✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。陳儀興尚潮樓.感受潮汕風味!。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤是日由舊同事在她家附近請客她是潮州人自然請我吃潮州菜 功夫茶每人2杯甘甜甘甜 頭抽煎英倉魚片厚切倉魚片外皮炸脆內裡保持肉嫩再用頭抽爆炒調味惹味用白飯送一流 滷水鵝片潮州菜我就最愛潮州滷水鵝這裡可以點滷水鵝片當然要不吐骨淨吃肉鵝片啖啖肉肥瘦適中肉質鮮嫩,滷得入味  方魚炒芥蘭炸得香脆嘅方魚和鮮嫩芥蘭苗一起用融大火快炒鑊氣十足,保存到方魚的香脆和芥蘭苗的翠綠與鮮甜 二十年老菜脯燉鮮豬肚湯黑色的是二十年老菜脯,爽口味道既鹹且甘豬肚彈牙不硬,是足料燉湯鹹菜花蛤湯微酸蕃茄,加上鹹菜令花蛤鮮甜味更突出令人食慾大增

雜感女生   好味日記

肉質鮮嫩,滷得入味

方魚炒芥蘭

炸得香脆嘅方魚
和鮮嫩芥蘭苗一起用融大火快炒

鑊氣十足,保存到方魚的香脆和芥蘭苗的翠綠與鮮甜

二十年老菜脯燉鮮豬肚湯

黑色的是二十年老菜脯,爽口味道既鹹且甘

豬肚彈牙不硬,是足料燉湯
鹹菜花蛤湯

微酸蕃茄,加上鹹菜

令花蛤鮮甜味更突出

令人食慾大增

2023-07-15 37 瀏覽
晚上去到五光十色,充滿懷舊風格既鰂魚涌餐廳,感受下古色古鄉懷舊感覺之外,再去一間好出名既中國菜餐廳同生意戰友一齊撐枱腳!今次我同戰友飲低單松茶!茶味微甜帶甘香,濃濃茶味令我地準備迎接展開胃口的一第一道菜!汕頭煎蠔烙!呢個真係極度推介!蠔餅入面香滑有甘甜既焗蠔,蠔既份量好足料之外仲大大隻!蠔餅咬落去唔油膩又十分香脆!之後我地再叫左知乾貝春菜煲!春菜香滑味道岩岩好,質素亦特別軟身,食落去啖啖湯菜汁好好食!配上乾貝再令菜既味道層次更加突出!春菜食到唔想停!之後叫左2個湯:一個係胡椒鹹菜鮮豬肚湯!呢個真係養生又好飲,故椒味道岩岩好唔會太過火,豬肚嫩滑!鹹菜鮮滑軟嫩!飲落好開胃!之後呢個湯先係重點!20年老菜脯燉鮮豬肚湯!見到就知道用20年時間製成既菜脯,啖啖都係精華所在!菜脯香濃!帶甘甜,真係得呢度先食到!到最後用大眼雞魚做最後的結尾菜式,大眼雞的食頭好香好甜,眼睛好多骨膠原提供,所以必吃又可以養生!魚肉啖啖都有汁,唔會好乾身,再配上蒸黃豆醬真係好惹味!陳儀興尚潮樓(鰂魚涌店)地點打卡: 鰂魚涌#陳儀興尚潮樓 #打冷 #太子美食"#陳儀興尚潮樓 #陳儀興 #鰂魚涌美食 #打冷 #潮州菜 #香

陳儀興尚潮樓(鰂魚涌店)
地點打卡: 鰂魚涌

#陳儀興尚潮樓 #打冷 #太子美食"#陳儀興尚潮樓 #陳儀興 #鰂魚涌美食 #打冷 #潮州菜 #香港必吃 #香港好去處 #香港旅游攻略 #食在香港 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港生活 #蠔餅"

陳儀興尚潮樓 Chan Yee Hing Sheung Chiu Lau

文相 : @sheungchiulauqb
2023-07-14 29 瀏覽
老公是晚係港島收工,想食下滷水野就揀左最穩陣陳儀興!一坐低,店員就會遞上四杯功夫茶而呢4杯茶的確係幾甘苦下~潮州凍馬友 (時價)附上黃豆醬凍馬友一上碟已經想拍手掌,功整地切好一件件而又變番整條魚咸鮮味好突出又好重魚油香,質地好好唔散,不過要小心邊邊碎骨!招牌鵝三寶$298 鵝肉、鵝肝、鵝腸,墊底仲有精華嘅豆腐鵝肉肉嫩juicy唔過肥~鵝肝軟稔入口即溶~配附上自家製潮式辣椒油又昇華另一種味道!食滷水跟粥最夾!乾貝春菜煲$128 芥菜苗好嫩滑,勁多干貝舖面~鹹菜花蛤湯 每位 $78 每碗有三隻花蛤大大隻,鮮味無沙,有點像胡椒鹹菜豬肚湯濃濃胡椒調味!

