2018-06-28 47 瀏覽
尖沙咀既餐廳選擇好多要係咁多餐廳入面突出真係唔容易今次去到呢間餐廳係因為係門口經過既時候比讀書時成日聽到既歌吸引到加上門口裝修都好懷舊 好似幾得意咁招牌非常搶眼店內都係懷舊風淨係湯底都已經好多選擇有部分湯底會連多D靚料可以食最後我地決定試一試個濃雞湯花膠雞湯個湯底未滾起已經聞到好濃郁既雞湯味道忍唔住飲左2碗!雖然只係湯底入面既雞同花膠但係一D都唔失禮隻雞好嫩滑之餘都唔細隻架而且花膠都好厚身真係意想不到食完肉之後當然要食返D菜平衡一下因為唔想諗所以就叫什菜拼盤有生菜/秋葵/娃娃菜等!出面好少有秋葵食!D菜吸左雞湯D精華後變得清甜加上材料新鮮,所以唔洗醬油已經好好味喇值得一讚呢到加湯係會加返雞湯而唔係清水架!今晚既重頭戲到了!!阿肥牛皇拼盤有牛柏葉/安格斯牛/一口牛柳粒 等等光係見到紋路已經知道有返咁上下水準牛柳粒好有牛味而且有dd筋位,好嚼勁。就算煮耐左 肉質都唔會變得鞋。好嫩肉黑牛柏葉都比較少見大塊但簿身 所以好快就食得架喇食到呢到都開始飽最後叫左風塵三俠姐係蝦滑/墨魚滑同鯪魚滑都好有咬口好鮮味!雖然呢間餐廳叫阿肥但食物環境一D都唔肥(佬)啊
尖沙咀既餐廳選擇好多

淨係湯底都已經好多選擇
有部分湯底會連多D靚料可以食

最後我地決定試一試個濃雞湯花膠雞湯

個湯底未滾起已經聞到好濃郁既雞湯味道
忍唔住飲左2碗!

雖然只係湯底入面既雞同花膠
但係一D都唔失禮
隻雞好嫩滑之餘都唔細隻架
而且花膠都好厚身
真係意想不到

食完肉之後當然要食返D菜平衡一下
因為唔想諗所以就叫什菜拼盤
有生菜/秋葵/娃娃菜等!出面好少有秋葵食!

D菜吸左雞湯D精華後變得清甜
加上材料新鮮,
所以唔洗醬油已經好好味喇

值得一讚呢到加湯係會加返雞湯而唔係清水架!

今晚既重頭戲到了!!
阿肥牛皇拼盤
有牛柏葉/安格斯牛/一口牛柳粒 等等

光係見到紋路已經知道有返咁上下水準
牛柳粒好有牛味而且有dd筋位,好嚼勁。

就算煮耐左 肉質都唔會變得鞋。好嫩肉

黑牛柏葉都比較少見

都好有咬口
好鮮味!

雖然呢間餐廳叫阿肥但食物環境一D都唔肥(佬)啊
2018-06-26 207 瀏覽
聚舊的晚餐,朋友揀了這間好懷舊既餐廳打邊爐!餐廳門口就已經充滿著懷舊feel!餐廳周圍都放左有好多70 ,80年代既用品,仲有舊時既壁晝,同唔同既主題,彷彿回到過去一樣!餐廳亦唔同角度都有部大電視,岩哂我地一路打邊爐,飲住酒睇世界杯!⚽夠哂熱鬧呀!👏火鍋湯底亦比平常的多選擇!!仲有原盅燉湯底!好夠滋補。花多眼亂,見隔離抬個湯底好鬼正,我地就揀左:濃雞湯花膠雞鍋(大)🐔!一黎到,已經好香雞湯味,個湯底好濃郁!成隻雞一齊滾,夠哂雞味,好正!大大隻超肥美既雞脾😍,睇見都想成隻拎黎食!🍗滾起左,職員就幫我地拎隻雞去斬件喇!隻雞都幾大隻!好肥又好滑。尤其食到雞脾位,真係太正。啖啖肉!花膠都有好多塊同大塊,好闊佬😃😃!未滾野之前仲每人飲左碗雞湯,好鮮甜濃味,好好飲!😋之後職員又幫我地加左雞湯喇!唔怕變淡。見人個個都叫阿肥牛皇拼盤🐂好靚咁!我地又叫!😍有5款牛:安格斯一口牛,手切牛,牛骨髓,黑牛柏葉,金錢肚。擺得好靚!黑柏葉同金錢肚都好爽口,好有嚼口!幾好味!一口牛就最正!!粒粒都切得好平均,食落好重牛味,咬落好多牛汁。而且好嫩!唔會話好韌。正。貴妃蚌,一份有四個。食落好夠鮮味爽口!個湯底令到個貴妃
聚舊的晚餐,朋友揀了這間好懷舊既餐廳打邊爐!
餐廳門口就已經充滿著懷舊feel!

