2021-05-18 41 瀏覽
阿木台灣麵💛建議大家可以用THE GULU (電話app)拎定籌就唔洗等咁耐😏⭐️紅燒牛肉牛筋麵 $69⭐味道:9/10👧🏿👦🏻:牛展超大舊,肥肉瘦肉梅花間竹,好有口感🥰🥰肉質唔會柴偏淋,香濃牛肉味😋牛根有韌勁,相對牛展比較淡嫩不膩。湯底有大量酸菜,清甜帶點酸,食到後期可以加上店舖自製辣醬,味道更豐富。麵條比較幼細,建議轉關廟麵會更掛湯😉整體絕對係水平之上,又足料又好食🥰🥰️ ⭐麻辣牛肉麵 (轉粗手工關廟麵) $65+3⭐味道:8/10👧🏿👦🏻:麻辣湯底不太麻都不太辣,好平易近人😂 粗手工關廟麵比較煙韌同有麵香,我哋都覺得關廟麵正啲🤣牛展真係好大件超厚切,食到後面都幾膩😶下次會叫返牛肉牛筋麵!⭐️芝士肉鬆蛋餅 +$25⭐味道:7/10👧🏿👦🏻:蛋餅嘅皮偏厚,存在感好強,口感唔錯。肉鬆比好足,但如果多啲芝士同醬會更好😝

⭐️紅燒牛肉牛筋麵 $69⭐

味道:9/10

🥰🥰

️ ⭐麻辣牛肉麵 (轉粗手工關廟麵) $65+3⭐

味道:8/10

⭐️芝士肉鬆蛋餅 +$25⭐

味道:7/10

2021-05-17 42 瀏覽
呢一年開左好多好多台灣味食店 問心水準8成都呃人嘅 感覺係功力唔夠 但膽粗粗就開始左咁 呢間阿木我唔知佢係唔係真係過江龍 行過幾次都見人龍 好奇下忍唔住都排隊試吓 排隊系統好好 店員有禮貌 點左幾款食物 最抵食一定係牛肉麵 牛肉量多入味 湯頭甜甜地 食完無點口渴 肉鬆蛋餅既內涵肉鬆份量無敵咁多 真係食極都仲有 但味道一般 鹽酥雞見到台台都捱,點左一份,係OK嘅,但唔係必食 其他小食都👌🏻 水準可以,至少抵食夾大件

水準可以,至少抵食夾大件
2021-05-16 60 瀏覽
食物質素是OK到好味的水平 但是門口的金色頭髮台灣小姐態度真的有夠差 不說清楚兩面填紙仔就直接說不能進去 另外明明去的時候餐廳一半還有空位非要搭臺 最後更搞笑的是打包盒蓋不起來 服務員收走全部東西之後讓我們自己移到新的打包盒竟然有心思做好的食物 為什麼沒有心思提供相對應的服務
竟然有心思做好的食物 為什麼沒有心思提供相對應的服務
2021-05-14 29 瀏覽
好耐冇食台灣野我心思思又走去食我至愛嘅阿木滷水豬耳阿木嘅滷水豬耳同出邊好唔同,啲豬耳好林好入味,林到係有啲似鵝腸,而且唔會死行帶有甜味,好有骨膠原嘅感覺,滑脫脫另外點少得叫我最愛嘅炸雞扒配魯肉飯便當,炸豬扒同以前唔同左,好似比之前做得更加鬆化,豬扒冇以前咁乾,而且仲有大大嚿骨連住好正,旁邊嘅三樣小食我例牌都唔會食得晒🙈因為個人認為一般其實食晒成個餐已經好飽,因為佢份量好多,就算係大食嘅難聽都一定夠食!
好耐冇食台灣野我心思思又走去食我至愛嘅阿木

