椒粉同鹽,好食叫咗個咕嚕蝦球,酸酸哋幾開胃,但係我就覺得一般。蠔餅就真係推介,因為都有成三大塊,而且好多蠔,炸到好金黃食落非常脆,新鮮好味,送啤酒一流黑椒豬手個皮原來係脆嘅,而且豬手肉夠淋,黑椒味香濃,又入味另外清清哋嗌咗個xo醬炒翠玉瓜,呢個大家都覺得好食。 唔會太鹹,食d瓜感覺冇咁肥膩。四個人食,埋單都係五百幾左右,抵呀!
叫咗個咕嚕蝦球,酸酸哋幾開胃,但係我就覺得一般。
黑椒豬手個皮原來係脆嘅,而且豬手肉夠淋,黑椒味香濃,又入味
四個人食,埋單都係五百幾左右,抵呀!