之前係旺角食過呢間點心舖今次見荃灣都有分店就過來試下晚市都好旺場 店員好風趣熱情有同我地介紹點心係自家製即點即做夠哂新鮮師傅仲係日本東京富麗華同香港多間米芝蓮酒店做過 豐富經驗春風得意腸個名好得意係春卷包入腸粉皮真正內脆外軟 鐘意佢係春卷用料紮實仲有蝦肉黑松露北菇燒賣皇大大件 20蚊兩大舊都幾抵食黑松露堆係面蝦肉爽脆鮮香月半彎晶瑩鮮蝦餃外相靚仔 包得真係晶瑩飽滿入面嘅蝦肉都好鮮甜要兩隻唔夠喉,下次會叫四隻好姐潮州蒸粉果一樣都係大大件沙葛同花生嘅味道好出有少少乾身但係都好味香煎韭菜餅呢個係私心推介卜卜脆炸粉炸得好香口入面韭菜份量簡直係塞爆加埋啲蝦滑回味無窮高質手作點心舖
之前係旺角食過呢間點心舖

黑松露堆係面
蝦肉爽脆鮮香

外相靚仔 包得真係晶瑩飽滿

入面嘅蝦肉都好鮮甜
要兩隻唔夠喉,下次會叫四隻

好姐潮州蒸粉果

加埋啲蝦滑回味無窮

高質手作點心舖
  • 香煎韭菜餅
2023-06-14 77 瀏覽
聽朋友介紹,這間中式點心是現場即叫即造,所以特地與家中老人家來試一試。#老人家喜歡吃點心是常識吧一坐下,店員已經急不及待介紹,「我們是自家品牌,即叫即造,所以上菜要等耐小小,特別是點心,好多人點,要點就要早……吧啦吧啦」😅食左先講啦😑咱家秘製叉燒包叉燒包是廣東點心中的經典之一,這個咱家秘製叉燒包充斥着獨特香甜味,大大粒叉燒內陷用鬆軟的包子皮包裹着,好好好食😋月半彎晶瑩鮮蝦餃(2粒)有4粒及2粒選擇,晶瑩皮薄而有韌性,不錯不錯黑松露北菇燒賣皇(2粒)黑松露和北菇獨特的口味為燒賣增添層次感和豐富的味道齒頰留香脆蘿蔔腸第一次吃到的創新料理,是一種將傳統腸粉和炸蘿蔔絲巧妙結合的獨特口感,同時擁有酥脆的內陷和柔軟的外皮鮮蝦菜苗餃菜苗餃是我最喜歡的點心,它的口感清脆爽口,與鮮蝦的鮮味相互輝映不是賣花讚花香😂,所以又多口與店員聊起來,原來點心師父曾在日本東京富麗華工作多年,回港更在多間米芝蓮酒店擔任主管,此為師父的自家品牌,難怪食物水準一流

咱家秘製叉燒包

月半彎晶瑩鮮蝦餃(2粒)
有4粒及2粒選擇,晶瑩皮薄而有韌性,不錯不錯

黑松露北菇燒賣皇(2粒)
黑松露和北菇獨特的口味為燒賣增添層次感和豐富的味道

鮮蝦菜苗餃

• 咱家秘製叉燒包
👍🏻 月半灣晶瑩鮮蝦餃(2粒)熱辣辣 晶凝通透嘅蝦餃內有大量蝦肉 蝦肉新鮮爽口 食落好有口感 出色!🦐👍🏻 黑松露北菇燒賣皇(2粒)燒賣皇真係好大粒🤗燒賣表面已經見到冬菇同黑松露嘅身影 豬肉有肉汁 蒸嘅時間剛好👍🏻 鮮蝦菜苗餃菜苗餃餡料豐富 粒粒脹卜卜😸除左有滿滿嘅菜苗之外 每一粒大大隻鮮蝦出現 皮薄餡靚👍🏻 濟寧蒜香蝦春卷蝦春卷炸得好香脆 春卷皮好薄 餡料好實在💕炸到脆卜卜 入面吧蔬菜同蝦清甜點少少喼汁更惹味👍🏻 齒頰留香脆蘿蔔腸腸粉皮滑溜溜 加埋炸得香脆嘅蘿蔔絲 同炸兩有異曲同工之妙 但加上白蘿蔔絲嘅甜味 值得嘗試✌🏻👍🏻 百吃不厭鹹水角鹹水角皮脆 味道外甜內鹹 好煙韌 味道同口感都唔錯🤗注意事項⚠- 餐廳會收取茶位費🫖- 點心、燉湯、蒸飯款式頗多 任均選擇🙋🏻‍♂️
👍🏻 月半灣晶瑩鮮蝦餃(2粒)