滷水豬耳

2021-05-14
20 分鐘 (堂食)
2021-05-03 62 瀏覽
當日同自己男朋友經過旺角好肚餓,我想試一間百分百由臺灣人開嘅地道臺灣麵。這間餐廳特色非常,門口好多人排隊,我自己好好奇想知點解咁多人鍾意食。首先佢哋番茄牛肉牛筋麵真係冇得揀。無論牛筋牛肉都用上乘材料加上獨特臺灣番茄味,令人醉然 到今日仍然懷念他們的味道。其次就是他們很出名的鹽酥雞便當。fried得來香脆又酥軟真係令人富有誘惑。佢想地道東珍珠奶茶加冬瓜茶真係另一個女仔都開心起嚟。無論位置適中服務態度都覺得唔錯。🙈
其次就是他們很出名的鹽酥雞便當。
fried得來香脆又酥軟真係令人富有誘惑。
佢想地道東珍珠奶茶加冬瓜茶真係另一個女仔都開心起嚟。
無論位置適中服務態度都覺得唔錯。🙈
💛旺角人氣大熱台灣菜 阿木台灣面▫️#五一懲罰祭 呢一間位於旺角嘅人氣台灣菜,一向都大受歡迎,門口一向都大排長龍,旺角廣華街同豉油街都有分店,為食兔係好耐之前都有食過,不過都唔記得咗啲味道🤣今次就試吓豉油街嘅分店,呢間分店喺門外都有售好多唔同嘅台灣產品。▫️紅燒牛肉牛筋面($69)湯底清甜,個面底好有𡁻口,而個牛肉牛筋質感好軟淋,份量又好多,味道不錯~▫️鹽酥雞($38)炸得表面好乾身,一啲油都冇,但係裏邊就唔會好鞋,落左鹽酥雞粉之後,味道有少少似豪大大😂▫️炸甜不辣($29)即係好似炸魚糕咁,魚肉入口黏口且好有彈性,幾好食!😋▫️芝士肉鬆蛋餅($42)蛋餅好大份,不過肉鬆反而有啲多覺得,太過慷慨😂一夾嘅時候好容易散,同埋食落個口有啲乾。▫️滷肉飯($35)明明係叫滷肉飯,感覺好似嚟咗肉燥咁🤨係瘦肉多個肥肉,比較似兩溝多啲,食落好dry冇啲油咁,好難撈到飯🥲▫️地址:旺角廣華街8號地舖。旺角豉油街60- 102號鴻都大廈地下3-4號舖。▫️
💛旺角人氣大熱台灣菜 阿木台灣面
▫️
紅燒牛肉牛筋面($69)
▫️
鹽酥雞($38)
▫️
炸甜不辣($29)
即係好似炸魚糕咁,魚肉入口黏口且好有彈性,幾好食!😋
▫️
芝士肉鬆蛋餅($42)
▫️
滷肉飯($35)
地址:
旺角廣華街8號地舖。
旺角豉油街60- 102號鴻都大廈地下3-4號舖。
▫️
香港太多號稱臺灣過江龍的牛肉面,試過幾間還是覺得阿木最好!首先唔貴,五十幾蚊一個面,宜家好多賣到70-80蚊🤧其次真係份量夠多,尤其牛肉,56蚊比4大舊你,還可挑剔什麼?至於味道,個人認為牛肉部分,係好超班下!好多牛肉面舊牛煲到無哂味(好似煲湯啲肉咁)但阿木唔會,佢個牛厚身得黎,仲要好冧,但又好香!呢個真係香港好難搵到舊牛肉咁好的牛肉面(仲要比足4大舊你)湯底同面底就中上,未到驚艷,但整體已經好ok!緊記晚飯的話,6點好去到,否則一到7點又排到暈😵不過都真係值得排(基本上其實開左好耐仲都長期有人排的,係有啲料到😋)
香港太多號稱臺灣過江龍的牛肉面,試過幾間還是覺得阿木最好!
首先唔貴,五十幾蚊一個面,宜家好多賣到70-80蚊🤧

湯底同面底就中上,未到驚艷,但整體已經好ok!

紅燒牛肉面
麻辣牛肉面
2021-04-28
20 分鐘 (堂食)
紅燒牛肉面
  • 紅燒牛肉麵
  • 麻辣牛肉麵
2021-04-28 105 瀏覽
每次行過豉油街呢間台灣料理,每次門口都堆滿等位嘅人,不過因為VV公司規定只可在公司用膳,所以每次我都只能夠買外賣返公司食。不過還好啦,起碼唔洗等位。外賣嘅包裝係滿滿的台灣便當風味🤩🌿鹽酥雞便當便當已包括鹽酥雞,滷肉飯及三款配菜鹽酥雞外脆內軟,外層口感亦好鬆脆滷肉飯味道適中,味道亦不會太鹹🌿配上三款配菜不過之前試過在冬天外賣,飯不夠熱今次可能即整即取,溫暖度可以如果下次有機會堂食都想試下佢個牛肉麵呢!

