2019-01-30 169 瀏覽
話說今日晏晝想去嗰度食飯。點知一上到去前面先有四個人攞枱跟住先到我哋三個人。前面嗰四個可以順利喺窗邊嘅位置坐低。而我哋後面三個,就安排咗喺比較入嘅位置。我哋問佢可唔可以坐出邊近窗邊位,因為見到有三張台空嘅,但係三張枱就未執。跟住個侍應就話要執枱一段時間先得。我哋話唔介意等一陣佢執咗先入去坐。過咗一陣個經理出嚟。同我哋講,『嗰度呢陣間就俾人包咗,而家啲枱就唔會執ga喇,你哋入邊坐唔坐啊,唔坐就冇辦法』然後仲要好大聲同佢其他staff講『出邊唔好執啊!』其實而家咩事嗻?趕客?
其實而家咩事嗻?趕客?
2019-01-28 147 瀏覽
上次食過長阪燒,對其新鮮食材念念不忘,於是今晚約咗朋友又過黎食晚餐再聚下。餐廳環境裝修富有日式風格,精緻而有格調,有不少吧台位同卡位,坐得舒適。我地見到有築地直送的原條鮮魚提供,就叫咗一條金時鯛,做薄切刺身,$388.師傅刀功高超,切得晶瑩剔透而薄片,賣相吸引,食落鮮甜美味,肉質夠煙韌有質感,魚香味散發,點醋汁食味道一流。油甘魚壽司,海膽壽司,吞拿魚蓉壽司,壽司飯結實鮮甜,握得力度適中,魚肉厚切鮮甜,入口嫩滑。燒牛舌,燒得剛好熟,多汁嫩滑,有咬口,牛肉味濃郁。

油甘魚壽司,海膽壽司,吞拿魚蓉壽司壽司飯結實鮮甜,握得力度適中,魚肉厚切鮮甜,入口嫩滑。

燒牛舌,燒得剛好熟,多汁嫩滑,有咬口,牛肉味濃郁。
2019-01-25 260 瀏覽
要不是朋友介紹,也不知道旺角竟然有一間舒適又高質的鐵板燒餐廳😍由於地點位於砵蘭街垃圾房旁一棟大廈樓上,招牌也不明顯,很容易忽略。店內環境寬敞舒適,廚師枱前擺放著各種新鮮食材,包括日本直送的鮮魚及貝類。店員服務親切友善,待客賓至如歸。😊我們點了幾款燒物及壽司,包括燒秋葵、雞軟骨、牛小排、手羽等。其中最滿意的是牛舌,很少吃到高質素的燒牛舌,外層燒得焦香,肉質爽口有彈性又不會韌,能保留肉汁,好味👍🏻另外燒雞子真是第一次吃,平日乃吃火鍋時必點之一。從擺盤已可見廚師的心思,雞子由小至大排列串好,燒烤是另一種風味,這裡的燒雞子不會太乾,仍吃到內裡爆汁的效果,過癮!最後以菠蘿雪葩作結,完滿😋無論環境、服務、食物質素均十分滿意,推介👍🏻👍🏻👍🏻
雞軟骨
燒烏賊
牛舌
雞子
牛舌
雞子
2019-01-25 130 瀏覽
原來是臥虎藏龍!睇餐廳名稱『長阪燒』原本以為是吃日本串燒的專門店,誰知餐廳真是禾稈冚珍珠,上至爐端燒串燒,下至一品料理、拉麵烏冬,再以至每日由日本直送新鮮魚刺身都一應俱全餐廳的格局好特別,充滿東瀛風味。一出lift 就會見到一排bar檯座位,面前擺放的全是當天的新鮮魚類/貝殼食材,我跟朋友剛好被安排坐在Bar檯,可以望著師父準備刺身,感覺好正!去到餐廳先知有每日日本直送新鮮魚刺身,當然要試一試。在餐廳介紹之下,叫了一條魴鮄魚刺身。雖然很少餐廳見到有鲂鮄魚,但原來它的刺身口感還挺爽口鮮甜,可以蘸魚醋食,又可以配Wasabi食,兩種吃法都好好味正當覺得淨食到刺身,會浪費了魚頭魚尾之際,原來可以加$30用魚頭魚尾配麵豉湯煮魚骨麵豉湯。另外都食了幾款串燒,串燒牛舌爽口多汁、串燒和牛燒得稔身完全不乾、帆立貝燒得很出色,特大虎蝦好甜美,咬下去啖啖肉,好正,值得encore

