2020-06-22 192 瀏覽
旺角嘅白布街同黑布街越嚟越熱鬧,有好多唔同種類嘅餐廳,各具特色,如果黎開旺角大家唔知食乜,都可以過嚟行一行必定有收穫。今次試吓呢間日式燒肉小店,入邊座位唔多,裝修東瀛feel,食物質素相當唔錯。和牛他他生牛肉撈左啲蛋汁好滑又有咬口,不過就同普通嘅牛肉他他分別唔大唔算太大驚喜。和牛特盛一次過可以食到唔同部位,啱晒我呢啲選擇困難症嘅人,牛嘅雪花油脂分佈好均勻,唔油膩,肉質鮮嫩,唔使燒得太耐(每邊10秒內)就已經有少少入口即溶嘅感覺。和牛A5刺身見到個樣已經好期待食嗰下感覺,入面夾左洋葱絲、薑絲同葱,刺身比燒咗嘅牛肉更加入口即溶,牛味濃,好回味呀!鰻魚串燒第一次燒生鰻魚,燒到剛剛好,皮脆肉滑,點埋醬汁一流。鍾意食牛嘅朋友值得推介,可以一試!
和牛他他
和牛A5刺身
鰻魚串燒
第一次燒生鰻魚,燒到剛剛好,皮脆肉滑,點埋醬汁一流。
鍾意食牛嘅朋友值得推介,可以一試!

2020-06-22 139 瀏覽
香港立食壽司都有食過,但立食燒肉都係第一次食!雖然話係立燒店,但其實都有櫈坐嘅!每個獨立迷你燒爐上面都有銅色長抽油煙囪,唔怕食到成身燒烤味!主打食日本和牛,燒肉係逐片收費,十幾蚊就有交易!前菜每位$8三文魚軟骨組織+牛脷牛脷好軟腍,甜甜地。三文魚軟骨組織有咬口,酸酸地好開胃。和風和牛定食 ($98)有肩胛1片、胸腹肉2片、牛肚2片、A4肉眼1片加咗飯素好惹味,送飯一流!肩胛肉牛味好濃郁;牛肚爽口彈牙。

主打食日本和牛,燒肉係逐片收費,十幾蚊就有交易!

前菜每位$8
三文魚軟骨組織+牛脷

牛脷好軟腍,甜甜地。

三文魚軟骨組織有咬口,酸酸地好開胃。

和風和牛定食 ($98)

有肩胛1片、胸腹肉2片、牛肚2片、A4肉眼1片

加咗飯素好惹味,送飯一流!

肩胛肉牛味好濃郁;牛肚爽口彈牙。
2020-06-06 1207 瀏覽
2020年6月3日 星期三好難得今晚約咗好耐冇見嘅舊生食飯,睇到佢開始慢慢為自己嘅將來計劃,真係覺得好安慰今次同佢食飯嘅地點揀咗喺旺角,諗住大家都方便返屋企,至於食咩餐廳就交咗比佢決定最後佢揀咗呢一間燒肉店,由於時間尚早所以店裏面唔算有太多人,位置都唔算太多既然講得係燒肉店,咁當然餐牌主打都係燒肉啦,主要係一人套餐,有好多款肉類可以選擇,轉套餐都係加$30我哋叫好咗每人一個套餐之後,等咗一陣就有前菜,分別係三文魚嘅下巴同牛脷,叫冰頭漬,之前從來未試過三文魚嘅下巴,食落去又幾有咬口,加上酸酸地幾開胃。至於牛脷既肉質幾腍,而且入味跟住到主菜出場,舊生叫嘅係牛肩肉,見到肉上面嘅紋理已經知道係高質嘅肉,而套餐係包左白飯同菜,我哋已經即刻急不及待拎去燒,燒嘅時候香味不斷飄出來,大約幾分鐘後就食得。食落去嘅時候肉汁流晒出嚟,唔需要點任何醬汁都已經好夠味,食到本身肉味嘅味道至於我就要左牛仔骨套餐,雖然份量唔算太多,不過可以見到牛仔骨好厚身,骨嘅部份唔太多燒嘅時候見到牛仔骨好快變晒色,但係同牛肩肉唔同,因為連住骨頭,所以應該燒嘅時間比較耐。食落去亦都同牛肩肉唔同,比較有咬口,反而我鍾意牛仔骨多啲價錢來
2020年6月3日 星期三

