2018-08-24 21 瀏覽
今日又Ot,辛苦完一日收工係尖沙咀同同事試呢間叫阿肥火鍋既新野 店舖係地庫都容易搵到,門口有大的招牌, 行落去大門一推,餐廳裏面的裝修和陳設以懷舊為主題,播放一些八九十年代的音樂有10款醬料任簡匙羹和碗是雞公碗🐔果湯底個名好鬼馬👻叫鴛鴦戲水鍋$128 (姐係麻辣同松茸菌)有辣有唔辣任君選擇穀飼安格斯牛肩胛肉$148牛味好濃,脂肪分佈都好平均將牛肉放係麻辣果邊香香既麻辣味,帶出牛另一味道手打蝦籽鮮蝦滑 $78蝦滑係我打邊爐ʟɪsᴛ入面必食的有層蝦籽粉在上面,煮熟後好彈牙😬貴妃蚌 $68有4隻,好新鮮食得到鮮甜味期間店員很好時刻留意我地的鍋需唔需要加湯,也提示我們如果太咸下轉就加水鮮蝦雲吞$35睇落好似一粒波波咁,好得意當咬左一口就知道,係店舖自己包入面內有乾坤的,因為每一口都係蝦肉,好鮮甜!蝦子麵(幼)$22食到尾聲,就食個麵作完結先選擇了幼麵

有10款醬料任簡

匙羹和碗是雞公碗🐔

有辣有唔辣任君選擇

穀飼安格斯牛肩胛肉$148

牛味好濃,脂肪分佈都好平均

將牛肉放係麻辣果邊香香既麻辣味,帶出牛另一味道

手打蝦籽鮮蝦滑 $78
蝦滑係我打邊爐ʟɪsᴛ入面必食的

有層蝦籽粉在上面,煮熟後好彈牙😬

貴妃蚌 $68
有4隻,好新鮮
食得到鮮甜味

鮮蝦雲吞$35
睇落好似一粒波波咁,好得意

當咬左一口就知道,係店舖自己包
入面內有乾坤的,因為每一口都係蝦肉,好鮮甜!

蝦子麵(幼)$22
食到尾聲,就食個麵作完結先

選擇了幼麵

2018-08-23
2018-08-23 21 瀏覽
經過成個禮拜既工作,又到左星期五,當然要慰勞吓自己同屋企人啦,我地一行三人呢晚尼到尖沙咀漆咸道南,位於嘉芙中心地庫既阿肥。未入到門口,係樓梯位已經有野睇,地下用左副麻將做feature floor, 好有feel 囉,牆身用紅字寫左D 以前舊樓會見到既字,感覺即刻返晒尼~時間尚早,所以一入到去即刻可以安排入座。連張枱都好懷舊,好似隨時整塊麻雀板就可以開枱咁。前菜有胡麻醬木耳同花生。餐廳內外都統一左懷舊風格,連醬料區同鮮魚區都唔例外,連老鼠箱,紅A燈罩,鐵信箱等等都有埋,製作好認真,等我地以為真係身處40年前既香港!本地手切牛肉(大),牛味濃郁!有咬口得尼唔會韌!黑毛豬腩片,一D都唔韌,肥瘦都幾夠均勻。安格斯牛肩胛肉,呢款就比較薄身D,快熟D既,牛肉幾大片,脂肪都好平均。手打蝦籽鮮蝦滑,打得好滑,加埋蝦籽既香味令到成件事好完整。花甲,好可惜吐沙吐唔清,咬落去卜卜聲,不過肉係唔錯。手打牛肉丸,比起平時食開既牛丸係淋身D,牛味都重。不得不提汽水係玻璃樽裝,環保之餘仲有原始味道,識飲汽水,梗係要飲玻璃樽裝啦。收銀處位置都係仿照以前既銀號做出尼,不過見到微信支付個牌,就即刻返返尼廿一世紀lu~
我地一行三人呢晚尼到尖沙咀漆咸道南,
位於嘉芙中心地庫既阿肥。

