2018-07-14 20 瀏覽
尖沙咀開左間以懷舊作主題嘅火鍋店裝修由 屋邨 大排檔 街市 元素結合而成地板竟然有麻雀作點綴 非常有心思餐具用雞公碗碟 有風味餐前小食有花生同鹹酸菜花生夠鹽脆 鹹酸菜開胃 配搭不錯餐廳備有各種醬料任溝連食羊肉嘅腐乳都有 包羅萬有 各適其適湯底order左松茸菌昆布清湯有菇菌香又有海水鮮 正肉類方面order左牛同羊穀飼安格斯牛肩胛肉 $148分量足好抵食 牛脂比例平均食落有牛香 而且嫩滑蒙古羊肉片 $98羊羶味足 配搭腐乳醬食 無得彈紹興花雕醉雞件 $78抵得一讚 花雕雞醃得好入味而且非常新鮮 碌熟後仲食到雞油鮮味芝心墨魚丸 $40雖然一碟得四粒 但仍然值得推介芝士軟心好香濃 墨魚丸彈牙
尖沙咀開左間以懷舊作主題嘅火鍋

芝心墨魚丸 $40

雖然一碟得四粒 但仍然值得推介
芝士軟心好香濃 墨魚丸彈牙
2018-07-13 30 瀏覽
市面多左懷舊系列火鍋餐廳,我都係第一次去試-阿肥火鍋。 餐廳在地庫,裝修真係幾花心思,又魚檔、舊公屋隔牆。重點都係食。兩個人,叫唔多,因為湯底都有好多配料,我地叫左:胡椒豬肚雞鍋($128) 火鍋湯底有好多材料,有半隻雞切開兩大件,雞肉肉質好鮮好嫩,湯底滾出好多雞油,好香。 另外配有有豬肚,仲有好多胡椒 紅棗 杞子 蔥等配料,湯底就咁飲好鮮味,飲左好多啖😋! 阿肥牛皇拼盤($338)太多選擇,但兩個人又唔知食咩好,好幾款牛都想試,就叫左拼盤可以咩款都試到。 共有五款牛:安格斯一口牛、手切牛、黑牛柏葉、牛骨髓&牛肚。牛骨髓夠脆口,黑牛柏葉&牛肚夠爽口,一口牛夠淋身,手切牛夠咬口。款款質素也不錯,上格枱身設又夠細心~

胡椒豬肚雞鍋

胡椒豬肚雞鍋($128)

阿肥牛皇拼盤

阿肥牛皇拼盤($338)
共有五款牛:安格斯一口牛、手切牛、黑牛柏葉、牛骨髓&牛肚。

阿肥牛皇拼盤
2018-07-13 26 瀏覽
行尖沙咀經過「阿肥火鍋」,被門口的招牌及佈置吸引,便入去試試看。進入餐廳後,看見店內裝飾與佈置很有懷舊色彩,結合了「肥佬魚檔」、「四哥蔬菜」、「輝記士多」等不同元素。我跟朋友坐在「茗寶樓」鐵閘旁,配合傳統的摺枱下食火鍋,風味十足。生力大支裝食火鍋,點可以唔飲番杯。最搞鬼既係,呢度係用碗比你飲,仲要叫「鬥碗」。感覺好像戰國英雄在暢飲,讓我一邊飲一邊笑了出來。濃雞湯花膠雞鍋(小)店員介紹這款花膠雞鍋給我,味道香濃。雖然叫小鍋,但隻雞都幾大份,可以叫店員幫忙剪開,方便食用。花膠的份量還可以,建議煮耐一點才食。個湯愈煮愈濃味,如果怕咸,建議加清水,不要加湯。貴紀蚌一份4隻,味道鮮甜,很爽口。切記不要浸太久。日本黑毛豬腩片很有咬口,味道不錯。雖然我這碟看起來有D肥,但食落依然不錯。手打蝦籽鮮蝦滑賣相唔錯,食落都唔錯,有很多蝦肉,值得一試!阿肥墨汁丸(小)見餐牌有讚好,便叫了一碟試試。一籠有4粒,食落彈牙有肉感。黑鮮腐竹黑腐竹我第一次食,味道像普通腐竹,但多一點豆味,而且食落幾滑。海棠春蔬想食蔬菜又唔想咁單調,建議試試呢個「海棠春蔬」,其實係雜菜Set。樣樣都有d,不錯!稻庭烏冬同樣餐牌有讚好,也

生力大支裝

濃雞湯花膠雞鍋(小)

貴紀蚌
一份4隻,味道鮮甜,很爽口。切記不要浸太久。

日本黑毛豬腩片

手打蝦籽鮮蝦滑
賣相唔錯,食落都唔錯,有很多蝦肉,值得一試!