👍🏻 黑松露北菇燒賣皇(2粒)

👍🏻 鮮蝦菜苗餃

👍🏻 濟寧蒜香蝦春卷

👍🏻 齒頰留香脆蘿蔔腸

👍🏻 百吃不厭鹹水角
鹹水角皮脆 味道外甜內鹹 好煙韌 味道同口感都唔錯🤗

注意事項⚠
- 餐廳會收取茶位費🫖
- 點心、燉湯、蒸飯款式頗多 任均選擇🙋🏻‍♂️
2023-06-08 76 瀏覽
今次又去左荃灣覓食啦🤪早排見到有人介紹呢間手作點心餐廳,個師傅係做過米芝蓮酒店既主管,D野食應該會幾告質,就即刻約男朋友同我去食🤣入到去個環境幾舒服,夜晚去唔算多人,兩個人食都坐到大檯❤️我地叫左6款野食,全部都好精美同好食😬✨月半彎晶瑩鮮蝦餃 ($22)蝦餃皮好煙韌,D蝦好大粒同鮮美,入面仲有翠玉瓜😬✨黑松露北菇燒賣皇 ($20)黑松露味好香濃,食落D肉質好彈牙,仲好足料😬✨鮮蝦菜苗餃 ($30)個餃大大粒,蝦同菜苗既量都好多,好鍾意佢個菜苗,夠嫩😎✨齒頰留香脆蘿蔔腸 ($36)呢個腸既口感好豐富,個皮好滑,咬落去係脆卜卜既,入面仲有好多蘿蔔絲,味道鹹鹹甜甜👍🏻✨馳名南翔小籠包 ($34)一咬落去D熱湯就係個口到爆發,個皮唔會太厚,沾少少醋食更加正🙌🏻✨秘製叉燒包 ($23)個包非常軟熟,甜甜地好好味,入面D叉燒都好足料😬Overall我覺得呢間d點心都幾好食,價錢又唔會太貴,推薦大家試下🤪

✨月半彎晶瑩鮮蝦餃 ($22)
蝦餃皮好煙韌,D蝦好大粒同鮮美,入面仲有翠玉瓜😬

✨黑松露北菇燒賣皇 ($20)
黑松露味好香濃,食落D肉質好彈牙,仲好足料😬

✨鮮蝦菜苗餃 ($30)
個餃大大粒,蝦同菜苗既量都好多,好鍾意佢個菜苗,夠嫩😎

✨齒頰留香脆蘿蔔腸 ($36)

✨馳名南翔小籠包 ($34)

✨秘製叉燒包 ($23)
個包非常軟熟,甜甜地好好味,入面D叉燒都好足料😬

2023-06-07 66 瀏覽
上次同爸爸喺旺角「鋿晶館」飲過茶,今次嚟到荃灣店試試點心質素如何鋿晶館為自家製品牌,所有手作點心即點即做,有時會等得耐少少師傅曾就職於日本東京富麗華多年,專為高管達人同明星服務,回港後在多間米芝蓮餐廳酒店同大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富==========🔹月半彎晶瑩鮮蝦餃 (2粒) $22蝦餃飽滿蝦肉豐富,皮薄濕潤🔹黑松露北菇燒賣皇 (2粒) $20菇香突出,蝦肉及豬肉爽口,調味及肥瘦比例適中🔹鮮蝦菜苗餃 $30菜苗餃漲卜卜,菜苗翠綠帶點薑粒,仲加入鮮味蝦肉🔹咱家秘製叉燒包 $23一共3隻,蜜汁叉燒份量豐富調味恰好,叉燒緊實肥肉唔多;包體濕潤軟腍🔹齒頰留香香脆蘿蔔腸 $38很特別的點心,中層脆口加入蔥及芫荽,蘿蔔絲幾甜冇渣帶點辣,腸粉皮滑==========茶位$8️⃣,全日免收加一