老公是晚係港島收工,想食下滷水野就揀左最穩陣陳儀興!

一坐低,店員就會遞上四杯功夫茶而呢4杯茶的確係幾甘苦下~

潮州凍馬友 (時價)附上黃豆醬

招牌鵝三寶

鵝肉、鵝肝、鵝腸,墊底仲有精華嘅豆腐

鵝肉肉嫩juicy唔過肥~
鵝肝軟稔入口即溶~
配附上自家製潮式辣椒油又昇華另一種味道!

食滷水跟粥最夾!

乾貝春菜煲
芥菜苗好嫩滑,勁多干貝舖面~

鹹菜花蛤湯 每位 $78
2023-07-11
  • 潮州凍馬友
2023-07-14 34 瀏覽
今晚去咗呢間新開嘅陳怡興潮州飯店食晚飯,餐廳裝修佈置同埋環境都比傳統潮州打冷餐廳乾淨企理👍🏼點菜之前會送上功夫茶,甘甘甜甜,順便可以清一清味蕾胡椒鹹菜豬肚湯印象中未試過咁清嘅豬肚湯,坊間一般都係奶白色嘅胡椒豬肚湯。依度就行清湯路線,好開胃,豬肚嘅數量都多,不過如果胡椒嘅味道可以再濃啲就更加正啦。🤣頭抽煎英䱽呢道菜嘅價錢都唔平,不過侍應介紹吓我哋決定試一試。魚肉設成魚柳咁樣煎,厚肉鮮甜,調味掌握得非常好,仲要全碟魚都冇骨,啱晒啲怕魚骨嘅朋友。上湯魚丸拼汕頭白魚蛋爽滑彈牙,有魚味得嚟亦唔會腥。配埋肉碎同埋蔬菜,清清地幾好🥰香酥芋蓉原隻帶子以前通常食開都係芋頭包住鴨肉,今次依度選擇咗包住鮮甜嘅原隻帶子,外邊嘅芋頭炸得好酥脆,芋蓉亦打得好細滑。帶子大粒且鮮甜,唔會炸過龍。呢碟食得出係手工菜,所以佢係值呢個價錢的🥹💜

點菜之前會送上功夫茶,甘甘甜甜,順便可以清一清味蕾

胡椒鹹菜豬肚湯

頭抽煎英䱽

上湯魚丸拼汕頭白

香酥芋蓉原隻帶子

2023-07-13 25 瀏覽
這間老字號潮州菜出名正宗好味道原來鰂魚涌都設有分店 環境舒適港島人想吃高質潮州菜又有好選擇入座後就有回甘的功夫茶和開胃咸酸菜提供鹹菜花蛤湯鹹菜蕃茄煮花蛤 大大顆好肥美 喝起來很鮮二十年老菜脯燉鮮豬肚湯被稱為黑金的老菜脯 燉豬肚喝起來很香醇據說還有解毒治咳的功效 對身體很好鵝三寶吃潮州菜一定要吃的滷水鵝這個三拼除了鵝肉外 還有鵝肝和鵝腸鵝肝好甘香 鵝腸很爽口完全不肥膩鵝件很嫩滑 重點陳儀興的滷水香而不過鹹 很讚凍馬友魚馬友魚是我的最愛 魚味香濃肉質幼滑這裡還起了主骨切件 吃起來啖啖肉夠方便配潮州白粥吃相當不錯潮州魚丸肉碎煮汕頭白比較清的一道 魚丸爽滑彈牙魚味濃汕頭白菜有點像娃娃菜 菜味清甜
這間老字號潮州菜出名正宗好味道