阿肥墨汁丸(小)
見餐牌有讚好,便叫了一碟試試。一籠有4粒,食落彈牙有肉感。

黑鮮腐竹

稻庭烏冬
同樣餐牌有讚好,也叫了一碟,果真不錯,爽口彈牙,唔會好易變軟。

總體來說,環境同食物都不錯。2位埋單約$800,有點小貴,但值得一試。
2018-07-11 656 瀏覽
最近,「懷舊主題」係香港非常盛行,除左衣著打扮,係餐廳食肆都吹起一鼓懷舊風! 位於尖沙咀既阿肥火鍋私房菜,以大熱其行既懷舊風設計,吸引唔少香港人回味過去,搵番光輝的八十年代,一大伙人一齊食飯既感覺。 走到地庫,未踏入門口已經感受到昔日既種種情懷,餐廳大門前既樓梯,用香港人最愛既廣東麻雀做點綴,別有一番感覺。入到餐廳,所有裝潢同擺設都十分配合主題,包括大排檔,雜貨店,舊街市,鐵打店,通通各有特色,設計精緻,耐人尋味! 除左餐廳環境外,食物都係重要既一環! 湯底方面,我地叫左最有名的「濃雞湯花膠雞鍋$228」! 雞件數量又多,食落好滑,配上滋潤養顏既花膠,大家都食唔停,未開始打邊鑪已經飽了一半! 叫左好多野食,都好高質,等我重點講下邊啲值得推介比大家! 海鮮方面,提提大家,都係即撈即食,可以問下店員今日有什麼海鮮推介,都可以自己去「肥佬魚檔」睇下有咩岩食,夠哂過癮,保證鮮味呢! 叫左「番薯蜆$68」同「貴妃$138」,大隻又新鮮,完全沒有腥味蜆處理得好好,無沙架! 肉類方面,叫了「穀飼安格斯牛肩胛肉$148」,牛肉色澤紅潤,牛味十足,脂肪比例出色,不會肥膩,輕輕淥左20秒到,岩岩好熟,不會

蕃薯蜆,貴妃蚌

肉類方面,叫了「穀飼安格斯牛肩胛肉$148」,牛肉色澤紅潤,牛味十足,脂肪比例出色,不會肥膩,輕輕淥左20秒到,岩岩好熟,不會過老,就最岩食,大家都讚不絕口!
穀飼安格斯牛肩胛肉
「濟洲黑豚肉片$88」,豬味濃,又幼嫩,值得一叫!
濟洲黑豚肉

丸類方面,大大力地推介「豬骨濃湯貢丸$30」,唔好睇佢好似同平時既貢丸差不多,原來南轅北轍,一咬開,豬骨濃汁即時爆開,溢滿整個口腔,好幸福啊!!!

「手打爆汁黑豚肉丸$30」,充滿著驚喜,除左手打黑豚肉又滑又彈,內裡更有意想不到的咸蛋黃蓉,係新嘗試!

「阿肥墨汁腸$48」係餐廳推薦的,本來對佢沒太大期望,卻令我地喜出望外,係另一個爆汁既選擇!
阿肥墨汁腸

「手工響鈴$48」,唔好睇少響鈴,最能夠睇得出一間火鍋店有無誠意,大部分火鍋都係用上即成一盒盒既響鈴.呢間卻係即叫即炸,響鈴是熱辣辣的,誠意十足,輕輕淥5秒,香脆可口!
手工響鈴

此店有一特別之處,醬料會係餐廳一處「亞克醬油糧食」到自己調配, 我好欣賞餐廳的細心,在細微位一樣做得出色!