一黎到,已經好香雞湯味,個湯底好濃郁!
成隻雞一齊滾,夠哂雞味,好正!
大大隻超肥美既雞脾😍,睇見都想成隻拎黎食!🍗

滾起左,職員就幫我地拎隻雞去斬件喇!
隻雞都幾大隻!好肥又好滑。
尤其食到雞脾位,真係太正。啖啖肉!

花膠都有好多塊同大塊,好闊佬😃😃!
未滾野之前仲每人飲左碗雞湯,好鮮甜濃味,好好飲!😋
之後職員又幫我地加左雞湯喇!唔怕變淡。

見人個個都叫阿肥牛皇拼盤🐂好靚咁!
我地又叫!

黑柏葉同金錢肚都好爽口,好有嚼口!幾好味!

貴妃蚌,一份有四個。
食落好夠鮮味爽口!個湯底令到個貴妃蚌更好味!
唔錯!

風塵三俠🌪個名改得好特別!
其實係 墨魚滑,蝦滑,鯪魚滑 黎。

蝦滑同墨魚滑,都好彈牙!仲加埋d蟹籽粒一齊食,更有口感!

鯪魚滑 都唔錯,唔會話有陣腥味。
魚肉味都重。

打邊爐點少得 啤酒!😎

呢度仲要係戰鬥碗黎飲酒! 🍻乾杯岩哂!
夠特別!😃

2018-06-25 145 瀏覽
今晚有波睇,同老友指明要一間有得睇、有得食、有得飲的,於是佢帶左我去尖咀打邊爐。阿肥位於漆咸道地庫,位於兩條鐵路中間,方便就腳。一入去,嘩! 玩懷舊喎!好似去咗幾十年前的屋村大排擋食飯的感覺,播住譚詠麟D歌,配合古舊裝修,突然好鬼有 feel 。安頓之後,即刻望下食乜好。食鍋先叫底,呢到都幾多選擇,當中不乏特色湯底例如原盎滋補燉湯鍋啦,竹絲雞冬瓜盎啦,什至原隻豬肚包雞等等成廿款湯底。當中有平有貴任君選擇。但我見近排唔夠瞓有點熱氣,都係叫個下火D既皮蛋芫茜馬蹄鍋 $78 先。湯底係打邊爐的靈魂,而佢就夠曬足料,滾緊果時都聞到好香芫茜味,正!等食其間,梗係叫支啤酒啤啤佢。生力特價,大枝裝都係 $22, 佢仲有香口花生,睇波送酒簡直一流呀!火鍋配料亦都陸續上枱了。海中蝦 $158 蝦很大隻,仲要隻隻都好生猛郁手郁腳。涮完之後超級鮮甜,厚肉有質感,乜醬都唔使點就最好味。鮮鳳閣雙飛 $78難得會有脆鯇同白鱔雙併,而且都係七十零蚊咋。用料新鮮又夠大份,人少少必點,可以一次過滿足曬兩個願望。濟洲黑豚肉片 $88塊塊都很大片,而且食落好有豬味,又夠曬爽口。凍豆腐 $28 呢個很大份,味道正常。手打牛肉
阿肥位於漆咸道地庫,位於兩條鐵路中間,方便就腳。

一入去,嘩! 玩懷舊喎!