2019-01-23 151 瀏覽
聽聞長阪燒菜單添加了不少美食,當然要去吃上一趟。相隔差不多一年,發現除了食物種類增加了,最令我欲罷不能的必是吧枱前即看即點時令海鮮。最近推出時令日本直送原條鮮魚刺身,客人可以根據當日日本直送以388優惠價點選刺身,今天眼見已有七款魚,最後我們難取捨的點了金時鯛。日本直送原條金時鯛空運原條金時鯛刺身,師傅整條切片原條上桌,肉質細膩爽口、油脂適中味道鮮甜,越咬越滲出魚油香。牛舌串燒牛舌雖然不算厚,但入口柔軟彈牙,肉汁鎖在肉內,香氣撲鼻。油甘魚腩、海膽、蔥粒吞拿魚蓉壽司口感軟熟米香十足,再配上適當比例的醋,握度合適,入口不鬆散卻不覺結實。每件刺身大件肉厚加上壽司米也不少,屬大份量壽司🍣。海膽:海膽份量很足,濃滑而香稠,入口軟滑細緻,味道香濃富天然海水味,化在嘴間。吞拿魚蓉質感綿密油潤,入口油香,蔥花灑在魚蓉上,更顯鮮味。

日本直送原條金時鯛

牛舌串燒

牛舌雖然不算厚,但入口柔軟彈牙,肉汁鎖在肉內,香氣撲鼻。

油甘魚腩、海膽、蔥粒吞拿魚蓉壽司
吞拿魚蓉質感綿密油潤,入口油香,蔥花灑在魚蓉上,更顯鮮味。
  • 刺身
  • 壽司
  • 牛舌
2019-01-19 252 瀏覽
之前想食日本野,咁就係度周圍搵,就咁俾條 鰻魚吸引咗,所以就決定一試。地方幾昜搵,唔知係米一早book左位,居然坐到卡位, 夠寬敞環境ok。台面擺放又乾淨到menu, 選擇ok。 咁我搵嚟搵去都搵唔到丼飯, 一問之下原來淨係得lunch先有,有d失望,不過之後所有野食都好滿足。刺身正, 叫咗三文魚,油甘魚,中拖羅, 當中吞拿魚中拖羅,入口溶又冇筋,好好食另外不是一定係串燒海鰻,因為凍左唔好食。。。食左先講,肉厚,皮脆,太好食,仲叫多次以上2樣我覺得真係要試其他仲食左生蠔同魚乾。 不得不提仲有海膽壽司同飛驒牛壽司 。海膽全部都係完整一片片,冇得輸。 飛驒牛都好有牛味。最後食埋柚子雪芭做甜品,夠清新,可惜細左d,但食完成個人fresh左。呢日我地坐下食下, 唔經唔覺都錯咗兩粒鐘 ,但呢度服務仲好好, 你講唔該佢又會講唔該, 啲茶見你凍咗又成杯幫你換新。我會再返黎的

環境ok。台面擺放又乾淨

以上2樣我覺得真係要試

刺身
飛驒牛壽司
柚子雪葩
2019-01-19 158 瀏覽
一入餐廳,各款從日本新鮮運到香港既海鮮盡收眼底,有活北寄貝、南非鮑魚、活燒元貝、油甘魚、赤貝、池魚王、金目鯛,真係有機會晚晚不同!先叫左隻雞翼,燒得香食落仲辣辣地蝦就有大概三隻,仲有秋葵同埋蕃薯添,炸粉夠薄,而且夠乾身,食落唔油,蝦肉仲好彈,炸既時間岩岩好果然炒飯都係非常出色,飯充滿牛肉味,仲有好香既蒜香味添呢度既海鮮咁新鮮,當然要叫黎試下,肥美且白滑既帶子仲要係咁大粒,都真係第一次食到唔好睇佢好似血淋淋咁,食落係有好重既牛肉味,仲要一d筋都冇呢個串燒我非常欣賞,一黎夠分量,二黎雞肉滑溜,仲好多汁
先叫左隻雞翼,燒得香
明太子雞翼
食落仲辣辣地
大蝦天婦羅
果然炒飯都係非常出色,飯充滿牛肉味,仲有好香既蒜香味添
和牛炒飯
北海道活帶子刺身
唔好睇佢好似血淋淋咁,食落係有好重既牛肉味,仲要一d筋都冇
美國牛小排
火炙三文魚壽司
义燒烏冬
呢個串燒我非常欣賞,一黎夠分量,二黎雞肉滑溜,仲好多汁
日本雞肉大蔥串
火炙三文魚壽司
义燒烏冬
日本雞肉大蔥串
2019-01-17 117 瀏覽
呢間長阪燒係主打爐端燒的日式料理店,室內佈置裝修充滿日本風,門口用上一排排假酒桶作為裝飾,甚有格調。餐廳除有數張餐枱外,亦設有卡位和爐端燒吧枱。爐端燒吧枱上前會放滿時令海鮮和魚類,供食客挑選。而聞說廚師會用長身的木槳將煮好的食物傳遞給食客,今次則未有遇上,甚為可惜。火灸三文魚壽司和牛炒飯味道不俗,每口飯都可以吃到牛肉,可見和牛份量不少牛小排烤得剛好,約有5成熟,牛味濃郁,配上特別的醬汁,令牛肉吃起上來味道更豐富叉燒烏冬是由慢煮豬腩肉加上芝麻豚骨湯底製成, 叉燒極嫩入口即溶而烏冬輕輕一吸就滑入口中,貿感比起一般的烏冬更加Q彈
火灸三文魚壽司
和牛炒飯味道不俗,每口飯都可以吃到牛肉,可見和牛份量不少