未入到門口,係樓梯位已經有野睇,
牆身用紅字寫左D 以前舊樓會見到既字,
感覺即刻返晒尼~

時間尚早,所以一入到去即刻可以安排入座。

連張枱都好懷舊,好似隨時整塊麻雀板就可以開枱咁。

前菜有胡麻醬木耳同花生。

餐廳內外都統一左懷舊風格,連醬料區同鮮魚區都唔例外,
連老鼠箱,紅A燈罩,鐵信箱等等都有埋,製作好認真,
等我地以為真係身處40年前既香港!
本地手切牛肉(大),牛味濃郁!
有咬口得尼唔會韌!
黑毛豬腩片,一D都唔韌,
肥瘦都幾夠均勻。
安格斯牛肩胛肉,呢款就比較薄身D,快熟D既,
牛肉幾大片,脂肪都好平均。
手打蝦籽鮮蝦滑,打得好滑,
加埋蝦籽既香味令到成件事好完整。
花甲,好可惜吐沙吐唔清,
咬落去卜卜聲,不過肉係唔錯。

手打牛肉丸,比起平時食開既牛丸係淋身D,
牛味都重。

不得不提汽水係玻璃樽裝,環保之餘仲有原始味道,
識飲汽水,梗係要飲玻璃樽裝啦。
收銀處位置都係仿照以前既銀號做出尼,
不過見到微信支付個牌,就即刻返返尼廿一世紀lu~
2018-08-23 22 瀏覽
阿肥火鍋店系一間特別的火鍋店,仿佛令人置身於六七十年代,聽住經典老歌打邊爐,別有一番風味。六七十年代的擺設,生活日用品,扮演當時的樣子,漁檔,雜貨鋪,五金鋪,跌打鋪,都被聚在了一齊,非常熱鬧。我地要左皮蛋芫茜鍋,清清地冇咁熱氣。要記得醬料,茶位,小食要加收費用。混醬之後就等水滾下料了。招牌墨汁丸,大大粒,一份有八粒,飽滿誘人。風塵三俠:即系蝦滑,墨魚滑,鯪魚滑三種。好似三粒大大的丸子,幾新鮮。趁水大滚落魚滑,一陣就有得食。鮮蝦黑松露餃:半份四粒,蝦餃的黑松露味極濃,不錯。炸芋頭,十分綿密。

我地要左皮蛋芫茜鍋,清清地冇咁熱氣。
要記得醬料,茶位,小食要加收費用。混醬之後就等水滾下料了。

招牌墨汁丸,大大粒,一份有八粒,飽滿誘人。

趁水大滚落魚滑,一陣就有得食。

鮮蝦黑松露餃:半份四粒,蝦餃的黑松露味極濃,不錯。

炸芋頭,十分綿密。

2018-08-22 36 瀏覽
八十年代的香港... 我冇體驗過咁啱約左個年紀相約既朋友仔去打邊爐我對於我哋講呢間餐廳裝修係幾特別仲播住懷舊嘅歌風味十足醬油架都係懷舊mode依家既年代既打也爐通常係雞煲底食完雞先開始打邊爐而lee 間特別之處係先飲湯先之後先開始打邊爐我哋叫咗個花膠雞湯(細size) 有半隻雞同埋三四舊花膠煲湯個份量大約有四碗左右飲湯之後服務員會將隻雞夾起剪細仲,再放返落湯另外仲要左海鮮拼盤同雜菇個海鮮拼盤好新鮮因為一放低就見到啲蝦係咁郁啲菇上菜都要用過籠襯返個80年代風味啲蜆同花甲同埋花甲都好大隻隻蟹就唔大隻不過好多膏整體嘢食都幾好味但係呢價錢就有小小貴同食雞煲比因為佢坐低已經會計茶位同埋醤料費用另外佢會有份小食嘅係花生同酸菜
八十年代的香港... 我冇體驗過
咁啱約左個年紀相約既朋友仔去打邊爐
我對於我哋講呢間餐廳裝修係幾特別
仲播住懷舊嘅歌
風味十足