安頓之後,即刻望下食乜好。

火鍋配料亦都陸續上枱了。
海中蝦 $158

鮮鳳閣雙飛 $78

濟洲黑豚肉片 $88
塊塊都很大片,而且食落好有豬味,又夠曬爽口。

凍豆腐 $28
呢個很大份,味道正常。

手打牛肉丸 (半份)$30
有別於一般食開的牛丸,呢到D牛肉丸係軟身的,似山竹牛肉果種質地。如果鐘意食彈牙牛丸的朋友就未必啱了。

皇帝菜 $32
食菜其實最仲要係夠嫩同埋洗得乾淨,佢呢兩點都做到了。佢仲會將菜切開一半,好方便。

來呢到打邊爐真係好有氣氛,全場一齊睇波一齊叫,好正!決賽有著落。
2018-06-25 98 瀏覽
前幾日同朋友聚會,佢哋話想打邊爐,上網搵到呢一間以懷舊做主題嘅港式火鍋店,晚餐就去試下佢先😋喺地面行落去嗰條樓梯都已經見到佢哋嘅裝修非常特別,地磚鋪左幾副麻雀,打開門入到餐廳,簡直覺得自己去咗80年代嘅香港。佢哋嘅擺設都係非常之舊式而且有心思,淨係裝修呢一點都加咗唔少分👍🏼不過一間餐廳點靚都好,最重要都係佢哋嘅食物質素。邊爐嘅湯底我哋揀咗花膠煲雞。湯底非常足料,有杞子、紅棗、仲有好多花膠。主角當然係隻雞,佢哋嘅雞係原隻上,所以淨係湯底都好有重量。佢地用嘅材料非常講究,隻雞係新鮮雞,所以啲肉都非常之嫩滑而且入味。不過略嫌湯底有點重味同埋鹹。若果可以清返少少會更好。食物方面,我地嗌左幾款海鮮,菜同埋肉類。佢地嘅海鮮種類都幾多,而且有個魚缸係出面比你揀你想要嘅食材,所以透明度都幾高。店員見我地揀左好耐都未有心水,仲喺隔離推介下比啲意見添👍🏼 最後我哋揀咗番薯蜆同貴妃蚌,新鮮即撈,上枱時仲好生猛咁郁緊🤪 不過佢哋味道偏鹹,就咁食都可以,唔使點豉油。肉類方面,我哋嗌左穀飼安格斯牛肩胛肉同埋濟州黑豚肉片。呢兩款肉分別都好重牛味&豬味,點埋豉油食好滿足~但豬肉片嘅肥肉都佔幾多,想食健康啲嘅可以試下嗌

肉類方面,我哋嗌左穀飼安格斯牛肩胛肉同埋濟州黑豚肉片。呢兩款肉分別都好重牛味&豬味,點埋豉油食好滿足~但豬肉片嘅肥肉都佔幾多,想食健康啲嘅可以試下嗌其他肉類~ 另外再嗌左白膳魚片。平時打邊爐我一向都唔鍾意食魚,但呢個魚片令我對魚改觀左🤣因為佢冇骨,食得好輕鬆😝我哋仲嗌咗佢哋好出名嘅阿肥墨汁腸。墨汁味好濃,腸仔彈牙,如果平時好鍾意食墨汁嘅人,一定啱哂你地口味。

手打爆汁黑豚肉丸裏面夾左啲鹹蛋黃,同外面層丸味道不太夾,稍微蓋過左豬肉丸嘅香味;反而貢丸就做得幾出色,啖啖都食到冬菇粒

最後係佢哋嘅菜同餃類,估唔到都幾有驚喜。菜心苗同皇帝菜都好甜;韭菜餃入邊好足料,塞滿韭菜同埋豬肉;我哋再點左喺出面唔係成日見嘅鮮蝦黑松露餃,黑松露味超濃郁,蝦亦彈牙,食到好食嘅嘢真係好開心~~

食到八點幾嘅時候,全場座無虛席,唔知係咪因為全部人都打邊爐嘅關係,空氣有點侷促,如果通風做得好啲就無得彈喇🤩
2018-06-25 82 瀏覽
阿肥火鍋行懷舊屋邨主題,一行入餐廳就好似走入舊式街市檔口,大玩集體回憶! 整間餐廳有濃厚嘅懷舊風! 舊街市VS舊公屋比比皆是!前菜小食有懷舊花生,香口得黎帶鹹香~正!自助醬料區: 好多選擇!連碗碟都好有懷舊feel~湯底有原盅燉湯,亦有傳統湯底,我地就揀左澳門豬骨鍋($148),胡椒味重,配料都落得幾多,大大舊豬骨同蘿蔔等,好足料!手切本地靚牛肉( $238) 例牌靚牛配靚湯,無敵!鳳城水餃 ($35): 餡料新鮮,蝦肉彈牙~手打鮮蝦丸($35/半份) + 陳皮魚蛋($48)特別推介走懷舊風嘅陳皮魚蛋: 食得出陳皮味,集體回憶返晒黎,因為陳皮魚蛋就係細個食開果種美味小食呢。

前菜小食有懷舊花生,香口得黎帶鹹香~正!

