2018-08-30 1230 瀏覽
前排同屋企人嚟鏞記食,一坐低就叫咗皮蛋酸薑,皮蛋係流心嘅,加埋酸薑一齊食真係好夾。燒鵝一定係必食架啦,食到有炭燒嘅香味,d肉又唔「鞋」。今次仲叫左個鳳眼果炒斑球,時令野得嗰期先有,食落好似栗子,配埋斑球感覺好清新,夏天食真係唔錯。仲叫左個蝦子柚皮,柚皮呢啲工夫菜唔係周圍都有得食,喺屋企就更加唔會整。呢度嘅柚皮夠腍夠入味,而且唔會澀,配埋蝦子嘅香味簡直一流,連汁都撈埋。平時嘴刁嘅屋企人都大讚呢兩道菜出色,果然冇帶錯佢地嚟。
  • 咗皮蛋酸薑
2018-08-11 1390 瀏覽
尋日中午去鏞記食飯,估唔到咁熱鬧,好彩地廳可以搭枱,我地兩個就坐咗喺長枱。叫咗份例牌燒鵝,鵝肉夠厚,鵝味濃郁,燒鵝皮好香脆,味道真係唔錯,點埋呢度嘅酸梅醬仲正!每人叫多咗份皮蛋酸姜,d薑唔會好辣,酸酸甜甜好開胃,皮蛋係溏心嘅,好味!下次可以嚟飲茶食點心!
  • 皮蛋酸姜
2018-07-31 1370 瀏覽
終於等到小朋友考完試放假,一家大細去鏞記食大餐。好彩提前book咗位,如果唔係就要等位啦。衆所周知燒鵝係招牌,keep到水準,唔洗多介紹。另外仲叫咗幾個餸:‧桶子豉油雞 – 雞肉好嫩滑,又夠曬入味,好食‧鳳眼果斑球 - 鳳眼果係呢個季節先有,未食過幾特別,有少少似栗子,斑球都好新鮮‧鮮蝦荷葉飯 - 荷葉飯好香,入面仲有好多料,唔會dry‧鮮蟹肉干燒茄子 - 食落有蟹肉嘅鮮味,茄子都燒得好香,呢個配搭唔錯‧紅豆沙 – 煲得夠火候,起沙之餘仲有陳皮香!‧芒果布甸 – 小朋友至愛,芒果肉香甜,口感軟滑,食完仲想encore
‧桶子豉油雞 – 雞肉好嫩滑,又夠曬入味,好食
‧鮮蝦荷葉飯 - 荷葉飯好香,入面仲有好多料,唔會dry
‧紅豆沙 – 煲得夠火候,起沙之餘仲有陳皮香!
  • 桶子豉油雞
  • 鳳眼果斑球
  • 紅豆沙
  • 芒果布甸
2018-07-16 1624 瀏覽
一家人想吃中餐就走进了镛记,听说这里除了烧鹅,乳猪也很不错就试了一下。真的很好吃!又脆又香!另外还点了一份太子捞面和艇仔粥,面加上鹅油很香。粥底很绵,而且真材实料,有虾、鱼片及咸瘦肉等,还叫了几个点心,即叫即蒸,味道也很不错。
  • 烧鹅
  • 乳猪
  • 艇仔粥
2018-07-11 1438 瀏覽
專程來吃燒鵝,平日中午來雖不用排隊,但也幾乎滿座了。服務員態度很好很有禮貌。聽別人說皮蛋酸薑也很不錯,點了兩份,酸酸甜甜很開胃,很好吃。心思思想試多一點款式就點了燒鵝拼切雞。鵝的肉質很厚實,燒鵝皮很香脆,蘸上酸梅醬更好吃,旁邊還有一些蜜豆,甜甜的幾特別。切雞吃起來有鮮味,皮滑肉嫩。
2018-07-11
  • 皮蛋酸薑
2018-06-30 1540 瀏覽
公司同事生日去鏞記慶祝,好彩提前訂咗位,侍應服務周到,態度唔錯。 燒鵝拼叉燒:招牌燒鵝肉嫩多汁,皮夠酥脆,炭香味又濃。叉燒有少少燶邊脆脆地,咬落有口感唔會太腍,正 古法紅燜鮮斑尾:海斑好新鮮,條魚外脆內軟,仲吸晒火腩、蒜子同北菇嘅味道,好特別 原個菠蘿炒飯:材料好足,飯炒得好香又唔油,粒粒分明 柚子蝦球:蝦好大隻,爽口彈牙,加埋柚子嘅味道好清新,幾好食 鹹魚蓉粒炒白菜苗:白菜苗好清甜,加埋鹹魚嘅鹹香味,非常惹味