配潮州白粥吃相當不錯

比較清的一道 魚丸爽滑彈牙魚味濃
汕頭白菜有點像娃娃菜 菜味清甜

2023-07-13 28 瀏覽
陳儀興👍係出名嘅老字號🇨🇳潮州菜館,出品有水準😍又穩定,而且近年仲開多咗🤩分店。呢間係鰂魚涌🚇嘅陳儀興尚潮樓就走高檔路線😎,裝修現代化😊,服務亦有一定水準☺️。老派嘅🇨🇳潮州菜館一向鐘意陳列💁🏻‍♂️晒啲嘢食出嚟,而呢度就放返係🍖廚房入面,但有窗口🪟可以俾出面望到,保留返一啲🤤風味。坐低🪑就有功夫茶🫖飲,可以一路品銘住靚茶😌一路揀嘢食。二十年老🥬菜脯燉鮮🐖豬肚湯味道濃香有層次😋,豬肚又嫩又入味,菜脯酸甜又開胃🤤。護國菜是🇨🇳潮州菜的代表名菜👍之一,係主要係用菠菜同上湯🥣做嘅湯羹,加上乾貝絲入口鮮味🥰又香濃。🇨🇳潮州凍馬友🐟亦係經典菜之一,咸香鮮甜😍又肥美,魚油甘香😋勁好味!招牌🪿鵝三寶有滷水鵝片🤤、鵝腸同埋鵝肝🥰。滷水鵝片味道👅香濃肉質肥厚👍,鵝腸爽口又鮮味🤩,鵝肝甘香幼滑😍入味又冇根!乾貝春菜煲份量十足👍,上面有勁多乾貝好鮮味😋,春菜翠綠又爽脆😆。

坐低🪑就有功夫茶🫖飲,可以一路品銘住靚茶😌一路揀嘢食。

招牌🪿鵝三寶有滷水鵝片🤤、鵝腸同埋鵝肝🥰。

雖然我我同老公唔係潮洲人(架己冷 XD),但係同樣鍾意食潮洲菜!知道新浦崗潮州菜名店「陳儀興」喺鰂魚涌開咗間「陳儀興尚潮樓」,於是決定星期五晚去試吓!一坐低,服務生就會送上功夫茶同醃菜,我記得功夫茶係潮洲的飲食文化,入口茶味帶甘,唔錯!佢本menu 都好多野揀,當然唔少得潮洲滷水、手工菜同海鮮!同埋我都係第一次見到唔同既潮洲飲品,但今次我地飲茶都OK, 留返下次試 XD老公鍾意食魚,見到有「凍大眼雞」,問咗服務生幾多錢,佢話$398,我地覺得都Ok,所以叫咗。嚟到都好大碟,會跟埋普寧豆醬,份量係3-4個人,佢口感都嫩滑,加埋豆醬好滋味!老公本身話想食蠔烙,但我話平時少D見到「水瓜烙」,於是又叫嚟試吓!水瓜有D似翠肉瓜,但再爽身D,入面亦有D黃豆粒,估唔到咁夾,推薦!平時返工好少煲湯,服務生食我地諗緊揀咩湯,就推介咗「二十年老菜脯燉鮮豬肚」畀我地,話係佢地既招牌!我就叫咗一碗試吓,佢既菜脯係黑色,味道幾濃,估唔到用嚟燉鮮豬肚都幾好味!老公見我飲湯飲得咁開心,佢又話想叫碗潮州白粥嚟試吓!佢話個粥好綿,米味好香!最後埋單人均$350左右,個人覺得呢個環境、地段,加上佢既菜式都比較少有。如果同

最後埋單人均$350左右,個人覺得呢個環境、地段,加上佢既菜式都比較少有。如果同家人聚餐做節,都會再訪!
2023-07-12 20 瀏覽
今晚約了後天家人一起吃飯,她住港島區,便來到位於鰂魚涌這間潮州菜。潮州凍馬友$398,馬友經過蒸熟之後攤凍,切開了廿份,方便連皮進食,馬友的肉質鮮甜美味,不需添加任何醬汁,已經非常夠味,如果喜歡濃味一點,可以加些普寧豆漿增加味道層次。欖菜肉鬆生菜包$158,肉鬆加了欖菜、松子、冬菇粒之後,口感豐富,再加上生菜包着吃,可以減少油膩感。方魚炒芥蘭$118,芥蘭爽脆可口,方魚的味道香濃,兩者配合得天衣無縫,是正宗的潮州菜。護國菜$136,這個湯羹用菠菜熬製而成,內裏的菠菜味道不算太過濃郁,湯羹內有炸過的瑤柱絲,可以帶起了這個湯羹的味道層次。