2019-01-16
2019-01-10 224 瀏覽
今次要介紹既呢間餐廳既價錢雖然唔係話好平,但👦🏻👧🏻都一致認為佢地既午餐好值得推介俾大家。有留意之前推介既朋友仔應該都知道👧🏻中意食鰻魚,呢間餐廳👦🏻👧🏻都係為左佢既鰻魚飯而去既😍今次叫左四個丼飯,分別係:汁燒原條鰻魚丼、汁燒霜降和牛粒溫泉蛋丼、半條鰻魚併燒三文魚丼同埋雜錦魚生丼。午市既丼飯都係套餐,會有一份沙律、前菜同一碗麵豉湯,沙律既汁酸酸甜甜非常開胃,而前菜既螺肉彈牙惹味👍🏻四個丼飯既份量都唔細,原條鰻魚丼既鰻魚長度差唔多有一隻前臂咁長,調味適宜,不過👧🏻覺得佢既魚油味唔夠,如果油香味重啲就更好啦。和牛溫泉蛋丼既牛肉粒非常軟稔,而且份量唔少舖滿成碗丼飯既面,👦🏻一直讚啲牛肉粒既油香味非常重,就算擺左一陣凍左少少仍然香味十足呀。跟住個兩個丼飯既飯都有啲特別,店家用左微酸既醋飯去襯托上面既燒三文魚同刺身,感覺就好似食緊一件巨型壽司咁,店家所選用既食材都好新鮮,甜蝦既肉質彈牙,而刺身亦唔會有腥味。每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)味道 : 3.75 / 5 環境 : 3.75 / 5 外觀 : 3.75 / 5價錢 : 3 / 5 服務 : 3.25 / 5回頭率 : 3.

每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 3.75 / 5
環境 : 3.75 / 5
外觀 : 3.75 / 5
價錢 : 3 / 5
服務 : 3.25 / 5
回頭率 : 3.25 / 5
總分 : 20.75 / 30

性價比
雖然午餐價錢黎講可能貴左少少,但👦🏻👧🏻一致認為呢間午餐比起晚餐更抵食,丼飯係一個完整既套餐,食物既種類唔少,而且不設加一,所以真係好推薦各位朋友仔黎試一試😉

另外想推薦下店家晚市有供應既雪葩,雪葩用番原個生果黎上碟,外型已經非常吸睛,雪葩既口感非常綿密,而且果汁味香濃,去食晚飯既朋友仔記得唔好錯過呀🤤
2018-11-28
  • 汁燒原條鰻魚丼
  • 汁燒霜降和牛粒溫泉蛋丼
  • 蘋果雪葩
2019-01-08 137 瀏覽
同同事傾開計,佢介紹尼間高質素日本料理,於是相約好友今晚去試一試地點容易搵,行到樓下已經見到易拉架,一開lift門,已經見到裝修好靚,長長嘅吧枱,前面放滿新鮮嘅食材,吸睛之餘,胃口大增門囗位有個小小蠔枱,即叫即開,梗係要叫黎試試,叫左12隻時令蠔、新嘅一年攞個意頭食蠔D😂待應照顧周到、告訴我們會先安排食蠔同壽司,之後再上熟食雖然蠔唔係好大隻、脹卜卜一口蠔,新鮮蠔味重,套餐仲包一支白酒、酒味淡容易入口、不帶酸味,吃一口蠔再品嚐,酒味變得濃郁飛驒和牛壽司,入囗軟熟,鮮牛味十足火炙飛驒和牛壽司,燒嘅時間拿捏得好好,唔會太熟,火炙燒過嘅和牛、一入口好香牛脂味油甘魚腩,肉質肥美甘甜葱粒吞拿魚蓉壽司,鮮嫩可口赤貝壽司,大大塊爽口赤貝包住整嚿飯珍寶牡丹蝦壽司,大大隻啖啖彈牙爽口嘅蝦肉,蝦嘅鮮味充滿口腔內特大虎蝦,燒得香口,蝦味濃安格斯肉眼扒,肉質鮮嫩,比較淋身、一定要點綠色嘅醬,有畫龍點睛的效果!燒油甘魚餃, 可以連埋魚頭一齊燒,不過我哋想食多啲其他嘢,所以只係要個魚餃,鐘意食魚頭的人一定大愛,因為個魚頭真係好大,仲要價錢都只係百多元番薯天婦羅,外層酥脆,炸漿薄,番薯味濃,點上酸汁更野味尼度環境舒服