鋿晶館為自家製品牌,所有手作點心即點即做,有時會等得耐少少
==========
🔹月半彎晶瑩鮮蝦餃 (2粒) $22
蝦餃飽滿蝦肉豐富,皮薄濕潤

🔹黑松露北菇燒賣皇 (2粒) $20
菇香突出,蝦肉及豬肉爽口,調味及肥瘦比例適中

🔹鮮蝦菜苗餃 $30
菜苗餃漲卜卜,菜苗翠綠帶點薑粒,仲加入鮮味蝦肉

🔹咱家秘製叉燒包 $23

🔹齒頰留香香脆蘿蔔腸 $38
很特別的點心,中層脆口
加入蔥及芫荽,蘿蔔絲幾甜冇渣帶點辣,腸粉皮滑
==========
茶位$8️⃣,全日免收加一
2023-06-07
2023-06-02 104 瀏覽
今日放工黎左沙咀道呢間點心店,屋企人之前食過話啲點心係自家製好食,所以今日得閒就過黎試下佢既籠仔蒸飯~🔸豉汁欖角鱔片飯套餐($108)單點籠仔蒸飯$78,加$30就可以有套餐,多個燉湯同時蔬,用荷葉包住蒸既飯,好香,而且鱔片好肥美,唔腥,中意食鱔既我就非常滿意~🔸月半彎晶瑩鮮蝦餃($22)蝦餃入面既蝦真係好新鮮,食落又爽口,口感非常正!蝦餃皮厚薄適中👍🏻🔸黑松露北菇燒賣皇($20)用黑松露點綴,有北菇既香,而且燒賣入面既蝦同豬肉口感都好彈牙😋聽聞師傅以前大型連鎖酒店集團做主管😎所以整體食物質素都好唔錯,有保證✨

🔸豉汁欖角鱔片飯套餐($108)

🔸月半彎晶瑩鮮蝦餃($22)

🔸黑松露北菇燒賣皇($20)

2023-06-01
2023-05-19 129 瀏覽
返工前同屋企人飲茶,行過見呢間呢間點心鋪人流如潮,街坊們排哂長龍,好奇之下當然要試佢咩味道啦~等左一輪先入到去間餐廳,啲員工忙到做唔停手,但對來客都好好招呼,服務態度不錯 💙👅 月半彎晶瑩鮮蝦餃 ( $ 22 )2粒蝦餃,1 粒 Size 大到等於其他茶樓 2 粒咁,皮透可見內餡,咬落先知每粒都包裹住飽滿而爽口既蝦仁 💗👅 黑松露北菇燒賣皇($ 20 )黑松露狂熱者一見到就會忍唔住叫既一道點心,香菇味比較突出,燒賣上灑上少許黑松露醬,平添幾分香味 😇 平時比較怕食燒賣,好多都有重豬油味,但呢份點心唔會有呢種油膩感 👍🏻👅 鮮蝦菜苗餃 ( $ 30 )屋企人鍾意既一道點心,皮薄而菜苗新鮮甜美,加上蝦仁一齊食好滿足 😋👅 咱家秘製叉燒包 ( $ 23 )平時比較少食既叉燒包,諗住食完返工頂肚啲 🤣 不錯既蒸包,上枱一刻蒸氣騰騰,外面既包雪白鬆軟,內餡叉燒多而醬汁蜜味,食兩個都唔會濟 🤟🏻🤟🏻👅 春風得意腸 ( $ 38 )薄薄既腸粉皮包住脆身既春卷,加醬汁食更可口惹味,神奇既係唔會出現過於咸或甜之味 🙊睇過網上介紹,原來呢間點心店係自家品牌,並唔係大保團 e.g. 美X、富X 經營,而

👅 月半彎晶瑩鮮蝦餃 ( $ 22 )

👅 黑松露北菇燒賣皇($ 20 )