醬油架都係懷舊mode

依家既年代既打也爐通常係雞煲底食完雞先開始打邊爐
而lee 間特別之處係先飲湯先之後先開始打邊爐
我哋叫咗個花膠雞湯(細size)
有半隻雞同埋三四舊花膠
煲湯個份量大約有四碗左右

飲湯之後服務員會將隻雞夾起剪細仲,
再放返落湯

因為佢坐低已經會計茶位同埋醤料費用
另外佢會有份小食嘅係花生同酸菜
2018-08-19
2018-08-20 207 瀏覽
今日真係全日都咁補呀, 中午飲完足料燉湯之後,夜晚又搵到個打邊爐都要補住咁打嘅火鍋店😝。湯底係飲左皮膚會又白又滑又靚嘅滋補濃雞湯花膠雞鍋👍。烚下烚下之前飲番碗靚湯,裡面堅有花膠,好足料又冇味精,花膠仲要係都幾大塊添噃!我地兩個人食得唔多就只點精品🤭,安格斯牛頸脊、牛胸爽加濟州黑豚肉片、店員特別推介懷舊陳皮魚蛋,再來份我覺得一定要點嘅脆炸豬嘜午餐肉😁。有人要點響鈴,但我連影都冇見到就俾人食哂🙄🤨😒。個牛頸脊油脂比較剛好,食落口好滑溜但又唔會覺膩,兩個人好似有啲多,但唔覺唔覺就食哂😅。牛胸爽係咩部位呢,好爽滑啊,我食到停唔到口好想encore! (但當然唔敢啦,是關我地今晚兩個人食左足四人份量囉🙈) 黑毛豬好實在好有咬勁,有啲似我懷念嘅沖繩Agu豬😋😍。我不嬲都鍾意食午餐肉,但每次點家姐都會鬧,話唔抵,今晚趁佢唔在場,況且呢個係屋豬嘜喎,必點啦!呢碟就係我影都唔見就俾人食哂嘅響鈴喇,我講唔出有幾好味因為我冇份食,不過以佢被KO嘅速度, 應該係好好食嘅😏。陳皮魚蛋,好重陳皮味,有少少煙韌,肯定係自家制兼冇硼砂👍今晚全部都係精品靚料,食到姨甥仔👍👍👍👍,呢個假期番嚟不停食好野,返到英國宿舍冇啖

牛胸爽係咩部位呢,好爽滑啊

黑毛豬好實在好有咬勁,有啲似我懷念嘅沖繩Agu豬😋😍。

陳皮魚蛋,好重陳皮味,有少少煙韌,肯定係自家制兼冇硼砂👍

今晚全部都係精品靚料,食到姨甥仔👍👍👍👍,呢個假期番嚟不停食好野,返到英國宿舍冇啖好食唔知會唔會😫😭😭😭呢🤭!

呢度裝修好懷舊好有七十年代feel,全晚播住懷舊金曲,姨甥仔聽到許冠傑啲歌(打工仔、加價熱潮呀咁) 時忍唔住笑左出嚟,佢覺得啲歌詞好好笑, 我要一邊講解嗰個年代嘅潮流俾佢聽,所以我諗有小朋友嘅帶佢地嚟都應該幾得意喎!
2018-08-20
  • 脆炸豬嘜午餐肉
  • 牛胸爽
2018-08-20 34 瀏覽
朋友來港自由行已多日,到期回國了,走前相約在下食多次火鍋,咁啱我係尖沙咀收工,就約佢去阿肥火鍋拾吓拾吓,貪佢有啲 懷舊 氣氛,因時間尚早,好易有位,火鍋配料都有好多選擇,醬料都係自己出去大堂自由配撘嘅。因為想食啲特別嘅湯底,我地就揀了松茸昆布清湯做湯底。配料我地揀左 谷飼安格斯牛肩胛肉 ,紹興花雕醉雞件,鮮蝦雲吞,鳳城水餃,手打墨魚丸,手打鮮蝦丸,唐生菜,飲品有啤酒及汽水我哋揀咗馬蹄竹蔗水 ,牛肩肉都好大件,紹興花雕醉雞件有好濃沃嘅酒味 手打墨魚丸和鮮蝦丸都非常之彈牙鮮蝦雲吞 都有好大隻蝦,馬蹄竹蔗水係自家製嘅。時間过得特別快,好快又到埋单嘅時間,朋友話上次我請,今次佢話一定要請我,OK,比次机會佢,等佢下次嚟嘅時候再聚。