阿肥火鍋,應該係適合男女老幼既火鍋店,帶老人家黎可以懷念過去,帶小朋友黎可以認識昔日的光輝歲月,帶外國朋友黎,都係一個好建議!
2018-07-08
15 分鐘 (堂食)
蕃薯蜆,貴妃蚌
濟洲黑豚肉
阿肥墨汁腸
手工響鈴
  • 穀飼安格斯牛肩胛牛肉
  • 豬骨濃湯貢丸
2018-07-10 22 瀏覽
一班人食咩好?梗係打邊爐啦。今日行開尖沙咀,經過添咸道見到有張海報寫住「阿肥火窩」,位於嘉芙大廈地庫,要行樓梯落去,好奇係點樣嘅一間火窩店就行落去試下。首先吸引我眼球的是地上鑲了麻將,港式味濃。莆打開門便看見一個個「攤檔」,寫著:四哥蔬菜、輝記士多等,天花吊下來的燈用的是街市的紅色燈罩,充滿港式情懷。店內設有兩間房讓客人飯聚。門外有鐵閘,設計得就像屋邨一樣,很有親切感。除左裝修擺設充滿港式懷舊風外,播的歌也是懷舊金曲,有王菲和許冠傑的歌。牆上幾個角落都分別掛左幾部電視。一邊打邊爐一邊睇電視就最正啦!剩係湯底已經有很多選擇,友人嗜辣而我剛剛病了不想吃辣,看到有一款湯底同時有麻辣和松茸菌,剛好切合我們各人的喜好便點了此款湯底,這個湯底的名子很有趣,名為:「鴛鴦戲水鍋」。肉分別嗌左一款牛同一款豬:穀飼安格斯牛肩胛肉同濟洲黑豚肉片。肉嘅紋理清晰、肉質鮮嫩。雖然店名叫「阿肥火窩」,但佢啲肉一啲都唔肥,肉同脂肪比例完美!腐竹滑溜,索左d湯,食落口湯汁盈腔。嗌左竹庶茂根,用左透明膠壺裝,見到入面放左半支竹庶、粟米同馬碲,嘩,真係真材實料呀!竹庶茂根唔會好甜,清清地,解熱氣之選。想食丸又唔想食死一款?

腐竹滑溜,索左d湯,食落口湯汁盈腔。

想食丸又唔想食死一款?可以選擇嗌四寶丸。四寶丸有墨魚丸、貢丸、蝦丸和牛丸,一次過試曬咁多款丸,啱曬我呢啲花心嘅人呀!重用上竹籠盛載,好似食點心咁,好得意!

灑上蝦籽嘅蝦滑彈牙滑身,一啲都唔鯹,好新鮮!

打邊爐我最鍾意食烏冬!見有稻庭烏冬點就豪不猶豫點了。打邊爐最緊要啲料!同一種食物都有好多唔同嘅級數,好多火煱店為左慳成本都會揀啲質素平平嘅食材,但阿肥火窩絕對不會將價就貨,稻庭烏冬好滑,「殊」一聲就入了口,不經不覺就吃完一個,由於太好吃的關係,我們決定再追加!

鳳城水餃內包著蝦,蝦鮮味十足,皮薄餡靚,好味!

油麥菜十分翠綠鮮嫩,爽口鮮甜。
2018-06-27
30 分鐘 (堂食)
2018-07-10 19 瀏覽
女兒知我喜歡食鮮蝦雲吞,早前佢同朋友去尖沙咀阿肥火鍋食晚餐,食到超好味的雲吞,叫我快去試一試。今晚就同老公去食,阿肥火鍋位於尖東嘉芙中心地庫,裝修攞設以懷舊做主題,我們一邊食一邊談論那些懷舊物品的年代,一起想當年,感嘆光蔭似箭。但又好開心能見返小時候的環境和物品。入座後,侍應即送上茶和小食。濃雞湯花膠雞鍋:這不單是火鍋湯底,而是一鍋滋補的老火湯,半隻雞加埋花膠,夠曬滋補。啖啖精華,味道鮮甜!湯底是每天用新鮮豬骨、農場鮮雞、日本干貝、海南鮮胡椒、山西大棗。餚製6小時而成。濟洲黑豚肉片:薄切的黑豚片有口感,濟洲豬的豬肉味真的比較香濃。好味!丨鮮蝦雲吞:超正!即叫即包,皮滑餡爽,啖啖蝦肉鮮甜美味,有點像食蝦餃般好味!手打鮮蝦丸:這蝦丸也是好好味,爽口彈牙,味道鮮美,廚師的手藝和調味值得一讚!豬骨濃湯貢丸:有冬菇香味,肉質彈牙。生力Light,老公話用尼隻懷舊碗飲啤酒,係好飲d!
入座後,侍應即送上茶和小食。
豬骨濃湯貢丸:有冬菇香味,肉質彈牙。
生力Light,老公話用尼隻懷舊碗飲啤酒,係好飲d!
2018-07-05
  • 鮮蝦雲吞
  • 濃雞湯花膠雞鍋
  • 手打鮮蝦丸
今日行行下街比我發掘到間性價比高既港式火鍋,餐廳以懷舊香港做主題,入到去好似置身於舊時街市同傳統既屋邨一樣,裝修一d都唔馬虎,見到好多舊物,設計極具心思,好有回憶感。🥄原盅燉象拔蚌松茸海中寶湯 $288呢度好幾款湯都好想試,但最終簡左海中寶湯,材料有雞、茶樹菇、鮑魚、響螺、象拔蚌等珍貴食材,正式真材實料,益肝健脾十分滋補,令我足足飲左3碗湯先開始打邊爐。🥢手打陳皮牛肉滑 $68份量十足,牛肉味濃,帶陳皮香,又有馬蹄粒增口感,值得一試。🥢阿肥墨汁腸 $48呢個真係必叫,皮脆內嫩,豐富肉汁,我地兩個都好鐘意食,一碟實在唔夠喉啊。🥢手工嚮鈴 $48較平時食既細條,味道正常。🥢皇帝菜 $32菜夠新鮮,份量夠多。🥢貴妃蚌 $68非常新鮮,除左大隻外,肉厚又鮮甜,超級滿足。🥢陳皮魚蛋 $48魚蛋加入陳皮,傳統香港風味,不過我地兩個人食份量有點多。🥢韮菜鲜肉餃(半)$30入面餡料新鮮好食,略嫌外皮有點厚。另外係食既過程中,一直不重複地播放住經典粵語歌,首首都識唱,勾起好多回憶,而且食物質素好價錢又大眾化,值得一試。