👅 鮮蝦菜苗餃 ( $ 30 )

👅 咱家秘製叉燒包 ( $ 23 )

👅 春風得意腸 ( $ 38 )

睇過網上介紹,原來呢間點心店係自家品牌,並唔係大保團 e.g. 美X、富X 經營,而點心都係手作、即叫即整,由經驗老道、曾就任多間米芝蓮餐廳及連鎖餐飲集團主管既點心師傅把關,難怪唔覺佢地既點心似其他酒樓咁、食黎食去都係個隻味 🤣

▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️
鋿晶館 (荃灣)
📍荃灣沙咀道130號地舖

2023-05-18
$80 (早餐)
2023-05-13 131 瀏覽
平時飲茶通常都係朝早,今次搞搞新意思,飲下夜茶。 餐廳位於荃灣繁華地段,交通尚算方便。 我地幾個叫左幾款點心,整壺普洱茶 ,一盅兩件。壺茶水滾茶靚,香味飄逸。點心最考師傅功架。我地點左一籠月半彎晶瑩鮮蝦餃,一如其名,如一輪新月清淅可見,鮮蝦菜苗餃材料十足,每隻餃都能夠食到一直完整既蝦,貨真價實,可謂皮薄餡靚。跟住我地叫左黑松露北菇燒賣皇,燒賣相當巨型,比坊間有過之而無不及,堪稱王者,燒賣面有黑松露碎,香味撲鼻!點心又點少得叉燒包同咸水角,咸水角香脆爽口,果真百食不厭,叉燒包中叉燒肥廋適中,好食到真係要大包整多兩籠!而最有特色一定濟寧蒜香蝦春卷,一上枱完全唔知係春捲,賣相相當精緻,入口爽脆可口!蘿蔔腸係一道考師傅技術嘅菜式,蘿白切成絲考驗師傅刀工技術,腸粉皮薄程度考驗師傅經驗眼光,兩者缺一不可!果碟腸粉皮薄餡靚,堪稱一絕!
平時飲茶通常都係朝早,今次搞搞新意思,飲下夜茶。

壺茶水滾茶靚,香味飄逸。

2023-05-11
  • 齒頰留香脆蘿蔔腸
2023-05-04 91 瀏覽
今日同同事收工經過呢間餐廳,夜晚時間都坐滿曬人,我地又鐘意食點心就又去試下。叫左呢幾樣食物:月半彎晶瑩蝦餃(2粒)黑松露北菇燒賣鮮蝦菜苗餃齒頰留香脆蘿蔔腸點心即叫即製同埋都多人所以都等咗一陣,不過證明等待係值得。菜苗餃入面餡料滿滿,除左菜苖食落仲係好新鮮唔會係霉曬,蝦份量非常多,個皮好通透煙韌。蝦餃更加係超值,裏面嘅蝦肉多到不得了,而且個皮真係出色,薄薄嘅厚度但又唔會夾到爛曬,反而同蝦肉比例好適中,而且蝦肉食落去真係好q彈,新鮮!黑松露北菇燒賣一上枱好香黑松露味,大大粒,肉質非常彈牙,真係好好食!蒸嘅時間岩岩好,唔會蒸到淋晒。腸粉嘅餡料令我覺得好有驚喜,除左個皮軟糯qq, 入面嘅薄炸餡料再加爽口蘿蔔,食落好有口感。而且又係蒸得啱啱好食落唔會乾身又唔會太淋,真係值得一讚!見佢晚市仲有套餐可以配燉湯,場內都唔少人揀,下次一定要試下!