自助醬料區: 好多選擇!

連碗碟都好有懷舊feel~

手切本地靚牛肉( $238) 例牌

靚牛配靚湯,無敵!

鳳城水餃 ($35): 餡料新鮮,蝦肉彈牙~

手打鮮蝦丸($35/半份) + 陳皮魚蛋($48)

2018-06-23 137 瀏覽
今晚約左2位best frd打邊邊皆因小編就快生日啦,嘻嘻,呢餐係生日飯黎既!openrice度book左6:15但之後阿肥打黎cfm booking既時候我問可否改6:45同埋指定要個鐵閘懷舊位,佢地好好都即刻cfm幫我安排到!最開心係冇要我幾點前要還檯咁我地幾個女仔又可以慢慢食慢慢傾,真係very good呀!一去到、小編就發現咦~?多左幾部電視📺既?之前去既時候淨係房入面至有、大廳係冇既。突然醒起~係wor、可以睇世界杯wor、真係勁興奮、都冇專登話要睇波、原來阿肥火鍋好醒目咁已經裝曬電視迎接球迷!哈哈!雖然我唔係超級球迷但世界盃呢d盛事又點能夠錯過呢~更何況我係🇧🇷巴西球迷勁like尼瑪架!今晚真係勁開心、睇下食下、唔經唔覺竟然飲左4支大啤wor!哈哈、慢慢食又冇咁熱氣、預左我地食到場波完所以都冇趕人走亦冇人埋單走囉!大家睇到既肉緊!講返食物先,今次叫左都係我既至愛濃雞湯花膠雞煲、陳皮魚蛋、蝦丸、墨汁丸、冬瓜、脆鯇魚片、粟米、鮮蝦松露餃、帶子、皇帝菜、其實之後都有加單叫響鈴、黑枝竹和凍豆腐但呢3樣野勁難食、個響鈴我都未食過咁難食既、朋友話有d油益味所以我地退左佢,另外個凍豆腐係
一去到、小編就發現咦~?多左幾部電視📺既?之前去既時候淨係房入面至有、大廳係冇既。突然醒起~係wor、可以睇世界杯wor、真係勁興奮、都冇專登話要睇波、原來阿肥火鍋好醒目咁已經裝曬電視迎接球迷!哈哈!雖然我唔係超級球迷但世界盃呢d盛事又點能夠錯過呢~更何況我係🇧🇷巴西球迷勁like尼瑪架!今晚真係勁開心、睇下食下、唔經唔覺竟然飲左4支大啤wor!哈哈、慢慢食又冇咁熱氣、預左我地食到場波完所以都冇趕人走亦冇人埋單走囉!大家睇到既肉緊!講返食物先,今次叫左都係我既至愛濃雞湯花膠雞煲、陳皮魚蛋、蝦丸、墨汁丸、冬瓜、脆鯇魚片、粟米、鮮蝦松露餃、帶子、皇帝菜、其實之後都有加單叫響鈴、黑枝竹和凍豆腐但呢3樣野勁難食、個響鈴我都未食過咁難食既、朋友話有d油益味所以我地退左佢,另外個凍豆腐係‘叔’既我低又退左佢、而個黑枝竹都勁難食好似d腐乳味咁,好重口味!所以小編建議大家唔好試!食返佢d出名小食例如椒鹽粟米、避風塘鮮魷、椒鹽豆腐呢d就最穩陣!我地都叫左個避風塘鮮魷,唔錯!魷魚唔‘硬’同埋好惹味!
之前食過佢既蜆和蟶子都覺得一般、今次試埋帶子都係冇乜驚喜、唔特別大隻或者新鮮,所以呢都係點返d丸類、墨魚滑、餃子呢d就最穩陣啦!湯底出色、其實食乜都好味既