古色古香,環境雅緻,掛滿山水畫,用屏風分隔座位,私隱度高,適合一家人慢慢傾偈食飯👨‍👩‍👧‍👦 一坐低,店員已奉上功夫茶,特登叫咗幾款比較傳統嘅特色潮州菜式。✨普寧豆醬煮海魚 $328 😋重度海鮮成癮症🥸 食中菜點可以唔食魚!平時打冷食開潮州凍馬友,好少見豆醬會配蒸魚。魚肉滑嫩,醬汁鹹味適中,帶少許回甘,冇遮蓋到魚肉嘅味道,有提鮮作用。✨傳統普寧灌漿 $138 😋潮州菜嘅傳統小食,口感外脆內軟,蘿蔔絲清爽無草青味,冇油膩嘅感覺。✨潮州魚蛋肉碎煮汕頭白 $208潮州魚蛋就係潮州魚蛋,口感彈牙。蔬菜翠綠,湯底清甜,走淡雅路線,味道好舒服嘅菜式。✨二十年老菜甫燉鮮豬肚湯 $78暖胃之選,非常健康。

✨普寧豆醬煮海魚 $328 😋

✨傳統普寧灌漿 $138 😋

✨潮州魚蛋肉碎煮汕頭白 $208

✨二十年老菜甫燉鮮豬肚湯 $78
暖胃之選,非常健康。
2023-07-10 51 瀏覽
作為一個潮州仔女 我又去試我既鄉下菜式今次去咗位於鰂魚涌嘅餐廳 餐廳嘅佈置都好古色古香 牆上邊貼咗唔同嘅畫同埋墨寶枱同枱之間係用屏風隔開 半透明嘅屏風 若隱若現 有時都好好奇 究竟隔籬枱嘅食客係點啲咩嘢食嘅呢一上枱店員首先放上潮州功夫茶 苦苦地咁 飲落口有回甘加埋潮式鹹菜 個鹹酸菜好好食 食唔停口由於都幾肚餓所以我哋點咗幾個菜式鵝片 (例)$188鵝片嘅份量都好多係 切成薄薄一片 滷水滷得好入味 帶出鵝嘅香味仲有啲嫩滑嘅炸豆腐墊底頭抽鷹䱽魚片 $488六大舊魚 唔可以叫佢做魚片應該要稱呼為魚塊 因為佢係好厚身啖啖肉好大塊頭抽個味道好香 魚皮香脆 而魚肉係好彈牙 有肉汁好好食潮州魚丸肉碎煮汕頭白 $208再叫咗個清清地嘅菜食下啲潮州魚丸好彈牙 肉碎都好入味喎潮州白就鮮甜叫咗兩個湯潤一潤20年老菜甫燉鮮豬肚湯 $78黑色嘅老菜甫煮出嚟嘅湯味道好清唔會過鹹豬肚都好嫩滑 洗得好乾淨胡椒鹹菜鮮豬肚湯 $78胡椒豬肚湯有濃濃嘅胡椒味配埋豬肚就係最佳嘅配搭咁多款菜配返個潮州粥或者絲苗白飯就最啱啦食曬啲嘢之後店員再上多一盤潮州功夫茶俾我哋清下個口加埋我哋自己挑選嘅菊花茶 $15位又係好圓滿嘅一餐☺️
作為一個潮州仔女 我又去試我既鄉下菜式