叫左呢幾樣食物:
月半彎晶瑩蝦餃(2粒)
黑松露北菇燒賣
鮮蝦菜苗餃
齒頰留香脆蘿蔔腸

點心即叫即製同埋都多人所以都等咗一陣,不過證明等待係值得。

2023-05-04 78 瀏覽
平時都鐘意飲茶嘅我,今次同同事嚟到荃灣廣場附近嘅 #鋿晶館 🙌🏻 其實之前已經有同屋企人食過, 今次就揀左係下午茶時間嚟🫖唔講唔知原來餐廳係自家製品牌😳所有點心都係現場即點即做🫴🏻手作點心! 點心師傅更曾就職於日本東京富麗華多年, 專為高管達人同明星服務⭐️返香港後係多間米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富👏🏻難怪我屋企人都咁鐘意食😳😳.月半彎晶瑩鮮蝦餃 $22好足料新鮮,蝦都好彈牙🦐黑松露北菇燒賣皇 $20鮮蝦同菇個比例拿捏得好好,唔會俾菇個味搶左fo 😌鮮蝦菜苗餃 $30呢款點心其實唔算好多地方有,但我個人好喜食菜苗🥹整得好食之餘唔會好重草青味!! 齒頰留香脆蘿蔔腸 $36第一次試呢種素食腸🤣腸包左層炸左嘅嘢同蘿蔔,口感有啲似炸兩!! 咱家秘製叉燒包 $23勁新鮮熱辣同好足料!啲叉燒係多到流出嚟🤤.總結: 點心單價唔貴,店務員姐姐服務態度好好✨而且唔洗等好耐位之餘, 上菜都好快!! 我本身都比較偏愛去呢啲飲茶小店多過去酒樓🤣因為等位等食物太耐了~ 所以真心幾推薦🙌🏻
月半彎晶瑩鮮蝦餃 $22
好足料新鮮,蝦都好彈牙🦐
黑松露北菇燒賣皇 $20
鮮蝦同菇個比例拿捏得好好,唔會俾菇個味搶左fo 😌

鮮蝦菜苗餃 $30
齒頰留香脆蘿蔔腸 $36

咱家秘製叉燒包 $23
勁新鮮熱辣同好足料!啲叉燒係多到流出嚟🤤

2023-05-04
  • 鮮蝦菜苗餃
  • 咱家秘製叉燒包
2023-05-04 66 瀏覽
位於荃灣沙咀道的這家茶樓是一個自家製品牌,提供手作點心和精緻的中式美食。所有點心都是現場即點即做,保證新鮮和美味。在這裡,你可以品嚐到各種經典的中式點心 。聽說這家茶樓的師傅曾就職於日本東京富麗華多年,專為高管達人和明星服務。回港後,在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富。因此,在這裡你可以享受到高水準的中式美食。我們來試試他們的招牌菜吧!首先是蝦餃,外皮薄而有彈性,內裡包裹著新鮮多汁的蝦肉。黑松露燒賣也非常出色,香氣十足且口感細膩。叉燒腸粉的腸粉軟嫩,叉燒肉香味濃郁,非常好吃。叉燒包和煎堆也都很不錯,口感鬆軟且味道豐富。總的來說,這家茶樓提供的中式美食非常出色,師傅的經驗和技術使得每一道菜都能夠達到高水準。如果你想品嚐正宗的中式點心和美食,這裡絕對是一個值得推薦的地方。