題外話:最終話巴西o係完場1分鐘前入左1球、再o係加時又入1球!真係好興奮呀!今餐食都好滿足!全院滿座大家一齊捧巴西!真係開心到一個點呢
2018-06-22
慶祝紀念
生日
  • 陳皮魚蛋
  • 鮮蝦松露餃
  • 蝦丸
  • 粟米
2018-06-20 150 瀏覽
<懷舊既裝修 好味既邊爐😄🔥>呢間喺tst嘉芙中心樓下地牢既阿肥 以8,90 年代既裝修為題 裝修得好用心 播住80, 90 年代既當紅香港歌 喺入面打邊爐彷彿去番 20, 30 年前😄 食物質素高 有各式唔同既藥材或者 湯底 🔥 打邊爐料都新鮮 . 有好多丸同餃 都係自家製 仲有新鮮海鮮 應有盡有😄🦀🦑🦐🍴原盅燉五指毛桃牛大力龍骨湯 188 蚊🍲用藥材湯底打邊爐 首先成個盅既燉湯上 飲兩三碗後 再倒落去打邊爐鍋打邊爐 😍 除左有毛排同牛大力 藥味香濃 仲有 雞腳 豬肉🐥🐖 等等 煲到湯底夠香甜 要黎打邊爐好入味🔥1.🍴鮮滑嫩牛肉 88 蚊 🐮好香滑既牛肉 切得厚度適中 帶d煙靭口感2. 🍴晶瑩紅薯粉 32 蚊🍲薯粉 好大碟 煮極都仲有 比較幼身 口感好爽滑 有d似煙靭版既粉絲3. 🍴手打陳皮牛肉滑 68 蚊🐮牛肉味濃 食到甘上下帶d陳皮香 好入味😄4,🍴門鱔炸魚皮 52 蚊🐟魚皮係帶有d骨同偏厚 但因為炸得好香脆 所以成塊都可以咬碎放入口 味道偏濃 夠哂香脆 🔥5.🍴韭菜鮮肉餃半份 30 蚊🥟🌿皮既厚度適中 勁多新鮮韭菜 😍 塞滿哂成隻餃 加上d juicy既豬肉碎
<懷舊既裝修 好味既邊爐😄🔥>