配料我地揀左 谷飼安格斯牛肩胛肉

,紹興花雕醉雞件

,鮮蝦雲吞

,鳳城水餃,

手打墨魚丸

,手打鮮蝦丸

,唐生菜

,飲品有啤酒及汽水我哋揀咗馬蹄竹蔗水

,牛肩肉都好大件,

等佢下次嚟嘅時候再聚。
2018-08-19 29 瀏覽
猶豫身處八十年代嘅屋邨吃飯。 加上播放八十年代明星流行金曲,別有一番風味。食材新鮮,但份量偏少火鍋湯底一流,是花膠新鮮雞湯食具是公雞碗、木快子自由混醬,野味無窮!!價格偏貴,店小二態度一般。但沒有所謂,食環境,食氣氛。 我們愛喝老火湯,同時吃下了半隻雞,不錯。 墨魚汁丸、鮮蝦丸、牛肉丸、魚片、炸魚皮,也是新鮮,只是份量真的太少,$40 四粒丸!!!! 天價,還是珍貴價,見人見智!!我們一家五囗,其中是兩名孩子,吃了兩小時,花了$1500 ,也是ok !!

食材新鮮,但份量偏少
火鍋湯底一流,是花膠新鮮雞湯
食具是公雞碗、木快子
自由混醬,野味無窮!!

價格偏貴,店小二態度一般。但沒有所謂,食環境,食氣氛。

2018-08-19
2018-08-19 30 瀏覽
尖沙咀打邊爐,同朋友經過見到呢間幾得意,一於試下!佢用八十年代嘅設計,一落樓梯就感受倒,仲播埋歌,落樓梯嘅時候,仔細睇下,佢某幾行樓梯,係利用麻雀而組成嘅。入到去打開門,八十年代風味盡現。無論係大至打卡位,細小知道用餐嘅碗筷子,都係精心打造,八十年世界盡現眼前。前菜個木耳汁就真係好特別,好似人地果啲皮蛋嘅醬汁,食落去幾惹味。湯底用料好吸引,我地叫左個豬肚雞湯底,味道好似平時煲嘅湯咁,可以當湯飲,我地就真係一羹羹咁飲,好暖胃,女仔飲就最滋補😎火鍋用料亦係有質素嘅,尤其係海鮮方面,佢有養殖嘅較為完善措施,喺食飯當日海鮮非常生猛。見倒都想叫黎食,隔離枱果盤十分搶眼,但因為我地怕浪費食物,所以無叫。牛肉嘅脂肪分布好平均,佢嘅切法都唔會太薄厚度適中,食落好有口感之餘仲帶少少牛肉加牛嘅油香味。煎釀三寶更加正,佢係用蝦膠黎釀制嘅。好好味😋😋😋,一定唔係cheap 野。鮮淮山更加係新鮮,加上吸晒啲湯嘅精華,真係無得頂,夠粉,又入味,淮山又健康。啤酒夠懷舊,用碗飲,以為自己回到過去。
尖沙咀打邊爐,同朋友經過見到呢間幾得意,一於試下!