待應照顧周到、告訴我們會先安排食蠔同壽司,之後再上熟食

飛驒和牛壽司,入囗軟熟,鮮牛味十足
油甘魚腩,肉質肥美甘甜
葱粒吞拿魚蓉壽司,鮮嫩可口
赤貝壽司,大大塊爽口赤貝包住整嚿飯

特大虎蝦,燒得香口,蝦味濃

番薯天婦羅,外層酥脆,炸漿薄,番薯味濃,點上酸汁更野味

尼度環境舒服,裝修充滿日本風,價錢合理!值得再光臨

2019-01-07 127 瀏覽
踏入2019年 我同朋友決定食好啲,食豪啲我地點咗個$248生蠔餐 套餐包括12隻生蠔及指定白酒一支 平均每隻生蠔低至八蚊咋 超抵食生蠔即叫即開絕對新鮮 每隻都非常肥美 腹部飽滿有肉非常creamy 裙邊爽脆 鮮甜無比白酒質素不錯 適合女士飲用 非常易入口 味道甜甜地帶有果香味 生蠔配白酒呢個組合簡直無械可擊真心覺得呢個$248生蠔餐 非常化算 一般餐廳可能都有這些優惠 但絕對唔係包一支白酒 而係可能只是包兩半杯安格斯肉眼扒$118超大塊的肉眼扒 抵食肉眼扒質感非常嫩口 肉質纖維細緻 簡單嘅黑椒和鹽調味 味道已經極佳火喉拿捏得剛剛好中間依然係粉紅色嘅 肉質非常豐富 脂肪比例平均鹽燒油甘魚鮫 多肉少骨 腩位嘅位置非常甘香肥美 魚脂味非常濃郁 魚肉非常嫩滑而且帶有肉汁 一啲都唔乾身重點係魚皮燒到焦黃脆卜卜 非常香口生和牛壽司 生牛肉並不是每個人都敢吃 但本人卻非常喜歡 牛肉質素要上乘才能做刺身級的 生牛肉嘅味道牛味相對較重 肉質較為煙韌有咬口 再細味咀嚼之後牛嘅脂肪慢慢融在口腔中 是人間美味吞拿魚蓉軍艦壽司 餐廳一點也不吝嗇 吞拿魚蓉快要滿瀉了 味道鮮甜而且新鮮帆立貝爐端燒 有專人幫忙燒埋
踏入2019年 我同朋友決定食好啲,食豪啲