3. 🍴手打陳皮牛肉滑 68 蚊🐮
牛肉味濃 食到甘上下帶d陳皮香 好入味😄

4,🍴門鱔炸魚皮 52 蚊🐟

5.🍴韭菜鮮肉餃半份 30 蚊🥟🌿
皮既厚度適中 勁多新鮮韭菜 😍 塞滿哂成隻餃 加上d juicy既豬肉碎 好味

6, 🍴手打爆汁黑豚肉丸 30 蚊半份🐖
黑豚肉丸一睇個色澤就知用左偏靚既豚肉打碎整成 所以豬肉味香濃😆入面仲勁多爆漿既咸蛋皇 雙重口感 正😆🥚

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#阿肥火鍋
尖沙咀漆咸道南53 至55 號嘉中心地牢
~~~~~~~~~~~~
2018-06-20
2018-06-20 113 瀏覽
早幾個月已經見到介紹依間火鍋店 🍜但通常報導一出,閒閒哋都要等個幾兩個鐘🕑先有得食,所以事隔多月打埋電話book位📱,一嚟就有位👏。我估好多人嚟試都係同我一樣,貪佢裝修夠懷舊同個燉湯湯底。打嚟訂位嗰日冇留意到個地址📪我發現依度除咗個裝修特別,另一樣就係個位置特別📍通常啲火鍋店唔係地舖就樓上舖,落地牢打邊爐真係第一次,我仲發現啲樓梯有一排排麻雀🀄啲細心位👍雖然睇咗知道依度有舊屋村味,但我嚟到現場,即刻勾起細個老豆帶我去冬菇亭🍄打邊爐。如果有選擇困難症嘅朋友,我會建議你叫咗湯底飲住湯揀嘢食,因為個menu填滿一張雙面A3 size,啲字又唔係用大size, 淨係湯底都有差唔多20款🤦‍♀️個湯底真係老火湯,好甜lim lim地,個面幾油,但佢有個網可以自行畢走啲油(好好玩😂)有少少扣分位,就係隻雞冇斬,我 嫌煩冇食😅肉丸,餃,墨魚汁腸,肥牛到喇,個腸好食😋彈牙甜甜地,個肉丸同平時街市買到有分別,都好食,牛就唔知,我唔食😄仲有一樣我唔食嘅嘢……豬潤,雖然我唔食,但見個樣都幾靚,尤其煮熟後,平時見啲fd食唯x豬潤麵,都唔明點解舊嘢咁嘅樣都擺得落口 😖但今次見佢哋錄完,冇啲一粒粒喺潤面,好平滑,有
如果有選擇困難症嘅朋友,我會建議你叫咗湯底飲住湯揀嘢食,因為個menu填滿一張雙面A3 size,啲字又唔係用大size, 淨係湯底都有差唔多20款🤦‍♀️個湯底真係老火湯,好甜lim lim地,個面幾油,但佢有個網可以自行畢走啲油(好好玩😂)有少少扣分位,就係隻雞冇斬,我 嫌煩冇食😅肉丸,餃,墨魚汁腸,肥牛到喇,個腸好食😋彈牙甜甜地,個肉丸同平時街市買到有分別,都好食,牛就唔知,我唔食😄仲有一樣我唔食嘅嘢……豬潤,雖然我唔食,但見個樣都幾靚,尤其煮熟後,平時見啲fd食唯x豬潤麵,都唔明點解舊嘢咁嘅樣都擺得落口 😖但今次見佢哋錄完,冇啲一粒粒喺潤面,好平滑,有啲似牛脷👅之後海鮮到喇,蝦🦐好大隻,蜆🐚好鮮甜大隻,鮑魚仲郁㗎😍有個可能係老闆見我咁大驚小怪,叫我望吓後面,哦…原來有魚缸,鍾意食海鮮,不防嚟試吓,海鮮好得💪仲有一個抵讚位,就係細支裝啤酒🍺,擺喺爐邊,飲大啤,除非有人share,唔係飲到一半就變熱啤🍶

其實唔係重口味人,我覺得唔洗加豉油都夠味 。
其實我有影menu,但食物都9張相,唔夠位upload 😫

$250 (宵夜)
2018-06-19 89 瀏覽
懷緬過去常陶醉......今日同屋企人去左一間好特色嘅火鍋店。由地面落去地庫嘅已經感受到香港懷舊風情。打開門好似置身喺六七十年代嘅屋邨咁,四周係當年嘅街巿檔攤店舖,仲有啲舊式收音機、熱水壺作佈置。VIP房嘅裝潢就係屋邨住宅單位咁,有木門鐵閘、通風氣窗,背景播放係八九十年代嘅時代曲,《愛情陷阱》、《沉默是金》,感覺好似置身屋邨嘅大排檔打邊爐。火鍋紙密密麻麻,湯底更加有廿款,選擇都幾多。【胡椒豬肚雞鍋$128】一上枱打開煲蓋首先係聞到好香嘅芫茜味。煲滾後先飲幾啖,辣度適中濃濃胡椒惹味。半隻雞切開兩大件,雞肉嫩滑雞味豐富,豬肚亦都好爽口。全部都係靚料。【穀飼安格斯牛肩胛肉$148】牛肉擺出花形圖案。灼一陣就食得,牛味好鮮甜,不過肉質就稍為「嚡」咗少少。【鮮蝦松露餃$40】餃唔算大隻,不過食落好濃厚黑松露味道,蝦亦都新鮮,味道豐富。【芝心墨魚丸$40】墨魚丸彈牙,咬開後芝士有拉絲效果,軟滑中帶煙靭,芝士香濃,味道不錯。【手打爆汁黑豚肉丸$30】「爆汁」原來係咸蛋汁,豚肉同咸蛋嘅咸香味道又幾夾,不過少就少咗啲。【手工紫菜嚮鈴$58】夾咗紫菜嘅嚮鈴食落香脆又有菜味,加上索咗啲辣辣地嘅胡椒湯就更覺惹