• 二十年老菜甫燉鮮豬肚
  • 滷水鵝片
  • 鵝片
2023-07-10 24 瀏覽
-陳儀興尚潮樓🍽️-入座坐低店員就會上功夫茶🍵呢個茶味係比較濃同苦澀但好香😌-大眼雞魚飯 $398食打冷潮州野就必定要食佢d凍魚😍店員介紹當日大眼雞好新鮮就叫左🤣同埋本身都想食個魚飯醬😋條魚好搞笑切到一件件咁上肉質的確唔錯好彈牙鮮甜冇腥味👍-滷水鵝片 $188鵝片每片厚薄均勻再加埋滷水汁同靈魂辣椒油係最夾😋就算下面墊底既豆腐都好彈牙又入味好好食🤣送潮州粥食一流👍-潮式魚丸肉碎煮汕頭白 $208潮州魚蛋出名勁彈牙又香魚味配埋個肉碎茶湯都幾鮮甜雖然呢個唔係湯但都忍唔住飲左幾啖😂汕頭白其實就類似娃娃茶所以係勁入味👍-護國菜 $68見隔離飲緊一碗超綠既羹咁既野但勁香就叩黎試下😂一望以為係開心果糖水點知原來係用左勁多瑤柱同菜煮成既湯超特別!值得一試😉-二十年老菜脯燉鮮豬肚湯 $78佢真係有老菜脯係入面而且係已經黑色真係有歲月痕跡😂呢個味冇胡椒豬肚咁重而係淡淡菜脯咸味加少少胡椒😌-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_太古#foodieluveat_潮州菜#hkfoodie #foodieh
陳儀興尚潮樓🍽️

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_太古
#foodieluveat_潮州菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #打冷 #潮州菜 #滷水鵝片 #潮式凍魚 #太古 #粵菜 #中菜 #陳儀興 #滷味
✔️鵝三寶 $298呢個係講唔停每次嚟都會叫‼️滷水味濃得黎唔會太鹹 🥰鵝腸超級好食 清晒肥膏 口感爽脆🤤鵝肝雖然冇煎過 但係好滑嫩 入口即溶😍鵝肉亦都好入味 正呀😆✔️凍馬友魚 $398講唔停都係第一次食呢啲潮式魚🤔 本身以為係真係凍食 但係食落更加似室溫~ 馬友魚油香極重 十分嫩滑🤩由於佢用咗鹽醃過 所以就算唔使點汁都夠晒味😚✔️潮州魚丸肉碎煮汕頭白 $208湯底加咗乾瑤柱同埋肉碎所以十分之甜😳 娃娃菜煮得夠晒軟淋 魚蛋就正常發揮~✔️胡椒鹹菜鮮豬肚湯 $78胡椒味極重 飲完全身都好暖✨ 每碗有三件大豬肚 完全沒有腥味 唔錯❤️
✔️鵝三寶 $298

✔️凍馬友魚 $398

✔️潮州魚丸肉碎煮汕頭白 $208

✔️胡椒鹹菜鮮豬肚湯 $78

2023-07-08 20 瀏覽
好耐無打冷,見陳儀興喺鰂魚涌開咗分店,即刻同老公去試吓。呢度裝修以典雅為主,門口位係卡位,入面就係傳統圓枱setting。一入座佢哋會先上前菜同功夫茶,個前菜好好食唔會太酸,好開胃,而功夫茶好正中,我老公完全唔等我就已經飲咗2杯。🍲咸菜花蛤湯鮮味足料,有大大個蕃茄同咸菜,花蛤好大隻好甜👍🏼🍲二十年老菜脯燉鮮豬肚湯胡椒味啱啱好唔會太濃,好好飲,飲完個身好暖,豬肚好乾淨爽口,雖然有3大舊但我唔夠呀⋯⋯🐟大眼雞魚飯好鮮甜,完全唔腥,配靈魂豆醬一齊食真係絕配,即刻再將鮮味提升,而且超好送飯。🦪汕頭煎蠔烙煎得勁靚,一上枱即刻食真係超香脆,就算放耐咗都好香口,入面好多蠔,點埋魚露夠晒咸香,呢個好推介,一定要試👍🏼🥬潮式魚丸肉碎煮汕頭白津白好爽脆,潮洲魚蛋好彈牙,湯都好鮮甜,有瑤柱肉碎好豐富,建議食時再加少少胡椒粉會更惹味。我哋再叫咗白飯🍚同潮洲白粥,粥好棉,2個都飽到唔願郁,今餐好滿足🩷