安格斯肉眼扒$118
超大塊的肉眼扒 抵食

重點係魚皮燒到焦黃脆卜卜 非常香口

帆立貝爐端燒 有專人幫忙燒埋 粒肉大到一開三 每粒肉厚鮮嫩 裙邊爽脆鮮甜 這裏的海鮮極為新鮮

燒虎蝦 體積相當巨型有一隻手板咁大 蝦頭嘅高甘香鮮甜 蝦肉彈牙爽口

裝修充滿日式風格 格調高級而且優雅 有吧檯及梳化枱提供 本人比較推薦吧枱位置 眼前就放了各種唔同新鮮嘅食材 而且可以一邊觀賞廚師嘅手藝 另一邊廂享受著美食 非常寫意
2018-12-27 168 瀏覽
看到這裡有個抵食的生蠔優惠就過來試一下。環境很有日本味道,感覺很舒適。選了坐吧枱位置,前面可看到當天的新鮮食材,店員亦貼心地向我們逐一介紹。一坐底就即刻order了一個oyster set,$198有十二隻生蠔再加一支白酒,十分抵食。生蠔來自加拿大和韓國,加拿大生蠔較肥美,新鮮味道帶甜,蠔味頗濃,配上白酒一流!飛驒和牛刺生 3切 $98第一次食飛驒牛刺生,看到霜降肉質已令人食指大動,油脂分佈均勻細密,入口即溶,不愧名牌和牛!大蝦天婦羅 $98賣相很靚,食天婦羅最怕粉漿太厚,這個就恰到好處,口感香脆而不油膩。汁燒活海鰻 $68底下的皮燒得香脆,但魚肉沒有燒得太乾,肉質保留嫩滑。松葉蟹膏多士 $118份量很多,鋪滿了蟹蓋,蟹膏味道濃郁配上多士這配搭不錯。
飛驒和牛刺生 3切 $98

大蝦天婦羅 $98

汁燒活海鰻 $68
底下的皮燒得香脆,但魚肉沒有燒得太乾,肉質保留嫩滑。

松葉蟹膏多士 $118
份量很多,鋪滿了蟹蓋,蟹膏味道濃郁配上多士這配搭不錯。
2018-12-26
2018-12-27 113 瀏覽
啲人成日話旺角冇靚野食,今次我又去到朗豪坊附近搵到間食正既日本餐廳<<長阪燒>>上到去見到個裝修已經「嘩」一聲,有個大大既bar位,上面擺哂當日新鮮食材俾人揀,所有野都好細緻😍有咁靚既裝修,就梗係有食神啦。嗌咗多款食物,冇一樣有失望,樣樣都具有水準,厚切三文魚腩 $78燒虎蝦 $38 (2隻)尤其係豬頸肉串燒 $22,又厚又多汁,多到有啲喺嘴邊漏番出黎,令人再三回味🤤下面嗰串係燒活鰻 $68美國牛小排 $108 有6大塊,medium熟,真係啱啱好,靚牛真係唔同啲 不過個醬料我唔識欣賞,問餐廳拎咗啲海鹽「審」上去食啱我多啲~P.S. 個洗手間係用日本嗰啲座廁,值得一去👍🏻👍🏻👍🏻
啲人成日話旺角冇靚野食,
今次我又去到朗豪坊附近搵到間食正既日本餐廳<<長阪燒>>
上到去見到個裝修已經「嘩」一聲,
有咁靚既裝修,就梗係有食神啦。
嗌咗多款食物,冇一樣有失望,樣樣都具有水準,

厚切三文魚腩 $78

燒虎蝦 $38 (2隻)

下面嗰串係燒活鰻 $68

P.S. 個洗手間係用日本嗰啲座廁,值得一去👍🏻👍🏻👍🏻
2018-12-26 151 瀏覽
平安夜晚在朗豪坊睇完戲後就喺附近食晚飯見呢間喺openrice度仲可以訂座,所以就嚟食。店舖座落大廈的2樓,服務員都好熱情款待,仲請食客上前揀選今天的新鮮貨。我們點了第一次在香港食到的鱈魚子,據聞是魚的精巢,食落有啲似新鮮的墨魚,仲有彷彿魚刺身同赤貝刺身,總括嚟講刺身是新鮮的。唯一美中不足是清酒煮蜆,真是很多砂,就有點失望了。當服務員清理枱面時我都有向佢反映蜆有砂,但佢只是:「哎吔⋯⋯」咗一聲,並沒有表示任何歉意,呢方面我就感到有啲意外了~期望下次再有機會幫襯多次吧
平安夜晚在朗豪坊睇完戲後就喺附近食晚飯
見呢間喺openrice度仲可以訂座,所以就嚟食。
期望下次再有機會幫襯多次吧
彷彿魚骨湯
牛肉拉麵
2018-12-24
2018-12-23 99 瀏覽
今天特意來到旺角試試一間日本食店, 一入食店便被他的裝潢吸引, 很有日本風味 。我們選擇坐吧檯 ,更加別具特色。 set lunch 有很多選擇, 喜歡吃牛的我 ,一看便選了一個汁燒霜降和牛飯配溫泉蛋套餐 ,還有麵豉湯、沙律和牛脷作前菜, 絕對超值。 和牛很有牛味 ,果然沒有令我失望。 朋友叫了一客海膽飯,整碗飯鋪滿海膽, 喜歡吃的朋友一定可以大快朵頤 ,絕對不能錯過。 經此一試, 我們又發掘了一處美味的日本地道食店 ,下次一定要來試試晚餐。