🥄原盅燉象拔蚌松茸海中寶湯 $288

🥢手打陳皮牛肉滑 $68
份量十足,牛肉味濃,帶陳皮香,又有馬蹄粒增口感,值得一試。

🥢阿肥墨汁腸 $48

🥢手工嚮鈴 $48
較平時食既細條,味道正常。

🥢皇帝菜 $32
菜夠新鮮,份量夠多。

🥢貴妃蚌 $68
非常新鮮,除左大隻外,肉厚又鮮甜,超級滿足。

🥢陳皮魚蛋 $48
魚蛋加入陳皮,傳統香港風味,不過我地兩個人食份量有點多。

🥢韮菜鲜肉餃(半)$30
入面餡料新鮮好食,略嫌外皮有點厚。

2018-06-17
以懷舊主題餐廳已試過唔少, 今晚又有一間好介紹。 話說個friend很想食胡椒豬肚, 仲要熱辣辣天時食。 尖沙咀區嗰邊放工,選擇唔少。 走到加連威老道盡頭漆咸道南交界, check 到有間開在地庫的火鍋店非常有70 80 90年代情懷的餐廳。 走往樓梯時看見地上鋪了幾副麻雀。 入到裏面別有洞天, 就像走到舊式屋邨,大排檔,老舖的格局。 每幅牆壁都有懷舊主題, 地下都是鋪舊式紙皮石,水泥地。 與此同時全晚不間斷播放70年代流行曲, 貫徹始終的懷舊氣氛。選好了湯底便開始打邊爐。 醬料區都很懷舊。 醬料配料切得很幼細, 企理乾淨。( 佢嘅豉油調味唔錯,唔會太鹹又唔會溝咗水) 咸脆花生和菜脯( 茶介小食$20)。 花生很鬆脆, 菜脯爽實有咬口。胡椒豬肚雞鍋底 $128鍋底呈上便聞到很濃的胡椒香味, 先試湯底, 胡椒嘅辛辣味和清甜的雞湯非常夾, 胡椒沒有令湯底過度辛辣, 相反帶出雞肉,豬肚的鮮味。 豬肚爽中帶煙韌, 雞件足有半隻份量, 肉質嫩滑,竟也索滿胡椒湯香味。穀飼安格斯牛肩胛肉$148 牛肉色澤鮮豔,帶點點油花, 甘香有口, 超嫩滑 , 切得厚薄適中。 只需輕淥十數秒。 食落牛味澎湃,

胡椒豬肚雞鍋底

胡椒豬肚雞鍋底 $128

穀飼安格斯牛肩胛肉$148
只需輕淥十數秒。 食落牛味澎湃, 係全晚最精彩的肉類。 朋友都讚不絕口。

貴妃蚌$68
貴妃蚌好巨型,鮮甜無腥味。
手打爆汁黑豚肉丸(半份)
手打爆汁黑豚肉丸

手打爆汁黑豚肉丸$35(半份)
黑豚肉经人手打後肉質非常彈牙, 就像手剁肉餅, 黑豚肉丸內有乾坤, 就是包裹著鹹蛋黃。
感覺比芝士餡料更具創意。
鳳城水餃(半份)

