2018-08-11
香港人鍾意打邊爐嘅程度係一年四季都係邊爐天。冬天打邊爐保暖,夏天開冷氣都係要打邊爐!至於火鍋店,都開到成行成市,要突圍而出,一定要諗諗計。尖沙咀呢間阿肥火鍋唔顯眼,餐廳喺地庫,唔係睇過人哋介紹都唔會識得搵。佢嘅特色係裝修,用咗香港六七十年代嘅風格,打造一個環境出嚟。摺檯、公屋百葉窗、街市大紅燈等等,影相打卡一流!食物種類非常之多,屬於中價,人均消費大約$300,食物其實幾值得稱讚,用料新鮮,份量足!.松茸菌昆布清湯鍋 $88湯底充滿昆布、紅棗、松茸菇、杞子,味道對我來講有啲咸,不過好濃郁。鍾意飲呢個湯嘅可以係落配料之前留定一大碗,飲佢最鮮甜嘅味道!極品手切安格斯牛頸脊 $298睇到咁鮮紅,一定係好新鮮!肉脂比例平均,唔會好肥,烚幾秒鐘放入口,軟腍無筋。手工紫菜響鈴 $58香港人打邊爐必備配料之一,呢個裏面仲捲左脆卜卜嘅紫菜,浸2秒,味道感覺是如何,你懂的!蓮藕雞肉餃 $58大份量嘅一客有八隻,豬肉餃食得多今次叫雞肉,可惜皮比較厚,幸運地雞肉味唔淡,而且蓮藕爽口,口感相當不錯!鐵棍淮山 $38咁嘅價錢食到咁多嘅淮山,真係好驚喜。淮山可以隨個人喜好煮到腍,或者啱啱爽口。阿肥墨汁丸 $68睇
松茸菌昆布清湯鍋 $88
極品手切安格斯牛頸脊 $298
手工紫菜響鈴 $58
蓮藕雞肉餃 $58
鐵棍淮山 $38
阿肥墨汁丸 $68
紹興花雕酒醉雞捲 $78
手打蝦子鮮蝦滑 $78
係呢個懷環境下進餐真係別有一番風味,服務態度超級好;餐前有小食,進餐期間都不停為你加水,而且冷氣充足,唔會話唔流通。
太多競爭之下,呢間質素平均高尚,性價比高,所以會推介俾每一個鍾意打邊爐嘅你!