🍲咸菜花蛤湯
鮮味足料,有大大個蕃茄同咸菜,花蛤好大隻好甜👍🏼

🍲二十年老菜脯燉鮮豬肚湯

🐟大眼雞魚飯

🦪汕頭煎蠔烙

🥬潮式魚丸肉碎煮汕頭白

• 汕頭煎蠔烙
  • 二十年老菜甫燉鮮豬肚
  • 大眼雞魚飯
2023-07-07 26 瀏覽
餐廳位於鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖 😛餐廳位置位於太古地鐵站附近,位置都非常方便,餐廳距離地鐵站嘅距離都唔係太遠,我哋今日係大概2000去,好彩我哋一早有約,確認預約之後好快就可以入去,餐廳人數喺晚餐時間都幾多,如果大家去嘅話記得book位😇🤍大眼雞,朋友忽然間見到有潮式既魚,就話想叫黎試吓,大眼雞上碟嘅時候已經幫我哋切好,非常方便我哋食用。呢條魚亦厚身,咬落去嘅時候啖啖肉,潮式食飯都幾特別,再加埋佢嘅豆瓣醬,有另一番風味!我同朋友都非常鍾意食佢呢一道菜!🤍滷水拼盤,潮式滷水豬大腸真係非常好食,餐廳嘅處理豬大腸嘅時候亦都使得非常乾淨,食落去絕對唔會有任何唔乾淨或者異味!呢個位非常值得讚,再加上豬大腸吸收晒滷水嘅汁,食落去非常入味,亦都做到爽口彈牙嘅口感!墨魚片亦都做得非常好,成個滷水拼盤都出色,係非常傳統嘅潮式味道!🤍 20年老菜甫燉豬肚湯,我係第一次試呢一個湯,個湯好清甜,非常滋潤!店員姐姐仲同我哋講呢個湯可以健脾養胃,止咳祛痰😆 正!呢間餐廳嘅所有菜式都非常好食,亦都有傳統潮州高級餐廳嘅質素,如果鍾意食潮州嘢嘅朋友,不妨去試吓,非常推介,另外店員嘅服務態度非常好,每食到每一碟
餐廳位於鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖 😛

呢間餐廳嘅所有菜式都非常好食,亦都有傳統潮州高級餐廳嘅質素,如果鍾意食潮州嘢嘅朋友,不妨去試吓,非常推介,另外店員嘅服務態度非常好,每食到每一碟餸嘅時候,都會行過嚟問吓我哋啱唔啱食,味道啱唔啱,非常親切嘅感覺!😇 鍾意食潮州菜嘅朋友唔可以錯過✌🏻
陳儀興尚潮樓有著深厚的潮州文化底蘊,以道地潮州料理聞名,延續承傳好手藝,一直廣受許多食客好評,推薦帶長輩去品嚐,相約好友、同事一起聚餐也不錯。陳儀興尚潮樓穿插中國古典的裝潢風格,整體環境舒適整潔,席間再啜飲一口甘香可口的潮州功夫茶,輕柔感受到潮州獨特的飲食精神。潮州魚丸肉碎煮汕頭白以魚湯和肉碎熬成高湯,高湯香氣濃郁,搭配手打的潮州魚蛋,有著魚肉的鮮甜味,彈牙無比,吃完一顆又想來一顆,娃娃菜煮得軟嫩,不必費甚麼牙力就能咬開,自然甜美,帶有魚鮮,味道淡雅適中。剛上桌的油頭煎蠔烙香氣撲鼻,美麗的金黃色外層酥酥脆脆,蠔仔給得不少,用料實在,蠔仔肥肥嫩嫩,十分飽滿,入口感受到蠔仔的水嫩,彭湃的海味,讓人忍不住一口接一口,油頭煎蠔洛不用一會就吃完了。二十年老菜脯燉鮮豬肚湯入口不會死鹹超舒服,豬肚也處理的非常乾淨,豬肚火候剛好,多一分太爛,少一分則太難咬,豬肚嫩中帶彈,二十年老菜脯不死鹹,回甘的餘韻,一碗喝下真的無敵暖肚。個人認為吃潮州菜必吃大眼雞魚飯,朋友未曾嚐過大眼雞魚飯,不知這是冷盤,以為魚加飯,其實不是,潮州人以魚當飯吃。大眼雞以鹽水煮熟再冷凍,然後直接凍吃大眼雞魚飯,大眼雞魚飯可醮點潮州黃
大眼雞以鹽水煮熟再冷凍,然後直接凍吃大眼雞魚飯,大眼雞魚飯可醮點潮州黃豆醬吃,有種特別的鮮味。朋友讚不絕口大眼雞魚飯,魚肉鮮嫩細膩,基本沒甚麼魚刺。