鳳城水餃半份$35
很喜歡吃人手包的水餃, 水餃餡紮實得來調味適中, 當中木耳絲爽口 入味, 配合肥瘦適中肉餡, 天然美味。

皇帝菜

皇帝菜$35
清甜嫩綠, 洗得幾乾淨,皇帝菜味道非常獨特, 打邊爐必點蔬菜。

蝦子麵(粗 )

蝦子麵(粗$22 )2 个
最後叫了一個蝦子麵。 因為常常都吃手打烏冬, 今次是試新嘢。 蝦子麵屬於粗身, 淥完都幾爽口唔容易腍。 吸湯嘅效果都唔錯!

所有食物都很滿意, 尤其係個胡椒雞鍋好足料又重胡椒味。 我們 一路食一路聽住 70 80年代流行曲, 充滿集體回憶, 食咗兩個鐘啲歌都冇重複, 讚!
胡椒豬肚雞鍋底
貴妃蚌
手打爆汁黑豚肉丸(半份)
手打爆汁黑豚肉丸
鳳城水餃(半份)
皇帝菜
蝦子麵(粗 )
2018-07-06 39 瀏覽
尖東地庫隱藏一間地道火鍋餐廳 - 阿肥火鍋♨️ 大大塊招牌,沿樓梯落已經有懷舊裝修,好似時光隧道帶你回到過去咁。室內裝修延續懷舊特室,舊式公屋格局、傳統海鮮檔⋯ 睇得出店主對舊香港的懷念。餐廳火鍋湯底有好多選擇,部分要預訂,我地選左 胡椒豬肚雞鍋($128) 火鍋湯底異常好足料,第一次見半隻雞就咁放響湯底煮,豬肚切大大塊,胡椒量都非常多,又有紅棗 杞子 等配料配搭,成個湯底好香好有味,湯底就咁飲好鮮味! 平時湯底d肉我都唔會食,因為滾到熟哂,肉質好"鞋"。呢度,除左雞patpat,半隻雞我都清哂,肉嫩滑口,又多雞油滲出,好好味!豬肚都唔洗講,好好味,洗得夠乾淨,又冇腥味,加上濃濃胡椒湯底一齊吃,味道itchiban!兩個人唔食得多,我地只係叫多兩款:鮮鳳閣雙飛($98) 雙飛係白鱔片&脆鯇片,片片魚片大大片,味道鮮甜,入口爽口👍🏻韮菜鮮肉餃($30),餃子都好大份,好足料,韮菜好鮮!

胡椒豬肚雞鍋

兩個人唔食得多,我地只係叫多兩款:

韮菜鮮肉餃&鮮鳳閣雙飛

韮菜鮮肉餃($30),餃子都好大份,好足料,韮菜好鮮!
韮菜鮮肉餃&鮮鳳閣雙飛
2018-07-05 441 瀏覽
睇世界盃當然係約埋朋友邊食飯邊睇先過癮, 今晚黎到近尖東既阿肥火鍋店打邊爐, 餐廳設於地庫, 裝修擺設什有香港懷舊風氣, 有些擺設幾乎係我出世前既"文物"(只係書本上見過), 真是大開眼界。入座後, 待應送上花生做前菜 (HK$20/碟)火鍋醬料自行於醬料區混醬, 每位HK$18呢度有多款湯底選擇, 我地就揀左MENU上其中推介既【胡椒豬肚雞鍋】HK$128火鍋中已有半隻8成熟既雞, 色澤金黃, 上檯稍為再滾一下就食得!要記得雞肉不可滾太長時間, 否則肉質會失去嫩滑~ 豬肚很爽, 大約有十件左右,湯底胡椒味不突出, 沒有微辣的惹味, 但味道絕對清甜, 令我忍不住多飲幾碗才開始打邊爐。除左火鍋食材, 呢度有少量熟食小食選擇, 我地order左一款試試: 【椒鹽栗米】HK$48粟米切成一少件, 容易入口, 粟米甜甜的, 不會太乾, 曬上少許炸蒜, 香甜又惹味~打邊爐當然唔少得牛, 呢度有多款牛同牛既不同部位選擇, 最後揀了【穀飼安格斯牛肩押肉】HK$148牛肩押肉呈鮮紅色, 賣相已睇得出唔係雪藏貨, 牛脂雪花紋理平均, 熟後肉質依然嫩口, 牛味亦很出~【鮮鳳閣雙飛】HK$78脆鯇魚併鱔片,