啤酒夠懷舊,用碗飲,以為自己回到過去。
2018-08-18 163 瀏覽
在香港想食火鍋好像總有一家在附近,不用怕吃不到,愈開愈多新派港式懷舊火鍋店,懷舊裝修,朋友是火鍋狂迷,每次約他吃飯都會找火鍋店作大家聚餐飯,這次就來了這定懷舊裝修特色火鍋店,店內不論牆身擺設、餐具及座位也入型入格,完全置身在八十年代的大排檔吃火鍋店員帶我們入座後,急不及待看看吃什麼鍋,由於朋友喜愛吃蟹和雞,剛好這個湯底”霸王別姫”有齊她喜愛的,而鍋中的冬瓜盅非常巨型,夏天吃就最好不過,清熱解暑不錯呢,湯鍋足料夠味,還帶濃郁的胡椒味,香濃帶辣味,原來鍋中有大量胡椒粒,可以驅寒暖胃,推介呢!吃火鍋怎能少了韮菜鮮肉餃,不吃丸也要吃餃子,餃子是餐廳自家製,而且我們點了半份四隻,怕太多吃不完,自家餃大小適中,咬一口韮菜餡香濃十足除了火鍋,餐廳也有小食可點,點了這道街頭炸大腸,炸得香脆可口,沾泰式甜辣醬吃更惹味開胃,重點大腸不太肥,放心吃也沒有罪惡感吃火鍋時想點菜吃又怕粘滿油在菜上,所以我就至愛點萵筍,因為灼熟也不會粘油,而且口感順滑咬下去夠爽脆,味道清新又能解膩。一般吃麻辣鍋才會點吃鴨血,但朋友想吃所以點了一份,這度家常鴨血入口滑韌兩口感,味道不算濃,配我們這個湯相對吃起來較清,始終都是配麻辣鍋

一般吃麻辣鍋才會點吃鴨血,但朋友想吃所以點了一份,這度家常鴨血入口滑韌兩口感,味道不算濃,配我們這個湯相對吃起來較清,始終都是配麻辣鍋比較出色

很久沒去台灣,看到點餐紙有阿肥墨汁腸就點了一份過下口癮,墨汁腸內都有墨魚肉粒,灼熟咬一口彈牙爽脆,墨魚味十足

花甲新鮮沒沙,蜆肉爽嫩有口勁,吃得出鮮甜味,而且份量適中

一吃火鍋又是必點娃娃菜,灼到它最軟最入味,吸滿湯汁來吃完全一流

很多火鍋店都只有公仔麵和烏冬,第一次看到有新竹米粉,賣相像粉絲,但口感爽滑彈牙不粘牙,吃起來順滑,好吃喔
2018-08-17 179 瀏覽
一直也很喜歡懷舊既野,聽朋友講係尖沙咀都有間新開既懷舊火鍋店,趁今日放工就去試下啦!入到去的確係幾有親切感,不竟好多野係兒時都見過,當然有係呢個甘有特色既環境下影相打咭啦!呢度仲要播住d舊歌,舊得黎又不會太舊,主要係七十,八十同九十年代既潮流歌,個晚隔離枱仲不時跟住唱Tim...兩人前叫左甘多野食的確有點貪心,不過肉同菜類都好平均,還可以吧胡椒豬肚雞鍋 HK$128呢個鍋超級足料,有成半隻鮮雞加紅棗杞子紅蘿蔔等去淆製成,飲落超鮮甜,雞肉雖然煲過湯,但仍然好滑又肥美呀!以下配料值得試呀貴妃蚌 HK$68HK$68有四隻貴妃蚌簡直超值呀!平時自己去街市買超碼都要HK$10隻呀!而且又新鮮又夠大隻,食落鮮甜,必叫之選呀!豬天梯 HK$48同樣低食既仲有豬梯,一碟只賣HK$48,有成打以上,絕對比同樣有豬天梯叫既火鍋店較為經濟!豬天梯其實係豬既下巴,一隻豬只有一件,所以較為矜貴!食落好爽口,口感比較特別,我幾喜歡豬粉腸 HK$58呢度d粉腸唔會太肥膩,食落又唔會太靭,雖然有點邪惡感,但的確好好食呀!鐵棍淮山 HK$38很喜歡的火鍋配料之一,喜歡佢夠

胡椒豬肚雞鍋

豬粉腸

豬粉腸 HK$58

鐵棍淮山

鐵棍淮山 HK$38

很喜歡的火鍋配料之一,喜歡佢夠爽口又腍腍地既口感,咬落又粉粉地,喜歡也許可以有很多籍口吧,哈哈~

留意呢度每人收取HK$10茶位同HK$18混醬的!還有花生小食HK$20!