價錢來講我覺得還可以,始終一分錢一分貨,而且店舖位於旺角,下次可以再試吓其他唔同嘅部位
2020-06-03
2020-06-04 154 瀏覽
旺角白布街/黑布街都有不少美食,我呢位食肉獸又點可以錯過。疫情下,店舖都有外賣自取8折優惠,吸引顧客。餐廳內環境光猛,位置間都有獨立的抽風系統,真係食完都唔會成身油煙味。坐低當然要睇下有咩和牛食啦。前菜雖然係前菜,但都絕不馬虎。風味和牛定食 - $98定食中有肉眼A4、後胸腹肉、下胸腹肉、肩胛,而且還有麵豉湯、沙律和一碗飯素的米飯。全部都是自行作烤熟,輕輕一燒一反便可。和牛係唔同d,肉味香濃軟嫩,而且入口即化。配上一碗飯素中的米飯,正正適合要有米落肚既我。
旺角白布街/黑布街都有不少美食,我呢位食肉獸又點可以錯過。

疫情下,店舖都有外賣自取8折優惠,吸引顧客。

坐低當然要睇下有咩和牛食啦。

前菜
雖然係前菜,但都絕不馬虎。

風味和牛定食 - $98

全部都是自行作烤熟,輕輕一燒一反便可。

和牛係唔同d,肉味香濃軟嫩,而且入口即化。

配上一碗飯素中的米飯,正正適合要有米落肚既我。
1K
2020-06-03 111 瀏覽
店舖採和風設計,門面掛上日式燈籠和旗幟作裝飾,甚具東瀛風味。店內環境簡潔清雅,吧臺上放置了獨立迷你燒爐,每個燒爐上均設有銅色抽油煙管子從天花板垂下來,不怕吃得滿身油煙味。主打日本和牛,提供多款部位選擇,亦有日本直送的阿波美雞。除了單點,還有設有定食,包前菜、麵豉湯和飯,價錢大眾化。餐廳提供多款調味料、醬汁和食鹽供客人自由配搭。和牛竹炭漢堡 ($38)煎漢堡扒時發出的滋滋聲,相當誘人。包外脆內軟,漢堡扒牛味香濃柔軟多汁,伴上紫洋蔥,吃起來帶一股濃厚的辛辣味,香口惹味!

餐廳提供多款調味料、醬汁和食鹽供客人自由配搭。

和牛竹炭漢堡 ($38)

煎漢堡扒時發出的滋滋聲,相當誘人。

阿久根和牛立燒店 (旺角)旺角白布街2-24號藝興大廈8號舖-❤️旺角高質一人燒烤!👀心血來潮想食日本高質烤肉,有時又未必約到一班人一齊食,經朋友推薦知道旺角呢間高質烤肉店,每人一個烤爐,即使自己獨食都唔會尷尬!😂🔸裏面有好多不同嘅套餐同小食供選擇,不同肉類不同價錢,大家可以按自己口味要求選擇啦~套餐有1至2人份量,價錢屬於中上水平,價位由$98-$388不等😝 今次就試咗個風味和牛定食($98)!套餐配有中華沙律做前菜,飯就係我愛的和風紫菜飯。肉類就分不同牛的部分😍有胸腹肉2片,牛肩胛1片,A4牛肉眼1片。即燒既食,非常香嫩及juicy! 桌上面仲有張紙話俾大家知不同部分嘅肉要燒幾耐👍🏼 最後套餐包埋一碗麵豉湯,入面有新鮮蜆肉,整體來說鮮甜滿足!👌🏼
阿久根和牛立燒店 (旺角)
旺角白布街2-24號藝興大廈8號舖
❤️旺角高質一人燒烤!👀