原個菠蘿炒飯:材料好足,飯炒得好香又唔油,粒粒分明

柚子蝦球:蝦好大隻,爽口彈牙,加埋柚子嘅味道好清新,幾好食

鹹魚蓉粒炒白菜苗:白菜苗好清甜,加埋鹹魚嘅鹹香味,非常惹味
  • 招牌燒鵝
  • 紅燜鮮斑尾
  • 柚子蝦球
2018-06-14 1439 瀏覽
镛记也算是香港必打卡的食肆之一,来了当然要亲身试吃了。烧鹅当然少不了,三个人点了一份例牌烧鹅,真的是吃过最好吃的烧鹅了!味道好香,肉嫩多汁,皮也很脆而且一点都不腻!不愧是这里的招牌。还有洛神山楂骨,有淡淡的洛神花香味,山楂酸酸甜甜,很开胃。最后点了鱼汤鲜腐竹胜瓜,胜瓜浸在鲜甜的鱼汤里,口感很清爽。好不好吃真的要自己来吃了才知道,我绝对给镛记五星好评。
  • 烧鹅
  • 洛神山楂骨
2018-06-07 1518 瀏覽
尋晚一家人去鏞記食飯,一坐低就先叫一人一份皮蛋酸薑,細細碟好精緻,d薑唔會好辣﹐酸酸甜甜好開胃,配埋溏心皮蛋好好食。另外叫咗隻白切雞,隻雞嘅擺法都幾特別,色水仲好靚,雞肉嫩滑又夠厚肉,雞皮仲好爽,新鮮雞係唔同d!仲叫咗個柱侯牛腩煲,色香味俱全,牛腩夠入味夠曬淋,送飯啱曬。另外點多兩個餸,金沙蟹肉燜茄子同金銀蛋莧菜,碟茄子入面有好多蟹肉,好鮮味。成家人對呢餐都好滿意,可以再翻食。
2018-05-30 1487 瀏覽
2018年5月29日。晴。中環。鏞記應該香港人都聽過佢嘅大名慕名已久咁啱呢晚有機會朝拜鏞記侍應安排坐喺一樓,近窗口位,一樓嘅裝修睇落有啲殘,唔似地下嗰層咁新式啲窗邊幅牆有浮雕,舊式華麗風一樓舖咗假天花,令到樓底好矮,感覺好焗促雖然係朝拜鏞記,但我同同行朋友都唔食鵝嘅,所以點菜都無嗌招牌燒鵝啲菜按上枱順序來寫想食雲吞,所以嗌咗呢個上湯魚尾雲吞有8粒,雲吞唔算大粒,但鮮味十足,入面嘅蝦彈牙,上湯唔知點解有微微辣味,鮮甜美味,鹹淡適中,而且價錢唔貴,令人出乎意料食飯點都要食菜,所以點咗上湯竹笙煮芥蘭竹笙好爽脆入味,上湯偏鹹,最重要嘅芥蘭好~老~咬唔斷,所以唔多滿意另外點咗揚州炒飯,但無影相揚州炒飯配料有好多隻大蝦,有叉燒粒同蛋,味道正正常常,炒飯乾身,唔油膩最後上嘅炸蝦球有配個沾醬,甜酸醬算彈牙,唔太油膩,但亦唔覺出色,同平時婚宴上食到嘅差唔多當晚內地客居多,連侍應一開口都直接講普通話,甚至係唔識講廣東話,有啲反感就食物來講,呢幾個餸,除咗個雲吞,性價比都極低,埋單$800心中唯一嘅疑問係:難道鏞記只有豪食先好食?唯有儲下錢再帶屋企人來豪食燒鵝,一探究竟!
2018年5月29日。晴。中環。
鏞記應該香港人都聽過佢嘅大名
慕名已久
咁啱呢晚有機會朝拜鏞記

