5天前
今晚同屋企人出嚟食飯,長輩話想食中菜,就揀咗鏞記,貪佢地方夠大,菜式選擇又多,可以滿足唔同口味。嚟到鏞記,梗係要試下佢個招牌「正宗炭燒黑鬃鵝」啦,鵝燒得皮香肉嫩,炭燒味好突出,屋企個個都讚好。除咗燒鵝,我哋仲叫咗幾款餸食。個魚露津絲蝦球煲幾夠鑊氣,蝦球幾大隻,咬落爽口,津絲索晒魚露嘅鮮味,用嚟送飯一流。另外叫咗隻芝麻化皮脆乳豬俾大家試下,乳豬皮燒得夠鬆化,芝麻亦都好香,小朋友見到已經好開心。椒鹽百花釀玉帶都幾受歡迎,玉帶鮮甜,釀咗蝦膠再炸到金黃,椒鹽調味啱啱好。食中菜梗要有碟菜,個椒絲腐乳唐生菜炒得幾好,夠爽脆,腐乳味亦都足。一家人都食得幾滿意,菜式味道大路,老人家同小朋友都啱食。雖然唔係話有咩石破天驚嘅菜式,但勝在穩穩陣陣,係家庭聚餐嘅一個好選擇。