今次就試咗個風味和牛定食($98)!
2020-05-30 157 瀏覽
很久沒有吃日本燒肉🇯🇵🥩看到網上介紹了一間位於旺角白布街的人氣日式立食燒肉店🙌🏻主打高質靚牛肉🐂而且還有一人套餐☝🏻照顧到想獨/毒食燒肉嘅朋友仔🤣。🥢開胃小食 $8有燜牛舌+三文魚腮🐟燜牛舌:燜得好軟稔 非常入味🤎三文魚腮 第一次試‼️口感幾特別有咬口 酸酸甜甜頗開胃😚。🥩風味和牛定食 $98一人定食分別肉眼A4、肩胛、下胸腹肉、後胸腹肉各一塊、牛肚兩塊、沙律菜🥗、麵豉湯及白飯🍚沙律菜新鮮爽脆配上日式麻醬 十分開胃😋麵豉湯並不像普通的只剩味精味 而是啖啖海帶蜆肉味 還有豆腐粒 若見心思🥰雖然整個套餐只有幾塊肉 本身都擔心不夠飽 但其實還好 和牛牛脂會增加飽肚感🥱 每塊肉都十分高質 油花分怖平均 特別喜歡肉眼A4 經燒過油脂在口腔爆發入口即溶🥰 牛胸腹肉肉質整體軟稔彈牙有口感😌而牛肚亦有驚喜輕輕燒過表面微焦脆 好好吃😋另外白飯上面還加了飯素 更加香口😋亦不需要擔心自己燒過火 餐桌紙細心列明每塊牛肉部位燒的時間 基本上燒幾秒便可🔥

🥢開胃小食 $8
有燜牛舌+三文魚腮🐟
燜牛舌:燜得好軟稔 非常入味🤎
三文魚腮 第一次試‼️口感幾特別有咬口 酸酸甜甜頗開胃😚

🥩風味和牛定食 $98

沙律菜新鮮爽脆配上日式麻醬 十分開胃😋

另外白飯上面還加了飯素 更加香口😋

2020-05-24 145 瀏覽
囡囡遺傳咗佢daddy,係一名食肉獸小妹,最鍾意就係食牛肉, 一見到日式燒肉就會雙眼發光。所以她成日問我幾時帶佢去食燒牛牛,前幾晚就帶佢去旺角嘅阿久根。呢打主打和牛,每人一爐自己動手燒牛牛,女女交叫了風味和牛定食, 包括了兩件胸腹肉,一件肩胛,同一件肉眼,定食仲有麵豉湯,沙律,同加了味素的飯。肉質上乘,牛味濃。餐廳佈置得好有當地燒肉店嘅感覺,在布置上也花了不少功夫,而且還播放上日文歌曲,好有feel。

乘,牛味濃。

2020-05-14 571 瀏覽
真心平民價酒店級享受🤤 $98定食食到高級和牛 性價比超高 上菜好快 鍾意食牛嘅朋友唔好錯過🥰 走嘅時候仲發現 醫護人員買一送一添😱😇❣️前菜 $8/位燜牛舌鹹鹹地 非常入味 雖然厚身 但好容易咬 係呢餐嘅最愛🥰 配牛舌嘅紅蘿蔔🥕同薯仔都有濃濃嘅牛味 味道十分驚喜🤤三文魚腮好特別 真係第一次食 醃料酸酸甜甜 味道同牛舌好唔同 但都好特別🤩定食🍱定食配沙律、白飯同蜆肉海帶味增湯麻醬沙律感覺好新鮮開胃 食肉之前食啲蔬菜🥬 感覺好清新白飯係我最愛嘅珍珠米🍚 配上飯素特別香味增湯味道比平時飲開嘅甜 仲有好多蘿蔔絲 食落感覺好健康🤣❣️風味和牛定食 $98🥩上胸腹肉- 呢塊肉側邊脂肪比較多 中間啖啖肉 天然嘅脂肪令到啲肉好香 係我呢餐至愛嘅牛肉😍🥩前胸腹肉- 呢塊肉脂肪較多 燒完之後感覺牛油味好香 係天然嘅牛油🥳 朋友好鍾意 不過怕肥嘅我就覺得好啲太肥🤣🥩肩胛- 呢塊肉幾有口感 又好juicy🥩肉眼- 入口即溶 燒完都唔會好乾🔥 仲好多肉汁添😇極尚和牛定食 $168🥩西冷-比起肉眼 我比較鍾意西冷 感覺比較香 好容易咬😽🥩牛舌👅 口感好好 而且燒完好香 咬落去好有層次😋🥩肉眼燒物🍢🍡❣️粟米🌽- 粟米