由地面落去地庫嘅已經感受到香港懷舊風情。

火鍋紙密密麻麻,湯底更加有廿款,選擇都幾多。

【胡椒豬肚雞鍋$128】

【穀飼安格斯牛肩胛肉$148】

【鮮蝦松露餃$40】

【芝心墨魚丸$40】

【手打爆汁黑豚肉丸$30】

【手工紫菜嚮鈴$58】
夾咗紫菜嘅嚮鈴食落香脆又有菜味,加上索咗啲辣辣地嘅胡椒湯就更覺惹味。

一邊食一邊輕哼耳熟能詳嘅老歌,懷緬昔日老香港。由地庫返回地面,卻是遍地藥房金舖行李喼,感慨萬千。
2018-06-11 325 瀏覽
夏日炎炎,最近呢幾個月都打少咗邊爐,今日同朋友行街到尖沙咀,終於忍唔住都係要打邊爐我哋經過個地庫,見到有一間火鍋店叫阿肥火鍋,就諗住試吓,反正咁熱都唔想再搵路。火鍋店嘅門口唔算易搵,但係行到入去就係一個驚喜!佢嘅裝修係以懷舊香港風格做焦點,裏面有好多細細個見到嘅嘢,甚至係未見過嘅一啲古董,就例如有熱水壺、黑色電話、雞碗等等。湯底我就叫咗老成都麻辣火鍋底,食物當然唔少得有手切牛肉、響鈴、牛肚、皇帝菜、墨魚丸、蝦丸、牛柏葉、鳳城水餃同埋韭菜餃。睇到餐牌原來仲有一啲熟食,我哋就叫咗椒鹽粟米。先改一改湯底,我哋以為係一大盤麻辣火鍋,原來中間仲有一啲清湯,我睇Menu見到呢一個清湯應該係用豬骨、農場雞煲成,飲落肚,味道十分濃郁,都好適合如果麻辣太辣嘅時候想食返清湯嘅人食。至於麻辣嘅湯底,本身我覺得唔算話係好辣,但食左十五分鐘左右就開始黎料越食越辣,麻味更是越來越突出食物一嚟到,例牌嘅牛肉其實已經好多,淥落去麻辣湯底之後,食入口都有好香嘅牛味,唔會比麻辣味蓋住,加上佢每一塊切得幾厚,所以好有咬口!至於墨丸蝦丸,他們都好大粒,好足料,而且彈牙。份量方面,佢可以每一樣都嗌半份,咁就唔怕浪費食物了!至於

睇到餐牌原來仲有一啲熟食,我哋就叫咗椒鹽粟米。
老成都麻辣火鍋

越食越辣,麻味更是越來越突出

極上本地手切靚牛肉

其他餸

至於牛肚同牛柏葉,都係很新鮮,牛肚更加係麻辣嘅絕配,因為麻辣味會滲晒喺牛肚嘅”格仔”度,而呢度嘅牛肚切得比較薄,所以淥唔係好耐已經好淋好入味
一咬落去,啲麻辣汁立即入晒口,好過癮

鳳城水餃同埋韭菜餃都係水準以上,好足料,皮又薄

我地最驚喜嘅係椒鹽粟米,以為平平無奇,點知原來用椒鹽炒粟米係可以好惹味,粟米嘅甜味加上椒鹽有少少咸同蒜香味係好夾,唔會一味得個咸字
加上佢切到細細舊,咬起上來方便之餘,亦唔怕整污糟塊面(平時刨粟米好易挨到塊面😂)
椒鹽粟米

最尾用喺鍋中間嘅清湯淥埋烏冬,湯到呢個時候已經煲到十分濃,烏冬亦好煙靭😋

飲品方面,除咗汽水,我哋都叫咗一壺夏枯草,夏枯草有清熱作用之餘,亦唔係好甜。

呢度除咗食嘢之餘,亦可以比我地懷緬舊香港嘅美麗,亦可以一次過見到好多舊物
2018-06-10
老成都麻辣火鍋
極上本地手切靚牛肉
椒鹽粟米
2018-06-05 305 瀏覽
第一次黎呢度係因為朋友介紹,佢話呢度佈置得好似老香港咁、好得意、好似置身於屋村打邊爐,有時光倒流幾十年既感覺。除左佈置、朋友話呢度既燉湯都非常出色。小編第一次黎冇叫燉湯反而比佢地一個叫濃厚花膠雞湯吸引左。就咁樣。。。。。。上左癮個雞湯係鮮味到難以形容、因為🉐️我和媽咪食所以叫左個細鍋、都🈶️半隻雞。我地差唔多飲曬d湯😅因為實在太好味啦。同埋佢地加湯都係加返雞湯所以唔會話溝淡左咁。雖然d配料唔特別出色但因為個湯底超級正、屈曬機咁、基本上你放咩料落去淥都係好好味既。所以呢~湯底絕對係打邊爐既靈魂呀!總而言之一個字好鬼正!係我暫時去過既火鍋店會成日心思思想再去!個湯底好味又唔膩、唔會話好多雞油浮o係面。食完唔口渴,應該冇加味精、或者加少量only。我第二次去就試埋佢地新出既花膠雞湯燉翅、不過我都係prefer花膠雞湯、皆因雞燉翅實在太杰啦個湯、除非你係10級濃厚系d friend否則普通人都應該buy 雞湯多d。近排天氣好x熱但都無阻我去打邊邊既興致。順帶推介下佢d火鍋料、我喜歡陳皮魚蛋、風塵三俠和脆鯇片