入座後, 待應送上花生做前菜 (HK$20/碟)

火鍋醬料自行於醬料區混醬, 每位HK$18

椒鹽栗米

穀飼安格斯牛肩押肉

【鮮鳳閣雙飛】HK$78
脆鯇魚併鱔片, 兩者都是去骨起雙飛, 但嫌切太薄, 熟後沒有了爽口感...
鮮鳳閣雙飛

【鮮蝦雲吞(半)】HK$35
雲吞皮外沒有水氣, 看得出是即叫即包, 不是雪藏貨。
入面既豬肉非常鮮甜, 蝦肉更是非常爽口, 推介必食!!
鮮蝦雲吞(半)

【手打鮮蝦丸(半)】HK$35
蝦丸同樣鮮甜, 略帶彈牙
手打鮮蝦丸(半)

整體食物質素唔錯, 但醬油、茶芥、小食, 平均每人入場至少收三十幾蚊, 另外再要加一。如果服務小費等可以便宜一點會好得多!
題外話/補充資料: 茶位 HK$10/位 醬油 HK$18/位 小食 HK$20
椒鹽栗米
穀飼安格斯牛肩押肉
鮮蝦雲吞(半)
手打鮮蝦丸(半)
2018-07-05 62 瀏覽
早前見到雜誌介紹有間火鍋店,裝潢以懐舊為主題,見到好有親切感今天終於可以試下火鍋店位於尖沙咀漆咸道地庫,地點方便一入去,眼前一亮,銀號為收銀櫃,公共屋邨、街市及糧油雜貨店等,十分懐舊馬蹄竹蔗水冰凍竹蔗水,清新又解渴,一尐都唔甜,火鍋必備湯底淸淸地,簡單又有益,揀左松茸菌昆布清湯鍋手打鮮蝦丸蝦丸蝦味十足,彈牙,有口感貴妃蚌一碟有四隻,大大隻,肉質新鮮,爽囗又唔靭象拔蚌仔切成薄薄一片,只需灼一灼,便可進食象拔蚌十分鲜甜,爽囗海棠春蔬有多款新鮮蔬菜,包括有生菜、旺菜、油麥菜及秋葵綠油油蔬菜十分新鮮,爽脆

今天終於可以試下

火鍋店位於尖沙咀漆咸道地庫,地點方便
馬蹄竹蔗水
冰凍竹蔗水,清新又解渴,一尐都唔甜,火鍋必備
馬蹄竹蔗水
湯底淸淸地,簡單又有益,揀左松茸菌昆布清湯鍋
松茸菌昆布清湯鍋
手打鮮蝦丸
蝦丸蝦味十足,彈牙,有口感
貴妃蚌
一碟有四隻,大大隻,肉質新鮮,爽囗又唔靭
象拔蚌仔
切成薄薄一片,只需灼一灼,便可進食
象拔蚌十分鲜甜,爽囗

海棠春蔬
有多款新鮮蔬菜,包括有生菜、旺菜、油麥菜及秋葵
綠油油蔬菜十分新鮮,爽脆

松茸菌昆布清湯鍋
  • 手打蝦丸
1K
要數香港嘅流行經典,又點少得80年代呢!80年代係香港最光輝最自豪嘅時期,我哋都好慶幸生於80年代,而呢間位於尖沙咀嘅阿肥火鍋,由一推門開始,就好似返到去那些年,餐廳設計以80年代為藍本,好似公屋走廊、冰室、士多、街市同大排擋,再播住昔日嘅金曲,真係好有feel。不過,就算設計幾靚,都要啲嘢好食先得,一於等我A姐試試先得。濃雞湯花膠雞鍋嘩!用老火湯打邊爐會唔會太大嘥呢?所以一上枱先同M佬飲番幾碗花膠雞湯,湯底好香濃,花膠厚又足料,飲落膠口!半隻黃油雞,又肥美又大隻,見到隻雞脾,真係想一大啖咬落去,咁先夠滿足!貴妃蚌呢度嘅海鮮洗得好乾淨,而我哋就最鍾意貴妃蚌,因為真係好鮮甜,記住唔好淥太耐呀!濟洲黑豚肉片塊塊都好大片,豬味好香濃又爽口。鮮蝦松露餃記住要留意淥嘅時間,唔好淥太耐,因為皮真係好薄架。而餡就有好濃厚嘅黑松露味道,蝦就大大隻啦。阿肥墨汁丸呢個墨汁丸就有少少失望,因為墨魚味唔夠濃。新鮮鮮魷鮮魷新鮮彈牙,沾滿住濃郁嘅湯底,唔加醬汁都好好味。