外賣嘅包裝係滿滿的台灣便當風味🤩

🌿鹽酥雞便當

便當已包括鹽酥雞,滷肉飯及三款配菜

鹽酥雞便當

鹽酥雞外脆內軟,外層口感亦好鬆脆

鹽酥雞便當

滷肉飯味道適中,味道亦不會太鹹

🌿配上三款配菜

鹽酥雞便當

不過之前試過在冬天外賣,飯不夠熱
今次可能即整即取,溫暖度可以
如果下次有機會堂食都想試下佢個牛肉麵呢!
2021-04-14
10 分鐘 (外賣自取)
鹽酥雞便當
1️⃣🐮紅燒牛肉牛筋麵 (HKD$69/碗)🐂牛肉麵湯底味道比較清,不是藥材湯底,牛𦟌十分大件,軟淋易咬,可是麵質太淋不夠Q彈,整體味道相對清淡。2️⃣🍚肉燥飯(HKD$35/碗)🐽肉燥飯份量驚人🙀,有至少🍚兩碗飯加上半隻🥚蛋,肉燥不是細小的粒狀,部分肉碎切得比較大,肥瘦適中,可是味道有點死鹹,不夠香。3️⃣🧀芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶/微糖去冰(跟餐後半價:HKD$19/杯)🧀芝士奶蓋味道濃郁,但🍃茶味比較怪,不像一般喝到的烏龍茶,兩者味道不太夾,有冰應該會較好喝。4️⃣🐽台灣小香腸x2 (HKD$29/份)台灣小香腸比較乾身,肉汁欠奉,比較像臘腸的味道。5️⃣🥚芝士肉鬆蛋餅(HKD$42/份)🥚蛋餅份量大,外皮不太算Q彈,比較軟身可是肉鬆餡非常多,略嫌外皮煎得不夠脆。
🐮紅燒牛肉牛筋麵
1️⃣🐮紅燒牛肉牛筋麵 (HKD$69/碗)
🍚肉燥飯+ 🧀芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶

2️⃣🍚肉燥飯(HKD$35/碗)

🐽台灣小香腸x2

4️⃣🐽台灣小香腸x2 (HKD$29/份)
台灣小香腸比較乾身,肉汁欠奉,比較像臘腸的味道。
🥚芝士肉鬆蛋餅

5️⃣🥚芝士肉鬆蛋餅(HKD$42/份)
🥚蛋餅份量大,外皮不太算Q彈,比較軟身
可是肉鬆餡非常多,略嫌外皮煎得不夠脆。
30 分鐘 (堂食)
下午茶
2021-04-24 91 瀏覽
又係上網團購的關係, 我可以係屋企都試到阿木台灣麵既產品! 👍🏻 反正第一次試就咩都揀啦! 咁耐無得去台灣真係好掛住台灣既太陽餅, 阿木呢隻好好食, 個皮好鬆脆, 餡料夠多, 正!芋香豬腳入面有兩大舊, 啲肉煮得好淋, 個汁好味有芋泥拌飯一流!麻辣鴨血豆腐冬粉唔錯, 除咗鴨血之外重有一件豆腐乾, 口感唔錯, 但對我黎講真係好辣 😅😅 阿木拌麵系列我試咗椒麻, 胡麻, 蔥油. 胡麻味唔錯, 蔥油味好食好香口, 讚! 而3款中椒麻最好食呀!! 佢既辣&麻配合得好好, 而佢既醬汁係最match個拌麵, 令到食落去個麵個質感都提升咗, 連屋企人都讚好!! 😍😍難得見到有台灣既蕃茄醬就順便買埋啦, 味道ok正正常常. 👌🏻重有個最特別就係黑面蔡楊桃汁, 之前去親台北一定會飲西門町6號出口附近果間楊桃汁, 好掛住果個味道, 所以買黎頂住癮先! 😆

2021-04-08
外賣自取
2021-04-22 71 瀏覽
🌶麻辣下午茶🌶推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️3點3就會不期然想食少少嘢飲杯嘢,到底係慣性?心癮?定真係生理需要?我已經分唔到啦!只係知道,食咗下午茶夜晚就食少啲,之後有時夜媽媽會餓,哈哈哈!好想去台灣好想食麻辣麵,下午茶好難打個麻辣邊爐,咁就去咗附近嘅主打台灣菜式嘅阿木睇吓有咩食。原來下午茶套餐好多選擇,包括主食、3款小食同飲品,價錢好貼地㖭!✨下午茶套餐揀咗以下幾款😋🌀麻辣乾拌麵🌀小食3款:鹽酥雞x2、炸甜不辣、滷蛋半隻🌀檸檬四季春青茶✨整體食物質素都唔錯,麻辣有麻香,唔夠辣枱面有阿木自製麻辣醬再加,麵質彈牙。3款小食質素平穩,如果熱啲仲好!四季春茶配上新鮮檸檬,下午茶以清新春茶作總結!✨醫完肚仔,阿木仲有好多台灣嘢食嘢飲賣,等你帶返屋企㗎!··餐廳:阿木台灣麵 (豉油街) (旺角)地址:旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖
🌶麻辣下午茶🌶
推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️

✨下午茶套餐揀咗以下幾款😋
🌀麻辣乾拌麵
麻辣乾拌麵

🌀小食3款:鹽酥雞x2、炸甜不辣、滷蛋半隻
鹽酥雞x2、炸甜不辣、滷蛋半隻

🌀檸檬四季春青茶

✨醫完肚仔,阿木仲有好多台灣嘢食嘢飲賣,等你帶返屋企㗎!