順帶推介下佢d火鍋料、我喜歡陳皮魚蛋、風塵三俠和脆鯇片
濃厚花膠雞湯
2018-06-02
濃厚花膠雞湯
  • 花膠雞湯
  • 風塵三俠
  • 脆鯇片
  • 陳皮魚蛋
2018-05-22 530 瀏覽
早幾晚再次重臨阿肥火鍋,今次又有好嘢食,朋友預早訂定咗長腳蟹,澳洲龍蝦。真係估呢度唔到,以為隻長腳蟹攞嚟打邊爐,點知呢度個經理介紹隻長蟹可以做3種食法,花雕蛋白蒸, 椒鹽炒,炒飯,咁就大膽試試啦,真係好食過好多地方。直得一讚!!!試咗個新湯底,好特別嘅冬瓜膏蟹烏雞湯底,出面未試過。正正正!!小食就試咗炸BB乳鴿,我自己最鍾意食嘅沙薑雞腳,炸大腸火鍋料都多咗好多選擇,真心推介墨汁腸,本地手切牛(上次覺得好一般,今次好得),松露蝦餃,黃沙豬潤,手打牛滑,䈑筍絲。我哋10條友,食咗成三四個鐘,又飲又食,每人用咗唔洗$500,覺得超底食。
第2次來到tst新開的阿肥火鍋。食物有進步到。火鍋湯底同食物轉左d款同有新款式。轉左新menu。今次試下呢個新湯底。阿肥花膠雞煲翅(大)。非常足料。原隻雞上。吾小花膠。好好飲。仲好飲過上次試個燉湯湯底。懷舊陳皮魚旦。好小火鍋店有得食。不過本人都系喜歡配麻辣湯底多D。黑鮮腐竹。未食過。好特別。几滑身。豆香味濃。陳皮牛滑同4宝丸都吾錯既。本地手切牛肉。比上次的安格斯好食好多。顏色靚。新鮮。叫了一隻大肉蟹薑蔥炒。試試師傅手勢。炒得吾錯。蟹新鮮。火喉剛好。肉鮮味多膏。
黑鮮腐竹。未食過。好特別。几滑身。豆香味濃。
陳皮牛滑同4宝丸都吾錯既。
本地手切牛肉。比上次的安格斯好食好多。顏色靚。新鮮。

2018-04-29
$300 (宵夜)
  • 陳皮牛肉滑
  • 阿肥花膠雞煲翅
2018-04-30 546 瀏覽
燉湯湯底太淡。一般火鍋用料尚可以。手切牛沒有牛味。應該雪了很多天。裝修有特色。但座位並不舒適。食物我只能給他50分。老闆阿肥又靚仔又親切。介紹了我吃象拔蚌刺身。味道非常好。加拿大頂級的。總算有些東西是滿意。值得加分。👍🏼價錢方面尚算可以。老闆阿肥送了我們兩支威士忌。實在多謝。他猜枚也是頂級高手。比很多酒吧拳手還要強。最後要提一提。他們的魚蛋真的很新鮮。跟金馬倫道夾漆咸道晚上那間車仔檔的魚蛋是一樣。在香港很難吃到這樣好美的魚蛋了👍🏼

2018-04-24
  • 咖喱魚蛋
2018-04-13 786 瀏覽
早二天在報紙上見到介紹這家火鍋店好有特色,今晚與友人立刻來品嚐一下餐前小食 - 醋雲耳味道不錯👍酸甜醒胃鴛鴦戲水鍋係麻辣湯同野菌清湯手切本地牛 (小)眼見就非常鮮嫩,食落有點過瘦故有點韌!阿肥墨汁腸,台式香腸甜甜地好有口感蓮藕雞肉餃 $58感覺健康選用蓮藕爽口,雞肉低脂前者手打墨魚丸,後者手打牛肉丸,二款都好味個人比較喜歡牛肉丸因其咬落有淡淡的陳皮香係米好有童年回憶呢?C9 最喜樂聯誼活動都充分展現了!額外附加的茶位、醬料連小食實外要 $76,不過勝在環境特別值嘅,服務就有待改善🤨

餐前小食 - 醋雲耳味道不錯👍酸甜醒胃

鴛鴦戲水鍋係麻辣湯同野菌清湯

手切本地牛 (小)眼見就非常鮮嫩,食落有點過瘦故有點韌!

阿肥墨汁腸,台式香腸甜甜地好有口感

蓮藕雞肉餃 $58

感覺健康選用蓮藕爽口,雞肉低脂

係米好有童年回憶呢?

C9 最喜樂聯誼活動都充分展現了!

,服務就有待改善🤨
2018-04-06