2018-06-25
今晚有波睇,同老友指明要一間有得睇、有得食、有得飲的,於是佢帶左我去尖咀打邊爐。阿肥位於漆咸道地庫,位於兩條鐵路中間,方便就腳。一入去,嘩! 玩懷舊喎!好似去咗幾十年前的屋村大排擋食飯的感覺,播住譚詠麟D歌,配合古舊裝修,突然好鬼有 feel 。安頓之後,即刻望下食乜好。食鍋先叫底,呢到都幾多選擇,當中不乏特色湯底例如原盎滋補燉湯鍋啦,竹絲雞冬瓜盎啦,什至原隻豬肚包雞等等成廿款湯底。當中有平有貴任君選擇。但我見近排唔夠瞓有點熱氣,都係叫個下火D既皮蛋芫茜馬蹄鍋 $78 先。湯底係打邊爐的靈魂,而佢就夠曬足料,滾緊果時都聞到好香芫茜味,正!等食其間,梗係叫支啤酒啤啤佢。生力特價,大枝裝都係 $22, 佢仲有香口花生,睇波送酒簡直一流呀!火鍋配料亦都陸續上枱了。海中蝦 $158 蝦很大隻,仲要隻隻都好生猛郁手郁腳。涮完之後超級鮮甜,厚肉有質感,乜醬都唔使點就最好味。鮮鳳閣雙飛 $78難得會有脆鯇同白鱔雙併,而且都係七十零蚊咋。用料新鮮又夠大份,人少少必點,可以一次過滿足曬兩個願望。濟洲黑豚肉片 $88塊塊都很大片,而且食落好有豬味,又夠曬爽口。凍豆腐 $28 呢個很大份,味道正常。手打牛肉
阿肥位於漆咸道地庫,位於兩條鐵路中間,方便就腳。
一入去,嘩! 玩懷舊喎!
火鍋配料亦都陸續上枱了。
海中蝦 $158
鮮鳳閣雙飛 $78
濟洲黑豚肉片 $88
塊塊都很大片,而且食落好有豬味,又夠曬爽口。
凍豆腐 $28
呢個很大份,味道正常。
手打牛肉丸 (半份)$30
有別於一般食開的牛丸,呢到D牛肉丸係軟身的,似山竹牛肉果種質地。如果鐘意食彈牙牛丸的朋友就未必啱了。
皇帝菜 $32
食菜其實最仲要係夠嫩同埋洗得乾淨,佢呢兩點都做到了。佢仲會將菜切開一半,好方便。
來呢到打邊爐真係好有氣氛,全場一齊睇波一齊叫,好正!決賽有著落。