❣️前菜 $8/位

定食🍱
定食配沙律、白飯同蜆肉海帶味增湯
麻醬沙律感覺好新鮮開胃 食肉之前食啲蔬菜🥬 感覺好清新

🥩西冷-比起肉眼 我比較鍾意西冷 感覺比較香 好容易咬😽
🥩牛舌👅 口感好好 而且燒完好香 咬落去好有層次😋
🥩肉眼

燒物🍢🍡
❣️粟米🌽- 粟米燒起黎好香 不過要小心控制時間 唔係就太乾啦🙈
❣️鰻魚- 燒完之後層皮脆脆地 鰻魚肉入口即溶 配飯好好食!
❣️甜薯🍠- 好甜好新鮮 飯後食感覺為呢一餐畫龍點睛🥳

🍹自製梅酒 $88/杯
梅酒酸酸甜甜🍹 好濃水果味 容易入口😋
不過份量較少 細細個杯加埋兩粒梅同冰 感覺飲幾啖就無曬啦🙈 未夠喉🤣
  • 風味和牛定食
2020-05-12 158 瀏覽
無得去日本,當然要食翻啲日本食材安慰下自己啦。今日去左一間平時去開成日見到排哂長龍嘅烤肉店,叫做「阿久根」和牛燒肉店。店內裝潢好日本風,不過比較細,坐得較迫,瘦編男朋友180cm,對腳就成日撞到張枱。🤣-我同男朋友叫左個「豐 和牛 二人盛」,有齊哂牛舌、牛肚、肉眼、西冷等各種牛嘅部位。首先上左一份前菜,其中一件係三文魚頭骨裏面嘅軟骨,味道酸酸甜甜,好特別,有時真係好佩服啲日本人。之後就上哂全部肉啦,其中最鐘意當然係肉眼A5,係瘦編最愛的部位,牛味均勻,亦有溶化感!😋-到底和牛點分A4同A5呢?日本和牛一般分為A、B、C,三個級別,根據脂肪量、色澤、結實程度、紋理和質素等項目去評分,1-5分,5分為最高,一共分為15級。評分標準同樣是相當嚴謹,只要其中一項是4分,整個評分就是4分。食完個二人set,係唔夠食嘅,小小失望。見到人地啲一人set會有味增湯同配菜,點解二人set無呢?所以瘦編再叫多碟五花腩肉醫下肚。~🥰-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)回購評分▶️🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)-➡️ 阿久根和牛立燒店 (旺角)📍 旺角白布街2-24號藝興大廈8號舖-

味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)
➡️ 阿久根和牛立燒店 (旺角)
📍 旺角白布街2-24號藝興大廈8號舖
2020-04-28 137 瀏覽
今日同友人食了阿久根和牛立燒店這間店是自助燒肉形式。舖面面積不大,如不是疫情應該會頗逼夾,哈哈。小編與友人叫了一個二人套餐 $388雖然份量略不是很多,而且每件牛不算好大塊,但吃落口是感受到肉質及味道比平時吃的好~個人感覺牛舌是最好吃的~其他牛肉分類確實分別不大。另外是燒起時油分略多,最好是隨餐的燒醬中和返。同朋友另外叫了份串雞腎,份量還好,好細粒,味道ok個人較喜歡隨餐送的飯,有加炸機蒜紫菜碎,令碗飯好食好多!
今日同友人食了阿久根和牛立燒店

小編與友人叫了一個二人套餐 $388

個人感覺牛舌是最好吃的~其他牛肉分類確實分別不大。

另外是燒起時油分略多,最好是隨餐的燒醬中和返。

同朋友另外叫了份串雞腎,份量還好,好細粒,味道ok

個人較喜歡隨餐送的飯,有加炸機蒜紫菜碎,令碗飯好食好多!
2020-04-26 102 瀏覽
YAKINIKU in some different elements. Mong Kok 🌃 is a place full of hidden gems and local bests food. We came here after work tonight for some Japanese cuisine, we picked a different restaurant this time- serving yakiniku but solo one - super cute set for one. The menu is in a piece of paper which we select our dishes. I do prefer this kind of ordering process as it gives me more time to decide what to eat. the interior inside is in traditional Japanese style, clean clear and spacious. I ordered
I ordered my favorite beef set for one with affordable price to begin with. The portion was large! they also provided us with some Japanese starter for free! delicious and flavorful. I ordered a few signature and popular dishes ...it arrived freshly, the beef was moist, soft and tasty.
Pork belly was grilled perfectly, flavor was yummy and the ox tongue wasn’t chewy at all even it gets cold after I took a few photos! chicken was also cooked nicely with the right amount of flavor. Not too salty or sweet.
we also picked the salad with sesame sauce dish, it’s actually one of the highlight of this meal - refreshing , chicken was juicy and moist; set was perfect for sharing among the two of us as we weren’t too hungry. Overall, the service was attentive and friendly, location might be hard to find but definitely worth a visit.