胡椒豬肚雞鍋
貴妃蚌
豬天梯
豬粉腸
鐵棍淮山
2018-08-15 234 瀏覽
暑假每日天氣都好熱,雖然夏天打邊爐真係忍唔住會講句: 唔係呀嗎咁熱? 但都無阻我同班好友既火鍋癮,大家一齊灼下灼下先夠開心嘛,我地時常都會搵從未食過或新開既火鍋店聚一聚,睇下會唔會食到我地心中至愛,今晚依間位於尖沙咀既火鍋店,以港式大牌檔裝修風格,感覺更有香港地道特色點野食都係以寫紙落單方式,只係數湯底選擇,都已有十幾款,真係花多眼亂,最後好決擇咁揀左依個霸王別姫湯底,湯底內有羔蟹、竹絲雞同冬瓜盅,一送到上枱,大家都急不及待相機食先,鍋中有大大個冬瓜盅放左係鍋中間,盅內放左羔蟹,旁邊係竹絲雞一直滾住咁食左湯中配料先,羔蟹新鮮,蟹鉗肉厚,雞肉軟熟適中,嫩口肉滑,湯飲落有濃郁雞味兼帶胡椒香,冬瓜肉軟腍口感,解暑一流極上本地手切靚牛肉 (大)食左咁上下配料,係時候灼片牛肉過下口癮,牛肉厚薄適中,口感嫩中帶咬勁,牛肉味唔算好濃,肉質脂肪分佈算瘦,因為朋友鍾意食瘦牛肉,完全合佢心意清爽白鱔片灼一陣就食得,入口爽脆帶韌,吸哂湯中精華,完全唔點醬汁都夠味,食到白鱔鮮甜味手打爆汁黑豚肉丸超驚喜之一既黑豚肉丸,咬左半啖先知入面釀左鹹蛋黃粒,入口爽嫩,食得出黑豚肉既鮮味,咀嚼時夾雜左鹹蛋香,味道好夾,非常

極上本地手切靚牛肉 (大)

清爽白鱔片

手打爆汁黑豚肉丸
超驚喜之一既黑豚肉丸,咬左半啖先知入面釀左鹹蛋黃粒,入口爽嫩,食得出黑豚肉既鮮味,咀嚼時夾雜左鹹蛋香,味道好夾,非常推介

潮汕魚皮餃
本身我都勁鍾意食魚皮餃,依度既魚皮餃我好欣賞,因為並唔係梘水皮個種,而真係食得出煙韌帶軟既魚皮口感魚皮餃,大粒得黎肉餡多,正呀

竹影珠簾
即是鮮腐竹同炸支竹,火鍋必點配菜之一,食極都唔厭

整體而言,特色裝修的確吸引,座位闊落,食物有質素,由其湯底比想像中足料夠味道,而大部分火鍋配料份量分別有半份同一份,想食幾多先叫幾多,茶芥同醬料都係每位計,價錢合理,啱哂大班人黎一齊熱鬧聚餐
一開始本身諗住同朋友打個邊爐..但《阿肥》真係好正!無論係店既佈景,音樂,同食物質素都令我好難忘..感覺已經追曬回來🤣店鋪格局全部係80-90年代..好有feel😍..而且背景音樂不斷播住80-90年代既歌..勾起左好多唔同嘅回憶😎講返食物..點咗個滋補湯底..元盅燉五指毛桃牛大力龍骨湯..先飲湯..之後再火鍋..好足料我飲咗兩大碗!呢個值得推介👍🏻日本黑毛豬腩片..樣樣都係好新鮮..!(唔好睇個菜肉餃好似好多粉,食落個皮好薄好通透)👍🏻👍🏻食火鍋當然唔少得飲返落兩杯啦..用返個戰鬥碗就最啱啦😆總括嚟講《阿肥》絕對值得再來,下次希望試埋其他更多款式唔同嘅嘢,另外間鋪嘅佈景真係好正,因為有其他食客所以影唔到太多相😌

講返食物..點咗個滋補湯底..