餐廳:阿木台灣麵 (豉油街) (旺角)
地址:旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖
麻辣乾拌麵
  • 鹽酥雞
  • 炸甜不辣
  • 檸檬四季春青茶
2021-04-21 57 瀏覽
每次嚟到都好多人等位。一定要試佢個肉鬆蛋餅,超多肉鬆,仲要皮薄餡多,肉鬆還脆脆的^^加上還有燒汁,食落唔會好乾。每次來我都會食佢個麻醬拌麵架,麻醬好香口加上有青瓜絲拌住,食落唔會油膩,枱面會有辣椒醬俾你,加埋佢個麻辣醬簡直一流,最後買左佢個麻辣醬返屋企😍今次帶朋友過嚟食,等咗15分鐘就可以入,平時食佢下午茶好抵架,$40-60幾蚊有主菜/小食/飲品。
2021-04-21 37 瀏覽
麻辣拌麵便當 跟鹽酥雞 $54.開左分店後都係好多人排嘅阿木牛肉麵!好彩新店多啲位,今次都係等左25分鐘左右有位。小編點左麻辣拌麵便當,呢度嘅麻辣醬係自家製,食落好香唔會太辣,不過如果唔太食得辣最好叫佢另上辣醬😂鹽酥雞都好好味,炸粉唔會太多又唔會太咸,熱辣辣好新鮮,大推!
麻辣拌麵便當 跟鹽酥雞 $54
2021-04-20 42 瀏覽
今日去咗食台灣嘢💛💛💛好掛住台灣嘅牛肉麵,,,,,一諗就諗到去呢間阿木牛肉麵度食啦😋😋😋平時見佢排好長龍,一定係好好食我叫咗個牛肉麵同埋鹽酥雞,,,飲品方便叫咗奶蓋烏龍茶同埋奶蓋青茶💛💛💛大碗大碗香噴噴嘅牛肉麵熱辣辣咁樣上枱牛肉麵非常多牛肉,牛肉亦都好好食份量好多好抵食鹽酥雞都好好食個粉好出色嘢飲亦都唔會好甜味道啱啱好臨走嘅時候,我哋都買咗好多台灣嘅零食返屋企價錢合理亦都好多款式返到屋企食咗幾包都覺得好好食下次一定要再買多啲
今日去咗食台灣嘢💛💛💛
好掛住台灣嘅牛肉麵,,,,,
一諗就諗到去呢間阿木牛肉麵度食啦😋😋😋
平時見佢排好長龍,一定係好好食

大碗大碗香噴噴嘅牛肉麵熱辣辣咁樣上枱
牛肉麵非常多牛肉,牛肉亦都好好食
份量好多好抵食

鹽酥雞都好好食個粉好出色

嘢飲亦都唔會好甜味道啱啱好

臨走嘅時候,我哋都買咗好多台灣嘅零食返屋企

價錢合理亦都好多款式

返到屋企食咗幾包都覺得好好食下次一定要再買多啲

2021-04-20 48 瀏覽
今日黎到位於太子分店既啊木台灣麵食台灣野💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛我叫咗個麻辣牛肉麵,台灣腸,同埋鹽酥雞首先要讚一讚佢嘅牛肉麵,牛肉非常多,好大舊😍😍65元好抵食!味道都好好食,好入味,份量亦都好夠台灣腸就真係喺台灣食咁樣😍😍😍加埋蒜片一齊食真係好好食!鹽酥雞,香脆,一啲都唔油膩加埋佢專用嘅鹽酥雞粉,真係不得了仲可以買返屋企添㗎D粉🤤🤤🤤最後食飽飽我忍唔住買咗盒鳳梨酥返屋企食!佢好多台灣嘅小食零食,價錢唔貴,味道都好好
今日黎到位於太子分店既啊木台灣麵食台灣野
💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛
我叫咗個麻辣牛肉麵,台灣腸,同埋鹽酥雞

台灣腸就真係喺台灣食咁樣😍😍😍
加埋蒜片一齊食真係好好食!

鹽酥雞,香脆,一啲都唔油膩
加埋佢專用嘅鹽酥雞粉,真係不得了
仲可以買返屋企添㗎D粉🤤🤤🤤

最後食飽飽我忍唔住買咗盒鳳梨酥返屋企食!
佢好多台灣嘅小食零食,價錢唔貴,味道都好好