Located at Tsuen Wan nearby the malls, is this famous dim sum place among the neighborhood. Showing creativeness in the food yet not abandoning the basics of quality dim sum making, resulted in a satisfying meal for us. Both fried and steamed dishes were excellently executed. With the friendly price and generous sized pieces, I would highly recommended this place to you guys 👍🏽. Also noted there are branches at Mong Kok and Sheung Wan. Does anyone know if their qualities are good as well? 🤤---▪️𝑺
---
▪️𝑺𝒕𝒆𝒂𝒎𝒆𝒅 𝑹𝒊𝒄𝒆 𝑹𝒐𝒍𝒍 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑹𝒂𝒅𝒊𝒔𝒉 $36
齒 頰 留 香 脆 蘿 蔔 腸 👍🏽
One of their signature items. Soft silky rice wrapped the aromatic crispy deep-fried roll with shredded radish. Definitely a must-order item here!
▪️𝑺𝒕𝒆𝒂𝒎𝒆𝒅 𝑷𝒓𝒂𝒘𝒏 𝑫𝒖𝒎𝒑𝒍𝒊𝒏𝒈 $42 (4pcs)
月 半 彎 晶 瑩 鮮 蝦 餃
Thin glutinous skin and plump stuffing👍🏽. The only problem was... why would they put pea inside a prawn dumpling?😂
▪️𝑪𝒓𝒊𝒔𝒑𝒚 𝑺𝒉𝒓𝒊𝒎𝒑 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕 $48
咱 家 脆 皮 蝦 多 士 👍🏽
This "toast" is not the regular one you find in other places. They used the chinese bun as the base instead of the western white bread, which gave the "炸饅頭 fried steam bun" feature. But it maybe quite stuffing, and not suitable for small eaters.
▪️𝑺𝒊𝒖 𝑴𝒂𝒊 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑩𝒍𝒂𝒄𝒌 𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 & 𝑴𝒖𝒔𝒉𝒓𝒐𝒐𝒎 $20 (2pcs)
黑 松 露 北 菇 燒 賣 皇
▪️𝑺𝒕𝒆𝒂𝒎𝒆𝒅 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑪𝒍𝒂𝒘𝒔 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑺𝒑𝒆𝒄𝒊𝒂𝒍 𝑺𝒂𝒖𝒄𝒆 $30
紫 金 名 醬 蒸 鳳 爪
午餐
咱家脆皮蝦多士
老爺鮮蝦腐皮卷
2023-05-03 51 瀏覽
放工唔知食咩好,行過這間點心鋪,見晚巿點心舖仲係好多人食點心,於是就入去試下,好在早左一步,轉頭餐廳就爆滿左。叫左七樣點心:蝦餃、燒賣蝦餃同燒賣都有2粒同4粒裝,我哋叫了2粒,可以試多啲野,蝦餃大大粒,內面滿滿的蝦肉,爽口彈牙;燒賣也不錯,上面鋪左少少黑松露,絕對有提味作用,燒賣內滿滿蝦、豬肉同冬菇,但一啲都唔肥膩。 濟寧蒜香蝦春卷春卷好香脆,最滿意係內面除左蝦之外,仲好多蔬菜,令春卷更fresh,配上喼汁,好好味。香脆籮蔔腸好少地方見到籮蔔配腸粉,加上脆脆,籮蔔清甜,味道很夾。還叫了鮮蝦菜苗餃、潮州粉果、叉燒包,味道都不錯,保留傳統風味。
叫左七樣點心:

蝦餃、燒賣

濟寧蒜香蝦春卷

香脆籮蔔腸
好少地方見到籮蔔配腸粉,加上脆脆,籮蔔清甜,味道很夾。

• 齒頰留香脆蘿蔔腸
  • 濟寧蒜香蝦春卷
2023-05-01 68 瀏覽
食飯排隊拎飛好合理亦都好正常,如果叫到客人手持的飛而客人不在場,再叫下一張飛亦都好合理,但如果客人過了很多張飛,過左好耐都未返,正常情況下都唔應該再比呢位客人再插隊,因為對正常排隊中的客人並不公平。但呢間鋿晶館的店員不停比過左好耐好耐飛的客人插隊,咁係唔係代表我拎左飛就大哂,兩個鐘後返黎都無問題?一樣可以下一張枱到我?

2023-05-01 60 瀏覽
最近去左尋找燒賣的故事展覽除左街邊小食檔同酒樓之外荃灣依間點心館嘅燒賣出名大粒又好食所有點心都係現場新鮮即點即做而點心師傅曾經係多間米芝連酒店餐廳工作經驗豐富每款點心都用心自家製作依隻黑松露北菇燒賣味道好香見到蝦肉混埋豬肉入面燒賣皮又薄食落肉質彈牙爽口大大粒咬落去好正另外叉燒包都係我力推點心之一一撕開見到佢入邊叉燒粒粒分明而且叉燒醬汁好甜成隻包鬆軟一啲都唔乾身腸粉就要食蘿蔔腸滑嘟嘟嘅腸粉包住脆卜卜嘅蘿蔔絲卷胡椒味比較重唔怕要沾好多豉油先有味仲要每件都包到好脹唔會散開雖然點心現場即點即做所以等侯時間較長店員都有連忙解釋烹調需時一新鮮蒸好即刻送上新鮮美食值得等待

最近去左尋找燒賣的故事展覽
除左街邊小食檔同酒樓之外