元盅燉五指毛桃牛大力龍骨湯..

先飲湯..之後再火鍋..好足料我飲咗兩大碗!

呢個值得推介👍🏻日本黑毛豬腩片..

火鍋當然唔少得飲返落兩杯啦..用返個戰鬥碗就最啱啦😆
2018-08-14
  • 日本黑毛豬腩片
無論春夏秋冬都一定想打邊爐㗎啦,今日同朋友行過 尖東嘅時候畀呢一間喺地庫嘅火鍋吸引住,入到去鋪頭入面嘅時候 ,深深鍾意懷舊風嘅裝修 店務員好主動咁樣介紹餐牌邊一種火鍋湯底最多人食最後我哋嗌咗個花膠雞湯火鍋湯底啲煲湯嘅雞好鮮嫩, 湯都好鮮甜店務員話呢一煲湯每一日都係新鮮製造㗎店務員見到我哋兩個個女仔口細細,就主動話隻雞會幫我哋設方便我哋食,呢個細心位攞滿分配菜方面嗌咗個黑豚肉,羊肉 ,唐生菜,四寶丸同埋墨汁腸上菜速度算快唔洗等太多,羊肉唔會太騷味,墨汁 香腸味道特別,令人食過返尋味呢一個真係超好食既炸鮮魷魚,價錢唔貴 ,喺你等緊食火鍋熟嘅時候,食呢個就啱曬喇其實食火鍋最主要嘅都係食個環境同埋氣氛嘅啫,依間餐廳嘅格局都算闊落 ,唔會有一種好似大排檔嘅感覺,同一大班朋友嚟食真係ok㗎
無論春夏秋冬都一定想打邊爐㗎啦,
今日同朋友行過 尖東嘅時候畀呢一間喺地庫嘅火鍋吸引住,