濟洲黑豚肉片

塊塊都好大片,豬味好香濃又爽口。

鮮蝦松露餃

阿肥墨汁丸

呢個墨汁丸就有少少失望,因為墨魚味唔夠濃。

新鮮鮮魷

鮮魷新鮮彈牙,沾滿住濃郁嘅湯底,唔加醬汁都好好味。

2018-07-04
2018-07-02 300 瀏覽
二人世界的晚上,被阿肥門前的舊日魚檔、蛋檔的小紅燈吸引著;正正肚子又響鐘,雙腳又夠累,那就別介意來個夏日冷氣火鍋餐 😎來到阿肥的門口,靜英英的……堆門一開,彷彿穿過時空隧道去,回到80年代……,那些年的舊日陳設,張國榮、梅艷芳的金曲;公屋走廊、鐵閘、士多、魚檔、菜擋、大排擋,雜而不亂……老舊但親切 🤗🤗2人火鍋,吃不下許多,只輕點了幾款基本火鍋必備。整體食物質素是優質的,跟價格成正比 🤗🤗濃雞湯花膠雞鍋 $188(細)先來幾碗花膠雞湯,雞鍋內有半隻黃油雞,看得見的美味 😋😋,花膠厚而不腥,誠意之作。新竹米粉 $18嘆夠靚湯,再來一個清純的雞湯米粉。這個上湯米粉,很有媽媽住家米粉的感覺 ,簡單幸福 😍😍海棠春蔬 $58 (什菜藍)米粉過後,再來一輪春蔬,吸一吸雞油,清一清湯底,再來肉類。完全有違往日打邊爐先肉後菜的次序,這種隨順的食法,和諧有序,感覺很好。穀飼安格斯牛肩胛肉 $148紅白有緻,嫩滑走韌。韮菜鮮肉餃 $30(半份)半份餃子,人少少又想多試幾款的,半份就最好不過。味道不錯,不大愛餃子的我都連吃兩隻 😋😋原味豬嘜午餐肉 $38這個午餐肉亦不錯,烚一輪後也不會散掉,很適合火鍋。一
來到阿肥的門口,靜英英的……

濃雞湯花膠雞鍋 $188(細)

新竹米粉 $18

海棠春蔬 $58 (什菜藍)

穀飼安格斯牛肩胛肉 $148
紅白有緻,嫩滑走韌。

韮菜鮮肉餃 $30(半份)

原味豬嘜午餐肉 $38
這個午餐肉亦不錯,烚一輪後也不會散掉,很適合火鍋

一個愉快飽飽的晚上…… 😋😍😎🤗😂
今日和朋友行尖沙咀東,見到阿肥火鍋貼著廣告,主打無味精足料四季養生老火燉湯,花膠雞湯更是必試菜之一,材料新鮮,種類繁多,值得一試。雖然是大熱天,還是被餐廳的廣告火鍋吸引了。剛進入餐廳,已聽到正播放著許冠傑的歌,餐廳裝修和陳設以懷舊為主題,室內滿是80-90年代的陳設,仿如80-90年代的博物館。餐廳裡已經座無虛席,差不多坐滿了人。我們要了個鴛鴦鍋,胡椒豬肚雞鍋併老成都麻辣鍋$128。胡椒豬肚雞鍋十分多胡椒粒,裡面放有1/4隻雞,還有煲至剛好夠腍的豬肚,胡椒,豬肚及雞的味道溶𤔡一體,湯底帯著胡椒的辣味,令十分清甜的湯更剌激味蕾,我和朋友都喝了一大碗,真是十分贊。老成都麻辣鍋底,面上有啡紅的干辣椒,湯底麻辣帯香。甜粟米$32第一次見到份量有8件這麼多,甜粟米吸收了濃湯,更加清甜。日本廣島蠔$88。很少見日本廣島蠔這麼大大隻,非常厚肉,嫩滑。鮮滑嫩牛肉$88。牛肉的份量都算多,比起肥牛會厚些。比一般的肥牛牛肉味濃少少。黑栢葉$48。黑栢葉稍微帶點爽,但我還是覺得稍𤔡硬性了㸃。清爽白鱔片$98。白鱔片帶透明狀十分新鮮,大大件,吸收清甜的湯底後,令白鱔片更鮮中帶著雞及胡椒味的清香辣。多個角度都可