窗邊幅牆有浮雕,舊式華麗風
一樓舖咗假天花,令到樓底好矮,感覺好焗促
啲菜按上枱順序來寫
上湯魚尾雲吞
想食雲吞,所以嗌咗呢個上湯魚尾雲吞
上湯竹笙煮芥蘭
食飯點都要食菜,所以點咗上湯竹笙煮芥蘭
竹笙好爽脆入味,上湯偏鹹,最重要嘅芥蘭好~老~
咬唔斷,所以唔多滿意
另外點咗揚州炒飯,但無影相
炸蝦球
最後上嘅炸蝦球有配個沾醬,甜酸醬
算彈牙,唔太油膩,但亦唔覺出色,同平時婚宴上食到嘅差唔多
2018-05-29
10 分鐘 (堂食)
上湯魚尾雲吞
2018-05-22 1241 瀏覽
四點同客人來到鏞記酒家,沒想到連一個大陸人都沒有,得返我哋一台客,叫了個乾燒伊麵和皮蛋瘦肉粥,還叫了幾個點心,每樣嘢水準都幾好,服務員的態度都很好,還叫了我最愛的陳皮紅豆沙超好味。
2018-05-22
1 分鐘 (堂食)
  • 蝦餃燒賣春卷
2018-05-21 831 瀏覽
三个星期前家人提议母亲节去镛记,于是提前订好了位置。镛记还推出了母亲节精选菜式,很用心。怀旧灼双星分别是鲜制肉丸和手剁鲮鱼球,肉丸很弹牙,鲮鱼球也不错,一点也不腥。还点了金镶豆腐拼海参扣,豆腐外脆内嫩,有豆香味。海参扣我第一次吃,口感特别又惹味。当然少不了炭烧黑鬃鹅,充满油香,皮脆肉嫩,一整只的份量,一家人吃刚刚好。三丝瑶柱羹的瑶柱鲜甜,料很足。另外还点了两个礼云子蛋清,蛋白蒸得很滑,配上礼云子的咸鲜味真的很棒!甜品点了芒果布甸和红豆沙,红豆沙有淡淡的陈皮味,且不会太甜。母亲对这顿饭都表示很满意!
  • 金镶豆腐拼海参扣
  • 鲮鱼球
  • 怀旧灼双星
  • 炭烧黑鬃鹅
  • 芒果布甸
2018-05-20 919 瀏覽
有幸與親友到鏞記品嚐一些老味道,鏞記門面金碧輝煌,甚有氣派,樓高數層,店內有些雕塑,更有不少外國人人光顧。說到鏞記最為著名的食物,就是燒鵝,所以這次點了一隻燒鵝,燒鵝擺放得別具特色,燒鵝昂首展翅,很是美觀,眾人手機先「食」,到夾起一塊燒鵝放入口中,外皮很脆,肉質甜美,配上甜酸汁,太好吃了。還有另外值得一提的佳餚,是別具心思的釀鵝腸,十分考究師傅的功夫,鵝腸內包了叉燒、還有燒味與蜜汁,鵝腸有彈性,很有口感,與燒味一同吃真是很特別。鏞記實在有太多特色菜,而且十分好吃,希望有空再來品嚐。

鏞記實在有太多特色菜,而且十分好吃,希望有空再來品嚐。
2018-05-01
2018-05-19 644 瀏覽
同客人常到鏞記酒家下午茶,下午茶一般比較靜唔會太多人,服務水準一流,不過都幾多大陸人,太出名了,點心即叫即蒸,粉麵抄得出色,蟹肉伊麵好味道,還有陳皮紅豆沙一定要試。
2018-05-18
2 分鐘 (堂食)
  • 酸薑皮蛋
  • 陳皮紅豆沙
2018-05-17 687 瀏覽
五一假期去了香港玩,選了燒鵝很出名的老字號鏞記。我們來的早不用排隊,服務員招待我們上去二樓的大廳,環境很舒服。點了一份燒鵝拼叉燒,據說燒鵝銷量很好,來得晚可能也吃不上。燒鵝味道真的不錯,皮脆肉嫩。還點了金鑲脆皮嫩豆腐,很嫩滑但一定要趁熱吃。還有老陳皮香茜鵝湯,陳皮香而且夠火候,喝下去很舒服。這頓飯沒讓我們失望,不愧是香港必吃的老字號!
2018-05-13 712 瀏覽
Terrible food and pricey. Total rip off. We went during Mother’s Day. We were ready to pay the price for good food but the food served to us isn’t even worth a quarter of its asked price. You can easily find better food in HK. Our salt and pepper squid was clearly microwaved and total absence of crispiness. The roasted goose was forgettable. Very little meat and tough. This place is an obvious dumb money trap.