入到去鋪頭入面嘅時候 ,
深深鍾意懷舊風嘅裝修

店務員好主動咁樣介紹餐牌
邊一種火鍋湯底最多人食

最後我哋嗌咗個花膠雞湯火鍋湯底

啲煲湯嘅雞好鮮嫩, 湯都好鮮甜
店務員話呢一煲湯每一日都係新鮮製造㗎

店務員見到我哋兩個個女仔口細細
,就主動話隻雞會幫我哋設方便我哋食,
呢個細心位攞滿分

配菜方面嗌咗個黑豚肉,羊肉 ,唐生菜,四寶丸同埋墨汁腸

上菜速度算快唔洗等太多,
羊肉唔會太騷味,
墨汁 香腸味道特別,令人食過返尋味

呢一個真係超好食既炸鮮魷魚,
價錢唔貴 ,喺你等緊食火鍋熟嘅時候,
食呢個就啱曬喇

唔會有一種好似大排檔嘅感覺,同

一大班朋友嚟食真係ok㗎

2018-08-13 202 瀏覽
最近不都流行懷舊嘛,今晚就試試這家主打懷舊的火鍋店,看得出店主有在裝修設計方面想帶出昔日八九十年代香港的一些模樣。火鍋店位於地下一樓,地上都鋪上了廣東麻將,挺別緻;店內就像回到以前的公共屋村裡的街市和大排檔的感覺,配上那八九十年代的流行歌曲,感覺不錯。餐牌上,能看到不少原盅燉湯的選擇,老火湯的湯底就見得多,砂鍋燉湯就第一次。這次就選了原盅燉象拔蚌松茸海中寶湯 ᴴᴷ$288,十分讚,十分喜歡這湯,一大個砂鍋上桌,一打開濃濃的香味撲鼻而來,啡色的湯裡有很多湯料:雞、鮮鮑、花膠、松茸、象拔蚌等,很足料👍🏻👍🏻湯頭很甜,但不油膩,清澈見底。湯足夠喝上六碗,很滿足。喝完湯就可以把湯料放緊火鍋裡開始打邊爐啦。兩個人吃,點了以下的火鍋料:1️⃣極上手切本地靚牛肉(大)ᴴᴷ$298牛肉色澤鮮紅新鮮,厚切大片,大概有十塊。放進湯內需要多一點時間才會熟,口感有點像牛腩,如果能再切得薄一點更好,因為一不小心放太久就會變韌啦。2️⃣加拿大桂花蚌 ᴴᴷ$108雖然有點小貴,但著實很好吃,很爽口很新鮮,讚👍🏻3️⃣豬朋好友(豬拼盤)ᴴᴷ$138如果喜歡食豬又唔多人既朋友仔就可以揀呢個,因為可以同時食豬腩肉、豬潤、豬肚、豬粉腸

1️⃣極上手切本地靚牛肉(大)ᴴᴷ$298

2️⃣加拿大桂花蚌 ᴴᴷ$108
雖然有點小貴,但著實很好吃,很爽口很新鮮,讚👍🏻

3️⃣豬朋好友(豬拼盤)ᴴᴷ$138
如果喜歡食豬又唔多人既朋友仔就可以揀呢個,因為可以同時食豬腩肉、豬潤、豬肚、豬粉腸和豬皮。豬,全部都係🐷,特愛豬潤和豬肚,前者粉嫩juicy,後者爽口。

4️⃣黑牛栢葉ᴴᴷ$48
還點了比較少見的黑牛栢葉,放緊湯內一會兒就能吃啦。

如果喜歡懷舊感覺和原盅燉湯的朋友仔可以一試。

2018-08-09
2018-08-13 55 瀏覽
打邊爐熱潮從來都冇減過...最近朋友約親都話要去打邊爐。難得有人約,緊係唔理3721照去呀!!!!黎到門口已經覺得好有以前香港既感覺..充滿懷舊FEEL呀~~"油"不是80年代一坐底,先黎小食一客,最中意佢地既花生,夠香夠脆~!湯底夠哂清新,一D都唔會好咸!!但朋友們仲未到..只好俾佢一直滾,我就叫野食喇<3佢地既餃子,PI唔厚,但入面既料就好豐滿,真係食一兩粒都已經飽飽地,人多必叫~!佢地既墨魚滑,真係好滑好彈牙,而且食到墨魚肉,一D都唔HEA又唔粉~!墨魚滑都已經冇得彈,佢地既丸更加出色,黎佢地呢到打邊爐,一定要試呀!!蝦滑同墨魚滑既口感都大同小異但呢個帶有鮮甜既鮮蝦味,我地都好中意食呀!!而佢地既打邊爐醬汁,就放係另一邊,黎影相打卡呃LIKE一流~呢個醉雞夠哂鮮嫩,而且早d放落去十,會帶點陣陣酒香味,正!

黎到門口已經覺得好有以前香港既感覺..

充滿懷舊FEEL呀~~

"油"不是80年代

一坐底,先黎小食一客,最中意佢地既花生,夠香夠脆~!

湯底夠哂清新,一D都唔會好咸!!
但朋友們仲未到..只好俾佢一直滾,我就叫野食喇<3

佢地既墨魚滑,真係好滑好彈牙
,而且食到墨魚肉,一D都唔HEA又唔粉~!
墨魚滑都已經冇得彈,佢地既丸更加出色
,黎佢地呢到打邊爐,一定要試呀!!

呢個醉雞夠哂鮮嫩,而且早d放落去十,會帶點陣陣酒香味,正!