雖然是大熱天,還是被餐廳的廣告火鍋吸引了。

餐廳裡已經座無虛席,差不多坐滿了人。
我們要了個鴛鴦鍋,胡椒豬肚雞鍋併老成都麻辣鍋$128。
老成都麻辣鍋底,面上有啡紅的干辣椒,湯底麻辣帯香。
胡椒豬肚雞鍋併老成都麻辣鍋

胡椒豬肚雞鍋, 胡椒

甜粟米$32
第一次見到份量有8件這麼多,甜粟米吸收了濃湯,更加清甜。
甜粟米

日本廣島蠔$88。
很少見日本廣島蠔這麼大大隻,非常厚肉,嫩滑。

日本廣島蠔

鮮滑嫩牛肉$88。
鮮滑嫩牛肉

黑栢葉$48。
黑栢葉稍微帶點爽,但我還是覺得稍𤔡硬性了㸃。
黑栢葉

清爽白鱔片$98。
清爽白鱔片

多個角度都可看到電視,正是直播世界杯時間,客人一邊食一邊睇波,入一球全場歡呼,非常好興致,氣氛熱烈。正是三五良朋聚會睇波的好地方。

胡椒豬肚雞鍋併老成都麻辣鍋
胡椒豬肚雞鍋, 胡椒
甜粟米
鮮滑嫩牛肉
清爽白鱔片
2018-06-30 156 瀏覽
經過漆咸道南嘉芙中心就會見到阿肥火鍋,門口播住香港經典流行歌~經過的都會望下,雖然餐廳系地庫,但系地面入口裝潢同樣充滿懷舊,昔日香港,富有香港特色的事物都可以系度見到!VIP房會走到屋村裡,房門跟足大門同樣有門牌號,出入平安,龍馬精神等揮春,更加上鐵閘!!一邊食一邊周圍望,善用每一處空間,你會在牆壁睇到~通渠大王,修補傢具,沙發翻新的電話號碼~小心地滑,請保持清潔等字句!我地坐系鐵皮屋門外~我旁邊有老鼠籠,電錶箱,鐵皮信箱~幾個電視播住唔同既電視台。大家享受當年~播住張國榮,王菲,林子祥等等的經典流行歌~亞克醬油糧食的位置就是醬料自助吧~生蒜,炸蒜,香蔥,芫茜,麻醬,幾種辣椒胡椒豬肚雞鍋$128,意想不到有咁大隻嫩雞,又有雞味,湯一滾起先食嫩雞,再裝一點胡椒湯淺嚐一下,胡椒味超香微微辣非常正!湯底仲有芫茜,紅棗,杞子,令豬肚~鍋底有不少胡椒~湯底多達20款選擇,呢個非常豐富既湯底128超抵呢!!蔬菜類夏天打邊爐蘿蔔唔系時令我會揀冬瓜,但今日揀左爽口淮山$38,厚薄切得剛好,我中意爽口既淮山,所以唔洗滾咁耐!貴妃蚌$68,一份三隻,貴妃蚌由晶瑩變成實色就可以食了,怕唔熟既再微微滾多一滾,

貴妃蚌$68,一份三隻,貴妃蚌由晶瑩變成實色就可以食了,怕唔熟既再微微滾多一滾,但千萬不要太耐,否則再鮮味的海鮮變老了一定不好食,爽口又鮮甜,正呀!

鮮滑嫩牛肉$88,厚薄適中夠哂大片,牛味頗濃,淥耐左都唔會柴口!

韭菜鮮肉餃(半份)$30,自家製韭菜餃4隻~同媽咪一人兩隻,最好淥耐一點,約10分鐘,皮煙煙韌韌,韭菜同鮮肉份量平均!

芝心墨魚丸(半份)$40,唔知系咪淥耐左的關係令墨魚丸有點老,因為芝士已經跑了一點出來~~芝士有拉絲的效果,整體不錯,一定系自己唔記得,放耐左攪到無咁好食!

滑豆腐$28,打邊爐食豆腐真系好正,嫩滑豆腐連埋湯一齊飲very good~~
2018-06-28