Rating 6.8/10 🌟
Location: Mongkok.
2020-04-13 165 瀏覽
內含不雅照片,要看前請先審慎今次入黎主要想食和牛叫左份$308/150g嘅黑毛和牛胸腹乾到我吐左出黎,要同大家講多聲唔好意思,我po埋我吐出黎嘅圖片後來同店員講加錢換左份牛三角$338唔係靚,不過算比較正常,下面附圖店員係幾好,好有禮貌,同埋肯俾我換哩部份都有加分嘅成餐最正常反而係最平嘅和牛定食 $98好食嘅,不過牛肉唔夠多,所以先加左另外兩碟牛美國牛小排,$1xx忘記了價錢,正常好食嘅都算本身見舖頭冇咩人都有啲猶豫,但睇見openrice 咁多正平先入黎試兩位用共$86x雖然價錢唔係貴,但咁嘅質素真係好難再有下次 🤦‍♀️抱歉總結:大家去食定食係正常嘅但如果叫黑毛和牛嘅嘢我就強烈不建議🙇‍♀️
內含不雅照片,要看前請先審慎

今次入黎主要想食和牛
叫左份$308/150g嘅黑毛和牛胸腹
店員係幾好,好有禮貌,同埋肯俾我換哩部份都有加分嘅
成餐最正常反而係最平嘅和牛定食 $98
好食嘅,不過牛肉唔夠多,所以先加左另外兩碟牛
美國牛小排,$1xx忘記了價錢,正常好食嘅都算
本身見舖頭冇咩人都有啲猶豫,
但睇見openrice 咁多正平先入黎試
兩位用共$86x
雖然價錢唔係貴,但咁嘅質素真係好難再有下次 🤦‍♀️抱歉
總結:大家去食定食係正常嘅
但如果叫黑毛和牛嘅嘢我就強烈不建議🙇‍♀️
2020-04-13
2020-04-12 98 瀏覽
今日突然好想食燒肉,即刻約個朋友收工落去旺角等,最後我哋避開左人多嘅地方,去咗白布街,見到呢間燒肉之前聽人講話幾好食但一直未試過,今日終於有機會試吓😬坐低諗咗好耐都唔知食乜好,最後店員叫我哋不如叫兩個定食,最後揀咗兩份風味和牛定食,本來想叫一份牛涮鍋,但最後都係想食燒肉🤭肩胛肉和A4肉眼睇啲顏色就知道好味🤤燒到7成熟都仲係好鮮味🤤另外前胸和後胸腹肉都好Juice,呢個定食仲有埋牛肚,食埋個飯其實差唔多飽,但又好想再食,最後我決定叫多一份 US頂級牛小排,牛小排真係好有保證,保證好味,不過今日冇試到D梅酒下次真係要試吓😬😋好味程度: 😋😋😋😋💞回頭度: 💕💕💕 💕📝服務: 📝📝📝 📝🌉環境: 🌉🌉🌉 #阿久根和牛立燒店

😋好味程度: 😋😋😋😋
💞回頭度: 💕💕💕 💕
📝服務: 📝📝📝 📝
🌉環境: 🌉🌉🌉

#阿久根和牛立燒店
其實呢一餐係3月9日食,又係唔知係邊度見到呢間嘅廣告😅又突然間想食和牛就去試吓,行街行到攰諗住早啲食飯,四點幾五點去到,原來開夜晚未開門,要六點先有得食,唔想行坐喺佢門口等開門😅入到去地方唔算大,我諗大約得10幾個位,大部份面壁😂另外再散叫左一啲牛肉,再加一個定食湯同飯,不過我略嫌牛肉味爭少少,算係好普通嘅一餐,呢餐食完其實好似冇乜食過嘢咁😅如果要食飽我諗應該要2、3千蚊,不過一定好過我之前食嗰間尚八
2020-03-09